- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Honor 200 Pro - mobilportré
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
Új hozzászólás Aktív témák
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
IamSociopath #173 üzenetére
Igen, mert kell egy celhardver ilyenkor az alaplapra.
-
IamSociopath
aktív tag
Amúgy én azon gondolkodtam, hogy régen elszállt egy Asus BIOS om és úgy lehetett helyre rakni, hogy egy usb drive-ra kellett rakni egy visszatöltő biost, bedugni és úgy indítani a gépet és kijavította magát.
Annyira bonyolult lenne megoldani CPU nélkül, hogy akár csak egy bizonyos usb portból be tudja húzni a friss BIOST? -
denx1992
tag
Szerintem ha lesz is hátránya azt egy átlag felhasználó nem fogja érzékelni.
-
Lacc
aktív tag
Ja van ilyen, ez már ismert probléma. Esetleg fogják és a Ryzen Pro cpu-k támogatását kukozzák.
Kedvencem a 85.000 Ft-os AsRock alaplap x570-es chipsettel, de Inteles CPU hűtőfoglattal. (Én megértem, hogy miért döntöttek emellett, de akkor is, középkategóriás ársávban ez jól van, de amíg az AMD nem fog hűtő néklüli CPU-kat árulni, addig ne)
-
Vesa
veterán
Arról nem lesz hír, hogy a Globalfoundries több ponton beperelte a TSMC-t, szabadalom sértések miatt?
-
M@cika
őstag
válasz
MPowerPH #154 üzenetére
A mai kedvencem:
1. Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.3 ABB
2. Improve Destiny2 gaming experience with Matisse CPU.
*ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system.
*Before updating this BIOS, please also read the description in previous BIOS version.Magyarul, ha nincs a legújabb Zen2-es procid a régi lapban, akkor NE frissíts BIOS-t!
-
jokeph
nagyúr
válasz
wwenigma #156 üzenetére
Ismét tanultam valamit.
Béta BIOS engem már rántott ki a latyakból... CPU csere után meglepődéssel tapasztaltam, hogy elindul a gépem, de a dVGA-ra kötött monitor nem ad képet... átdugva IGP-re volt kép (engedélyezett volt az IGP mindenkori használata, különben azon se lett volna, a WIN-be belépve ránéztem a lap segédprogijából az x16-os slotra, és atr írta hogy ÜRES!
)... visszraktam a régi CPU-t, minden okés ismét. Vissza az újat, semmi, ugyanaz. Kínomban már ráírtam az eladóra, hogy mi a pálya... aztán felvarrtam a Béta BIOS-t és láss csodát, megjött a kép dVGA-val is... azóta is töretlen megyen.
(szándékosan nem írtam konkrét adatokat, ha valakit érdekel, privátba megírom szivesen).
(#157) BMW001:
A kompatk vizem rajt figyel az i5-7600k-n, jól teszi a dolgát, ehhez nem is találtam AM4 KIT-et (CM NEPTON 140 XL)...
-
wwenigma
Jómunkásember
Nem kérdez, csupán adott BIOS esetén (amit gondolom kijelölnek új főverziónak) tovább tart a flasheles mert felülírja a másikat is.
Bug és béta BIOS kapcsán meg csak annyi hogy egy egy gyártónál előfordul probléma de páran szeretik tultolni ugyanúgy mint ezt a PCIe gen4 dolgot is.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MPowerPH #154 üzenetére
Én érdekelt vagyok mindkét táborban, tehát számomra nincsenek vallásos dolgok, ami jó az jó, ami meg nem, azt is megosztom, még ha nem is lesz osztatlan siker.
Én úgy gondolom, a szakmai topikoknak pont ez a lényege, a jó és a rossz tapasztalat is helyt, érdemi megvitatást igényel.
PCI-e 4.0:
A 3.0-át sem használja ki a userek döntő többsége... tömören erről ennyi a véleményem, a többit evvel kapcsolatosan DraXon fórumtárs és többek is megírták.
Én majd holnap újra beüzemelem az aláírásomban lévő konfigot, megjött az új táp és az AM4 KIT az Alpenfönh Matterhorn REV C hűtőmhöz.
Elmegy a gyári légkavaróval is, de terhelésen már nekem is hangos, túlharsogja az összes többi ventit.
-
MPowerPH
félisten
Ez az AMD Ryzen tema itt a PH -n olyan, mint halott emberrol beszelgetni. Vagy jot, vagy semmit. Kiemelt figyelmet kap a tema, modiknak is ki van adva valszeg, hogy ha negativ kritika jon, akkor azt torolni kell, aki pedig a kritikat megfogalmazta, azt pedig tavol kell tartani a tematol. Lasd 5 nap pihit kaptam olyanert, amiert mas topikban figyelmeztetes sem erkezik, mikozben en hulyezve vagyok, kovetkezmenyek nelkul. Modkerbol persze mindenki sunnyog, tobbszori kerdesre sem erkezett indoklas, felfogtam mi a dorges.
Tojok rajuk, meg arra a par predikatorra is...
Reszben ezert is vettem meg elobb a konfigot, a 12 magossal.
-
jokeph
nagyúr
válasz
wwenigma #151 üzenetére
Vagy úgy... szóval jól értem, hogy pl. a Te lapod esetében, alap esetben csak a PRI_BIOS fog frissülni, a BCKP_BIOS érintetlen marad, illetve speciális esetben mindkettő, de feldobja, hogy melyikkel kezdenéd a sort ?
(#152) BMW001:
Kár, hogy így jártál, pedig nekem tetszettek a meglátásaid, amiket Intel és AMD oldalról is tapasztalati út alapján írtál meg... jó részt a saját tapasztalataid alapján.
-
MPowerPH
félisten
Irod ezt ugy, hogy az egesz egy csupa bughalmaz, beta bios -ok tomkelegevel.
i9 melle lett egy Ryzenem is, de nem posztolhatok a topikba, mert elinteztek, hogy hogy ne posztolhassak. Par ember, aki azt sem tudja, mi az a transzisztor, az osztja ott az eszt, ellenszolni nem lehet.
De igy a 3900X -el es az X570 -el szerzett gyors tapasztalatommal kijelentheto, hogy ez a platform meg nem volt kesz a piacra. -
-
Chp
őstag
IGP mellett bánja a fene.
-
jokeph
nagyúr
válasz
wwenigma #100 üzenetére
Persze, hogy le frissült a BCKP_BIOS-od is, nem csoda, hisz a lapodon (és a lapok többségén) a 2 BIOS chip nincs elszeparálva egymástól.
A GigaByte X470 Aorus Gaming 7 Wi-Fi lapomon szét van választva a 2 BIOS chip, és egymástól teljesen függetlenek, te választod ki kikapcsolt állapotban egy mikrokapcsolóval, hogy melyik BIOS-t szeretnéd használni/frissíteni, ezért ilyen horderejű frissítésnél a BCKP_BIOS-t én is lefrissítettem az első olyan stabil változatra (esetemben F40), ami támogatja a RyZen 3xxx szériát, a PRI_BIOS-t meg a legfrisebbre rakom szükség szerint, jelenleg F42a.
Ugyanez áll az Asrock Z170 OC Formula lapomra is.
-
M@cika
őstag
Zsír ez a hajtépés, mikor az összes AMD géptulajdonos elenyésző része fogja kihasználni valaha is a PCIE 4-et a mostani procijával. Ok, hagyhatta volna, de így döntött. Aki akarja használhatja béta BIOS-sal.
Én megvagyok a B350-es lappal meg az 1600-al amíg nem jön majd a Zen3 vaqy 4 a B650-es lapokkal. :-)Tudom az elvek, de ne akarjunk már egy 12/16 magos szörnyet egy 20k-s alaplapban fullosra hajtani.
-
DraXoN
addikt
válasz
Alogonomus #145 üzenetére
"instabil szar amd" ... elég ennyit mondani..
ha az intel gép is instabil, először a cpu gyártót fogják szidni (ha nem megoldható), nem az alaplapgyártót...én legalábbis ezt tapasztaltam...
-
Alogonomus
őstag
Az teljesen igaz, hogy esetleg lehettek volna olyan dzsunka alaplapgyártók, akik a régebbi még raktárakban levő termékeik eladásainak felpörgetésére indokolatlanul engedélyezték volna a PCIe 4-es módot, és végül az alaplapok hibásan működtek volna.
Ami durva csúsztatás az az, hogy az ilyen előforduló hibák miatt az AMD-től fordultak volna el az emberek, és nem az alaplap gyártójától. -
DraXoN
addikt
válasz
hokuszpk #143 üzenetére
ezen kívül a pcie4-re nem tervezett alaplap ha meg is felel labor körülmények között "épp, hogy" a pcie4 működési feltételeinek, nem biztos, hogy ez otthoni körülmények között is hozható ahol több a "háttérzaj" a merevlemezek, a ventilátorok, vagy a gépház és tápegység fajtája miatt.. esetleg pont a gép mellett van egy "jó kis mágneses térrel rendelkező CRT tv", esetleg a gép mellett egy nagy asztali ventilátor ami "hűti az usert a nyári melegben" ... és már is instabil lenne a pcie4 üzemmód.. a "zaj" még a tervezett specifikációnál is komoly gond tud lenni ... de egy mondhatni "overdrive" módban működő egység fokozottan érzékeny lehet rá...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #142 üzenetére
azert ez nem ugyanaz, a huzott vgakat a gyartonak modjaban all valogatott alkatreszekbol osszerakni vagy eppen a gyarbol kikerules elott tesztelni, hogy birja-e a specifikaciot.
itt viszont a mar kikerult, gepben uzemelo lapokat nemigazan. oke van nekik par legyartott peldany, azon validalhatjak ; viszont nem minden szeria sikerul ugyanolyan minosegure, lasd pl. Ascrock b350m pro4 a Summit Ridge topicban. -
Alogonomus
őstag
Sajnos sokaknál pedig ott "akadt be" a lemez, hogy az esetleges működési hibákkal magyarázzák az AMD döntését. Custom VGA gyártók is saját felelősségre húzzák valameddig a nekik leszállított GPU/memória egységeket, amiből néha adódik is üzemelési probléma pár kártyánál, mégsem a GPU/memória gyártóját könyvelik el kerülendőnek, hanem az adott kártya gyártóját. A piacon elterjed, hogy X gyártó Y kártyája kerülendő. Az esetleg PCIe 4-es üzemmódban labilisan üzemelő alaplapokról ugyanígy elterjedne a hír, és legfeljebb elkerülnék azokat a termékeket, vagy csak PCIe 3-ban futtatnák.
-
DraXoN
addikt
válasz
MPowerPH #138 üzenetére
Nem, nem követi, a használatot EZ nem akadályozza meg a régebbi alaplapokban...
(muszáj már ezt kiemelni, mert nem értik meg sokan, egyesek vagy szándékosan, mások meg egyszerűen gyenge elméjűek mert "beakadt" náluk a lemez ebben a témában, meg vannak még a trollok, tessék választani ki-ki melyik a "meg nem értők" közül)... bezzeg abból milyen botrány lenne (nem kis kellemetlenség) ha kiderülne, hogy a régi lap még se teljesen jó a pcie4 kezelésében, esetleg az aktuálisan elérhető hardverekkel "jónak tűnik", de egy később jövő eszköz már még se lesz jó.. de a rendszer emiatt "instabil" lenne... de jó is lenne... ez most inkább szerintem egy "safe play" ... sokkal bölcsebb döntés mint egy még a nem a pcie4 platform specifikációira épített alaplap esetében engedélyezni valamit ami nem 100%.. meg ha egy-két alaplap látszólag rendben is van, lehet, hogy pl. pcie5 eszköz pcie4 módja már "megfeküdné" a gyomrát... persze benne lehetett volna hagyni "saját felelősségre bekapcsolható" opcióként, megtiltva az alaplap gyártóknak, hogy "gyári módban" bekapcsolva legyen, de hiba esetén akkor is szidnák az amd-t is, hogy "instabil, szar", inkább nem kockáztat, ez jóval kisebb presztízs vesztesség mint egy esetleges "hiba" esetén lévő tisztázás (a rossz hír mindig könnyebben terjed, a "helyreigazítás" meg sokszor már el se jut a közösséghez)...
-
MPowerPH
félisten
Es amikor az AMD az Intel iranyvonalat koveti.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #134 üzenetére
"Nem csak szerintem, de szerinted is."
azt majd en tudom, hogy mirol mi a velemenyem.
szerintem ez nem ilyen "engedem" dolog.
ahogy fentebb irtad, nem az AMD irja a biosokat, abba nincs beleszolasa. Lehet mar az elso 3xxx Agesa kodban el kellett volna vagni a lehetoseget, de ugyvoltak vele, hogy elobb legyen jo, aztan majd raerunk kesobb foglalkozni ezzel a problemaval. -
Alogonomus
őstag
válasz
hokuszpk #133 üzenetére
Nem csak szerintem, de szerinted is.
Te is azt írtad, hogy eleinte csak azt mondták, hogy nem garantált, hogy menni fog a 4.0. Tehát megtűrték.
Aztán a 3xxx biosokban kaszálta el erőből az AMD a lehetőséget.Egyes Gigabyte alaplapokban már 05.20-án elérhetővé vált akárhány hónap fejlesztés/tesztelés után az új szabvány használata, amit az AMD eleinte engedett is, majd bő 2 héttel később mégis inkább bejelentette, hogy nem akarja azt hagyni.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #132 üzenetére
szerinted.
jo elore szoltak, hogy ez nemgarantalt, hogy mennifog. aztan meg a 3xxx biosok megjelenese elott, hogy a veglegesben el fogjak venni a tamogatast.
ennek ellenere az alaplapgyartok betoltak a biosba a lehetoseget. -
Alogonomus
őstag
válasz
hokuszpk #122 üzenetére
Ígérni nem ígérte, de az alaplapgyártóknak engedte. Többek között azért nem is ígérhette volna, mert nem az AMD készíti el az alaplapok bioszát, hanem az alaplapgyártók külön-külön a saját termékeikhez. Az AMD csak hallgatólagosan elfogadta, hogy az alaplapgyártók saját szakállukra elérhetővé teszik a PCIe 4-et egyes alaplapjaikon. Engedte.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most akkor eljutunk arra a pontra, hogy információ hiányában hitbeli kérdésbe megyünk át.
Én inkább a tökéletlenségben hiszek, mert ilyen jellegű termékeket fejlesztünk kollégáimmal és bizony n+1 hibát, vagy nem hibát, de tökéletlen megoldást bele tud tenni az ember egy komplex termékbe. Aztán megy az idő és eljön az a pont, hogy már nincs idő még egy revízió legyártására, olyan lesz, amilyen lesz, majd a következő terméknél máshogy csináljuk. - más hibákat teszünk bele.
Szerintem van-e hiba a 4.0 implementációkban? Szerintem lehet, mondjuk n alaplapból 1-ben. A gyártóknak egyszerűbb kikapcsolni egy be sem ígért featuret, mint kezelni az ezzel járó support és garancia problémákat.
ted_tris: én is boldogan bele fogom tenni a 3000-es Ryzent a B350 lapomba. Mert megtehetem.
-
-
hokuszpk
nagyúr
"Őőő... Érdekes ez a kettősség. Egyszer azzal jön mindenki, hogy úgy se használja semmi ki a Gen4-es PCI-Express-t, utána az a probléma, hogy az AMD nem akarja talán a nyakába a felhasználók (feltételezett) sirámjait.."
nememlexem ra, hogy erre hivatkoztam volna.
Amúgy az AMD belement a dologba, majd visszalépett. Az indoklásuk minimum sántít.
ha vegig kovetted az esemenyeket, akkor kb. az tortent, amit irtam. az AMD nem igerte sehol, hogy a 3xx/4xx -ben mennifog a PCIE4.0. de ha adsz ra linket, ahol ezt _hivatalosan_ megerositik, akkor azt megkoszonom.
-
ted_tris
tag
Milyen jo, hogy nem kell deszkat cserelni az uj procihoz mint az inteleknel.
Legalabb is nem a foglalat miatt.
Mekkora bullshit.... -
válasz
hokuszpk #120 üzenetére
hat ez van. a AMD soha nem igerte, hogy a 3xx/4xx lapokban mukodni fog a pcie4 ezt az alaplapgyartok kezdtek el feszegetni, hogy akar jo is lehet.
Akkor még egyszer, utoljára: nincs köze az alapi chipsetnek ehhez.
Ha a CPU és a csatlakozó között megfelelő a jelek továbbítása, akkor képes rá, ha nem, nem.
Amúgy az AMD belement a dologba, majd visszalépett. Az indoklásuk minimum sántít.viszont 100%-ra nem garantalhato a dolog,
Érdekes. Egy csomó más, sokkal hétköznapibb dolog nem garantálható, például hogy egy 4500Mhz névleges max. boost frekis CPU valóban el is érje a 4500MHz-et az adott deszkában.
Miért olyan vörös posztó vajon ez a Gen4 engedélyezés? Talán azért, mert ezzel kvázi kirúgják a széket az X570-es deszkák alól? Csak tippelek... Ahogy te is, hogy mi a valódi ok...
Nemhiszem, hogy lenne eroforrasuk ra, hogy alaposan utanajarjanak minden esetben, hogy miert nemmegy, es mi lehet ra a javitas, mert arra nagy tetekben fogadnek, hogy az alaplapgyartok helyett az o nyakukba zudulna a szosz.
Őőő... Érdekes ez a kettősség. Egyszer azzal jön mindenki, hogy úgy se használja semmi ki a Gen4-es PCI-Express-t, utána az a probléma, hogy az AMD nem akarja talán a nyakába a felhasználók (feltételezett) sirámjait...
aha. papiron. van NV zsugam, ami a jelenlegi Intel lapokban sem indul el, pedig allitolag 2.0 azaz elvileg mennie kellene.
Ez alapján nagyjából minden HW témát le is zárhatunk, mert hasonló szintű problémákra minden téren lehet találni egy-egy példát...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #112 üzenetére
a hasonlat azert nem all meg, mert ezt az AMD sosem igerte.
-
hokuszpk
nagyúr
"A PCI-Express szabvány visszamenőlegesen kompatibilis."
aha. papiron. van NV zsugam, ami a jelenlegi Intel lapokban sem indul el, pedig allitolag 2.0 azaz elvileg mennie kellene. Bezzeg a Phenomos lapban
es egyszer ugyis eljon az ido, hogy valami miatt aszondja, hogy "bocs fiuk most valtunk, a nagyobb teljesitmeny igeny miatt nem lesz visszafele kompatibilis". a kerdes csak az, hogy mikor. -
hokuszpk
nagyúr
"Én továbbra is csak azt tudom mondani, hogy az, hogy ennek a lehetőségét is elvágta az AMD, az nem egy szép húzás, finoman fogalmazva. "
hat ez van. a AMD soha nem igerte, hogy a 3xx/4xx lapokban mukodni fog a pcie4 ezt az alaplapgyartok kezdtek el feszegetni, hogy akar jo is lehet.
viszont 100%-ra nem garantalhato a dolog, szoval az AMD ugydontott megkimeli magat egy csomo ugyfelpanasztol, meg "szarazamdmerinstabil a 4.0" influenszerhulladekmediatol.
Szerintem fajo nehez, de jo dontes. Nemhiszem, hogy lenne eroforrasuk ra, hogy alaposan utanajarjanak minden esetben, hogy miert nemmegy, es mi lehet ra a javitas, mert arra nagy tetekben fogadnek, hogy az alaplapgyartok helyett az o nyakukba zudulna a szosz. -
válasz
CPT.Pirk #113 üzenetére
Tudod-e garantálni, hogy a PCIe 4.0 támogatás a teljes kiadott alaplap flottában jól és hiba nélkül működik? Mi van, ha mondjuk 20 különböző alaplapból 1-en nem működik jól?
Visszakérdezek: van arra bármi bizonyíték, hogy az így engedélyezett alaplapokban nem megfelelően megy a Gen4?
De az alapérvet még mindig nem tudom értelmezni. Van egy gyártó, megtervez és legyárt egy alaplapot. Leteszteli, hogy mit tud az adott típus, majd ezek alapján engedélyezi vagy nem engedélyezi a Gen4 támogatást az adott típusú alaplap BIOS-ában. Innen kezdve max. akkor lehet gond, ha a gyártás minősége olyan hullámzó, hogy némelyiknél megy, máshol nem. De ez is az alaplapgyártót minősíti...
De látod, meghagyták az eddigi bioszokat, aki akarja, használhatja a korábbit.
Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a jelenleg is sok problémával küszködő BIOS-ok szintjén marad a felhasználó?
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Alogonomus #117 üzenetére
Nem tudjuk Destiny 2 esetén a milyen hiba volt benne viszont minden egyes processzorban rengeteg errata van amit korrigálnak egy workarounddal ahogy kibukik...
-
Alogonomus
őstag
válasz
CPT.Pirk #116 üzenetére
Nagyon sokáig (amikor már értelme lenne 1-2 év múlva a PCIe 4-es képességnek) nem számíthatunk a korábbi bioszok használatára, mert ahogy a Destiny 2 esete is mutatja, azért nem hibátlan a Ryzen 2 sem, csak nem biztonsági hibát hagytak benne gyorsítási célzattal. Minden bizonnyal kiderül még több "bibi" is a processzorral kapcsolatban, amit kénytelenek leszünk javíttatni a biosz frissítésével. Minden processzor, a legjobbak is a használat során csiszolódnak össze az igényekkel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Alogonomus #115 üzenetére
Előfordulhat, hogy egyszerűen csak nem gondolták át eléggé a 4.0 bekapcsolásával járó következményeket. De látod, meghagyták az eddigi bioszokat, aki akarja, használhatja a korábbit.
-
Alogonomus
őstag
válasz
CPT.Pirk #113 üzenetére
Akkor csak a 20-ból 19-re adja meg a lehetőséget az alaplap gyártója.
Egyedül talán az valamennyire legit védekezés, hogy a PCie 4 támogatás engedélyezésének meghagyásával lényegében az a gyártó került volna versenyhátrányba, aki nem teszi lehetővé azt az alaplapján az alaplap lehetőségeitől függetlenül. Ezzel pedig tényleg sok alaplapnál hibásan működött volna a PCIe 4, amit esetleg nem az alaplap hibájának, hanem az AMD hibájának éreztek volna sokan.
Ezzel már csak az a baj, hogy az AMD eleve miért húzta el az orrunk előtt a mézes madzagot? Esetleg csak nem a Ryzen 3xxx processzorokkal kapcsolatos hype további felkorbácsolása érdekében? -
Precorus
tag
Az hogy 2020-ban elárasztanak, talán kicsit erős, még feltevésnek is
De TFH hogy így lesz. Gondolod, hogy elsőre dömpingáron jönnek majd a hw-ek? Vagy először a legdrágábbak kapnak csak 4.0-5.0 támogatást, majd 1-2-3-n évval később kúszik le középkategóriába, onnan meg alsó kategóriába.Nem azt mondom, hogy nem lett volna jófejség az AMD től, ha engedi. Csak egyelőre nem látom értelmét. Gamers Nexus test. PCIE 3.0 x8 vs x16. Ami ugye dupla sávszélesség. Van kb. ~1% előny egy-két helyen az x16 javára, de egyébként mérési hibahatáron belül van, vagy egál. Én a részemről még ott tartok, hogy még mindig nem látom, hogy 3-5 év múlva, ez hol lesz nekem jó. Elég a VGA sávszél, elég az SSD sávszél(konzumer szinten!).
Szerintem, maradjunk annyiban, hogy majd meglátjuk. Ha kihoznak rá érteles áru hw-t, és standard lesz, nem újdonság, akkor kiderül mennyi az annyi. Addig úgyis csak varázsgömb, meg találgatás. Visszatérünk erre jövőre/két/x év múlva
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Alogonomus #112 üzenetére
Nem jók az autós hasonlatok PC témában. Az autóhoz, focihoz és politikához mindenki ért, de itt nem ugyanaz a helyzet, nem lehet rávonatkoztatni.
Tudod-e garantálni, hogy a PCIe 4.0 támogatás a teljes kiadott alaplap flottában jól és hiba nélkül működik? Mi van, ha mondjuk 20 különböző alaplapból 1-en nem működik jól?
-
Alogonomus
őstag
Sokadszorra futjuk a köröket ebben a témában, és mindig azzal védik az AMD-t, hogy "de hiszen úgysem tudnánk ezt kihasználni".
Most képzelje el minden Cifu-ellenes, hogy az autója forgalmazójától felhívják, hogy az autójához csak úgy jófejségből ingyen hozzácsapnak egy az egész Földre érvényes korlátlan idejű jótállást, mert úgyis olyan jóra sikerült a széria, így nem kockáztatnak vele semmit. Ezek után boldogan megy be átvenni a korlátlan időre és területre szóló új dokumentumokat, erre a forgalmazónál azt mondják neki, hogy a gyártó inkább visszavonta a jóváhagyását az ingyen garanciakiterjesztésre, de ez úgysem számít, mert mire esetleg elromolhatna az autó, addigra úgyis másik autót használ majd. Az autó nem működött volna a korlátlan garanciától jobban, de mégis egy jóleső gesztus lett volna az autó gyártójától a kockázat nélküli garanciakiterjesztés.
-
válasz
Precorus #110 üzenetére
A PCI-Express szabvány visszamenőlegesen kompatibilis. Tehát tegyük fel, hogy 2020-ban mégis elárasztanak minket a Gen5-ös PCI-Express hardverek, nos, akkor hogy is néz ki a helyzet?
Az X570 deszkákban Gen4 sebességgel fognak futni a Gen5 hardverek, míg az X470 / B450 / korábbi deszkák (a frissített BIOS-osok is) viszont csak Gen3 sebességgel.
Holott az arra alkalmas deszkákban ott is futhatnának legalább Gen4 sebességgel, ha az AMD hagyta volna (ill. hát a pre AGESA 1.0.0.3 ABB béta BIOS-okkal futhatnak, de ugye ott más problémákkal szembesülhet a felhasználó).Szóval én továbbra sem azt látom, hogy jajj, tényleg tök felesleges dolog, hanem azt, hogy na, lehetett volna jó fej az AMD, de nem volt.
-
Precorus
tag
Szerintem kb senki sem tudja, mi lesz 3-4-5 év múlva
Most gyors csekkoltam wikit, azt írja '19 májusban elkészült a PCI-E 5.0 specifikációja. Vagyis lehet, hogy 1-2 kósza 4.0 hw lesz, aztán mindenki vált 5.0-ra. Ha ez így van, a semmin rugózunk ennyire ebben a topicbanHogy aztán ezen a kijelentéseket a fentiek figyelembe vételével (vagy annak teljes kihagyásával) most ki hogyan próbálja a saját értékrendje alapján csűrni-csavarni, megmagyarázni, átpolitizálni, teljesen mást belelátni, az már az ő egyéni szocproblémája...
Én a varázsgömbömben azt látom, hogy lesz egytucat hw ami használja ímmel-ámmal, de már fejlesztik az 5.0-ra épülő eszközöket. Tévedés jogát fenntartom
De tényleg. Jó esetben jövőre jön pár csúcs VGA, intel proci/chipset/lap ami használja, aztán két év múlva 5.0.
Nem hiszem hogy lenne értelme a cégeknek $mrd-okat kidobni 4.0 támogatásra, mikor már itt az 5.0.szerk.: max kiraknak a polcra mutatóba pár 4.0 képes eszközt mutatóba, hogy ilyet is tudunk, haladjunk
-
válasz
Precorus #104 üzenetére
No offense taken.
Én azt hangoztattam eddig is, hogy ez egy opcionális lehetőség a későbbi felhasználásra. A Gen4 PCI-Express hasonlóan inkább a jövőben lehet tényező, nem mostani kritikus probléma. Nincs varázsgömböm, nem látok előre 3-4-5 évet, de simán lehet, hogy annyi idő múlva esetleg már tényleg ki lehetne használni a Gen4 PCI-Express lehetőségeit otthoni felhasználónak is. Ilyen szempontból egy nagyon szép gesztus volt / lehetett volna az, hogy az X470 / B450 (akár régebbi) deszkák adott esetben ezt a csatlakozást megadják a Ryzen 3xxx procik mellett. Más szóval ez a jövőbeni használhatóság, jövőtálóság kérdése.
Én továbbra is csak azt tudom mondani, hogy az, hogy ennek a lehetőségét is elvágta az AMD, az nem egy szép húzás, finoman fogalmazva. Pláne, hogy ennek semmi köze a chipsethez, hiszen itt a CPU és a csatlakozó közötti kapcsolat a lényeg, amit ugye az alaplapgyártóktól függ, hogy milyen zavarvédelmet, jelminőséget tudnak biztosítani.
A fenti képen ugye a felső 3 közvetlen PCI-Express kapcsolatokról beszélünk. Jól látható, hogy az égadta világon semmi köze nincs ennek a chipsethez. Ezért tartom félrevezetőnek az olyan kijelentéseket, hogy az AMD nem ígérte, hogy az X570 előtti deszkákon lesz PCI-Express Gen4 támogatás. Semmi köze nincs ennek ahhoz, hogy milyen chipset van azon a deszkán...
Hogy aztán ezen a kijelentéseket a fentiek figyelembe vételével (vagy annak teljes kihagyásával) most ki hogyan próbálja a saját értékrendje alapján csűrni-csavarni, megmagyarázni, átpolitizálni, teljesen mást belelátni, az már az ő egyéni szocproblémája...
-
Precorus
tag
Először is hadd szögezzem le, hogy mély tisztelője vagyok az írásodnak, főleg az űrtechnikainak, azok hatására kezdtem el KSP-vel játszadozni, ill. spaceX közvetítéseket nézni. Nem áll szándékomban a topic forró hangulatát tovább vinni, illetve megbántani Téged, másokat.
Mint említettem, ez inkább morális-etikai dolog. Aminél az AMD nem a "jófej leszek" gombot verte.
#9 ben még azt írtad "...finoman szólva sem szép dolog, hogy az AMD így döntött..."
Én úgy látom, a PCI-E 4.0 még sehol máshol nincs. Tehát új termék, felárral. Mint mindenhol, mindennél. Nem azt mondom hogy jó a rendszer, de ez ezzel jár. Pillanatnyilag nem is tudok róla, hogy igazán lenne rá termék. Legutóbb mikor laptophoz egpu rendszert raktam össze, a pcie x16->x4-re váltáson vesztettem vagy.....5-10%-ot. Maximum. Egyelőre nincs rá VGA sem, hogy kihasználja. SSD sem nagyon, illetve igazából konzumer szinte bőven elég a SATA III is. Kíváncsiságból, Raid 0 SSD van most a gépemben, ami mérve is 530->850MB/s lett. Elvileg másfélszeresére gyorsult minden, gyakorlatilag ugyan úgy 5 mp alatt asztalon vagyok, mint Raid nélkül.
Szóval ott tartunk, hogy akinek nem pénzkérdés(munkából adódóan) a minél gyorsabb tárhely, annak nincs szüksége 4.0-ra/ráér bőven váltani. Akinek meg kell, annak az alaplap sem sokkal drágább, mint eddig volt egy top tier lap.
Szóval csak azt akartam mondani, hogy a felhasználók 90+%-a semmit sem vesztett. Az meg hogy az AMD nem volt jófej most, azt sem jelenti, hogy bunkó volt.(Mondjuk korrektebb lett volna, ha engedélyezik. Akkor mondanám őket bunkónak, ha ez visszavágná a teljesítményét az eddigi rendszereknek-> kifizettél egy összeget, ami most leértéktelenedik. )
A magam részéről, jövőre bedobok +8gb ramot, meg egy rx 570 szintű kártyát a gépre, esetleg pár év múlva egy i7 4770-est, és 6-8 évig elvagyok. Ha nem jön rám a frissíthetnék. FHD-ra bőven elég mindenem, amim van. Előbb veszek házat meg autót, mint ilyen drága renszereket
písz
-
DraXoN
addikt
válasz
Dr. Romano #97 üzenetére
elég "aprók"
... a törpök óriások azon manókhoz képest
... (kivéve ha hupikék, azok nem nőttek túl nagyra.. de akkor hokuszpóktól óvakodj,
mostanában a sonynak dolgozik, ne vegyél sony telefont még lehallgat)
-
warrior93
tag
Nem is értem, hogy az FM2 lapomon miért nincs Ryzen 3 gen támogatás?
csak próbáltam a többi kommenttel egy szinten kommentálni.
-
DraXoN
addikt
válasz
#70617600 #91 üzenetére
intel fanoktól már olyat is láttam anno, hogy a kötelező alaplapcsere az új procihoz jó dolog, mert nincs esély "beragadt" régi alaplapot venni, ami alapból nem kezeli a cpu-t ...
persze ez részben igaz, de egy kis odafigyeléssel ez a gond elkerülhető ...pesze az lenne a jó megoldás, hogy kötelezővé tenni, hogy minden alaplap képes legyen cpu nélkül biost frissíteni, vagy legalább cpuval egy "update screen-ig" eljutni, ahol esetleg a prémium lapok internet kapcsolat esetén le is tudják tölteni az új biost nem csak pendriveról "beszüppögni" ... persze ezek már bonyolultabb dolgok lennének (bár kb. 1x kéne megírni a gyártónak, aztán egy akármilyen olcsó pár dolláros cpu az alaplapon megoldaná az updatet, egy ardurino szintű hardver teljesítménye is overkill lenne a feladatra), de ha legalább a mostani pár alaplapnál tapasztalható képernyő nélküli update általános lenne ...
de ha már megy a gép se biztosított semmi, a gigabyte dual bios-a pl. olyan, hogy a "backup" bios sose frissül, így ha a "main" megsérül valamiért és a backupból kerül visszaállításra a rendszer, akkor könnyen kaphat vissza olyan biosverziót az alaplap ami nem támogatja az új cpu-t.. és persze gigabitenél nincs cpu nélküli update, így ottmarad az ember működő gép nélkül amíg nem szerez régi "kölcsön" cpu-t ... mondjuk ez 1 éves eset (kb.) nem tudom azóta javítottak-e ezen gigabiteék, de nem hiszem (szoftveresen korrigálható gond lenne..)
-
ricsi99
addikt
válasz
#70617600 #91 üzenetére
Jah... igy már értem ,hogy az előző hsz-em miért haraptak rá páran.
Nem vagyok abszolúte fan egyik oldalt sem.... én csak abból a szemszögből tettem fel a kérdést.:
Lehetséges ,hogy pár márka/pár alltipusnál tényleg olyan szinten vannak kompatibilis problémák ,amik tényleg indokolják ezt a döntést?
Úgy értem ,nem csak gy dissabled a biosban ,hanem mert olyan részekhez is hozzá kell nyúlni ami befolyásolja /kizárja a a megfelelő működést? -
joysefke
veterán
Az AMD mégis honnan a francból tudná, hogy az adott alaplap adott PCI-Express csatija (mert a Chipset ugye pont nem számít) tudja-e a specifikációk szerinti sebességet, avagy sem?
Onnan, hogy nyilván van tesztlaboruk különböző alaplaptípusokkal, és rá tudnak nézni a konkrét termékekre. Számukra nem fekete doboz az amit a partnereik csinálnak.
Ez teljesen kitalált érv, alátámasztás nélkül. Adott esetben ki lehet ezt tesztelni, és lehet mérlegelni.
Feltételes módban fogalmaztam, ettől függetlenül bőven lehet valóságalapja. Én pld. kifejezetten valószínűek tartom. Amit írtál, hogy " és lehet mérlegelni" azt az AMD már meg is tette.
Még egyszer: ennek a chipsethez pont semmi köze. A PCI-Express csatik bekötésének minősége, zavarvédettsége, stb. számít, eleve ezért jöhet csak szóba a felső (procihoz legközelebbi) PCI-Express x16-os csati, illetve az NVMe csati. Ezt nem az AMD, hanem az alaplap gyártójának asztala.
Ezek szerint nem csomagoltam be érthetően a mondanivalómat, tehát még 1x:
Az AMD nem abból él, hogy újabb és újabb alaplapok vásárlására ösztönzi a népet. Az X570 chipsetből ők nem látnak sok pénzt, nekik tökéletes lenne az a felállás, hogy a user bepattintja a friss R5 3600 - R9 3900-at a régebbi lapba aztán jól van.
Az, hogy az AMD mégis kerek perec kijelenti, hogy PCIE-4 nincsen 5XX-nél régebbi lapban, annak nyomos oka van, annyira nyomos, hogy vállalják azt a kisebb forgalomkiesést a CPU értékesítésben amit a döntésük okoz.
Még egyszer: ennek a chipsethez pont semmi köze. A PCI-Express csatik bekötésének minősége, zavarvédettsége,
Tisztában vagyok vele. DE az AMD-nek a chipsetek felől van ráhatása a gyártókra. Számukra sokkal tisztább azt mondani, hogy régi chipset == max PCIE3, új chipset == PCIE4 minthogy nekiállni kibogozni azt az összevisszaságot, amit fél tucat gyártó félszáz alaplap modelljének százféle reviziója jelent a fizikai bekötések szintjén.
-
tibaimp
nagyúr
Ez az, amikor az alaplap gyártó partnerek "kényszerítik" a másik partnert bizonyos lépések megtételére.
Nem akarom védeni az Intel-t, de sok esetben a múltban tett lépéseiket ott is az alaplap gyártó partnereik "kényszerítették" ki az tuti, mint itt is, és persze mindenki az Intelt szidta, na most akkor az AMD-t kell szidni? -
Locutus
veterán
Én mondjuk örülnék, ha az AMD az AGESA-t, meg a gyártók a BIOS-okat is ennél sokkal jobban tesztelnék, és cserébe nem kéne már 1 napon belül visszavonogatniuk amit közzétettek. Mert ez így nem túl bizalomgerjesztő.
-
felre vagy tajekozodva.
az emlitett gyartok nem az AMD nyomasara vettek ki. Ok semmit nem vettek ki sehonnan.
Az AMD vette ki a supportot procik mikrokodjabol.Jogos az öt pont, az AGESA 1.0.0.3 ABB-tól vette ki az AMD a lehetőséget, és emiatt tűnt el az támogatás az újabb BIOS-okból, vagyis ezt rosszul fogalmaztam meg.
Mea Culpa...
-
hokuszpk
nagyúr
"Kettő (ASUS és Biostar) az az egy, illetve a Gigabyte emlékeim szerint listázni nem listázott, csak bizonyos típusokba aktiválta a lehetőséget egy BIOS frissítésben, aztán az AMD nyomására szépen ki is vette.."
felre vagy tajekozodva.
az emlitett gyartok nem az AMD nyomasara vettek ki. Ok semmit nem vettek ki sehonnan.
Az AMD vette ki a supportot procik mikrokodjabol.
de ha nagyon kell, azok a biosok, amikben engedelyezve van, meg mindig elerhetoek. -
wwenigma
Jómunkásember
Nem, az a szomoru amit egyesek ebbe belemagyaráznak. Lehetett volna jo fej persze, csak a végén ugyanezek az emberek lettek volna a harsogók akik lehurrogják hogy mekkoraxar mert mennyi probléma van az AMD-s lapokkal...
Ez a morális és etikai dolog valójában.
Én nem tiltok le senkit mert nincs szukség rá illetve az ilyen propagandára választ kell adni amit toltok...
-
Igen és mivel ez igy az ugy az mixelve amaz sehogysem ez kavarásokhoz vezethet és gratulalok hogy talaltal egyet aki listazta.
Kettő (ASUS és Biostar) az az egy, illetve a Gigabyte emlékeim szerint listázni nem listázott, csak bizonyos típusokba aktiválta a lehetőséget egy BIOS frissítésben, aztán az AMD nyomására szépen ki is vette...
Ettől függetlenül nehogy már az Én hibám legyen, hogy Te marhaságot írtál le...
Ugyanakkor a funcio teljesen stabil mukodesehez ehhez tervezett alaplapi kialakitas kell szoval nem ertem miert rugoztok ezen.
Még 1x, sokadszorra: ha az adott csatlakozóhoz vezetett kapcsolat megugorja az elvárt szintet, akkor hiába nem Gen4-nek volt eredetileg tervezve, még nyújthat stabil és megfelelő sebességű kapcsolatot.
Itt azonban az opciót is elveszi az AMD.
Mint említettem, ez inkább morális-etikai dolog. Aminél az AMD nem a "jófej leszek" gombot verte.
Mivel ugye nem probléma a masik oldalon a sérülékenységek megléte sem, pedig az picit nagyobb probléma mint egy új feature engedélyezése több éves alaplapokon és chipseteken. Mert ugye itt nem kell uj procihoz uj lapot venni, khmm.
Hiába próbálod folyton Intel vs. AMD vitává zülleszteni a dolgot, ez teljesen független ettől. Az AMD lehetett volna jó fej. Nem volt. Ennyit írtam és állítottam. Attól még nem lesz ez semmis, hogy egy másik gyártó mit csinál...
És ki lenne szidva ha nem menne vagy hibázna? Persze hogy a szarazájemdé menne azoktol akik most idejottek örömködni.
Ha nagyon zavar, veszel VIP-et, és rejted őket...
Veled is ezt fogom most csinálni, ugyanis Te is ugyan ez vagy pepitában és nekem fárasztó, ami marhaságokat össze tudsz hordani. Szomorú, hogy a moderáció erre nem terjed ki, de hát a PH! is inkább megkerülő és nem a konfrontálódó utat választja...
-
wwenigma
Jómunkásember
Igen és mivel ez igy az ugy az mixelve amaz sehogysem ez kavarásokhoz vezethet és gratulalok hogy talaltal egyet aki listazta.
Ugyanakkor a funcio teljesen stabil mukodesehez ehhez tervezett alaplapi kialakitas kell szoval nem ertem miert rugoztok ezen. Mivel ugye nem probléma a masik oldalon a sérülékenységek megléte sem, pedig az picit nagyobb probléma mint egy új feature engedélyezése több éves alaplapokon és chipseteken. Mert ugye itt nem kell uj procihoz uj lapot venni, khmm.
Raadasul allandoan jön a mantra hogy nincs ertelme az NVMe SSD-nek a sima SATA-val szemben mer nem fő le tőle gyorsabban a kávé, erre itt meg a hümmogés hogy dehat abbol profitalna...ejnye no, kettősmérce meg etikai csuszas ugye. Hogy de nem lattam egy egy uj intel socket megjelenésénél ezt az etikai elcsuszast.
Az AMD mégis honnan a francból tudná, hogy az adott alaplap adott PCI-Express csatija (mert a Chipset ugye pont nem számít) tudja-e a specifikációk szerinti sebességet, avagy sem?
És ki lenne szidva ha nem menne vagy hibázna? Persze hogy a szarazájemdé menne azoktol akik most idejottek örömködni.
-
-(1) Nem tudja azt mondani a gyártó, hogy Gigabyte B450 MegaSuper Infinite Gaming az támogatja, hanem max azt, hogy Gigabyte B450 MegaSuper Infinite Gaming rev1 igen, de a rev 2 meg mondjuk nem.
Ez az alaplapgyártó felelőssége, btw korábban is megoldották, hogy a különféle revíziók megfelelő BIOS-t kapjanak, szóval semmi akadálya annak, hogy az általad felvázolt esetben a Rev1 esetében ott legyen a Gen4, a Rev2 esetében nem...
Amikor a szóban forgó termékeket tervezték a gyártók aligha fordítottak arra erőfeszítést, hogy a konzumer szinten még nem létező PCIE-4 kompatibilitást teszteljék.
Utólag kitalálni, hogy "ja, jó eséllyel mégis működik" eléggé véleményes, mert a fizikai implementációnál nyilván a PCIE-3 tűrésével dolgoztak és nem a PCIE-4 feszesebb követelményeivel.A PCI-Express Gen4 szabványok ma már ismertek, korábban is volt példa arra, hogy pl. kábelek, csatlakozók megugrották a később bevezetett szabványban meghatározott értékeket, holott a legyártásuknál azok még sehol sem voltak...
Erről szól (ismét) az alaplapgyártó felelőssége, ha ő ezt bevállalja, akkor hurrá, lehet kísérletezni, ha nem, akkor nem.
Könnyen lehet, hogy egy adott konkrét típus-revizió-modellbe tartozó termékek 90%-a tudná a PCIE4-et, 10% pedig nem, mert mondjuk a szórás pont kívül esik azon amit a PCI4 megenged.
Ez teljesen kitalált érv, alátámasztás nélkül. Adott esetben ki lehet ezt tesztelni, és lehet mérlegelni.
Nyilván az AMD-nél most utólag sokkal jobban látják a szituációt, sokkal jobban tudják, hogy kb milyen arányban lehetnének PCIE-4 képesek a régebbi chipsetes lapok, tapasztalatból tudják, hogy mit lehet és mit nem lehet rábízni a gyártópartnerekre.
Az AMD elsősorban nem az X570-es alaplapok eladásából él, hanem elsősorban a RyZEN processzorokéból. Ha mégis ők mondják azt, hogy X-Y-Z chipestes lapok képtelenek megbízhatóan támogatni a PCIE-4-et, akkor annak nyomos oka van.
Még egyszer: ennek a chipsethez pont semmi köze. A PCI-Express csatik bekötésének minősége, zavarvédettsége, stb. számít, eleve ezért jöhet csak szóba a felső (procihoz legközelebbi) PCI-Express x16-os csati, illetve az NVMe csati. Ezt nem az AMD, hanem az alaplap gyártójának asztala.
-
joysefke
veterán
Én még mindig azt a nézetet vallom, hogy ez egy lehetőség lett volna opciónak, hogy akinek a deszkája alkalmas erre, az ki is használhassa. Az AMD viszont elvágta ezt a lehetőséget. Ennyi.
De ez nem ilyen egyszerű, hogy ennyire bináris legyen, sokkal több a változó.
Eleve sok lapnál nem csak az egyes modell típusok különböznek, hanem egy típuson belül a különböző hardver reviziók között is lehet akkora különbség ami a fizikai paraméterekben különbséget okoz.
-(1) Nem tudja azt mondani a gyártó, hogy Gigabyte B450 MegaSuper Infinite Gaming az támogatja, hanem max azt, hogy Gigabyte B450 MegaSuper Infinite Gaming rev1 igen, de a rev 2 meg mondjuk nem.
-(2) Amikor a szóban forgó termékeket tervezték a gyártók aligha fordítottak arra erőfeszítést, hogy a konzumer szinten még nem létező PCIE-4 kompatibilitást teszteljék.
Utólag kitalálni, hogy "ja, jó eséllyel mégis működik" eléggé véleményes, mert a fizikai implementációnál nyilván a PCIE-3 tűrésével dolgoztak és nem a PCIE-4 feszesebb követelményeivel.
Könnyen lehet, hogy egy adott konkrét típus-revizió-modellbe tartozó termékek 90%-a tudná a PCIE4-et, 10% pedig nem, mert mondjuk a szórás pont kívül esik azon amit a PCI4 megenged.Ezt hogy adod el a usernek?
-(3) Nyilván az AMD-nél most utólag sokkal jobban látják a szituációt, sokkal jobban tudják, hogy kb milyen arányban lehetnének PCIE-4 képesek a régebbi chipsetes lapok, tapasztalatból tudják, hogy mit lehet és mit nem lehet rábízni a gyártópartnerekre.
Az AMD elsősorban nem az X570-es alaplapok eladásából él, hanem elsősorban a RyZEN processzorokéból. Ha mégis ők mondják azt, hogy X-Y-Z chipestes lapok képtelenek megbízhatóan támogatni a PCIE-4-et, akkor annak nyomos oka van.
-
the_mad
aktív tag
Akinek mindig a legújabb kell, az áldoz ennek az oltárán. Személy szerint sosem értettem minek kell cserélgetni évente iyen kaliberű processzorokat 2-4% plussz teljesítményért. Azt meg végkép nem értem, hogy az emberek azért szó nélkül cserélnek lapot, mert alaplapi RGB vezérlő kell, thermal/armor plate, meg a tököm tudja mi, de amikor socket váltás van, akkor mindenkinek habzik a szája. De mindegy is...
-
Malibutomi
nagyúr
Egyebkent vicces ez a siras hogy dragak az x570 lapok.
Eddig az AMD lapok nagyreszt olcsok voltak mert a gyartok kisporoltak amit lehet, nem tettek bele sok energiat mert tudtak hogy keveset fognak eladni - tisztelet a kivetelnek, de foleg csak a dragabb "csucs" lapok voltak a 3-400-as szeriabol azon a szinten amin az inteles lapok.
Most a Ryzen nagyon jo lett, bele is toltak a fejlesztest es az anyagot a gyartok az x570-be, fel us ment az aruk.
Lasd szinte a belepo szintu x570-ek kaptak olyan VRM-et mint a csucs 470-ek.
Ez meg hogy kivettek a PCIe 4.0-t.
Pont ez volt eddig a mantra hogy nem kell az senkinek tessek 450-470 lapot venni mert csak az a kulonbseg. Hat ha nem kell akkor meg kit erdekel hogy kivettek. -
Ez az adott gyártókat minősíti, de nem csak az ASUS, hanem például a Biostar is csak bizonyos alaplapjainál tette elérhetővé a dolgot, és amennyire én követtem a dolgot, például a Gigabyte sem minden X470 és B450 deszkánál biztosította a PCI-Express 4.0 beállítását.
Én még mindig azt a nézetet vallom, hogy ez egy lehetőség lett volna opciónak, hogy akinek a deszkája alkalmas erre, az ki is használhassa. Az AMD viszont elvágta ezt a lehetőséget. Ennyi.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Pro!Petya #71 üzenetére
Tiszta csicskaság az is, hogy a 3xxx széria is megy benne.
Jobb lett volna intelt venni. Aztán z-s lapot szerezni, k-s procit. Majd a kövi upgradekor az egészet lecserélni. Mert vagy a lábakkal vagy a chipset inkompatibilitással szopatnak.
Dobdki a gépet. Vagy még jobb. Küld el nekem. -
Pro!Petya
addikt
Felháborítónak tartom hogy az anno megvásárolt X370-es lapom ami még hírből sem halott a tervezésekor a pcie4-ről az tudja ezt a ficsőrt sőt mi több még bios is van hozzá amivel működik és bármikor szabadon felrakhato a gyártó oldaláról.. .
Eszem megáll, mocskos bandaDirekt emiatt vettem én es sokan mások is ezt a lapot mert tudtam hogy majd évek múlva tudni fogja ezt! Erre meg most a szemét amd letiltja a legfrissebb biosokban, amit kötelező felrakni különben felrobbantja magát a gép vagy feléled a skynet!
Szégyen és gyalázat! -
válasz
SunMount3r #66 üzenetére
Rövid távon nem feltétlen, például a PCI-Express 4.0-át támogató SSD-k, bár a korai példányok többsége még kevés gyakorlati pluszt nyújtanak.
A lényeg itt inkább az, hogy lett volna egy lehetőség, hogy az AMD és az alaplapgyártók jó fejek legyenek (érdemes megjegyezni, hogy az alaplapgyártókat mindig ekézni szokták, hogy ők abban érdekeltek, hogy a vásárló minél sűrűbben cseréljen deszkát, ehhez képest itt az X570 legnagyobb előnyét nyújtották volna a meglévő X470-esek és B450-es deszkákban...). Az alaplapgyártók jó fejek akartak lenni a vásárlóikkal, az AMD viszont nem.
Szóval ez inkább egyfajta morális-etikai dolog. Amin az AMD elcsúszott...
-
Egészen pontosan azért mert az alaplapgyártók nem akarták a lapjaikat certifikalni csak rábaccák hogy supported. Mindegyikre, kerdes nelkul...
Már megint ostobaságokat állítasz, mindenféle alátámasztás nélkül...
Az ASUS például szépen tisztázta, melyik alapján mit engedélyez, és mi az, amire képes:
Szóval ők megvizsgálták melyik alaplap hogyan mire képes, dolgoztak vele, végigrágták a dolgot, majd az AMD kirúgta az asztalt alóluk, hogy nem oda buda, ti csak ne partizánkodjatok, majd én megmondom, hogy ki mit tehet meg...
Apro kulonbseg ahhoz kepest mint amikor intel báttya hozzáad 3 lábat tápnak merthogy anelkul nemmenne a proci és sajna igy uj lap is kell az uj foglalat miatt....
Szóval mert az Intel csinált egy csomó szemétséget, az AMD szemétsége már nem is szemétség?
-
hokuszpk
nagyúr
"És persze az is beszédes, hogy ez a hír nem címlapos! Ha Intel CPU miatt állt volna le a Destiny 2, már ordítana az Intel logó és egy kapcsolódó cikk a fejléc közepén!"
látom surun olvasod a PH! -t.
informatikai leptekkel ezereves hir, akkor cimlapos is volt. -
SunMount3r
nagyúr
Van/lesz ennek bármi gyakorlati, érezhető hátránya az átlag user-ek (gamer-ek elsősorban ugye) szempontjából?
-
Predatorr
őstag
Asus lapomon rendes 6 vrm van, mégis 4.1GHz @ összes mag, ami épelméjű fesszel kihozható belőle, ráadásul jóval a gyári fesz/fogy alatt.
Amúgy ezt oldanák meg inkább, mert nagyon úgy fest, hogy a boost órajel is kamu, csupa X570 chipsettel:
https://www.guru3d.com/news-story/ryzen-7-3800x-show-different-boost-clocks-with-different-motherboards.html -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
andy19770128 #56 üzenetére
Hajjaj! En azon rohogok kozben hogy gumicsontot találtak amin most rugózhatnak igy...szepen jelennek meg egymas utan.
ricsi99: B450-es lapom köszöni, megvan, és szépen megy 3700x-szel.
Problémás gyártól-lapok mindig voltak/lesznek mindket oldalon, nezz be i9 topikba...
-
Akula
őstag
Akkor még egy picit kivárok az új konfig beszerzésével.
De AMD lesz, az tutkó. -
andy19770128
aktív tag
Corsair mp600 a névleges teljesitmény 85-90%kát hozza.... Egy szutyok 35000 ft-os x470 biostarban
-
törölt tag
Fakken, akkor most mégse charity az AMD?
-
ricsi99
addikt
Sajnos azt nem tudom mekkora érvágás ,hogy nem elérhető ez a sebesség a régebbi lapokon.
Azt viszont tudom ,hogy valami elképesztő káosz uralkodik Bios-ok terén... tele van vele az alaplapos topicok ,hogy bios frissités után megkergülnek a lapok... -
Vesa
veterán
Így legyen ötösöm a lottón! Csak pár hónapja írogatom, hogy az AMD semmivel sem különb az Intelnél. Arra már alig merek kitérni, hogy a "szerver piacra ajtórárúgózó" vagy éppen "Intel K.O.-zó" emberek olvasták-e a sokadik olyan hírt, ahol az AMD procikkal valamilyen probléma van -ugye emlékszünk még a DDR4 ramokra extrém válogatós lapokra/procikra pl.?-, na csak azért kérdem, mert éppen ezek azok a problémák, ami miatt az életben nem fogja rárúgni senkire az ajtót, vagy legalább is, nem a közeli jövőben fogja.
És persze az is beszédes, hogy ez a hír nem címlapos! Ha Intel CPU miatt állt volna le a Destiny 2, már ordítana az Intel logó és egy kapcsolódó cikk a fejléc közepén!
Joey04
"Mindegyik cég pont akkora g_ci lesz, ha nyeregben érzi magát. ennyi."Valójában egyik sem lesz geci, hanem mint minden for profit piaci szereplő, profitmaximalizálni akar! A vicces tehát nem az, hogy ezt csinálja bármelyik, hanem az a gyerekes butaság, miszerint léteznek jóságos cégek, meg gonosz cégek. Itt most éppen az Intel a gonosz, az AMD meg a szilikonvölgyi Robin Hood (mármint egyesek fejében). Ez egy vallásos baromság, és a jó/rossz, menny/pokol típusú beszűkült látásmódból fakad.
-
Dr. Akula
félisten
Ennyire nem fogynak az 500-as deszkák? Ettől se fognak jobban, ez még nem szűnteti meg a minipropellereket a chipseten, és növeli meg a passzív borda méretét.
-
joey04
titán
nem érted. te meg én tudjuk, hogy jelenleg ez elhanyagolható előny. nekem egy b450 lap is jó lesz, abból is egy alapabb verzó. itt arról van szó, hogy az egyik legnagyobb újdonságként eladott tulajdonság csak a drága, túlárazott, új lapokkal megy. ennyi. és ezt csak azért teheti meg az amd, mert jobb ajánlatokkal rendelkezik, mint az intel. ennyi. engem nem zavar, nem is érdekel, csak vicces a lereagálása, hogy meg van magyarázva a fanok részéről ez is. egy megmosolyogtató momentum, semmi töb.
meg egy ékes példája annak, hogy bármelyik cég is szerez előnyt a piacon, az bizony lehúzásba kezd, amennyire csak tud. ami szintén nem gond, én is így csinálnám, nem ítélem őket. csak pár ember fejében mesevilág van, ahol a gonosz, kapzsi nagyot legyőzte a jótétlélek kicsi. hát egy frászt, de túltárgyaltuk. lépjünk tovább.
-
Szerintem semmi hátrányát nem fogom érezni, de azért majd rá fogok keresni YouTube-on, biztosan lesz, aki leteszteli majd nekem, mennyit számít ez x és y konfig esetén.
-
joey04
titán
válasz
Televan74 #36 üzenetére
nekem mitől hízna? már megvettem az új gépem bizonyos részeit, mégpedig a ryzen dolgait figyelembe véve, mert ryzen 3600, rx 5700 (xt) lesz benne. Ettől még vicces az amd-s fanboyok mosdatását olvasni. de ettől nem hízik a májam, csak röhögök. Mindegyik cég pont akkora g_ci lesz, ha nyeregben érzi magát. ennyi.
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#38075904 #39 üzenetére
kb. nem aggodom, a 3700X az csak 8 mag nem 12.
ha visszalapozol a summit ridge topikban, nekem amikor nekialltam a sima 1700-ast tolni, sikerult 118 fokos vrmet eloideznem, de most a 2700 még ezt is megfejelte 122 fok az uj tesztrekord. mondjuk nem infraval mertem, csak a hwinfo ezt adta vissza, de fogjuk ra ki van tesztelve, birnifogja
ha alapon hagyom, akkor viszont 65 foknal nem megy feljebb, barhogy kinzom a cput. -
DraXoN
addikt
van egy olyan "pletyka", hogy az x570 csak kényszer szülte megoldás, mert az asmedia jelezte, hogy nem fognak időben elkészülni az új chipsettel, emiatt kapott a ryzen IO die egy "gyors" kiegészítést, hogy használható legyen chipsetként is önmagában (emiatt azonos a 2 chip, csak más és más van bennük letiltva és másik technikán készülnek, GloFo 14nm vs 12nm (de ezek könnyen "átjárhatóak" elvileg) ... de emiatt van alaplapi chipben is pl. memóriavezérlő és IF csatornák, igaz, le vannak tiltva benne)..
bár ebből nem tudom mi igaz, azért nem 5 perc áttervezni egy félkész chipet se... bár lehet már a "rendelés leadásánál" jelezték amd felé, hogy csak X időre tudják vállalni az elkészülést és amikorra terveznék a "premiert" nem vállalják...
horppc:
nem szerencsés a VRMnek a 138fok hosszútávon, az élettartam azért ott már jelentősen csökken, bár az említett lap eléggé "csupasz" semmi borda, csak "nyers" 4 fázis VRM önmagában (minden duplázás nélkül),
a 230fokot elérni azért max akkor érné el ha zárlatos lenne és "kigyulladna", üzemi körülmények között soha, előbb jön a throttling, majd "biztonsági leállás".. azért egy prime95 vagy IBT biztos "kiakasztotta" volna a rendszer stabilitását.. de egy ventilátort beállítva felé még használható is ... persze az OC az nagyon tilos egy ilyen lapban (hát majd még az x3950nél ha az is kapna támogatást ... bár csak nem)..a 6-8 magos cpukhoz lehet találni "jó" 450es alaplapot, a 12magosokhoz érdemesebb azonban inkább erősebb VRMes terméket nézni ha OC-t is akarunk, a 16magoshoz.. ott már nem lesz sok választás vagy jön a throttling (de majd meglátjuk, de olcsólapVS16mag sok jót nem ígér előre)..
-
törölt tag
működik
mondjuk ez beszarás
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-9-3900x-tested-on-cheap-b350-motherboard/3.html138 fokig még teljesen jó állitolag. 230 foknál kezdenek megcsúszni a fetek.
-
törölt tag
Ez az új lap kell az uj foglalat miatt duma már annyira nyomorult egy szöveg hogy fáj.
Aminek örülni kell az az hogy amdnél nem kell uj foglalat, belemegy a zen 1 is az x570be, meg a 3XXes lapokba is a 3900X
Csak nem fog elindulni a gép.
De amd fanoknál akkora pezsgő durran, h könnyük kifolyik. minten pjocesszoj pelemety minten foklalatpa. puy amt. intel etyh, szh*ar. Fentakadnak b+.. 3 láb cserén, amikor amdbe az ügyes ovis gyerek bele tudja nyomni a foglalatba, ÁMDE ! mégsem indul ! HIHHETETLEN ! -
wwenigma
Jómunkásember
&joey04 és egyéb intelt emlegetők.
Egészen pontosan azért mert az alaplapgyártók nem akarták a lapjaikat certifikalni csak rábaccák hogy supported. Mindegyikre, kerdes nelkul...
Apro kulonbseg ahhoz kepest mint amikor intel báttya hozzáad 3 lábat tápnak merthogy anelkul nemmenne a proci és sajna igy uj lap is kell az uj foglalat miatt....
-
Gyuri27
félisten
Azért itt még mindig nem kell z-s lapot meg k-s procit venni. Meg azért a kompitibilitás is kicsit más egy foglalaton belül. Szal ja. Az amd meg még mindig nem az intel.
Ha meg valakinek ilyen úrihuncutságra mint pcie sdd van pénze. Legyen pénze lapra is.F34R: mer köcsög amd tudod! Figyelj haver. Olyat mondok ...... Ja már mondtam.
-
F34R
nagyúr
Ha eleve nem tudja az alaplap akkor miert olyan nagy problema az, hogy csak 500-as chipsettel megy?
-
joey04
titán
Picit előnybe kerülnek, és már egyből úgy viselkednek, mint az Intel. Ezért volt vicces olvasni a "már csak elvből sem veszek Intelt mert szemetek" kommenteket.
-
fanti
addikt
Én pont letojom a PCI-E 4.0 supportot....úgyhogy ez nem is érdekel.
De az AMD ezen lépése bizonyítja, hogy baromira bejött és ütős a Zen procicsalád. Megtehetnek amit akarnak....mert jót alkottak!
-
Gyuri27
félisten
Jobb 450 lapok 40k körül (ki lehet persze fogni 30 pár k-ért is).
Jobb 470 lapok meg 70-80k kategória.
Persze azért ott is akad 50-60k körül.Nem véletlen csináltak több helyen táblázatot a 3xxx érkezésével, hogy melyik lapon mennyi és milyen a tápellátás.
Most is akad olyan 450 amiben egy 2600-2700 csak szenved.No de a lényeg akkor is a lényeg. Az 570-s lapok többségén rendes min 6 vrm van. Meg a pcie4. Szóval nem a semmiért kérik el a beugró 50-60k-t. Ugyanezt elkérték normális 470-es lap esetén is.
Csak most jó köpködni.
Persze hogy jó lenne olcsóbb 550-520(530). De azért ne ábrándozzunk róla, hogy ezeken is bitang 6 fázis lesz.
Sőt az olcsóbb 570-en is csak 4 van (persze nem mindegy hogy milyen fet).DraXoN: valami ilyesmit próbáltam kinyefegni.
-
DraXoN
addikt
Túlzásokba ne essünk, csak kategórián belül "normális" az a VRM, azért vannak annál jobbak, masszívabbak.. Főképp ezt fizeti meg az ember az x570el ... persze van köztük is "szemét" (nem is egy)..
Meg kéne érteni (sokaknak), nem a chipset miatt drága az 570X lap... szigorúbbak a VRM előírások, illetve a PCIE4 vezetékelése is drágább..
Ha majd jön az 550 chipset, az se tud b450 árban jönni, hacsak nem vágják meg a VRM előírásokat.. de akkor meg az is 6-8 magos cpuhoz lesz elég, pár "kigyúrtabb" példánytól eltekintve. -
Thrawn
félisten
- Ténylegesen elvette a PCI Express 4.0-t az AMD a 300-as és 400-as alaplapoktól
- Asrock: fogd meg a söröm...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A 3900X vásárlóknak szerintem már mindegy, hogy a proci mellé még egy X570 is kellene... Amúgy nem igazán hiszem, hogy sokáig kellene tuningolni egy 3900X-et, mert az egész Zen széria nem a tuningról híres, tuning nélkül meg pár jobb B450 is ajánlható alá.
De amúgy X470-et is mondhattam volna, csak akkor nem 30k, hanem 20k a különbözet, sacc / kb.
-
Gyuri27
félisten
Miért a 450-et hasonlitjuk az 570-hez?
Nézz meg egy jobb 470-s lapot amiben lehet rendesen tuningolni egy 3900-t. Amin 5-6 vagy több pwm van.Még drágábbak is mint az 570-ek sok esetben.
andy19770128: ez szép. De mi van ha megigérik és mégse megy. Vagy bibis?
Ha meg müködik akkor azon a bioson kell maradni. Mint már korábban is irtam. -
F34R
nagyúr
válasz
andy19770128 #17 üzenetére
Lehet, hogy megy de abban nincs PCI-E 4.0
"1 x PCI-E 3.0 x16 Slot "
-
törölt tag
A sima 2700 as amd már több oldalon is csak 59-60 ezer.
https://www.pcx.hu/amd-ryzen-7-2700-yd2700bbafbox-processzor-480768
Attol függetlenül hogy szokásos amd beugrató móka ismét lecsengett az újszülötteknek, legalább olcsó. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Legyes
tag
Nyilván azért tett ilyet az AMD, mert amikor a régebbi alaplapok megjelentek, még nem voltak PCI Ex 4.0-ra hitelesítve. A "próbálgatás alapján mégis megy" taktika pedig nem épp profi hozzáállás a gyártók részéről. Nem tudom mire készül az AMD, de az X570-net brutálisan túllőtte. Der8auer is megmutatta, hogy fullgázon se kell az aktív hűtés rá. Még az is elképzelhető, hogy PCI-Ex 5 kompatibilis lesz majd? 🤔
-
Azért finoman szólva sem szép dolog, hogy az AMD így döntött, maradjunk annyiban, hogy nagyon kezd az AMD az Intel és az nVidia féle bunkó húzásokat megejteni. Ahogy valamennyire felálltak a padlóról, rögtön az ilyen felesleges és népszerűtlen húzásokkal rúgják tökön magukat...
-
Gyuri27
félisten
Amibe bele raknál (470, jobb 450 amire normális vrm-t raktak) egy 3xxx procit az is elég combi kategóra.
Épp tán nincs 50k, de simogatja.
Igen kellene egy 550.
De kellene még 520 is. Csak ne legyen úgy elbaltázva mint a 320-as lapok.Televan: én is azt gondolom aki ilyen kütyüre vágyik (ami nem olcsó) az ne akarja már 15k-s laptól.
Amúgy meg mint látjuk nem kötelező biost frissiteni. Akinek nincs gondja a mostanival az örök életre maradhat azon.
Ja és nem suttyomba történt ez. Előre be lett harangozva. -
just intel things...ja hogy amd
-
Televan74
nagyúr
Kicsi túl van dramatizálva a dolog. Semmit hátránya nincs ha nem megy a PCI Express 4.0 a 300 és 400 -as alaplapokon.Természetesen ha égető a dolog akkor ott X570 -es chipset.
-
Watchdog
aktív tag
... kezdik nyeregben érezni magukat...
-
SunyaMacs
aktív tag
Nem ártana kiadni a B550-t sem, mert az X570 lapok 50k-tól indulnak...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Diablo IV
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Bestbuy játékok
- Építő/felújító topik
- Milyen monitort vegyek?
- Apple Watch
- Cyberpunk 2077
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- Honor Magic 5 Lite, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest