- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
m3ss
veterán
válasz
aleister #14479 üzenetére
najo nem kezdem el megint, mert mar eloadtam, de az a baj hogy turistaskodni nekem nem lenne jo a 18-105, persze masnak lehet. de ahhoz meg kb dslr is felesleges
tajkephez 90%-ban szuk lesz, portrezni esetleg 105-on, kozelpontja szinten nem jo.
persze sajat felhasznalast nezem, de az a dupla atfogas kb hasztalan (nekem). inkabb lonek portret a tamron vegen, 2.8-on mint a 18-105-tel. na meg van lent is 1mm.
esetleg hegyekben el tudnek kepzelni par szitut ahol jol johet a 105mm tajkepezni...egyebkent max akkor ha lusta a fotosen most is csak akkor raktam fel az 50-est vagy a 105-ot amikor dof vagy lekepezes kellett. amugy sigma 10-20. egy ertelmes epuletfotot nem tudnek 18mm-en loni kivulrol sem, nem hogy belulrol
tavalyi "turistakepeim" is 18-55, es szinte mind panorama vagy 18mm.
turistaskodni nagylato kell, sztem. csaladot bele lehet komponalni az epulet ele is ha azt akarja az illetoamugy meg felcsavarsz vmi mas obit ha makrozni/madarazni/gyerekfotozni/portrezni akarsz.
de ez csak az en elkepzelesem dx-re... -
.DLL
veterán
válasz
aleister #14254 üzenetére
Jaja, így van, erre vonatkozott pl. a második kérdés. (összesített fényerő, ami a rekesznyílás+kihuzat fényerővesztesége) és a kihuzatot végülis mindegy hogy mi adja, közgyűrű, vagy az objektív saját élességállító menete (ami makró obi esetén jóval hosszabb, pontosan olyan hosszú, hogy a gyutávja mellett kijöjjön az 1:1 leképzés)
Tehát ha a két gyutáv megegyezik, a két rekesznyílás megegyezik, és a két kihuzat (filmsíktól való távolság) is megegyezik akkor elvileg, elvileg a fényereje és a mélységélessége is nagyon hasonló lesz a két felállásnak. (és igen a közgyűrűs obin nyilván nem lesz végtelen, s csak egy szűkebb fókusztartományban fog tudni élességet állítani, de ez nem gond ha makrózni akar az ember)
-
kiskornel
addikt
válasz
aleister #14242 üzenetére
"Csekk disz." - ezt nagy ívben kerüld el. A normál mélységélesség képletek macro környezetben nem alkalmazhatók! Már az alapvető feltételek miatt sem. Ezek a marhák meg ráhúzták a normál számítási módszert.
Már eleve rövidlátó lesz a rendszer közgyűrűvel, és a végtelen fog eltolódni n*10cm környékére...
Aztán meg macro kalkulátor, ennek aztán nagyon van értelme így, két tizedesig számolva:
Mivel nem tudom, hogy számol, a kijelzett adatok nem igazán megbízhatók... Én ezt messziről kerülném.
-
MegaQxY
csendes tag
válasz
aleister #14156 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Megnézem a 150-500at is, valóban az 50-150 tartomány felesleges így jobban bele gondolva, köszönöm a tanácsot
Kiskornel azért gondoltam nem fixre, mert ha pl kicsit közelebbről vagy távolabbról bukkan fel akkor legyen esély a zoomra.
Amúgy mindenkit megnyugtatok állványról kattogok
-
imyourfriend
őstag
válasz
aleister #14155 üzenetére
Nem mondtam hogy csináltam, de ami engem érdekelne (szarvasbika) azt is csupán bőgéskor képelném. Ezért nem éri meg beruházni. Találsz egy szép helyet, akár vadváltó akár túrás nyomok vagy elfeküdt fű és beélesíted oda a dolgot. Ebből ezt vettem le. Én úgy gondoltam el hogy egyik oldalról átlátszó üveg fel a fedett lesre és mögötte felállítani a szereléket. Jó hogy szóltál megkérdezek pár erdész ismerőst én is, de inkább nem vágok bele mert költséges a fotózás. Abból kiindulva véltem amúgy 24-70es sigma árát 75 környékére mert irányjelzőn láttam eladót, nemrég kelt el 79-ért egy UV szűrővel. Ha egyről, a 24-70 f/2.8 EX DG-ről beszélsz te is.
Tami nem kell.
150-500 ban gondolkoztam én is, majd idővel szeretnék egyet.
Irányjelzőn mintha lett volna 65-ért is 24-70 es sigma, igaz lehet nem a legjobb állapotú.
-
.DLL
veterán
-
.DLL
veterán
válasz
aleister #14004 üzenetére
Ha jól árasítják akkor üthet. Mindent el lehet ba...ltázni, ha olyan ára van, hogy veszek inkább 4 fixet helyette. Nekem nem lenne gond, hogy ekv. 56mm-nél ér véget, nyilván jobb lenne fizikai 50mm, de ne legyünk telhetetlenek. Akinek átfogás kell az vesz kevésbé fényerős zoomot. A Tokina 11-16-ot sem az átfogása miatt szeretik. Én nagyon várom ezt az obit. <3
(ja tegyük hozzá, hogy az egyik lényegi felhasználási köre a videózás lenne, ezért olyan csábító 18mm-től f/1.8 van) -
-
Clemi
veterán
válasz
aleister #13859 üzenetére
Az én szememnek egyik gyutávon se pontos, viszont az eltérés iránya és a mértéke változik.
Nekem 70 mm-en back focus (kicsi)
105 mm-en back focus
141 mm-en front focus
209 mm-en front focus (kicsi)
300 mm-en back focus (LV módban elég látványosan)
Szóval szerintem össze-vissza, ezért erősen javasolt a rekeszelés, amit meg is teszek ha lehet és van elég fény, mert az ISO emeléstől ver a víz, és nem szívesen használom ezen a vázon, mert eléggé be tud zajosodni. -
Clemi
veterán
válasz
aleister #13815 üzenetére
Tudok persze, de ha van valakinek ilyen obi, jó lenne tudni, neki is úszik-e a kép (nekem balról jobbra átlósan) a keresőben, amíg a stabi dolgozik (félig lenyomott expo gomb és a lövés pillanatra várakozás).
Bocsi, ha sok egyszerre. Ha túl kicsik el tudom küldeni az eredeti full méretet is, de azt nem akartam a Flickr-re feltenni.
-
Throme
veterán
válasz
aleister #13782 üzenetére
Kinek mi számít
Ezért se veszem alapnak ezeket a teszteket 100%-ban.
Tudod én régebben kaptam és itt is néztem mástól mintaképeket. Amolyan ellőtt, érintetlen képeket.
Ott eléggé CA-zott a tami. Ezt most vagy hiszed, vagy sem. Nem tudom bizonyítani.
Nekem jobban tetszik a nikon és a zsé is megvolt rá. Nem cserélném le. És ez nem sznobság, mielőtt ilyesmit feltételeznélSzóval azt az orbitális CA különbséget én nem látom. DE az előzőekben leírtak alapján engem nem is foglalkoztat a CA.
Ajánlani viszont tényleg a tamit lehet, és most már a gari is jelentősen több. Nincs ezzel semmi gond, csak nem klasszisokkal jobb....
-
Throme
veterán
válasz
aleister #13739 üzenetére
Hm, az slrgear-en 200mm alatt kicsit jobb a nikon, de felette már nem, és tényleg nagyobb eltérést mutat.
Ez nekem azért érdekes, mert nem ezt tapasztaltam, mikor keresgéltem telét és képeket nézegettem....De, ha jól tudom D5100-ban is van már CA szűrés. Nekem nincs gondom ezzel a jelenséggel a nikon tele esetében
-
Darko
senior tag
válasz
aleister #13716 üzenetére
Ez a helyben kalibrálás érdekelne mikor lesz majd. Azt hiszem megy este a mail hozzájuk, csak még össze kell szednem a kérdéseim.
Ha jól tudom Brémában van a Tamron szerviz. Anyámék ott laknak, 1 hét múlva jönnek haza és maradnak egy hónapig. Tehát azután ki is vihetnék magukkal és eljárnának az üveggel kapcsolatban. Na ezt a helyben kalibrálást is megérdeklődöm mikor lesz a Cameránál. Jó lenne ha nem kéne megutaztatni.
-
Darko
senior tag
válasz
aleister #13709 üzenetére
Köszönöm a gyors válaszod!
És a Camera Kft végzi ezt vagy kiküldik külföldre? Ez a szerviz hossza miatt lehet érdekes, hogy mennyi idő alatt végeznek.
Még nem volt dolgom velük, meg fogom kérdezni az árakat és ha választ is kapok akkor azt megosztom itt.
Hát igen a saját vázhoz kalibrálás eladásnál okozhat némi problémát. Ezen már görcsöltem egy sort, de ha sikerülne belőni az üveget, valószínű hogy hosszú ideig maradna
-
válasz
aleister #13665 üzenetére
Guglizz rá. Freddyék is a 17-50-ekből a motor nélkülieket keresték, mert a legutóbbi széria mind motoros! Az én valaha volt 28-75-öm is az volt.
[link] - Wikipedia, de hogy ez mennyire megbízható.Akela: pontos típusszámot kell kérni rendelés előtt.
-
Darko
senior tag
válasz
aleister #13460 üzenetére
A 70-es vége nagyon szimpi csak hát a 28 kezdő az sok egy kicsit. Legideálisabb a rövidebb kezdő es kb 70-es vég lenne, csakhát 2.8-as fénnyel a sigma 24-70 van 200e feletti árral. Marad a tami 17-50 2.8, de hát mindenki dugva tartja, milyen lett ez a világ a sok önző emberrel a hátán ...
-
Darko
senior tag
válasz
aleister #13454 üzenetére
Körbenéztem, de nem találtam sehol, ami ugye jó is meg nem is. Jó mert annyira jó uveg hogy nem akarnak megválni tőle, rossz hogy így nem tudom mikor lesz nekem. Láttam sigma 28-70 2.8-at hardveraprón, összehasonlítva a 2 üveget , tud valaki mondani róla valami infót?
-
Gordiann
őstag
válasz
aleister #13355 üzenetére
Köszi a tippeket!
Tudom, hogy szükségem van 200 300 körüli tartományra, de semmi minőségi elvárás nincs. Kirándulások miatt, meg volt az elmúlt években amikor hasznát vettem (régi vázzal).
Nem szükséges a 300, 200 is bőven elég. De a 105 az kevés bizonyos helyzetekben.
Ezért gondoltam a duplakitre. De ha tényleg jobb a 18-105 a 18-55nél, akkor azt választom és max egy ideig nem használok telét.
De fényerős obi mindenképp kell. Most manuál fix50em van, de ehhez a géphez a Nikon fix 35-öt néztem meg a fix 50et is....
A Tamron 17-50 f2,8 nak tényleg a hangjától félek, Tamron 70-300 Apo -val utálom a kereplőt, de telének amennyit használom elmegy. De alapobinál lehet gáz lenne...szerk: De 2,8as tamron esetében nem annyira kellene a fix50/fix35.... talán...
-
Santiagain
őstag
-
válasz
aleister #13270 üzenetére
-1.
Csak akkor best buy ez a 11-16, ha kell a 2,8-as fényerő.
Egyébként ennél jóval olcsóbban lehet venni pl. a Sigma 10-20-at. Lehet, hogy valamennyivel gyengébb a képe, de 10mm-ről indul.
Vagy a Tokina 11-16-tal kb. egy árban a Sigma 8-16. Optikailag is jó + 8mm-től megy 16-ig. Ennek egy a baja, hogy nem szűrőzhető normális módon. -
Anubis_9
addikt
válasz
aleister #13222 üzenetére
A facebook oldal szerinti infókat mind elküldtem nekik mailben. Kíváncsian várom válaszukat.
Nem mintha létszükség lenne, de azért aggaszt, hogy nem kaptam hozzá magyar nyelvű útmutatót. Anélkül MO-on nem is lehetne forgalomba helyezni semmit. Bár ez sem igaz, mert pl. számítógép alkatrészekhez (pl. alaplap, CPU, memória amikre kifejezetten gondolok) sincs ilyen.
-
Anubis_9
addikt
válasz
aleister #13214 üzenetére
Rajt van a magyar nyelvű matrica, hogy 5 év gar. Amúgy beszéltem a Tamron magyar kizárólagos disztribútorával, ahol is az ügyintéző csaj nagyokat csodálkozott, hogy ilyen hogy fordulhatott elő. Mellesleg magyar nyelvű kezelési útmutató sincs a dobozban! Na, akkor végképp meglepődött!
-
válasz
aleister #13155 üzenetére
Nem csak nálam volt xar az AF. Egy jó SWM vagy HSM után kész őrület volt az a Tamron vadászása...
Ebben(AF sebesség) viszont nem hinném, hogy lennének ugyanolyan típusú obik között nagy különbségek.
+ nyitva elég gyér volt a képe, de leméretezve, vagy egy 12-es FF vázon még lehet jó. Amúgy rekeszelve sokat javult. -
Zozzer888
addikt
válasz
aleister #13155 üzenetére
Őszintén szólva csak azért merült fel a kérdés, mert akarok egy jó "alapzoomot" és crop-os gépre ez egyértelműen a tami 17-50 lenne.De hosszú távra tervezem és megfordult a fejembe hogy "na de mi van ha közbe becsúszik egy ff váz?" Az 5D mk I ára már kb ott van ahol az 50D-é volt pár hónapja...
szerk.: Csak közbe rájöttem hogy ha az 5D mkI ára is megindul a lejtőn, sanszos hogy az 50esé is elfog
-
Darko
senior tag
-
Darko
senior tag
válasz
aleister #12945 üzenetére
Ezt most nem értem
, Tamron 70-300 2/3-ad árban van a Nikon 70-300 vr-hez képest. Egyébként tényleg jobbnak mondják a tesztek a Tamront, főleg a stabilizátora döbbenetes. Lámpafény mellett 300mm-en 1/20-ad záridő mellett nem mozdul be. Ezt anno a N18-200-al nem tudtam megcsinálni. -
Crob
tag
-
csakb
őstag
válasz
aleister #12537 üzenetére
"Én anno elolvastam mindegyik írását és az összes Natgeo-s fotóskönyvet is, és nem éreztem, hogy elpazaroltam azt a rászánt pár órát."
A NatGeo fotóiskola könyvek tényleg jók voltak, könyvtárakban általában még fellelhetőek. Kelby stílusától én viszont a falra mászok, akárki akármit is mond.
-
csakb
őstag
válasz
aleister #12533 üzenetére
Akárhányszor lapozok bele egybe, 1 percen belül be kell csuknom, mert agypéniszt kapok. Legutóbb akkor dobtam vissza "Nobozmeg!" kiáltások közepette, amikor megtudtam, hogy tájképet csakis és kizárólag kékórában szabad fényképezni, és pont.
Nem nagyképűségből, de nekem sok újat nem tud mondani, a nyilvánvaló hülyeségekkel (amiket egy naiv kezdő talán el is hisz) viszont nagyon fel tud húzni. Én ezért nem ajánlom senkinek.
-
atok666
őstag
válasz
aleister #12402 üzenetére
Nem pont hasonlitas, de a Kai tesztelte a DXII verziot
Atok
-
kiskornel
addikt
válasz
aleister #12415 üzenetére
"Igen, erre írtam én is, hogy kevés fény esetén mehet az AF" -
. Hehe. Hát nem. Nem a kevés fény okozza az AF nem jó működését, hanem a fényerőcsökkenés. És a kettő nem ugyanaz, mert az előbbinél elég lenne csak jobban megvilágítani a témát, és működne az AF.
Az AF kilövésének geometriai okai vannak. Az obi fényereje lecsökken = legnagyobb hasznos átmérő lecsökken -> kisebb a fény maximális beesési szöge. Ha ez a megengedett alá megy, világíthatsz akár atomvillanással, akkor sem fog működni. -
zolka78
senior tag
válasz
aleister #12411 üzenetére
Egy nem fényerős obira rátesz 1-2 közgyűrűt és már is ugrott az AF. Ehhez még hozzá jön a minimális élességi tartomány és máris rá érez mi is a munka a makrózásban a dedikált obi nélkül. Én is próbáltam intelligens közgyűrűt ami átviszi a jelet, egy előnye volt , hogy beugrasztotta a blendét, de az AF volt az első ami bukott.
-
k1csi
senior tag
válasz
aleister #12342 üzenetére
Végre valaki aki ezt a tájkép=nagylátó mantrát is elkezdte cáfolni.
Jópár helyen megvan a nagylátó célja (szándékos perspektíva túlzás, apróbb előtérben lévő téma kiemelése, szűk helyen tér nyerése stb-stb) viszont pont egy klasszikus tájkép az ahol a háttér totál a semmibe fog veszni nagylátóval...m3ss
Nem teljesen követem amit írni akartál viszont tény, hogy van olyan tájkép ahol annak ellenére nagylátót szokás használni, hogy elvész (a végtelenbe) a háttér. Ilyen kép van előttem: Vízpart sziklákkal amit ki szeretnél emelni és ND1000 szűrő a selymes víz miatt.Viszont továbbra is tartom már sokszor említett állításomat: Ha valaki absz. nem tudja milyen gyutávú, milyen fényerejű obit kellene vennie a saját céljaira (vagy egy adott obi megfelel-e) jó eséllyel semmilyet, esetleg jó áron olyan használtat ami könnyen elérhető/továbbadható.
Továbbá precíz és részletes leírás hiányában (a téjképbe is szinte minden belefér) mindenki a saját céljai/szokásai alapján fog ezt-azt ajánlani ami max. jól összezavarja a kérdezőt...penomope
Szóval konkrétabban mi is lenne az a tájkép? -
m3ss
veterán
válasz
aleister #12344 üzenetére
(#12344) aleister 18-105 melle sztem is jobb dontes.
(#12345) csakb ehhez nem kell exif, thumbnailbol ranezesre latszik hogy nagylatoszog nagyresze...
lehet nekem a panoramara all ra a szemem, de nem ertek veled egyet egyaltalan.
ha annyira kivancsi vagy mutatok par 18mm kepet innen onnan ahol panoramazgattam is es mondd meg hogyan mutat. vagy part mellett ilyen nd szuros mosott partos vizet, panoramabol nem tudod megloni nem hogy 18mm-en... -
m3ss
veterán
válasz
aleister #12339 üzenetére
tamron 17-50 melle egy 35-os?
az miert jo? a tamron nem 2.8? azert az 1.8 vs 2.8 nem olyan nagy kulonbseg, hogy felrakd allandoan a fixet. ha azert jo melle mert rekeszelni kell a tamront akkor meg a tamronnak nincs semmi ertelme, mert nem vmi olcso. es azert a 17mm-ert eleg draga ...
hat nem tudom hol tajkepfotozol meg mit, szerencses helyeken jartal. nem volt meg 1 olyan tajkep ahol eleg lett volna nekem a 18mm. kopkodtem mindenhol ahol tajkepet fotoztamelcsereltem volna a 18-55-ot barmikor egy fix 17.5mm-re ha tajkepeztem
amugy nem sok nagylatot hasznaltam meg, parat kattintottam egy 11-16-tal..nem is igazan tudom mi tortenik 10mm kornyeken. de hogy a 16mm kornyeke nagyon kellene az biztos. 18mm-be ha nincs helyed ide-oda mozogni kb soha nem fer bele annyi eloter amennyit szeretnek, vagy a horizontot nem tudom odarakni ahova szeretnem. meg portre allasban lott 18mm panorama kepeknel is keves nekem az egbol sokszor...amugy most kivancsisagbol megnyitottam 1x.com-ot, csak kicsiben vegiggorgettem a landscape 1. oldalt, hat a kepek 90%-a siman 16mm alatti..
-
kiskornel
addikt
válasz
aleister #12101 üzenetére
Nem, nem! Azon az obin a blende csak is kizárólag az obin állítható, és a vázon nem. Sőt, a váz azt se tudja hol áll a blende, köszönhetően az elektronika teljes hiányának.
(#12098) total90: A blende ragadását általában olaj szokta okozni. Bele szokott száradni, ha nem mozgatják meg időnként. Itt is az lehet a baj. Megvette az illető és olyan sokat használta.
Ilyenkor ki kell mosatni a lamellákat szakemberrel.
"hogy talicska minőség, de az optika meg penge" - nem. Én nem ezt olvastam. Csak annyi a baja, hogy hiányzik a fókuszrendszer, meg az elektronika. A cikkek szerint egész jó anyagokat használtak fel a gyártásához:
-
M_o_g_y_i
őstag
-
kiskornel
addikt
válasz
aleister #12054 üzenetére
Megfontolandó... mondjuk én elégedett vagyok a slim Hoya-ával. 77mm-es méretben 20k HUF alat sztem nem lehet normálisat kapni. Soknak kent volt a képe.
Ezt a gyártót annyira nem nézegettem, mert MO-n nem hiszem, hogy felcsavarhatnám a gépemre egyik értékesítő helyen se. Nekem a szűrési adatk, meg a hasonlók annyira nem számítanak, mert ilyen kategóriában az már nem valószínű, hogy meglátszik, inkább az élességgel volt mindnek problémája.
-
penomope
csendes tag
válasz
aleister #11978 üzenetére
*aleister
*zolka78
Nincs semmilyen "nagyobb látó" obim, csak egy telém, az mellé szeretnék valamit, ami fényerős. Elég jókat hallodtam erről azért kérdeztem. Én fejeztem ki magam rosszul a portrét illetően, nem arcra gondoltam, hanem "csak úgy" kattintgatni amatőr módon családtagokat.
És így a tájképnél is, annyira nem az átfogás érdekel, inkább a kép élessége. -
spanyoll
addikt
válasz
aleister #11939 üzenetére
Huh, merész egy ilyet elvállalni, sok sikert hozzá
Csak annyit javasolnék / kérdeznék, hogy ezt nem lenne célszerűbb az azonnali fotós kérdések hszébe megtenni sok sok kezdő kérdést összegyűjtve és szerkesztve, nem pedig ide?
Bár ha csak obis kérdésekről van szó akkor megértem, bár oda is nagyon kéne egy ilyen, ott is gyakran sok a writeonly -
Balinov
titán
válasz
aleister #11659 üzenetére
nem mondod. eleg jol tajekozott bar ebbe a profi vonal=Nikkor, consumer=Nikon dologba lehet valami
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- PlayStation 4
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Tőzsde és gazdaság
- Asztalos klub
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Futás, futópályák
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- EAFC 25
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- MSI CYBORG 15 A13V
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest