- iPhone topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #932 üzenetére
Mert egy 32GB-os SSD van a kis gepben, amit 2000Ft-er vettem a hasznaltan 25ezer Ft-os laptophoz.
Es eddig nem volt ra szuksegem soha, ellenben a szabad helyre igen.
Amint eloszor gondot fog okozni (evente 2-3 alkalommal kapcsolom be 5-10 percre, amikor utazom valahova, es pont akkor kell szamlat befizetni, vagy ilyesmi), veszek bele valami nagyobb SSD-t, amit jobban elfer a swap.
Esetleg egy SD karira masolom at az adatokat. -
quailstorm
félisten
válasz
CPT.Pirk #908 üzenetére
Attól függ milyen csatornán jön majd. Ha üzleti, akkor nem, XP-hez is a POSReady-t telepíti mindenki nem a business-t.
Majd meglátjuk, ha nem lesz POSReady jellegű opció lehet leakelni fog valaki cégtől, de éppen lehet még POSReady 2 is a vége, tekintve hogy azért a W7 is került embedded felhasználásra. -
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #906 üzenetére
Igen, a Vistának a gépigénye volt nagy, mikor kijött, a legtöbb embernek világszerte még XP-hez való gépük volt akkoriban. Így eleinte csak a hardcore gamerek váltottak rá, akiknek kellett a Vista a DX10 miatt, vagy rendes 64 bites támogatást igényeltek. A géppark csak jó 2-3 évre rá nőtt fel a feladathoz, de addigra meg már kijövőben volt, vagy kijött a Win7.
Plusz Vistán eleinte a bugos driverek okoztak még érdekes dolgokat, főleg 64 biten. De idővel ez is elmúlt, ahogy lett rendes drivertámogatása.
Plusz a Win7 támogatásást meghosszabbították 2023-ra. Igaz 2020 után már csak a cégek kapnak majd ilyen spéci előfizetéses frissítéseket (mint most az XP), de biztos vagyok benne, hogy ezt majd magánfelhasználók is le fogják warezolni. Tehát lehet 2023-ig venni a határidőt, amíg használható lesz.
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #878 üzenetére
Én mindig kivárom az évad végét és egybe darálom le. Szór szerint - egész nap/éjjel azt nézem
Az évadok közötti időben el kellene kezdenem a könyveket olvasni.
Nekem az elmúlt évtized legjobb sci-fi sorozata (rögtön a BSG után), a mindent lefikázó hipszterek véleményére meg nem adok
-
joysefke
veterán
válasz
CPT.Pirk #866 üzenetére
Én is keresek jó SciFi sorozatot. A Stranger Thingsből két évadot láttam, az első kifejezetten jó volt, a második is elment, így összességében pozitív érzésekkel távoztam (többet nem fogok nézni felőle, hogy ez így is maradjon).
Az Expanse-ből három évadot láttam, már az eleje sem volt nagy szám (a SciFi díszletek miatt türelmes voltam) de onnantól egy borzalmas lejtmenet volt az egész értékelhetetlen sztorivezetéssel, szerethetetlen karakterekkel és fokozatosan egyre nagyobb SJW agymosással. Az egész totális blődségbe ment át.
Tehát ha van valami Expanse-nál jobb tipped azt megköszönném.
SitCom-okat semmilyen formában nem nézek.
-
-
-
Chaser
legenda
válasz
CPT.Pirk #853 üzenetére
lehet irónia is éppen, de akár cinizmus is, nem kell szmájli' hozzá ( : annyira jót válaszolt, h kicsit elmosódnak a határok, igazából mindhárom kategóriába beraknám az előzmények tekintetében ((( :
szerk:
pár éve egy csaj azt mondta olyan vagyok mint sheldon, kérdem hö? azóta néztem pár részt, van bennünk is egyezés :d -
-
-
válasz
CPT.Pirk #795 üzenetére
A Raven Ridge IGP-je az atlagosnal sokkal problemasabban indult linuxon.
Pl. emiatt addig nem tudok a melos gepen stabil disztrot hasznalni, amig le nem jon a 4.19-es kernel valahova. Naponta nezem a Fedora aktualis kernel veriojat, mert szerintem ide fog lejonni eloszor.
Addig is OpenSuse Thumbleweed-del nyomom.De teny, hogy altalaban mar nincs gond az AMD linux tamogatasaval, sot sok szempontbol talan a legjobb (RadeonSI driver).
-
Ispy
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #774 üzenetére
Én is ismerek ilyen cégek, megy is folyamatosan a bosszankodás, hogy minden szar, persze mindig más hibájából. Egy kis cégnél, havi 100k egy havi support, és sokszor nem is a pénz az oka, hanem sokan úgy gondolják, hogy a számítástechnika az csak úgy van, az megy magától, hiszen látja, hogy a mindennapokban is körülveszi, csak azt nem tudja, hogy ezt is gondozni, ápolni kell, mint egy kertet, folyamatosan változik és elavul. Utána meg én mondjam meg neki, hogy miért nem látja egymást a 2 gép a hálózatban, hát mitomén, nem vagyok rendszergazda, ja te sem? Akkor fizess meg egyet.
Egyébként már a közepes cégeknél is csak elvétve van helyi IT, kiszervezik azt is, ami így jóval olcsobb, mint megfizetni egy alkalmazottat.
-
-
joysefke
veterán
válasz
CPT.Pirk #681 üzenetére
Csak egy érdekes adalék, hogy a 20 évvel ezelőtt megjelent Ati Rage 128 széria éppen most kapott friss drivert új funkciókkal.
Ez nagyon szép. Kicsit hasonlít a sztori ahhoz, amikor megkaptam általános iskola hetedik év végén a bizonyítványomat és azt hiszem német nyelvből akkor csak négyest kaptam. Akkor három dolog számított. 1, matematika 2, német, 3, fizika.
Apám nagyon lebaszott én meg szégyenemben leültem az íróasztalom mögé fél órára németet magolni a három hónapos szünet első napján.
A tanulság, hogy akkor kell valamit jól csinálni amikor számít az eredmény, nem 20 évvel később....
-
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #619 üzenetére
Sokszor nem elég csak feltenni a csomagokat, de a böngészőket és lejátszókat is konfigurálni kell, hogy használják. Nálam Intel IGP-n (HD3000) alapból nem használja a VAAPI-t, hiába van fent Archon a hardverhez megfelelő libva-intel-driver, meg írja a libva-utils csomagból a vainfo, hogy minden rendben van, helyesen sorolja fel, hogy a GPU támogatja a MPEG2, H264, VC1-et.
Pl. mpv-nél/SMPlayernél külön ki kell kényszeríteni -hwdec kapcsolóval, így megy, érdekes a --vo=vaapi kapcsolóval meg nem megy, pedig ugyanazt kéne csinálniuk. Az utóbbi besírja, hogy [vaapi] Failed to initialize VAAPI: unknown libva error. Elvileg ezen a --gpu-context=wayland kapcsolónak segítenie kéne Gnome 3 Wayland alatt, de nem segít, épp úgy kiírja ezt a hibát. Bezzeg -hwdec kapcsolóval meg simán jó, és nem csak kiírja, hogy Using hardware decoding (vaapi-copy), hanem a CPU terhelés is visszamegy hatodára, tehát ténylegesen is használja, még 1080p-vel is csak valami 3% a terhelés egy mag egy szálán.
Böngészőknél a Firefox egyáltalán nem támogatja a hardveres dekódolást, és a GPU használatát is ki kell kényszeríteni, mivel nem engedélyezett default.
Chromium-ból is külön a vaapi-sat kell feltenni, a sima nem tudja használni a VA-t. VDPAU-nál nem tudom mit kell felrakni.
Abban viszont egyetértek, hogy érdemes ennek utánajárni. Azért ha már a GPU támogatja, nagyon nem mindegy, hogy használva van-e. Legrosszabb esetben az ember felrak minden csomagot, bekonfigurál mindent, és továbbra sem lesz használva, de a rendszert, lejátszást nem töri el, érdemes vele kísérletezni.
-
válasz
CPT.Pirk #619 üzenetére
Tudom köszi! Én mindig megfogadom a tanácsaidat! Megjelenítőkkel kapcsolatban főleg. Igazából még mindig nincs belakva egyik gépen sem a Mint 19, a 18.3 van rendesen optimalizálva. 😉
Két HP Elitbookra is felraktam Tara-t, amit elvittek, emiatt hagyom a saját HP 8570p-n is úgy, ahogy települt, hátha valamivel elakadtak a használói, bár bő 2-4 hónap alatt nem kaptam kérdést.
A desktop AMD APU-val meg olyan, mint egy jó traktor. (persze csendesebb) -
válasz
CPT.Pirk #617 üzenetére
Na várj, nálam nincs is semmi gond, csak mutattam a kollégának, mit ír ki itt desktopon a terminal. Ha valami gond lenne, felraktam volna mindent, AMD szerencsére nem válogatós.
Amúgy minden lejátszó működik, hang is van, kép is!
Asztali gépen igazából csak leellenőrzöm a szabályosan letöltött filmeket, nem itt nézem meg, de ettől még nincs gond a beépített lejátszókkal sem, YT videókkal sem. Ez egy öreg desktop, nem egy kényes super notebook! (a HP 8570p-n sincs gondom lejátszással amúgy) Ja persze Mint Cinnamon van fenn!
Egyébként ezek a mesa driver-ek valóban fenn lehetnének alapból, a hardver úgyis azt használja, ami neki kell!
-
válasz
CPT.Pirk #582 üzenetére
En par honapja kaptam egy PPT file-t ismerosomtol, hogy legyek kedves atirni a prezentacioban par szoveget.
Atirtam, es nalam LibreOffice-szal tokeletes is volt, de MS Office-szal meg az egesz szet volt esve.
Atirtam, Apache openOffice-szal, azzal mar sokkal jobb volt, de apro hibak azzal is voltak (felsorolasnal gombocok helyett kockak voltak, es rovidebb lett a tabulator hossza a bekezdeseknel).
Meg Google docs-szal is kiprobaltam, de azzal sem volt jo.Bezzeg az ismeros munkehelyen a HR-es csaj egy perc alatt megoldotta a windows-os gepen.
Vegul el lettem mondva toketlennek, hogy informatikus letemre ennyit nem vagyok kepes megoldani.Szoval vannak olyan elb*szott MS dokumentumok, amihez meg hozza sem lehet nyulni MS Office nelkul.
Ezert orulok, hogy nekem nincs dolgom ilyen ofisz sz*rsagokkal. Nincs is semmilyen office cucc a gepemen, csak Abiword, meg Gumeric - elobbi csak disznek, utobbi meg csak a rezsi nyilvantartasa miatt.
-
Somatom
veterán
válasz
CPT.Pirk #565 üzenetére
és hunluki:
Sajnos, ez nem ilyen egyszerű. Androidon csak a FAT32 ami tuti, az exFAT és az NTFS már nem. Ezekből csak az NTFS naplóz. Szóval, nem csak az számít egy eltávolításnál, hogy az OS meghajtója sérül -e, hanem a csatlakoztatott meghajtó is.
A PC -mben egy beépített eMMC -ről (NTFS) bootol a Win, egy SATA bővítőhelyben levő SSD -ről (FAT32) bootol az Android (ez az alapértelmezett oprendszer), egy beépített slotban levő mikroSD kártyáról (FAT32) pedig a Puppy bootolható (ez az alapértelmezett boot meghajtó, tehát a Puppy Grub4dos -a indítja az SSD Android -ját).
Így mindegyik OS alól látom a többit. Még akkor is, ha a két kivehető meghajtót USB -n másik géphez csatlakoztatom akár tárhelyként, akár OS -ként.
A nagy terjedelmű médiafájljaim nekem is NAS -on vannak, de külföldön, roaming nettel nem praktikus az otthon levő NAS -ról/ra az adatmozgatás. Olyankor jól jön egy USB -s meghajtó, ami szintén FAT32, tehát nem naplózó.
-
-
-
Kansas
addikt
válasz
CPT.Pirk #471 üzenetére
Én úgy emlékszek, és bár tévedhetek, de az Ext2 az nagyon régen volt, abból a korból arra emlékszek, hogy az első és máig egyetlen oprendszerem, ami belehalt a telepítésbe, egy Corel Linux volt úgy 2000 körül...
(#472) Frawly: tehát a Puppy szerinted sem teljes értékű... értem.
Az OS-nek, mint szoftverterméknek igenis része a "look&feel"(pontosabban az UX), az más kérdés, hogy Linux alatt a DE cserélhető, buherálható. Hidd el, nekem se jön be a mostani csempés, flat design, amit a Win erőltet...Az ufótechnológiával kapcsolatos kijelentést pedig támaszd alá valamivel pls, bemondásra nem hiszem. Ha csak nem azt hívod annak, hogy néha földönkívüli segítség kell, hogy némely HW-t működésre bírjon az ember, nem hogy még "kihajtson".
-
Somatom
veterán
válasz
CPT.Pirk #439 üzenetére
Én nem vesződtem ilyesmivel. Bebootoltam a kiválasztott Puppy -val. Két vakkantással jelezte, hogy bekonfigolta magát. Ott volt a Firefox, a VLC, minden Magyar nyelvű volt, hazai időzóna, Magyar kiosztású billentyűzet, stb. A toolok között a Gparted -től, a netrádión át, az FTP szerverig benne volt minden alapból. Nekem már csak használnom kellett.
-
Raymond
titán
válasz
CPT.Pirk #361 üzenetére
A 10.04-es Ubuntu sokaig az egyik kedvencem volt. Na meg a legendas Crunchbang
Az volt az igazi, csak wm volt rajta es a Bunsenlabs-on is csak az van (Openbox) ami a Crunchbang-bol lett miutan az eredeti fejlesztese leallt.
-
vadkörte
addikt
válasz
CPT.Pirk #352 üzenetére
Én ezt értem. Erre írtam, hogy egy abakuszon is elfut, viszont változatlanul nem fogom, hogy - leszámítva az extrém alacsony erőforrásigényét - miért ajánlható?
Nem kekeckedni akarok, csupán kiváncsi vagyok. Mi lehet az a hw, amire már tényleg csak ilyen szintű oprerációs rendszert érdemes telepíteni, hogy ne vágja fel az ereit a felhasználható?
Az öreg dual core AMD laptopom a 2GB RAM-mal ha nem is fickósan, de teljesen használható módon működik a XFCE felületű linux-szal (az LXDE VB-ban jól működik, a laposon hááát. nem mondhatnám, az egész ablakkezelő szétesett, nincsenek ikonok) és hát az is már 9 éves és nem épp egy erőművész. -
válasz
CPT.Pirk #340 üzenetére
Candy Crush Saga
!? Ne szórakozz már, ez rajta van alapból a Winx-en én meg itt szívok az összes Linux disztróval évek óta! :.....Wááááááááááá............ tuti végigrohanok az álmennyezeten! Oda-vissza legalább 25xWinx winx winx.....most memorizálom, hogy el ne felejtsem, mire odaérek a virágboltba!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #205 üzenetére
Na akkor örülök, hogy jó már az AMD is.)
Nekem most 10-es szériás GTX-em van, és nincs vele gond. Eleve azért is vettem ezt, mert ezzel állítólag kevesebb gond van mint AMD-vel.
De nem tapasztaltam problémát, azon kívül hogy ha a tty -t natívra állítom, akkor az lassú lesz. Ezen kívül nincs gond, nincs tearing sem, és a kártya minden funkcióját az nvidia-settings-ben elérem ugyanúgy mint windowson, bár OC-t nem próbáltam.
Az intellel viszont több tapasztalatom van, azt abszolút sikerült mindig pöccre állítani elsőre.
Ryzenekkel viszont még nem találkoztam, az APU-kkal mi a helyzet?
-
-
-
-
-
Chaser
legenda
válasz
CPT.Pirk #151 üzenetére
nem tudok olyan tp-ről, aminél bios-ban kellett váltani, t500-tól volt swichable graphics, win alól lehetett váltani az igp és az ati közt, "magától" nem tudott mint az optimus, de előző geneknél nem rémlik h diszkrét vga-s gépben lehetett használni az integráltat is, mivel az be sem volt kanócozva, t510-nél pedig nem ment az optimus, ha nv-s volt a gép csak azzal ment
szerk: t500-nál biosban azt lehetett állítani, h csak ati, vagy csak intel, vagy pedig váltható, minden verzióhoz értelemszerűen más driver is kellett
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ aktiválatalan Apple iPhone 16 Pro 128GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Samsung Galaxy Z Fold 4 256 GB, szürkészöld + S Pen tok
- TP-Link ER-7212PC Omada 3-in-1 Gigabit VPN Router
- TP-Link EAP Omada Wifi AP-k (225, 245, 615)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest