Hirdetés
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iOS alkalmazások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kiragadsz felmodatokat, mikorzben tobbszor leirtam, hogy generaciokrol van szo. Amig nem konkretizaljuk, addig nem lehet esély a tesz elvegzesere.
Eldontendo kerdes:
KAMELOT-nak irt valaszod alapjan egy G860 szintu CPU-val vegzett meres megfelelo lenne?
Ennek felel meg:
Sandy architectura
CPU: 2 mag, no HT, 3GHz
IGP: Gen 6.: 850/1100MHzAz i7-bol amit elo lehet butitani, az egyedul a cache meretben ter el, de attol csak magsabb fsb-t lehet merni.
Az eredeti kerdes full HD-ra vonatkozott, ezert azon minimum es 720p-ben is minimum beallitasok mellett le lehet merni az elso palyat.
-
-
fsb1000
nagyúr
Én ezeket nem kifogásoltam. Más dolgokról írtam.
Pl. ezzel a kijelentéseddel nem értettem egyet, amit szerintem a saját véleményeiddel is megcáfoltál:
"ebben az árszegmensben (i3 alatt) az IGP megegyezik az összes processzorban."
Te magad írod, hogy egyik 6. generációs a másik meg 7.Kérdésedre a válasz: Eddig sem, és a jövőben sem javaslok AMD CPU helyett Intelt. Sem pedig fordítva. Ha valaki Intel platformot választ akkor annak meg tudom mondani, hogy X összegből milyen konfigot érdemes összeválogatnia az általa preferált felhasználási területhez.
(#94) KAMELOT : Erről van szó! Most ezt az eredményt transzponáljuk át az 5 évvel korábbi kiadású COD4 minimum beállításokra. Máris érthető lesz miért írtam, hogy G860 szintű Intel CPU-val már "játszható" szintet lehet elérni. Aki nem hiszi próbálja ki.
-
Olvastad a cikket? Ott leirtam mindent, amit kifogasolsz. Itt is leirtam, hogy nem tartozik a ketto azonos generaciohoz. Azonos csaladrol volt szo. Ergo Ivy Celeron es Pentium, valamint Sandy Celeron es Pentium. Ez utobbi gyengebb, mint az elozo. Par idezet:
Elozo hozzaszolasom:
"A 860G IGP-je 6. generacios. A G1610 pedig 7. generacios. A 860 IGP-je megfelel a G530-ban levonek, mig a G1610 az uj ivy alapu Pentiumokkal osztozik az IGP-n."
Cikkbol:
"Az IGP már jobban különbözik, elméletileg azonos órajelen sokkal erősebb az újabb darab. Persze csodát és AMD APU szintű teljesítményt nem szabad várni. Az alap frekvencia ugyan a G530 javára szól, de a turbó frekvencia közel azonos, 1GHz a G530-nál és 1.05GHz a G1610-nél. A H67-es lapnak hála az IGP-k tuningolhatóak. A G530 1400MHz-en, míg a G1610 1300MHz-en volt képes stabilan futni 0.1V-os feszültségemelés mellett."
A GPU-Z kepek:
Kerdes:
Melyik Intel CPU-t javasolnad az 5400K araban?
-
KAMELOT
titán
Nem tudom mit kell ennyit filózni ezen. Van ilyen proci olcsón és kész. IGP meg arra van, hogy legyen kép meg tudjon az illető filmeket nézni és nem játszásra. Aki játszani akar úgy is vesz külön VGA-t.
Ha már IGP a téma.
i5-3450 procimban lévő IGP ezt tudja.
COD MW3 Minden low / medium, AA OFF, 1366x768......20-25FPS, Extra cuccok meg amit lehet ki volt kapcsolva. Shadow, soften smoke edge meg ilyenek. -
fsb1000
nagyúr
Azt elfelejtetted írni, hogy a G1610 IGP-je 650 Mhz-en jár a másiké meg 850-en
Tehát amik szerinted egyező IGP-k, azok a valóságban más artchitektúrát jelentenek és más órajelen járnak.Én úgy látom ez az állításod 100%-ban megdőlt:
"ebben az árszegmensben (i3 alatt) az IGP megegyezik az összes processzorban."Valószínűsítem, hogy a CPU limittel kapcsolatos vélekedésed is meg fog dőlni, ha egyszer valaki elvégzi COD4 min beállításokkal azt a tesztet amit javasoltam. Lesz fps növekmény.
-
A 860G IGP-je 6. generacios. A G1610 pedig 7. generacios. A 860 IGP-je megfelel a G530-ban levonek, mig a G1610 az uj ivy alapu Pentiumokkal osztozik az IGP-n. Pl. a G2020 van most jo arban az ujabb IGP-vel. A G860 lassabb IGP-ben, mint a G1610.
Tiszta GPU limit soha nem letezik, de itt annyira gyenge az IGP, hogy nem lenne javulas a magasabb CPU orajel miatt A javulas, amit mernenk az IGP orajel miatt (turbo +10%) lenne, de az boven keves az udvosseghez.
G530: 850/1000MHz
G860: 850/1100MHzDuliee: Kerlek te se kezd a szemelyeskedest
-
fsb1000
nagyúr
"Tehát én pont az írtam, hogy kizárt a CPU limit. "
Igen. de úgye abban egyetértünk, hogyha az általam javasolt A6-5400K esetében órajelet emelünk és lesz fps változás akkor mégsem 100%-osan igaz a fenti állításod.
"de ebben az árszegmensben (i3 alatt) az IGP megegyezik az összes processzorban."
Esetleg megtennéd, hogy a G1610 és a G860 IGP-jét összehasonlítod. (ark.intel.com)
Hátha ez az állítás sem 100%-osan vállalható.Hogy értsd: A javaslatom nem feltétlen kritizálható abból a szempontból, hogy azonos teljesítményű IGP-t ajánlottam.
-
Chaser
legenda
Jövő 7en talán már én is tudok fogyasztási adatokat mondani. Ideális esetben a cpu-t alulfeszelve, sandyből is volt olyan lap ami engedett egy kicsit, valszeg ivyből is van.
-
flash eseten nem elkepzelhetetlen a dolog. Mozillahoz eleg jo wiki van a blokkolt driver/hardver cuccokról: [link]
fsb1000:
CPU limit úgy jött be a képbe, hogy erősebb Intel processzort javasoltál, de ebben az árszegmensben (i3 alatt) az IGP megegyezik az összes processzorban.
"Dobj rá 40-50%-ot, akkor a A6-5400K árával közel megegyező pénzből vehetsz egy intel procit és az általad leírt beállításokkal már használható szinten tudsz COD4-ben játszani."
Erre írtam, hogy értelmetlen, mert ezért az árért max egy Pentium vásárolható. Majd a CPU limitet konkrétan így írtam le:
"A COD4 megjelenesekor piacon levo procikhoz képest viszont meg az A6 is erősnek számít, így nem CPU limit lesz."
Ez másként írva azt jelenti, hogy GPU limit van, mert a CPU sokkal erősebb, mint a GPU. (Fölösleges az erősebb Intel CPU, inkább az erősebb IGP-s AMD APU-ra érdemes beruházni.) Tehát én pont az írtam, hogy kizárt a CPU limit. Bővebben kifejtve:
Az akkor erős processzornak tartott E8x00 körüli teljesítménye van az A6-5400K-nak. Akkor ezekkel a processzorokkal sokkal erősebb kártyákat hajtottunk ki, mint az 5400k, vagy a Celeron IGP-je.
Az IGP megegyezik a komplett családban, csak kisebb butítások vannak (ezek mind a HD gyorsítást érintik) és órajel különbség van az i7 és a Celeronok között. A butítás nem jön képbe, mert nem videót kódolunk, az órajel meg egy mozdulattal állítható. Több infót találsz itt:
Ha az a kifogásod, hogy ez csak a régi széria, akkor az 50% teljesítmény különbséget simán tudom órajellel kompenzálni, mert 1800-1900MHz között fullad ki az i7, ha letiltok két magot. Az újabb gen leírása itt található, ami jól mutatja, hogy a cikk tárgyát képező Celeron és a javasolt drágább Intel (5400K árában ez egyenlő Pentiummal) között nincs IGP különbség.
Szerk:
"Én még élő embert nem láttam aki IGP órajel változtatásokkal csinált volna tesztet."
Szerinted mit jelent az OC beállítás a bejegyzésben? Idéznék:
"A H67-es lapnak hála az IGP-k tuningolhatóak. A G530 1400MHz-en, míg a G1610 1300MHz-en volt képes stabilan futni 0.1V-os feszültségemelés mellett."
-
fsb1000
nagyúr
Engedtessék már meg, hogy kettönk közül én tudjam jobban mit akartam írni. (tartalmi helyességtől függetlenül) Max azon vitázhatnál, hogy a második értelmező hsz-emben sem sikerült érthetően leírnom, hogy két különböző dologról van szó, vagy pedig a te készülékedben van a hiba és szándékosan vagy natívan nem érted amit írok.
(#78) hcl Én még élő embert nem láttam aki IGP órajel változtatásokkal csinált volna tesztet. De a neten fellelhető pár írás mely szerint a HD4000 szorzója (nem órajele) állítható egy szoftverrel, ami le is tölthető, elvileg bárki hozzáférhet: Intel® Extreme Tuning Utility
Aztán hogy ez működne HD2500-al vagy más intel IGP-ekkel azt nem tudom. Olyanról érdemes nyilatkozni amit az ember kipróbált már. -
-
fsb1000
nagyúr
"A i7 eseteben ha lekapcsolom a magok felet, a HT-t es visszaveszem az orajelet, akkor a cache kivetelevel nem lesz kulonbseg egy Celeronhoz, vagy Pentiumhoz kepest."
Hmmm.. érdekes. Eddig úgy tudtam jelentős órajel különbségek vannak az IGP-k között.
Jelentős = 25% vagy nagyobb.
Sőt mintha G1610-ben más lenne az IGP, mint egy i7-ben. Tévednék?Szóval nem olyan egyszerűek ezek az "átszámítom oszt jónapot" szerű teszteredmény kreálások.
-
fsb1000
nagyúr
Sajat magadnak mondasz ellent azzal, hogy nem tartod atszamolhatonak a merest, majd javasolsz egy merest 5400K-n, mikozben Intel CPU-bol ajanlasz egy gyorsabbat.
Dehát ez tévedés.
Ezt a két dolgot csak te hoztad összefüggésbe, nem pedig én.
A javaslatom egy kérdezőnek szólt aki Intel CPU és COD4 viszonylatáról kérdezett.
Az A6-5400K mérést meg konkrétan a te véleményedre írtam mely szerint A6-5400K-val CPU limites lenne a COD4 min beállításokkal.
Ezt már kifejlettem előbb. Nem olvastad?Szerintem ez két külön dolog. Nem akarom összemosni a kettőt, se elfogadni ha valaki ezt úgy teszi, hogy közben nekem tulajdonítja ezt a fals gondolatot.
-
korcsi
veterán
Sziasztok!
Párom pentium p6100-as notija 4G rammal nagyon általános felhasználás, legfőképp böngészés érzetre lassabb (sürün beakad a töményebb oldalaknál) mint egy brazos-os laptop. Ennek oka gondolom, hogy a brazos hardveresen gyorsít bizonyos funkciókat ami az ilyen felhasználásnál fontos.
Intel IGP-nél melyik verziók támogatják ezeket a technológiákat (hardveresen gyorsított Direct2d, webgl, html5)?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Sajat magadnak mondasz ellent azzal, hogy nem tartod atszamolhatonak a merest, majd javasolsz egy merest 5400K-n, mikozben Intel CPU-bol ajanlasz egy gyorsabbat. Egyszerubb lemerni azt, hogy az Intel gyorsul-e a CPU orajelet novelve. Ha nem gyorsul, vagy csak minimalisan, akkor egyertelmuen megmarad az AMD elonye.
A i7 eseteben ha lekapcsolom a magok felet, a HT-t es visszaveszem az orajelet, akkor a cache kivetelevel nem lesz kulonbseg egy Celeronhoz, vagy Pentiumhoz kepest. Mivel az IGP megegyezik, ezert siman megmerheto, hogy a COD4 CPU limites vagy sem. Az IGP tuningolva pedig meg lehet nezni, hogy mennyire fugg a GPU-tol a MW.
Ha ezen a gepen CPU limites, akkor hasonlo kategoriaju CPU-k eseteben ugyanez mondhato el, persze valamekkora bizonytalansag lesz a meresben, de nem hiszem, hogy pusztan a cache merete 10%-nal nagyobb differenciat jelentene.
Azt is hozzatennem, hogy az 5400G eseteben is GPU limit lenne.
A boritekolhato eredmenyrol annyi, hogy az olcsobb Intel siman leverte az APU-t. Az APU GPU teljesitmenye annyival nagyobb, hogy annak 2/3-a is sokkal tobb, mint amit valaha elerhet az Intel GT1.
-
fsb1000
nagyúr
- Te egy gyorsabb, az 5400-al egyező árú Intelt ajánlottál.
Igen, így van."- Én azt állíítom, hogy az erősebb CPU semmit sem javítana, mert a játék GPU limites az intel IGP-n,"
OK, ez már elfogadható állítás (a jelenben), de sajnos korábban te ezt írtad:
"A COD4 megjelenesekor piacon levo procikhoz kepest viszont meg az A6 is erosnek szamit, igy nem CPU limit lesz."Ezért javasoltam, hogy A6-5400K-val legyen elvégezve a 30%-os órajel emeléses teszt COD4 min beállításokkal. Ha van fps növekmény, akkor nem beszélhetünk CPU limitről.
Természetesen abban egyetértünk, ha a belépő szintű Intel procikat lehetne szorzózármentesen vizsgálni, akkor egy hasonló tesztben más eredményt is kaphatnánk azonos IGP jellemzők esetén, de nem erről volt szó.
Én nem tartom érdemesnek összehasonlítani az Intel belépő szintű legolcsóbb CPU-ját egy 40-50%-al drágább és nyilvánvalóan nem a sor elejére pozicionált AMD CPU-val.
Lehet ilyen cikkeket írni.... de az eredmények és következtetések borítékolhatóak.****
A másik:
Az X platformon végzett tesztelései eredmények valamilyen módon transzponálhatók, vagy tapasztalati úton átszámíthatóak, Y platformra, de ezeket a kreált eredményeket fenntartással kell kezeljük.
Belátható, hogy minél több komponens különbözik annál nagyobb hibával lehet elvégezni az ilyen fajta becsléseket. Ha nem így lenne akkor 10 éve nem kéne a PC világ amatőrjeinek teszteket csinálni, mert a korábbiakból egy képlet alapján levezethetőek lennének az aktuális eredmények.Szóval nem tudom elfogadni azt a véleményed, hogy "egy program skálázódását meg lehet mérni egy másik rendszeren". Elég józan ésszel belegondolni, hogy a két rendszerben más architektúrájú CPU és GPU dolgozik, más órajelen, más cache paraméterekkel...
Mintha egy dízel kisfurgont hasonlítgatnák egy olcsó benzines személygépkocsihoz és azon elmélkednénk, hogy a 100 Km-re vetített fogyasztást miként lehet egyikből a másikba átszámítani. -
medium84
aktív tag
Én G1620-at vettem ősöknek netezni. A sebessége jobb, mint amit vártam. A venti elég hangos sajna, még alapjáraton is hallható.
Ennyit bőven megér. Ha belegondolok, hogy '99-ben ennek a többszörösébe került egy 300-as Cerka főleg. -
Mivel ugysem ugyanazta tapot, memoriat stb. veszed, mint amivel teszteltem, így az egész értelmetlen. Attól, hogy nem ugyanaz, még le lehet vonni következtetéseket. Én azt látom, hogy a fogyasztás nagyon lement az elmúlt pá évben és pár W különbség van az AMD-Intel páros között kis terhelés esetén (idle, film lejátszás)
Az, hogy kinek mire van szüksége én nem tudom megmondani. Elvégzek pár mérést a saját okulásomra, amit talán más is tud használni. A 20 lap nem mod semmit, mert lehet javascripttel és flash-el megtűzdelt bozalom, youtube film és sima text is. Az előzőekhez kevesek lehetnek ezek a processzorok, pont a héten néztem, hogy van olyan GUI, ami egy magot koppon teker. Az utóbbiakhoz meg csak memória kell.
-
Pítőr
aktív tag
Hiába méred le az egyiket paneltáppal, ha a másikat nem azzal méred, nem összehasonlítható! Nálam a gép 80%-ban net, 10% munka, 5% film, 5% játék, másnál lehet, hogy máshogy alakul, de nekem szinte csak idle-ben menne a gép, így nekem az érné meg jobban, ami azt a minimális játékot tudja futtatni, a net nem akadozik, akkor sem, ha 20db lap van megnyitva!
-
Ezek szerint elbeszéltünk egymás mellett:
- Te egy gyorsabb, az 5400-al egyező árú Intelt ajánlottál.
- Én azt állíítom, hogy az erősebb CPU semmit sem javítana, mert a játék GPU limites az intel IGP-n, aminek a sebessége nem növekedne. (Egy GT2-vel felszerelt i3 más árkategória.)
Azt is állítottam, hogy egy 5400K IGP-je erősebb, mint egy hasonló árú Intel.
Ezt egészítettem ki azzal, hogy nem lesz CPU limit. Ezt természetesen IGP-re értettem, mert innen indultunk.Nem, ebben nincs igazad. Egy program skálázódását meg lehet mérni egy másik rendszeren és az alapján a hasonló teljesítményű rendszerekre le lehet vonni következtetést. Ezt hívhatjuk mondjuk modellezésnek is. Anno a CoD4 megjelenésekor a két magos csúcsán az E8x00 széria állt. Egy E8200 alap órajelen 1.5-1.6 pontot kap Cinebench alatt alaplaptól és memóriától függően. Ennyit tud kb. A6 is. Az IGP-je kb. egy 2600XT-nek felelhet meg. HD-ben az utóbbi határozza meg a gép teljesítményét.
KAMELOT: Az AMD APU-k sem rosszak, pontosabban CPU-ban gyengébbek, de cserébe az IGP-jük sokkal erősebb.
stratova: Én szurkolok az AMD-nek, de kicsit rá kellene gyúrni az alaplap részre is, nem elég csak a CPU a boldogsághoz. Ez viszont a partnerek kezében van.
Pítőr: Azért valamennyire így is használható. Idle-ben minimális a különbség fogyasztásban. CPU teljes terhelésnél 20-30% különbség van az Intel javára. IGP terhelésnél szintén az Intel a nyerő, de amennyivel többet eszik az AMD IGP része, annyival erősebb is. Érdemes megnézni a kiegészítést, ahol panel táppal is lemértem a Celeront.
-
Pítőr
aktív tag
Sajnálatos, hogy a fogyasztási adatok nem összehasonlíthatóak, mert akkor egyértelműen az amd-t javasolnám megvételre, azon egyszerű okból, hogy szerintem ebben a kategóriában, a gép működése alatt 80%-ban idleben műkődik a gép!
-
A szokásos minőség
-
KAMELOT
titán
-
mcs
veterán
Még egy remek cikk.
Őszintén szólva jobban érdekelnek az ilyen ,,egzotikumok", mint a drágább atomerőművek. Kicsit unalmas már, amikor egy hivatalos tesztoldalon egyfolytába Phenom II X4/X6ot látni és az i5-i7 monstrumokat 10 cikken keresztül is.
-
Graphics
Jómunkásember
Árban ezek esnek a legközelebb ahhoz az árhoz, amit megjelöltél
/ ezek esnek az emlegetett A6-5400K-hoz is legközelebb /
És ezek nem épp acélos iGPU részleggel rendelkeznek, és még mindig egy Intel Celeron/Pentiumról beszélünk, amely még egyéb funkciókban is megnyírbált
Mire gondoltál akkor?
-
fsb1000
nagyúr
Én nem egészen ezt állítottam. A fórum visszaolvasható.
1. Egy kérdezőnek javasoltam, hogy G1610 CPU-nál 40-50%-al drágább Intel CPU-val próbálja a COD4-et min beállításokkal, mert akkor már "játszható" szinten lesz, de nem ideális.
2. Te állítottad, hogy a COD4 megjelenése óta CPU limites, erre vetettem fől, hogy A6-4500K esetében el kéne végezni egy CPU órajel 30%-os emelést tartalmazó tesztet a kérdező által vázolt min. beállításokkal.
Javítás: A6-5400K-t akartam írniEzt a tesztet (sem az 1. pont beli javaslat csekkolását) nem helyettesíti, ha egy teljesen más CPU-val végzed el az órajel emelést. Az csak arra konfigra lesz mérvadó eredmény.
-
Nezd azt allitottad, hogy gyorsabb Intellel gyorsabb lesz. Ezt ki tudom probalni. A desktop gepben eleg jo proci van es 2.4 vs 3.4 tesztet tudok futtatni akar 1800-as IGP orajel mellett is. Az IGP annyira gyenge, hogy szerintem nem lesz lenyegi kulonbseg. Az A6 IGP-je ugyan erosebb, de nem annyival, hogy ne GPU limit legyen.
A szemelyeskedes, sertodes nem ide valo. Ha igy folytatjatok megint moderalas lesz a vege, aminek semmi ertelme. Ez mind a kettotoknek szol!
-
fsb1000
nagyúr
Akkor sajnos megint függőben marad egy állítás.
Nem tudjuk méréssel igazolni azt az állítást, hogy COD4 min beállításokkal nem lehet CPU limites.
Én úgy gondolom, hogy az általam leírt teszt eredménye azt igazolná, hogy A6-5400K esetén igenis van CPU limit, mert az alapórajel 30% növelésével az átlag fps is növekedne. -
FM1-es alaplap es DDR5? De biztos kijonnek majd a megfelelo lapok. El tudom kepzelni, hogy mekkora valtozas jelnetenenek a tenyernyi gepek 8GB memoriaval kb. 7770-es IGP teljesitmennyel.
Vladi: Igen, ha a gyari XBMC disztribuciot rakod fel. Amugy kuzdelmes tud lenni, nekem most csak az openGL megy, a tobbi szoftverbol.
-
Vladi
nagyúr
Köszi a leírást!
intel gpu tud hardveres gyorsítást hd videókhoz? Azt linux alatt lehet használni?
off: nem tudom ezt a kalodát miért nyomatja az intel, csak rossz tapasztalatom van vele.
-
Nagyjabol ezt a kovetkeztetest vontam le en is. Erdemes merlegelni. Ha ki tudod hasznalni a 2x erosebb IGP-t, akkor jobb az AMD, ha nem, akkor Intel. Az AMD IGP-je pont a hataron van. Ha regi jatekokkal jatszol, akkor mar eleg a teljesitmenye, de az ujabbaknal elverzik.
Az AMD-nek a platform a kerekkotoje. Sajnos sokkal kevesebb lap van hozza, az olcsobbakkal gond van, az ITX felhozatal pedig nagyon hianyos.
-
Kroni1
veterán
Igen olvastam, de több másik tesztben is azt látom, hogy a trinity idle-ben egész jó az ivy-hoz képest is, és az intel procikhoz képest nincs olyan lemaradásban mint azelmúlt időszakban megszokhattuk, sőt...
Ettől függetenül a cerka nyers erőben tényleg többet tud, jobb a fogy/telj mutatója az összképet nézve, de arra amire használni lehet én dVGA nélkül inkább egy 5300-5400-ast választanék. Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de ez az én privát véleményem.
Ha rakni kell mellé VGA-t és játszani is akarnék vele akkor már mindenképp a cerka, és ne feledjuk h árban nagyon jó kis cucc!
-
peti_s
addikt
Igen, saját maguknak állítanának konkurenciát, az i3 jelentőségét teljesen elvesztené. Nekem is, ha 3,2 GHz-re már felteszem az E3200-m, lényegében van egy E8400-m.(Csak én sajnos a többi E3xxx-hez képest egy gyengén tuningolható db-t fogtam ki.) Az E8400 amikor a Celeront vettem 40k volt, így érthető h az Intelt is zavarta h egy húzott E3200 (9900 Ft-ért) hozza egy tuning nélküli E8400 teljesítményét. Egy OFF topic képet bocsássatok meg. A kép alapján is látszik, h legalábbis SuperPI-ben az E3200 azért már gyengébb mint ezek az új Celeronok.
Kamelot, irigyellek, nekem a screen készítésekor sem volt atomstabil.
Most 1,07 V-n megy 2,4 GHz-n.
-
KAMELOT
titán
Ez a proci nagyon megéri. Aki a gépet akar nagyon olcsón annak most ez ajánlott.
(#43) peti_s: Én régi E5200-am is ment 1,4V-on 4,1GHz-t.
24/7-ben.
-
Nem, nincs 5400K-m. Ahogy azt mar leirtam tobbszor, a gepet valaki masnak raktam ossze es bejarataskent 2 napig teszteltem. Ha gondolod, akkor elokeresem az egy hettel ezelotti valaszaimat, amiket pont neked irtam.
peti_s: Erdekes lenne egy ilyen kis proci 4.5-5GHz kozott jaratva. Azzal gyakorlatilag a kis i5-ok teljesitmenyet hozna toredek penzert.
Kroni1 Az Ivy fogyasztasa becsapos. Ezt olvasd el: [link] A cikkhez is hozzáfűztem egy updatet.
-
Kroni1
veterán
Jo kis teszt! Nekem az jott le, hogy filmezos-multimedias gepbe egy AMD 5300-5400 jobb valasztas. A legfontosabb sztem egy ilyen gepben az idle es a filmes fogyasztas, ugyhogy nalam ebbol a szempontbol az apu a befuto. A gep legtobbet idle-ben van, ahol a trinity kevesebbet fogyaszt, filmezesnel meg kb. ugyanugy jol fogyasztanak. A Cpu eroben nem latok valos hasznalat kozben eszreveheto kulonbseget, azonban az IGP ben mar igen, az apu javara. (Igy nem is lehet a szemere hanyni a magasabb fogyasztast, hisz tobb benne a tartalek ha esetleg szukseg van ra..)
-
stratova
veterán
Szokásosan igen jó tesztet raktál össze
Ami Intel árazását illeti, szükségük van egy jól elhatárolahtó területre i3 és Pentium/Celeron között. Szvsz nagyon sok embernek elég már az a szint, amiit akár egy Sandy/Ivy Celeron is nyújt, így variálnak a GPU-val. A megjelentetési sorrende is egy jó ideje igaz az i7/i5 nagyobb késéssel i3 még később Pentium/Celeron szintén azért mert sokaknak elég a két utóbbi APU, ez kanibalizálhatná i3 eladásait (felfelé is igaz ez az összefüggés, kiváltképp mobil modelleknél, ahol pl. i7 ULV verziója is csak 2 mag + HT, mert ez fér bele a TDP-keretbe; kölönbséget már csak az L3, a Turbo s a szolgáltatások variálásával érnek el).
Remélem hamarosan a kezed ügyébe kerül a 750K-is a felsőbb régió összevetésére HD 7770 mellé. -
peti_s
addikt
Jó teszt, köszi szépen, kíváncsi voltam már h mit mennek az új ivy Celeronok. Azt még mindig nagyon sajnálom h már egy ideje nem lehet tuningolni őket.
-
fsb1000
nagyúr
Egyszerű ezt eldönteni. Neked van A6-5400K-d. Futtatsz egy COD4 tesztet alapórajelen ingame min. beállításokkal. (tényleg minden minimumra állítva)
Majd a megemeled a CPU órajelét 30%-al. Ismét futtatod a tesztet, ha nincs szignifikáns FPS változás akkor igazad van. Ha viszont van CPU limit és az FPS változik a CPU órajel változással, akkor nekem van igazam. -
válasz
IIIIIIIIIIII #34 üzenetére
Ha bejon a Kaveri es tenyleg lesz DDR5 verzio, akkor az nagyot uthet az AMD oldalon. Intelnel az a kerdes, hogy hogyan fogjak parositani a kulonbozo IGP verziokat a CPU magokkal. Magyaran kiadnak-e desktopra is valami jobb IGP-t az also kategoriaban is, vagy megint erthetetlen modon kozep kategoria alatt nem lesz eros IGP.
-
válasz
IIIIIIIIIIII #32 üzenetére
720p-ben mar be mernek szallni vele multiba is, ha koca szintu a jatek. De inkabb AMD, IGP-ben sokkal jobbak, bar CPU-ban gyengebbek. Egy 5600-at celoznek meg, az mar eleg combos, de ez igaz az arara is. tuningolhato is, ha nem eleg a kakao.
Esetleg egy Celeron es melle valami hasznalt VGA kartya, itt talalsz eredmenyeket, en egy 5570 vagy 5670 DDR5 verziot neznek melle, az mar megfizetheto, de a COD4-hez mar elmegy szodaval:
-
válasz
IIIIIIIIIIII #27 üzenetére
Folosleges merni. Hasznalhatatlan lenne. Mertem az elodjet es nem gyorsult annyit, hogykepes legyen full HD-ra:
fsb1000: Ezt te sem gondolod komolyan. Egy 5400 barmelyik Intel IGP-t elver, ha nincs igeny CPU erore. A COD4 megjelenesekor piacon levo procikhoz kepest viszont meg az A6 is erosnek szamit, igy nem CPU limit lesz. De szerintem meg az 5400K sem lenne eleg a full HD-hez szaggatas nelkul.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Dobj rá 40-50%-ot, akkor a A6-5400K árával közel megegyező pénzből vehetsz egy intel procit és az általad leírt beállításokkal már használható szinten tudsz COD4-ben játszani.
(de ez még nem az ideális szint... )(#29) IIIIIIIIIIII : Nem.
-
válasz
Ott az a játék úgy néz ki, mint a quake 3 mediumon... Van értelme?
-
IIIIIIIIIIII
csendes tag
Frescho,
az Ivy celeron IGP-je, COD4-ben mit tudna produkálni fullHD közeli felbontáson, minimumon?Ha le tudnád valahogy mérni az fantasztikus lenne.
-
>Deego..
senior tag
Szép cikk.
Nekem nagyon tetszenek az ilyesfajta megoldások. -
korcsi: Jogos a ket pont, tenyleg szoftverbol futott a dekodolas. De a fogyasztas meresnel meg nem. Utalom a buguntus updateket, most mindenaron fglrx-et akr telepiteni va melle
Chaser: Igen, terhelve ilyen "magas" a feszultseg. A lap nem hagyta alulfeszelni, ezert nem probaltam.
-
DIESELPOWER
aktív tag
not bad
-
Ygg
senior tag
válasz
szabi__memo #6 üzenetére
Szép, részletes cikk
.
-
Chaser
legenda
G1610 simán van 10-11k közt több megbízható webshopból is szerencsére, akár ingyenes pikkkkpakkkk közfelkiáltással, pl edigi
2020 kb 15k. Na most nem tudom melyiket válasszam.
A cpuz képnél a 0.9V az már terhelt érték? Órajelnek teljest ír. Ezt még megfejelve egy 0.1V-os csökkentéssel már elég baba a helyzet.
-
korcsi
veterán
XBMC alatt a képek szerint szoftveres volt a dekódolás.
-
MEgvan a meres, bar a csati miatt csak tavolrol fenykepeztem:
Boot kozben merevlemez veszettul teker: 29.8W
XBMC GUI, CPU idle: 25.9W
CPU maximumon, XBMC GUI-val: 36.6W
HD lejatszas: 29.5Wjo tudni meg:
- Az XBMC openGL-el rendereli a kezeloi feluletet, tehat minden esetben a GUI fogyasztasa is benne van az eredmenyben.
- Egy 20-as ventilator egy 2TB-os merevlemez es 8G memoria van a gepben
- Egy 90W-os paneltap es a hozza valo kocka latja el a gepet, a hatasfok nem tudom mekkora lehet, de valahol 80-90% kozott.
- A Somogyi fele EM 01 pontossaga is par % lehet.
- Sajat XMBC es hekkelt disztro van a gepen, amin meg fut jo par dolog (NFS, virtualizacio...) amitol kicsit tobbet fogyasztArra mindenesetre jo ez a meres, hogy nagysagrendileg lathato, hogy meddig lehet paneltappal lemenni a fogyasztassal. Referencianak ugyanebben a hazban volt Brazos, amit nagyon megbantam, ott a kovetkezoket mertem:
idle: 24W
CPU: 33W
GPU: 38W
CPU+GPU:40.5W -
nagyon jó cikk lett, köszönjük!
-
Graphics
Jómunkásember
A G1610-es ventije és előző széria ventijének eltérése abból adódhat, hogy ha minden igaz háromféle ventit kínál az Intel ezekhez / és a nagyobb procikhoz is / persze kivételekkel.
- Nidec
- Delta
- Foxconnműhelyéből származókat, ezek eltérő profilkialakítással rendelkeznek.
Az egyik ívesen, a másik Y elágazással, a harmadik a kettő kombinációjával. Hogy melyik a jobb, a fene se tudja, mert lehet az eltérő profil közül valamelyik a nyerő, de a ventilátor pl morgós, és nem szabályozható le alacsonyra.
-
Megint meg kell, hogy cafoljalak. Ahogy anno feltetelezted, hogy a prohardveres csapattal egy kovet fujok, ugy Duliee sem a spanom. A multkor is csodalkoztam, hogy miert jart moderator a topicban.
Ajanlom figyelmedbe az elso es a masodik oldal veget is. Amennyiben nem erted, hogy mire gondolok szivesen beidezem es kifejtem.
Brogyi: A blogot sajat es masok szorakoztatasara irom. Sajnos limitaltak az anyagi forrasok, de mar megvan az otlet, hogy hogyan fogom lemerni mindjart megis a paneltap-Celeron kombinaciot, ahogy nem figyelnek a nonemu csaladtagjaim.
-
válasz
szabi__memo #6 üzenetére
A Brazost tobb dolog miatt sem emlitettem meg:
1. 19.000Ft egy 350-es alaplap, mig egy alaplap-Celeron paros 24.000-ert siman megvasarolhato. Komplett gepnel ez a kulonbseg elenyeszo, de a Celeron, akarcsak egy A4-5300 az idle orajelen erosebb, mint a Brazos, de nem eri meg ar-ertek aranyban.
2. Mivel elsosorban XMBC alatt neztem es az fglrx driverekkel folyamatos leak gondok vannak, ezert nekem nem johet szoba. Windows alatt termeszetesen ez nem el.
3. Egyszeruen a Brazos es az Atom is tulsagosan gyenge. Egy nagyobb felbontasu kepekbol allo slideshow animalt megjelenitese gondot okoz neki, a beusztatsoknal akadozik, varakozni kell a kovetkezo kepre stb.A fogyasztas nagyon csaloka, de ezt irtam is. Az A6 egy jo hatasfoku 350-es tappal futott egy csupasz zsirosdeszkaban. A Celeronok sokkal jobban felszerelt lapban voltak, tobb ventillatorral (20cm) es egy regebbi nagyobb teljesitmenu tappal. Ez idle-ben szerintem 8-10W kulonbseget okoz. Anno itt probaltam ki tobb gepet es tapot, jol lathato, hogy mennyit szamithat:
Brogyi: A fogyasztasra fent olvashatod az indoklast. Sajnos nincs lehetosegem ilyen meresre jelenleg.
Esetleg ezt tudom meg linkelni, itt egy FSP 350-60APN vitte a G530-at, ami az A6-os gepben levo FSP elodje elvileg. Itt is kijon a -30W kisebb lapban es tappal a jobb hatasfok miatt.
Panel tappal, SSD-vel ez lehet meg alacsonyabb, bar a 20W mar nagyon hatareset lehet, de egy jol hutott 60W-os picoPSU elbirhat a geppel.
-
Brogyi
őstag
Magasnak tartom a stb fogyit. Meg tudnád mérni valami pici táppal is? A G530-ról valaki 20W stb fogyit mért.
Ennek kevesebbnek kell lennie.A cikk jó.Sőt nagyon jó.Ez a pici rész is azért érdekelne, mert szerintem kevesebb a stb fogyi mint egy Brazosnak.Így már nagyon érdekes alternatíva lenne. -
Graphics
Jómunkásember
Kb. 2-3 ezer forint különbség van a két proci között
Illetve alapból , húzás nélkül tudja az A6-5400K CPU tesztekben az A4-5300-ast. Tehát az a teszt, ahol a CPU-nál az AMD alapórajelen megy, és nincs tuningolva, árban azon a szinten található A4-5300-ast szimulálja.
G1610: 13 ezer
A4-5300: 13 ezer / Integrated Radeon HD 7480D GPU runs at 723 MHz and has 128 Radeon cores/A6-5400K : ez 15-16 ezer, és a K-val tud többet. meg ennyivel /Integrated Radeon HD 7540D GPU runs at 760 MHz and has 192 Radeon cores /
Ez az árkülönbség olyan elenyésző, hogy egy esetleges AMD-s árcsökkentés miatt egy szintre realizálódik a két termék ára
De persze szívesen fogadom a véleményed, amely nem biztos hogy ellenvélemény.
-
GeoPhoto
tag
Én egy G530-ast cseréltem erre a G1610-re, de csak azért mert nem találtam mást amivel egy kicsit feldobhattam volna a HTPC-met
Mivel PicoPSU van benne, mellette meg egy 72W-os táp ezért sajnos az AMD vonal nem jöhetett szóba (Brazos meg visszalépés lett volna CPU-ban, és már az előző Atomot sem sírtam vissza)
Én örülök a tesztnek, bár ezek a processzorok tényleg az olcsóságukkal és a fogyasztásukkal hódítanak, nem is céljuk semmilyen rekordot megdönteni (kivéve persze ha a ár/CPU teljesítményt nézzük) Ahogy a cikkben le is van írva plusz 40%-os áron is még csak 15-20% többletet kapunk ami szerintem nem az igazi biznisz. Persze ha a szuper teljesítmény a cél akkor senki nem fog sem Celeront, sem Pentiumot venni, amik mesterségesen vannak lebutítva. Másik oldalról nézve viszont akár NAS-nak is egészen jók, mert igaz hogy egy ARM-os géphez képest dupla a fogyasztás NAS módban (10-15 vs 20-30 W), de rugalmasságban verhetetlenek (ez ugyanúgy igaz az alacsony fogyasztású AMD-kre is)
Szerintem kicsit túl van lihegve ez a CPU mánia, vagy talán mióta leálltam a felsőbb kategóriáról már inkább a legjobb ár/teljesítmény érdekel
-
Graphics
Jómunkásember
Jó kis ellenvélemény
Az elején le is van írva:
A hardverek már ismertek lehetnek az előző írásomból. Sajnos az ott leírt tápegységgel kapcsolatos eltérés itt is megvan, tehát az A6 fogyasztása nem vethető össze tökéletesen az Intelekkel az eltérő tápegység miatt, de legalább a két Celeron alatt teljesen megegyezett a platform. A tesztben szereplő 5400K helyett az azonos árú A4-5300 jobb lenne, de az nincs kéznél. Ezért kérlek ne reklamáljatok, vagy ha úgy gondoljátok, hogy ez kritikus pont, akkor segítsetek pótolni a hiányosságot.
Azzal lehet összehasonlítani ami kéznél van. Mi a bajod neked ezzel?
AMD/INTEL párharc ez nálad van ennyire kiéleződve? mert más nem gondolja ilyen vérmesen komolyan.. És nem kreál belőle ekkora problémát.
Illetve simán lehet szimulálni egy A4-5300-as szintet, méghozzá nagyon egyszerűen
Azt nem értem ,ha bajod van az "ún." "PH"-szinttel, akkor miért kell mindkettőbe belefröcsögni?
-
fsb1000
nagyúr
Könyörgöm!!!! Már megint nem azonos kategóriájú és messze nem azonos árú CPU-kat próbálsz összehasonlítani Intel és AMD vonalról.
A másik ugyanilyen fals kiindulású cikkednél már leírtam mi a gond ezzel.Még egyszer nem fárasztom magam ilyesmivel, mert Duliee spanod úgyis feljelent megint és kimoderáltatjátok az ide nem illő ellenvéleményeket.
Ez a PH szint. Korrekt, nem részrehajló cikkek AMD/INTEL és AMD/NVIDA tekintetében is. -
szabi__memo
nagyúr
Szó szerint nem és lehet csak félreérthető, tehát az én értelmezésem:
"Ha nem az említett HTPC vagy netezős gép a cél, akkor pár más megoldást is érdemes megemlíteni"
Ha HTPC -> nem érdemes más megoldást... ezzel pl vitatkoznék."Ha fontosabb az IGP teljesítmény, mint a fogyasztás vagy a CPU, akkor az AMD kis APU-ja is szóba kerülhet."
Itt elolvastam mert APU-jaira asszociáltam, igy hoztam be a brazost...
Ha fontosabb a fogyasztás mint az IGP -> az AMD APUja nem jöhet szóba
- A6 mintha idle alatt jobb lenne, filmlejátszás alatt picit rosszabb, ez a 2 kb kiegyenliti egymást, GPU használatnál nyilván A6 fogyaszt, hisz erősebb) igy ezzel is vitatkoznékHa fontosabb a CPU mint az IGP -> az AMD APUja nem jöhet szóba
- oké legyenAz utolsó kettőt mondjuk elfogadom, de az elsőt nem. Persze nagyon jó a cikk és ehet csak számomra félreérthető így péntek estefele, de lehet ezek másnak is félreérthetőek, természetesen ekkora írásban ennyi bárkinél befigyelhet (és lehet tényleg én vagyok az egyetlen akinek félreérthető)
Egyébként számomra is nagyon hasznos volt a cikk, szóval továbbra is -
Graphics
Jómunkásember
Ismét egy jó írás
Ez a proci bőven elegendő otthoni célokra, inkább ez + SSD, és meghökkentően jól muzsikál
-
Tankos5672
tag
Nagyon jó cikk!! El voltam vele, és végre megismertem az új celeron mit is tud! Nagyon jó fogyasztású cpu, újabb, erősebb, mi kell még? Köszi a cikket, ez jó volt munka után!!
-
joecontra
addikt
Részletes, összeszedett írás.
Köszi!Üdv,
J -
T_Stark
őstag
válasz
szabi__memo #1 üzenetére
Nem írt olyat hogy jobb lenne mint egy Brazos.
Nem jobb, csak már ez IS jó HTPC-nek, mert a Sandy még ezen a fronton is elmaradt. -
szabi__memo
nagyúr
Értem én, hogy erős a cpuja és már htpc-nek is kiváló, de miért jobb ez htpc-nek mint pl egy brazos ami olcsóbb? Vagy félreértem?
Új hozzászólás Aktív témák
- LENOVO Legion Pro 5 16IRX8 - 16" WQXGA 240Hz - i5-13500HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - 9 Hó garancia
- I7-11700K-Gigabyte Z590 Aorus Ultra
- Szuper áron eladó Lenovo ThinkPad T14 Gen 1 Touch /Ryzen 5 PRO 4650U/16GB/256 SSD/FHD/IPS
- Bontatlan Lenovo ThinkPad T14s Gen 4
- Samsung UE40NU7192 101 cm / 40 4K UHD Smart TV 6 hó garancia Házhozszállítás
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Ha országosan a legmagasabb áron szeretnéd eladni a laptopodat, akkor az ELITRO a Te partnered
- Bomba ár! Acer Aspire E5 - i7-7GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I Nvidia 2GB I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 13 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest