Hirdetés
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Xiaomi: Android 16 zápor, zivatar
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Ez nem keverés, mert ugyanannak kell lennie a kettőnek. Ha nem az volt az általad említett esetben az nem normális, hanem egyedi és inkább az alaplap sara.
UI.: A kettő között csak annak a különbségnek szabadna lennie, hogy az egyik módszerrel már BIOS firmware-ből állítod a firmware-t alapra, a másik módszerrel pedig jumperrel, ha valami annyira el lett csesződve valami, hogy be sem bootol firmware-ig a rendszer.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
"Q2: After updating the BIOS, the system may become unstable or crash. What should I do?
A2:After updating the BIOS, it is recommended to follow the steps below to restore the BIOS default settings, to avoid system unstable caused by incorrect BIOS setting."
Valamelyik márka/típus leírása a flash előtti default setting-t is javasolja. Elképzelhető, hogy márka vagy sorozat függő is lehet, de igazából nem nagyon kunszt megtenni, ha már amúgy is nagy ritkán frissítek BIOS-t. A BIOS revíziók közti inkimpatibilitás kiküszöbölésére én a beállításokat gyors lefényképezem majd BIOS frissítés után manuális beviszem őket az újra, úgyhogy így mehet dupla default-tal (előtte-utána). -
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Amikor minden század számít?

Bench világ egy más világ.
Rengetegszer én is a napi 800-5xxxMHz-es, változón viszem végig. Szinte ugyanaz jön ki.Mondjuk számomra egy gép sebességét, az oc-t, az Y Cruncher mutatja meg. Összes többi egy gyenge vacak, irreális, könnyű tesztek.
Y 2.5b az abszolut kedvenc, de a VST/VT3 Bits/sec érték az igazi. Az pontozza egyben a cpu és ram-ot is.
Hasonlítani más procikkal hülyeség, magszám is beleszól.
Pont ma volt egy nagy veszekedés egy nagy DDR5 fórumba erről.
Minden "szaki" az Y mellett teszi le a voksot. 32 szálas procit 32 szálassal hasonlítunk. 24-est meg a sajátjaival.
Ott aztán nincs ilyen, hogy 100mhz-ért kikapcsolok ezt meg azt.
Az a top teszt, semmi más a közelébe nem ér.
Sajnos sokan nem értik, fogják fel.
Tisztelet a kivételnek. -
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Van egy nagy adatbázis a németeknél, szigorú szabályokkal.
Pi32M mehet 5 és 6GHz-en, értelem szerűen a Rocket/Comet Lake 5GHz-es kategóriában.
Elhoztam a versenyzők legjobb eredményeit sorban. Látszik bizony, hogy jó volt a meglátás, a CML hiába jó IMC, egyszálasban messze van a Rocket Lake-től. Pláne a Raptor Lake-től
RPL már 6GHz-en ketyeg, többi 5GHz.
Hwbot-on találtam 3db sajátot is
Majd lemérem DDR5 alatt is, igazából én nem használom ezt a bench-et, csak le szoktam tolni a torkán. Bár elég jól elfelejtettem, hiszen sokkal több cpu megfordult nálam.
Sajnálom, hogy a Rocket Lake-en nem próbáltam ki, pedig készítettem elég vaddisznó oc profilokat.
Ez a Pi nekem ismeretlen, meg is látszik. Elég szolidan toltam.
Mindenesetre a lényeg, hogy a cpu nagyon is számít.
RKL még mindig jó. Pénteken postáztam az enyémet, felszámolok mindent. -
Amazing789
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Gondoltam erre is .... ennyit jelentene a proci ?? Horror feszültségek, órajelek, időzítések. vs (3600)3950mhz 17-22-22-41 t2. Nem hittem volna ennyit számít a proci ...főleg kevesebb maggal. Az vicc amúgy (legalább is nekem) ,hogy lutri alapon gskill neo ramot pakoltam az apex xII be. Nem bántam meg.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Bingó, akkor nem a memória hibája, se nem a ZEN3 Ryzen-é.
Tehát? Alaplap vagy user error, hiszen még az alaplapi könyvet sem képesek kinyitni egy kis tanuláshoz, hogy melyik DIMM slotba dugják be a kitet.
Egyébként számomra meg úgy tűnik, hogy pont ez a visszatérős Asrock B450 Pro4 nem domborít memória tunningban, ahogy így rákeresek. -
GAbre
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszi.
Közbe próbálok am5 fórumban kérdezni,hátha cpu tehet róla(bár expo plecsni ott van)
De azt is kétlem,hogy ez ram hiba lenne.
De,hogy közepes lapot se készítenének fel bioszilag vagy valami,hogy egyáltalán menjen valahogy a memória,azt is furcsállom.Szóval support lenne ennyire fos?
Netes se találtam semmit.
-
-
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Simán bírják. Kezdetben én is félve adagoltam, de látva több évre visszamenőleg, hogy 1.6V-ig kutya bajuk, én sem kepesztek rajta.
Legjobb b die kit xmp 1.55V. Ha a gyárban ennyit engednek, akkor az jóval többet is bír.
B die-on kívül mást nem ismerek, azokról fogalmam sincs.
Megértem azokat akik tartanak egy kis oc-tól, nem beszélnék rá senkit.
Végeredmény meg magáért beszél.Szerk.:
Alpi nem szívbajos
-
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Azért kaptam az alkalmon
Ok, ez más, bench kategória, de röviden lehet adagolni ilyet is.Köszi a délutáni dolgokat
Működnek
Ha már RAM meg stabilitás a téma.
Ez az én DDR4-em 4133MHz CL15 15 15:
2.5 óra RMTPro HCI + 1.5 óra TM5 PCB Destroyer
Ez a napim, bírnia kell. Samu B Die 2x16Gbram Dual Rank.
Tetszik ez a masina így
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Ez már az utóhatása annak, hogy ő kérdezett, pedig még előtte írtam, hogy szerintem 1.4V-ig nem nagyon kell aggódni az ilyenek miatt.
Úgyhogy én csak leírtam, hogyha meg akar bizonyosodni valamiről ez esetben, a UDIMM modulok szükséges ellenállás értékeiről, milyen irányba menjen, vagyis azokat akkor külön-külön érdemes ellenőrizni, nem egyben a 4 modult, mert az megint változtatja a szükséges értékeket. Máshogy nem lehet összevetni a két kitet, hogy mennyire hasonló. -
carl18
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Rendben Köszönöm a választ!
Ha minden rendbe akkor marad ilyen beállítás mellet.
Cpu alulfeszültség van de az nem zavar be a ramoknak tudtommal.
Mikor meglett a 32gb beraktam a gépbe és nem indult, aztán kellet egy bios reset hogy működjön. A Bios már frissitve lett, de lekopogom szerintem is elég jó a B450F bios.
-
nexwo
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Ugye a power management DDR4-nél még nem a ram stick-eken van, így alaplap minőség kérdése, hogy van kezelve a 4 db ram. (A mérnökök lusták és az egyszerű megoldást keresik, lehet hogy egy channelben beolvassa az egyik stick-et és a másikra is ugyan annyi ampert enged.)
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Nem feszültség, hanem az áram. Ha különbözik áramkörben az eredő ellenállás (különböző NYÁK, lapka) más lesz az áram nagysága ugyan azon feszültség mellett is.
De ez valószínű inkább csak tuningolásnál probléma, ahol különböző feszültséget igényelne két különböző RAM típus, az egyiknek megfelelő lesz a fesz./áram, míg a másiknak nem.
1,35V nagyságrendnél nem gondolnám, hogy ez probléma lenne, talán inkább 1,4V felett...Szerk.: #63874 nexwo Nagyjából jól mondtam, mérnök úr? Vagy milyen körülmény volt, aminél a különböző RAM típus miatt mehetett tönkre?
-
nexwo
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
hát ha megnézed az időket kb akkor küldted amikor én küldtem és ez nem egy chat felület
Ne bántásból akartam írni, de én nem vettem észreh ogy már kérdeztél tőle és csak reagáltam hogy channel aszimmetrikus, aztán kérdeztél vissza mire gondolok. és mikor értetlenkedtél még mindig nem jelzett vissza hogy a ram kiosztás méretben aszimmetrikus-e vagy sem. -
carl18
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Dual Channelbe futni, de rosszul írja. A-A Slotba a 2X8GB B_B Slotba a 2X16gb.
Csak ha a R5 3600 bírja gondoltam a 5800X3D is képes erre.
B450F alaplap 4 slotos sorrend hogy Dual channelbe menjen mind kettő.
1 Slot 8gb 2 Slot 16gb 3 Slot 8gb 4 slot 16gb.
Csak a program írja rosszul.Néha-néha videót vágok, így ez miatt is léptem meg a több ramot.

#63855nexwo
Ha úgy baj lenne eladom a 2X8 Gigát!
32gb biztos elég mindenre.
Csak azért tartottam meg a 16 gigát mert most 10E-be menne el használtan.
Így nekem többet ér hogy itt van a gépembe.
-
zozo6767
csendes tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Mint írtam, 8 év után fejlesztem a PC-met. Már megvettem a memóriát 2 hónapja. Most nem fogok kompromissziumokat kötni. Tudom, hogy jelenleg soknak tűnik a 64 GB ram, de, 8 évvel ezelőtt a 16 GB 3200MHz DDR4 ram is soknak tünt akkor, főleg, hogy akkor még DDR3-as memóriák voltak a PC-kben 4 GB rammal.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Jól emlékszel, nálam ment jól annó a CJR 3600-al, az bírta a 3800-as IF-et. Sajnos az 5800X3D-m 3800-on már dobálja a WHEA-kat, mint az állat. 3933-on is bootol, de mindegy, ha nem stabil

A DJR jobb időzítéseket bír, mint a CJR bírt, főleg tRFC, és a másodlagos, harmadlagos időzítésekben megy jobbat. Ettől függetlenül én se ajánlanám ezt a kitet, főleg Asus lapokhoz
És nem is ezt venném, ha most vennék RAM-ot.Tudom, hogy egy személyes élmény nem teljesen mérvadó, de valószínűleg ez volt az első, és utolsó modern Asus alaplapom, maradok az MSI-knél, de ez már nem ez a topik témája.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Saját tapasztalatom azzal a RAM és Asus alaplap kombinációval(TUF B550M Plus, nem ATX-es, de valószínűleg elég hasonlóak): A legújabb BIOS-sal beállítható egész jól, viszont az XMP-t csak GDM on-nal tudod használni stabilan, XMP + GDM off instabil. Van egy BIOS verzió (3206, improve system performance a changelog), ami konkrétan XMP + GDM on instabil, fejből hirtelen nem emlékszem, melyik másodlagos időzítés a ludas, de erről volt már szó a Zen 3 topikban.
Tippre valamit rosszul olvas ki XMP-ből, MSI B450M Mortar MAX-al nem volt ilyen gondom, az gond nélkül ment XMP + GDM off.
Ha manuálisan beállítod, egész jó eredményt ki lehet hozni belőle, őszinte leszek, 3 1usmus futott le, meg hónapok óta napi használat, gond nem volt, de egyszer időszerű lesz már egy 1 órás 1usmus, biztonság kedvéért. XMP + GDM off annyira instabil volt, hogy egyszerűen a napi használat alatt összeomlottak a programok
VDIMM ehhez 1,47V.

-
-
nexwo
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
99% hogy driver hiba mert 'amduw23g' szerepel a hibaüzenetben és CS2-vel van és ritkán
(KF436C16RB1K2/32 - 3600 Mhz / CL16-20-20 ram és TUF b550 plus)
Ez olyan dolog mint amikor 10 Gbps hálózatot raktam össze és egy mini servert vettem csak hogy Java-ban írt hálózati programot tesztelgessek, sok értelme nincs de hobbinak elmegy
Most per pill az ECC és ram tunning érdekel. (persze válthatnék DDR5-re emiatt de majd legközelebb) -
nexwo
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
van hogy kifagy egy alkalmazás végére akarok járni hogy Adrenalin vagy ram hiba (memtest nem mutatott hibát) illetve könnyebb ecc rammot oc-zni
van hőmérséklet szenzor is benne, az is érdekelt hogy 1,35v -on mit mutat. (45 napon belül vissza tudom küldeni, ha a bakancs lista kilőve) -
mester1102
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Csak általános gyorsulás miatt érdekel, de ha 3200 MHz-től nincs gyorsulás akkor mindegy, az alaplap a legproblémásabb mert kevés ramot támogat 3200 felett (hiába nem régi) és már szívtam meg vele, hogy vettem és nem működött, úgyhogy ebben már nem hiszek:
ASUS B550-E
-
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Legalább tudom, hogy hová tartozom
Vannak bench-ek gpu nélkül is. Sőt, azok igazából sokkal pontosabbak is, mint egy játékbench.
Egyetlen egyet nem csinált. Soha, semmiből.
Egy halom proci járt nálam, érdekes, az alapvető bench-eket mindig lenyomtam, publikáltam.
Nem csak az i9 létezik a világon, de valóban, az a "high".
El kell engedni, próbáltam elmagyarázni, hogy nem verseny, de amink van, le tudjuk mérni, hasonlításra jó az.
Direkt alapon is mérek, ht és minden fitty fütty bekapcsolva, hogy hasznos legyen az utókornak is, akik nem akarják 6500mhz-en küldeni a cuccukat.
Nem érti, hát nem érti.
El kell engedni. Vita meg semmire nem vezet, hosszú évek óta nem vagyunk ebben egy hullámhosszon. -
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Nem vagyok sajnos májsztró.
Veii viszont nagyon durván érti a DDR5-öt. Hatalmas segítséget kapunk tőle Tibcsivel a Luxx-on.
Igazából nem ismerek rajta kívül olyat, aki így vágná.
Az excel-t kapcsold át hibakódra, akkor fullos, de a Cheatsheet megválaszol mindent egyszerüsítve.
TM5 már eleve 25 körös, angolra átrakva. -
-
GAbre
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Sztem nála még le is fut a teszt,vagy windows megy rendesen.
De mellesleg újra futtatva tesztjeim.3ból 3 eddig.
5200 cl38 és 5800 cl 40 között semmi különbség nincs.Kivéve talán memória bench értékek.
Jó eséllyel csak azért volt jobb eredmény,mert akkor nyitott házban ment gép,ahogy elnéztem most 5200es eredményeket is.
Szóval valami ram heavy dolgoknál ér valamit:tömörítés,munka,cpu renderelés.Nem tudom mit értesz VGA limiten.
Gondolom,mint videós fullhd teszteken,ahogy tesztelik.
Mondjuk sztem nem sok ember van aki FHD-n tolja és DDR5je van.
Fölötte,meg látszólag értelmetlen.
De legtöbben,nem állítanak kézzel semmit,vagy minden csepp +t kihajtanak,és nem számít az ár érte(fogyasztás, élettartam).
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Renault, Dacia topik
- Szívesen használsz Samsung böngészőt? Immár PC-n is megteheted
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- Battlefield 6
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hardcore café
- További aktív témák...
- MINDIG VAN ÚJ és Jönnek MÉG! - 1GB (13db) - 2GB (13db) - 512MB (0db) DDR2 RAM-ok (és Kitek)
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Patriot Viper Steel 4400MHz DDR4 garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z5 RGB 7800MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- 4X4Gb Adata XPG 2400Mhz XMP DDR3
- BESZÁMÍTÁS! 32GB(4x8GB) G.Skill Trident Z RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Apple MacBook Pro 13" 2019 256/8GB Akku:40 ciklus! Magyar
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Ahova fér ventilátor oda raktam!

(volt ASUS strix, MSI Toma, és TUF B550m és most TUF B550), 2 órás tesztet is futtattam (volt amiben talált de ott a kit-et magam raktam össze)