- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
aleister #22665 üzenetére
A tiéd az effektív fényerőt riportolja a váz felé, az enyém meg a "ráírtat".
Egyre közelebb fókuszálva a makrókkal folyamatosan "vesztik el" az effektív fényerejüket.
Jellenzően 2,8-as obiknál 1:1-nél ez úgy kb. F4,8-F5,6.
A 150-esnél ezt szépen látni is lehet.
Tekerd a fókuszt végtelenbe. Ujjal akaszd ki a rekeszmozgató pöcköt legnagyobb rekesz állásba. A bajonett felől nézz át rajta, majd kezdd el tekerni a fókuszgyűrűt a közelpont felé. Látod majd, ahogy húzódik be a rekesz. -
masterful87
senior tag
válasz
aleister #22646 üzenetére
Mik lennének, és mennyiért a Tamron alternatívái? Ha jól sejtem, ezt a tudást, AF-t, képstabit ennyi pénzért senki más nem adja?!
Mi lenne a következő szint, mondjuk fényerősebb, ami szintén best-buy kategória? Nikonra kellene.Csak azért érdeklődöm, hogy nem ám megveszem ezt 90-ért, közben +50-ért kapnék egy még jobbat, fényerősebbet is. (mondjuk nem látok rá esélyt, de hátha
)
-
Horvla
csendes tag
válasz
aleister #22647 üzenetére
Köszönöm szépen a fáradozásodat!
Melyik kép alapján gondolod ezt? Valamint, ha jól értem, akkor nem olyan egyértelmű? Az AF-el kapcsolatban mi a véleményed? (Sajnos én sem garantálom, hogy a fényképezett felület tökéletesen párhuzamban volt az érzékelő síkjával.) Szerinted decenteres az obi?
-
Horvla
csendes tag
válasz
aleister #22628 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet (ismét
)!
Meg fogom nézni! Próbálgatom az objektívet, de nekem egy kicsit furcsának tűnik (AF és decenteresség szempontjából), de az is lehet, hogy én bénázok. Ha probléma van az obival, akkor hová "érdemes" vinni? Be "kell" bizonyítanom, hogy mi a baja, vagy elég ha mondom, hogy nem jó, nézzék meg?
Elnézést, hogy ilyeneket kérdezek, de még nem foglalkoztam garanciális dolgokkal (objektív)! -
-FreaK-
veterán
válasz
aleister #22489 üzenetére
Igen CA-t én is néztem, de ezt írták is róla hogy gyengéje.
Sony SLT-A58-al használom itt szerintem csak LV van, belenagyítást meg MF-et nem néztem, de kipróbálom.
Ilyen lágy lenne ez az obi? Mert az élességéről híres amúgy :/ Minolta AF 70-210 f/4 a pontos típusa.
F4 a max, ezt tudja végig 70-210 között. De most kimegyek meglövöm a fát meg az oszlopot lerekeszelve is, aztán megnézzük úgy is.
-
-FreaK-
veterán
válasz
aleister #22479 üzenetére
Feltöltöttem pár raw képet, meg tudnád nézni őket kérlek?
DropboxNekem úgy tűnik mintha nem talált volna fókuszt :/
A fás és az oszlopos képet a gépet stabil alapra tettem le és még 2s időzítőt is kapcsoltam hogy biztos ne mozduljon be, de ha bele nagyítasz 100%-ra, akkor nem túl szép..
A csipeszt kézből lőttem, és egyértelműen megvolt a focus lock. -
Horvla
csendes tag
válasz
aleister #22483 üzenetére
OK. Köszi szépen!
Elsősorban optikailag gondoltam, hogy megéri-e a váltás (persze számít az ár is, de hát....).
Tudnál még abban segíteni, hogy vásárláskor mit próbáljak ki az obival kapcsolatban (új obi esetén)? Hogyan teszteljem, hogy kiderüljönek a hibái (már ha lesznek)?
-
andrisms
aktív tag
válasz
aleister #22472 üzenetére
Köszönöm a választ!
Akkor a 17-50 már eldőlt, a 70-200 viszont még mindig kérdéses.
Pont a bokeh miatt szeretném a 2.8-as variánsokat erőltetni, így az f4 nem igazán lenne opció.
A linkelt használtról mi a véleményetek? ( [link] / [link] , egy magyar oldalon találtam felhasználói értékeléseket, ott nagyrészt dicsérték, de fontos lenne a Ti véleményetek)
Esetleg pontos típusokat tudnátok linkelni? Nézegettem az objektíveket és annyiféle típus van márkán belül is, hogy nem szeretnék véletlenül sem mellélőni velük. -
darugep
csendes tag
válasz
aleister #22417 üzenetére
Szia!
Sajnos használtan nem igazán pörög ez az obi, így marad az új vásárlása.
Előtte a sokak által imádott T17-50 (VC nélküli) volt, az nekem nem igazán jött be.
Köszönöm a segítséget, a kérdést eldöntöttem, belevágok az obi megvételébe.
FX váltás majd ha az anyagiak is úgy alakulnak, azt hiszem az obival most többet nyerek.
üdv:
-
darugep
csendes tag
válasz
aleister #22415 üzenetére
Szia!
A T70-200-t (VC nélküli) imádom. A vele lőtt képek nekem nagyon tetszenek.
A fókusz rész izgat igazából (sebesség és pontosság). Ha képileg hozza a jelenleg használt tami szintjét, akkor biztos nem lövök mellé.
Az esetek 90%-ban az örökmozgó lányomat fozózom (tudom, h a jelenlegi tamim nem egy sebességbajnok).
Egy megerősítést vártam, olyan személytől akinek van használati tapasztalata (mert kisebb vagyon az ára, és döntési ponthoz értem).
köszi és üdv.
-
-
freelanced
addikt
válasz
aleister #22194 üzenetére
Értem, köszönöm a választ, remélem ír más is, esetleg valaki olyan aki használta is (bár, lehet, hogy te is próbáltad már).
Ha tényleg nem éri meg akkor természetesen nem veszem azt, ezért is írtam ide mert én annyira nem értek hozzájuk, nem próbáltam a kit obin kívül még mást.
-
freelanced
addikt
válasz
aleister #22192 üzenetére
Köszönöm akkor körülnézek ott, annyira nem sürgős majd figyelgetem!
Igazából a portré amúgy sem szempont annyira. Tehát akkor talán ha makrózni is szeretnék de esetleg úgy alakul, hogy nem tudom Tamron 90-et venni akkor ha fix obit szeretnék jobban járok egy Nikon AF-S 40mm f/2.8G DX Micro-val mint a Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G-vel? Igaz, hogy kompromisszumot kell majd kötnöm, hiszen nem lesz akkora fényereje mint egy másik fix objektívnek (pl. a fent említett) illetve nem lesz akkora gyutávom sem mint az említett Tamronnál de talán lesz egy kicsi ebből is meg abból is, ha máshogy nem tudom megoldani. Talán még mindig jobban járok így mintha vennék egy előtétlencsét makrózáshoz a kit objektívre hiszen az is 25 ezer körül mozog és ahogy hallottam az sem az igazi.
-
freelanced
addikt
válasz
aleister #22190 üzenetére
Köszönöm a gyors választ! Igen, én is sok jót hallottam már a Tamron 90 f2.8-ról. Hol érdemes nézegetni egyébként használtan objektíveket? Jelenleg itt PH-n nem találtam ilyet, illetve egy volt de az drága.
Egyébként ez milyen lehet: Nikon AF-S 40mm f/2.8G DX Micro ?
Rovarfotózásra biztos kevés, de lehet, hogy ha kompromisszumot kötök akkor jó lehet ha már úgy is fix objektívet szeretnék. Még a Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G-t néztem viszont akkor talán annyival jobb a másik, hogy makróra is használhatom, bár az utóbbinak nagyobb a látószög. Egyébként ezekkel a fix objektívekkel meddig lehet elmenni, mire képesek? Portré illetve tájfotózára is alkalmasak vagy inkább általános objektívnek számítanak? Igazából olyan 60 körül szerettem volna vásárolni valamit, de ha találok jó áron használt Tamron 90/f2.8-at akkor lehet, hogy kicsit többet hozzáteszek, régóta vágyok már rá.
-
Byk01
őstag
válasz
aleister #22150 üzenetére
Azért egy G-s obival fordítva fotózni nem túl kellemes. Elég szűk a dof, a legkisebb beremegéstől arrébb mászik, és eközben kézzel kell tartani a blendevezérlő "pöcköt" ... vagy gyártasz néhány kitámasztót, hogy ne csak a teljesen nyitva és a legkisebb nyílás között tudj választani.
-
Clargica
csendes tag
-
masterful87
senior tag
válasz
aleister #22136 üzenetére
Szerintem a kolléga erre a 3 objektívre gondolt:
Tamron AF70-300 F/4-5,6 Di LD (A17NII)
Sigma 70-300 /F4.0-5.6 DG Macro
Sigma 70-300 /F4.0-5.6 DG Apo MacroGondolom így már nem áll az a sorrend, hogy a Nikkor csak a Tamron után következne képminőségben?!
-
aleister
veterán
válasz
aleister #22109 üzenetére
Hááát...feltettem a P-t, és ekv 16-on állatira belelóg a 3 lapos szűrő vége. A Z-hez sajnos csak 82mm-es adaptergyűrűm van, így pontos eredmény nem tudok mondani, mert kézzel fogtam oda, de azzal határon mozog.
Most sajna DX-en nem tudom kipróbálni. Elvileg azon ekv 16.5 lesz az UWA végén (sőt asszem canonos vagy, szóval 17.5), így a Z pont jó lesz neked.
Ha fontos, holnap kipróbálhatom DX-en, de így látatlanba a fentit reálisnak tartom.Egyébként nem értem a Cokin oldalát. Miért szimplán szűrőméret alapján kategorizálnak? Szvsz többet nyom latba az üveg fókusztávolsága.
-
Studi
veterán
válasz
aleister #22100 üzenetére
Ha ennek van köze a 4/3-os Sigma 18-125-höz, akkor gondolom nem lett volna az erősen ajánlott obik között.
-
Telomanikus
senior tag
válasz
aleister #21685 üzenetére
Nikkor 50mm 1.8 fókusza nem éppen gyors. Nikon 50 1.4-nél meg a sigma élesebb nyitott rekeszen.
Igen a sigma 35 remek lenne amúgy sőőt a nikon 1,4é se rossz
de most a nikon 1.8al szemezek. Az megfizethetőbb.A nikkor 35 ed.t még nem ismerem az lehet remek obi. Dxen szuper volt, bár a fókusz ott sem volt valami sebes.
-
-
imyourfriend
őstag
válasz
aleister #21663 üzenetére
Biztos rengeteg alternatívája van ennek a két gyútávnak Canon/Nikon/Tamron kínálatban, hogy ne érje meg visszahordani akár többször is az újonnan vett esetlegesen fókuszhibás darabokat, ugye?
De érkezik a 24/1.4-es Art is. Viszont nem véletlen hasonlítják az 50/1.4 Art obit a Canon 50/1.2L-hez, ha használhatatlan lenne a Sigma akkor nyilván nem lenne partiban a közel dupla annyiba kerülő L-es lencsével. Viszont várok tesztképet, hátha hozzád is eljutott egy fókuszhibás darab.
-
A Zéé
addikt
válasz
aleister #21656 üzenetére
a Tokinát tegnap elvileg bejelentették
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
aleister #21438 üzenetére
Én pont az ellenkezőjét olvastam...
Itt is inkább a Canon áll nyerésre: Canon 50 1.8 II vs Yongnuo 50/1.8
-
zserbox
őstag
válasz
aleister #21237 üzenetére
nagyon frankón elbeszélünk egymás mellet.
neki még mindig canon kell ergo hagyd már a nikont.
nem tudom mit akarsz bizonygatni, jó obi a 17-50, de azért van jobb és megbízhatóbb is természetesen több pénzért. amiben jobb a fókusz motor, képstabi, több lamella stb...
ha nem így lenne akkor senki nem venne mást erre a tartományra... -
zserbox
őstag
válasz
aleister #21230 üzenetére
"Teljesen rapszodikus fényviszonyok mellett is pontosan talál a fókusza" ezt nehezem hiszem el erre mondtam, hogy egy gyűrűs usm motornak nyomába se ér. A pontos és gyors AF-nak elég sok köze van a képminőséghez amiben a 3rd party obik sose lesznek gyári minőségűek főleg usm nélkül.
"Simán hozza a 400k-ba kerülő, majdnem kétszer ilyen nehéz Nikkor 17-55 f2.8 szintjét" - erről nincs infom nincs nikonom de két apró tényről elfeledkezel, a nikon 55-ig megy 50 helyett...ergo max képminőségben hozza ugyan azt amúgy meg tök más világ .
jó kis obi a tamron, de helyén kell kezelni...
szerk: (#21236) torzo jogos -
torzo
őstag
válasz
aleister #21230 üzenetére
"Szintén nyüstölök egy 24-70 f2.8 VC-t. Csakhogy adjak egy kis táptalajt a további krétai megnyilvánulásoknak, simán van olyan jó, mint a Nikkor 24-70 f2.8."
Ebben biztos vagy? Volt alkalmad N24-70-hez hasonlítani részletesen? Amit a neten erről találni az (nálam) a Nikkor felé billenti a mérleget.
Csak optikai szempontból értem, a stabit most ne számoljuk bele! (Tudom, sokaknak ez legalább olyan fontos, de most ne nézzük!)
N24-70-em volt (és lesz is, ha csak meg nem győzöl a Tamiról), nem tudok róla semmilyen rosszat mondani. AF iszonyat gyors, shiftje nincs, torzítása enyhébb, rajza pazar, szűrőmérete kisebb,... what else?
-
-
JohnyBlue
addikt
válasz
aleister #20931 üzenetére
Háth majd meglátom, hogy is működik. Most hétvégén adok a pofájának a Bécsi Adventen, jövőhétre meg nézek valami élő emberpárt akiken letesztelhetem, hétvégén meg elviszem bulizni egy sötét koncira
Ha ezen próbákat sikeresen veszi akkor szerintem igen jó barátságban leszünk majd.
-
Colonel993
senior tag
válasz
aleister #18992 üzenetére
Pontosan ahogy mondod...
Van egy bizonyos pont, mikor a spóroláson túllép a minőség és a biztonság érzet faktora...
Félreértés ne történjen, imádom a csincsi cuccokat... pofátlan jó dolgokat tudnak kitalálni olyan áron amin már töröd a fejed, hogy ebben nekik mi a haszon.
De teszem azt, 100 mátyás környékén mászkáló árcédulájú obira nemigazán csattintanék kínai "kitudja milyen" bajonettet (és igen, van a Canikonnak ilyen obijai, de én már 50e HUF-tól elvárom, hogy nyomokban ne csak mogyorót de fémet is tartalmazzon a dolog)... vagy simán egyszerűen ha bemegyek egy Pentax üzletbe és kérek PENTAX fém bajonettet, akkor az Pentax minőség minimum és ahhoz tartozó Pentax garanciális feltételekkel.
Csájnából megrendeled a noname gyűrűt és vagy jó az obira vagy nem (általában jó) de, hogy aztán abban milyen mikrorepedés vagy anyaghúzódás van ami csak később derül ki... nah ez a rizikófaktor amit nem kockáztatok meg komolyabb összegű felszerelésnél.
Ha olcsó obiról van szó akkor kit érdekel, most is faragott M42 adapterem van a helioson (bár azt ha leejtem a bolygó reped félbe), de komolyabb dolgoknál ez egy nem kicsit fájópont.
Szerencsére Pentax vonalon még nem burjánzott el ez a műanyag mánia bajonett téren.Szeretés van meg minden, de a gyártók részéről ez akkor is valamilyen mód célzott támadás a júzerrel szemben, bízva, hogy leqrja az obiját és vesz másikat.<- ez a bajom
-
-
.DLL
veterán
válasz
aleister #18757 üzenetére
I-ben is van motor, ha valamelyikben nincs is, az inkább bajonett függő, de Canonnál mindenképp van. Sony és Pentax esetén szeretik a gyártók kispórolni a motort. Melóhelyen van Pentax K200D, rendeltünk egy Sigma 30mm f/1.4 EX HSM-et. Ebből a csak HSM-et nem kaptuk meg, mert elkerülte a figyelmem, hogy Pentax esetén nem jár, ott a csavarhúzó AF...
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #18646 üzenetére
Jól csinálta, Te is mondod.
Itt már leírtam (a képletből vegyétek ki a vakut)!
-
Byk01
őstag
válasz
aleister #18598 üzenetére
A fények variálásánál senki nem mondta, hogy ezután majd vége a fotózásnak.
Viszont, ha jól emlékszem az olvasmányaimra, a zoomok megjelenésekor igen, aztán láss csodát, mégis van minőségi fotózás továbbra is.
A Lytro is csak egy eszköz, amivel az elképzelések megvalósítása könnyebbé válik, de ettől, akinek nincs ötlete, az ezután sem fog jó képeket csinálni.Ez olyan, mint a főzés: a jó kés, a konyhai gépek megkönnyítik a dolgot, de az étel attól lesz jó, amit a szakács beletesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- OTP Bank topic
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged