- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Használja itt valaki a fluentd-t? Esetleg logol valaki HDFS-re vele?
-
Nekem az egy monitor jobban bejon. A forgatastol nem lesz egeszsegesebb a nyakad, inkabb kelj fel orankent.
-
válasz
dabadab #9224 üzenetére
Hat ez tokre attol fugg, hogy milyen strukturaju a lekerdezes. Ha egyszerre tobb productot akarnak eloszedni egy kategoriabol, akkor arra kell csinalni indexet... ha meg tok random, akkor nincs mit tenni. Ezenkivul ha flash alapu a storage, akkor a seek time nem igazan lenyeges. Szoval merni kell.
-
Ez nagyon minimalis adatmennyiseg -- igazabol itt a feladat nem az, hogy gyors legyen (mert szinte muveszet lenne lassura megirni), hanem az, hogy vegigolvasgasd a fajlokat idonkent. OSX alatt sajnos nem fejlesztek, egyebkent eleg egyszerunek tunik (vszeg Elasticsearch-ot raknek ala, de valoszinuleg az se kell).
(Osszehasonlitaskepp: licencfeltetelek miatt egyetlen CPU core-on futo adatbazist hasznaltam egy regebbi melonal, napi 50-100 millio uj sort inzertaltunk, az egyszerubb intraday lekerdezesek siman vegeztek masodperc kornyeken, de idonkent 1-2 eves adatmennyiseget kellett analizalgatni, es az se volt kivitelezhetetlen).
-
válasz
dangerzone #9048 üzenetére
Matlab, python. A python azert a legjobb, mert kb. minden CAD programot lehet pythonban programozni (meg a 'sima' 3D grafikus ismerosok is ezert tanulnak pythont, nemileg egyszerubb felszorni par ezer reszecsket egy rovid szkripttel, mint kezzel).
-
válasz
Atomantiii #9018 üzenetére
Nem biztos. Nemreg talalkoztam valami VB6-os koddal (valami kutatasnal hasznalt kiserleti dolog), amin valtoztatni kellett egy kicsit -- joval egyszerubb volt felrakni a VB6-ot, kicsit belejonni a BASIC-be, mint ujrairni.
-
válasz
Atomantiii #9012 üzenetére
C# talán.
-
válasz
McSzaby #8931 üzenetére
Te jo eg, nehogy ennek nekifogjatok a nullarol.
Kezdesnek nezegess olyasmiket, hogy Ansible/Salt konfiguraciomenedzsmentre, Munin, ELK stack monitorozasra, satobbi.
Eselyetek sincs, tenyleg, foleg amiatt, hogy azt sem igazan tudod, hogy mi lenne a feladat.
Mi az, hogy az OSS-ez nincs tamogatas? Tamogassatok akkor ti, hazon belul. Vagy akkor fizessetek ki -- sokkal olcsobb lesz, mintha ti csinaljatok meg. Ha buktok, akkor az a ti (fejlesztok) hibaja is lesz, mert nem kommunikaltatok jol az elejen, hogy ez mennyire eselytelen projekt.
-
Egyebkent fun fact: egy (1) processzormagra volt licenszunk egy bizonyos adatbazishoz regebben. Az adatbaziskezelo egy 240 kbyteos exe. Masodpercenkent atlagosan (!) tobb, mint 5000 insert operacio volt ugy, hogy messze nem hasznaltuk el azt az egy darab magot (kozben ugyanezen a magon mentek a queryk).
Az adatbaziskezelo egy mai PC-n kb. masodpercenkent 20-30 millio beszurast tud.
On an AMD Opteron box with 4 GB of RAM, we get
0.672 million inserts per second (single insert)
6.944 million inserts per second (bulk insert 10)
20.408 million inserts per second (bulk insert 100)
24.39 million inserts per second (bulk insert 1000)
25 million inserts per second (bulk insert 10000)Miko' lesz neked arra szukseged, hogy indexing strategiat optimalizalj?
-
válasz
#39560925 #8895 üzenetére
"Ennek tudtában azt csinálnám (csinálom a mostani verzióban is), hogy minden userhez tartozik egy max 1.000.000 millió méretű terület a táblában, tehát például az n-edik usernek [n x 1.000.000] és [(n-1) x 1.000.000] közé esnének az Exceptionjeinek az ID-jai."
Ejha, miert tennel ilyesmit? Arra spekulalsz, hogy ilyen modon gyorsabban tudsz majd lekerdezni? Ugy, hogy azt se tudod, hogy valojaban ez bottleneck lesz-e, ill. azt sem, hogy hany exception instance lesz userenkent?
Siman legyen autoincrementalt ID-je az exceptionoknek, es ha ugy latod, hogy tul sok a felhasznalo, akkor majd skalazol. Arra gondolj, hogy egy ilyen sor kb. 20 bajt, tehat ha van egymilliard exception, akkor az meg siman elfer a memoriaban (!) egy komolyabb szerveren.
Abszolut tulgondolod szerintem, ill. informacio nelkul hozol technologiai donteseket.
"Beszúrás már más kérdés, szerintem ha Java kódból EntityManageren keresztül nyomok egy persist-et, semmiképp se fogom tudni elkerülni, hogy lockolja az egész táblát, és a többi tranzakció ami közben olvasna belőle, ne blokkolódjon."
Ize, miert kene lockolni az egesz tablat, ha inzertalsz? Olvass utana az MVCC-nek
Szar lenne az elet, ha az egesz tablat zarolnank egy inserthez
-
-
válasz
bucsupeti #8867 üzenetére
Szerintem azert kicsit mas. Szoktak is mondani, hogy aki sokat programozott BASIC-ben, az egy eletre el lett rontva, mint programozo -- ami persze egy tulzas; ellenben egeszen mas gondolkozasi mintakat kovet valaki, aki sose latott mast, mint OO nyelvet, mint aki ismer 2-3 kulonbozo paradigmat.
-
válasz
sunnysys #8846 üzenetére
Dolgoztam egy kb. 50 eves fickoval jopar evet, aki 33 evesen, konyvelokent kezdett el programozni, utana elvegzett talan egy 3 eves kepzest. Az egyik leglelkiismeretesebb kollega volt, akivel valaha talalkoztam, nem egy topcoder/kernelhacker, de a nagyon jo domain tudasa es az egyebkent elegendoen jo technikai tudasa miatt egyszeruen imadtak a penzugyi cegek. (Booooven hatszamjegyu osszeget keresett GBP-ben merve.)
Szoval hajra, szerintem. A karrier az egy dolog, a masik meg az, hogy azt csinald, amit szeretsz - hiaba lennel kozepvezeto, ha nem szereted, amit csinalsz. Ehhez szvsz tul rovid az elet.
-
válasz
bambano #8786 üzenetére
A Created event akkor erkezik, amikor letrejon a fajl, ami a Linuxos fogalmak szerint inkabb annak feleltetheto meg, amikor megnyitod (= amikor letrejon a 'path'). Sajnos nincs 'lezart' fajl ebben az, hanem lockmentes fajl van, arrol viszont nehez tajekozodni, hogy mikor veszik le a lockot. Praktikusan ez azt jelenti, hogy megprobalod megnyitni a letrejott fajlt, es ha epp iras alatt van, akkor probalkozol kesobb... (most ne menjunk abba bele, hogy miert rossz vagy jo a Wines alapbeallitas).
SNMP trapet tudsz kuldeni a NetCmdlets csomaggal, PS-bol.
-
válasz
bambano #8784 üzenetére
En vszeg Powershellt hasznalnek. Van FileSystemWatcher osztaly, amit hasznalhatsz PS-bol, oda beregisztralsz egy event handlert, ami meghivodik, amikor egy uj fajl jon letre. Ezt a fajlt utana tobbfelekeppen is atpasszolhatnad a Linux hostnak (nyilvan ez ugy egyszeru, ha a halozaton latja a Linuxos hostot az XP-s gep), mittudomen, FTP-n, vagy kozvetlenul MySQL-be, satobbi. Ha a halozati bonyolultabb, akkor mas megoldas kell, de ez nyilvan attol fugg, hogy mi a konkret helyzet.
-
-
Na, pl. Clojure-ben be akarsz olvasni egy (nem tulsagosan nagy) fajlt, es sztringkent vissza akarod adni a fajl tartalmat az elejetol egy meghatarozott karakterig -- legyen mondjuk a fajl d:/test.txt, a fajl tartalma
a b c d e f
g h i j k
es az 'e' betu elotti reszt szeretned sztringkent:(first (clojure.string/split (slurp "d:/test.txt") #"d"))
Ha nagy a fajl, es lazy modon szeretned, akkor mutatom azt is.
Oppi: ez pl. itt az egesz program, ugy ahogy van. Nem hiszem, hogy annyira olvashatatlan, a zarojeleket megszokja a szem. Az infix notacio meg a tobbi ilyesmi is csak megszokas kerdese.
-
Hehe, .Net String osztaly .getHashCode() forras
#if DEBUG
// We want to ensure we can change our hash function daily.
// This is perfectly fine as long as you don't persist the
// value from GetHashCode to disk or count on String A
// hashing before string B. Those are bugs in your code.
hash1 ^= ThisAssembly.DailyBuildNumber;
#endif -
Mi a hipotezisem? Az, hogy sok Java-fejleszto a lambdak ellen van? Hat, szazalekos aranyra nem tudok tippet adni, de latom, ami a netes forumokon zajlik (nemzetkozieken is), es allitasom szerint sokkal kevesbe orul a Java-kozosseg, mint anno a C#-kozosseg. Ez egy korlatolt gondolat reszemrol?
-
-
válasz
#39560925 #8479 üzenetére
Total mas, mint az ML-alapu nyelvek. A Scala nem erolteti tul a funkcionalis hozzaallast. Hibrid nyelvkent szerintem a F# egy jobb konstrukcio, de masik okoszisztema, szal mindegy is. Az ipari alkalmazasai elsosorban a penzugyi teruleten jelentosek; bar egy jo baratom dolgozik HPC kornyezetben is Scalaval.
En sokkal erdekesebbnek tartom pl. a Clojure-t, ott vannak extrem eloremutato dolgok, mint pl. teljes lockmentes konkurens programozas STM-mel, meg ilyesmik.
-
válasz
#39560925 #8476 üzenetére
Szerintem eleg sok haszna van, de ha elsosorban latoteret szeretnel tagitani, akkor en nem Scala-t tanulnek, hanem valami erosebben funkcionalis nyelvet. JVM-en pl. Clojure, vagy esetleg valami ML-varians, F# mondjuk. Ha jo vagy OCAML-ben, akkor tudok mondani egy allast, ami juniorkent 80k fontot fizet evente, aztan ez mondjuk megduplazodik
A Scala az kicsit olyan, mint a C++, amiben tizenotfeleke paradigma lehet programozni.
-
válasz
csabi94 #8438 üzenetére
Tarold CSV-ben a telefonszamokat. PS-ben van olyan cmdlet, hogy Import-Csv meg Export-Csv, az esetleg jo lehet arra, hogy ird-olvasd.
A menuvel meg igy kezdhetsz valamit:
$title = "Phonebook"
$message = "Menu"
$add = New-Object System.Management.Automation.Host.ChoiceDescription "&Add", `
"Add new phonebook entry."
$list = New-Object System.Management.Automation.Host.ChoiceDescription "&List", `
"List all entries."
$search = New-Object System.Management.Automation.Host.ChoiceDescription "&Search", `
"Search among entries."
$delete = New-Object System.Management.Automation.Host.ChoiceDescription "&Delete", `
"Delete from entries."
$exit = New-Object System.Management.Automation.Host.ChoiceDescription "&Exit", `
"Exit."
$options = [System.Management.Automation.Host.ChoiceDescription[]]($add,$list,$search,$delete,$exit)
do
{
$result = $host.ui.PromptForChoice($title, $message, $options, 4)
switch ($result)
{
0 {"Add"}
1 {"List"}
2 {"Search"}
3 {"Delete"}
4 {"Exit"}
}
}
while ($result -ne 4)Ez igy fog kinezni:
PS C:\tmp> .\telkonyv.ps1
Phonebook
Menu
[A] Add [L] List [S]Search [D] Delete [E] Exit [?] Help (default is "E"): ?
A - Add new phonebook entry.
L - List all entries.
S - Search among entries.
D - Delete from entries.
E - Exit.
[A] Add [L] List [S] Search [D] Delete [E] Exit [?] Help (default is "E"):
Exit[ Módosította: doc ]
-
válasz
Shrike7973 #8433 üzenetére
Szerintem Qt-s allasbol nincs annyira sok, de C++-bol rengeteg van. Kifejezetten UI-t akarsz csinalni?
-
válasz
beleszólok #8418 üzenetére
Teljesen overengineeringnek hangzik (foleg, hogy lathatoan azert _annyira_ nem vagy meg tapasztalt fejleszto), de ha ez kell, akkor par lehetoseg:
- http://zeromq.org/ --> ez nagyon gyors platform- es nyelvfuggetlen MQ implementacio
- a feldolgozo-resz siman egy webservice-en keresztul kommunikal -
válasz
beleszólok #8416 üzenetére
Rosszul emlekszel az IPC-re.
Ha helyben akarod csinalni, akkor ne IPC-zz, marhasag. Csinalj egy library-t, ami feldolgoz, es csinalj egy UI-t, ami a libet hasznalja; tok feleslegesnek tunik ket processzbe rakni.
-
válasz
beleszólok #8414 üzenetére
100 MB az nagyobb adatmennyiseg? WTF?
A logfaljos kerdesed tulsagosan altalanos. Csak helyben szeretned elvalasztani a feldolgozast a megjelenitestol? Vagy kulon gepen futna a parszer es az UI?
-
válasz
beleszólok #8412 üzenetére
A posix mq az gepen beluli kommunikaciora valo. Kepzeld el ugy, mint egy named pipe egy csomo extra szolgaltatassal.
-
válasz
Forest_roby #2451 üzenetére
Nem tudom, de robotiranyitasbol nekunk orrba-szajba ment a linearis algebra, vagyis ugy vettek, h az mindenkinek kisujjaban van.
-
template <class T>
class Feltoltes
{
private:
vector<T> tarolo;
int vechossz;
public:
Feltoltes(int vh);
void feltolt_billentyuzetrol();
void feltolt_random();
}
Azt, hogy barmilyen tipussal veletlenszeruen fel lehessen tolteni egy vektort, eleg nehezen ertelmezem, hiszen a templatezett osztalynal tudnunk kellene, milyen parametereket allithatunk veletlenszeruen, stb.
A sablonparameter itt a template-kre utal. Keress ra a ''template'' szora, es meg fogod talalni a magyarazatat. -
válasz
CharlieDrop #93 üzenetére
Kettes komplemensben szimplán összeadod őket, normálisan kezelve az átvitelt. Semmi extra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen autót vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- OLED TV topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Gaming notebook topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Szép állapot!! Dell Latitude 5300 i5-8365U 16GB RAM 512 SSD Magyar vbill
- Sony Playstation 4 Pro 1TB SSD
- Nagyon szép állapotban!! Dell Latitude 5400 i5-8365U 16GB RAM 256GB SSD Magyar vbill
- Szép állapot!! Dell Latitude 5300 i5-8365U 8GB RAM 512 SSD Magyar vbill
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Mini PC! I5 10600KF / RTX 3060 12GB/ 16GB DDR4 / 1TB SSD
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB ZALMAN I3 NEO Chieftec 650W
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest