- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gtasystem #304 üzenetére
Ha bármilyen szoprendszert csak letörölsz, akkor nem is fogja...
XP/Pista/7/nyóc booltloader helyrerakás (Csak az egyik, amit találtam, 1000 helyen le van írva)
-
-
-
válasz
gtasystem #298 üzenetére
A kép hiányát ma reggel vettem észre... Ha este még eszemben lesz, akkor pótolom. A partíciót átméretezed pl., és hozol létre újat
A lényeg, hogy az NTFS partíciókat írja-olvassa, de magának a Linuxnak (ha nem vagy extreme user
) Ex3, Ext4, vagy reiser filerendszert kell rétrehozni. Az legyen a / .
-
válasz
gtasystem #291 üzenetére
LOL, már a Win2000-ben is volt
Illetve ha windózt üres winyóra teszel, akkor annak is kell csinálni parti sünt. Sőt.
Amúgy milyen lerást olvasol? Meg van félautomata módja is. Illetve itt a saját cikkem a dologról, mondjuk Kubuntu, de az UI-n kívül ugyanaz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gtasystem #291 üzenetére
A swap nem kötelező. Jellemzően amíg van szabad memória, addig nem is fog hozzányúlni, hiába van felcsatolva swap partíció.
A többi meg opcionális, úgy képzeld el, mintha a telepítéskor megmondhatnád a Windowsnak, hogy a dokumentumokat ezen, a 2-3 program files mappát meg azon a partíción tárolja. Kicsit egyszerűbb lenne az élet ott is, ha ilyenre lenne lehetőség a telepítőben.
-
törölt tag
válasz
gtasystem #291 üzenetére
"akkor sokkal bonyolultabb a telepítés win mellé, külön kell csatolási pont meg swapnak hely meg nfts nem jó meg anyámtyúkja bakker nemcsodálom hogy csak 5% használja.."
nem ezért az 5%, meg amúgysem 5% az...
(#293) CPT.Pirk: bizony, mit meg nem adnék egy ilyen lehetőségért. 7-8-on a komplett Users-t egyszerűen, teljesen átmozgatni akárhova. meg lehet oldani, a telepítő "széthákolásával".
-
válasz
gtasystem #282 üzenetére
Nem kell neked az AMD, leírta ViZion, hogy mi a csomag neve, ami az AMD driver.
De mint az kiderült Cyrin-nél meg nálam is, amivel gond volt, az mind DVI-VGA átalakító, meg adatvezetékek nélküli VGA kábel lehet ám...
"kiderült hogy van partícionáló az xp-ben"
Most derült ki? -
-
-
válasz
gtasystem #268 üzenetére
Nem a monitorhoz kell driver, hanem a vga-hoz. A monitornak ehhez semmi köze. MIlyen vga-d van?
Meg annak nézz utána, hogy mit kell elkövetni az xorg.conf -al, hogy jó legyen a felbontás.Itt egy 1280*1024 -re működő xorg.conf, ez az én LG1919s monitoromhoz, és Nvidia 9600-hoz belőtt file-om.
Ha felismeri a monitorod a driver, akkor ilyen file nincs is a gépeden, ha nem ismeri fel, akkor kell generálni, vagy egy meglevőt átírni.@malnabokor : Parancssor gondolatához szokj hozzá, nem egy vész, ha valami nem megy, akkor bizony kelleni fog, de hát azért van itt a fórumos közösség, hogy segítsem. Mondom, arra ne számíts, hogy 100% használható gépet kapsz, már csak a hw miatt is. Tehát az semmilyen videót nem fog lejátszani, csak zenét, flashes oldalak felejtősek...
-
kispx
addikt
válasz
gtasystem #257 üzenetére
ööö, hogy én lennék a troll? Már bocs, de elmondtam, hogy ne cseszd szét a topicot. Főleg ne olyan dolgokkal, hogy ikont cseréltek, kész a másik Linux disztró és ne fordítsd ki a szavaimmal. De Te csak ezeket tudtad csinálni.
Nem személyeskedtem.
Az, hogy XZ dolog a tudatlanságodra vall, az még nem az. Az lenne személyeskedés, ha az mondanám, hogy hülye vagy. E kettő között van különbség. -
-
kispx
addikt
válasz
gtasystem #249 üzenetére
Ne akard a szavakat kifordítani, mert nem áll jól:
Tud
tudatában van,ismer,ért,felfog,megért,tudása van
Forrás: [link]
Esetleg mást is tudnál felmutatni, mit a szavak kifordítása? Mert ez így még mindig trollkodás.Képzeld, az informatikáshoz nem értő barátnőm fel tudja rakni? Igen. Szaki? Nem. Képes cikket linkeltem? Ott van nem nehéz felfogni. Azt, hogy egy driver hibát vagy egy user errort akarsz a rendszerre kenni, a tudatlanságodra vall.
-
leeate
senior tag
válasz
gtasystem #198 üzenetére
Hallod, nem kell neked linux, maradj csak a Winnél, mert ott nem kell semmit sem telepíteni. CSAK: videolejátszót (kodekeket), dokumentum olvasókat (még egy PDF-et se tud alapból megnyitni), irodai csomagot (ha kell), csomagoló progit, stb..
Ja és persze, mint egy másik kolléga már kifejtette, hogy drivereket sem rak fel. Akármilyen hihetetlen, sem a Win, sem a linux terjesztések nem hordozzák a telepítőjükben a világmindenség összes eszközének meghajtóját.
+ Lelki táplálék -
válasz
gtasystem #233 üzenetére
A másik. Elvan facebookon. De arról már fingja nincs, hogy mindent publicba ír ki... Nemrég láttam ilyet, telefonszám publicban kinyomva kommentbe...
Meg simán megadja a bankkártyaadatait mindenhol, aztán amikor lenyúlják a pénzét, akkor behisztizik, hogy szarszemétinternet meg szarszámítógépek, pedig...Érted egy autó vezetéséhez külön tanfolyam kell - ugyan számítógéppel nem lehet embert ölni, de magadnak nagy károkat okozhatsz.
Viszont az egységsugarú usernek eszébe nem jut oprendszert telepíteni. Ha baja van a gépének, akkor zaklat valakit, akinek van róla fogalma.
@Sir Ny : Androidot mire?
Egy moddolt droid telepítésére azért vannak leírások, megoldható.
De azok az idők elmúltak már, amikor az újonan vásárolt háztartási gépeken volt 5 gomb.
(Másik kedvencem az agyonelektronizált autók, amiknek egy jó részét szerintem az átlagember nem hogy nem használja ki, nem is érti. Ld. még BT kihangosítókkal szerelt rádiójú új verdák, amiből a sofőr kézből telefonál...)"A win8-ról hallottam hogy tud rendszervisszaállítást,"
Ez az első. És a windózon sem segít, ha a bootrekord halt meg... -
kispx
addikt
válasz
gtasystem #233 üzenetére
Aha, ekkora ferdítéseket amiket összehordasz....
> "ja hogy arról van szó hogy "te tudod kezelni" és csak simán okoskodsz?"
Te írtad, hogy a filozófia nem érdekel (#230, #219. és még jó párszor), Te csak használni szeretnéd. Én írtam, hogy én sem ismerem a filozófiáját, mégis tudom használni. (#231)
Először inkább az értőolvasást kéne gyakorolni.> "ha visszaolvasol pont azt írtam hogy szerencse és/vagy szaki kell hozzá, most pedig te javaslod nekem ugyanazt?"
Akkor minek is trollkodod szét a fórumot, hogy nem értesz hozzá, de annyit tudsz amennyit kell? Vidd el egy szakihoz, és nem kell siránkozni. Rajtad kívül sokan megtudtak birkózni vele> "ha jól emlékszem azt írtad hogy next-next finish mostmár minden.."
Aha ez így is van. Képekben is illusztrálom neked: [link] Kicsit régebbi verzió, de azóta nem nagyon változott.> "csak simán kötekedsz és mellébeszélsz, erre pedig nincs időm, megyek inkább dvd-ért.. "
Kötekedni Te kötekedtél. Jössz azzal a dumával, hogy annyit értesz hozzá, mint amennyit kell, de egy szerelőhöz nem tudtad elvinni, ha már nem sikerült felinstallálni. Ellenben már több oldal a ferdítéseidről és a hozzá nem értésedről szól. A Téma: Régi gépre új Linuxot. És nem pedig nem adnak a drivert a gépemhez, hadd siránkozzak. -
válasz
gtasystem #233 üzenetére
Ja, csak amikor el kéne menteni valamit valahova, és mondod, hogy melyik meghajtóra, akkor néz, hogy most melyik a c:, mert a Win7 már inkább a kötetnevet írja ki...
Hálózati meghajtó, nem hálózati meghajtó közti különbséget se tudja, csak felhív otthonról, hogy nincs meg az a mappa, amit szokott használni (hazavitte a laptopot)...
nem a parancssorral van itt a gond, hanem hogy nincsenek meg az alapjaik, mi az a könyvtárfa, mi az a meghajtó, mi az, hogy a levelezőszerveren levő mailbox, meg a saját gépén levő pst file... Miért telik meg a mailboxa...
meg rádugja a telefont USB-n a gépre, na de nem vágja, hogy ha ott megjelent egy új dolog a Sajátgépben, akkor az a teló... És minden alkalommal el kell neki magyarázni.Különben nem szerencse és szaki kell. Végig kell járni az utat. A windózon is végigjártad, csak nem vetted észre, mert csak azt használtad egész életedben.
@Sir Ny : "Ezt a microsoftnak írd, akik szerint ez az ajánlott. (a minimum duplája)"
A MS által megadott adatok kb. annyira szoktak valósak lenni, mint az autókra vonatkozó fogyasztási adat...
128Mb-al kipróbáltam, még SP2 idején. Katasztrófa. -
-
kispx
addikt
válasz
gtasystem #230 üzenetére
Nem filozófiai különbségek vannak. Én még egyetlen egyszer sem olvastam végig a Linux filózófiáját. Nem érdekel. De eltudom kezelni, ez nem a filozófiáján múlik.
Ha Fiatot akarsz vezetni, akkor mi a legelső?
Befizetsz egy tanfolyamra > 100k és megtanulsz vezetni. Nem kell a Fiat filozófiáját megérteni. de ha javítani kellene az autót, akkor tuti, hogy szerelőhöz(=hozzáértőhöz) viszed. (ööö A Linux-ot miért nem viszed hozzáértőhöz?)
Ha esetleg már van autóvezetői tapasztalatod, akkor is egyből fog menni?
Ha te automatikus sebességváltón tanultál vezetni, akkor menni fog anélkül? Dögöcve.> "nem keverek semmit sem, te beszélsz mellé mint az előbb a kollégád.."
Erről egy vicc jutott eszembe:Rádióban monja a műsorvezető:
- Figyelem vezessenek óvastosan, mert az autópályán egy őrült a szembeforgalommal megy.
-Egy??? Az összes! -
válasz
gtasystem #223 üzenetére
Kispx leírta, amit gondolok. Korábban is mondta valaki, hopgy vannak disztrók, amik ennyiből állnak, de már a Mint-Ubi viszony sem ilyesmi. A Mate felületes dolgok meg egy egész tábor igényét kiszolgálják, akik Gnome2-t akarnának használni.
Igazából ezeket tényleg nem léyneges fejből tudni, ha csak használnád a cucot. De ha magad akarod kiválasztani, hogy mit akarsz telepíteni, akkor már érdemes végiggondolni.
Winnyóználpersze ez nincs, ott kapsz egyféle dolgot, és az vagy tetszik, vagy nem. (Ld. Win8 Metro felület hiszti.)@Sir Ny : SP3 tartalmaz rengeteg biztonseggi frissítést is... Többek között, és egyes progik igénylik.
A topic a régi gépek életrekeltéséről szól, csak hát mondjuk ha van olyan cucc, ami friss, meg van az elavult, akkor inkább az előbbit." Legalábbis az olyanok nem, amiket használok. "
Jaaaa...Na, amiket meg én használok, azok lehet, hogy igen
-
kispx
addikt
válasz
gtasystem #226 üzenetére
És szabadna megkérdeznem ha ennyire nem értesz hozzá akkor honnan veszed, hogy linux-linux között csak az ikonokat cserlték ki?
> "és amúgy miből gondolod hogy te jobban tudod hogy nekem mi kell mint én?
"
Ha valóban annyit tudsz mint amenyit kell, akkor miért kevered a dolgokat már oldalakon keresztül? -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gtasystem #210 üzenetére
Meg persze, a cica is olyan mint a kutya, csak nem egészen.
Pár kis kép, ez alapján eléggé egyértelmű, hogy mi mire nem hasonlít:
Unity-s Ubuntu
XP
LXDE-s disztró
KDE-s disztró"oké azt elfogadom hogy ne az ubuntu, nekem tökmindegy az a lényeg hogy felrakható legyen és működjön.. szerintem mindenki ilyen os-t keres, az huszadrangú kérdés hogy milyen csilivili ikonok vannak benne.."
Nem ikonok másak, maga az asztali környezet más. Ez olyan, mintha leülnél másik Windows verzió elé a megszokott otthonid helyett. Az eltérő asztali környezeteknek meg eltérő céljaik, rendszerigényeik vannak."nekem amúgy a kde meg ubi meg az összes ugyanolyan linux, és szerintem sokan így vannak ezzel.."
Szóval vannak elvárások amik nem teljesültek, de ennek több oka van. Először azzal kellene kezdeni, hogy elolvassa az ember, miről is szól az Ubuntu, ha már fel szeretné telepíteni. Pl. ha az ember vakon megvenné Windows7 után a Windows8-at, akkor elég nagy pofára esésben lenne része, pedig az átlagembernek egyik Windows pont olyan, mint a másik...
-
válasz
gtasystem #213 üzenetére
Hozzáállásról azért beszélek, mert tudod, hogy vannak hibák, hogy elég sok egyéb helyen működik, de neked menjen úgy, mint egy windóz, ami amúgy ugyanúgy nem problémamentes, csak ezt kihagytad. Nekem mondom, a win8 telepítés volt egy hét az asztali gépemre.
Mondjuk a "csak működjön" azt nem csak rád értettem, hanem kicsit általánosabban is. Egyre többen hiszik azt, hogy műszaki eszközök használatához semmit nem kell tudni, pedig hát.
"szövegszerkesztő: előbb kattint aztán használ.."
Ez most hogy jön ide? Terminálon előbb kattintasz, aztán bemásolod, amit kaptál parancsot... Vagy beírod, ha tudod, mi az."ez a júzersorrend és nem a googlizik, megkérdez, parancssorba beír és használ.. "
Problémamegoldásról beszéltünk, nem egy akármilyen program használatáról, egy működő rendszeren."ákeresek, elolvasom az útmutatót, fórumokra is "
Dícséretes, de akkor meg mi volt az a hiszti, hogy nemmegynemmegy. Ha már eddig eljutottál, akkor lehetne egy kicsit kevésbé vérpistike-attitűdöd isVan ilyen, semmi nem tökéletes. Különben dobd be a gépet a telepítés idejére egy router mögé, és akkor lesz hálód. Monitorra meg, ha eljutok végre addig, adok xorg.conf -t.
"és még mit ne csináljak hogy el tudd olvasni? "
El tudom, csak nem kell csodálkozni, ha félreértem, mert nem veszem észre, hol a mondat vége... -
válasz
gtasystem #210 üzenetére
Ja, azt tényleg benéztem, hogy keverted, mert úgy emlékeztem, hogy kérdezted, sry.
(Mondjuk központozhatnál + nagybetűzhetnél, mert néha elég nehezen olvasható, amiket írsz.)"olajcsere: mi az hogy nem akarok vele foglalkozni? pont arról csevegünk hogy foglalkoztam vele miről beszélsz?"
Arról, hogy csak úgy működjön minden. Nem, nem ezt írtad, a hozzáállásra mondom."parancssor: na erről beszélek..szerinted mi olyan nehéz egy érlezáráson agyműtét közben?"
Azon, hogy mondanak neked egy karaktersort, és begépeled? Ugyanaz a nehézség...
Vagy a szövegszerkesztő is mumus, mert oda is gépelni kell? -
ViZion
félisten
válasz
gtasystem #207 üzenetére
Múltheti tapasztalat: Zsír új noti + win7 prof. A gyári lemezét NEM olvasta a Samu laptop. Én gépemen lemezről átraktam a cuccokat, realtek lan drivernél hiba volt, nem működött, pedig a driver szerint fent volt, rendben. W7 update és a driver frissítés szerint ez a legjobb ide... csak nem műXik. Weboldalukról leszedettel is hiba. Végül talán HP vagy Lenovo oldalról tudtam hozzá leszedni. Home user hol adta volna fel?
Nem kell úgy beállítani, h a linuxal mindig szívás van, a windowsal meg soha... Azzal is lehet szopcsizni, csak Neked esetleg ott már van tapasztalatod, h merre keresgélj, ezért nem tűnik fel.Lentebb látszik, h mennyire hmm... nem is érdekel téged, csak jöttél benyögni, h sz@r... A KDE az asztali környezet, nem a "linux", Ubuntu és a többi nem ugyan az... ha az lenne, akkor miért lenne ennyi?
-
válasz
gtasystem #207 üzenetére
Ki mondta, hogy nincsenek hiányosságok? Én is kijelentettem, hogy minden oprendszer alatt vannak. nem csak driverileg.
Wubis beszólás : láthatólag keverted a wubi és ubi fogalmakat, ami azért nem egy nagy etwas, hogy ha utánaolvasol, 5 sorból megértsd.
Olajcsere : deeee, a "nemakarokvelefoglalkoznicsakműködjön", az pont ilyen. A világon nincs ilyen műszaki eszköz, még a számítógépeknél sokkal egyszerűbb, és kevésbé bugos dolgok sem. Korábban írtam, hogy tök szép dolog elfedni a műszaki tartalmat, csak éppen nem célravezető.
Parancssor : Khm, ha mondják neki, mit másoljon/írjon be, akkor...? Ráadásul szintén, némi gondolkodás alapján, meg lehet érteni, hogy mi mit csinál. A DOS időkben is "átlaguserek" (képzettséggel nem rendelkező egyének) futtattak parancssorokat.
Mi a nehéz azon, hogy az lspci kilistázza a PCI eszközöket, a lspci -v meg bővebb infót ad?
Vagy ha "frissítés után eltűnt a windóz a GRUB menüből" -> írd be, hogy sudo update-grub, hát itt már a bepötyögött dologból is kiderül, mi fog történni -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gtasystem #205 üzenetére
Az Ubuntu nem hasonlít az XP-re, se a mostani Unitys verziók, se a korábbi Gnome2-es verziók, semennyire sem hasonlítanak XP-re vagy a Windowosokra.
Ha te olyan rendszert keresel, akkor LXDE felületű rendszer kell, az nagyon XP szerű. Ha meg úgy általában Windows jellegű felületet, akkor az a KDE.
De továbbra is mondom, ne az Ubuntu milyensége alapján vonj le messzemenő következtetéseket...
-
válasz
gtasystem #198 üzenetére
"-tévedsz, utánanéztem, de bocs "
A wubis beszólás alapján nem."ha majd lesz 7-es és külön partíció a hdd-n"
De most esik le... Wubira akartad rakni?Felesleges szívás...
"ki nem szarja le hogy miért nem volt benne,"
Ez olyan, mint amikor nem cserél az idióta olajat az autójában, aztán behisztizik, hogy besült a motor..."elég komoly hozzáértést igényelnek az "egyszerű" megoldások is,"
Agyat igényel, meg gondolkodást. De a windózos problémamegoldás is azt igényel csak, aztán az se nagyon megy sokaknak.Hogy szerencse kell a felrakásához, az meg LOL
Te beszívtad egy géppel, akkor már senki másnál se működik?
Amúgy elvileg mondom, az OS telepítés nem is user szintű dolog, most lehet, hogy némelyiknek sikerül, de az sokszor olyan is. Utána meg csodálkozik, ha nem működik túl jól.@Sir Ny : Meg azt, hogy bekapok néha kártevőket, az is észrevenném
2014 után meg azt is, hogy nem támogatott.
Most azzal nem tudok mit kezdeni, hogy az Adobe nem csinált rendes flash playert Linuxra.
Anyám gépén még nem néztem amúgy XP-Ubi összehasonlítást Youtube tekintetében, de a Fujitsu laptopjaimon 360p felett mind a kettőn szagat.Amúgy UI szinten kcisit gyorsabb az XP az emlegetett AthlonXP-n (1Gb RAM-ban már elvan), de nem annyival, ami megüti az ingerküszöböm, másrészt meg, az mikori rendszer?
És ha nem lenne benne 1Gb, csak 512Mb, az Lubuntu ugynúgy menne, az XP felől pedig masszív winyóreszelés hallatszana.
-
spammer
veterán
válasz
gtasystem #198 üzenetére
De mit nem állított be, ha kábelen voltál?
Mit kellett volna beállítani? Ha van routered, akkor kábelen azonnal mennie kell a netnek. Ha nincs router, hanem modemen keresztül csatlakozol, akkor meg a beállításoknál gondolom meg kell adnod a csatlakozási adatokat (ezzel mondjuk sosem foglalkoztam, routerem van). De ez Windowsnál is így van (Win8 alatt konkrétan router nélkül nem is tudok digi netre csatlakozni, mert azonnal meghal, BSOD). Tehát mi volt a probléma?
Ahogy (#201) ViZion is írta, hozzám is nem egyszer hoztak már ismerősök gépet, hogy rakjak fel nekik Windowst meg állítsam be. (Volt, aki egyenesen a boltból, bontatlan dobozban hozta a gépet hozzám, persze előtte meg sem kérdezte, ráérek-e
) Tehát akkor a Windows programozóknak készült. Jól mondták, te a Windowst tanultad meg, azt szoktad meg (sokan mások is, köztük én is), csak míg mások hajlandóak tanulni és foglalkozni vele, addig te (és persze sokan mások) nem.
-
ViZion
félisten
válasz
gtasystem #198 üzenetére
Te akkora szaki vagy...
Sok dolog jogi okokból nem települhet automatikusan (többek között MS szabadalmak miatt). Tudtad, h hasonló okokból nem lehet a win lomtár a tálcán? A windows alap telepítéssel mennyi drivert rak fel? Pl. laptopnál még sok esetben LAN és wifi driver sincs... Kodekek sincsenek alapból ott sem, de flash és Java sem. Akkor miről beszélünk?"amúgy azt elismerem hogy ha fel van téve és működik akkor már oké, de úgy tűnik ehhez még egyelőre egy jó adag szerencse is kell meg és/vagy egy szaki aki belövi.."
Igaz. De win-re, OS X-re és Androidra is az. Rengeteg win-es gép landol nálam, mert megveszik, Pistike telepíti a szomszédból, utána meg jönnek a "fekete háttér" dologgal, meg a lassú, vírusos sz@rral ide. Maradjunk annyiban, h a wint ismered, ezért Neked az az egyszerűbb. Mást meg ezek szerint -sokakkal együtt- nem vagy eléggé elszánt kipróbálni. Win-en sem tudtál mindent az első nap szerintem és ha hiba van, ott is fórum + gugli az első, nem?Nem kell feltétlenül linux usernek lenni. Engem nem izgat a részesedése, mert van az az ár, ami sok lenne a növekedésésrt...
-
mr.nagy
tag
válasz
gtasystem #198 üzenetére
bocs hogy nem végzek el hirtelen egy kisesti windows tanfolyamot azért hogy feltegyek egy windowst..
nem ismeri fel a hardvereimet driverek nélkül... ki nem szarja le hogy miért nem volt benne, legyen benne..tudod átlagjúzer kegyetlen és belesz@rik..
beállította volna ha wifin lettem volna, de már írtam hogy nem azon voltam.. mert fel sem ismerte, hogy van wifi a gépben, ja, hogy töltsem le a drivert? honnan és net nélkül hogyan?
-hibaügyben linuxék mindig ezzel jönnek hogy csak megnézi a júzer a googlin aztán kész is..ez így azért nem teljesen igaz mert ahogy néztem elég komoly hozzáértést igényelnek az "egyszerű" megoldások is, ezért mondom hogy maguknak csinálják az os-t nem júzereknek.. windows alatt sokkal egyszerűbb fizetsz a support ért vagy elmehetsz guglizni!
amúgy azt elismerem hogy ha fel van téve és működik akkor már oké, de úgy tűnik ehhez még egyelőre egy jó adag szerencse is kell meg és/vagy egy szaki aki belövi..
Szóval akkor hol és mi múlik a hozzáálláson?
-
válasz
gtasystem #155 üzenetére
Na, ezt nem vettem észre.
A hozzáállásra azt értettem, hogy nem néztél utána annak, amit nem értettél.
"milyen hozzáállással? azért mert 2013-ban elvárom hogy legyen benne egy 19-e monitorra felbontás?
"
Nem azért nem volt benne, mert nem ismeri, hanem mert nem működött az EDID kiolvasás a monitorból.Ezzel az erővel én is mondhatnám, hogy csak megúsztam a Linuxos problémákat, de nem. Sokan vannak vele úgy, hogy windózon hetekig szórakoznak egy hibával, de Linuxra legyen 5 perc alatt megoldás. Másik, hogy windózon használ az illető másik programot, de a Linux alternatíva nem jó
"amúgy telepítés közben néz hálózati beállításokat úgyhogy nem tudom miért vered a fejed a falba én arról beszélek..logikus lenne ha akkor egyből be is állítaná"
Beállítja. Mondjuk konkrétumot még mindig nem tudtál írni, hogy mit nem állított be..."látod te is arról beszélsz hogy a júzer miért nem keresgél és érti meg a csodálatos linux összefüggéseket.."
A windózost érti? Az se mindig működik ám.
És ha nem érti, akkor ott vagyunk, amit a munkahelyemen naponta tapasztalok, hogy a legegyszerűbb hibaüzenetekhez odahívnak, hogy betelt a mailbox, és az mit jelent.@Cyrin : Akkor ez okozza, hogy nem ismeri fel
(Anyámén ugyanez, csak azon a VGA-ból szakadt ki a csati, úgy kaptam, ingyen, pótoltuk, és az is DVI-VGA átalakítóval megy. Francbe, elfelejtettem anyámat felhívni, hogy küldje el az xorg.conf-t. Most esett le, hogy az átalakítózás okozhatta.)
-
Cyrin
addikt
válasz
gtasystem #161 üzenetére
nekem is ilyen van az egyik gépemen, egyszerűen nincs 1280x1024. bármit csinálok. a neten fellelhető összes praktikát kipróbáltam már, egyik se működik.
igazából arra jutottam hogy hardveres gond, egyszerűen nem képes beolvasni valami miatt az EDID adatokat.
nincs mit tenni.
elfogadtam hogy engem szívat minden gépemen, de akkor se mondok le róla. egyébként win alatt megy. arra azért én sem számítottam hogy létezik olyan hogy egy felbontást nem tudok kiválasztani. másoknak akiknek telepítek linuxot vagy full egybites userek akiknek távolról segítek telepíteni, meg teljes megelégedettséggel használják.
viszont most telepítettem az elementary-t öt éves netbookomra, és eddig minden ok. -
válasz
gtasystem #161 üzenetére
Na most jutott eszembe egy jó hasonlat.
Autóból sem csak egyféle vanAz ellen mégsem hisztizik senki, ha máshol van a váltó, vagy másképp működik (automata).
Fényképezőgépek között is vannak tök eltérő megoldások, azok sem szoktak nagy hisztit kiváltani.
@Gerasz : Valahogy azt érezni, hogy neked semmi se nem jó, ami más, mint amit megszokál. Kis kompromisszumkészséget... Vagy valami... Nem kell azt várni, amit egy windóztól, merthogy nem az.
-
leeate
senior tag
válasz
gtasystem #148 üzenetére
"ilyen stílus meg olyan leágazás, meg ezerféle ló..@r ahelyett hogy csinálnának 1-et ami működik..
"
Kik? Alapesetben csak 1-féle linux van, a kernel, amit nagy részben, kisebb részben egy közösség fejleszt.
Aztán hogy erre ki milyen felhasználói programréteget rak rá, az egyéni ízlés dolga. Ezek a terjesztések. Igaz, én konkrétan rosszul vagyok azoktól a disztróktól, amik mögött nincs igazi fejlesztés, csak épp kicserélnek benne pár dolgot.Azért érdekes, hogy a wifi működne, a vezetékes net pedig nem, pedig utóbbi tűnik szabványosabbnak. Ha wifit kikapcsolod, akkor se ugrik be?
Nem a felbontással van a baj, hanem a driverrel, viszont nem mondtál semmit a videokártya típusáról."pedig win mellé tettem fel, abból azért csak ki lehetne olvasni a beállításokat nem"
Ez olyan dolog, mint elvárni, hogy az autóba be lehessen tenni a biciklipedált, és az ugyanúgy működjön. (Jobb hirtelen nem jutott eszembe)
-
válasz
gtasystem #161 üzenetére
VGA drivert lefrisítetted? Az szokott ilyet csinálni.
Mondjuk Ubi esetén néha belefut az ember Canonical Error-ba is, mert néha csinálnak olyan tehénséget, amitől valami egyéb, működő dolog pont azzal a hw kombinációval sztrájkba lép.@ViZion : Szerintem aki igazából nincs tisztában az oprendszer fogalmával, annak mindegy is lenne.
Miután az alapdolgok már régóta működnek Linuxon, azátlagusernek tök mindegy lenne, hogy milyen logo van bootolás közben.
Melóhelyen rutinos titkárnők szívják be azon, hogy a Win7-8 filekezelőiben nem annyira feltűnőek a drive betűjelek.@rt06 : Anyira nem vagyok elfogult.
Amúgy Linuxhoz pl. kifejezetten azért nem értek túl sokat, mert egyszer megcsinálom működőre, és utána problémamentes. Windózt meg nem szeretek mókolni, elegem volt belőle a 90-es évek közepe óta. Utóbbiért sry. -
spammer
veterán
válasz
gtasystem #155 üzenetére
"ha külön beállítások kellenek akkor azt miért nem lehet odaírni hogy "figyu júzer erre meg erre lesz szükséged" stb.."
Nem értem, van egy system settings, ami olyan, mint Winen a control panel. Ott lehet állítgatni dolgokat (pl. felbontást). Windows kiír neked dolgokat, megmondja, hogy szedd le az X Y drivert ?
Wubival ne tökölj, tényleg írd ki pendrive-ra, bootolj róla, ott lesz egy normális live rendszer, láthatod, hogy mi működik vagy mi nem. Nem kell telepíteni sem, lehet rá letölteni is programokat, drivereket (ha a linkelt progival perzisztens módban írod ki egy elég nagy pendrive-ra, akkor meg is maradnak a dolgok reboot után is).
-
kispx
addikt
válasz
gtasystem #155 üzenetére
Win alatt sem láttam még olyan hibaüzenetet, hogy vegyen olyan hardvert, aminek a gyártója nem cseszik a rendszerre drivert írni. Ez még mindig független az oprendszer gyártójától.
Szerk.:
Nekem a Win8-cal vannak gondjaim. De úgy ezek sem az MS hibája. Pedig végeredményben nekem szar a 8 feelinget adja. -
kispx
addikt
válasz
gtasystem #148 üzenetére
Az a baj a "csinálnának egyet ami működik" elvvel, hogy nem fog működni. Mert hiába csinálnának olyat ami működik, ha XY hardvergyártó nem ad ki semmilyen drivert vagy egy rakat kaki drivert ad ki hozzá, és emiatt még a grafikus telepítő sem indul el. Ez nem rajtuk múlik.
-
spammer
veterán
válasz
gtasystem #148 üzenetére
Nem egyet csináltak, ami működik, hanem sokat. És nem egy disztró van, mert az egész free/open téma egyik alapja a szabadság (választás, lehetőség). És persze ahány ember, annyi ízlés, cél, stb. Miért kellene ráerőltetni mindenkire ugyanazt? A leágazás meg "normális" dolog a szoftverfejlesztésben (ez esetben a linuxnál), ebben semmi különleges "sznobizmus" nincs, nem azért mondják, mert olyan jól hangzik
Tény, hogy sok hullafelesleges disztró van, ami mondjuk annyiból áll, hogy beleraknak pár új háttérképet, kicserélnek pár programot, átnevezik és kész. De hadd csinálják, ha ezt szeretnék, megvan hozzá a joguk, használják egészséggel. De van nagyon sok, aminek igen is van értelme. Nem kell a 258. noname disztrókkal erőlködni, maradni kell a nagyobb neveknél, azokkal jóval több az esély a sikerre és persze arra, hogy nem fogják abbahagyni a fejlesztést. (Tudom, hogy Ubuntuval próbálkoztál, ezt csak mellékesen írtam még a fentiekhez.)
"konkrétan semmiféle beállítási felületet nem találtam, amivel egyszerű halandóként meg lehetne birkózni"
Nálad nem volt ilyen System Settings? Vagy mire gondolsz? Nem értem.
"pedig win mellé tettem fel, abból azért csak ki lehetne olvasni a beállításokat nem?"
Nem, ez nem így működik. Nagyon el vagy tévedve. Nem sértésnek szánom, ne értsd félre, de ha nem vagy tisztában még alap dolgokkal sem, akkor ne mondd azt, hogy a rendszer a hibás.
-
válasz
gtasystem #148 üzenetére
"mert pont ez a baj vele hogy ilyen stílus meg olyan leágazás, "
Igen, ez a lényege. Amúgy pár ezerszer jobban működik, mint az a bizonyos oprendszer, amivel állandóan van valami baj, pedig csak egyféle létezik belőle, és jó sokba kerül
Mesélek valamit. Céges cucc, user gépe win8-cal nem megy fel a wifire 7-tel igen.
A hibaüznet annyi, hogy "Couldn't connect".
Ebből természetesen meg tudtam állapítani, hogy most tkp mi baja is van...
(A wifi access pointtal veszett össze amúgy, de ez is csak sejtés volt, amíg ki nem teszteltük.)" pedig win mellé tettem fel, abból azért csak ki lehetne olvasni a beállításokat nem?"
"konkrétan semmiféle beállítási felületet nem találtam"
Milyen Linuxot telepítettél?2002-ből valamit?
"ez ne legyen benne a wubi-ban vagy mi az 2013-ban,"
Ilyen hozzállással inkább azon csodálkozok, hogy valami sikerült. 1db Google kereséssel ki lehet deríteni, mi az a wubi, és mire való, valamint miben különbözik az Ubuntu Linuxtól.Ahogy az autószerelő szakma sem véletlenül alakult ki, úgy az infomatikus sem. Az én átlagusereim sem tudnak gyak. semmit megoldani magunak a céges windózokon.
-
válasz
gtasystem #146 üzenetére
Khm, dehogynem szoktak. De ha már, akkor FPS-es topicokat.
De különben miért ne lenne leágazás? Ez bármilyen műszaki jellegű témában előjöhet.
Máskülönben még ha előkerülnek is ilyen kifejezések, hát ezzel megfogtad a dolog lényegét nagyonMondjuk a csúcstaró az, aki egyszer azt kifogásolta, hogy hülye neveik vannak a disztóknak
"mint írtam igen, a leírásban totál egyszerű, csak éppen menet közben nem úgy működik ahogy oda van írva.."
Azért ez ilyen sokszínű hardverkörnyezetben nem olyan nagy csoda, ettől egyik oprendszer sem mentes.
Illetve nagyon sok embernek úgy működött, vagy rossz volt a leírás. Ez sem annyira az oprendszer hibája.
User error kiküszöbülése meg kb. lehetetlen feladat, Illetve esetleg úgy, mint némely MS telepítőn, amin 1 gomb van, de ezzel a módszerrel meg felkerül egy rakás felesleges cucc a gépre, és 26x akkora lesz a telepítő, mint kéne.Amúgy azt nem értem, az internetkapcsolat beállításval mi bajod volt?
-
válasz
gtasystem #138 üzenetére
Akkor a windózt nem tudom, kinek csinálják, mert a nyóc nem akart felmenni az asztali gépemre, pedig semmi extra nincs rajta
(Nem beszélve arról, hogy azután, hogy kiírja, hogy nincs meghajtó, nem tudok meg semmit a hiba jellegéről...) Na nem mintha használnék olyat, csak hát iformatikusként érteni kéne hozzá, ahhoz meg ki kell próbálni.
"ez a disztrók közötti hasonlítgatás és eredeztetés meg tényleg néha már a csúcsgáz kategória kezd lenni,"
Mint a telefonok hasonlítgatása, vagy a VGA kártyák shadereié...?Nem, csak szakmai beszélgetés. Egy szakmai fórumon, mi lenne?
Nem mellesleg az átlaguser egy windózt se tud feltelepíteni.
Hogy wubi vagy ubi, annak meg azért utána lehet olvasni. Ez, hogy semmiről semmit nem kell tudni, és majd minden jó lesz, csak a MS filozófiájában létezik, de még ott sem működik. Naponta tapasztalom.@rt06 : Mondjuk attól függ, mit és mennyit seedelsz
Asszonynál a kis Fujitsu laptop 1GB ram-mal elég jól ellátja a feladatot, nem forog állandóan a winyó, közben lehet rajta netezni. Persze nem 80 seed megy egyszerre, hanem mondjuk 5, de azok elég populárisak. Mindenki másképp használja az ilyesmit
-
spammer
veterán
válasz
gtasystem #138 üzenetére
Ismerősöm is saját magának rakta fel, pont az általad említett "yes oké, yes oké" módszerrel.
Pont az Ubuntu (és a leszármazottai) olyanok, hogy hót egyszerű grafikus telepítőjük van, pár gombnyomás és fel is települ, semmivel sem bonyolultabb, mint Wint telepíteni. Megy is rajta minden, mert olyan a hardver alatta, amivel nem kellett szívni.
Viszont az én (régi) laptopomon nem működik a sleep-resume rendesen (szutyok ATI kártya miatt), de attól még nem mondom, hogy "programozóknak készült", mert látom, hogy másik gépen gond nélkül megy és egy átlagjúzer használja.
A programok telepítése csomagkezelővel, vagy most már szoftverközpontból 1 kattintásos, kb. mint Androidon vagy iOS-en. Ez jóval egyszerűbb mint Winen. De ha valaki nem riad vissza a termináltól, és hajlandó bemásolni (mert sokszor még csak pötyögni sem kell, mert elég csak egy weblapról bemásolni) pár sort, akkor még annál is gyorsabban lehet telepíteni akár több dolgot is egyszerre.
Ahhoz, hogy a user error minél kisebbre legyen csökkenthető, egyre többet kell kigyomlálni a funkciókból, lehetőségekből, ami nem biztos, hogy szerencsés dolog, mert akkor majd az lesz a baj, hogy miért nem lehet ezt vagy azt megcsinálni, vagy miért kell hackelni hozzá, mikor az egy alapfunkció.
Jó példa lehet erre az utóbbi időkben megjelent elementary OS, aminek a célja egy letisztult, egyszerűen kezelhető, power user funkcióktól megtisztított rendszer felépítése, amit az abszolút kezdők és géphez nem annyira értők is könnyedén tudnak használni. Ez egy jó dolog lehet, viszont mindjárt meg is jelent hozzá egy tweak program és tweak leírások, mert sok más usernek nem volt elég az, amit alapból az OS kínál. Vagyis már külön progi és/vagy hack kell hozzá, hogy "extra" funkciók használhatók legyenek, amik pont azért lettek kiszedve, hogy ne zavarják össze a usert és minél kevesebb lehetőség legyen "félrekattintani".
Szóval a felhasználóbarát rész már megvan és fejlődik (grafikus telepítő, szoftverközpont, zárt driverek automatikus telepítése stb.), de nem biztos, hogy a felhasználóbarátságnak egyenlőnek kell lennie a "hülyebiztos" megoldásokkal és mindenáron a user error kiküszöbölése kell hogy legyen a célja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gtasystem #138 üzenetére
Egy disztrót próbáltál ki aminek a telepítője az elején valamiért elhasalt, ebből azért ne vonj le általános következtetéseket, ilyesmi nem igen szokott előfordulni. Az elterjedt disztrók telepítője általában nagyon egyszerű...
Az ágak és az eredet összehasonlításnak meg van értelme, elég nagy különbségek vannak ugyanis.
kispx: Ami azért szintén nem olyan gyakori.
-
spammer
veterán
válasz
gtasystem #134 üzenetére
Erős túlzás az, hogy programozóknak csinálják
Ismerősöm is elégedetten használja, pedig köze nincs a programozáshoz, meg semmi extra dologhoz, tök átlagjúzer. Hardver/driver miatt lehet szívni, ez tény, de ha nincs elháríthatatlan gond, akkor felhasználó szempontból nem igényel nagy tudományt. Persze az alapoknak nem árt utánaolvasni, meg tisztában lenni a dolgokkal, mert másképp működik, más felépítésű, mint a Win, de ez akkor is így lenne, ha másik OS elé ülnél le. A user error meg azért user error, mert arról a user tehet, azt hogy akarod megakadályozni?
Ha régi (gyenge) a gép, felejtsd el az Ubuntut (meg a Wubizást is), írd ki egy pendrive-ra a disztrót például ezzel és erről bootolva próbáld ki. A felbontást nem ismerte fel (alapból), ez oké, de a beállításoknál sem tudtál más felbontást választani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Autós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Villanyszerelés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Gaming notebook topik
- Formula-1
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest