Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
torzo
őstag
válasz
*Ropi*
üzenetére
Köszönöm. Az esetleges fókuszálási hiba tesztelésére van valami gold standard módszer? Persze, a finomhangolás gyorsan összejön, de a fókuszcsúszás tesztre elég a váz "display-ének a tudása" (D600)? Rendes, nagy monitoron azért a helyzet mindig más, ilyen pedig a vásárlás idején nincs.
Tetszik nekem a Tami, magamtól is arra húznék, de tartok attól, hogy benézem a dolgot. Szervízbe járni már meglehetősen genny érzés. Én csak tudom, hiszen D600-am van!
-
*Ropi*
félisten
"1. Kellően megbízható-e a Tami vagy le kell kérni a polcról hármat-négyet kipróbálni. Olvastam eleget gyári hibákról, különösen az elődöknél. (Használt tami VC-t nem lelek sehol, friss termék, ez érthető.)"
Mindig ki kell próbálni mindent vásárlás előtt, ez alól a Tampon sem kivétel.
Mindenesetre a Nikon bajonettes változatra jellemző F2.8-F4 közötti blendenemállítást mindenképpen ellenőrizd!
A fókuszcsúszása meg olyan, amilyen: ha nagyon korrigálhatatlan a váz AF finomhangolásával, akkor még mindig eldöntheted, hogy nem veszed meg, vagy szervizbe küldöd. Én az enyémmel meg vagyok elégedve."2. Fontosnak kell-e tartani a stabit ilyen fényerőnél?"
Akinek nincs azt mondja nem is kell, aztán ha kipróbálja rögtön rájön, hogy mégis csak jó az.
Videózásnál meg egyenesen aranyat ér, ráadásul semmi hangja nincsen tehát a felvételbe sem nyekereg bele."3. Ha mégis győz a Nikon sovinizmus, tud-e annyival többet a 24-70, mint a 28-70, hogy a kb.100-120 kiló különbséget kiköhögjem? Persze ezekben elsősorban a használt cucc jön szóba."
Erre majd Eperkutyus válaszol, mert én Canon user vagyok.

"Az összerakás minőségében talán nincs különbség a három nevezett üvegben. Vagy tévedek?"
Nem tudom a másik kettő milyen, de a Tami időjárásállóan szigetelt. Meg jó szolgálatot tesz az a reteszelő kapcsoló, amivel a zoomot 24 mm-en tudod rögzíteni, hogy ne tekeredjen ki függőleges állásban hordozva.
-
torzo
őstag
Tisztelet a mestereknek!
Van egy kis összegereblyézett zsetonom és tanácstalan vagyok. Középzoom a kérdés.
28-70/2.8 Nikon, 24-70/2.8 VC Tamron, 24-70/2.8 Nikon a drágulás sorrendjében.
A Tamront a fórumok sztárolják, de azért kérdezem:1. Kellően megbízható-e a Tami vagy le kell kérni a polcról hármat-négyet kipróbálni. Olvastam eleget gyári hibákról, különösen az elődöknél. (Használt tami VC-t nem lelek sehol, friss termék, ez érthető. )
2. Fontosnak kell-e tartani a stabit ilyen fényerőnél?
3. Ha mégis győz a Nikon sovinizmus, tud-e annyival többet a 24-70, mint a 28-70, hogy a kb.100-120 kiló különbséget kiköhögjem? Persze ezekben elsősorban a használt cucc jön szóba.Az összerakás minőségében talán nincs különbség a három nevezett üvegben. Vagy tévedek?
kösz.
-
zserbox
őstag
válasz
JackFeryll
üzenetére
azért ezt leszámítva jó kis obi, de videózni semmikép nem ajánlanám

-
Igen, tényleg annyira szar a képe a 17-85nek. És még rendszeresen szakadnak a szalagjai. Felejtős
Nem tudom, h milyen a keret, de a canon 15-85öt is megnézném a helyedben. É azt venném, a kezdő 15mm miatt. Ha fényerő és stabi is kell akkor a canon 17-55 a csúcs, stabi nélkül a tamron 17-50 az ajánlott. -
Alu
senior tag
Sziasztok!
Eos 60D -hez milyen nagylátószögű objektívet érdemes venni hobbi fotó és videózásra?
Én ezeket néztem, szerintetek melyik lenne a legideálisabb?:
- Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
- Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
- Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSMEF-S 17-85 -öt nagyon szidják, tényleg annyira sz*r, mint amennyire mondják?
Sigma 17-50 képminőségre lehet olyan jó, mint a canon obik?
Köszönöm! -
m3ss
veterán
válasz
Balinov
üzenetére
legalabb azokkal az obikkal nem veszed eszre ha rosszul fokuszalnak

amugy nem rossz a D, van par dolog amiben jobb mint a G. torzitas, flare, rekeszgyuru, suly...
1.8-on azert nem karcol. ca-zik is. 2.2-tol sztem mar jo, 2.8-tol szep eles, 3.2-5.6-on meg b*szott eles
sztem 30-at nem er meg, akkor mar inkabb G. 25e alatt elgondolkodnek rajta.banom is hogy eladtam a kicsit serult D-t 20-ert, igy hogy lesz fokuszkalibraciom jo is lenne

-
m3ss
veterán
válasz
Balinov
üzenetére
sztem G inkabb. bar 35-hoz hasonlitom, de a belso motoros obikkal sokkal pontosabb sztem a fokusz. G-hez kepest nekem eleg sokat huntolt a D, es eleg sokszor nem oda fokuszalt ahova szerettem volna.
amugy jo kis obi. itthon szokott ez 30-nal olcsobban is menni...
ha meg tobb fenyeros uveged van, akkor sok szerencset d90-el hozzajuk
ha tudod probald ki... -
Balinov
titán
Sracok,
NIKKOR 50mm f/1.8D mennyire ajanlott, bevallalhato uveg D90-re? Angol amazonon most szemtelenul olcson akciozzak (kb 30kHUF, postaval kb)
Koszi
B -
-
törölt tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Nem állítom, hogy mindent értek abból, amit írtál

Melyiket használnám 3.5-ön?
Igen, DX. És valószínű az is marad. (Hacsak nem megtanulok filmet előhívni!
) -
törölt tag
Egy ilyen obival a fénymérés és blendeállítás működne? Vagy minden manual?
-
törölt tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
A "sz*rért" (szigorúan idézőjelben) igen drága 100k-t adni, hogy utána a 18-55 kit obival hasonlítsam a képét, melyiknek jobb..
A Tokina (táblázatok alapján) viszont lehet hozná azt a szintet, amit elvár az ember, ha 100k-t, vagy még többet kiad egy obira.
Amúgy olyan 100-150k a lélektani határ, nem szívesen mennék fölé. -
törölt tag
Az drága is, meg papíron is ugyanazt a szintet mutatja, mint a nikon. Igaz 1.8
Lehet zoom lesz. Tokina 11-16, ami tesztek alapján jónak tűnik.
Kár, hogy nincs valami kis fix 20-24 körül, jó képminőséggel, jó árral. Azaz van, de arra már nem érvényes a jó ár. (Zeiss) -
Monya78
veterán
Sziasztok!
Kérhetnék valami véleményt erről az obiról: Canon EF 35mm F2,0 IS USM [link]
Tudom nem túl olcsó, de kép ügyileg jobb az elődjétől + ott az IS statikus témákhoz.
Esetleg valakinek tapasztalata?Köszi
-
törölt tag
válasz
Tibiajax
üzenetére
Sziasztok!
Tudnátok mondani Nikon APS-C vázra 35mm alatti fényerős fixet?
Nikon 20/2.8D-t néztem ki, de ha hihetek a táblázatoknak, akkor a photozone.de szerint elég gyenge. Nikon 24/2.8D szintén.
Jó lenne valami, hasonló látószög, jó fényerővel, nem baj, ha nem autofókuszos, de penge képe legyen
Köszi!
-
Zozzant
addikt
válasz
Tibiajax
üzenetére
Egy bevágáson mit tekerjen? Az a rögzítő gödröcske, hogy ne forduljon le a vázról az obi, az objektívet mikor leveszed akkor a vázban visszahúzódik egy rudacska, az obin meg kijön a bevágásból így levehető az obi. A fókusz az egy kardán tengely az obi hátuljában található forgó tengely.
Jobbra alul, azt tekeri a váz. -
Tibiajax
nagyúr
sziasztok,
ezzel a témával kapcsolatban nekem is lenne kérdésem, mint lelkes amatőr.
van egy 50/1.4-es nikon japán obim. baromira nem mai darab. Én azt gondolom, h ez nem autofokuszos, tehát az egyébként fokuszmotoros vázakkal is csak manuális a fokuszállítás.
Amit nem értek a történetben, hogy ha leveszem a vázról és magam felé fordítom a belső oldalát, a belső kör peremén ott egy kis bevágás, ami ha minden igaz azért van ott, mert a fokuszmotoros vázak ebbe kapaszkodnak bele és tekerik majd a fokuszgyűrűt (nem tudom, nekem d60-am van..)
Ha ez így van, miért van ott, ha nem autofokuszos az obi? vagy lehet, h mégis az? -
Zozzant
addikt
Ajánlom a pentaxot

"A kényelmes élességállításról a Quick-Shift Focus System gondoskodik, melynek köszönhetően AF állásban is finomhangolhatunk a fókuszon." -
AttyVin
aktív tag
Én is valahogy így gondoltam, de jobb a biztonság...
-
.DLL
veterán
válasz
AttyVin
üzenetére
Af módban ugyebár a fókuszgyűrű és fogaskerekek folyamatosan hozzá vannak kapcsolva a motorhoz egy jelentős áttételen keresztül. Ha elforgatod a gyűrűt az megterheli a fogaskerekeket is és a motort generátorként üzemelteti...
De ahogy Kelmice mondta ez véletlen belenyúlás esetén nem okozhat problémát azért a gyártók is felkészültek erre, hogy ne menjen azonnal gallyra.
-
Klemice
senior tag
válasz
AttyVin
üzenetére
bármely fókuszmotor ami nem támogatja a full-time-manual funkciót károsodhat, ha auto módban tekergeted a fókuszgyűrűt
de nem kell megijedni, ha véletlenül egyszer-kétszer belenyúlsz, velem is történt már ilyen, több objektívnél is párszor, és semmi bajuk nem lett
akkor lenne nagy gond ha naphosszat tekergetnéd kopptól koppig a fókuszgyűrűt auto módban -
AttyVin
aktív tag
Egy gyors kérdés.
A Tamron 17-50 esetében - a User manual szerint - az élességállító gyűrű elforgatása AF-módban károsodást okozhat a szerkezetben.
Ha közben megy a fókuszmotor, akkor ez nagyon is elképzelhető.
De mi van akkor, ha a motor nem működik és úgy történik az elfordítás?
Mert a kialakítása miatt velem és gondolom másokkal is előfordult már olyasmi, hogy egy kicsit "beletekert"?Milyen tapasztalatok vannak ezzel kapcsolatban?
-
Lipton
őstag
Sziasztok!
Van egy 550D gépem az alap obikkal (18-55, 55-250) + 430EXII vaku.
Szeretnék valamilyen fix fényerős objektívet beltéri fényképezésre.
Újban gondolkodom. Árban jó kérdés, mondjuk 70-ig kb.
Mit ajánlanátok?köszi
-
A Zéé
addikt
válasz
NorbixD
üzenetére
az első és a negyedik akár készülhet akár ekv 50mm környékén is, a másik kettő inkább hosszabb.
Ha portréra kell elsősorban, akkor az 50-es jobb.
Magában makróra egyik se jó, közgyűrűvel, vagy raynoxal megint esélyesebb, hogy az 50-es jobb, bár az a 35-össel is megoldható. -
NorbixD
tag
helló
Karácsonyre egy objektívvel lepném meg magam, kettő közt gondolkodom:
Nikkor 35mm 1.8G
Nikkor 50mm 1.8GEgy Nikon DX szenzorméretű gépre kerülne fel, valami ilyesmi képekt szeretnék készíteni(persze majd ha leszek ennyire jó
) kép, kép1, kép2, kép3, kép4Ezekre melyik felelne meg jobban? én az 50mmesre szavaznék
Illetve természetesen a makróképességek sem utolsó szempont de messze nem döntő, erre melyik lenne inkább megfelelő? -
Schuby
aktív tag
-
Motaba78
addikt
Volt nalam probara tami 90, sigma 105 kepstabi nelkuli mindketto, mindketto nagyon bejott, megis sigma 105 lett a befuto a kisebb gariido ellenere is. Igaz sigma 105 kepstabisat vettem a heten hozta meg a mikulas. Mindketto nagyon jo obi, de a sigmat olcsobban kaptam meg.
-
-
Schuby
aktív tag
vennék egy Nikon 55-300mm AF-S DX f/4.5-5.6G ED VR -t, de mi az az ár amit érdemes érte adni? Mire kell figyelni, van e valami gyerekbetegsége? nagyon nagy az ár szórás és nem értem miért. 70-130 e FT
-
.DLL
veterán
Azt tudom, hogy a Chinon 1.4/50 nyitva nagyon lágy, fátyolos képet ad. Ez olyan f/2 - f/2.5 körül tűnik el onnantól nagyon szép képe van. Chromatikus aberrációra (lilás kontúrok) hajlamos.
De portrénál akár ki is lehet használni ezt az extra lágyságot, amit 1.4-nél ad, ez már ízlés dolga.A másik kettőt nem ismerem, de azt tudom, hogy a Canon saját 50mm f/1.8-asa nyitva kontraszosabb, élesebb, mint a Cinon f/2-n (tehát érezhető a modernebb obi előnye képminőségben)
Én videóra használom csak a Chinont, nagyon jó vele élességet állítani.
-
Wa2x_
veterán
Sziasztok!
Melyik fixet vegyem portrézáshoz (Pentax K-500) használtan?
- SMC M50/1.7
- SMC M50/1.4
- M42 Chinon 55/1.4Esetleg más jobb variáció kb. 30 ezeréig?
Illetve mi a tapasztalat a Sigma 17-70 f2.8-4.5 DC-ről, érdemes beruházni rá?

Előre is köszi!
-
torzo
őstag
Az alábbi macroobik közül melyiket tartjátok a legnyerőbbnek? A tesztelőoldalak eredményét ismerem, személyes tapasztalat érdekel.
Nikon AF-S VR 105mm f/2.8G IF-ED
Sigma 105mm f/2.8 ex dg os hsm
Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD -
mutyuru
aktív tag
Sziasztok!
Arra gondoltam, hogy kerek egy szuroszettet karacsonyra, mivel lattam gyonyoru kepeket, amiket ilyen szurok hasznalataval keszitettek.
Lattam a bevezetobe az ajanlott markakat, de az volna meg a kerdesem milyen jellegu szuroket erdemes venni ezen kategorian belul? Valamint az objektivhez hogyan tudom kivalasztani az megfelelo gyuru atmerot ua mint az objektive? Milyen mas szempontok alapjan szurhetek a valasztekbol?
Bocs az amator kerdesekert, de meg soha nem hasznaltam ilyet.
Koszonom aUdv,
M -
JackFeryll
őstag
A zoomokat gondolom azért szét lehet tekergetni idővel, ha napi szinten használják.
-
AttyVin
aktív tag
válasz
p_adam
üzenetére
Több mint 30 éve fotózgatok - csak a kedvtelés szintjén, nem különösebben komolyan, bár eleinte a FF előhívást is magam csináltam -, de problémám (objektív, váz, villanó) eddig jóformán csak az elektronikával volt.
Ami mechanikusan működöt, az általában megbízhatóan tette a dolgát (Zenit, Nikon, Praktica, részben Chinon), igaz, eleinte nem is nagyon volt elektronika (max. fénymérés).Mondjuk a 80-as évek közepén egy akkori "chip-csere" (pl. Chinon) nemcsak olcsó nem volt, de hozzájutni sem lehetett egyszerűen....
Azóta, ami tönkrement, az mind "műanyag" elektronika volt (AF objektívek, villanó).
A megbízhatóság/minőség és az ár - szinte minden terméknél - valamennyire korrelációban van (jobb anyagválasztás, gondosabb gyártás, ellenőrzés, stb), de mellette ott az innováció/avulás kérdése, meg a marketingé. Ez utóbbi szerepe gyakran olyan erős, hogy számos terméknél messze nem a tényleges "értékét" fizeti az ember.
Amúgy néhány termék esetében vannak hozzávetőleges megbízhatósági adatok (pl. notebook), amik a szervizek visszajelzéseiből állnak össze. Ezt a gyártók - értelemszerűen - annyira nem kedvelik...
-
p_adam
addikt
válasz
AttyVin
üzenetére
Jó kérdés, de nem nagyon lehet rá választ adni, mert ezt lehet a gyártók se tudják, vagy rosszabb esetben nem merik mondani
Annyi biztos, hogy minél több minden van benne (blendemozgatás, stabilizálás, AF motor ami a manuális fókuszt is vezérli), annál több minden romolhat el.De nyilván ez árfüggő is. Ami drága cucc, az általában úgy is van megépítve és profik számára, vagyis folyamatos, "kíméletlen" használatra tervezik.
Azokat a régi objektíveket, amik sikeresen átvészelték a múltat már nem hiszem, hogy hasonló módon használják (bár nyilván az a fő tényező, hogy nem nagyon tud mi elromlani meg elég jól is voltak összerakva anno).
Mivel a régi objektívekhez is elkelhet néha a karbantartás, ezért ha úgy tekintünk az élettartamra, mint egy állapotra, ami már nem javítható tovább (mivel nincs hozzá alkatrész) akkor több mint valószínű hogy az SSM, AF-S, USM stb. objektívek nagy részét még jó pár évig javítják, és ha el is romlik (többnyire az kemény használat, vagy időjárási körülmények stb. miatt, tehát ha nem gyenge a konstrukció, akkor nem csak szimplán "magától") az árát már akkor is valószínű, hogy megérte.Ez a kérdés leginkább egy olyan ritka és igazi különlegesség esetében lehet érdekes, mint a Canon 200/1.8 mivel ezzel már nem foglalkoznak, és a manuális fókusz is a motorral történik. Tehát ha vége, akkor lehet hogy tényleg vége...
De a szomorú dolog az, hogy igaza lehet amit ír és egyes darabokat azért nem javítanak, hogy ezzel ösztönözzék azt, hogy "vedd meg az újabbat"Meg az se semmi, hogy egy hibás Canon EF 85/1.2 II L-t valaki átalakított teljesen manuálisra.

Azért a régieknél is vannak problémásabbak, pl. Contarex objektívek...
-
-
Schuby
aktív tag
Erről az obiról mit lehet tudni? Lehet hozzájutok egyhez baráti alapon, érdemes feltenni az 5100 ra? Tudom hogy csak MF lesz vele.
-
.DLL
veterán
válasz
RoryBreaker
üzenetére
Ezek az új árak elég húzósak, ahogy megveszed lecsökken az értéke azonnal, sokkal jobban megéri használtat venni, ami jó állapotban van.
Ha nem gond a fényerő hiánya, akkor a Sigma teljesen jó választás, szerethető átfogása és képminősége van. Az AF olyan "Sigmás" de az UWA obinál ez sokkal kevésbé játszik. Ha drágábban, akkor pedig Tokina 11-16mm. Ez használtan kb. annyi, mint a Sigma újonnan, ha szerencséd van még olcsóbb is.(#16628) RoryBreaker:
A közgyőrőben az a jó, hogy nem ront a képminőségen, mert nincs benne külön optikai elem. Cserébe erős leképzéshez elég magas kihuzatot kell felépíteni, ami a hasznos fényerőt viszont csökkenti.
Kezdésnek szerintem egy Raynox DCR 150 vagy 250 jobb, ezek elég jó minőségű üvegből vannak,, a fényerőveszteség sem jelentős, és egyszerű a használatuk + AF is megmarad. -
RoryBreaker
aktív tag
Rendben.. Akkor most még egy kérdésem lenne, más téma... macro.
közgyűrű dolog mennyire oké?
Nem értek a makrózáshoz és szeretném elkezdeni. 100mm-es macro obira nem feltétlen van most pénzem. Mennyire jók a közgyűrűk, és mihez jók?Köszi!
-
Klemice
senior tag
válasz
RoryBreaker
üzenetére
tokina 11-16
-
AttyVin
aktív tag
Egy kicsit OFF kérdés, amiről talán volt már szó korábban.
A "modern, teljesen elektronikus" objektívek esetében mekkora élettartammal lehet számolni?
Persze ezt a márka, minőség, termékvonal, használat, technikai fejlődés, "tervezett avulás", stb erősen meghatározza, de mondjuk egy ötéves garancia vállalása (pl. Tamron) már utal valamire...
Közben sok régi, teljesen "mechanikus" lencse 30-40 éve használatban van és szinte elnyűhetetlen.
De mi van a "maiakkal"?
-
RoryBreaker
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék...
Választanom kellene az alábbi 3 optika közül. Fogalmam sincs, hogy melyik legyen. Ugyebár tök jó lenne, ha olcsóbb lenne, a képeim kb. 20-25%-át lőném nagylátószöggel.Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD Asph IF - 129.000,-
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM - 144.000,-
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM - 169.000,-Akinek esetleg van tapasztalata valamelyikkel, kérném ossza meg, hogy könyebb legyen a választás

Köszönöm!
-
.DLL
veterán
válasz
schawo
üzenetére
Én is , egy kivétel van, amit megfelelően kihasználva még szeretek: a tükörobjektívek fánk bokehja
De ez már perverzió. Bár ugyan ilyen helyzetben ahol látványossá lehet tenni pl. a háttér fényeit, akár a négyzet vagy az ovális bokeh is jó, sőt ez utóbbi még kamuanamorf érzést is ad a képhez. -
*Ropi*
félisten
válasz
JackFeryll
üzenetére
Nem vagyunk egyformák...

-
*Ropi*
félisten
válasz
JackFeryll
üzenetére
Mondok még egyet,amit nem sokan ismernek: az eredetileg Exakta bajonettes Trioplan 100/2.8.
Manuális, de odaver rendesen: bokehbzuiknak kötelező darab. 
-
JackFeryll
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Mivel szeretek körképet festeni folytatom az 50-esekkel:
Canon 50mm 1.8 - ezt azért szülték meg, hogy a szegíny ember is vehessen fényerős fixet, ár-érték bajnok az olcsó obik közt
Canon 50mm 1.4USM - nem túl jó bokeh, alibi USM motor (micro-ring USM = sérülékeny szar, nincs full time manual focus)
Sigma 50 1.4 HSM - szuper képminőség, gyönyörű bokeh, masszív, ár-érték bajnok a közép-árban mozgó obik közt, de jó darabot kell kifogni, mert mint tudjuk a Sigma védjegye a fókuszhiba
Canon 50 1.2L - drága és finom, nem különösebben éles
Zeiss Planar-ok - drága, finom, éles, manual -
JackFeryll
őstag
válasz
*Ropi*
üzenetére
Ja azt nem is néztem, csak hogy nagyobb látószögű legyen.
Ajánlok portré obit is:
-85 1.8 USM - egyik ár-érték bajnok, egyetlen probléma van vele az, hogy van jobb és ez a GAS (gear acquisition syndrome)-ban szenvedőket irritálja, így engem is
-100 f2 USM - gyakorlatilag a 85 1.8 testvérkéje
-Samyang/Rokinon/Bower/ötezeregyébmárkanévalattfutó 85 1.4 simán veri az 1.8-as Canon-t képminőségben, de manuális
-Sigma 85 1.4 HSM - fókuszhiba mentes darabot kell kifogni, remek, a drágább kategória ár-érték bajnoka
-Canon 85 1.2L -borsos ár, nagy fényerő, legendás obi, elég lassú fókusszal
-Canon 135 f2L- a másik legenda, megéri a pénzét
(-Canon 200 f2.8L - ez egy relatíve olcsó obi, ha kényelmes a fókusztávolság és gyakran használod megéri, de fényerőben már a zoomok közé esik ezért a zárójel) -
.DLL
veterán
-
*Ropi*
félisten
válasz
schawo
üzenetére
Lehet, de az üveg attól még ugyanúgy torzít.
Félalakosnál sem nyerő még. Nagylátóval portrézni vagy annyira közelről érdemes, hogy a téma kitöltse a képmezőt, vagy olyan távolról, hogy a torzítása ne érvényesüljön drasztikusan, vagy olyan pózoknál, amikor a rálátási szög miatti nyújtó hatását tudod kihasználni: pl. alulról hosszabb lábak lányoknál, stb. -
*Ropi*
félisten
válasz
JackFeryll
üzenetére
Ne feledkezzünk meg valamiről: portrézásra keres üveget.
50 (ekv. 81) mm alatti portrézáshoz nagy bátorság kell, mert a lányok igen nagy pofonokat tudnak osztogatni amikor meglátják magukat a hordótorzítást produkáló üveg után... ]
Kivéve persze, ha csak az üvegnek megfelelő célfeladatra használja. 
Én Canon 35/1.4L-t használtam a 40D-n és amikor portréra próbáltam nem volt túl barátságos: bele kellett mászni vele a portréalany arcába, amitől "tészta" képe lett...Skippeltem is gyorsan.

-
JackFeryll
őstag
válasz
dace90
üzenetére
A 40-es nem ad lényegesen nagyobb látószöget. A 35-ös pedig majdnem olyan műanyag és hangos mint az 50-es és nem egy bokeh bajnok.
Szerintem a következőket érdemes megnézni:
-Sigma 30 1.4 HSM (jót kell kifogni, a Sigmának védjegye a fókuszhiba)
-Canon 28 1.8 USM (ugyanaz a széria meg felépítés mint a 85 1.8 USM és a 100mm f2 USM)
-Samyang 35 1.4 (brutális obi, csak nincs AF, a MF alapból is kényelmetlen (ha mozog a téma), pici keresővel meg hatványozottan)A két istenkirályt direkt nem írtam(35ART,35L), mert azok tuti nem férnek ebbe a keretbe, a fentebbiek se biztosan.
-
dace90
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék venni a Canon 600D-mhez főleg portrézásra, az 50-es 1,8- as obinál egy kicsit nagyobb látószögű és jobb autófókuszú objektívet. Kettő között vacilálok 40mm 2.8 vagy pedig 35mm 2, viszont ezt csak használtan tudnám megvenni valószínűleg. Mindkettőnek vannak előnyei meg hátrányai. 40-es olcsóbb ugye, és gyors, pontos az autófókusza, de talán a 50mm-hez képest nem nagy lépés a látószögben. A 35ös pedig már elég régi obi, mindenhol szídják a zajos autófókuszát, de azért az F2es fényerő miatt mégis csak efelé húz a szívem, de meggyőzhető vagyok
Szerintetek melyiket válasszam? Ha van valakinek tapasztalata esetleg mindkét obival, akkor örülnék ha megosztaná velem. -
AttyVin
aktív tag
válasz
*Ropi*
üzenetére
Úgy néz ki sikerült valahogy úgy járnom, mint a nyuszi a kivégzési listával (- Ki lehetne húzni onnan a nevem? - Persze, semmi probléma):
- Még nincs kész? - Ma délután vagy holnap reggel küldjük az értestést, hogy elkészült...Hm, három hét várakozás után felgyorsultak egy kicsit...
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- 3D nyomtatás
- Gitáros topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- Projektor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk dokkolókat
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3338
- Keresünk iPhone 12/ 12 Mini/ 12 Pro/12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mindenesetre a Nikon bajonettes változatra jellemző F2.8-F4 közötti blendenemállítást mindenképpen ellenőrizd!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)