- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Listázzák az olaszok a Redmi 15C-t
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
emiki6
veterán
VA-n nincs vrr flicker, az oled sajátosság.
adam: 150fps VRR nélkül jobban kell kinézzen 360Hz-en, mint 180Hz-en.
sixpak: nálam ghostrunnerben RX 6800-zal általában megvan a 360 fps 16:9 1440p-ben. Alacsony gépigényű és felskálázással meg be lehet hozni, ha hiányzik egy kevés.
Az a játék annyira gyors, hogy érezni hogy több információt lát az ember. Portal 1-2 stb-höz is jól illik valószínűlek. Vagy bármilyen fast paced hack n slash-hez.Amúgy más játékban, kameramozgásnál leginkább nekem feltűnik, hogy nem 240 fps van csak 120. Szerintem bárki észre tudja venni, ha van tapasztalata mindkettővel és kicsit is figyel a kép minőségére. Nem játszhatatlan v zavaró a 120 fps/hz sem, csak a több jobb.
-
emiki6
veterán
"Mi értelme többször kirajzoltatni?"
Ha tudja a monitor, akkor nincs értelme nem többször kirajzoltatni. Nincs értelme kevesebbszer kirajzoltatni, ha lehet többször is.
Meg úgy nem kell állítgatni a hz-et. 360-on a windows grafikus felület is simább. Az egérmozgás már-már folytonos pl. Görgetés is jobb. -
emiki6
veterán
válasz
ricshard444 #1799 üzenetére
Beteszem mégegyszer, hátha valakinek hasznos.
(állvány orientáció).
100% keyboard mondjuk így sem férne el rendesen.
-
emiki6
veterán
Na, már nem kell sok azt átnevezhetjük ezt evnia oled monitor topikra.
-
emiki6
veterán
válasz
Atish19 #1667 üzenetére
Én a 360-ast venném, a márka mindegy, csak felszereltségben és kezelőfelületben térnek el. Meg ugye bevonat.
Görgetés, egérmozgás is picit jobb lesz és ha van játék ahol megvan a 360fps, akkor az jobban fog kinézni, mintha csak 240 hz lenne.
Persze megközelítés kerdése. Számomra megéri, hogy megvan a 360Hz, még akkor is, ha csak kevés játék olyan, hogy a 300 fps túlléphető (és vsn is értelme a gyors mozgások miatt).
Más meg monthatja, hogy 99%-ban elég a 240hz és arra az 1%-ra nem fizeti ki a felárat. (Persze a philips bekavar, mert alig drágább, mint a 240-es samu, tehát ha számít az ár, akkor sem éri meg a 240 szerintem). -
emiki6
veterán
válasz
Atish19 #1664 üzenetére
245k-ért van 360hz-es philips, pár hsz-szel feljebb adam linkelte is. Ugyanaz a panel, csak glossy. Én azt vettem és azt venném.
Sokaknak van itt ilyen paneles monitorja, nem panaszkodott senki a szöveg olvashatóságára. Persze egyéni, hogy ki hogy lát, mit olvas és mennyire zavarja a layout.
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #1656 üzenetére
Lehet, hogy a modern matt bevonatok jobbak, mint ami nálam volt, de nekem a matt fényszóródás jobban rontotta a képminőséget, mint a tükröződés.
Szerintem akár a qd oled magenta szóródása, akár a tükröződés úgy általában túl van lihegve és a gyakorlatban közel sem olyan vészes. Nem ideális persze, én is betettem egy szekrényt magam mögé, hogy az ablakot kitakarja, de anélkül sem nagy dolog. A kamera kicsit fel is erősíti a tükröződés látványosságát.
Nyilván ha rásüt a nap a monitorra, az nagyon szar, de az semmilyen megjelenítő képére nincs jó hatással.
-
emiki6
veterán
A tiszta mikroszálas kendő nem sértheti fel. Az "ásványi" porszemcsék, amik por méretű kristálykák, kemények, na azok igen.
Szóval nem érdemes falat fúrni oled mellett, mert ha annak a szállópora rákerül, az letörlésnél megkarcolhatja. De utcáról is bejöhet ilyen por stb.
Illetve ahogy koxx is írta, tiszta kell legyen a rongy.
-
emiki6
veterán
Milyen monitort topikba írtam egy rövid első benyomást a 27"-os philips evniaról (képekkel), főleg a glossy bevonat mellett kiállva, ami kellemes meglepetés lett.
Illetve méltattam az oázis normál kalibrációt. Szerintem csak rontott a gyári állapothoz képest. Megerősítette az eddigi álláspontot: qd-oledet ne kalibráltassatok boltban, meg amúgy is ezek már tök jó szintet hoznak gyári kalibrációval.
Ja és a teszteknek se higyjetek, nekik sincs műszerük pontosan színeket mérni, csak nem tudják.Előfordulhat, hogy ha bejárattam, akkor elküldöm vhiktornak tesztre, de majd még kialakul. Nagyon érdekel milyen mérési eredmények jönnének ki kellő pontosságú műszerekkel.
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1616 üzenetére
A RAM hangolás után én már szerintem bármire képes vagyok. Persze a hajlandóság és a lelkesedés dönti el. Néha tök lelkes leszek teljesen értelmetlen nerd dolgokkal kapcsolatban és beleásom magam.
-
emiki6
veterán
válasz
Aby_2014 #1613 üzenetére
Én redditen belefutottam egy Just got my first OLED monitor. What is something you wish you knew the first time you got an OLED? posztba és rengetegen említik a hdr-t. Hogy megéri, de rengeteget kell vele szuttyogni. Nerd privilégium. Én is majd eljátszom vele aztán jelenleg 2 két opciót látok: Szakértőjévé kell válni vagy hagyni a francba.
Ráadásul nálam még win10 van, ami úgy tudom még problémásabb. -
emiki6
veterán
DSC-ről egy kis info:
You should look into the studies made on how many people notice the visual artifacts of DSC. In fact the standard itself which is ISO/IEC 29170 (sadly behind a paywall to view the full details?) already gives a pass when observers cannot distinguish between the original and compressed image in more than 75% of trials. Meaning that up to a full quarter of people can tell a difference. As you can see the standards of this standard are very low and I'd challenge the claim of "visually lossless".
After switching back and forth between DP 1.4 with DSC and HDMI 2.1 without DSC on a 4k 160 Hz monitor (4k 144hz with HDMI), with all other settings equal, I'm pretty confident that I can tell the difference most of the time. DSC tends to sharpen the edges of geometry giving the illusion of detail while no DSC has a slightly softer but more detailed less shimmering look to it. I'm still baffled how nobody talks about this let alone noticed it. Sure you have to look for it and if the DSC "look" is all you've ever seen then you don't really know what kind of impact it has on the image. Even myself used the monitor with DSC for like half a year until I decided to do the comparison (another reason was to finally get rid of those stupid artificial limitations from Nvidia of not allowing DL(DSR), custom resolutions and integer scaling) but once you see the differences you can't unsee them. -
emiki6
veterán
válasz
Icewloxy #1569 üzenetére
Ragasztható, de ha sikerült letörni, akkor egy sima ragasztás nem biztos, hogy megfogja.
Kvázi erősebb struktúrát kell építened, mint a tömbműanyag (mert az eltört). Ha a ragasztás ez megoldja, az üdvös, de kételkedem benne, hogy az elég.Lehet, hogy csak én becsülöm alá a ragasztók erejét és a gél pillanatragasztó csodaszer, pár napja hallottam én is csak arról, hogy létezik.
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #1557 üzenetére
Kicsit olvasgattam redditet, sok qd-oled érzékenység valójában flicker érzékenység és akinek az van, az a woledet sem bírja, a flicker-free lcd-t viszont igen. Gyakori oka ez annak, ha az embernek mobiltól fárad el a szeme/fájdul meg a feje (ott ugye már jó ideje elterjedt az oled).
Vrr flicker-rel ez nem függ össze, a dimming okoz észre nem vehető, de mégis megterhelő flickert. Magas fènyerőn ez nincs, de ott meg ugye beég a led és a fényerő fárasztja a szemet.
PWM helyett a DC dimming tud segíteni, de annak is lehet flickerje, míg egy magasfrekis pwm meg nem okoz gondot.Van aki a qd-oled fényére érzékeny. Náluk gyakran kellett hozzászoktatás. Rövidebb használat, kellő mennyiségű szünet a használatok között, alacsonyabb fényerő, aztán idővel javult v teljesen elmúlt az érzékenység. Van aki viszont csak a qd-oledre érzékeny és woleddel semmi panasza.
-
emiki6
veterán
Nincsen baj a woleddel, preferencia, mindkettőnek megvannak a hátrányai és előnyei, utána kell járni és eldönteni melyik szimpatikusabb. Én a QD szimpatizáns táborba kerültem valamiért.
A hsz-em amúgy arra vonatkozott, hogy qd-oledből a 21:9 csak gen1 és gen2. Ha valaki qd 21:9-et akar, akkor érdemesebb nyilván gen2-t venni abból, ami a 240hz-ről ismerszik meg. A gen1 sem kuka, csak érdemes tisztában lenni a különbségekkel és mérlegelni, hogy melyik éri meg jobban.
WOLED-nél nem tudom mi a helyzet. -
emiki6
veterán
válasz
4264adam #1548 üzenetére
És közben most a samu bejelentette a 360hz 21:9 paneljét, szóval az is jön majd egyszer. Gondolom ugyanaz az subpixel elrendezés, csak kicsit magasabb fényerő és rr.
-
Közben alakul az evnia. Oázisban a 250k akciós árból már 250k alapár lett. Gamer.shop-ban megjelent 240k-ért (sajnos a -15% telekom kupon nem alkalmazható rá). Gondolom az elkövetkezendő hétben a többi webáruház is frissíti az árait és megy majd az egymás alá árazás.
-
emiki6
veterán
Kicsit féltem, hogy elfogy az oázisnál a Philips Evnia 27M2N8500, erre máshol is beóccsult, firstshopban 243k. Néztem teszteket, hogy mi lehet a trükk, de nincs, ez egy jó monitor olcsón.
Amik ellene szólnak:
- glossy, de nincs rajta gyári fólia. Volt akinek karcosan érkezett.
- a philips ügyfélszolgálata nem az igazi.
- a gyári kalibráció nem tökéletes, az a gamma hogy néz mán ki?
- KitGuruTech [link] 9:37-nél van gamma összehasonlításTudom, nem érdemes kalibráltatni 0 percesen, mert elmásznak a színek, de mi van a gammával? Az is elmászik? Amiatt nem lenne mégis érdemes?
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1523 üzenetére
Ez így van, pont ettől jó teszt. Izolálja azt, aminél számít. Illetve tökéletes körülményt szimulál.
Játékban nem konstans a framerate.
Játékban van visual clutter, ami nehezíti a mozgás tisztaságának összehasonlítható érzékelését.
Játékban nehéz állandó sebességű és reprodukalható kameramozgást végrehajtani.
Játékban előfordulhatnak egyéb turpisságok, pl ha van TAA bekapcsolva az elkeni a képet, hiába magas a framerate (noha magas framerate mellett kevésbé ken).Ha látod tesztben, akkor látod azon kívül is, csak nem veszed észre.
-
A témához hozzátartozik, hogy függenek az igények a tartalomtól.
Egy konzoljáték, ahol egyik karakter/ellenség sem mozog gyorsan és a kameramozgás sebességét a joystick gyorsítása korlátozza, tehát nincsenek gyors mozgások kevésbé kell magas fps.
Egy retro játékhoz, ahol darabos az animáció nem kell magas fps.Gépen, ahol az egérrel vezérelt kamera nagyon gyors mozgásra képes, oda minél több fps (és hz) jó. Ha a karakterek v ellenségek mozgása, animációi gyorsak és részletesek, akkor minél több fps a jó. És ez még nem is feltétlen a kompetitív multiplayer territórium, mert fannak fast paced singleplayer gémek.
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #1519 üzenetére
Ha valakit érdekel mire képes egy extrém kiélesített érzékelés, akkor itt egy podcast:
How hardcore Meditation Transformed his Brain permanently | Daniel Ingram
A csávóval csináltak számítógépes tesztet, gondolom 60 fps körül lehetett és framenként tudta érzékelni mi van megjelenítve és reagálni rá. Lényegében a figyelmének a pulzálását a monitor képrissítéséhez szinkronizálta.
Szóval magas szinten biztos lehet látni 240-en is a képtörést, de halandó szinten figyelmen kívül is lehet hagyni (hacsak nem érzékeny erre valaki és zavarja).
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1520 üzenetére
Szerintem ez olyan, hogy az ufotest-en (ami könnyen érzékelhetővé teszi) látod. És ha ott látod, akkor hiába nem veszed észre játék közben (pláne, hogy 500 fps-t semmilyen gép nem tud legenerálni), attól még ott van. És ha ott van, akkor nem lényegtelen.
Persze, diminishing return, mert exponenciálisan kell növelni a gyakoriságot, hogy észrevehetően jobb legyen és van egy "elég jó" szint, ami felett már luxus a jobb (mert drága v nem létezik hozzá hardver stb).
-
Jó pár éve azt hallgattunk, hogy 30 fps bőven elég. Aztán 60 aztán 120, most 360 van. Gyakorlatilag meg aki kipróbálta a jobbat és hozzászokott, az utána érzi, hogy a kevesebb rosszabb és csak mosolyog azon, hogy mi "elég". Nem feltétlen játékban, mert ahhoz nincs meg a hardver, de hasznalatnál, munkánál vagy akár csak, ha görgetsz.
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1516 üzenetére
Az 500 inkább arra jó, hogy a képtörések még kevésbé érzékelhetőek (VRR-t és Vsync-et ugye érdemes kikapcsolni). Illetve még kevésbé mosódik a kép (jobb motion clarity).
A https://www.testufo.com/ -on el lehet játszani vele, hogy mennyire mosott egy 100 vs 120 vs 144 vs 165 vs 240 vs 360 hz. (nálam 170-ig van csak most, meg ugye ips). Egyértelműen látszik mennyivel élesebb és folytonosabb a 170 hz és pl hogy a 120 hz mennyire kevés. Azért az 500 a 360 után van akkora ugrás, hogy lehessen látni, bár tény, hogy a 360 vagy akár a 240 aligha lesz bármikor "kevés".
Nyilván a legtöbb valahogy kinéző játéknál már a 240 fps is abszurd elvárás lenne, pláne hogy gépigény infláció van, az 500hz inkább egyfajta nagy tartalékkal rendelkező hosszútávú befektetés. Csak annyira nem éri meg azt a felárat. Most még legalábbis.
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1514 üzenetére
Közben látom, van mégegy 500hz-es:
Computex 2025: "ragadozó" QD-OLED monitorok az Acer fémjelzésével
Ez az 500hz-es csak 900 dodó lesz, biztos pár kompromisszummal. Gondolom 500k-val nyit majd nálunk és jövő ilyenkorra talán lemegy 350k-ra? Szóval 250k-ért nem rossz az a 360hz. -
emiki6
veterán
Láttátok páran, azt be sem linkelitek ide? Milyen dolog ez?
500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
1500 dodóért előrendelhető. Megnéztem, hogy a 360-as kistesóra mekkora árat mondtak megjelenés előtt: 900 dollárt.
Szóval veszek én is egy 360-ast azt keziccsókolom. -
emiki6
veterán
Először átpörgettem, de annyira sehova nem vezet a beszélgetés, hogy muszáj beleszóljak.
A monitor 3440 x 1440. A kolléga nagyobb felbontáson renderel és a monitor leskálázza (ahogy ezt skynet is írta, máshogy nem lehet). Ennek win felhasználásban semmi értelme, csak minden kisebb lesz.
Játékban van értelme a super resolution-nek, de NEM annak, hogy 1,5x-ös felbontásban renderelsz és leskálázod, hanem ha 2x-es felbontást skálázol le.
2x-es felbontásban renderelni teljesítménypazarlás, erre találta ki az nvidia a DLDSR-t, hogy mondjuk 1,5x-ben renderelsz, azt felskálázza a DL algoritmusával és aztán a 2x-es rendert leskálázza. Ez arra jó, hogy nem kell élsimítást használni, mégis részletes és éles képet kapsz.
Tech Focus: Nvidia DLDSR - What Does AI Downsampling Actually Do? - Digital FoundryPersze általában egyszerűbb szimplán DLSS-t v FSR4-et használni, mert a felskálázás is ki tudja váltani az élsimítást és élesebb képet ad a felskálázott kép, mint az a natív képt TAA-val, ami homályosít és mozgásnál kenődik.
arabus szerintem csak hobbiból tette nagyobb felbontásra, ne foglalkozz vele, nem kell megérteni, valszeg nem is lehet. Pont mint a másik kolléga, aki mindig kikapcsolja a monitort.
Skynet: A hsz-edre válaszképp írt akkor mutasd "kérdés"-nek semmi értelme, így jó választ sem tudsz rá adni.
-
emiki6
veterán
Szerintem itt olyanra nem használja senki, de lehet ilyenre használni. Monitor unboxed szokott ilyen felhasználás mellett a tapasztalatairól beszámolni.
Viszont ha nagy fényerő kell, akkor jobb a mini led. Az oled védelmét a visszafogott fényerőn lévő használat is szolgálja.
A g9 oled mondjuk pont régebbi generáció, ami kevésbé ajánlott ilyenre, mint az újabbak (16:9).
-
emiki6
veterán
válasz
kiszi07 #1269 üzenetére
de miért használja max 5%-a a profi játékosoknak ?
Olyanok a sztenderdek és a szponzoráció.
Meg is találtam a videót róla:
Why Pros Use 1080p Monitors -
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1220 üzenetére
Persze.
Bár mintha az rémlene, hogy a 2K-t a 2560x1080-ra használnák...A wqhd-t se lehetett qhd-nak nevezni, túl egyszerű lett volna... Random bullshit go!
-
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #1172 üzenetére
Nana!
Az ioncserélt víz nem desztvíz, csak ki van lágyítva (nem okoz vízkövesedést, nem rontja a mosószerek hatékonyságát stb). Kicserélik a kalcium és magnézium ionokat nátriumra és káliumra. De ettől még az oldott ásványianyag anyagmennyisége változatlan marad (ezáltal nem olyan jó, mint a desztvíz).karacka01: Gyógyszertát, vegyszerbolt. Mondjuk túlárazott általában.
De ha csak egy kevés kell, akkor forralsz vizet és valamire kicsapódva összegyűjtheted. Pl fazékban forralsz vizet és a fedőről leöntögeted egy edénybe.
Vagy gyűjthetsz esővizet is, abban kevesebb oldott anyag kell legyen, mint ioncseréltben.
-
emiki6
veterán
Jó kis téma ez, kémiás, amit szeretek. És nekem is jó, mert most lehetőséget adtatok jobban átgondolni.
Azért jó a desztvíz, mert nem nyúl a kijelző mevonatához (apoláris oldószerek, pl alkohol ki tudja mit csinálhatnak) és elpárolog. Bármi ami egy tisztítószerben oldva van és nem illékony, az plusz szennyeződés, amit vagy leszed a rongy, vagy nem. (Nyilván ezt tudják a monitor tisztítószer gyártók így egy normális szernek lehetnek előnyei (és hátrányai) is a desztvízzel szemben. A desztvízzel viszont nem lehet mellélőni.)
1) Ha zsíros a szennyeződés, akkor a száraz mikroszálas rongy a jó, desztvíz se kell valszeg. (A mikroszál lényege, hogy a rongy felülete borzasztó nagy, be tudja nyelni a zsíros szennyeződést, anélkül, hogy visszatenné a képernyőre. Én így képzelem el.)
2) Ha nem zsíros, hanem valami ráfröccsent vagy leszarta a muslica stb, ami rászáradt, akkor kell a víz, hogy feloldja. Desztvíz nyer, mert ami rászáradhat, az vízoldható ugye. Itt indul a játék, hogy a desztvíz nem szennyez, de ha feoldja ami rászáradt, akkor oldat lesz és az oldat, ha rajtamarad a felületen, akár szétkenve az megint rászárad stb.
-> Rongy + kis víz (= nedves rongy), csepp leoldása, szétkent oldat (azaz a nedves felület) száraz ronggyal letörlése. Nyilván fog még maradni a felületen oldat, ami rászárdhat, azt néha a ronggyal törölgetés lekoptatja, de előfordulhat, hogy meg kell ismételni a nedves rongy - száraz rongy kombót.Ez az elmélet legalábbis (a gyakorlattól némileg eltérhet). Remélem volt benne hasznos kiegészítés.
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #967 üzenetére
Mondjuk kicsit más a 120 fps 240hz-en, mint 120hz-en, bár olednél kevésbé, mint lcd-n.
Ez amúgy olyan, hogyha a 360hz-et megszoktad, akkor látni fogod a difit 240 és 360 között. Nem feltétlen játékban, hanem görgetés, egérmozgás, általános fluiditásban.
-
emiki6
veterán
Arra emlékszem, hogy vrr esetén, ha a rendszer el tudja érni a max rr-t, akkor érdemes cap-et tenni 3 frame-mel alá és a v-syncet kikapcsolni. Minden más már hókuszpókusz.
Ha nem capel a monitor akkor meg úgyis mindegy, hardver bottlenecket szoftverrel aligha lehet megszüntetni.Van egy játék amire a moddoláshoz kell egy másik progi. Na ott volt, hogyha a mod progi fut, még modok nélkül is képes rátenni több száz ms latencyt. Azt az amd anti-lag teljesen megszüntette. De amúgy én se használnám.
-
emiki6
veterán
válasz
karacka01 #959 üzenetére
Talán ide jobban illik a kérdés: uhd filmek lejátszása
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #956 üzenetére
Látjátok, kár volt keresni, szimplán csak venni kellett volna egyet.
-
emiki6
veterán
Hoppá, mit találtam! Az 500Hz-es samu panel nem gen4, csak frissített gen3:
More recently in April 2025 Samsung Display have contacted us to correct a point about the new 27″ 500Hz panel. They’ve confirmed now that this particular panel does not actually use EL 3.0 material and is officially therefore an update to their Gen 3 panel from last year (27″ 360Hz version). It still uses EL 2.0 but updates have been made to the driving circuit to allow for an increased refresh rate, and to the organic material that have enabled a higher brightness to be achieved. We have now updated this article to reflect these corrections and the naming schemes for each panel.
-
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #872 üzenetére
+1, elég alacsony fordulatszámon minden venti halk. A P12 olcsón, halkan, egész jó levegőmennyiséget szállít. Ennyi. Fancontrol-ban most ránéztem, az egyik 400, a másik 700 rpm idle-ben, de nem emlékszem melyik szenzor a házventi és melyik a cpu. Terhelés alatt meg úgyis a VGA lesz a leghangosabb.
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #844 üzenetére
Ezért kerül csak 530 ezerbe.
Ha nem billegne lehet 600k lenne.
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #816 üzenetére
Általános felhasználásra jó az oled. Munkára nyilván inkább ips mondjuk.
Monitorunboxed videójában is csak a kép közepén az elválasztást sikerült beégetni észrevehetően, de ha néha picit eltolja az ember egyik v másik irányba, szerintem az se fog beégni. Az, hogy játékban van HUD, az nem csinál semmit, hacsak nem napi 8 órában tolod.
Meg ugye írták, nem max fényerőn kell használni, meg képernyővédő, stb.Nekem már a galaxy s2 se égett be számottevően az életciklusa végére, és az 13 éves tech.
-
emiki6
veterán
Inkább valaki intézze el, hogy kijöjjön az 500 hz-es széria, szeretném már látni mennyiért fogják vesztegetni.
Hegyirablo: komment a videó alatt:
"Ez szerintem ne tántorítson el a vételtől. Egyébként én vagyok az egyik, akinek a beégés tapasztalata és képanyaga fel lett használva ehhez a videóhoz, nekem ugye LGC1-em égett be 10.669 órát üzemelt és kb 8-9ezer óra körül kezdett el látszani, utána rohamosan romlott. Azt viszont fontos tudni hogy én nem csak játékra/filmezésre használtam, hanem monitorként munkához is , aminél sokáig vannak statikus elemek a képernyőn és így üzemelt a legtöbbet, ami a lehető legrosszabb az olednek.
Ráadásul azt is el kell mondanom hogy hiába égett be, filmeknél mai napig ezt nem nagyon vagy csak nagyon ritkán lehet észrevenni, mert a begés akkor a legszembetűnőbb mikor egy féle szín látszik a képernyőn mint például a tiszta felhőmentes ég, vagy egy fehér szoba, filmekben meg azért szerencsére ritkábban vannak ilyen jelenetek, úgyhogy erre még mai napig használható. Tehát aki csak filmezésre vagy játékra használja annak nem kell tartania beégéstől. A lényeg hogy minél többféle tartalmat fogyasztasz minél gyakrabban váltakoztatva annál kisebb a beégés kockázata, ez filmeknél maximálisan teljesül, és az olyan single player játékoknál is amikbe maximum 40-100órát ölsz bele. Aki viszont 4-5 éven át csak egy COD,WOW-hoz hasonló egy játékba tervez több 1000 órát beleölni, annak nem javaslom az oledet, ugyanis ennyi idő alatt a játék által folyamatosan ugyanazon a ponton megjelenített HUD elemek azért értelemszerűen beéghetnek, sőt szinte biztos hogy be fognak égni.
Tehát a lényeg hogy közel sem kell ennyire félni tőle, és annak ellenére hogy én is hogy jártam, most újítottam TV-t. Először vacilláltam, hogy Oled mellett döntsek-e megint, mert nekem ugye továbbra is kell munkára is, de végül nem tudtam lemondani az Oledről mert sokkal több pozitívum szól mellette mint ami ellene szól! Úgyhogy beújítottam egy LG G4-re, aminek annyival jobb a fényereje, mint a C1-emnek, hogy munkához jelenleg 15%-os fényerőn használom és még így is tök jól látok mindent (remélem így elérem hogy begés biztosabb legyen), ha pedig játszok vagy filmezek akkor 100% fényerőn megy és leesik az állam attól hogy milyen jól néz ki.😲🤩 "(Bekezdéseket mondjuk nem szeret használni aki írta.
)
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #801 üzenetére
480 Hz biztos nem, azt nemtom honnan másolták ki.
-
emiki6
veterán
Na, akkor bemásolom az OLED TV összefoglaló vonatkozó részét:
6. Bejáratás, kalibrálás
Az OLED kijelzők esetén is (plazmákhoz hasonlóan) van egy hozzávetőlegesen 100-200 órás "bejáratási idő" (az első használattól kezdődően).A bejáródás során jellemzően csökken az inhomogenitás (a 0. perces kezdő állapothoz képest), illetve az új „foltok” (avagy szürke felhők, néha függőleges sávok) kialakulására való hajlam is.
Tehát mindenképp használjuk legalább 10-20 órát a készüléket, kb. 5-5 óránként legalább 1 órát készenlétben pihentetve (így fut le legalább 1-2 automata kompenzáció), mielőtt visszaküldenénk a boltba „foltos szürke” hibák miatt. Ezek jó eséllyel eltűnnek, vagy gyakorlati szempontból jelentéktelenné válnak.
A televíziók ideális kép beállításai megtalálhatóak az interneten (pl. RTINGS).
Kalibrálásról őszintén:
Megfelelő műszerek hiányában (spectroradiometerrel profilozott colorimeter és bit perfect minta generátor) nem érdemes hozzányúlni a Fehéregyensúly és Színkezelés beállításokhoz, mivel ezek készülékenként változó módosításokat igényelnek. Ha valaki nem rendelkezik ezen eszközök mindegyikével akkor nagyon nagy eséllyel csak rontani fog a gyári kalibráció minőségén, teljesen mindegy milyen eredményt mutat a kalibrációs szoftver, ugyanis a szoftvernek fogalma sincs a műszerek pontosságáról. Önmagában csak colorimeterrel (pl Xrite, Calibrite, stb.) nem lehet a színeket kalibrálni, még a beépített colorimeter korrekciókkal sem (akár deltaE 3 vagy több is lehet az eltérés egy spectroradiometerhez képest, aminek fényében csak félre lesz "kalibrálva" a tv) (így a bolti kalibráció sem ajánlott, márcsak azért sem mert a kalibrálás előtt leglább 100 órát használni kell a tv-t, annak érdekében, hogy bejáratódjon a panel). Magyarázat: [link]
QD-OLED tv-k esetében még fontosabb a megfelelő műszerezettség, 2 nm-es spectroradiometer hiányában nem kalibrálhatóak színhelyesre. Így aki nem rendelkezik 2 nm-es felbontással rendelkező spectroradiometerrel, az nem tudja kalibrálni ezen kijelzőket.
Magyarázó videó -
emiki6
veterán
Ha jól látom amúgy a samu oldalán unicredit és k&h is visszatérít 10%-ot.
-
emiki6
veterán
válasz
karacka01 #734 üzenetére
Én amúgy szoktam fullhd-n 720p tartalmakat nézni, mert már az is okén tud kinézni, szóval nem gondolom, hogy gyász lenne 1080p-t 1440p-n nézni.
De ha szakvélemény kell, akkor az UHD filmek lejátszása topikban érdemes tájékozódni. Van ott összefoglaló is, hogy hogy kell setupolni a médialejátszó programot, hogy legjobb legyen a kép.
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #728 üzenetére
Olyan fényviszony mellett ami a képeden van elég kell legyen az oled is szvsz.
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #724 üzenetére
Persze, használható, de neten olvasgatva a minilednek az előnye a brutál fényerő, hátránya némi bloom.
Mondjuk pofonegyszerű a történet, kell venni egy oledet és ha nem elég vilagos mérsékelt fényerőn, akkor visszaküldeni és venni eg mini ledet.
-
Én amúgy azért is várok a gen4-ra, mert hosszútávra tervezek, egy jó oled monitor 5 év múlva is jó lesz, itt már csodák nem lesznek. Nagyobb tartósság, nagyobb fényerő és kevesebb magenta szórás nagy fényben.
A fekete, a kontraszt, a színek már most bőven jók, aztán mindenki döntse el mekkora refresh rate-et akar.Beégéstől nem félek, ott ahol zavaróvá válhatna nem fogok statikus képet tartani. A játékok UI-a meg hasonlók sose fognak annyira beégni, hogy elcsesszék a képet (hacsak nem eleve hibás a panel v ilyesmi).
Pont nemrég került szóba valakivel a galaxy s2, ami 2012-es és már abban is amoled volt. Mondták akkor is, hogy jaj, beég (új technológia volt, nyilván volt beégési hajlam). Nálam, mire használhatatlanra avult a telefon (~5 év) látszott, hogy homogén képen van némi beégés a "tálcán", de használat közben észrevehetetlen lett volna.
Nem kell a kép közepén statikus tartalmat tartani (mint pl a monitor unboxed-os videóban a középen képelválasztással) és akkor nem lesz szembetűnő beégés. -
emiki6
veterán
válasz
Dare2Live #705 üzenetére
Abszolút. A 4k és a hrr annyira nem kompatibilis, mert nincs rá megfizethető vga (vagy még egy 5090 is kevés). A 1440p jelenleg egy jó sweetspot, ami persze szintén nem olcsó config alap hrr-rel.
Erősen játékfüggő amúgy, hogy hány fps kell. Singleplayerben is jó ha van, ha gyorsak a játékban a mozgások v van gyors kameramozgás. Pl kifejezetten sajnálatos, hogy egy ninja gaiden 2 black 60 fps-re lett célozva mind ps5 pro-n, mind pc-n, pedig oda ma már én minimum 120-at céloznék meg.
Single-ben 1440p 120fps > 4k 60fps pl. Jó ha arányban van a képélesség és a motion clarity. Amúgy ja, 4k-ra elég a ~175Hz, pláne, ha a 240 akkora felár.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztalos klub
- Automata kávégépek
- Spórolós topik
- Wuthering Waves
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hardcore café
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 250GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest