- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Második bétánál jár a One UI 8
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
válasz
bollokcs80 #44564 üzenetére
Értem, köszi!
-
JulianSinulf
őstag
válasz
bollokcs80 #44561 üzenetére
Jó olcsó a villany felétek. Mire fogják felemelni?
Én biztos, ami biztos, 135€ fizetek havonta és inkább kapjak vissza, mint sokat kelljen ráfizetnem. Pont most volt elszámolás, 100€ vissza is jön. Hogy hova fogják emelni, azt nem tudom. Egyelőre nem találtam infót róla.Engem jobban érdekelne az óránkénti fogyasztása a PI-nek. Nálam a PC éjjel nappal megy. 20-60W körüli fogyasztással, használattól függően. A TV sokkal többet fogyaszt.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bollokcs80 #44557 üzenetére
A forintra átváltás nem egyértelmű. Ha ugyanis a Pi fogyasztása "átlag" fölé emeli az energia felhasználásodat, akkor az ennél jóval többe fog kerülni.
-
Razzul
őstag
válasz
Igen, ez a szám nagyjából stimmel.
-
ada19
senior tag
válasz
Függ a pontos Pi modelltől, a vinyótól és leterheltségtől, de nagyságrendileg rendben van a szám.
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #40492 üzenetére
hát számold ki hogy melyik éri meg, pár évenként venni olcsobbat vagy egyszer dragabbat.
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #40490 üzenetére
valszeg ezeket a tizen-párezer körüli hdd-ket el kene engedni, folyamatos üzemre nem a legjobbaka ezek a desktop HDD-k. nekem is bedöglött mar par, de annyira nem itzgat mert noti HDD->SSD upgradebol maradtak meg, masra nagyon ugysem lettek volna mar hasznalva.
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #40485 üzenetére
folyamatosan menne neked a HDD?
-
válasz
bollokcs80 #40479 üzenetére
Ha szempont a csendes (valóban hangtalan!) működés, akkor igen.
-
_q
addikt
válasz
bollokcs80 #40482 üzenetére
Így van, pont emiatt írtam az előző hozzászólásom én is. Ha csak torrentre akarod használni, ott nem jön ki az előnye, én ezt tapasztaltam. Esetleg ha rendszert futtatsz róla, desktopnak használod ott lehet előnye. Mondom ezt úgy, hogy én SSD-t raktam rendszer alá, mert így ha újra kell húzni a rendszert, akkor a HDD tartalma megmarad, emiatt lehet előnye 2 független tárhelynek.
Amúgy egy HDD USB3.0-án is tud 100MB/s-ot, a LAN 1Gbit-es nettel is közel hasonlót tud, tehát efőlé menni technikailag nincs értelme tárhely sebességben.
-
_q
addikt
válasz
Szerintem nincs.
-
ReFleXx
addikt
válasz
van, mondjuk en ilyen kiselejtezett noti hddket hasznalok es neha kiakad, nincs IO, ilyenkor kell neki 1 powercycle.
-
azbest
félisten
válasz
bollokcs80 #40115 üzenetére
a hdmi verzió csak arról szól főleg, hogy mire tesztelték, mekkora sávszélességet bír el. Lehet, hogy az 1.4-es kábellel is működik a 4k 60Hz, ha elég jó.
Viszont ahhoz, hogy ne csak 4k 30Hz legyen, kell egy config.txt beállítást is aktiválni.
Úgy olvasom ez bekerült a raspi-config segédprogiba is, de akár kézzel is bele lehet írni [link] -
Razzul
őstag
válasz
bollokcs80 #40052 üzenetére
Ismerősöm már rendelt az oldalról probléma mentesen. Nekem nincs személyes tapasztalatom velük kapcsolatban.
-
_q
addikt
válasz
bollokcs80 #39811 üzenetére
Igen arra a felhasználásra amit írsz arra bőven. Nekem NAS-ként használva is 1 GB körül használja a ramot, tehát a 2 GB-al is nagyon jól el lehet lenni sokáig.
Amúgy a Rasbian OS-ről tudok, hogy 64 bites kezdetleges verzió van belőle, a Libreelec-ből szerintem nincs. Esetleg egy armor case még jól tud jönni, nem melegszik túl, de így stabilan 65 fok alatt lehet tartani terhelés mellett is a hőmérsékletét.
Rasberry Pi Imager-rel is rá tudod egyből írni a szükséges rendszert az SD kártyára. Amúgy most ránéztem és abban van 64 bites Ubuntu, de csak a 4 GB verziótól javasolt használni. Nem tudom későbbiekben mi lesz a Rasbian OS-el, lehet ott is javasolt lesz majd.
-
_q
addikt
válasz
bollokcs80 #39804 üzenetére
Szívesen
Egyébként a raspberry oldaláról könnyen letölthető a telepítő, ami egyben arra is jó hogy SD kártyára/sőt már akár HDD/SSD-re is tedd a rendszert, ez szerintem egyszerűbb és mindig a legfrissebb elérhető rendszert kapod, lehet választani ugyan úgy Rasberry OS, ubuntu stb közül. Ezért kár a NOOBS-ot megvenni hozzá, de persze csak az én véleményem. Amúgy 4 GB verzió és gyári tápot javaslom. 2 GB verzió is elég, de a 4 GB időtállóbb, a 8 GB viszont hétköznapi felhasználónak nem fog kelleni.
-
_q
addikt
válasz
bollokcs80 #39802 üzenetére
Ha jól tudom a 64 bites még csak béta, vagy talán még béta sincs ezért szerintem 32 bites lesz a NOOBS-on.
-
copass
veterán
válasz
bollokcs80 #39622 üzenetére
nem hangos a ventije, macska alszik 20 centire tőle nyugisan.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Enyém fel van téve az egyik a szekrény tetejére, majd leveszem onnan vagy ilyesmi, 2-3 hete. Lefújom a port néha róla. Semmi komolyabb melegség, de ez CPU használat függő is, torrent pl. mindig járatja, pláne ha titkosítás ON.
Throttling bőven 80 fok maghőmérséklet felett kezdődik valahol, szóval ami már a kezünknek húha-meleg, a Pi-nek még így is valszeg tök oké, hiszen pucéron meg totál befékezi magát, simán elmegy a CPU azonnal a 90 fok magasságba és kezdi le-le építgetni a teljesítményt, hogy hűljön.
Fiókban minden megfő. Szobalevegőre tedd valami fene se tudja milyen helyre, ha ennyire fontos és el akarod rejteni.. TV mögé is mehet.. alá, akármi ilyesmi .. az ideális lesz neki.
Illetve ha szoba légtérben van, a bordái (ha a wifi, stb. engedik) függőlegesen álljanak, így kicsit még segít is az ember abban ,hogy lentről felfele végigmenjen egy nagyonfinom természetes légáramlás a két oldalán, ahogy a melegebb levegő felfele száll és alulról a hidegebb jön. Szóval radiátorokon sem keresztben állnak lamellák általában, itt se ez legyen.
De ha már bevált a fiókban, jóvanazúgy. Majd nyáron azért légy észnél.
-
ReFleXx
addikt
válasz
nekem ilyesmi ócó kinai van, 17 nap alatt itt volt kinabol, elsore 20 fokott dobott le a homersekletbol, de aztan ahogy atmelegedett a borda inkabb 8-10 fokkal lett csak huvosebb.
Nekem egy fiokban lakik a Pi a TV alatt, eddig asszem olyan 62 fok korul ment idle-ben (nincs GUI csak torrent megy) most 54fok.
Stresszelve a 4magot korabban 80-82fokot is elért most 70-72.
Jobbra szamitottam, de vegulis 0 legmozgas van korulotte es igy is nyertem 10 fokot, most legalabb biztos nem fog throttlingolni a legrosszabb esetben semSztem a 40-50 kozotti homersekletet nem fogja tartani neked sem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
bollokcs80 #39618 üzenetére
Nagyon jó kütyü, ez van nekem is. A ventiseket érdemes elfelejteni, vagy pedig ha feltétlen muszáj, mert melegben lesz a Pi + púpon mind a 4 CPU mag, akkor egy ilyen, megspékelve szemből egy 12-centis csendes (vagy nemcsendes) ventivel.
Szobahőmérsékleten is szépen elviszi a P4-et, ha házba teszed (például én DIY "erősítő" házba fogom tenni, akkor érdemes alulfelül lyuggatni a házat, egy természetes lassú légáramlást így kap, ennyi elég is neki). Viszonylag sok fém van benne, jó a hőtehetetlensége, tehát lehet, hogy terhelt állapotban és melegebb/zártabb helyen 40-50 fok a kütyü, de hirtelen CPU terhelésnél sem történik semmi throttling, attól messze van még ilyenkor is az ember.
Nálam nagyon bevált, viszont fém mivolta miatt a wifit/BT-t kicsit árnyékolhatja, nem mindegy, hogy van forgatva a nyákon lévő antenna rész, ami egy kis résen lát ki a borda alja-teteje között lényegében.
A legtöbb átlagos felhasználásra vehető, úgy pedig mindenre is, ha meg van fújva normális külső ventivel (van ebből ventis is, de az nem ugyanaz: csoffadt kis zajos ventillátorok nem versenyeznek egy külső normálissal nyilván + a két kis venti a ventis modellen elvesz a lamellákból, ergo a hűtőfelületből).
A GPIO lyukat én reszelni fogom az enyémen szélesebbre kicsit, mert a régi IDE kábelekre hajazó 40 tűs GPIO breakout kábel széles műanyag feje nem megy át ezen a bordán, ez szerintem epic fail (sajna). De ha nem kábellel toldod meg és viszed ki a GPIO tüskéket, egyenkénti kábelekkel/erekkel rámehetsz, abban nem akadályoz.
-
longhair
csendes tag
válasz
bollokcs80 #28545 üzenetére
Ha a transmission-daemon megfelel, abban tudok segíteni :-)
-
Noxy
veterán
válasz
bollokcs80 #28545 üzenetére
Nem lenne 1xübb a letöltést megosztani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bittorrent topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Gitáros topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest