Új hozzászólás Aktív témák
-
vadcoca
tag
a bios sokkal lassabb, mint a ram
Akár lehetne úgy is (csak egy elképzelés), hogy a HW-ekben van egy flash terület, amit minden boot-kor beránt RAM-ba.
A "driver" (itt már inkább firmware) frissítés pedig annyi, hogy ezt a területet felülírom a gyártó szép új firmware-jével. Azért magát a frissítést intéző rész inkább ROM-ban legyen -
vadcoca
tag
válasz
Rickazoid #404 üzenetére
..a BIOS és az op.rendszer közt lenne még egy réteg..
Ha szigorúan veszem a BIOS szót, akkor nem is egy külön réteg lenne. Hanem nevéhez méltóan ez maga a Basic Input / Output System.
Vagy méginkább HAL (mármint nem a 9000-es, hanem a Hardware Abstraction Layer)
#403 sh4d0w
Én sem hiszem hogy a meló riasztaná őket, valami más oka lehet. -
vadcoca
tag
Nagyon helyes. Végre valami komolyan vehető forrás. Úgy értem a CERN, nem az Index (bocs Index). Nem csak a levegőbe pufogtatott "mármegintmegcáfolták" szólamok. Függetlenül attól hogy végül megerősítik-e vagy sem, ez legalább egy ellenőrizhető állítás.
Pont mint a sokat emlegetett lapos Föld "elmélet". Megfelelő méretű (max néhányszor 10 km) "méréshatárral" nagyon is beválik. Úgy értem nincs pl. olyan kőműves, akinek a Föld görbületét figyelembe vevő enyhén banán alakú vízmértéke lenne.
Erre vonatkozott a jelenlegi mérésekkel elérhető pontosság kitétel #345-ben.
Tehát adott esetben nem "cáfolják", hanem kiterjesztik az érvényességét. Pl. Newton is jól müxik a neki megfelelő peremfeltételekkel. Csak nagy tömegek és/vagy nagy sebességek esetén kell elővenni az Einstein összest.
De ez már nagyon off. A továbbiakat esetleg PÜ-ben.
-
vadcoca
tag
Inkább egy szabványos interface kellene. Olyasmi, mint az Open Firmware. Csak a lényeget kiemelve: "..load platform-independent drivers directly from the PCI card..".
Vagy akár nem csak PCI, hanem USB vagy RS232, stb. teszem hozzá. Gondolom nem véletlen hogy ez "non-x86", ekkora kompatibilitás már-már zavaró némely gyártónak
.
Ez akár az UEFI is lehetett volna, ha már Extensible Firmware, de elég látványosan nem ez a cél.Ezen határokon belül aztán annyi szabadalmuk lehet, amennyit akarnak. Pl. egy winyó gyártónak is egy rakat szabadalma lehet, de a szabvány ATA parancskészlet miatt csak a saját kis játszóterükön belül tudják folytogatni egymást. Nem létezett olyan hogy "WinWinchester"
, de WinModem nagyon is. Sőt ndiswrapper szerű kínlódás a mai napig előfordulhat.
Így a driver, kernel modul, firmware, akármi oda kerülne ahová való. Közvetlenül a vas szintje fölé, mindenféle kóbor OS-ektöl nem zavartatva :-). Erre a szabvány parancskészletre aztán mindenki olyan OS-t épít amilyet akar. Commercial, GPL, BSD ... amilyen licenc csak tetszik neki, meg amiből úgy gondolja meg tud élni.
Tudom bilibe lóg a kezem.
-
vadcoca
tag
Ennyire nem tudok visszamenni, de pl. egy P3 800MHz/256M SDRAM lapos nyaralás közben jól tette a dolgát. Szépen rohangált rajta Micimackó (persze szigorúan max DVD felbontásban). Ugyan nem a legfrissebb W7-tel, hanem Debian Wheezy-vel, de az györök úgysem azt nézi. Ezt még nem szívesen dobnám ki.
-
vadcoca
tag
Nem mennék bele hogy minek a hibája, mert az már erősen kivezet a topic-ból.
A GRUB-ra az eredeti hozzászólásra reagálva hivatkoztam.
Pontosabban: A gond az 1. pont, semmi nem megy amihez nincs kulcs. Ide értve a W8 után következő Windows-okat is. Ez pedig biztosan több, mint az említett 0,7%. Vagyis meg kell oldani a frissíthetőséget. Vagy az alaplap/gép gyártója által (ezt nem hiszem, nem érdekük, lásd W7 alatt driver hiányában használhatatlan tuner kártyák). Vagy user által, pl. W9, W10 stb. mellé adott kulcsokkal akár manuálisan. Bárhogy is, de ez pedig ordító rés.
Mindezt úgy, hogy védelemnek nem is nevezhető. Max. ahogy említettem (durva) figyelmeztetés. -
vadcoca
tag
válasz
Rickazoid #224 üzenetére
Addig még nincs gond, hogy "validate authenticity". Ezután jöhetne is a folyamatábra
4. pontja. Vagyis ha nem jön össze az "érvényesítés", akkor az Anti-Malware Client pl. feldobhatna egy figyelmeztető üzenetet.
A gond az 1. pont: "prevents running a (sic!) unknown OS loader". Ez elég egyértelművé teszi, hogy a GRUB nem fog menni bekapcsolt SB-vel.moonman #300:
their systems protected against boot loader attacks
A fertőzött boot loader-t sem tölti be. Ha el sem indul a gép egy fertőzés után az nem védelem, hanem egy igen durva figyelmeztetés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Anker 778 12 in 1 Thunderbolt 4 Docking station dokkoló (Windows, MAC OS)
- Asus TUF Gaming A15 FA506 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB SSD - RTX 3050 -3 év gari
- Legion 5 16IRX9 16" QHD+ IPS i5-13450HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- XPS 14 9440 14.5" FHD+ IPS Intel Ultra 7 155H 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest