- Elegáns tokozást kap a Xiaomi Watch S4
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
Új hozzászólás Aktív témák
-
(An)Dante
őstag
Amikor kamerán vagy (telefonon) az ISO érzékenységet 100-ról 1600-ra emeled, akkor az adott képpont által érzékelt jelet a zajjal együtt 16-szorosára növeled (plusz az erősítő hibája).
16-szor hosszabb záridő alatt azonban a szenzor termikus zaja közel sem eredményez 16-szoros zajszint növekedést, de még 2-szerest sem. Igazából a zaj mindig jelen van és közvetlenül nem függ expozíciós időtől, csak a hőmérséklettől (ezért is termikus zaj). Viszont ha maga a jel túlságosan alacsony, akkor az összemérhető amplitúdójú zaj jelenléte nagyon zavaró. Hosszabb záridő esetén a hasznos jelet növeled, amellett pedig a közel állandó zajszint arányaiban egyre kevesebbnek tűnik. Csak a nagyon régi és gagyi CMOS szenzoroknál volt extrém zajosodás, de azért a BSI megoldások idején ilyennel nem igazán lehet találkozni.
Míg az ISO érték növelésével a képzaj is lineárisan emelkedik, addig az expozíciós idő megnyújtásával a zajosodás csak alig érezhető. Éppen ezért szoktak éjszakai fotókat készíteni 100-as vagy még inkább 50-es ISO érzékenységgel és akár 30 másodperces vagy még hosszabb expozíciós idővel. Természetesen állványról és statikus képet.
-
Ne terjeszd mar a hulyeseget a forumon, komolyan.
>Analóg erősítéssel oldják ezt meg, még az A/D konverter előtt, gyakorlatilag a szenzorból kilépő feszültséget növelik meg. Ez a képzaj nagyobb része.
Na, akkor az mondd meg, hogy a feszultsegerositeskor miert no a zaj. (Elarulom, azert, mert a meglevo zajt felerositik).
Varj, vagy nem te vagy az a srac, aki szerint azert, mert videozaskor nincs tulzott zaj, abbol az kovetkezik, hogy hosszu expozicio eseten sem? Ja...
-
HaZse
őstag
Eltaláltad kiobi van, mert csak a családot fényképezem. És max. hobbinak van. És lehet érte fikázni, hogy nem MKxx-em van és nem Nikon yy-om, meg az obim se valami csúcsszuper.
De itt nem is ez volt lényeg.
Szerk.: Még annyit, hogy ez a vita olyan, mint az oviban. Ez a vita a fiaméknél az oviban jellemző. És én bevallom, hogy "szőke" vagyok -e témához. Csak próbáltam konyhai nyelven leírni, amit én tudok. Hiába, öreg vagyok én már ehhez így 40 évesen....
-
vicze
félisten
Jelentem megnéztem mindet, köszi. Tökre benéztem hogy Engadget kirakták
A 920-nak és a 808-nak 1/3-as zárideje van fix-en minden képen. Illetve 800-as ISO-ja.
A többieknek 1/14-17 között mozog, tehát majdnem 5x annyi ideig gyűjtik a fényt és jóval magasabb ISO-t használnak totál értelmetlenül, szegény SW küzd küzd de minek. Megjegyzem a iPhone ehhez képest elég szép világos képet csinál (nyilván zajosabbat), a 808 meg láthatóan érzékenyebb. Értem hogy stabilizátor nélkül gyengébb a képminőség, de a többiben is van stabilizátor (valamilyen muszáj), azt hogy hogyan használják éjszakai módban illetve azon kívül nem tudod.Most akkor őszintén szólva mutass tesztképeket azonos záridővel, hogy tényleg valós összehasonlítása legyen a szenzoroknak, nem pedig különböző beállításokkal készített automata módok, ebben a 920 a legjobb egyértelmű nem is vitatkozok. Nyilván láttál fényképező teszteket olyanra gondolok.
A 920 lesz a legjobb automata modeos telefon, de ettől nem csinált csodát a szenzor ugyan olyan gombhegynyi CMOS, mint a többi. Továbbra is egy nagy pixelhalmazt csinálnak sötétben, ahogy a képeken is látszik.
Alig várom, hogy a MA! teszteben a jó szokáshoz híven rettenetes képek készüljenek, nincs a srácoknak fotós vénája na.(Na Nokia és WP rajongók önthetik rám a szurkot.
)
-
A szenzor termikus zajat nem befolyasolja a rekeszido? Hat besz*ras, tudsz ujat mondani.
En ugy tudtam, a CCD cellak kimenete a bejovo feny es a termikus zaj integralja a fenykepezes ideje alatt.
Link:
http://www.astrophys-assist.com/educate/noise/noise.htmAs described previously, in the photoelectric effect electrons generated by the heat produced by the system (thermal noise) cannot be distinguished from electrons generated by photons (signal). Therefore, there is always some number of electrons stored in the pixels that are not the result of photons hitting the detector. The electrons generated by thermal noise exists even when light does not hit the detector surface, and is referred to as dark current. Dark current is a multiplicative form of noise, the level of which is proportional to the length of the exposure. Given a long enough exposure time, the detector could be fully saturated with electrons due in large part to thermal noise
-
Tigerclaw
nagyúr
Végignéztem (amellett hogy a Lumia EXIF-je továbbra se funkcionál teljesen).
Azt látom, hogy a 920 és a 808 kivételével mindegyik expo cap-en van. Az S3 1/17, a HTC 1/14, a i5 1/15s alá nem tud menni, mert ez van beállítva szoftveres korlátnak. A képek alulexponáltak és vannak nagyonon zajosak is közöttük. Az auto módot nem erre találták ki azok a gyártók.
A 920-as és a 808 5-6x idővel exponálhat, emiatt neki elég a "viszonylag" alacsonyabb érzékenység, míg a többiek az érzékenység emelésével próbálnak kompenzálni, már amelyiknél engedi a szoftver, mert az S3 ISO800-on már megáll, a HTC pedig ISO1250-en. Az i5 elég durván próbál kompenzálni, de persze meg is van a negatív hatása, mert a magasabb érzékenység nagyon zajossá teszi a képet.
Persze érthető hogy azokat miért korlátozta le így a gyártó automata módban és a Nokia miért máshogy, hiszen mind a 920-ban, mind a 808-ban jobb kamera van bizonyos szempontból és más is volt a céljuk.
Én inkább bevállaltam volna, hogy bemozdulnak a gépek, de megpróbáltam volna azonos érzékenységgel és azonos expo idővel fotózni. A bemozdulás még mindig egy olyan kihívás, amit sokszor meg lehet oldani ha használja az ember az eszét és a környezetét, de a durván alulexponált és a nagyon zajos képen sokat javítani nem lehet.
Szóval kiváncsi lennék végre egy olyan tesztre, hogy ISO800, 1/3s záridő, 0 EV mindegyiknél, vagy ha nincs manual mode ezeken, akkor night / low light mode és fix ISO800. Mondjuk 5 próba mindegyik géppel. Legalább látnánk, hogy mennyire mozdulnak be azok a gépek, vagyis mit jelen az OIS.
Egyébként értem, és értékelem a Nokia célját, hogy gyakran nincs idő állítgatni a kamerát, csak ellőni a képet és annak kell a legjobbnak lenni, de most ezek az összehasonlítások olyanok, mintha gyorsulási versenyben kellene helytállnia olyan autóknak, amik végsebességre vannak optimalizálva nem gyorsulásra. Ezután biztos vagyok benne, hogy a többi gyártó is inkább engedni fogja a bemozdulást, de nagyobb teret enged az automatikának auto módban is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- újszerű iPhone 15 Pro 128GB black titanium fekete titán független 3 év garancia ajándék tok
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest