Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Íme az új Android Auto!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeni
félisten
-
Milan24
aktív tag
Sziasztok. Vettem 52mm-es napellenzőt a gyári kitobimra. Az is 52mm-es. De nem jó rá. Melyik objektívre lehet akkor rárakni? Sajnos nem olyan a kiosztás, hogy rá tudjam tenni.

-
Mercutio_
félisten
Ha valaki esetleg szeret makrózni: az aláírásomban szereplő közgyűrűre némi engedményt tudok adni, karácsonykor a fa alatt szerintem jól mutatna

-
geri094
tag
Közben rájöttem a probléma forrására. Ha távol állok és 28< gyujtótávot használok akkor valamivel javul a dolog, de ha portrémarkolatra fordítok akkor oldalról kapja a fényt az ember és eltakarja a másiktól. Ezen nem lehet valahogy segíteni?
Ui.: ha nem akarok nagy iso-t használni, de szeretnék csökkenteni a záridőn a bemosódás elkerülése érdekében, hogy állítsam be a gépet, hogy megtudjam fogni a fényeket a háttérben? :S (Tehát a robotlámpáét, meg a pult világítását stb.. 1/8adon aránylag látni őket de ekkor már könnyen bemosódik a kép)
-
geri094
tag
Gondoltam énis a kulcsszámra, de az a fura, hogyha nincs téma előtte akkor bevilágítja az egész helyet teljesen világosra.
BiriBum sajnos a gép nemtudja a 2. redőnyre szinkronizálást

decens nem használok rózsát

-
copass
veterán
válasz
geri094
üzenetére
én kipróbálnék egy nagyfényerejű fixobit.
meg egy ilyet -
geri094
tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy van egy K200D gépem, hozzá a 18-55 kitobi + egy Metz 36 AF-5 vaku. Bulifotózásra használnám ezt a szettet, de sajnos olyan problémám van, hogy 800as isonál, 1/8 záridőnél és F4.5 blendénél sokszor nem bírja kivilágítani a téma mögötti hátteret. (szinte az esetek 70-80%-ban).
Direkt vakuzással nem valami szép a fénye, ha pedig derítőnek papírt használok nem elég erős a fénye, vagy csak az emberek mellkasáig világos a kép, onnan sötét.. (Egy Canon 20D + 28-70 kitobi + sigma ef 530 dg st szett is járt nálam huzamosabb időn keresztül és azzal kiváló képeket lehetett készíteni ugyanilyen beállításokkal...)
Mi lehet a probléma oka?
A választ előre is köszönöm

-
-
Milan24
aktív tag
Másik kérdésem, hogy most tudnék szerezni 16GB-os C10-es jelöléső SCHC memkarit 7ezerér. Ezt felismeri a K-x? 30MB/s. Nyugodtan megrendelhetem vagy felejtsem el mer be fel se fogja ismerni?
-
-
Zozzant
addikt
válasz
Milan24
üzenetére
Logika, hogy mibe jó még mondjuk a KatzEye, na akkor "K100D, K100D Super, K110D, K200D, K-r & K-x" ezekbe való jó bele

-
-
Milan24
aktív tag
-
Petzval
senior tag
válasz
Milan24
üzenetére
Feltétlenül érdemes mikroprizna mérőékes mattüvegbe beruházni ha sokat állítasz kézzel élességet pld makrózásnál, mert felgyorsítja és biztossá teszi az élességállítást.Pld nekem van két filmes gépem az egyiken csak a középen levő AF keret van a másikon meg csak mikroprizma körgyűrű, hát az utóbbi már sokkal gyorsabb és biztonságosabb.
-
Petzval
senior tag
válasz
Milan24
üzenetére
Az a mattüveg amit kérdezel ún mérőékes és mikroprizma raszteres a mikroprizma felerősíti az életlenséget tehát az élesség jobban kiugrik, a mérőék meg eltolja a képelemeket és élességnél egyvonalba kerülnek.Mindkettő jelentősen könnyíti az élességállítást.Van még ún Fresnel lencsés mattüveg ami meg a kereső világosságát növeli.
-
Milan24
aktív tag
válasz
tab-phw
üzenetére
Na szétszedtem összeraktam. Elvileg majdnem hogy jó is. Valamikor Manuállal élesebbre fokuszáltam most.Csak a kereső nagyon pici ugye, és a nagy karcolás nagyon zavar. L90-es mattüveg az van rajt. Neten amit találtam L 80-as. Miben különbözik? Olvastam olyat, hogy a fénymérés is a mattüvegen múlik. Másik kérdésem, hogy van ez a mattüveg amit ebbe tesz bele a sárc. Itt a kép ugye homályos csak középen nem. Akkor lesz éles amikor középen a vonalak összeérnek és akkor az egész kép éles ahogy a képen?
ITT van sok mattüveg ami Pentaxhoz való. Melyiket tudnám beletenni a K-x-embe??? Köszi a válaszokat előre is.
Jah és ha megvettem Szhelyen van valami szerviz ahol kicserélik és kipucolják a képem? Inkább szakember csinálja már, nem nagyon cseszném el.
Köszi. Üdv.: Milán
-
Milan24
aktív tag
válasz
gabor_01
üzenetére
Valójában az történt, hogy poros volt de hiába fújtam körtepumpával mindig csak ott voltak a szöszök és gondoltam kiveszem megtisztítom. Csak amikor raktam vissza a picike kis csavarhúzó megcsúszott.
Így történt az eset sajna. Pentatükörnek szerintem semmi baja nem lett. -
Mercutio_
félisten
válasz
macskajancsi
üzenetére
Ha elolvasod az utolsó 100-150 hsz-t látni fogod, hogy nem maradtál le semmiről

-
Milan24
aktív tag
Hy. Én sajna a K-x-embe megkarcoltam a mattüvegem, meg lehet a kis króm ajtó is deformálódott. Bár AF éles de ha manuálba szeretnék élességet állítani én élesnek látom, de a kép nem az. Érdekelne hol lehetne venni törőékes mattüveget, vagy az eredetit. Nem szeretnék 10ezret költeni kicsit sokallom azért az üvegér. 6ezer max barátságosabb lenne. Segítsetek nekem ebben légyszi. Köszi mindenkinek. Üdv
-
jeni
félisten
ez még olcsóbb K10D
a fogorvos úrnak tökéletes lenne. -
jeni
félisten
válasz
macskajancsi
üzenetére
a K5 jobb a szenzora szerint de amúgy tudásban ugyanaz.
-
macskajancsi
aktív tag
Valakinek gyanúsan ötöse lett a lottón.
Kár, hogy későn találtam rá.

-
BiriBum
őstag
Ha veszel egy K-x vagy K-r vázat, még vaku sem kell.
-
Baboon
senior tag
Sziasztok!
Bocsássatok meg valószínűleg felmerült már a téma, de remélem ennek ellenére segítetek.
Fogorvos vagyok és ehhez szükséges gépet + objektívet + körvakut keresek. De az a baj, hogy az egésznek kb 200E-be bele kéne férnie. Nem baj ha az objektívet később cserélni kell, mert nem pont macro objektív de a lényeg, hogy azért vállalható képek készüljenek. Inkább a váz legyen olyan ami jó lesz 5-6 évig. A szájüregi fotók, tükörrel kb fél méteres távból készülnének. Sajnos arcfotók is készülnek de végülis az sem baj ha akkor 2-3 m-re kell állnom tőle hogy benne legyen az egész arc.
Körvakunak a legegyszerűbbet gondoltam [link] Mondván, hogy később az is cserélhető ha nem 100-as de azért mondjuk ne égjek be a képek tőle...
Váznak és objektívnek egy kit-et gondoltam, de ugye abban kb sosincs makro objektív ezért egy olyan kéne talán ami kompromisszumként használható lenne a fent leírt dolgokra.
Köszönöm annak aki segít és leírja mit gondol.
(Esetleg az is játszhat, hogy új váz és hozzá használt objektív) -
zsolt734
tag
válasz
BiriBum
üzenetére
Köszi a tesztet!
Áttanulmányoztam, gondolkodtam, döntöttem (mondjuk ehhez kellett egy alkalmi vételi lehetőség is). Sigma EF-500 DG Super lett végül.
Mivel sok tapasztalatom még nem volt külső vakuval, ezért úgy gondoltam, sok mindenre nincs szükségem (csak legyen P-TTL, M mód, auto zoom), de most jövök rá, hogy a modellfény, a wireless PTTL és a HSS igencsak hasznos. Igaz, beépített kihúzható derítőlap nincs, de ez könnyen megoldható.
Még egyszer köszönöm a hasznos linket!Üdv.:
Zsolt -
BiriBum
őstag
válasz
zsolt734
üzenetére
Ugyanaz a két vaku
Nézd a Sakar részt -
fi:zi'k
nagyúr
Van esetleg vkinek kölcsönbe fényerős 50-es AF-os fixe szombatra?

-
Mercutio_
félisten
Nem igazán ajánlom ezeket a régi, még filmre készített ultrazoomokat

Ha mindenáron nagyobb átfogást akarsz egy Pentax 28-70/4, vagy 28-105/4-5.6 (a nem IF-es) verziót próbálj venni, azok olcsóbbak és a Pentaxfórum-on is sokkal jobb pontszámokat kaptak. -
somé
őstag
Ez az objektív "kuplungos", ez mit jelent a gyakorlatban élességállítás szempontjából (gyorsaság, pontosság) egy K-x vázon?
-
zsolt734
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni vaku vásárláshoz. Elvárásaim: P-TTL, dönthető és forgatható fej, manuális beállítási lehetőségek, 40.000HUF alatti ár. Két kiszemeltem van: egy Exakta és egy Soligor. Specifikációik alapján mint két testvér. A kérdésem az, hogy melyiket érdemes a kettő közül megvenni? A Soligornál meg van az a lehetőségem, hogy kipróbáljam vásárlás előtt, míg az Exakta-t csak webshop-ból tudom megrendelni.
Van már valakinek tapasztalata ezekkel a vakukkal?Egyébként nagyon elégedett vagyok a Pentax-szal, de nem értem (illetve csak sejtem), miért nincs P-TTL vaku olcsón? I-TTL és e-TTL vakuk már vannak 30eFt alatt is szép számmal, míg P-TTL hasonló tudással nincs (dönthető-forgatható fej, stb.). Ilyen drágán adná a Pentax a licenszet? Vagy a 3. party gyártóknak nem éri meg foglalkozni a témával, mivel a Pentax-nak nincs akkora piaca?
Üdv.:
Zsolt -
somé
őstag
Ismét köszönöm az infókat, a sigmáról letettem.
-
tbs
addikt
Szvsz a Pentax 50-200 egy igen jó darab a közepesen hosszúcska szigmához képest. De az utóbbit nem láttam közelről, szóval tévedhetek is.

Ezt az átváltósdit érdemes "elfelejteni", inkább látószögre hajts. Ha leica kockán volt "kedvenc" gyútávod, akkor azt esetleg oszd vissza APS-C kockára, de ne váltogasd át. Rossz mérőszám, rossz szóhasználat - csak kavarodás lesz belőle.
-
somé
őstag
Köszönöm a válaszokat.
Nagyon nem találtam tesztet a linkelt objektívről, esetleg valaki tud róla valamilyen infóval szolgálni, vagy maradjak a pentax 50-200-as objektívnél, ami 75mm-ról indul?
Képminőség, élesség, rajzolatra gondolok elsősorban. -
tbs
addikt
Végleges a Ricoh buli, a név maradt. Talántalán... Itt lenne az idő a fókuszrendszer megújítására.
(Csak viccelek..!) -
-
somé
őstag
Nemrég váltottam dslr-re (pentax k-x), a zoom tartomány/szorzó vonatkozásában szeretnék informálódni.
Itt ugye 1,5x-es a szorzó, azaz a kitobi 18-55mm-e 27mm-es nagylátószög és a 82,5mm-es tartományt fedi le.
Venni szeretnék egy 28-200mm-s objektívet (Sigma Pentax AF 28-200mm/3.5-5.6 Asphrical IF DL HyperZoom Macro), itt is él a 1,5x-es szorzó, vagy nem? Pár objektívnél láttam kiírva 1x-es szrzót, tehát valós, kisfilmes méret van megadva, ennél az objektívnél mi a helyzet? Ez lenne az.Köszönöm előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parkside szerszám kibeszélő
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- PlayStation 5
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ha Darwinra hallgat az AI, nehéz lesz megállítani
- Futás, futópályák
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- MacBook Air 13" M4 10cCPU/10cGPU / 16GB / 256 GB - www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok
- iPhone 16 Pro 512GB 96% (1év Garancia) ! Utángyártott, jó minőségű kijelző !
- Beszámítás! VALVE Steam Deck OLED 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ezek a legritkább esetben kompatibilisek egymással. A napellenző NEM a gyári Pentaxos.

Áttanulmányoztam, gondolkodtam, döntöttem (mondjuk ehhez kellett egy alkalmi vételi lehetőség is). Sigma EF-500 DG Super lett végül.