- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- OnePlus 15R - régen minden jobb volt
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Elődje legnagyobb hibáját javítja az iPhone 17e
- Újabb hét, újabb Galaxy S26 képek
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Fotók, videók mobillal
- OnePlus 15 - van plusz energia
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
Üdv!
Én messze nem űzöm ezt a hobbit olyan szinten mint Ti, az eszközök képességeinek talán 1-5%-t ha kihasználom. Talán.
A tanácsotokra - különösen cigam tanácsára - az RPi2-t tartósan streamer szerepkörbe száműztem, egy régebbi moOde-dal egy SMSL PS200Pro DAC-kal szolgáltatja a muzikot. Vettem mellé egy gyári tápot, mivel a 10W-os gagyi mobiltöltő a Pi-t és a DAC-ot már nem tudta üzembiztosan vinni. 600MHz-en járnak a magok, több óra zenehallgatás után is 1-15% közötti kihasználtsággal ketyegnek, alig 150MB RAM foglalással. Amíg meg nem döglik, elleszek vele.
A Pi-vel kiesett a mediaplayer-em, tettem egy próbát a dedikált Android-os lejátszók háza táján, de egyik sem győzött meg (túl sokat tudtak, vagy preneolitikumi HW-rel árulták arany áron)
Végül a HA-n nézelődve jött szembe egy RockChip-es SBC. Egy 2GB RAM/32GBonboard eMMC-vel szerelt Radxa RockPi4B+-t.
Mindig fáztam az RK SoC-któl, de ez valahogy érdekesnek tűnt. Utánaolvasva rá kellett jönnöm, hogy ez az RK, már nem az az RK. Némi FoxPost-os szívatás után megérkezett a kütyü. Nos, háát nem RPi...
A Pi-t beüzemelni gyerekjáték, ezzel azért molyoltam pár napig.
Érdekes a konfig, mert 2GB RAM-mal nem szerelték 32GB eMMC-vel, csak 16-tal. Kiderült, hogy ezek Wi-Fi router-ek voltak, amikkel mellesleg Helimum-ot bányásztak. Háát nálam már nem bányászik.
Sikerült kialakítani a számomra ideális dualOS kombót. Az mSD-ről LibreELEC boot-ol mediaplayer lesz, az eMMC-ről meg egy Debian12-vel lehet használni. Ahhoz képest, hogy csak egy ARM SBC nyúlfarknyi 2GB RAM-mal, gyors és gördülékeny. A repók gyárilag kínaiakra vannak állítva, ezeket tervezem áttenni valami európaira. Szükséggépnek, vagy ágybandöglősnezetősnek tökéletes.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Nintendo Switch 2
- Téli Olimpiai játékok Milano - Cortina 2026
- Flashback: Olcsó emulátoros kézi konzol R36S
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BestBuy topik
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Gamer PC i7-3770 / GTX 1060 6GB / 16GB RAM / 720GB SSD + 500GB HDD
- Bontatlan Intel Core ULTRA 9 285K (24mag!) + hűtött VRM-es Z890 alaplap! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- AMD RYZEN 3700X MSI RTX 3700Ti 32GB DDR4 3600MHz 250GB M.2 SSD 1.5TB SSD
- I7-4790K, 16Gb Ram, Sapphire RX550 2Gb Videókártya, 480Gb SSD, Komplett Számitógép
- ÚJ CORE I5 12400 GAMER OPTIMUM PC 16-32GB RAM 512GB NVME SSD ASUS GTX 1660 S 6GB DDR6 VGA 2ÉV GAR!
- szinteÚJ Nubia REDMAGIC 11 Air (NX799J) 1év gar
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Green-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4314, 100% Akksi
- 212 - Lenovo IdeaPad Slim 5 (16IMH9) - Intel Core U5 125H, no GPU
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M1 Max 32GB RAM 1TB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HE FHD notebook - i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 Ti 4GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
A Pi-t beüzemelni gyerekjáték, ezzel azért molyoltam pár napig.
wassermann