Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BiP

nagyúr

válasz Apollyon #416 üzenetére

(#416) Iscariah+(#417) dabadab: Jogos. csak futólag olvastam, nem vettem észre, hogy oktatásról van épp szó, nem céges környezetről, én így értelmeztem. Mea culpa.

• King Unique

titán

válasz Apollyon #420 üzenetére

Ha nem értesz vele egyet, akkor elég 1x is leírni, illetve, hogy mások másfajta nézeteket vallanak, más mellett foglalnak álláspontot, még nem feltétlen hülyék. Mert tudod, azért azt tanítják, mert az a támogatott és elterjedt platform, egy másikat ennek hiányában nem igazán érdemes. Mint mondtam , majd ha ez változik, akkor érdemes rá visszatérni. Addig meg használja az adott szakma, illetve eljátszadozik vele otthon az unatkozó, kísérletezgetni vágyó réteg.
    Második fele se talált be... mert éppenséggel próbáltam és azt soha nem is vitattam, hogy rendszerszinten néhány dolog jobban meg van csinálja, gyorsabb, kevesebb tárhelyet foglal stb. De amikor tapasztalom, hogy pl.a szoftveres támogatottság milyen gyenge, megveszek egy hw-t és nincs Linuxhoz való kiadás, a mellékelt gyártói programok csak Win és OS X only, firmware-t sem tudok rajta frissíteni, akkor az nekem már egy komoly kontra...ez van. És még számos ilyet lehetne mondani, ahol nincs kedvem, nem minden igényemet kielégítő alternatívák után kajtatni, vagy Wine és társaival szórakozni, netán hardvert cserélni, mert nem ismeri fel, driver nincs hozzá.... Hiába egyik oldalról a nagy szabadság, másik oldalról korlátok közé zárod magad és lemondhatsz bizonyos dolgokról, ahogy egy amish. Ráadásul a személyes tapasztalatom pont nem függvénye a fentebb, általam leírt dolgok kijelenthetőségének. Mert azok régóta tények és ezért lehet / kell őket komolyan venni. ;)
    Talán te nem vásárolsz, nem fogyasztasz? Az, hogy egy OS, szoftverek terén meg tudod úszni, mert éppen más igényeid vannak, más elvárásoknak kell megfelelned, csak egy dolog. De attól még ugyanúgy a kapitalista gazdaság, fogyasztói társadalom kis szolgája maradsz...
    Ja és igen, ha olyan helyen vagyok (nyilvános utca, tér), ahol rám jön, ha nincs más, akkor lehet bemegyek a fizetős budiba. Na persze, lehet beállni a bokorba, parkba is menni üríteni, csak a közteres el ne kapjon és meg ne vasaljon, mert bizony nyújtja a kezét állam bácsi akkor is [link]... :DDD

• Döglött Róka

veterán

Volt valami német falu ami gyönyörűen belebukott az Open source átállásba...

• King Unique

titán

Hát, aki nem érti a lényeget és direkt nem akar figyelembe venni fontos dolgokat, tényeket és csak puszta személyes hitvallásból erőlteti a mondandóját, zavarja, hogy nem a neki tetsző felállás van évek óta, hát az speciel nem én vagyok...Ha neked a felsorolt dolgok nem élég mérvadóak, akkor nem az én szövegértésemmel van a probléma úgy gondolom. Na, további szép napot!
    +1: tudod a mai fogyasztói társadalomban szokás vásárolni, fizetni bizonyos termékekért és szolgáltatásokért. Ki lehet bújni ezek alól, lehet elvonultan amish-ként élni, önellátóan gazdálkodni, nem használni áramot, csak tudod az emberek többségének valahogy mégse ez felel meg. Mert, ha igazán jól működne, akkor mki Linuxot használna és mki amish lenne, de az a helyzet, hogy nem így van és vsz nem is lesz a jövőben se... :N

• King Unique

titán

válasz Apollyon #413 üzenetére

Látom még mindig nem világos és muszáj tovább feszegetni...
    Egy ideig ingyenes...honnan tudod, talán jós vagy, vagy a jövőbe látsz? +az a helyzet, hogy még fizetősen is inkább arra van igény, mint a tök ingyenesre, az is elárul egy, s mást...
    A platform átállás, főleg hiányos előismeret, támogatottság és szoftveres kínálat miatt, nem jelentene pluszköltséget? Hát azt nem hinném, még Bip fórumtárs is kifejtette. Meg sokra megy vele egy cég, ha LO elő van telepítve...dolgozók nem azt ismerik, formátumkompatibilitás és társai? Egy komoly cégnél nagyobb kiesést okoz az, ha napokat, heteket kell szöszmötölni, ami a termelés rovására megy, mintsem hogy a licenceket megvegyék egy kedvező konstrukcióban és használják az addig bevált megoldást.

"Te csak egy platformot ismersz igazán, és ebből azt gondolod hogy mást nem is érdemes, mert kizárásos alapon ha az egyiket tudod, akkor nem fogod tudni a másikat. Szerencsére ez nem így van."
    Na igen, lehet hogy azt az egyet igazán jól, de a "nem így van" kijelentésedet mégis mire alapozod? Talán a nagy többség nem hozzám hasonló, vagy legtöbb helyen nem arra építenek? Ha más annyira működő alternatív lenne széles körben, akkor talán nem használnák többen, nem léptek volna már régen? De biztos mki, minden cég és vállalkozás annyira korlátolt és hülye...

Meg, hogy nekem nem kellett megvennem...? Mért, az az általános, hogy a tanuló, dolgozó veszi meg magának külön, a munkahely, iskola nem biztosítja neki helyileg, vagy akár újabban online elérhetőség keretében otthonra? Nem hallottál még MSDN és MSDNAA szolgáltatásokról?

Meg ez a "Az is fix, hogy nem a diákok 100%-ának kell win + MSO tudás" kijelentés, khm...akkor mondjuk ~90% valós, a maradék meg a speciális IT-s területen dolgozók, vagy épp az IT ezen része iránt jobban érdeklőfők,? +Erre fel suliban, akkor ne Wint + MSO-t tanítsanak, mert nem arra van szüksége a diákoknak, mert 10% >>90 %. És, hogy x évig tanulják, arra fel mondjuk otthon is használják, az szinte semmit nem jelent, CV-be beírják, az se...ez jó. Nem mondom, igazán logikus gondolatmenet, le a kalappal... :R

"Ja igen, mert egyébként az informatika tanítása is rendkívül magas szinten történik a közoktatásban.. Igazi szaktudást adnak át win+MSO tekintetében, így a középiskolákban is igazi szakemberekké válnak a diákok, csak mert így tanulhattak"
    Csak tudod, azt az egyet legalább tudják valamilyen szinten használni és ismerik, ha cégnél leültetik egy ilyen rendszert tartalmazó gép elé, úgy-ahogy elboldogul benne. Míg egy másik platformnál kevésbé, még annyira sem.... Ha ezt megkérdőjelezed, akkor nem tudom hol élsz?
    De, mint mondtam, annyira nem érdemes ezt feszegetni gyerekek, majd ha teljesülnek fentebb említett feltételek, akkor lehet, addig nem nagyon. :N

• BiP

nagyúr

válasz Apollyon #413 üzenetére

"Egyik platformról másikra átállás.. ez nem hinném hogy sok pénzbe kerülne, "
    Ha csak az alkalmazottak betanítását nézzük, már az sem kevés kiadás. Pl. tanfolyamok, helyi IT-s megnövekedett feladatai, kompatibilitási problémák, időkiesés, hatékonyság csökkenése, stb. Ez mind pénz.
    Úgyhogy a legtöbb esetben bizony a legegyszerűbb megoldás a kifizetődő, így legtöbb helyen a Win+MS Office a praktikus, hiába nem ingyenes.

• King Unique

titán

válasz Apollyon #411 üzenetére

Igen, látom a visszakozás, csúsztatás, kibújás a leírtak felelőssége alól, az jól megy. :K
    Azt kéne feldolgozni, elfogadni, hogy nem az lesz, nem az van, amit ti javasoltok, szeretnétek...tudod, kialakult függőségek, szokások, elvárások. Amit alátámasztanak a sokéves használati adatok, nem is tudom kinek is kéne kettőnk közül mit feldolgozni...?
    Több pénzbe....ha Office-t kapják ingyen, egyéb MS szoftvereket is kedvezményesen, vagy épp oktatási célra ingyenesen, akkor egy másik platformra átállás, szakemberek megfizetése, tanárok plusz képzése nyilván nem jelent semmit ezek szerint. Apuka meg anyuka utána majd fizetheti a gyerkőcnek a külsős, nem éppen olcsó xy MS tanfolyamot, ha már az iskolában nem azt tanították. Vagy épp a HR-es kislány, amikor a beküldött CV-k közt válogat és az adott munkakörbe elvárt szoftverismeret hiányában hátrébb rangsorolja a követelményeknek nem megfelelő, vagy épp előnyben részesíti az azokat teljesítő jelentkezőket, nyilván az is teljesen mellékes... De persze bizonyos belső képzéseken túl, majd minden cég még +ba állni fogja a dolgozó ez irányú tanfolyamát is. Biztosan...vagy inkább olyanokat választanak, akik már rendelkeznek a szükséges ismeretekkel.
    Szóval nagyon nem kell ezt a dolgot firtatni, erre akkor lehetne visszatérni, hogy hol, mit oktassanak, ha majd a munkaerőpiac általános követelményrendszere az open megoldásokra fog épülni. ;)

Én "azt" szeretném....én csak reálisan gondolkodok, hogy a mai viszonyoknak megfelelően elsődlegesen mit érdemes mindenképpen megismerni, megtanulni. Tudod, majd ha egy másik platform is eljut odáig, hogy széles körben használatos tud lenni ezen a desktop területen, vagy épp az iparban alkalmazott több 10/ 100+ milliós berendezéseken, nem csak a gyártó Windowsra megírt, ribbonos menüt alkalmazó vezérlőszoftvere lesz elérhető, akkor majd elgondolkozom azon, hogy mit is tanuljak elsődlgesen. Addig meg, mivel az átlagnál jobban érdekel az IT, ismerkedek más platformokkal, megoldásokkal is, de nem ezeket fogom minden téren előnyben részesíteni. Ahogy sokan mások sem. Ja és melóhelyen nem nekem kell megvennem, fizetnem érte, de még suliban se kellett. Viszont, ha kell is, akkor is egy olyan termékre inkább beruház az ember, amiről tudja, hogy később profitálni fog az ismeretéből, mint egy olyant használjon tök ingyen, amiből meg nem (ha csak nem olyan területen dolgozik). ;)

törölt tag

válasz Apollyon #405 üzenetére

De ez megint ilyen Linuxos-Androidos érvelés. Miből gondolod, hogy az átlagembert pont az érdekli, hogy lecserélheti-e a felületet, vagy telepakolhatja-e ezzel meg azzal, meg hogy rakhat a tálca/sáv helyére dokkot? Ez nem érv ellenük, illetve csak a megfelelő helyeken.
    A Photoshop és barátai pont eleget számítanak sok embernél, ennyivel is jobb a helyzet, mint Linuxon.

Az utóbbi időben több laptop/tablet vásárlásában segítettem, azokon volt 8.1, semmivel sem kellett foglalkozni a beüzemelés után. Nem kell ehhez többszázezres gép.

hcl: Charms bar az csak a 8-ban van, a 10-ből ki is szedték, de amúgy tableten baromi kényelmes volt. BT-hez meg utoljára XP-n kellett nekem driver, azóta szépen kezelik a Windowsok, ha kikapcsolom, akkor az ki is van kapcsolva. Olyannal még nem találkoztam, mint amit írtál. Ettől még lehet.

King Unique: +1, Magyar MSO 2013-ról angol 2016-ra váltva sem volt semmi gondom a dolgokkal, minden ugyanúgy van.

• King Unique

titán

válasz Apollyon #386 üzenetére

Látom folytatódik a komédia, már Windows után az Office is terítéken van... :DDD

Itt az a helyzet, hogy hiába jössz a "pénzbe kerül, másik ingyenes" klisékkel, sok évek év alatt felépült, ha úgy tetszik egy függőségi, ráépülési kapcsolat, amit csak úgy nem rendezel át, mert megborul az egész. Nem kell ezt ragozni, MS anno lépett, élt a lehetőséggel, a többi meg nem....előbbi ezért tart ott, ahol, a másik nem ott, ahol szeretne. Ennyi. Ráadásul, mint mondtam, oktatási intézmények biztosítják helyben a szoftverek használatát, illetve sok helyen otthonra is elérhetővé teszik. Pl. MSO, és még mielőtt jönne a közpénzes klisé, nem, nem abból megy, hanem egy általános ingyenes felajánlás formájában. ;) És nem a diákok szülei fizetik, nagy tévedés, jó napot... :U
    "Csak azért a tudásért, amit ott ezekből megszereznek, még nem fognak állást kapni. Az fix, hogy pl. makrókat nem fognak tanulni, illetve ha LO-n oktatnák ezeket, akkor semmiben nem szenvedne hiányt ahhoz képest, mintha MSO-n tanulná ugyanazt." - Khm...pl. itthoni önéletrajzok talán 80-90 %-ában milyen két betű szokott lenni az Office előtt?? Netalán iskola +ba, FSH alapítvány, vagy a TDF fogja fizetni az MSO tanfolyamot a diáknak, ha mégis elvárják az ismeretét? Gondolom nem....
    No meg hiába ingyenesek az alternatív megoldások, meg is látszik, hogy x év alatt más előnnyel, plusz szolgáltatással nem tudták kínálni a termékeiket és amint egy MSO ingyen elérhető oktatási célra, máris adott, melyiket választják inkább.

(#390) hcl: ja, jön az újabb általános maszlag, hogy Word és Excel helyett tanítsanak szövegszerkesztést és táblázatkezelést, Windows helyett operációs rendszert. Csak ott a bibi, hogy nincs általános program erre, hanem egy adott szoftverhez, platformhoz fog úgyis kötődni. De igen, tudjuk, csak a Writer & Calc, illetve Linux felel meg ezen követelményeknek, azért ennyire elterjedt és használják, tanítják azt mindenhol... :R
    Az példa meg, hogy a kedves munkatárs XP után egy W7 elé leül és ek van veszve, hát az durva....elhiszem, hogy akad ilyen, de akkor egy másik platform rendszere elő ültetik, akkor mi lesz, elpárolog, megszűnik létezni fizikális valójában? :D

(#394) azopi74: +1 ezt olvastam már több topikban, hogy szeretik elsütni egyesek. Én használok, adott helytől környezettől függően MSO 2007/ 2010 és 2013-as verziókat is. Némi eltérés az újak menürendszerében itt-ott akad, de hogy akkora problémát jelentene, azt nem mondanám, mikor a használati elv uaz. Ha leülök egy LO elé, a régi fajta menü, másfajta elnevezések kapcsán inkább mondanám ezt, ha vmki előbbi termékhez van szokva. Ugyanúgy a most készülő Office 2016 se mondható, hogy akkor eltérés lenne, főleg egy 2013-as verzióhoz képest.

• hcl

titán

LOGOUT blog

""Pontosan azért jó. Mert ugye a bonyolultabb nem mindig jobb.""
    Nem mintha a windózok nem lennének néhol szénné bonyolítva. Charms bar, és az onnan elérhető beállítások?
    Ráadásul csomó olyan dolog is van azon, ami valójában csak felület. Nem figyeli, hogy pl. a Bluetooth megy-e, csak átkapcsolod, hogy ki-be, aztán ha amúgy működik a BT driver akkor lesz Bluetooth - a Control Panelen meg mutatja, hogy nem is működik, stb.

• Döglött Róka

veterán

Te anno az ipad-et is elkaszaltad mert tul egyszeru volt, nem?:)

törölt tag

válasz Apollyon #403 üzenetére

Pontosan azért jó. Mert ugye a bonyolultabb nem mindig jobb. Milliók igényeit elégítik ki ezek a rendszerek, ezért mondtam, hogy ezen kell elgondolkozni. Nem a hatalmas tömeget kell átállítani hozzánk, hanem nekünk kell alkalmazkodni a tömeghez. A disztrók felett nem áll egy Steve Jobs, hogy eladja azt, ami eddig nem kellett.
    Az ECDL tényleg nem ér sokat, de azért mutatja, hogy az illetőnek van valamilyen fogalma a dolgokról, még ha csak egy Word-ről is van szó. Van olyan hely, ahol számít.

hcl: Nyugodtan mesélj :D Mit lehet tenni, talán ha elküldik a .doc szöveget, akkor visszaküldesz egy képet a középső ujjadról, meg melléírod, hogy "legközelebb pédéefbe"? Sajnos ez van.

• hcl

titán

LOGOUT blog

válasz Apollyon #393 üzenetére

"(#390) hcl: Ez mondjuk egy szélsőséges eset, aki gép előtt dolgozik, az csak nem annyira suta hogy ne tudjon megnyitni egy menüt, meg ha nem is látta még, egy olyan ikonra kattintani, amit megmutattak neki..."
    De... :S :(

@azopi74 : Tök mindegy, mihez hasonlítod, nem találják meg a 2007 után a menüket, meg főleg az Office 2003 után még kéevébé.

• hcl

titán

LOGOUT blog

válasz Apollyon #386 üzenetére

Illetve tök jó lenne, ha az oktatásban nem specifikusa Win és Office verziókat tanítanának, hanem azt, hogy miket lehet egy OS-ben, meg egy irodai izéban. Tehát hogy file-okat lehet másolni, ilyesmik.

Mondjuk oktatásilag elég nehéz ilyesmit megoldani, de legalább törekedni lehetne rá.
    Jelenleg ugyanis az van, hogy bejön a friss, ropogós munkavállaló, XP-s gépen dolgozott eddig (2014-ben...), leülteted egy Win7 elé és csak néz. És akkor nem volt még nyóc. Konkrétan a megváltozott Taskbar volt gond pár esetben.

törölt tag

válasz Apollyon #388 üzenetére

Nincs az kőbe vésve, hogy azt kell örökké tanulni, de nem válaszolsz a kérdésre, hogy annak ellenére, hogy a munkahelyeken azt követelik meg, azt tanítják és az a legelterjedtebb (mármint az MSO), miért lenne bárkinek érdeke mást tanulni? Ki kezdené el a másikat oktatni, és miért lenne jó a diákoknak, akik máson tanultak?
    Látod, az OS X jól csinálja, ráadásul szép számmal vannak hozzá programok is. Azért, mert a Linux más, még nem jobb.
    Szerinted akkor az, aki ért a gépekhez, már automatikusan tanuljon programozást, építsen magának rádiót és készítsen homebrew CPU-t, mert miért ne? :) Elfelejted, hogy azért átlagban a számítógép egy eszköz az ember életében, ami ha jól működik és ismeri is, akkor az úgy jó. Az idegen nyelvre meg szükség van (például munkahelyen követelmény), ellenben azokkal, amikről most beszélünk.
    A gyártók meg támogatják amíg támogatják (ebben igazad van, sok szar gyártó van), de így is sokszorosa a kompatibilis hardverek száma a Linuxénál.

törölt tag

válasz Apollyon #378 üzenetére

Na most akkor zavar, hogy nem terjednek az egyéb megoldások, vagy örülsz neki? Döntsd el.
    A piacon mit kérnek? MS Office ismereteket. Ne tanítsanak mást, így is elég sok gond van az oktatás minőségével és az óraszámmal. Ezt anno egy tanár is kifejtette valamelyik topikban, olvastad is.
    Ez olyan, mintha kikerülnél az ingyenes Blender ismeretével a nagyvilágba, és az arcodba nyomnák, hogy Maya és Max. Hiába tudod többé-kevésbé ugyanazt megcsinálni, ha nem az kell. Azon meg felesleges filozofálni, hogy mi lenne ha. Ez van.

"A linuxra fújolók közel 100%-ának ez a gondja" Talán ezen érdemes lenne elgondolkozni, és körbenézni a saját házunk táján.

• King Unique

titán

válasz Apollyon #378 üzenetére

Oktatási példánál, a fenti gondolatok alapján, az már a másik fél hibája, ha nem tud élni a lehetőségekkel, már bocsánat....de a kialakult követelményrendszer alapján, mért is rossz nekik, hogy arra "kényszerítik" őket, ha később is az az elvárás? Ha másik platformra kényszerítenék őket, az lenne használatos, az mennyivel is lenne jobb? Egyszerre 2-3 platformon tanítani (ha kivitelezhető lenne egyáltalán óraszám, erőforrások tekintetében) munkahelyeken mindenkitől megkövetelni, az mkinek ténylegesen szükséges lenne, akiknél nem követelmény, vagy éppen nem érdekli olyan szinten? Windows esetén talán a cégnél dolgozónak kell megvennie a gépére a szoftvert, vagy a céges notira nem biztosítják neki, illetve újabban az oktatási intézmények szintúgy? Dehogynem.
    +Épp elég dolgot kell tanulni így is, rakjanak rájuk plusz terhet, az nem mkinek jó. Ha nem, akkor válasszanak, melyiket szeretnék, de annak akkor van értelme, ha van széles körben kereslet is, az arra a platformra épülő tudásra. És általánosan nincs, az a helyzet. Ráadásul egy általános állami képzés nem igazán alkalmas arra, hogy minden egyes tudományból A-Z-ig kiművelje a diákot, vagy minden speciális feltételt biztosítson. Azt tanítják, ami a szükséges, az elvárt. A többit majd később, ha szakosodik, olyan helyre megy, ahol mélyebben foglalkoznak a témával és adottak a lehetőségek, eszközök hozzá, kiszolgálnak egy adott igényt, majd ott megteheti.

Amit válaszként írtam, az kapcsolódott a leírtak gondolatmenetéhez, megvilágítva a felvetéseket más szemszögből is. Ha ez ferdítés, hát akkor sorry... ennyi erővel én is mondhatnám fordított esetben némelyek hsz-ére.

• King Unique

titán

válasz Apollyon #369 üzenetére

Az érdekes, hogy magad is leírod a kezdetektől a folyamatot, burkoltan elismerve, hogy már ott elúszott a dolog és azt állítod az open közösség nem akarja, hogy elterjedjen, népszerűbb legyen, speciel te sem. Viszont minden ilyen topikban azért (is) támadják/ támadjátok az MS-t, hogy mért az ő rendszerük a piacvezető, mért azt tanítják az iskolákban, mért azt használják a munkahelyek többségén, mért az van otthon az emberek gépein? Ha annyira azt akarják, hogy csak egy szűk réteg használhassa a nekik tetsző formában, mainstream kompromisszumok nélkül, akkor mégis mire fel ez az állandó kóstolgatás? Az hogy az MS ne foglalkozzon velük, nem tudom hogyan valósulna meg, mikor, ahol csak csak lehet beléjük kötnek, támadják őket. Secure Boot... ja, azért is ment a kemény mocskolódás, csak mert adott rendszerek nem voltak felkészítve rá, de maga a fejlesztés, biztonságos boot folyamat nyilván teljesen mellékes... no meg már újabb kiadásaik támogatják a szolgáltatást és lehet a 2 rendszer dual bootban futtatni egymást mellett, sőt egy W8+ telepítéséhez, használatához se feltétlenül kell bekapcsolva lennie az UEFI-nek...
    SSD + támaszkodás, ja azért vesz a másik kolléga is Linux alá... nem mellesleg nem 1x le lett írva, hogy HDD-n is használható normálisan egy Win, évekig megfelelt sokaknak, de ha fejlődik a technológia, akkor értelmetlen elzárkózni előle.
    Meg a vendor lock in és társai... ha bizonyos keretek között megtehet egy IT-cég a terméke népszerűsítésére, használatának elősegítésére irányuló lépeseket, akkor talán a lehetőségeihez mérten nem fogja, hogy a konkurencia nehogy lemaradjon? Netán inkább a konkurensek OS-it az MS-nek kéne reklámozni az oktatási intézményekben, lobbizni, meg miegymás, csak azért. mert akiknek kéne, azok nem teszik? Hát ez vicc, komolyan mondom. Valamint oktatást megcélozni, kínálni a termékét, talán törvényellenes, az AutoDesk-et is fel kelleni jelenteni, hogy műszaki területen mért az ő szoftvereiket tanítják sok helyen??
    Na meg hogy egy másik rendszerhez hasonlítva, az egyedi elvárásainak nem felel meg a Windows, akkor ne használja, nem kötelező. De gyanítom, hogy az a felhasználói réteg, aki eddig elvolt rajta, nem különösebben fog problémázni ezen a Windows 10 esetében, nem lesz kizáró ok.

Fórumtársnak meg tök igaza van: "Engem nem érdekel, hogy ki mit használ, de ehhez a témához is mi a fenéért kellett idekeverni a drivereket, a tudatlanságot és a monopóliumot, azt nem értem. Windowsos téma, a 7-8 mappaméreteinek összehasonlítása ide való, a Debian és társaié meg nem, az mehet majd a "A Canonical leáll az Ubuntu verziókkal" témába."

törölt tag

válasz Apollyon #374 üzenetére

Itt tényleg csak annyit írtam, hogy Ubuntut használtam, de más topikban kifejtettem, hogy volt Fedora, Mint, SuSe is. De itt valóban csak ennyit írtam, mert feleslegesnek tartottam tovább ragozni. Alapvetően azért szépen megismertem a dolgokat, olvasgattam fórumokat, tapasztalatokat, segítettek és én is segítettem, ha tudtam. Ha ennél jobban bele kellett volna mennem, akkor azt mondom, hogy senkinek sem való, túlbonyolított, specifikus hardvereken futó rendszer. Én amúgy olyan gépen használtam, ami annyiban modern, hogy 2009 utáni.

Azért ugrottam, mert tényleg nagyon fárasztó állandóan mindenhol ezt olvasni. Próbáltam már szépen, hosszasan kifejtve is érvelni, de ment a kommentek szétszedése, egymás hülyének nézése, meg másoknál jobban tudni mindent. Ez így értelmetlen. Most itt ugyanaz kezdődött megint, ezt tükrözi a rengeteg off. Engem nem érdekel, hogy ki mit használ, de ehhez a témához is mi a fenéért kellett idekeverni a drivereket, a tudatlanságot és a monopóliumot, azt nem értem. Windowsos téma, a 7-8 mappaméreteinek összehasonlítása ide való, a Debian és társaié meg nem, az mehet majd a "A Canonical leáll az Ubuntu verziókkal" témába.

törölt tag

válasz Apollyon #372 üzenetére

Én elég sokáig voltam Vistán, utána 7-re váltva semmivel sem mentek gyorsabban a programok, de a rendszer maga tényleg gyorsabb volt.
    Olvasd el még egyszer amit írtam. Alaposabban. Nem baj, ha valaki kiemeli a rendszer hiányosságait (ez a Wines topikokban is megy, megint elmondom), de itt sem ez volt, hanem jött a "windóz ilyen fos, bezzeg nekem a napos oldalon". Értsd már meg a különbséget, nem olyan nehéz ez.
    Ezek szerint nem is olvastad azt, ami itt ment, hanem csak írtál, mert akkor tudnád, hogy több mint 1 évig használtam csak Linuxot, Windows nélkül és utána is még figyelemmel kísértem egy darabig. Már nem érdekel, nem olvasgatom. Rakétatudomány kell ehhez. A disztrók meg nem változtak alapjaiban, nem özönlötték el a piacot a kompatibilisebb hardverek, szóval pont ugyanannyi jogom van erről nyilatkozni, mint neked.
    Azt sem írtam, hogy a Windows tökéletes, nem kell a hiszti.

• Dr. Akula

félisten

Egyszer az a baj hogy miért nem mindenki linuxozik, máskor meg az hogy ne is linuxozzon, mert nem neki való. Most akkor mégis mit kéne tennie egy hétköznapi jómunkásembernek? :)

törölt tag

Érdekes írás, de először is egy tipp: ha szeretnéd, hogy komolyan vegyenek, akkor legalább annyival tiszteld meg a másik rendszert is (és céget), hogy képes vagy leírni helyesen a nevét. A dollárjel meg érdekes, mintha a többi cég szeretetből működne, az áramot meg az elszántság adná.
    Én csak annyit tennék hozzá, hogy amit írtál a Windowsról, az kb. az XP-ig volt igaz (talán a Vista SP2 előttig). A registry baromi hasznos dolog, a telepített alkalmazásokkal lehet babrálni. Egy valamirevaló telepítő nyom nélkül eltakarítja magát onnan, csak ezek az ingyenes(nek tűnő) szarok, toolbar-t telepítő szemetek szoktak nyomokat hagyni, például egy el nem fogadott Chrome ellenére egy ilyen nevű mappát hoz létre, azért, mert csak, pedig üres is.
    Nyugodtan megkérdezhetsz bárkit, aki 1-2-3 éve használja ugyanazt a Win8-at, hogy mennyire lassult be. Nem nagyon (kivéve, ha valaki szándékosan kikapcsol minden szolgáltatást, ami erre van).
    Egyébként magát a 7-8-10 nagyon jól karbantartja. SSD sem kell, nekem HDD van, ráadásul (jelenleg) BIOS mellett, amiben így van 15 másodperc postolás is, a rendszer 45 másodperc alatt kész a bekapcsolást követően (utána rögtön nyílik meg amire kattintok). Ez is régi berögződés.
    A Win7-nél nem mérséklődött a gépigény, az ugyanaz maradt, hanem erősödtek a gépek 2006-2010 között.
    Az MS nem tekinti valódi ellenfélnek jelenleg a Linuxot, hiszen desktopon évek óta stagnál a részesedése, jelentéktelen. De ahogy mondod, az OS X már más tészta.
    Végezetül pedig ha nem érdekelne a terjedése (és állításod szerint mást sem), akkor nem menne a győzködés, összehasonlítás, a Windows hibáinak kihangsúlyozása, az, hogy mi minden oldható meg azon, és mindenkinek van megfelelő disztró, stb. témájú szájkarate és háború (nem csak itt). Mert ez megy mindig. Egy dolog kiemelni valamit a rendszerben (ez a Wines topikokban is mindig megtörténik), és más dolog szembeállítani egy Linuxszal. Egészen más.
    Egyébként én be se nézek a disztrók topikjába, mert nem érdekel, hogy mi van velük, de egy Microsoftos témánál varázsütésre megjelennek az ős-Linuxosok, tehát mindig megy a keresgélés, hogy mibe lehet belekötni.

törölt tag

válasz Apollyon #321 üzenetére

Nem tudom én is statisztikából szedtem, bár az igaz, hogy nem Linuxhoz írta, hanem "Other OS" az OSX-nek pedig volt külön saját statisztikája.

törölt tag

válasz Apollyon #316 üzenetére

Azért tart tovább mert töredezik a fájlrendszer az átlag HDD meg alapból sem gyors... És akkor sem elsősorban az OS-től lassul be, hanem a feltelepített programoktól amelyek autó elindulnak a boot során (adobe, chrome, firefox frissítő, vírusirtó/tűzfal, hangkártya, videokártya vezérlőpanel, skype stb.).
    Egyszerűen a mai szoftverekhez az a vas nem elég a kényelmes használathoz...

"(#318) hcl:" Böngészés, netezés, dokumentumszerkesztés - egyszóval áltanos dolgokra használtam kb. fél évig, nyilván nem multitasking király volt de nem futott rosszabbul mint az XP...

"Kinek hiányoznak?"

Kb. a piac 90%-nak ha a részesedést nézzük... [link]

• Döglött Róka

veterán

válasz Apollyon #313 üzenetére

Ha nem szandekozol felfogni, mire van a "szemet" akkor ne fogd fel, hasznalj mas OS-t boldogan. Nem feltetlen szukseges hangoztatni irrevelans baromsagokat ;)

törölt tag

válasz Apollyon #308 üzenetére

Amit te szemétnek hívsz az már milliószor le lett írva miért van. Attól, hogy neked "szemét" még másnak nem az, egy OS ugyanis nem egy ember igényei szerint készül...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés