Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• pethy80

friss újonc

válasz ViZion #1341 üzenetére

Köszi ez már elég fogódzó. Hogy miért is/mire akarom használni? Az ügy prózai és ezért kicsit távolabbról indulok. Az új munkahelyemen a pfSensevan beállítva router tűzfal meg egyebek céljára. Mivel én ezt nem ismerem, ezért gondoltam hogy kerítek valami "egyszerű" vasat és felteszek egyet. Informatikában dolgoztam majd' 10 évig, és aztán váltottam egy más munkahelyre (ez 2017ben volt) és azóta az informatikához közöm nem volt. Nos ezalatt a 6 év alatt bozzasztó sok minden változott és újra be kell foltozzak egy hat éves szakadékot. Újra fel kell fedezzem az informatikát. Akkor még nem volt felhő meg azure meg microsoft 365, de most ez mind "berobbant az életembe" A FreeBSD-t anno 2006-van telepítettem, de hát még linux után is más volt. Az OpenBSD-vel már meg sem próbálkoztam. A FreeBSD-ről de még inkább az OpenBSD-ről már akkor is az a hír terjedt, hogy alapból "Minden ajtó és ablak zárva van benne" szuperbiztonságosak. És a FreeBSD-t sem azoknak a linux használóknak ajánlották akik egy disztribúciót amolyan "next, next, next, finish" módon telepítettek, hanem akik ismerték a komponens forrás-kódból telepítést, ne adj isten a kernel-fordítást. Kicsit elkalandoztam Szóval inkább a használatra irányuló kérdésekkel kapcsolatban keresek valami doksit. Igen ha nincs más akkor angolul akár a netgate-en is el tudom olvasni, de -bár még nem vagyok öreg- kényelmesebb vagyok már ahhoz hogy angol nyelvű doksikkal viaskodjak. Na de ha ez is az újra-tanulás része, ám legyen :)

• pethy80

friss újonc

válasz ƬΛЯΛ #1 üzenetére

Szia

Engem érdekelne a pfsense, elsősorban egy bemutatás, egy mi is ez miért több vagy jobb mint egy "mezei router" érdeklődöm ez iránt. Kíváncsi lennék első körben hogy a telepítése mennyiben tér el egy "Classic" FreeBSD-től? valamio kivonatos magyarnyelvű leírás vagy egyéb doksi bármi érdekelhet ebben a témában.

Köszönöm:

Peti

Új hozzászólás Aktív témák