- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kikristályosodik a Razr 60
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ispy
nagyúr
válasz
ValGerald #15441 üzenetére
Igaz nekem csak 2 éves okj-s gazd infom van, de igaz, hogy egy ilyen vegyes felvágott. De más szakokon sem leszel azonnal pro, ott is majd a munkahelyeden tanulod meg a szakmát. Persze ha mákod van és olyan helyre kerülsz ahol tudod kamatoztatni pl. a matekot, akkor lehet előny a sok matek, de ha pár évig nem használsz valamit, amit már megtanultál, az hamar elrepül az agyból.
De programozásból is van ezer féle, van ahol egy ágazati tudás legalább olyan fontos, mint a kódok ismerete.
A lényeg, hogy igazából mindegy melyiket választod, úgy is a leendő munkád dönti el mihez kell értened és mi felesleges. Ha meg nem értesz hozzá megtanulod majd, amikor kell.
Ha a mikro/makroökonómia, gazdasági jog, számvitel is érdekel, akkor gazd info, ha ezektől hupililát hánysz, akkor meg prog mat. Ha meg a matek sem jön be, akkor autószerelő.
Mondjuk nekem nem is nagyon rémlik, hogy tanultunk volna kifejezetten programozást, igaz vagy 20 éve volt, ki tudja már.
-
Ispy
nagyúr
Érdekes, mert én se vagyok mai csirke, megvolt az nc, vc és tc is, de nekem se esik kézre, teljesen megvagyok a beépített fájlkezelővel. Persze dos alatt nem volt kérdés. Mondjuk annó 1.44-es floppyra tömörítésre jó volt.
De akkor még a zip sem volt default a winbe.
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
btraven #15358 üzenetére
Azt bírom a filmekben, hogy általában valami csilivili ui-n pötyögnek valamit és meghekkelik vele a fél világot, néha már a fejem fogom. Persze vannak kivételek, mondjuk a Mr robot, de a többség nem ad a szakmaibb kinézetre, csak bedugja a pendrivot és kész, a csoda megtörténik.
-
Ispy
nagyúr
Pont akartam mondani, hogy írja újra, de gondoltam biztos vannak itt mások, akik nem ilyen mazochisták, mint én. Én biztos nem baszakodnék chartokkal, meg tesztekkel, mert a vége akkor is csak egy szarkupac lesz, amit az évek alatt mindenki farigcsált. Persze, ha többet nem kell vele soha foglalkoznod, akkor lehet opció a módosítás.
-
Ispy
nagyúr
Ez attól függ, hogy olyan helyen kezdesz majd el programozni, ahol kell ilyen szintű matek vagy sem. Ilyen egyszerű.
Rengeteg féle programozó van, akik rengeteg féle dolgot programoznak, rengeteg féle szinten.
Én azt mondom, ha érdekel, akkor van értelme, ha nem izgat, akkor megtanulhatod, akkor sem lesz semmi haszna. Szóval érdemes olyan témákat választani, aminek van kapcsolodása hozzád, én például biztosan nem foglalkoznék ilyesmivel.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Dr.Szilícium #14981 üzenetére
Ha jól tévedek ez konkrétan akkor is így volt, amikor 2008-ban regisztráltam. Az új felhasználóknak egy ideig korlátozva van a hozzászólások száma, azt hiszem.
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #14913 üzenetére
Felesleges a flameet kelteni ezzel a win hater dumával.
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #14756 üzenetére
Azért a Hermann Miller alatt is van élet, az már a csúcs, ahol a nevet is megfizeted vastagon. Én most spec arra gondoltam, hogy "szeretnék egy kényelmes, strapabíró széket, van rá 30k-m mit ajánlotok". Egyébként meg mindegy milyen szék, ha 0-24-ben ülsz egészségtelen lesz, szóval mozgásban kell maradni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
tboy93 #14750 üzenetére
Tény és való, hogy a mecha nem való mindenhová, de azért sznobságnak nem nevezném. A programozó fő eszközei, amiket napi 24 órában használ, az a monitor, a bill, az egér, és ahogy te is mondod a szék. Na ezekből nem szabad a legolcsóbbakat venni, mert nagyban befolyásolják a munkavégzés minőségét. Egy jó asztalos sem parkside gépeket vesz a műhelyébe, hanem dewaltot, jó esetben. Egyébként 50k bill esetében nem a sznobság, hanem kb. a belépő szint, ennek akár a 3x-át is el lehet verni, egy kellően nagy ips monitor (esetleg 4k-s), meg nem 60k-nál kezdődik. Laptotpból sem véletlenül létezik az üzleti kategória, mert minden ami nem ebbe tartozik, azt nem napi 8 órás munkára tervezték, szét fog hullani, nincsen támogatása, nincsenek hozzá alkatrészek, stb., persze lehet kísérletezni 200k-s játék gépekkel, de ajánlani munkára felelőtlenség lenne. Egyébként mindenki arra veri el a pénzét, amire akarja.
A szék meg a másik téma, ha azt mondom, hogy egy normális szék 150k-nál kezdődik, akkor is jönni fognak, majd a sznobság jelzők, pedig az igazság az, hogy a pénzük kb. semmit nem ér, ezért vannak ezek az árak. Ha egy ny. európai fizetéshez nézed ezeket, akkor semmi extra nincsen egyikben sem (munkaeszközként tekintve).
-
Ispy
nagyúr
válasz
BProgrammer #14736 üzenetére
Mobil i7 talán 30%-kal erősebb max., cserébe sokkal jobban melegszik, szóval csak olyan gépbe szabad megvenni, ami le is tudja hűteni, mert különben vettél egy drága i3-at. De mihez kell ennyi power?
-
Ispy
nagyúr
válasz
BProgrammer #14732 üzenetére
5 év sok idő, a laptopok minősége erősen lefele tendál, még az 500k-s gépeknél is, megy a spórolás 1000x, sajnos. Egy 5 éves thinkpaddal vagy 6000-es latitude-el agyon lehetett verni egy embert, egy mai gépet hozzávágnál lehet meg se érezné.
-
Ispy
nagyúr
válasz
BProgrammer #14725 üzenetére
Szívesen.
Csak egy pár dolog: hűtés, anyaghasználat, merevítés, kijelző, billentyűzet, garancia. Ezek után lehet ramról, meg prociról beszélni. 250k-ból már szerintem kapsz használt garis dell 5-ős latitude-őt, ami bucira veri ezt a pavilont, pedig az is messze van a csúcstól, kb. belépő szint az üzleti gépek között.
Mondjuk az asztali gépre: egy jó bill 50k, egy jó egér 20k, pad hozzá 10k, egy rendes monitor 100k és még gépet nem vettél. Így kell értelmezni mire elég 250k.
Én egy használt 7490-et vettem, dokkolóval, táskával volt 300k, 1.5 év garival, még új szaga is volt, amikor átvettem, szóval ki lehet fogni, csak utánna kell járni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
BProgrammer #14723 üzenetére
Ez lesz a topikod [link]
Ránézésre az a pavilon elég bili műanyag, a billentyűzete ránézésre is felér egy kínzással. Notebooknál sok minden paraméter fontos, a processzor, ram, ssd a legvégén van a listának.
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
Dominator #14708 üzenetére
Ha az a kérdés, hogy van-e olyan dolog, amit nem lehet kiváltani egy már kész dologgal, akkor nincs.
Szóval, ha ezzel akarsz foglalkozni, akkor keres magadnak egy feladatot, amire szoftvert akarsz készíteni (és mondjuk nem árt, ha reális a cél) és utána dobd ide be, és kapsz majd rá választ, hogy merre tovább (nyelv, framework és társai).
-
Ispy
nagyúr
válasz
fatal` #14674 üzenetére
Nekem az volt a kedvencem, amikor 30 perc telefonálás után derült ki, hogy azért nem működik a program, mert a kedves felhasználó néni kikapcsolta a billen a numlockot és ezért nem tudja beírni a számokat.
Az meg rendszeresen előfordul velem, hogy nem azt csinálja a program, amit szeretnék, aztán kiderül, hogy persze, hogy másik adatbázisban módosítottam, nem amin tesztelek.
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #14562 üzenetére
Ennek semmi köze a php-hoz, találkoztam én is olyan tárolt eljárással sqlben, amiben egy tucat egymásba ágyazott ciklus volt, megvolt vagy 2000 sor és vagy 6 óra alatt futott le, ha valaki nem tud jól programozni, akkor bármiben tud szemetet gyártani.
-
Ispy
nagyúr
Múltkor volt róla szó, hogy a php, khmm, szóval milyen egy őskövület vagyok én, végül átrakjuk a cuccot node.js-be és azure serverlessbe a cuccot, az androidot meg kotlin helyett dartba (flutter), már ha összejön a dolog, most megy az almára fejlesztés, azután ha megy rendben droidon is, akkor elhagyjuk a kotlint. Ja és a webes fejlesztés is átmegy laravelből valami js-be, azt nem tudom mibe. Szóval rövid és gyors lett a php munkásságom.
-
Ispy
nagyúr
válasz
zsolti_20 #14423 üzenetére
Először meghatároznám a kombinációkat, amik kijöhetnek a 10 rendelésből, utána kiszámolnám, hogy az egyes kombinációk esetében melyik cikkből mennyi darab jön össze, azokat kiejteném, ahol valamelyik cikkszám meghaladja a készleten lévő mennyiséget, a maradékból pedig azok a kombók, ahol a legtöbb az elemek száma.
Ebből a legbonyibb a kombinációk számosságának a meghatározása, ezt egy db-ben letárolnám, hogy első: 1, második: 1,2 stb. a többi már szimpla adatbáziskezelés, pár update, meg sum, meg select.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ezekiell #14388 üzenetére
Persze, mi sem ma kezdtük, alap a 2x-es szorzó.
Főleg, ha közben azért beesik 1-2 fél éves munka, amit "gyorsan" meg kell csinálni.
Mindegy valamerre menni kell, mert egyszer csak a konkurencia jön valamivel és lemaradunk.
Most, hogy számolgattam kicsit durván 4-500 között lehet az objektumok száma, ami a mostani rendszerben fut, hmmm, kelleni fog az a kettes szorzó...
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ezekiell #14386 üzenetére
Ez most csak egy koncepció terv, hogy mire képes a rendszer, ami alapján majd a tulaj (aki fizeti a fejlesztés költségét) el tudja dönteni, hogy menjünk-e ebbe az irányba vagy sem.
Team max 2-3 ember, mert közben azért 1000 dolog van a napi munkában/folyamatban lévő projektekben, amit csinálni kell, de így is min. 1 évre tippelem a fejlesztési időt (hogy .net alap, vb nyelv, rdlc support és az üzleti logika nagyja most is szerveroldalon fut, mert vékonykliensről beszélünk).
De így legalább megtanulom kezelni a wfp-et.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ezekiell #14384 üzenetére
Pont azért tetszett meg, mert olyan vizuális dolgokat lehet vele megvalósítani, ami Mancikának a raktárban lehet nem fog kelleni, viszont a managereknek 20 emelettel feljebb, meg nagyon fog tetszeni (mondjuk egy interaktív dashboard a múlt heti/havi adatok összesítéséről). És hát nem Mancika fizet a rendszerért. Te mondtad, kis pénz, kis foci.
Azzal ma már nem lehet sok pénz keresni, hogy a program működik, mert az alap, hogy importálsz, exportálsz, 2 kattintással egy excelből számla lesz,, ami már fenn is van a navnál, mehet rögtön emailbe, adatokat tudsz dragdroppal mozgatni egyik ablakból a másikba, interface jönnek mennek adatok, ilyenek.
Viszont az adatok vizualizációja egy olyan terület, ami a winforms-szal elég nyögvenyelős, itt meg tk. alap és ezek a dolgok adják el a rendszert.
Na meg te is írtad, hogy őskövület. Ez a régies hatás pont abból adódik szerintem, hogy úgy néz ki, mint egy winforms-os alkalmazás: 2001. Pont ez az egyik oka a váltásnak, hogy úgy nézzen ki, mint egy modern alkalmazás 2020-ban és szerintem erre jó a wpf (amellett, hogy egyébként a régi dolgokat is tudja).
Mindegy, most már kitaláltam, hogy összerakok egy menüt loginnal, dokkolható ablak managementtel (mint a VS), látványos inputboxokkal, mert miért ne, aztán a többit majd meglátjuk.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ezekiell #14382 üzenetére
A wpf ellen mi szól a winforms-al szemben? Az utóbbi napokban játszottam vele egy kicsit és nekem elég meggyőző volt (programozói oldalról).
Nekem pont az tetszik a wpf-ben, hogy sokkal inkább lehet modern layoutot csinálni vele, amitől tk. úgy tud kinézni az alkalmazás, mint egy modern weboldal, de mégis asztali program. Na meg elég egyszerűen lehet cusotom controlokat létrehozni, ami az eszedbe jut azt jó eséllyel meg is lehet csinálni.
Meg persze van még egy csomó jó tulajdonsága.
-
Ispy
nagyúr
Most élő példa a feleségem: itt ül 2 szobával arrébb a laptopjávan, be van vpnezve a cégéhez, fellép rdpvel a saját benti gépére és dolgozik, semmi hátránya abból, hogy nem egy weboldalt nyomkod, a képernyőképek gond nélkül repkednek a neten. Eléri az összes alkalmazást, excel, emailt ami a munkájához kell, egyedül a nyomtatás problémás, de tk. az elmúlt 1 hónapban kiderült, hogy itthonról is pont úgy tud dolgozni, mint bentről (leszámítva, hogy engem zavar, hogy nem vagyok magamban
).
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ezekiell #14379 üzenetére
Figyi, itt olyan embereknek csinálsz programot, akik már attól kiborulnak, ha egy gombnak más lesz a helye vagy a színe. De szó szerint...értem én, hogy itt mindenki a webet favorizálja, de én még nem láttam olyan webes irodai programot, amire elégedetten csettintettem volna, hogy igen, ezt webre kellett írni. De ha mutatsz pár példát szívesen megnézem.
Több száz milliós külföldi szoftvereket láttam már, egyik sem volt webes, inkább kiraktak az asztalra egy rdp ikont és kész (pedig worldwide szoftverek, amit mondjuk egy cégcsoport összes országában használnak). Most mondhatjuk, hogy persze, mert lusták átírni, de lehet, hogy nem minden való webre. Sőt igazából egy kezemen meg tudom számolni mennyi webes irodai alkalmazás láttam eddig életemben.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ezekiell #14377 üzenetére
Beszélünk már róla főnökömmel, hogy a web is egy irány, csak attól tartók, hogy ott meg más miatt fogsz szívni, rengetek interface, hozzáférés lokális forrásokhoz, különböző féle-fajta browserek, stb., na meg aki x éve asztali appokkal dolgozik az irodában, raktárban az már megszokta, hogy minden előtte van, ami kell és egy ilyen ablakot szerintem nehéz kulturáltan megírni egy tabletre.
Itt meg csak fogod az outlookból a leveled és simán behúzod a dokumentum managementbe és kész, 100 ilyen funkció van, amit szerintem weben nehéz lenne megoldani, nyilván nem ismerem a lehetőségeket sem, szóval még meg is kéne közben tanulni (persze közben meg pénzt is kell termelni, ha kell kenyér meg tej).
A távmunka most is megy, vpn és olyan, mintha az irodában ülnél, csak 20%-kal lassabb a program, kb. ennyi.
Ezért gondoltam a wpf-re, mert .net, megy vb-ben (igen, tudom), nem kell hozzá mindenki átképezni, az rdlc fájlok maradhatnak, ott is megy, word, excel interfacek szintén, a komplett adatbázis kapcsolat layert minimális munkával át lehet tolni, cserébe lehet látványosabb funkciókat csinálni, amivel lehet villantani bemutatókon, eladáskor a tulajnak/managementnek.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ezekiell #14374 üzenetére
Nem érzem szükségét egy webes megoldásnak irodai környezetben, mert nem nyersz vele semmit (a program 90% valamilyen adatrögzítő felület, számlázás, raktár, megbízások stb).
Ezeket kb. soha nem fogjuk portolni mobil eszközre, mert nem alkalmasak rögzítésre, appot, meg lekérdezésekre alkalmas customer portált így is tudunk csinálni, ahhoz az asztali alkalmazás még mehet "pc-s" felületen.Ha több telephelyen is kell használni, akkor meg mehet az adatbázis felhőbe vagy az ügyfél adja eleve az infrastruktúrát, vagy csak szimplán rdp-t használnak.
A mai internetes sávszélek mellett egy izmosabb azure előfizetéssel észre sem veszed, hogy felhőbe nyomod az adatokat.
Egyébként még nincsen semmi eldöntve, anno a xamarin már képbe került (amikor még volt winphone), de a licenszelése (akkor) elég húzós volt.
De, mint írtam, csak nézegetem a lehetőségeket, hogy mire érdemes átállni majd, mert előbb-utóbb a winform el fog halálozni (igaz, ahogy nézem a neten még most is elég felkapott).
martonx: a php tényleg fúra lehet, hiszen eddig ms onlyn voltunk, de ösztönén szólva nagyon gyorsan lehet vele haladni, nem kell hozzá szinte semmi, xampp, postman, meg egy notepad (én VS code-ot használtam) és már megy is, ráadásul a virtuális gépen, amink van már eleven ott egy konfigurált apache szerver, php-val, szóval azzal sem kellett szenvedni, na meg kíváncsi is voltam egy script nyelvre.
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #14359 üzenetére
Nézegettem mik az irányok, ms fronton van az uwp, ami bukta, mert win10 only (személy szerint nem is szeretem az uwp-s appokat, mint felhasználó), van ugye a winforms (az van most), jön a win ui 3, ami kitudja milyen lesz/meddig lesz (silverlight is kaszálva lett anno), meg vannak a crossplatformok, xamarin, electron (de a mi usereink 100%-ban win pc-t használnak). Szóval a wpf jó választásnak tűnik (már ha lesz váltás), mert régóta megvan, de nagyobb szabadságot add az UI-ban, amire sokszor szükségünk lenne, de a winformsban csak fájdalmasan lehet megcsinálni, vagy nem is lehet rendesen. Szóval a késői váltásoknak az az oka elsősorban, hogy nem akarunk mondjuk 20-30-40 milliót belerakni egy olyan technológiába, amitől esetleg elfordul a piac pár év múlva és akkor kezdhetjük előről.
1996-ban az első app ms accessben készült (DAO)
2004-ben volt egy upgrade, szintén access, de már ADO (MS SQL-el)
2012-ben az access ment a levesbe és jött helyette a winforms...most meg majd lehet megint váltunk, ezért nézegetem most a wpf-et, hogy mennyire lenne macerás átállni rá.
-
Ispy
nagyúr
válasz
#95561216 #14366 üzenetére
Most csak belinkeltem az első gugli találatot, ha rákeresel hogy php vs nodejs, akkor nem azt fogod találni, hogy a php az halott, a nodejs meg a jövő, sokkal árnyaltabbak a válaszok.
Persze nekem más, mert én nem elhelyezkedés céljából döntöttem, hanem gyorsan kellett implementálnom valamit 0-ról.
Csak annyit akartam leírni, hogy "szerintem" megvan a helye a php-nak, még ha a nodejs és társaik nyomulnak, halottnak nem nevezném, csak már nem az egyeduralkodó.
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #14359 üzenetére
Hát igen, eddig külső fejlesztőkkel próbáltuk megoldani ezeket a fejlesztéseket, de kb. mindig szívás volt a vége, így maradt a csináld magad út.
PHP-t csak API-k írására használom, nem weboldalak készítésére.
Egyébként a lemaradás oka szimplán annyi, hogy amikor van egy működő rendszered, amit több tucat cég használ (van ahol már 1x éve), akkor egyszerűen akkora a kód mennyisége, hogy nem olyan egyszerű azt megmozdítani bármilyen irányba, sem szakmai, sem gazdasági szempontól. Persze más, amikor 0-ról kezdi az ember.
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #14355 üzenetére
Nem tudom, nekem web apikat kellett most csinálnom és arra jutottam, hogy erre a php a legalkalmasabb, mint szerver oldali scipt nyelv, utána kullog valahol a .net, szóval nem mondanám, hogy a világ túllép vagy túllépett rajta. Már ha hihetőnek minősül egy gugli keresés ebben a témában.
Meg ami nekem még fontos volt newbie-ként, hogy php-ra elég masszív tartalom van a neten, könnyű implementálni vele bármit, amit kell 0 tudással is.
Frontendre persze JS, asztali alkalmazásokra meg most ismerkedek a wpf-el, mert a winforms már nem elég trendi.
-
Ispy
nagyúr
válasz
haxiboy #14228 üzenetére
Semmi baj az udemyvel, csak olyan érzésem van néha, hogy "gyere programozni, tök jó lesz, ez most a menő", ezért sokakban felmerülhet, hogy ez nem is olyan nagy dolog, mindenki alkalmas programozónak. Pedig nem.
A tanulás része viszont nagyon igaz, elég ha visszagondolok az 5-10-15 éves kódjaimra.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ezekiell #14215 üzenetére
1 év kellett, mire kezdtem kapisgálni a dolgokat, jó 3, mire nem fostam össze magam akármitől is, szóval igen, ez is egy szakma, amihez sok kitartás és rengeteg szabadidő feláldozás kell, munkaidő után még az ember rátol 3-4-5 órát, plusz hétvégén, plusz eszébe jutnak dolgok, amiket ki akar próbálni, megérteni, megcsinálni. Tényleg nem akarom én elrontani senki kedvét, de 20-50-100 óra udemy után sem lesz senkiből programozó, én csak a múlt hónapban a térképintegrácon dolgoztam mondjuk napi 12-13 órát. Mondjuk minden percét élveztem, szóval nem volt nyűg, hogy este nyolckor még megoldásokon pörgött az agyam.
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #14063 üzenetére
És fontos megjegyezni, hogy ennek nem feltétlenül van köze a programozói tudáshoz sem
Mégis azt tapasztalom, hogy jobb, ha el sem árulom miben programozok, mert ha nem js, php vagy kotlin, akkor már áshatom is a gödröt vagy rosszabb esetben megyek a múzeumba a tárcsázós modem mellé.
Egyébként mi is nyítunk folyamatosan android és web írányába, mert kiegészítésnek kellenek ezek a technikák és az elmúlt pár évben megtanultuk a leckét, hogy inkább csináld magad, mintsem rábízd egy külsősre, aztán semmi sem megy úgy, ahogy szeretnéd. Szóval a vb, sql, php, html, js mellé lassan felvehetem a listámra a kotlint is. De jó.
Mindezek ellenére elég klassz dolgokat lehet összehozni ezeknek a technologiáknak a variálásával, mert valóban manapság az, hogy tudsz komplett raktárat kezelni vagy két kattintással számlázni, nem elég, de ha van egy droidos app vagy weboldal, amit lehet nyomkodni, akkor máris trendi lettél az ügyfelek szemében (még ha a munka 99%-a az asztali gépen zajlik is).
-
Ispy
nagyúr
Nálunk mindenki ír backendet és frontendet is, szóval nem javítja az esélyeket, amikor igényként felmerül az SQL használata is. Aztán jönnek a nagy arcok, hogy hát .NET-ben programozni mekkorra oldscool (mintha delphiről beszélnénk), de egy 1 napos munkát 2 hét alatt csinál meg, azt is szarul, és a macskám szebbet pisál, mint a kódjai.
Mindegy, mindig jókat szoktunk elmélkedni a főnőkömmel, hogy mekkora szar dinoszauruszok vagyunk. De most már legalább megírtam az első php és js kódjaimat, büszke is vagyok magamra, hogy mekkorát léptem előre a technológiában.
Az meg, hogy nem kell a szar változókat deklarálni, meg nem csak sima = jel van, hanem ==, az meg maga a kánaán.
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #14051 üzenetére
Igaz nem c#-ban, de mi is vinfos formokat írunk, de szerintem nem szar és szerencsétlenek sem vagyunk, igaz embert nem tudunk felvenni, mert mindenki az új csodanyelvekben akar programozni, igaz egy értelemes kódot értelemes időn belül nem tudnak prezentálni, csak megy a vetítés a csodajó új nyelvekről, amihez persze nem értenek. Jó lenne, ha minden programozó jelőlt kisujjból vágná ki a "vinfost", de hát az már egy elavult szar, ezért senki nem ért hozzá.
-
Ispy
nagyúr
Használ valaki xampp-al php-t? MS SQL-hez szeretnék csatlakozni PHP-n keresztül, de az istenért nem tudom bekonfigurálni a php szervert, hogy felismerje
sqlsrv_connect
utasítást. -
Ispy
nagyúr
válasz
bandi0000 #13989 üzenetére
Az is felmerült bennem, SHA1-el. De tényleg nincs valami szögegyszerű módszerre erre? Mondjuk most az is kiderült, hogy jó lenne mérni szerver oldalon a hivások számát, ki, mikor, mit, szóval azure-ba így is ki kell majd nyulni, szóval lehet csinálok egy webservicet, ami a háttérben kiküldi azure-ba az adatokat és a weboldal meg onnan lehívja, így meg van oldva a havi reportálás is.
-
Ispy
nagyúr
Sziasztok!
Eddig nem foglalkoztam webbel, de most csináltam egy kis megjelenítő weboldalt (ami a szerverünkön fog futni), aminek át kéne adnom sensitive adatokat paraméterként, amikor a juzer a lokális programból elindítja a weboldalt. Milyen írányba induljak, mi biztonság szempontjából erre a jó megoldás? Én arra gondoltam, hogy egy adatbázisba küldeném fel az adatokat és a visszakapott ID-t adnám át querystringben a weboldalnak, ami kiolvassa ez alapján, de gondolom van ennél egyszerűbb megoldás.
-
Ispy
nagyúr
Az első 5-6 évben én is lelkesem toltam a napi 12 órát, de 40 felett 2 gyerek mellett már nem, most már más dolgok foglalnak le, mondjuk barkácsolás, ház, kert stb., eszembe nem jutna napi +3 órát programozni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #13744 üzenetére
21:9-es.
-
Ispy
nagyúr
válasz
#95561216 #13739 üzenetére
De én 3 éve pont azért vettem egy dell 2913wm-et, mert én meg a 2 darab 24 colos monitorral nem voltam kibékülve.
De ez már ízlés kérdése, viszont ez a dell szélességben tk. egy 32-es, csak magaságban egy 24-es.
Egyébként ha valaki nem ismerné, akkor Display Wars, itt lehet nézegetni a méreteket.
-
Ispy
nagyúr
Én is először azt néztem, de ez az artic is elvileg hasonló 14k-ért, meglátjuk mit bír ki, nagyon egyébként nem lesz mozgatva. A WQHD abból jobb, hogy könnyebb találni 144hz-es példányt, az szerintem nem tesz rosszat a szemnek, 60hz nem túl acélos. Del elég sok időt el lehet csapni monitorok nézegetésével, mondjuk az ember ezt bámulja 8 órában, nem mindegy mit tud, munkaeszköz.
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #13719 üzenetére
Megkérdezhetem milyen típus?
Nem íveltben egyetlen egy AOC-ot találtam eddig, ami szoba jöhet.
Ha nagyon kell másik képernyő, akkor ott a laptop kijelzője, egy outlookot ki tudok rá tenni, de igazából nálam mindig van 3-4-5 virtuális asztal, azzal el vagyok, ha meg egymás mellé kell raknom két ablakot az ekkora monitoron nem gond.
-
Ispy
nagyúr
Igazából valami öszvér kéne, mert játék is van, meg munka is, de 4k-t nem akarok, a mostani 29 colos viszont 21:10-es, amihez képest a 32 col lenne előrelépés, de vagy 4k vagy görbe vagy nincsen vesa rajta vagy ezek valamilyen kombója. Néha azért nagy ritkán szoktam kisebb ikonokat szerkeszteni ai-ban, nem tudom mondjuk egy egyenes vonal mennyire kihívás egy ilyen monitoron.
Régen két 24-es volt, de sokszor nem szerettem, mert az egyik mindig távolabb volt a látóterembe és ezért lett egy nagyobb.
-
Ispy
nagyúr
Van itt olyan elvetemült, aki ívelt monitort használ programozásra (32 col)?
-
Ispy
nagyúr
válasz
Tigerclaw #13652 üzenetére
Ez már a konstansok továbbfejlödött változata. Mondjuk lehet ez hasznos is, pl. a program futásakor inicializálsz és betöltöd a konstansok értékét külső forrásból. Mondjuk ez már inkább egy butított változó, a konstansnak az a lényege pont, hogy már a kód írásakor tudod mi lesz az értéke.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Drizzt #13647 üzenetére
Szerintem a konstansnak nem az a lényege, hogy nem változhat, hanem az, hogy a kód fordításakor fix értéke van, viszont menendzselhető és olvasható marad tőle a kód, ha kell csak átírod az értékét kézzel és kész. A lényeg, hogy futásidőben már nem változik. De az enum valóban nagyon hasznos cucc, lényegében egy konstans list. Persze ha már adatbázis is van a kód mögött, akkor sok paraméter már inkább meta adat és táblában tároljuk, jellemzően a nagyon kódhoz kötött dolgok mennek konstansba. Például a program veriószáma egy konstans.
-
Ispy
nagyúr
válasz
HussarF #13598 üzenetére
Nem kell bevonni, a programozó felelőssége, hogy bevállalja, amit elé tesznek. Megmondja az időtartamot, az óradíjat és kész. Mindegy a management mennyit kap ezért.
Mondjuk az a management is érdekesen működik, akik először elvállalnak egy munkát, majd utána próbálnak hozzá vadászni egy programozót, aki megcsinálja.
-
Ispy
nagyúr
válasz
thiclyoon #13593 üzenetére
Haha, persze a management tudja. A programozó meg majd cumizik a lehetetlen határidők miatt. Nem, ez nem így megy. A programozó megnézi a specifikációt és megmondja mennyi idő és pénz lesz megcsinálni. Azt vagy találkoznak az igények és a lehetőségek vagy nem. Persze, ha a tapasztalatszerzés a cél nem a pénzszerzés, akkor más a helyzet.
-
Ispy
nagyúr
válasz
samujózsi #13565 üzenetére
Nem felesleges, csak nem ad annyi pluszt, mint ahogyan azt sokan gondolják. De persze, ha lehet tolni kell, amíg van rá lehetőség.
Én például az angollal vagyok úgy, hogy egyszerűen nem használom, ezért nem is erőltetem, annyit tudok, hogy nem sóznak rám krumpli helyett egy zsíráfot, többet nem. De fenntartom a jogot, hogy lusta is vagyok többet tanulni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
samujózsi #13552 üzenetére
Pedig szerintem ritka az a kivétel, ahol az egyetem a papíron kívül add némi pluszt és ez sajnos az egyetemek módszereit minősíti. Lehet ez jól is csinálni, van rá sok példa szerte a világban, nálunk egy frissen végzett egyetemistára a kutyámat sem bíznám rá, nemhogy egy komoly felelőséggel járó feladatot. Mondjuk lehet rossz egyetemistákkal találkoztam, nem reprezentatív a mintám.
Mondjuk egy játék motorján nem tudom hányan dolgozhatnak érdemben, de nem hiszem, hogy túl sok embernek van joga ott kódokat írni/módosítani és azok sem most jöttek az egyetemről. Ha meg az ember végigmássza a ranglétrát, akkor az a tudás megerősődik, amire tényleg szükség van, amire meg nincs az elvész, persze előre nehéz megmondani kinek mi fog kelleni. De nem is az a baj, hogy mit tanítanak meg, hanem az, hogy mit nem.
-
Ispy
nagyúr
válasz
samujózsi #13549 üzenetére
Az igazság megint valahol félúton lesz, az sem igaz, hogy egyáltalán nem kell, meg az se, hogy az ami most megy szükséges minimum lenne. A logikus gondolkodást meg nem csak a matematikán kersztül lehet tanítani, legalább is nem úgy, ahogy azt a magyar oktatás csinálja.
Btw nagyon sok függ attól is ki miben mit akar programozni, én az elmúlt 20 évben nem találkoztam olyannal a munkám során, ahol egy középiskolai matematikánál komolyabb dologra lett volna szükség. Mondjuk én az egyetemet is elkumantottam, szóval lehet nem releváns a véleményem.
Amiben én a felsőfokú képzés lényegét látnám (ha ilyen lenne), hogy megtanít az önnállóságra, problémamegoldásra, önfejlesztésre. Mert ezek manapság nem csak az informatikában szükséges skillek. Így aki alapból ilyen, annak mindegy, hogy járt-e egyetemre, aki meg nem, annak mindegy hány diplomát seggelt be.
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #13499 üzenetére
Akkor ez egy univerzális válasz volt.
A problémához érdemben nem szólnék hozzá, mert messze van tőlem a C, de az aláírásom pont ide illik.
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #12979 üzenetére
xamarin nem fizetős?
Mi is most raktuk át a raktári szoftvert win mobile-ről androidra, de a kollégák android studioba csinálták, viszont a főnőköm meg a visual studio preferálja, szerinte át kéne majd térnünk arra. Mondjuk nem sok hasznát látom a cross platformnak, ha az IOS működés nem cél egyáltalán.
-
Ispy
nagyúr
válasz
IMIIKE1998 #12936 üzenetére
Én neked is azt ajánlom, mint a többi kezdőnek: kezd el és csináld. Mit számít, hogy ki mit gondol egy névtelen fórumon? Ha tényleg érdekel, találj magadnak egy reálisan megvalósítható ötletet és végezz kutató munkát a neten, mi kell hozzá, oktatóanyagok, mintakódok stb. és próbáld ki. Aztán 1 év múlva meg fogod kapni a választ a kérdésedre....menet közben meg a szaktopikokban tudsz érdeklődni, ha kérdésed van. Ha van rá pénzed és időd menj el a tanfolyamra, amin keresztül kicsit bele tudsz szagolni az egészbe.
-
Ispy
nagyúr
Ha nagyon akarom, akkor az előző témához kapcsolódik a stackoverflow felmérése, érdekes dolgok vannak benne, mindig is sejtettem, hogy a programozók rock rajongók.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #12854 üzenetére
- a te megoldásod karbantartható?
Igen.
- lehet tesztelni?
Igen.
- megfelelő input kezelése van?
Igen.
- biztos vagy benne, hogy minden inputra lefut és megáll?
Mivel ez egy OS alatt futó program így nem lehetek biztos semmiben, nem látok tovább annál, amit a rendszer megenged (mondjuk nem is akarok).
Programozni nem otthon fogsz, meg az iskolában, hanem sok év ebben a szakmában eltöltött év alatt, ez a módszer arra jó, hogy elinduljál és ne menjen el a kedved tőle 2 óra után.
Aki azt hiszi, hogy otthon hobbiból is lehet olyan jól megtanulni kódolni, mint egy munkahelyen az végtelenül naív, szvsz.
kódolni könnyű megtanulni, programozni nem.
Lehet én vagyok a peches, de a 20 év alatt látott mások által írt kódok ezt nem támasztják alá.
Egyébként lehet dobálózni nagy akadémikus elméletekkel, ilyenkor szoktak létrejönni a 100 oldalas dokumentációk, soha be nem fejezett projektek és túlbonyolított kódok.
Ráadásul nincs olyan, hogy "A programozó", különböző emberek vannak különböző tudással és képességekkel, mindenkinek megvannak a maga korlátai és ha szerencséje van, akkor a munkáltatója is tisztában van ezzel.
Itt most arról beszélgetünk, hogy otthon ül valaki, aki jó eséllyel már látott közelről számítógépet és kicsit szeretne jobban megismerkedni ezzel a világgal anélkül, hogy egyetemet kéne végeznie. Szerintem lehetséges, az hogy hová jut, csak idő és elszántság kérdése.
És nem azt javasoltam, hogy nehéz feladatot kapjon, hanem azt, hogy találjon egy a maga szintjéhez mért célt, amin keresztül már meg fogja tudni határozni azt is egyáltalán milyen fejlesztőeszközt és nyelvet válasszon magának, ahelyett, hogy rögtön C-t kezd tanulni szerencsétlen.
Amikor én kaptam a PDA-s feladatot már 9 éve dolgoztam a cégnél és több, mint egy tucat bevezetésen voltam túl, amit én csináltam, nem akkor láttam először programozást közelről.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Szevam #12848 üzenetére
Én személy szerint nem vagyok mérnők, gazdasági informatikus a végzettségem, ami azt jelenti, hogy pont annyit tanultam programozni, mint mikroökonómiát, hálózati ismereteket, adatbázis kezelést vagy gazdasági jogot, szóval tanultam mindent, de igazából semmit sem.
Ebből kifolyólag nem is olyan erős az elméleti alapom, mint mondjuk aki progmatot tanult, igaz ez a napi munkám során nem okoz gondot, mert legalább annyit kell foglalkoznom szakmai elmélettel (raktározás, szállítmányozás, könyvelés stb.), mint adatbázis kezeléssel vagy programozással.
Én sokkal többet tanultam erről a szakmáról a főnökömtől, mint könyvekből, de azt gondolom, hogy a saját tapasztalás (és kudarc) sokkal jobban fejleszti a készségeket, mint bármilyen könyv, ezért én könyvet nem is ajánlanék.
Udemyn vannak font anyagok kezdőknek is, de az ember a saját projektjein keresztül fogja megtapasztalni a saját hiányosságait.
Én is elolvastam jó pár elméleti könyvet, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy azok segítettek volna a szakmai fejlődésemben, amikor azt mondják, hogy csinálj PDA scennerrre raktári programot úgy, hogy még a kezedben sem volt ilyen eszköz soha, az sokkal többet segített.
De biztosan van ellenpélda is, majd a többiek jól megmondják.
Kicsit olyan ez, mint amikor az ember megnézi a tévében Jamie Olivert, hogy mekkora fun dolog főzni, de amikor ott állsz a konyhában késsel a kezedben, előtted meg egy darab hús, akkor elfog az érzés, hogy a tévében nézve ez sokkal egyszerűbbnek tűnt. Szóval belevágsz és az első tuti szar lesz, meg a második is és majd az 5 talán olyan, amit szerettél volna. Ezen lehet persze sokat tompítani, ha az ember elmegy egy főzőkurzusra, valakinek ez segít, valakinek nem, csak idő, pénz és eltökéltség kérdése.
Ha csak szimplán programozói alapokra vagy kíváncsi, akkor biztosan sok könyvet el lehet érni online, azokból elolvasol párat, hogy valami halvány elképzelésed legyen a dologról, de én már nem emlékszem rá anno miket olvastam.
-
Ispy
nagyúr
Ez most nem kifejezetten neked szól, de leírom, hogy érthető legyen a (leendő) kezdők számára is.
Szóval vettünk egy házat, most épül, csempét kell választani a fürdőbe, vécébe. Nehéz szülés után egy hexagon csempét választottunk. Azt már előre tudjuk, hogy nem telibe lesz csempézve egyik helyiség sem.
A gond az, hogy a 3 alapszín mellett van 11 féle mintás lap, mindegyiket külön kell megvenni, de így most hogyan tudjuk eldönteni, hogy melyikből vegyünk és mennyit? Valahogy meg kéne ezt tervezni az adott helyiségekre. Néztem a neten kész programot erre, a legtöbb fizetős és lehet nem is tudja azt, amire akarom használni.
Szóval, ha már programozó lennék, gondoltam írok egy programot erre, ahol a mintákat össze lehet rakni és a végén kijön, hogy melyik mintából mennyit kell venni.
Ez egy homemade projekt volt, kb. 4 óra munka, sok guglizás, de a végén lett egy (fapados) program, ahol a képernyőn meg tudtam tervezni, hogy hogyan nézzen ki a mosdó mögötti fal csempézése, ahogy nekünk tetszik. De persze rögtön kijött, hogy melyik lapból használunk túl sokat és melyikből keveset, szóval kellett variálni, hogy a mennyiségek is jól jöjjenek ki.
Ez egy kis projekt volt, el lehet vele szüttyögni, közben az ember meg tégláról téglára építi a kódját, sokat szív, olvas, szív, aztán lesz a végén valami.
Egy ilyen projektnek sokkal több értelmét látom, mint a kezembe fogom a C nyelv kezdőknek könyvet és én majd programozó leszek dolognak.
Ez persze csak azokra értendő, akik homemade akarnak megtanulni szabad időben, kvázi hobbyként csinálva a dolgot.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Battlefield 6
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- PlayStation 5
- Formula-1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Gigabyte 15 G5 Gamer FHD IPS 144Hz i5-12500H 12mag 4.5Ghz 16GB 512GB Nvidia RTX 3050 Win11 Garancia
- Layer 2 Plus (Layer 3 Lite) Passzív rack switch, 24x1G + 4x10G SFP+ , SFP-kkel FS S3900-24T4S-R
- Eladó/Lenovo X240 Ultrabook/I5-4300U/8GB DDR3/Win 10Pro/12,5"!!!
- LG OLED55C9 prémium TV - 140cm, 4k, 120Hz - apró vizuális hibával
- Erős Gamer / Munka PC i7-14700, RTX 3070 Ti, 32GB RAM, 1TB SSD
- Asus ROG X13 Flow 2in1 Touch WUXGA 120Hz Ryzen9 5900HS 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 3050Ti Win11 Garancia
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest