- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az enyémen van egy kis lakat is, ha arra bökök, megtartja a fókusz és a fényerő beállítást. Ezt erős ellenfényben szoktam használni, hogy ne legyen sötét a téma (fókusz a téma előtti sötétebb területre - lakat - kamerát felemel - exponál. Nekem egyszerűbb, mint a napocska.
-
turho
addikt
Igen, csak nem tudom, hány rendszert enged, illetve mivel, és hogyan érdemes. Közben olvasgatok amennyit tudok.
csak ezért (is) jó a fórum, hogy minél célszerűbben oldjuk meg a dolgokat.
Összeállt, igen, de nehezen. Nézzétek el, hogy még tudatlan vagyok. Windows alatt is elkészíthető a biztonsági másolat?
-
Vigyorka
aktív tag
Vezeték nélküli eszközök. Semmit nem érzékkel.
A Qbiiorrent-Nox telefonról mindig elérhető. Most próbáltam laptopról a VNC-n elérni - működik. Pingre válaszol.
Viszonylag rövid ezért beteszem:
○ sleep.target - Sleep
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/sleep.target; static)
Active: inactive (dead)
Docs: man:systemd.special(7)
○ suspend.target - Suspend
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/suspend.target; static)
○ hibernate.target - System Hibernation
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/hibernate.target; static)
○ hybrid-sleep.target - Hybrid Suspend+Hibernate
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/hybrid-sleep.target; static)
Docs: man:systemd.special(7) -
Vigyorka
aktív tag
Köszi, hogy foglalkozol a problémámmal.
Azért Debian mert ezzel kezdem az Rpi-t és a Linuxot is.(Qbittorent-Nox, böngészők (nagyon ritkán), háttértárolók elérése, Kodi (ritkán) megy rajta ha ajánlasz jobbat akkor költözhettek..)
Nem tettem fel ablakkezelőt (még soha..) így gondolom GUI.
Lehet, hogy az energiagazdi a hibás csak nem tudom a megoldást, hogy az egér vagy tasztatúra felébressze (...Ők is alszanak)
Reboot után van kezelő felület, majd elmegy csucsukálni. -
Vigyorka
aktív tag
Bocs!!!
Sajna nem vagyok szakértő...
Last login: Mon Oct 23 23:04:54 2023 from 192.168.1.107
pi@raspberrypi:~ $ df -TH
Fájlrendszer Típ. Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/root ext4 16G 7,0G 7,7G 48% /
devtmpfs devtmpfs 1,8G 0 1,8G 0% /dev
tmpfs tmpfs 2,0G 0 2,0G 0% /dev/shm
tmpfs tmpfs 796M 3,5M 793M 1% /run
tmpfs tmpfs 5,3M 17k 5,3M 1% /run/lock
/dev/sda1 ext4 792G 331G 421G 45% /adata/disk_1
/dev/sda2 ext4 4,2T 1,4T 2,7T 34% /adata/disk_2
tmpfs tmpfs 398M 50k 398M 1% /run/user/1000
pi@raspberrypi:~ $ -
Vigyorka
aktív tag
Szia!
Last login: Mon Oct 23 19:22:51 2023 from 192.168.1.115
pi@raspberrypi:~ $ df
Fájlrendszer 1K-blokk Fogl. Szabad Fo.% Csatol. pont
/dev/root 14949212 6804944 7433748 48% /devtmpfs 1678468 0 1678468 0% /dev
tmpfs 1942692 0 1942692 0% /dev/shm te
tmpfs 777080 3372 773708 1% /run
tmpfs 5120 16 5104 1% /run/lock
/dev/sda1 772966856 322930568 410698304 45% /adata/disk_1
/dev/sda2 4031883116 1286583476 2540416380 34% /adata/disk_2
tmpfs 388536 48 388488 1% /run/user/1000
pi@raspberrypi:~ $
sda1 -n és sda2 -n is próbáltam. -
Pi2 pont rossz példa, mert az eredeti pi2-k pont arról híresek, hogy terhelés alatt se nagyon melegednek és a fogyasztásuk is kevés (cserébe nem is túl erősek).
Ez nem igaz a pi3 SOC-ról "visszabutított" újabb pi2-kre, illetve nincs velük saját tapasztalatom.
A pi3 már hajlamos throttling-ra terhelés alatt, ha nincs rajta legalább egy apró passzív borda. -
Voy15
tag
Általánosságban igaz, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten működő komponensek hosszabb élettartamot biztosíthatnak.
Gondolván itt főleg a forrasztópontok fáradására, mikrorepedésekre, a hőingadozás hatására.
Értem én, hogy a Rpi hamarabb avul el, meg valszeg pl az SD kártya is hamarabb halálozik el mint a hardware a hőingadozástól, de ezektől függetlenül nem ártasz vele ha hűtöd. -
S:type
csendes újonc
Egyelőre bash, python, webprogramozás és SQL az, amit gyakorolgatni szoktam. A jövőben lehet mással is fogok próbálkozni.
NAS, médiaszerver van még tervben. De a lehetőségek tárháza végtelen
Épp ezért SZERINTEM egyelőre nem éri meg erre befektetni de ebben nem vagyok biztos.Mi indokolhatja az I/O sebességkülönbségen kívül?
-
Aksomatic
senior tag
Nem tudom sajnos másolni, mert azóta újra kellett telepítenem, mivel az SD kártya megadta magát.
A Jellyfin számára meg kellett adni egy mappát ahonnan beemeli a filmeket. A fájlkezelőből kimásoltam az elérési útvonalat ami a /mnt/xy volt. Erre azt írta nincs ilyen elérhető útvonal. -
Aksomatic
senior tag
na hát az volt a probléma hogy felmountolta a casaOS magától, a fájlkezelő látta is. Egyébként egy HDD volt ext4-re formázva. Viszont érdekesség, amit nem tudtam megfejteni, hogy maga a casaOS ext4-nek látta felmountolva. alsdisk -l
pedig nem annak látta. Ezt nem tudtam megérteni.
A jellyfint nem tudtam odairányítani. (Hosszú olvasgatás után arra jutottam, hogy nincs erre jogosultsága? Ez lehet?)
De közben lehalt az SD amin a rendszer futott. mmc0 got data interrupt ez futkározott a kijelzőn miután bedugtam. Úgyhogy valahogy sikerült bootolnom, beállítottam hogy tudjon USB-ről is rendszert indítani. Így mostmár arról fut a rendszerem. Így az első probléma is megoldódott. De ha később szeretnék plusz tárhelyet, hogyan tudom azt elérhetővé tenni a Jellyfinnek? -
betyarr
veterán
bocsi,tényleg elég zagyva volt a hsz,valszeg még nem ébredtem fel akkor teljesen.végül megoldottam: a /etc/apt/sources.list.d-ben volt egy raspbian_stretch_for_mongodb.list fájl,ami miatt hibát dobott.kivettem onnan és most már nem panaszkodik.
viszont: feltettem a keepassxc-t és fura,hogy nem a legfrissebb verzió került fel.
[link] ez alapján tettem fel és a 2.6.2-es verziót tette fel.a legújabb hivatalos viszont a 2.7.6-os verzió
vagy megint csak amatőr vagyok és az rpi repóban még csak a 2.6.2-nél tartanak és ott az a legfrissebb verzió? -
betyarr
veterán
A fájlok le és feltöltése közben nem kódolja röptében azokat, hanem nyers adatként utaznak(egy biztonságos https csatonán keresztül.)
ez egy picit azért aggaszt.nem véletlenül szokták titkosítani.mit gondolsz?néztem és a raspbiannál-nél régebbi verzió van,ami nem támogatott [link]
If any package version indicator below is 'red' for your distribution, it is recommended that you build from source
a build from source mit takar pontosan? -
betyarr
veterán
köszi!nézegettem én is.ez mennyire lehet visszatartó erő az esetemben?milyen kockázatai lehetnek?
What's missing
Ability to encrypt/decrypt files on-the-fly when uploading/downloading files from OneDrive
tudok angolul,de ezt most valahogy nem bírom értelmezni (úgy látszik túlterhelődtem):Support for Windows 'On-Demand' functionality so file is only downloaded when accessed locally
-
Zsombe
senior tag
Torrent általában 40-50 aktív egyszerre.
FTP az csak egy felhasználós.
WEB szerver nem túlságosan terhelt, mert napi pár száz vagy ezer látogató és statikus az oldal.Gondolkodtam amúgy egy használt Lenovo Thinkcentre vételén is, csak félek a használt vásárlástól.
(amúgy 4k-s tartalmat ki tud szolgálni normálisan a jellyfin RPi 3B+-on is okostévén nézve, csak 20-30 percenként megáll pufferelni
)
-
Undoroid
őstag
Értem! Tehát ez a Samba egy olyan "beépülő modul" amivel újabb -jelen esetben- egy nagyobb tudású, hálózati kapcsolatokat kezelő - manegelő programcsomagot ad hozzá a meglévő rendszerhez.
" Jómagam is játszottam vele, igaz még Windows-os laptopon. "
Ez nem ide tartozik, ezért, ha lehet akkor privátban kérdeznék erről! Vagy , ha elfér akkor itt, mert korábban ezzel próbálkoztam (Win + SDR + Zadig) Én is, de nem ment!
Vásároltam hozzá az igényeknek bőven megfelelő Androidos táblagépet is, de azzal sem volt hajlandó működni! Egyedül a PI-n keresztül mutatott életjelet...
" Egyedül az a kérdés, hogy a CPU mennyire bírja szuflával, de ez majd menet közben kiderül. "
Ezt egyedül a leírt dologra szeretném majd használni. Semmi más nem lesz rajta! Ha egyszer végre összeszerelem az SDR spéci antennáját, akkor még időnként az!
-
Undoroid
őstag
Úgy látom, hogy ez nekem rendkívül bonyolult lesz! Például mi az a Samba? Mire jó az?
Ezt a nevet már sokszor hallottam, de azt nem tudom, hogy pontosan mire is való az?!
Mint írtam már korábban, ez az operációs rendszer (pontosan azt sem tudom már, hogy milyen) meg lett már okosítva egy RTL-SDR programmal, amit, ha lehet, akkor még szeretnék használni! Nem fogja megkavarni a dolgokat?
Lehet, hogy inkább egy másik -teljesen új- kártyára kellene ezt az egészet létrehozni?
-
Archttila
veterán
En is azt mondom, h csak a 64 bit miatt nem biztos hogy van ertelme frissiteni, viszont ez a soha ne nyuljunk semmihez ami mukodik dolog igy ebben a formaban (ahogy a bolcs szakik forumszerte allandoan puffogtatjak) szerintem butasag, legyen szo desktoprol, droidrol, routerrol...
-
sztanozs
veterán
-
Archttila
veterán
Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani
Ezzel soha nem ertettem egyet.
(kiveve ha teljesen kezdo felhasznalorol van szo) mert tegyuk fel hogy egy eszkoz megfeleloen mukodik egy adott firmwarerel, de mondjuk 1 ev elteltevel kap egy frissitest amivel uj ficsorok, stabilitas, sechole foltozas es egy kis performance boost is erkezik. Erdemes a regi verziot (vagy fenti elvet) eroltetni?
-
Undoroid
őstag
Igen, így lesz! A hétvégén bepróbálom ezt a megoldást!
" ...betáplálhatod a tüskesorról, ez bevett gyakorlat..."
Kapcsolási rajz keresése közben több ilyennel találkoztam, ezért nem tartom távol magam az ilyen felhasználással szemben! Mindkét esetben vissza fogok jelezni! Ha működik a dolog, akkor is- és ha füst jön elő valahonnan, akkor is!
Vajon a 0.25mm2-es keresztmetszetű sodrott, rézkábel nem lesz "sok" a betápláláshoz?
Ha jól láttam, akkor legalább (max) 700mA-re van szüksége a PI-nek a megfelelő működéséhez?! Nem lesz túl magas az 1A-es gyors működésű, olvadó biztosíték a biztonságos működéshez? Vagy létezhet lassú működésű 750mA-es változat?
-
Undoroid
őstag
"Megmérted a kábelen eső feszültséget?"
Nem, mert ezt nem tudom megmérni! Olyan pici az a csatlakozó...Az "induló" oldalon meg tudom, de az "érkezőn" nem nagyon merek az MY64 mérőcsúcsaival kísérteni a sorsot! Az ötödik X közelében már nem olyan biztos a kezem és a látásom, mint régen...
Az a két pont már foglalt (onnan veszem le a szellőztető venti 5V-ját) de ezt megoldom! Az ilyen (GPIO) kimeneten való betáplálás mennyire biztonságos? Gondolok itt arra, hogy nem közvetlenül a feszültségellenőrző chipen keresztül érkezik meg a betáp a PI további elektromos alkatrészei felé...netán pont megkerüli azt és ezért hibás jelzést ad? Megpróbálok valami rajzot keresni, hátha lesz találat?!"Az hogy a kábelre mit írtak rá, vagy mihez adták, semmit nem jelent. Kínában bármit rányomnak..."
Ez annyira gagyi lehet, hogy már semmit sem írtak rá!
Teljesen noname!
-
Undoroid
őstag
Nos, kitermeltem az előző DC-DC modult és beépítettem a helyére a másikat, amit előzőleg 5.08V-ra lőttem be. A nagy kapacitású Elkót végül nem építettem be (az eredeti 220uF helyére)...összeszerelve, csatlakoztatott SSD-vel nagy lendülettel bekapcsoltam és vártam a csodát! Megmértem a tüskesoron a 3.3V-ot, ami rendben is volt. Viszont az 5V helyett ismét csak 4.5V-ot mértem, de ezt már vártam is, ugyanis boot közben ott volt a villámjel.
" Lehet elég lenne a tápkábelt kicserélni. "
Ez már nem csak lehet, hanem biztos! Csak azért választottam ezt, mert a csatlakozásai megfeleltek és a hossza is pont jó volt! Nem oxidos, mert nem túl régen csomagoltam ki egy légmentesen leforrasztott, bliszteres csomagolásból...egy másik kütyü töltésére volt odacsomagolva!
Most azon agyalok, hogy lehetséges-e a tüskesorra közvetlenül csatlakoztatni a betápot? Ebben az esetben sokkal nagyobb keresztmetszetű vezetékkel kapná meg a szükséges feszültséget! Lehet ilyennel trükközni vagy nem ajánlott?
-
ravensky13
tag
Pontatlanul fogalmaztam bocsi:
Késleltetés alatt a HDD elérési idejére gondoltam. Ha csökken a szabad terület és nagy a fragmentáltság a lemezen, akkor többet kell keresgélnie neki, hogy megtalálja a szabad területet, ahova be tudja írni a letöltött adatot. Rossz esetben, nem tud a HDD elég gyorsan pozícionálni, aminek következtében nem tudja az adatot időben kiírni. Ezt egy ideig a cache áthidalja, ám egy ponton az is megtelik, és leesik a letöltési sebességem mert a HDD nem győzi az adatokat kiírni. Viszont ha SSD-t használok, fragmentációról nem beszélhetünk, az elérési idő eleve nagyságrenddel kisebb, mozgó alkatrészek híjján a címzés és a kiírás nem történik lassabban fogyó szabad terület esetében. Ez az én analógiám.Szvsz ezt még tetézi (ha nem is drasztikusan, de mindenképp lassítja) az, hogy van egy USB-Sata konverzió, valamint ha SMR-es a HDD.
"Kis tárhely" alatt "kis szabad tárhelyre" gondoltam, amikor a lemez pl 90%-a megtelt, de ezt egy előző mondatban fent is leírtam:
"különösen amikor kevés volt a szabad hely, leesett a letöltési sebesség""Nincs összefüggés, a szabad tárhely kapacitás, és aközött, hogy milyen hamar kezdi küldeni az adatokat a HDD. Nem mellesleg SSD használata esetén is elfogy(hat) a szabad tárhely."
Tisztában vagyok vele hogy az SSD-n is elfogyhat a tárhely, ezt nem igazán értem mire írtad.Nem vagyok nagy torrentbubus, azt bérelt szerverrel csinálják a nagyok
viszont ezt a HDD-t teljesen rááldoztam arra hogy fut rajta akár 50-80 torrent, a kliens rendesen van konfigurálva, max párhuzamos szálak is ésszerű értéken vannak, a net sávszéléhez mérten.
És nem, ez a HDD már nem teszi a dolgát, mivel kb 30perc betöltés után volt hajlandó megmutatni a rajta levő fájlokat, szóval tuti véres a torka, majd megnézem HDSentinellel, bár szerintem felesleges, de lehet nem jól gondolom
-
fa4hu
őstag
A Kodiban csak bcm...headphone eszközök látszanak hangkimentként, azonban nem csak a Kodi alatt, hanem az egész Pi alatt nincsen hang, ha be van kapcsolva a dtoverlay=vc4-kms-v3d, ha viszont az nincs, akkor a Kodi nem indul el, sehogy sem.
Köszi az eddigi segítséget
, legalább a probléma már tisztábban látszik!
-
BB9360
aktív tag
Köszi. Átfogalmazom: ha a Pi-n megy a Libreelec, akkor miért kérdezek olyan hülyeséget, hogy a Raspbian/Raspberry Pi OS-be miért nem tudok belépni?!?
Jól mondom?
Tehát amit linkeltél, aszerint működnie kellene, de nem megy.(Időközben visszaállítottam a 9.2.8-as verziót, mert azt is olvastam, hogy 10 felett lehetnek gonjaim a full HD kódolással, de úgy el sem indultak a videók, szóval újra 11-es van fent)
Most már az egészet nem értem, de lehet, hogy ez az otthoni hálózat és internet megosztás témája... Csak mivel azt szeretném, hogy a Pi lássa a routerre csatlakoztatott HDD-t, talán belefér picit.
A laptopomon elérem a routerhez csatlakoztatott HDD-t, le is tudok játszani anyagot róla a laptopon. A tv-re nem megy az átküldés (a hang igen, de a mozgókép nem; attól most tekintsünk el, hogy miért csak akkor látszik a tv, ha be van kapcsolva, mert nekem ez is egy kérdés...), de nem ez a problémám, mert inkább azt szeretném, ha amikor bekapcsolom a Pi-t, akkor lássa ezt a HDD-t.
Elkezdtem, amit linkeltél, de először inkább a sárga keretben lévő windows step-by-step guide alapján indultam, hogy a feltételezés, miszerint az SMB már jól van beállítva, igaz legyen.
Eljutottam odáig, hogy létrehoztam egy új helyi fiókot (vendég és publikus megosztásnál nem kapcsoltam be a hálózat felderítése és fájl- és nyomtató megosztást; majd igen, hogy hátha az a gond, ezután tűnt el újra a fájlkezelőből a router, lásd a vége felé alább) megosztásaim néven, ami jelszóval védett. Ezután a hálózaton lévő HDD-t kellett volna hozzáadnom, de hiába mentem rá a kiválasztott könyvtárra, a tulajdonságok/megosztás után ez a kép fogadott:
, azaz semmit nem tudtam változtatni rajta, hozzáadni a létrehozott helyi fiókhoz pl..
Ezután visszaléptem az általad linkelt oldalra, és mindkét verziót próbáltam, de hiába.
Az "add network location" verzióval, ahol megadtam a nevét a routernek (router típusa-HDD neve, így van a hálózaton), majd a Video folder nevét. Software caused connection abort üzenet fogadott.
Az egyszerűbb, Windows network (SMB) esetén pedig először láttam a WORKGROUP helyet, hozzáadtam, de ugyanez fogadott, most pedig csak a laptopomat mutatja... Nem értem.Plusz: a total commander a hálózatok főkönyvtárban ezeket adja:
majd a workgroupon belül:
innen a maxtorba lépve szépen elérek mindent. De a teljes hálózatra történő továbblépés esetén:
itt a microsoftot nem érem el, azt írja, hogy lehet, nincs jogom hozzá, a workgroup-pal újra ide:
.
De a fájlkezelő nem is látja a maxtort, de mire ezt leírtam, most látja, majd újra eltűnt (ez mi?!?)... Nem értem, nem értem.Mi lehet a gond, hogyan álljak neki orvosolni? Lehet, hogy az a baj, hogy a routerhez kapcsolt HDD már hálózati eszköz és van vmi workgroup hálózatom is?
-
Undoroid
őstag
Megmértem:
3,3V = 3.28V (1. és 6. pinen mérve)
Ismét igazad volt! ... az 5V-os kimenettel bajok vannak! Ott csak 4,4 és 4,7 közötti feszültségek vannak! Az SSD-t levettem és így kaptam ezt az értéket boot után...nagyon nem lesz jó ez érték! Ki fogom cserélni a DC-DC konvertert egy másikra, amit pontosan (fokozatmentesen) be tudok lőni a megfelelő értékre vagy teszek egy méretes pufferelkót, ami segítene megtartani a kimeneti feszültséget!
-
Undoroid
őstag
A feszültséget még a projektem legelején a HW394-es step-down konverteren mértem üresjáratban, majd összeszerelve a PI Gpio portján az 5V-os kimenetein (2 és 6 pinen) egy MY64-es multiméterrel! A 3.3V-ot még nem néztem...
Ezt pótolni fogom, de már csak holnap! Nem hinném, hogy hibás lenne. Ezt a PI-t a saját dobozából és papírcsomagolásából Én vettem ki, amikor megvettem sok-sok évvel ezelőtt! Vagyis a Főnököm megvette, mert fantáziát látott benne, de végül nem így lett és hónapokig ott volt az asztalán és Én megvettem Tőle.
Igen, ez a számtech alapköve: menteni - menteni - menteni
Ezt a jelenlegit nem hiszem, hogy érdemes lenne lemásolni...egy fekete képes "történet" után lehet, hogy a korábban megokosított SDR-program sem menne már rendesen! -
Undoroid
őstag
Van miért köszönetet mondani! Azt hiszem, hogy ezt sokunk nevében mondhatom!
Igen az SSD-t kizárólag ebben a kis masinába építve szeretném majd használni! Már egybe is van építve a PI-lappal, kis távtartókkal azért, hogy a hűtésre ráirányított levegő jól át tudja járni mindkettőt, alulról és felülről is! A szellőztető levegőt pedig az előlapra szerelt, 5V-on járatott, folyamatosan üzemelő 120mm-es venti biztosítja! A biztonság kedvéért a PI-hőfejlesztő részei kis méretű hűtőbordákat kaptak!
" Én inkább rádugnék egy "szünetmentes" akkumulátoros tápot. " Nem is rossz kiegészítő! Erre a célra viszont már létrehoztam egy sajátot! Ezzel akár 15órán keresztül is tud működni! Az utántöltés pedig egy saját, kis méretű napelemmel fog végbemenni! Így mondhatni "zöld" lesz az energiaforrása...az autómata kikapcsolás azért kell, mert így is meghibásodhat valami!
Ami érdekes még ezzel kapcsolatban, hogy csatlakoztathatok hozzá gyári tápegységet vagy saját magam által legyártott energiaforrást a PI-képén folyamatosan ott van a 'sárga villámjel' ami -szerintem- azt jelzi, hogy valami baj lehet az energiaellátással! A megoldásommal folyamatos, szűrt 5.1V a kapocsfeszültség. Az akkumlátorpack töltését egy "CC/CV" korlátot támogató áramkörrel oldottam meg, ami csak akkor van elektromosan csatlakoztatva, amíg a töltési feszültség jelen van! 3db 18650 + BMS gondoskodik a szerkezet esti energiaellátásáról!
-
Undoroid
őstag
Igen, igazad van!
A linkelt videón a config.txt-t módosította a beszélő...Én is ott próbálkoztam. Első körben a HDMI_mode=1 utasítást módosítottam (kivettem a #-jelet előle) HDMI_mode=16 -ra. Visszajött a kép, de már akkor hatalmasak lettek a Málnák boot közben és a jobb felső sarokban a 'villámjel' is méretes lett!
Ezek után a HDMI_group=1 -el próbálkoztam, sikertelenül...
Majd a HDMI_safe=1 -et próbáltam elengedni, de változatlan maradt minden.
Tovább nem piszkáltam azt a config.txt -t!
Azt még nem jeleztem, hogy az első boot-nál, amikor sikeresen megjelent a kép, akkor a task mérete is hatalmas volt! (22'-os monitoron kitakarta az alsó rész kb. 1/8-ad részét!) A korábbi tartalmak sem látszottak rajta (hálózati kapcsolatok, hőfok, óra, stb..) Csak egy széles, üres sáv!
Bebootolva még megpróbáltam a felbontást többször is megváltoztatni, de semmi változást nem láttam a reboot után. Itt kértem végül segítséget...
-
sztanozs
veterán
linuxserver repo-k (ami a nagy reszet adja a kontenerjeimnek) aprilis ota nem ad ki ujabb armhf build-eket: https://www.linuxserver.io/blog/a-farewell-to-arm-hf
-
azbest
félisten
ha headless és nincs rákötve monitor, akkor nem fallbackel a pi vissza kompizit videókimenetre (régen úgy volt)? Config.txt-ben lehet paraméterezni, hogy mindenképp hdmi kimenetet használjon adott felbontáson, akár van rákötve monitor, akár nem.
Vnc esetén olyan is lehet, hogy ő nem a sima felhasználói sessiont használja, hanem virtuális framebufferren indít el másik x-et magának.
konfigok? [link] ír egy pár lehetőséget attól függően hogyan van futtatva.
Kliensként kipróbálhatsz mást is. Voltak panaszok realvnc viewerre skálázott képernyőnél.
-
ViZion
félisten
"visszavesz a lendületből, ha valóban melege van"
nah, erre gondoltam, mert restart után pörgősek a menük, stb. nagyobb film után/közben belassul. Állítgattam a kodit is, ne fusson a film a menüben.Valaki említette, h a kodi is lehet kliens, mert az lenne a legjobb, ha a server (illetve az ezen futó kodi, akármi) küldené az adatokat, amit a pi0 csak kiküld hdmi-re. Van ilyesmi?
Vagy mi a legkímélőbb megoldás? Mert a következő lépésben ambilight-ot is kapna...
-
Az sem nagy adatforgalom, de az alá már tényleg inkább egy SSD kell - vagy akár egy óccó pendrive, bár hosszú távon az is belepusztul.
BTW kamera; pl. biztonsági kameránál nem is kell eltárolni, ami akkor keletkezik, amikor pl. nincs behatolás. Elég akkor menteni, amikor esemény van (és pl. akkor is mehet valami más tárhelyre, mert mi van, ha a kamerás eszközt ellopják/tönkreteszik).
-
kinghaxor
aktív tag
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Az volt a probléma, hogy a media és a pi mappához nem fért hozzá a qbittorrent. A meghajtó és a rajta lévő mappa jogosultságát beállítottam de a felette lévő két mappáét nem. Elég piti hiba de nem jutott eszembe. Így most már tökéletesen működik. Még egyszer köszönöm!
-
ViZion
félisten
Igen, ez megvan. Ha a Kodi fut a Pi-n és NAS-ról (OMV, linux, SMB van) behúzza a filmeket, akkor ott több erőforrás kell, mint ha csak "készen" kapná, nem? Ez Pi Zero és a szerveren van kraft (átkódolni kell gondolom néha, ha felbontás, etc. nem passzol), ebben meg nincs.
Olyan nincs, h Kodi szerver küldi Kodi kliensnek?Kísérleti/hobbi project, tudom, h erősebb kellett volna, meg Pí4, stb. De itt nem az a lényeg, ha nem jó erre, akkor máshol használom. Ha jó erre, akkor veszek még párat.
Másik kérdésem, h USB3-SATA átalakítóval lehet hozzá SSD-t pattintani? Arra swappolhatna... bootolni gondolom onnan nem tudna.
-
zumike
tag
1 perc után már jó rajta az idő, de a dockert nem szeretném cronból reloadolni
rc.local pedig azért nem jó, mert közben lesz jó az idő, és akkor meg már nem fut le.timedatectl
Local time: Wed 2023-04-19 20:44:47 CEST
Universal time: Wed 2023-04-19 18:44:47 UTC
RTC time: n/a
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
System clock synchronized: yes
NTP service: n/a
RTC in local TZ: no -
totya79
tag
-
madrac
senior tag
Erdekes. Embert nem lattam meg aki nem onallo disztrokent hasznalta volna, es sokszor igy is hivatkoznak ra. Ezek szerint te vagy az elso aki script-kent hasznalja
Az, hogy megtalaltad a forraskodjat nem bizonyit semmit sem. Csak te hitted azt, hogy en azt allitottam, hogy semmi koze a raspberry disztrohoz vagy a debianhoz es, hogy nem epul rajuk.
Egyaltalan nem neveznem csak kozmetikai kulonbsegnek azt, ha teljesen mas seged programokat hasznal a mukodeshez es a mukodese sem egyezik meg veluk, sot egesz mas az altala telepitett csomagok listaja is, teljesen mas az eroforras igenye, es mashogy hasznalja a hw eroforrasokat. De mint masokat kioktato hozzaerto, ezt nyilvan te is tudod.
A dolog meg azzal kezdodott, hogy te hazudtoltal meg amit nem tamasztottal ala igazabol semmivel sem.
Igy tovabbra is tartom, hogyha valakinek gondja van a raspberry os-el, akkor erdemes egy probat tennie dietpi-vel is. -
SunMount3r
nagyúr
Pi3B+-ban van közvetlen bedugva, tehát USB 2.0-ás portba. Inkompatibilitás, mert ez USB 3.2-es Pendrive? De miért csak most jött elő? Hónappokig jó volt. Nemrég viszont volt egy Volumio rendszerfrissítés. Én mindíg arra gyanakszokm elősként, ha valami gond van.
Amúgy tegnap le kellett lőnöm az egész rendszert, mert 30% körül kezdett el pörögni a proci miközben elvileg nem is csinált semmit és a Pendrive (ill. az USB port is) nagyon felforrósodott. Már félek is újra beledugni.
-
apeelme
addikt
Igen, elég sokra rá van írva, de sokszor nem teljesen fedi a valóságot...pl. Windows-on tuti megy....linuxon meg kit érdekel.
Nah de leteszteltem. Fizikailag ASM225CM vezérlővel van szerelve (kép), raspbian alatt viszont ezt mutatja az lsusb:
Bus 002 Device 002: ID 174c:55aa ASMedia Technology Inc. Name: ASM1051E SATA 6Gb/s bridge,
ASM1053E SATA 6Gb/s bridge, ASM1153 SATA 3Gb/s bridge, ASM1153E SATA 6Gb/s bridge...és egyébként hiba nélkül uas módban indult és megy is.
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
-
Vannak szituációk, amikor hasznos tud lenni.
Pl. én munkahelyen vagyok, feleségem pedig otthon a gyerekkel, és szeretnének nézni valamit. Ilyenkor távolról hozzáadom, és 5 perc múlva már nézhetik is. Ugyanez a megoldás samba megosztással kombózva még életszerűbb, akár az én részemre is adott esetben. Persze mindenkinek mások az igényeik, nekünk így oldottam meg, bevált
-
Nem para ez, csak jól kell konfigolni:
- egyedi portszám
- egyedi path az eléréshez
- egyedi felhasználónév
- hosszú jelszó
- mindig a legfrissebb verzióNagyjából ennyi bőven elég is, paranoiásabb userek a fail2bant és a Portscan Protectiont is felrakhatják
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged