- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
A linux közösségnek nincsen semmilyen "sara".
Ez egy alapjáraton ingyenes platform enduserek felé, desktop vonalon úgymond semmilyen kötelezettségük nincs. Ha holnaptól fizetős lenne, vagy akár beszántanák az egészet, azért sem szólhatna senki egy szót sem.Ilyen nyilván nem fog történni, mert a desktop linux nem biznisz (oké a canonicalnál és redhatnél az, de az ubuntu és a fedora/centOS is ingyenes).
Mivel a fejlesztőknek nem >érdekük< hogy mindenki az általuk fejlesztett disztrót használja windows helyett, ez is benne van abban, hogy 2% a max. linux desktop elterjedtség.
Meg pl. ezek is: [link] [link] [link]
A helyzet meg az, hogy az emberek legnagyobb problémája a linux-szal nem csak annyi, hogy nem megy rajta xy nyomtató meg vga driver vagy wifi stick rendesen amikor épp nem megy, hanem hogy nem tudják teljes értékű windowsként használni úgy, ahogy abba már korábban beletanultak és/vagy megszokták.
-
zoltanz
nagyúr
Nem vagyok programozó, de ha jól tévedek, nem nagy munka ha már driver-t készítenek OSX-hez, kiadjanak egy Linux-ost is, nem áll messze a két rendszer.
Másik a partner kapcsolatok pl Canonical, Red Hat kapcsolatban van többek között a HP, Dell, Lenovo, Asus -szal, amik által ezek alkatrész beszállítóival is. Egy alkatrész gyártó jól felfogott érdeke, ha nagyobb piacot akar tehát, legyen Linux drivere. -
Frawly
veterán
Röviden sokkal jobb memóriakezelés, jobb cache-elés, modernebb fájlrendszerek, jobb biztonság. Jobb hálózatkezelés (Windows néha nagy hálózati forgalomnál letérdelhet, ha sok csomag jön/megy, ebben a Linux jobb). Plusz mivel linuxnál te forgathatod le a kódot, ezért a kód optimlizáltsága (használt utasításkészletek) is jobb lesz. Az ilyen dolgok meglátszanak a rendszer futásán, sokkal gördülékenyebben fut, olajozottabbak a lemezműveletek, nem tekeri swapért mindig a lemezt, nincsenek mikrofagyások, lagok, nem lassul be a böngésző, stb.. Linuxon az egész modulárisabb, te mondhatod meg, hogy mi legyen a rendszerben. Az egész rendszer nem olyan limitált, Windows alatt van egy csomó limit, max. ennyi memória, max. annyi procifoglalat, max. annyi szál, max. annyi grafikus GDI objektum, mindent csak olyan korlátok között, amit a MS épp elképzelt neked, mert ugye anno a 640 KB-ról is azt mondták, hogy memóriaügyileg szépen bele fogsz férni, mert azt kell szeretni.
Ha részleteiben vagy kíváncsi technikai újdonságokra, nézegesd a kernelnewbies.com-ot, pl. az ehhez hasonló oldalait (nem csak ezt a 4.15-öst lehet megnézni, hanem bármelyik verziót vissza lehet keresni), ahol láthatod, hogy memóriakezelés, fájlrendszerek, virtualizáció, nem x86-os architektúrák támogatásának csiszolása, stb. mennyi olyan újdonságot tartalmaz, amit a Windowsba csak nagy sokára implementálnak, egy plasztikus példa rá, amihez pl. 8 év kellett. Bár már ilyen szempontból a Windows is fejlődött, évekkel ezelőtt sokkal lassabban fejlesztették, nagyobb technikai újdonságok (lényegesebb kernelarchitektúrás változások) max. csak a sokévente megjelenő új főverzióban kaptak helyet, most azért félévente kihoznak az MS-nél is egy új nagy update-et, alverziót.
Még a driverekre is igaz, hogy Windowson a gyártók ritkán reszelik a drivert (jó, talán a GPU driverek kivételek), nem sokszor jön ki új verzió (ez nem is az MS feladata, hanem a hardvergyártóké), Linuxnál meg a kernellel együtt csiszolódnak a driverek is.
A Linux kernelen sokkal többen dolgoznak, beleadnak apait-anyait, nem spórolgatnak, hogy a feature-öket, technikai újításokat lassan csepegtessék az új verziókba, hogy azt is vedd majd meg. Nem áll érdekükben a fejlesztéseket lassítani. Amit tudnak, azt szinte mindig azonnal beleteszik, amilyen hamar csak lehet.
De ugyanezt nem csak a kernelről lehet elmondani. Pl. a grafikus felületek is fejlettebbek, Linuxon, meg unix-like rendszereken hamarabb volt virtuális asztalkezelés, több kijelző támogatása, transzparencia, 3D-s effektek, lomtárkezelés, jobb vágólapkezelés, jobb scrennshot funkciók, stb., ami Windowsba csak sokkal később került bele. Bár most ez nem annyira jön ki, mert mind az MS-os, mind a linuxos oldalon most mindenki ezt a minimalista, tabletes, flat designt majmolja, a funkciókat veszik el sorban, de ez most egy negatív trend, ami nem fog örökké tartani. Bár ez a minimalista flat design is előbb volt elérhető Linux alá, mint Windowsra.
-
Teljesen sztereoptip vagy
Az, hogy 10 éve stable az ext4 - ok, attól még lehetett elég sok disztrón default. Redhaten lehet, hogy 10 éve lett stable, de az kb. mindenben elég régi csomagokat használ - btrfs is választható már amúgy a 7.x-ekben, talán még az sem végleges"miért, a scripted nélkül talán nem tud a háttérben lefutni? Windows-on is lefut a háttérben, se"
Windowson észreveszik, mert ablakot dobál, meg belassul. Ubuntun is kér jelszót. Laikusok gépére olyat szoktam tenni, ami tök csöndben lefrissül. Észre sem veszi, hogy frissül."A Linux "guruk" pont annyira szakbarbárok, mint a Windows-os társaik, kevesen értenek közepes szintnél jobban a Windows-hoz."
A Win only userek meg semennyire sem semmi máshoz, de legalább általában a windózhoz is csak kevéssé (szintén tapasztalat). Sokkal jobb!
Hallod, egy Windowst használó csapatnál segítettem múltkor melóban, és kinyitottam nekik az Eszközkezelőt. Nagy szemekkel néztek, hogy az mi. Elvileg szakemberek...". ha meg Pató Pált játszol és megvárod, hogy a meetinged közepén akarjon rebootolni(ahogy több helyen olvastam),"
Valóban, ezt az idióta userek csinálják, de igazán lehetne egy gomb, amivel tényleg nem fog újraindulni, amíg le nem lövöd.
De nem hogy meeting bazz. Van egy meló egy szerveren, ami közben nem kéne lejönni, és közben újralövi magát. S nem fér bele a 4 órába, mert adott esetben egész napos a művelet. Melóhelyemen előfordul.
Mondjuk ez nem annyira a winfos hibája, mert AD és policyk vannak, simán ki lehetne ezt kerülni, de a megfelelő support group elég tahó, és letolják az újraindítós updateket kötelező restarttal..."Az alapokat meg lehet tanulni virtuálban, de igazi tudást csak élesben lehet összeszedni, ott nincs kibúvó és"
Ez teljeen valótlan. Ha valamit próbálgatni akarsz, ott a virtuális, normális ember ilyesmiért az adatait nem kockáztatja. Tapasztalatot azzal lehet szerezni, amivel akarsz foglalkozni.Dualboot létezik, nem is nehéz, de ha nem kell valamire komolyan az egyik OS, akkor elég a virtuál.
Nekem pl. telefon zaklatáshoz kell néha Win, így akkor dobok egyet egy KVM-re, és hajrá. -
egy HP printer kivételével nem volt semmi gondom driverekkel(még az AMD-sekkel sem) és az sem az OS miatt volt, hanem a HP hozzáállása miatt.
De rég olvastam már ezt a bölcsességet, valóban igaz lehet az örökérvényű megállapítás, hogy ha egy hw nem működik Windows alatt, akkor az a gyártó hibája, nem az OS-é, ugyanakkor ha egy hw nem működik Linux alatt, akkor sz*r a Linux!
Ha csak úgy nem.....
-
<Lacy85>
addikt
Nálam a touchpad sem úgy működik, mint win alatt. Kb. a funkciók 75%-a nem működik linuxon.
A 3, 4 ujjas koppintást abszolút nem kezeli le, valamint a 3 ujjas lefelé / felfelé húzást sem (ablak tálcára, vissza), és a 3 ujjas oldalra húzást sem (alkalmazásváltó).
Mondjuk ezeket elég ritkán használom win alatt is, szóval nem zavaró.
A hangzás viszont irritál kicsit. Halkabb is, egy kicsit recsegősebb is, ha felhangosítom, de a legfájóbb pont: a B&O szoftverezése teljesen kiesik, ha nem windowst használok. Na az amit művel a hangzással fülest, vagy fejhallgatót használva.... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Monitoroknál az EDID kiolvasással voltak gondok ami miatt nem engedett natív felbontást, de az az analóg korszakban volt. Mióta minden digitális, nincs ilyen gond.
SB cuccok biztosan mennek, több SB kártyám is volt az évek alatt Linuxon, mindegyik ment magától.
A Catalyst amit írtál a HD3000 korszakban egy rakás trágya volt, mára meg is szűnt (ahogy Windows alatt is) de szükség sincs már rá.
Egyébként nekem is van egy olyan szkennerem mint neked csak Cannon gyártmány, utoljára XP driver volt hozzá. Win10 alatt meg se mukkan, Linux alatt meg bedugom és megy.
A legszebb benne, hogy egy haveromtól kommunizáltam el.
-
vadkörte
addikt
"Ha csak nem azt hívod annak, hogy néha földönkívüli segítség kell, hogy némely HW-t működésre bírjon az ember, nem hogy még "kihajtson"."
Nem kötekedek, de kifejtenéd? Eddigi linuxos pályafutásom során ilyen hw-rel még nem találkoztam. Olyannal igen, hogy az adott eszköz Win-en nem működött, de linux-on igen.
-
Frawly
veterán
Ne keverjük az OS-t magával a look&feel-lel. Egyrészt egy minimalista IceWM is jobban tud kinézni, mint egy XP (sokkal jobb témák vannak hozzá, sokkal jobban testreszabhatóbb, lehet normálisan transparenciát is alkalmazni), másrészt az OS-t nem a kinézete határozza meg. A Linux annyira fejlődik, hogy még egy Win7-Win10-hez képest is ufótechnológia, hiszen folyamatosan lapátolják bele az újabbnál újabb technológiák támogatását. Így nem lehet a Win98-hoz hasonlítani, ami egy félig DOS alapú, instabil sz@r volt. Értem, hogy egy minimalista felület téged a Win9x-re emlékeztet install után, nem beállítva, default témával, de ebből ne vonj le messzemenő következtetéseket. Meg a Puppyból sem, mert az egy nagyon kompakt, herélt rendszer, nem rendes disztró, rendesen feltelepítve.
-
Rimuru
veterán
Igen, tévedetta kolléga, 9 éve váltott.
(De nem is mondta biztosra)
Egy ilyen gépen mint amirőla cikk szól messze nem 2 perc Windows frissítés, de átlag gépen se. Amúgy rendszeresen hallok olyan storykat hogy gyorsan meg akar mutatni valaki valamit, erre negyed órát várnak mert pont volt Windows frissítés bekapcsoláskor.
Az meg vicc elvárás hogy X időn belül halaszhatatlanul újraindul valami..Részben egyetértek, nem érteka Windowshoz, de az igaz hogy általában aki linuxot használ az többet róla mint fordított esetben. Átlag win user vagy nem hallott még róla vagy annyit "tud" hogy szar.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Olyan 3 évig volt egy Debian-os netezős gépünk az egyik korábbi cégnél (2013..16 folyamán), Ext3 fájlrendszerrel. Mivel senki nem törődött vele, így legalább heti 2 áramtalanítás élt meg leállítás nélkül, mert a nap végi kötelező áramtalanításnál simán csak kinyomták az elosztóját... Mégis minden esetben másnap reggel helyrerakta a naplóval magát és elindult gond nélkül.
Nem tudom nálad milyen gondok voltak, de ezt folyamatosan láttam, ez nekem elég bizonyíték volt az ext3 megbízhatóságára. Azóta meg már mindenhol default az ext4.
-
Ha ext3 volt az alapértelmezett, akkor az nem most volt - ext4 van már vagy 10 éve defaultból, de a 3-ast sem tehette semmi gallyra, mert az is naplóz. Amit egy nem normál leállás megboríthatott, az az ext2 volt.
Általában aki Linuxhoz konyít, az elég jól Windózhoz is, fordítva nem szokott lenni.
"Aki meg azon akad le, hogy a Windows-t frissíteni kell havi egyszer,"
Esetleg többször...
De amúgy az Ubuntu ~10 éve menet közben frissül, észre sem veszed. Csomó embernek csináltam már olyan frissítőscriptet, hogy a gép indulása után háttérben lefut, így nem zavarja, nem akarja kigyilkolni, semmi."Desktop-on nem bújtam a kernel logokat, ott nem tudom, mennyi panic volt,"
A kernelpánikot tuti észreveszed(Elég szépen kiakad a gép.)
" de ezen a szakaszon is át kell esni egyszer, "
De nem az éles, napi használatú gépen... erre van a virtuálgép..."Igaz, akkoriban képes voltam a fő(desktop) gépemre is Linux-ot rakni,"
Nekem 2008 óta van az eldőleges gépemen Linux, 2001-2008 volt dualboot...Azóta Windows csak virtuálisan, ha nagyon kell valamire Teljesen jól elvagyok..
"Anekdotákat hallottam olyanról is, hogy valaki kalóz Win7-ről frissített az ingyenes év alatt Win10-re és onnantól jogtisztának ismerte fel az MS - alighanem egy mázlis aktivációs bug lehetett..."
Vagy inkább csak az MS akciója, hogy frissítsenek már az emberek, mert nyűg nekik a 7 -
"miközben demonstráljátok hogy a Windows-zal kapcsolatos előítéleteitek gyakran brutális hozzá nem értésből fakadnak, vagy elavultak."
Windows rajongókat hallottál már? Naponta több lenyomja, hogy mindent terminálból kell csinálni (komolyan, ezek hogy félhetnek egy szövegszerkesztőtől? abban is gépelni kell)...@Kansas : Mondjuk egy ext4 nem nagyon tojja össze magát. De nézz meg egy btrfs-t, vagy valami keményebb dolgot, ott azért vannak filerendszer szintű feature-k rendesen.
@Ubyegon2 : Van még ez a frissítési lehetőség, eléggé kell nyomni ahhoz a 10-et, hogy simán le tudd frissíteni a Seven-t Ten-re. Google, és 1 perc alatt megvan a menete, fejből most nem tudom, hogy oldottam meg legutóbb (apósnak szánt lapos, ő wint használ mert az jó
aztán hetente kell neki magyaráznom, hogyan rakja rendbe, hogy hogy rakja rendbe, amit elkefélt...)
-
Somatom
veterán
Windows -t amatőröknek? Ne viccelj! Totál amatőr vagyok, az XP -nél hagytam abba a Windowsozást. Vettem egy PC -t gyárilag Win10 -zel. Úgy néztem rá, mint borjú az .... Beaktiváltam, az símán ment. Nyelvi csomag pipa. Gondoltam, először telepítek vmi ismerős böngészőt. Találtam a menüjében vmi alkalmazásboltot. Bepötyögtem a keresőjébe, hogy Firefox, de nuku találat.
Megszoktam Androidon, meg Linuxon, hogy az alkalmazásboltban kiválasztom amit akarok, telepíti és használom. Ha a Win alkalmazásboltja még a Firefoxot sem találja, akkor mit fog dobni a neccesebb keresésekre? -
zoltanz
nagyúr
"ami tud NTFS-szintű ACL-eket és nem tojja össze magát egy nem tervezett reboot-tól(pl. áramkimaradás, kernel panic)..."
Bocs ezt a magas labdát le kell csapnom.
Persze, mert volt elég tapasztalatuk kernel panic,kék-halál témában.
Viccen kívül, nálam még Linux fájlrendszer sem csinálta össze magát többször. -
-
OK, nem megyek bele inkább, mert csak rosszab lesz! Windows x évente van persze azon belül számozzák, Linux meg nem oprendszer, így aztán mindenki rosszul használ mindent.
Ha jobb a lelkivilágodnak leírom a kedvenc oprendszerem nevét, kifigurázhatod!
Linux Mint Tara Cinnamon
(#417) Raymond
Ez nagyon üt!
-
"Winx"? Én ilyen nevű oprendszerről nem hallottam... tán csak nem a "Linu10" alternatívája?
És ez csak félig volt trollkodás, csak úgy csöpög a lenézés a pingvin fan club tagjaiból
Lenézés? Attól, hogy hiányosak az ismereteid szleng terén, kár ezt kiolvasni ebből a Winx szóból, egyszerűen eddig is említették Win-ként, az x meg értelemszerűen a 10-est jelenti.
Linu10 kicsit idiótának hangzik, mert nincs 10-es verziója. Igazából semmilyen sincs.
De ha téged megnyugtat......
XFCE DE
- ez meg Linuxos rövidítés végig, ez is lenézés miatt van így írva?XForms Common Environment Desktop Environment mennyivel szebb lenne, nem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest