Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Yettel topik
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Megérkezett Európába a Soundcore Space 2 fejhallgató
- Dogee V20pro
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Realme GT 2 - aláírjuk
Új hozzászólás Aktív témák
-
janeszgol
félisten
Találtam egy cikket. Nagyon mellélőtt a dolgoknak. [link]
"The OLED screens on the iPhone 13 Pro models (starting at $999 for the Pro, $1099 for the Pro Max) sport a refresh rate of 120 Hz, instead of 60 Hz of other models. The rate of the flicker—the pulse width modulation (PWM) is typically four times the refresh rate, and the slower the flicker the worse the effects on the sensitive, so a higher refresh rate could potentially translate to higher frequency PWM, and trigger problems in fewer people."
Itt azt írja, hogy a pwm a refresh rate négyszerese, ezáltal a 13 Pro remélhetőleg kevésbé fárasztja a szemet.
Ezzel szemben pont a Pro modellek mindegyike veszélyes, de pl a sima i12 is 240Hz-en villog. De a 15 Plus is 300Hz alatt van. -
janeszgol
félisten
Ezt találtam: [link]
A pwm kikapcsolása funkció semmit nem ér. Ezt a modulációt én már nem vállalom be. Inkább veszek egy harmadik sima 16-ot, mint a 17-et. De inkább megvárom a sima 18-at az én előfizetéseimmel, és a nővéremnek rendelek egy tabletet, amire szüksége van. Egy Galaxy Tab S11-et.
A sima iPhone 17-et meg dugja fel az Apple!
-
janeszgol
félisten
válasz
South Velen
üzenetére
Akkor még egy ok, hogy kihagyjam a 17-eset.
-
South Velen
addikt
válasz
janeszgol
üzenetére
Én még nem láttam olyan telefont, amin 60Hz a PWM, ez csak a notebookcheck hülyesége, hogy a frissítési frekvenciával arányos "brightness dip"-et adják meg frekvenciának, ami minden OLED sajátja, PWM-től függetlenül.
Komolytalan sajnos a notebookcheck ilyen szempontból.
Minden emberfüggő, de 17-nek olyan erős a modulációja, hogy nem hinném, hogy bárki meg tudja szokni aki eleve érzékeny rá.A frekvencia egy dolog, a másik a moduláció, például a S25 és S25+ is 240/480Hz a PWM-je, de míg az S25-öt nagy nehezen el tudtam viselni, az S25+ olyan éles fejfájást és rosszullétet okozott, hogy szinte azonnal ment is vissza.. Az S25+-nak erősebb a modulációja.
-
janeszgol
félisten
Én hozzászoktam, fent írtam a példám. Azóta nem fáj a fejem. Bár óvatos vagyok, pl a Xiaomi 11T-nél bekapcsoltam az 1920 Hz-es tompítást, mert anélkül 60 Hz a pwm.
De pl Samsung Galaxy S és A szériától egyáltalán nem fáj a fejem, igaz nem egésznap nyúzom ezeket, csak pár órát. Egész napos nyúzásra még mindig előveszek valami olyan IPS-LCD-s telefont, ami nem pwm-es. (Van abból is pwm-es.) -
-
Savage75
újonc
Sziasztok,
Tegnap beüzemeltem az új 17-est, sajnos PWM érzékeny vagyok, ezért külöm örültem, hogy ennél a szériánál manuálisan kikapcsolható-lenne, ha működne!
Pár perc használat alatt annyira rosszul lettem, hogy majdnem behánytam. Ez a funkció egy kiba****t parasztvakítás!!!
Reggel felkelés után adtam neki még egy esélyt, bár ne tettem volna, esküszöm még mindig szédelgek, annyira nem bírja a szemem.
Hülye kérdés, de aki erre érzékeny, az idővel hozzá tud szokni?
Mert ha nem, akkor nem tudom, mi legyen helyette. Egész eddig egy XS-t használtam, annál nem volt semmi ilyen probléma. -
South Velen
addikt
válasz
janeszgol
üzenetére
Lehet, hogy a Samsungnál kisebb az amplitudó, de az alacsony frekvencia miatt így is "eléri a teljes sötétséget", így teljesen stroboszkóp effektet okoz, az S25 Plus konkrétan ment vissza 2 nap után, olyan szinten ment szét tőle a fejem. OP12-t nem próbáltam, de ott állítólag valamit elqrtak, vagy tényleg valami extrém amplitudóval dolgozik. (OP13 már jó).
A Xiaomi megvalósítása elég béna (ott tényleg utánhúzásos lesz a kijelző, torzulnak a színek, jelentősen megváltozik a gamma), de a többi gyártóé elég jó (Honor, Oppo). Legalábbis nekem ezekkel már nem volt bajom, és ezeknél nem is korlátoz 60Hz-es frissítésre. Szóval lehet ezt jól is csinálni, bízom benne az Apple jól fogja. A Xiaomi ritka béna sajnos mindenben, ami nem kamera, meg nyers hardver.
-
rtrace
tag
"még mindig képtelen vagy megérteni, hogy nem olyan egyszerű a probléma, hogy villog, aztán kezit csókolom"
Emlékeztetőül, te ezt írtad, erre válaszoltam:
"Azért a 2xx, 4xxHz.es PWM esetén mégis az arra érzékenynek kifolyatja a szemét, és eldurrantja a fejét. Úgyhogy hagyjuk az állítólagos DC dimming kombinációt, mert ha használják is, elég xarul jön össze a végeredmény."Sehol nem írtam olyat, hogy a magasabb frekvencia ne lenne jobb az alacsonynál, csak azt, hogy azzal sem kerülöd meg a DC-dimming használatát és a minimum fényerőn kevésbé színhelyes képet.
"ilyet már a szakközépben is elégszer láttunk. Kicsit régebbóta benne vagyok."
Akkor miért írsz róla olyanokat, hogy "állítólagos", meg "szerinted van így"?

Igazából már az elején beáraztad az egészet, amikor azzal kezdted, hogy sufni megoldás, mert "gyengébb a fényerő, stb", azóta sem fejtve ki, hogy mit kéne érteni ezalatt.
Személyeskedés helyett inkább ezt válaszold meg. -
Shyciii
veterán
Persze, hogy kifolyik, amikor a villódzás okozza ezt. Az nem szűnik meg attól, hogy a kijelző kikapcsolása mellett a feszültség csökkentésével is sötétíti a kijelzőt.
Ami nem szerintem van így és nem állítólagos, hanem te magad is meggyőződhetnél a tényéről, ha legalább a cikkben lévő videót megnéznéd.Bociska, de nem kell a videót megnéznem (nem mintha nem láttam ovlna ilyet már 100x), mert ilyet már a szakközépben is elégszer láttunk. Kicsit régebbóta benne vagyok. És nmég mindig képtelen vagy megérteni, hogy nem olyan egyszerű a probléma, hogy villog, aztán kezit csókolom. NMég mindig ezzel próbálsz védekezni, úgyhogy feladom. Aki képtelen megérteni, azzal nincs mit kezdeni.
U.i.: azért sokan tök jól megvannak a 2000Hz-es feletti PWM-el, miközben a fél millió feletti apple, meg samsung telókkal szétesik a fejük. -
janeszgol
félisten
Ez egy bonyolult téma. Egyes telefonokon be lehet kapcsolni az 1920 Hz-es tompítást, de akkor nincs 120 Hz-es képfrissítés, csak 60 Hz (Xiaomi 11T), illetve kiírja, hogy a színvisszaadás pontossága romolhat.
Én először ezzel a pwm-el a Samsung Galaxy A7 2018-on találkoztam. Az a telefon a Samsung egyik legjobbja volt: jó kijelző, elégséges hardver, jó kis Sony kamera. És jó kis fejfájás napi 2-3 óra használatnál is. Hónapokig így voltam, majd egyszer csak hozzászoktam vagy nem tudom. Azóta ez sosem jött elő.Nézzétek meg a cikkben a videót. Oké, hogy a Samsung alacsony Hz-en villogtat, de egyenletes amplitúdóval csinálja. Ott az OP12. Hát nekem már így a videón is szétszakadt a fejem. Melyik a jobb?
-
f(x)=exp(x)
őstag
Ipad Pro M4-ben is megléphetik ezt frissítéssel?
-
joey04
titán
ezért is kötsög apple

-
"alacsony fényerőn romlik a színhűség..."
Ez egy jó kompromisszum.
Biztos vagyok benne van pár idétlen aki minimumfényerőn vakoskodva pont a színhűségen pörög majd
-
rtrace
tag
Persze, hogy kifolyik, amikor a villódzás okozza ezt. Az nem szűnik meg attól, hogy a kijelző kikapcsolása mellett a feszültség csökkentésével is sötétíti a kijelzőt.
Ami nem szerintem van így és nem állítólagos, hanem te magad is meggyőződhetnél a tényéről, ha legalább a cikkben lévő videót megnéznéd.elég xarul jön össze a végeredmény, hát igen... Ezért örül neki mindenki, hogy teljesen kiiktatható lesz a pwm, még ha extrém alacsony fényerőn a színvisszaadásban egy minimális kompromisszumot kell is emiatt kötni.
Ami még egyszer: pwm-nél sem teljesen kiküszöbölhető, mert ott is van DC-dimming is, ráadásul pont a magasabb frekvencia esetén kell nagyobb mértékben hagyatkozni rá, mert akkor nem tudja olyan hosszan kikapcsolva hagyni a kijelzőt. -
Shyciii
veterán
A DC dimminget hiába használják szerinted kombinálva. Azért a 2xx, 4xxHz.es PWM esetén mégis az arra érzékenynek kifolyatja a szemét, és eldurrantja a fejét. Úgyhogy hagyjuk az állítólagos DC dimming kombinációt, mert ha használják is, elég xarul jön össze a végeredmény.
A legkomolyabb OLED monitorokat nem használják olyan alacsony fényerőn, mint a mobilokat...Sőt, aki azokat megfizetik, azok még sötétben se nagyon csökkentik a fényerőt. Ez konkrétan tapasztalat melóhelyről, szóval ez sem jó példa.
-
rtrace
tag
A PWM soha nem önmagában van használva, hanem valamilyen módon kombinálva DC dimming-gel. Minél sűrűbb a váltás be- és kikapcsolt állapot között, annál kevesebb időt tud eltölteni utóbbiban és annál erősebben kell DC-vel is csökkentetni, a színhűség ott is romlik extrém alacsony fényerőnél.
Nem ettől lesz elit kategóriás egy kijelző, a legkomolyabb OLED monitorok közül sem használ egyik sem PWM-et.
-
Shyciii
veterán
válasz
Elit3Zotya
üzenetére
És a harmadik, hogy kellően magas PWM (akár 2k felett), és még mindig elit kategóriában játszó kijelző marad, és a rá érzékenyek sem visítanak. Ezt nyugodtan tudta volna az Apple is követni. Persze ehhez dolgozni kellett volna.
-
hapakj
őstag
-
South Velen
addikt
válasz
Don't Panic
üzenetére
és Samsung.
-
Shyciii
veterán
Hát izé. Azért ez elég messze van a professzionális megoldástól, főleg ennyi pénzért. Tehát Apple szerint, akinek erre érzékenyebb a szeme az kap egy gyengébb "kijelzőt", mert így rosszabb a színhűség, gyengébb a fényerő stb.
Azért ez eléggé sufni megoldás. -
Zsolt,72
őstag
👍
Hasznos lehetőség.
-
Ez jó hír.
-
ParmaBoy
aktív tag
Ez jó.
-
Don't Panic
őstag
Kedves Google példát lehetne venni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Kindle-botrány röviden — a digitális tulajdon vége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Autós topik
- Házimozi belépő szinten
- Parkside szerszám kibeszélő
- OLED monitor topic
- Gaming notebook topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kihagyja a következő GPU-generációt az Intel?
- További aktív témák...
- ÚJ Bontatlan Apple iPhone 17 Pro 256GB Silver ! 1 ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- iPhone 12 PRO MAX 128GB grafit gyönyörű vadonatúj 100% os akkumlátor! KÁRTYAFÜGGETLEN!
- új iPhone 17 256GB black fekete független Apple 1 év garancia
- iPhone 16 128GB Ultramarine Karcmentes, 100% akkuval!
- Apple iPhone 14 Plus 84% Akku megkímélt,Kártyafüggetlen,Dobozos,Tartozékaival. 1 Év Garanciával!
- iPhone 15 Pro Max 256GB 84% (1év Garancia)
- AKCIÓ! 2TB Kingston Fury Renegade NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4474, 100% AKKSI
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB,Használt,Adatkabel,12 hónap garanciával
- HP EliteBook 655 G10 15" Ryzen 5 PRO 7530U 32GB RAM Garancia 2028.02.27.
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest