- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
-
Mobilarena
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #1024 üzenetére
Ebben a topikban sok OLED tulajdonos van akik segitséget tudnak nyújtani a felmerülő szakmai kérdésekre, és a vásárlással foglalkozós topik mellett jött létre, hogy ne ott Offoljunk
Nem én hoztam létre.
Próbáltam segíteni is azzal, hogy kikerestem neked mi is a Hgig, és a Windows-ban hogyan éred el. MinilED VA saját beállítással illusztrálva visszamérve HDR analysys-ben Reshade-el.
Nem gond ha kérdezel csupán jeleztem, hogy felesleges jelezned minden OLED kérdésednél mennyire zavar az ára. - igaz ennek meg engem nem kéne zavarni
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #1018 üzenetére
Nem nagyképűség fogott el, hanem már sokszor leírtad, hogy vásárolnál de minden esetben az árakat össze egyeztetve az elképzeléseddel van ahol kilóg a lóláb a terméknek és csak ezért nem kell. Sokszor kifejtetted már, hogy tönkre mehet, beéghet és túl drága ilyen veszéllyel élni neked.
Bejöttél a tulajdonosi topikban ahol szintén megosztottad az ár érték hiányérzeted.
Gondolom ez egy Porsche tulajdonosi találkozón is elképzelhető jelenség: Megjelenés termék nélkül és magyarázni az árért miért nem okés egyik példány tulajdonlása sem.De visszatérve a HGIG kérdésre:
- Ha jól értelmezen ezt csinálja csak játékok esetenén: Tone Mapping-et leállítja helyett dolgozik és úgy hogy max nit-et (TV generációnként eltérő) enged ki, minden efeletti értéket levág --> nem kell hozzá a TV brutális 1000nit feletti Tone Mapping lehetőség)
Monitor esetén:
Ezt a csúcsérték értelmezést amit a HGIG csinál a Windows HDR Calibration-ben tudod beállítani. G6 esetén az alap max 400nit
Peak Medium esetén 500nit
Peak high esetén 1000nit-et tud a monitor.Itt is megvan csak máshol kell aktiválni és kézzel kalibrálni. Ezután már csak ennyi megy ki amit itt engedtél.
1110nit-es AOC MiniLED VA-m volt, Windows HDR Calibration-ben állítva, és ennyi is ment ki adatként:
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #1016 üzenetére
Vegyél akkor OLED TV-t 120Hz HDMi-n ott megkapod.
Csak ne sírj többet az árral kapcsolatban. Ha akarsz OLED-et —>veszel. Ha sokallod az árát —> ez nem a te technológiád.
hónapok óta írod az árral kapcsolatos véleményt. Pedig a képlet egyszerű. Ha akarod —>megveszed.
Ne keressünk minden alkalommal valami indokot a miért nem-re.
Nem létezik tökéletes megjelenítő. -
válasz
szasanyi #819 üzenetére
Mi bajod a wallpaper engine-el? Steam gondolom fut nálad akkor már az is futhatna abba meg van millió féle.
Más
Hivatalosan is érkezek a héten egy 360-as OLED monitorral, jelenleg épp kalbirálásra vár Oázisba.
Kíváncsi leszek mennyire lesz nehéz megszokni egy TOP tier IPS után, mert méretben és felbontásban is visszalépek (32"--> 27" ; 4K-->2K) -
c41r0^
őstag
válasz
szasanyi #541 üzenetére
Egyetértek, bár ezt a prioritást azért egy nagyon jó vétel felül tudja írni. Nálam a használati szokások miatt is éppen határeset az OLED, így inkább ezt most kihagyom, nem égető a dolog, csak a kedvező lehetőség miatt latolgattam, amúgy ha az nem jött volna szembe, el sem gondolkodom a cserén. Úgyhogy marad az IPS egyelőre, így is látszik, hogy nagyon gyorsan jelennek meg az új generációs OLED panelek, valószínűleg jobban járok, ha kivárok még, mire már valóban indokolt lesz a csere, addigra hátha kinövik ezeket a gyermekbetegségeket az épp aktuális high-end kijelzők.
Azért köszönöm mindenkinek!
-
válasz
szasanyi #534 üzenetére
Nálam a 27" OLED monitorok, legyen az LG WLED vagy Samsung QD-OLED az kb. egykutya, nagyon hasonlóak teljesítményben a tesztek alapján ahogy láttam
Anno azért vettem ezt az Asust, mert aprón egy tag ilyen 270k-s áron adta, miközben még 400k volt a boltokban és az olcsó OLEDek is 300k felett voltak - no brainer döntés volt.
-
válasz
szasanyi #476 üzenetére
Már vittem vissza, 3 monitort is azt hiszem, meg 3x egy fejhallgatót Logitech g935-öt, de azóta már csak 1x lehet ezzel élni, viszont már nem csak az első évben, hanem ameddig a garancia tart, nem jött be, leadod hogy baja van, mind1 mit írsz rá, az azonnali cseregaranciának az a lényege, nem kell várni hogy kivizsgálják, hanem cserélik azonnal, ha nincs raktáron 24 vagy 48 órán belül, már nem emlékszem, hoznak, ha nem tudnak visszakapod a pénzt. De ez nem egy gusztustalan átb@szás, ezt ők találták ki, ők is tisztában vannak ezzel.
Mondjuk ennek a részemről akkor van értelme ha el akarom adni, beviszem, kicserélik és bontatlan újként tudom árulni, nem hiszem hogy közel 3 év múlva mielőtt lejárna a garancia, kicserélném egy ugyanilyenre amit meg is tartok, 3 év múlva biztosan mást akarok majd, nagyobbat, jobbat stb.. -
válasz
szasanyi #474 üzenetére
Én pont ezért vásárolok az alzába, mert nem ér meglepetés, én a g6-ot 330.000ft vettem, azonnali cseregarancia volt 35k, de azt tudom, ha van baja a terméknek, ha nincs, 2027.11.22-ig ha visszaviszem, azonnal cserélik, ha nincs ugyan ilyen g6, akkor visszakapom a teljes összeget, azonnali cseregaranciával együtt.
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #467 üzenetére
Ha a forgalmazó az Emag akkor érdemes megvenni. Megbízható, többször küldtem vissza terméket nekik, és monitort is.
teljes 36 hó garanciával látom. Törvényeknek megfelelő. Cégeknek 1 jár és az eladó dönt hogy ad e többet, Alza megadja. Legtöbben cégnek csak a törvény által előírtat, tehát jogi személy esetén 1 év jár.
-
Csandi
őstag
válasz
szasanyi #429 üzenetére
Hát a 27% áfa az a termék több mint plusz 1/4-e, de ugye vannak államok ahol nincs is áfa, meg van ahol 1 számjegyű % szóval nekik sok helyen tényleg akörül megvehető.
Akkor az, hogy ugye dollárt 1:1 be váltják EUR-bak b. (bár amilyen közel voltak most ez nem is volt baj, de amikor volt köztük 100 forint úgy elég érezhető volt.
Meg akkor kisker haszon meg még nem tudom mi.
sixpak: Jó hát kikapcsolt állapotban oldalról nézve nekem is nyilván tükröződik a glossy ha nem éjszaka van, de egyrészt valami szín úgyis mindig van rajta játék közben olyankor meg nincs semmi tükröződés, másrészt szemből ha nem esik rá direktbe fény akkor nem látsz semmi tükröződést eleve. -
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #381 üzenetére
Akkor tanulj és használd a tapasztalatokat mástól:
App shop kapásból 5%. Az Erste bankosoknak egyéni árak vannak mert Partner programos a Samsunggal mint sok másik. Ott van Erste money back további 10%, Samsung ügyfélszolgálattól lehet kérni szépen további 5-10% kupont.
Kerdezni nem egyenlő a könyörgéssel“ha a kacsa nem tud úszni attól még nem a víz a hülye”
-
emiki6
veterán
válasz
szasanyi #354 üzenetére
Még annyit hozzátennék, hogy minél magasabb a refresh rate, annál több számnak többszöröse.
10 éve még azon gondolkodtam, hogyha lenne monitor, aminél nem kéne 60 meg 72 között váltogatni mpc-hc-vel a rr-et, mert 24 és 30-nak is többszöröse (120), miközben amúgy 75-ön használnám filmnézésen kívül, mert az volt a max a delleken, az milyen jó lenne. Azóta sokminden változott és már nyakunkon a 480...Osztók 60 felett:
240: 60, 80, 120, 240
360: 60, 72, 90, 120, 180, 360
480: 60, 80, 96, 120, 160, 240, 480
Egyre több értékre tudod lekorlátozni az fps-t, miközben játékon kívül még folytonosabbak lesznek az animációk, mozgások.Persze valóban, egy bizonyos rr felett már tényleg lényegtelenné válik a szinkron.
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #359 üzenetére
"plusz FPS probléma esetén már sokszor éreztem játék alatt olyat, hogy nem akad de nem is folyamatos... olyan, mintha a képsor nem sima hengeren gördülve jelenne meg,"
Ez pontosan a frametime amit érzel, alacsony FPS-en a frametime megnő felmegy 20-30ms felé is ha grafikonozod. Ez a stutter és ezek a tüskék a grafikonon
Ha a G-sync-el a monitort szinkronizálod ehez az értékhez magas FPS esetén alacsony frametime-od (10ms vagy alatti ms) lesz alacsony FPS esetén pedig magas frametime(20ms feletti) --> stutter jelenlét
Ha legalább a monitort hagyod fix alacsony frametime mellett 360Hz 3.2ms.
Legalább nem fogod a GPU 15ms feletti értéket is látni teljesen,
kicsit elmossa az érzést --> fluidabbNincs tökéletes megjelenítés de lehet javítani rajta.
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #362 üzenetére
Tegnap vette meg pontosan [
Icewloxy].
A kapott kuponok ajánlásaimmal 231-ért hozta el, én 263k-ért vettem 1 hónapja.
Privátban kérdezd meg pontosan milyen kuponokat használt. Vagy Erste egyéni árakat.
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #354 üzenetére
Mi a feladata a G-syncnek?
- Tearing megszűntetése.
Ha valamit 360Hz-el frissítesz kb észrevehetetlen ez a tearing már.
Illetve a Frametime időablakod nagyon alacsony mert nem szinkronizálod a GPU általi 70FPS-hez ami olyan 13ms.
Hanem a 360Hz 3.2ms.
240Hz 4.1msNem az OLED váltja ki hanem a nagyon magas frissítés a monitoron. Mindig megmarad a tearing mert nincs G-sync szinkronizáció, de ilyen magas Hz-en ez annyira kevés ideig van kint hogy nem látható, és az alacsony frametime miatt a magasabb frametime GPU FPS is fluidnak fog érződni.
Framerate: 70FPS
Frametime: ms
Viszont ezt neked kell kipróbálni, nekem ez az érzésem és ez a műszaki háttere hogy G-sync Off-ban vagyok. -
KubanitoS
veterán
válasz
szasanyi #293 üzenetére
Nem reagáltam eddig, de köszi az infót nekem is!
Kicsit off, de ha az oled nem ajánlott, egyáltalán lenne értelme nézelődni? Őszintén szólva a mostani, lassan 10 éves IPS Benq monitoromnak is igencsak szép képe van 2560x1440-en (van egy fél éves LG OLED tévém is, ennyi viszonyítási alapom van) és ahogy nézegettem a 21:9-es "gaming" monitorokat, majd mindegyik VA paneles. Nekem volt egy VA paneles monitorom a mostani IPS előtt és bizony az borzasztóan fakó volt, ezért is cseréltem anno a mostanira. Az én szememnek az IPS sokkal "színesebb", részletgazdagabbnak hat.
Vajon egy mostani VA 21:9 jobb lehet? Mondjuk egy miniled? Vagy nem is tudom merre kellene innen továbbindulni. Ahogy látom az IPS kihalóban van, vagy legalábbis manapság az a "gagyi" kategória. Régen a TN volt ahogy emlékszem.
-
G4RWIN
tag
válasz
szasanyi #297 üzenetére
Köszi mindenkinek a segítséget.
Valószínűleg akkor elvetem ezt az oled dolgot egyelőre. Azért gondoltam, mert már nincs nagy árkülönbség egy jobb ips/va és oled között.
Emiki6, megnezem.
Szemkímélés szempontjából nagy különbségek vannak egyébként a különböző technológiák között?
-
Sundesz
addikt
válasz
szasanyi #160 üzenetére
Ez nekem is bevált, köszi.
Más téma, de az Indy HDR-t nem értem. Ha Win 11 alatt a HDR off és a játékban bekapcsolom az tényleg segít (de a monitor nincs HDR módban ilyenkor). Ha a Windows-ban kapcsolom be, akkor meg a játékban a HDR On sötét lesz, Off meg olyan, mint amikor Win 11 off és csak a játében van bekapcsolva.
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #125 üzenetére
4K monitoron eleve nincs gond a pixelsűrüség miatt főleg ha ezt 27"-ba nyomod be 32 helyett.
Maga a text clarity azonnal megszokható 1440p-n is 27"-on. De ez a subpixelek elhelyezkedéséből jön 3-szög, LCD RGB felépités megint más.
Kicsit a fordítás nem helyes, mert nincs lemaradás egyszerűen nem azonos --> nem azonos a technolgiai feltétel.
És a cikkben szereplő MSI a 4K miatt lesz Text Clarity-ben jobb a 27" 1440p-től. Nem a rétegektől, subpixel elhelyezkedés marad.+30% színtelítettség pedig a Samsung EL 3.0 réteg megléte és subpixel festékezés miatt lesz. Szerintem ez akart lenni az utolsó mondat fordítása
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
szasanyi #125 üzenetére
Na kíváncsi leszek, ha ez is javulni fog akkor még egy hátrány kihúzható az OLED mellől. Nagyon be fog indulni szerintem a dolog ettől az évtől, már egészen jó a tech, jó pár monitor lett elérhető áron, tök jó, végre elindul az áttörés. Persze a tömegek olyan 100-150k körül fognak beszállni és az még nem idén lesz, de már alakul az irány.
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #101 üzenetére
Windows HDR is OLED-en nagyon szép. Nem számítottam erre MiniLED-ről
Elindul a játék majd ahogy a CP2077 első képei megjelennének 60Hz-en megfagy majd kis idő után windows restart.
Talán a HDMI 2.1 kábelel menne mert ott több a sávszélleség még a Samsung féle 40Gbps kiherélés ellenére is, de NV problémás ha nem DP-n van a VRR
-
4264adam
veterán
HDR + VRR game indítás azonnal windows újraindulást okoz (akár van OC akár nincs). Egyszerűen nem megy át a DP 1.4-en.
VRR nélkül megy a HDR gond nélkül 360Hz-en.
VRR-el csak 240Hz-ben lehetek. De ugye ez nem is gond.Majd a DP2.1-es monitorok fogják tudni gond nélkül ezt 2025 közepétől.
Mondjuk áldjon meg minket az ég
az 500Hz-es Samsung QD-OLED 27" 1440p monitor árától.
Nem hiszem, hogy 330k közelében lesz. -
4264adam
veterán
DP 2.1 hasznos lesz ha akar valaki DLDSR-t használni. Igaz akkor a VGA fel van zabálva és soha nem látott hőfokok jönnek elő. Akkor meg már mindegy ha DSC-s 4K-t használunk ahelyett, hogy 1440p monitoron skálázzuk fel 2.25X DLDSR-el
Egyéb esetben meg a 4K 360hz HDR VRR DSC ON nincs gond.
Persze jobban érezzük magunkat ha már a pénzünkért nem a sávszélességen kell elméletileg csorbát szenvedni.
HDMI-ből pedig inkább a 2.2 várós. Persze aki konzolt használ megértem a 2.1 várást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged