- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Hová lett 1000 mAh?
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
freddirty
senior tag
válasz
pethy80 #1343 üzenetére
javaslom dobj össze egy homelab környezetet abból nagyon sokat lehet tanulni. Túzd ki mondjuk célnak, hogy fusson egy web server (egy tök default tartalmú wordpress), egy reverse proxy, és egy opnsense. Mellé legyen még távoli hozzáférés a hálózatodhoz mondjuk wireguardon, a mobilodról meg privát notidról. Ez mondjuk két virtuális szerver, az opnsense és az általános homelab szerver.
Ha ez így mind megvan lehet nézehetni a logokat, IDS/IPS-t bekonfigolni, kizárni országokat a hozzáférésből, kínai botokra crowdsecet felhúzni, log bejegyzésekre reagálva IP-ket kitiltani dinamikusan. Szóval minden ami egy jó kis házi szerver üzemeltetéshez kell és tanulni lehet belőle. -
ViZion
félisten
válasz
pethy80 #1343 üzenetére
Az angol kell. Semmit nem érdemes magyarul használni, mert ha bánat van, akkor előbb még az angol megfelelőt is meg kell találni (pl. hibaüzenetnek) és arra már lesz releváns találat.
OPNsense doksi nagyon alapos, a Zenarmor oldalán is sok adat van hozzá.
Alapból biztonságos, mert amit nem bentről kérsz, hanem jön "csak úgy", azt eldobja. Ezért ha saját webserver is van, ami kifelé nyitott kell legyen, ott utána kell olvasni, h mit-hol lehet beengedni. De -meglepő- erre is van sok és alapos írás.Mivel ez az otthoni hálózat alapja lesz, nem ajánlott belepiszkálni (mittomén megosztott mappát létrehozni, külső alkalmazást telepíteni, stb.) a webUI-n kívül. De szinte minden megoldható onnan (Tailscale telepítés még nem, de remélem ez is hamarosan csak 2 kattintás lesz).
-
halisa
tag
válasz
pethy80 #1340 üzenetére
Én is OPNsenset használok 2 gépen a wiregarddal. Max 10 perc az alap telepítés. Pofon egyszerű. Telepítettem az adguarddot és zenarmort. Nagy megelégedésemre, nagyon jól működik minden. Előtte asus routerem volt /olyan érzésem volt mintha átjáró ház lett volna a hálózatom/.
-
ViZion
félisten
válasz
pethy80 #1340 üzenetére
Szia!
Jó régi posztra írtál...
Röviden válaszolok, igaz nálam a "tesója", az OPNsense fut. Összehasonlítás, tömören.
FreeBSD-t ezer éve nem telepítettem, ahhoz nem tudom hasonlítani. De egy linux telepítésénél nem bonyolultabb a telepítése.A telepítésről, első beállításokról rengeteg videó és tutorial van a neten (főleg angol és német nyelven, de minimál angol tudás szükséges hozzá amúgy is). Van pár dolog, amit el kell dönteni, pl. fájlrendszer (ZFS vagy UFS), mi a terv vele (sok addon van hozzá, ha sokmindent telepítesz, akkor nagyobb tárhely kell, stb.).
Azt javaslom, h telepítsd, nézd meg mik a lehetőségek, mit bír a vas, amire rakod. Utána eldöntöd, h mire van szükség és egy újrahúzásnál már pontosabban tudod, h milyen fájlrendszer, mekkora tárhely, milyen addon kell.
A rendszer mentése-helyreállítása zseniális, egy XML fájlba ment mindent. Újrahúzáskor pikk-pakk helyreállítható.Miért több vagy jobb, mint átlag router? Huhhh... szabadság, az összerakott progik jók, de bővíthető is. Jó DHCP, UNbound DNS, ha nem elég vagy nem tetszik a log, akkor lehet rakni mellé AdGuardHome-t. Teljesen a kezedben van, h mit engedsz be/ki.
Traffic shaping, rengeteg féle szabály beállítható. Nálam pl. vannak a fix IP cuccok, több kategória, más sávszélességgel. Gyereknek éjjelre a net lekapcsol, stb... Akkor ott a csillió féle VPN, Suricata IPS, meg a fene tudja, h mi minden telepíthető. Gyors és stabil, eddig hááát... nem is tudom, mondjuk legyen 3 alkalom, h bármi gond volt, abból minimum 2× én konfigoltam "túl"
Ha leírod, h mire lenne szükség és milyen HW van hozzá, akkor itt többen tudunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garázsvásár-Kiárusítás 500Ft.-/Darab
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Thinkbook, 2-in-1 Workstation, Yoga, 5-12.gen. 30+ típus!!!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged