- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Crystalheart #196 üzenetére
Az irodalmi nyelv kifejezés félrevezetö lehet, szószerint "könyvnyelv"-nek hívják, nem tudom mi lenne a helyes magyar megfelelöje.
Informal beszédben vagy írásban itt teljesen rendben van olyasmi hogy "kapcsiban vok", és nem csak a tizenéves leánykák között
Visszatérve az eredeti témához: mindenkinek - beleértve azokat is akik "magyar vagyok, nem megyek sehova" - csak ajánlani tudom hogy töltsön el legalább fél évet, de inkább többet Külföldiában. Tegye ezt nyitott szemmel, nem csak azt meglátva hogy "buli az élet" az adott országban.
-
dabadab
titán
válasz
Crystalheart #196 üzenetére
Az irodalmi nyelv nem az irodalom nyelve, hanem a "hochungarisch" - azt hittem, ezt mindenkibe alaposan beleverik kozepiskolaban
-
tildy
nagyúr
válasz
Crystalheart #193 üzenetére
Formal -informal nyelv kulonbsegei. Magyarban is , es angolban is letezik, angolban szvsz jobban (un. posh angol) .
Pelda:
- beugrottam a haverhoz.
- meglatogattam egy ismerosomet.-Ez hulyeseg!
-Nem vagyok meggyozodve rola, hogy ez helyes megoldas.Es akkor meg ott vannak a tajszolasok
-
törölt tag
válasz
Crystalheart #193 üzenetére
Mint írtam konkrétan ezen a környéken nem akkora probléma, de mondjuk egy turkui, savoi vagy lappföldi beszédböl nem sokat fog megérteni eleinte az aki az irodalmi nyelvet tanulta.
-
Kassadin
addikt
válasz
Crystalheart #176 üzenetére
Kik azok a példák?
-
tildy
nagyúr
válasz
Crystalheart #176 üzenetére
Nem csak az anyagi biztonsag fontos, vannak egyeb dolgok is. Szoval hiaba viszi valaki otthon valamire, vannak meg jo kereset eseten is olyan dolgok, amik nyomjak a gerinces emberek jo reszet...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Crystalheart #136 üzenetére
szerintem nem erre gondolt
.
arról van szó, hogy az ember gyakorlatilag csak olyanokkal érintkezik, akik:
a.: vagy nem beszélnek magyarul
b.: beszélnek magyarul, de az ember már réges-régről ismeri őket.innentől, amikor az ember Magyarországon tartózkodik, és ismeretlenek is magyarul beszélnek, szokatlan lehet. ez lehet furán hangzik, de az emberi agy a közeli emlékeket súlyozottabban veszi alapul. pl a megégettem magam a rezsóval is erősebb két perc múlva, mint másnap a még mindig fájó sebet ellátva. ha pedig a közeli emlékek mind arra utalnak, hogy ez nem megszokott; ellenben a magyarul beszélők feltűnőek, akkor Magyarországon jön a meglepi érzékelés szempontjából. hiába tudja az ember pontosan, hogy ennek így kell lennie, agyilag van egy rövid átállási periódus.
ismerősöknek megvan a profiljuk, tehát mindekinek (kellőképpen) ismert a magyarja, szókincs, szóhasználat, kiejtés, hangsúlyozás beszélők között eltér. viszont egy ettől eltérő ismeretlen magyarja fura lehet, nem egyezik az általában hallott magyar mintájával. legalábbis az első napokban. főleg, ha a "magyarul beszélő ismeretlen" magában is szokatlan, váratlan esemény, hát még nagy tömegben.
egyébként nekem még inkább a táblák amik első napokban furcsák. olyan eltérőek, de közben meg is értem őket. meg egyszerre vannak elvárt {Magyarországon magyar táblák lesznek} és nem elvárt {általában nem találkozom magyar tábla feliratokkal} értékek között. aztán lehet idővel ez az átállás eltűnik, gyakrabban hazajáróktól ilyen tapasztalatokat nem hallottam.
legalábbis nekem ezek a tapasztalataim, amik kb egybevágnak a leírással.
-
tildy
nagyúr
válasz
Crystalheart #109 üzenetére
Egy ismerosom sincs ott.
-
tildy
nagyúr
válasz
Crystalheart #91 üzenetére
Az otthoni mentalitas, meg kozeg miatt. Meg politika, meg meg lehetne sorolni. Adott egy gyonyoruszep orszag, de szinte a velejeig korrupt. Amibol itt egy szobas lakast kapni, otthon palotank lehetne, tenyleg, megsem akarodzik otthoni lakast vennunk.
-
Dany007
veterán
válasz
Crystalheart #101 üzenetére
Nem a tényleges kultúrára gondoltam, ne félj
És nem csak a közlekedésről van szó. Csak nem akartam leírni azt a csúnya szót, hogy mentalitás. Az emberek mentalitása, hozzáállása a dolgokhoz.
Kérdezd meg Tildyt, múltkor írta egy jó példát valamelyik hsz-ben. Talán ebben a topicban.Az, hogy nagyobb életszínvonalon élnek több mindent is előrevetíthet. Pl a bűnözés arányaiban véve talán kisebb. A kórházi ellátás színvonalasabb. A bürokrácia működőképesebb. Az emberek jobb kedvűek, segítőkészebbek. És így tovább.
Voltam én is párszor Au-ban meg Német o-ban. Leginkább nézelődni meg vásárolgatni. De ami nagyon feltűnt, az az, hogy ott az emberek a boltban halál nyugodtan nézelődnek, vásárolnak. Megfogják az árut és beteszik a kosárba.
Itthon viszont rendszeresen - minden alkalommal - azt látom, hogy sokan bestresszelve szorongatják a kis papírfecnijüket. Mindenhol az árat keresik a terméken. Azt nézik melyik az olcsóbb. Melyiknek olcsóbb a kilója és így tovább.Szóval mondom, átléped a magyar "határt" mész Bécs fele mondjuk és máris látod a különbséget. Ha autóval mész akkor a vezetési kultúrát is.
-
Dany007
veterán
válasz
Crystalheart #93 üzenetére
Na jó, de épp azt mondom. A itthon filmezésre nemigazán van pénz. Ha jut is akkor az többnyire harmad, negyedosztályú kategória lesz. Jó, jó ez az Üvegtigris most bejött, de én pl egy részt nem tudtam végignézni... De elismerem ha a többségnek tetszik valami.
Na, szóval amúgy nincs túl nagy kereslet magyar filmekre. Tehát nem csoda, hogy nem élnek meg. Ahogy mondjuk repülőgép mérnök sem, vagy atomfizikusok hada se tudna megélni itthon. Legtöbben ilyen területről is külföldön próbálnak szerencsét, mivel itthon gyorsan telítődik a "piac".Csak annyit mondok, hogy kultúra. És ezt szinte minden téren érthetjük. Úgy a vezetési, vagy viselkedési kultúránkra. Vagy pl akármennyi pénzed is van, akármekkora palotát is építesz a magyar úthálózat olyan marad amilyen. Azon nem tudsz változtatni. Akárcsak az eü. sürgősségi ellátásokon sem.
Tehát sajnos Mo-on van egy rakás olyan tényező - nem mindenre érvényes, de a többségre igen - ami külföldön sokkal jobb. Igen, csak így egyszerűen jobb. Elég csak Ausztriába kimenni és az ember már tudja miről beszélek. -
Dany007
veterán
válasz
Crystalheart #91 üzenetére
"másrészt itthon még a filmrendező is éhen hal"
Ja, mert itthon van a filmezés fellegvára,mi?
Ezt úgy mondod, mintha a magyar filmezés olyan felkapott és népszerű dolog lenne mostanában itthon...
"ha valaki külföldön megszedi magát, akkor miért ne venne abból a pénzből itthon palotát, amiből kint kb. városi lakást tudna?"
Erre szerintem több oldalnyi okot tudnék írni, ha lenne időm összeszedni a gondolataimat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Házimozi haladó szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Gitáros topic
- Viccrovat
- Macska topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest