Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• cappa72

nagyúr

válasz qqrique #1624 üzenetére

"... a 35 év felettiek legalább kb. 65-70% a nem beszél idegen nyelvet. ..."
    Vezessük azért vissza ezt akár az oktatásunkra.. vagy másra, ami már 4x off... fejekre, gondolkodásmódra. Pár generációnak még váltódnia kell, mire változik. A jelenlegi rendszerek meg a reklámzabálásra buzdítanak inkább, mint gondolkodásra.

Csak példaként említem, hogy Szlovéniában még a rendőrök is kifogástalanul kommunikálnak angolul
    Szerencsére cseheknél is így van, de Szlovákiában már nem ezt tapasztaltam.

Na és itt azért azt megjegyezném, hogy pl. lengyel nyelv van a fordba'
    De...
    Lengyelországi (ezt ugye pont nem soroltad fel, igaz nem is vagyunk szomszédos országok) nyaralásunkkor azt tapasztaltuk, hogy sem német, sem angol, sem francia nem játszott... igaz, nem is a magas besorolású turisztikai központok felé vettük az utunkat.
    Szóval na... ők sem beszélnek idegen nyelvet ott, ahol mi jártunk (fiatal pincérek, felszolgáló, fagyit árulók...), de mégis van "tránszlésön".

Horvátoknál sem általános ám a nem-szláv nyelvek ismerete... legalábbis tapasztalatunk szerint. És ez a turistás területekre vonatkozik. Igaz, javulást érzünk évről évre, de ez még mindig a turisztikai területekre vonatkozik; nyilván más régiókról nincs "adatunk".

Szlovénia kicsit más, mint a többi szláv gyökerekkel bíró ország... szerintem, ott valahogy fejben jobb a hozzáállás (északi szomszédaik felé közelednek).

"1989..90-ben --"
    csak épp ők több évtizede gyakorolták már akkor az együttműködést, errefelé meg nem ez volt a szél... viszont politika

"Mi beszéljük egymás nyelvét,én pl ötöt. "
    Azért ez nem minden szinten általános ám. Egyik országban sem. (illetve német-angol-francia-olasz-spanyol vonalon azért van egy-két közös gyökér, azonos nyelvalap, ami könnyebbé teszi a nyelvek közötti tanulási "átjárhatóságot")
    Amúgy próbálkozzon meg a magyarral.
    4 nyelvet beszélő kollégám (angol, spanyol, francia, olasz) megpróbálta, hát... azt mondta, hogy ez borzasztó nehéz.
    Megértette egész jól, de4 év alatt kevés összefüggő mondatot tudott elmondani. (Fantasztikus srác volt, veszett jó humorral, sajnáltuk, mikor visszament amerókiába)
    Kíváncsi lennék pl. , hogy finnül beszélt-e az akkori ismerősöd, vagy próbálkozott-e vele.
    (A svédek azt mondták, hogy a magyar leginkább a finnre hasonlít. Ezt a dánok is megerősítették)

Szerintem az elvárás jogos, hogy legyen magyar nyelv; de mi nagyon kicsi piac vagyunk, vélhetően töketlen importőrrel, kevés pénzzel, estébé. Kérdés, ki az, aki tud tenni ez ügyben.
    Akár az importőr is tehetne ez ügyben valamit.. de nem tesz (vagy nem tehet) ez ügyben (sem) semmit. Gyűjjön a pézz', azt' bó'dogok a részvényesek. De ez csak összeesküvés elmélet, konteó, miazmás.
    Marad a honi modder; és örüljünk, hogy van, aki foglalkozik vele.

Bűb'm hosszú lett.

Új hozzászólás Aktív témák