- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19655 üzenetére
Már írtam, de írom még1x. Friss levegőn jobban alszol. Az ilyesmi nagyon hosszú távon derül ki. Az alvás minősége rohadtul fontos, de ezzel sokan nem törődnek, mint ahogy az egészségükkel sem.
Ez olyan, h ma már köztudott, h nem iszunk pet palackból vizet, de mégis isszák az emberek. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19645 üzenetére
Nagyon gyakran hülyézel le másokat, pedig butaságot beszélsz most (is).
Bérelj ki egy co2 szint mérőt. Légtechnikával foglalkozó barátom megtette, 120nm-es kecónál az derült ki, h 2 főnél szellőztetés után 2 órával már jöhet is a következő szellőztetés a hiteles műszer szerint.
Megint az van, h egy dolog, h a szervezeted mit bír ki, és egy másik dolog, h mi lenne az egészséges. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19627 üzenetére
Az, h ebben az országban mi irreális, vagy reális, én már nem tudom. Szerintem érdemes úgy gondolkodni, h megnézni a piaci árakat, és magyarosan még rászámolni a világbajnok áfánkat, meg még esetleg egy kis büntit is, és akkor már nem lőssz mellé. Plusz számold hozzá, h mikor ez beüt, akkor mindenkinek beüt, és mindenki elkezd kapkodni, meg pénztárcát nyitogatni. És aki akkor kapcsol, az tátott szájjal fog szaladgálni a f@szerdőben.
Jobb az ilyesmit előre letudni. Szigetelés nem avul el, nem kér enni, nem megy tönkre, apránként dolgozik. És ha most úgy számolod is, h 20 év alatt térül meg, egy piaci árazás szerint lehet akár ez 5 év is, vagy ha eladod a kecót, akkor azt egy az egyben kifizetteted a vevővel.
Szóval, lehet, h a matekod nem adja ki, de ez csak azt jelenti, h sok tényezőt egyszerűen nem veszel figyelembe, és a jelen állapotot tekinted úgy, h 20+ évre megmarad, ami nyilvánvalóan képtelenség. Én úgy tekintek a jelen állapotra, h kapok egy kis haladékot felkészülni. -
soldi3r
veterán
válasz
Dorian #19620 üzenetére
Ha nem ilyen torzitott elszamolas lenne, mint ami van, akkor nem ezt gondolnad, viszont nem tudni ez meddig mehet igy. Jelen pillanatban 196Ft lenne a foldgaz piaci beszerzesi ara, te okosba' kapod most a feleert. A valosagban erre meg rajonnenek az adok es egyeb szolgaltatasok, akkor fizetnel havi 60 ezer Ft atalanyt.
Most kell elore gondolkodni.#196226030D, A kazanhazak felenk jellemzoen nem a lakoterben vannak.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19620 üzenetére
Mert támogatva van az energia. Számold ki 5-10x-es áron. Más lesz a matek.
Addig ilyen "olcsó" az építőanyag, míg tart a háború. Amint annak vége, egy komplett országot kell majd újjáépíteni. Onnan megdrágul minden, és ember sem lesz. Gondold át, és csináld meg most olcsón.
Plusz a ház értékét is növeli, ha később el akarnád adni. -
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #19598 üzenetére
Elég szegény környék ez itt erre , kevés az új építésű ház , és szigetelés is kevés öreg ház van , és nem is említettem egy pár extrém ismerősöm aki még ennél is melegebbet tartanak ( két éve mondtam is az egyik ismerősnek , hogy én télen nem jövök többet hozzátok , a jó öreg sparhet a konyhában és szerintem közel 30 fok lehetett
) !! Nállunk az asszony , anyós bírják a meleget ( anyós 91 lesz májusban ) és mindenki külön alszik , és én is
, én egy fütettlen szobában , abba is van csempe kályha de hosszú évek óta nincs belegyújtva , amióta ilyen enyhék a telek én ott alszok és még milyen jót , ha nagy hideg lessz , megyek az asszonyhoz
!!
-
totron
addikt
válasz
Dorian #19593 üzenetére
Igaz, benéztem. Viszont akkor eleve is nagy volt ezeken a helyeken az aktív penész szintje ha vizes konvektor produkciója nem elég. A túlfűtés is csak egy átmeneti áthidalása a problémának. Hogy a végleges megoldás - a ház lebontásán kívül - mi, az jó kérdés. De nem a Szavó, az biztos. A kályha sugárzó hője a legideálisabb.
#19594H-Zol, akkor gyakorlatilag csak a hőfokban van különbség és spórolniuk kell a gázzal. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19530 üzenetére
Az ember szervezete úgy alakult ki, nem jó állóképességi dolgokra. Bocs, ha elkeserítelek. Egyik dolog a sport, más dolog a céjaid, egy harmadik dolog az, amit elképzelsz, és egy teljesen más dolog az egészséged. Az, h egy versenyzőnek mit kell tennie ahhoz, h nyerjen, az sehol nem szól az egészségről. Tudtommal nem vagy versenyző, strandhoz meg felesleges tönkretenni magad.
Az embernek nem kellett nagy erőket kifejteni, mert többen voltak. Nem kellett órákig szaladnia a zsákmány után, mert többen voltak, és bekerítették. Rövid ideig tartó, de intenzív mozgás az egészséges. Intervall edzés. Mellé ellenállásos edzés.
Attól, h váltottam ch-ról zsírra, pont ugyanannyit tudok emelni, vannak ketós testépítő versenyzők is.
Nem célom meggyőzni senkit, elég ha támad egy kis kétely. Mert a civilizációs betegségek az életmódunkból, és a hibás táplálkozásból adódnak. A vadállatok, amik a természetben élnek azok nem daganatosak ám. De még cukor gondjaik sincsenek, de még szív problémáik sem. A mai emberek 90%-a ezekben hal meg, plusz a neurodegeneratív betegségek. Ellenben nézd meg a háziállatainkat (kutya.macska), nekik a fennti hülyeségekkel már elértük, h vannak.Ezeket nekem is nehéz volt elfogadnom, de miután több orvos meszélt róla sokat, muszáj voltam. Szeretnék nagyon sokáig élni, egészségben. Én is kérdeztem, h í]y hogyan fogom tudni körbetekerni a balcsit? A válasz pofon egyszerű volt: sehogy, mert nem erre van tervezve a szervezet.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19532 üzenetére
A sok ch magas inzulin szintet okoz. Az inzulin pedig egyrészt ugye gátolja a zsír felhasználást, másrészt növekedést okoz. Tippelhetsz, h felnőtt esetén előnyös-e ez? Most tekints el a gyúrástól, a valóságban daganatos sejtek kezdenek el tőle nőni.
Elgondolkodtató, h 4 mechanizmus van az emberi szervezetben a szénhidrát szint növelésére, de csak egyetlen a csökkentésre. -
soldi3r
veterán
válasz
Dorian #19511 üzenetére
Meghogy nincs es a fokhagyma?
En nehezen lennek meg nelkule.
En elobb nyulok a szalonnahoz, mint a sonkahoz, ettol fuggetlenul pl a basturmat a jovo telen ki akarom probalni. Mondjuk a prosciuttot es a serranot is megunnam, ha csak az lenne, majd talan egyszer csinalok egy szaraz erlelot. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19371 üzenetére
Azért jó a cukrotok, mert nem vagytok elhízva, mozogtok, így a megevett ch tud hová menni. Nézz meg egy elhízott embert, ott rögtön más a szitu.
Van kb 4 liter vér egy emberben, ebben van 3g (igen, 3 gramm) cukor 5 körüli vércukor esetén. Ezt az értéket fent kell tartani, a ch évmilliók óta vészhelyzeti üzemanyag az emberben, csak akkor nyúl a glikogén raktárhoz a szervezet, mikor nincs elég oxigén, mert a cukorból oxigén nélkül lehet energiát termelni. Ez akkor kell, mikor harc van, üldöz a farkas, stb, ezért van ˘~400g glükóz a raktárakban, azaz kb 300g az izmokban, 100g a májban. Normál anyagcsere, mikor 100-120 a pulzus, akkor szépen zsírból történik. Zsírokból pedig vissza tudja tölteni a glikogén raktárakat a máj lassan. Aki ezt megérti, onnan elég jól tudja szabályozni a szervezete működését. Aki nem, annak jönnek a civilizációs betegségek, cukor, daganat, szív-érrendszer, és az emberek jó 90%-a nem érti ezt a működést. A sok ch gyulladást okoz, magas inzulin szintet, ami mindenféle problémát. Mai ember halálra eszi magát szó szerint.
Ezért is osztom néha az észt, h hátha valakiben szöget üt, h miért is beteg. -
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #19371 üzenetére
Kedvenc ételeim közé tartozik a tök főzelék
( van bereszelve a fagyasztóba is egy jó pár adag ) , általában vagy tükör tojás , vagy frissen sült töpörtővel van találva ! ( Ja és anyósom is nagyon szereti a sült és tökfőzeléket , ő megöregedett és ide hoztuk három éve hozzánk , Májusba tölti a 91 évet , az ujjai végét leteszi a földre , keresztrejtvényeket fejt , be is küldi , nyerni is szokott , tavaj megnyerte a főnyereményt , az ő fotója van a címlapon , és abból azt az egy példányt csináltak , csak neki
, sokszor sajnálom , mert panaszkodik , hogy az ismerősei már mind meghaltak ) !
-
ncc1701
veterán
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19346 üzenetére
Mások a célok, én lassan 50 vagyok, izmosodni már nem nagyon akarok/fogok, áprilisban voltam 101kg, covid elött 110kg körül, jelenleg 89kg körül. Szerencsére java részt zsírt adtam le, alig gyengültem, de olyan még nem volt, mint most, h vállamon látszik az ér edzés közben. Hason, derék tájon már alig van felesleg. Az még benne van a pakliban, h ledobok még 3-5kg-ot, hátha kijönnek hason a kockák.
Sajna már néha fáj ez-az, úgyhogy nem tudom eröltetni a nagy súlyokat, pedig szerettem. -
ncc1701
veterán
-
totron
addikt
válasz
Dorian #19340 üzenetére
Vicces, mert arthiritisesként: a falat kaparom a fájdalomtól hüvelyesek fogyasztása után (is, és a legtöbb csoport ezt okozza, csak vannak kiemelten szivatósak). A gabona jó (egy ilyen betegség esetén). Habár a teljes kiőrlésűben jóval több a purin. Purin = gyulladáskeltő, a rossz immunválaszt felturbózó fehérjevegyület. Amúgy a legtöbb mindenben ott van, ami azelőtt nem tűnik fel. Utána bezzeg.
A glutén meg természetesen jelen van, csupán az ember bűnbakkeresési metódusára felfűzött... hát eszközhasználat leginkább, ami generálta a ''tényt'' róla.
A növényi étrendet jobbnak kihozó állítások mögött soha nincsenek gondosan linkelt forrásmegjelölések (tanulmányok). De ha lennének is csak ellentmondásokba, hibás súlyozásokba, ill. azok hiányába ütközik az olvasó.
Bosszantó azért a sok álbeteg és divatmajom. Aki ténylegesen is problémával küzd, zömüknél 1-1 csoport esik ki és bőséggel hamizhatnak széles skálán. A purinérzékenység szopó.
#19339ncc1701, ez a 0 azért erős. Nem vitázni akarok, de érezd, hogy erős. Az ember nem így működik.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19338 üzenetére
Mindenkinél okoz problémát, max nem azonnal, és nem érzi. De a probléma sajna ott van. Max később. A kenyér, pogácsa semmivel sem jobb. Ugyanaz a lektin van benne, ami bánthatja a beled.
Nekem egyszerű volt a dolgom, eleve nem voltam kenyér függő, így az ilyesmit egy laza mozdulattal ki tudtam hajítani az étrendemből. Szerencsére az embernek egészen pontosan 0 kívülről bevitt ch-ra van szüksége. Ennyire nem vagyok fanatikus, de húztam egy 50g-os határt magamnak, de többen mondják, h napi 75-100g ch még belefér. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19331 üzenetére
Nem tud alkalmazkodni, mert a genetikának kell hozzá 200-250000 év. Ebből eltelt mondjuk 8000.
Amúgy semmi bajom sincs a lisztes, kukoricás dolgok emésztésével. Nem vagyok rá érzékeny. Ettől független a glutén autoimmunt okozhat, akár érzékeny vagy rá, akár nem.
Orvosokban én nem bízom, lásd plö koleszterin csökkentők.
De nyilván létezik szabad akarat, ha valaki rá van függve a fánkra, pizzára, vagy a kürtös kalácsra, hát tegye. -
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #18988 üzenetére
Köszi neked is
, a helyes írásra , próbálok figyelni , megpróbálok nem konteozni ( és én remélem a legjobban , hogy ez csak konteo ami a mezőgazdaságban folyik , nem részletezem , mert megint konteo lessz belőle
) !
Ma vettem a piacon egész ( fejes ) káposztát is , és gyalúltat is , 20 kiló gyalúltat és 12 fejesét , itt az eredmény !
lett egy 100 literes hordó, káposzta , mostmár levan nyomtatva , takarva , meleg kell neki , és szépen megfog savanyodni !
A műanyag hordóért ne kövezzetek meg, fa dézsa ( hordó ) már nincs , úgyhogy ez lett !
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #18819 üzenetére
Én meg nem jutottam oda , de nekem is meg kell szabályozzam a diofakat , kettő hajlamos a szomszéd haza tetejére ( fölé ) menni , a szél ígyis úgyis beholrdja az eresz csatornájába a levelet , de én rendszeresen kitakaritom , a másik két diófám a kertben van azokon is igyzitok egy kicsit !
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #18420 üzenetére
Ugyan az a helyzet, több vastagabb ág letört a sok termés alatt , pedig két öreg 25-30 éves dió fák , de csak csüngenek , nem estek le !
Októberben mindenképpen meg fogom oldani a levágásukat , és még egy pár vékonyabb ágat le akarok vágni róluk , vettem egy magassági ágvágót ( itteni ajánlásra , de posztoltam is ) rendeltem is egy kilós Fagélt , mostmár csak időm legyen ! -
User_2
tag
válasz
Dorian #18330 üzenetére
nálam a fű alatt 30centire betonkemény eketalp van.
ez azt is jelenti, hogy a kiásott és visszatermelt fellazított föld közetlen szomszédságában annyira kemény a föld hogy öntözhetem én a világ végéig is, az eketalp elszív minden nedvességet.
egy hasonlat a szemléltetéshez: a földre teszek egy vízes szívacsot, a kemény föld elszívja a szivacsből a nedvességet.ha nálad a talajvíz magasabban van, relatív kevés a beton, ami a víz földbe jutását megakadályozza, lehet, hogy szerencséd lesz.
nálam a megyfa alatt öntözött sárgarépa és krumpli van, hiába volt öntözve, a megyfa levelei már júliusban lebarnultak.csak leírom, mert említve volt a hernyőenyv.
biostop egérragasztóval kentem be a cseresznyefát, lehet hogy nem annyira jó neki. a ragasztó alatt a háncsréteg megdagadt, mintha rákos lenne, lehet, hogy nem kapott levegőt? nemhiszem hogy a ragasztóban lenne valami olyan ami mérgező, ami mérgezi.
inkább a lezárt felület lehet a rossz a fának.
valami mást kell kitalálni a hangyák ellen. -
User_2
tag
válasz
Dorian #18317 üzenetére
a szilvának van vízigénye, ha nyáron hőségben nem tudod öntözni,
inkább ne reménykedj termésben.
ha egy-két öntözés kimarad eldobja a bogyókat.
a régi ellenálló fajták is.
van itt az utcában közterületen rengeteg 50+ éves szilva, mind szemetel a földre öntözés nélkül.
emellett fényigénye is van. képes nagyon lassan növekedni, ha kevés direkt napot kap.
gondold meg, hogy termésképes állapotban tudod-e tartani.régi 100+ éves könyvekben a szilvát ártéri tartásra ajánlották.
nem zavarja, ha vízes a lába.ha a szomszédok nem foglalkoznak a szilvamollyal, inkább olyan szilvát válassz, amiből könnyű pálinkát főzni.
ha mindenképpen szilva kell, mert az az igény tegyél 50-es dréncsövet a töve mellé. kb 30 centire a tövétől. elegendő, ha a kb 1 méteres gödör aljáig ér, nem kell a könyvekben ajánlott csőkígyó.
a cső aljára tegyél száraz ágakat, vesszőket bokorról, fáról, szőlőről.
így egy kb 20-50 literes légtáska keletkezik, amit ha földdel betemetsz a száraz ágak miatt nem omlik be.
a dréncső föld feletti végére tegyél egy dugót, elég ha valami fadarabból faragsz egyet, amivel csökkentheted a párolgást és házas csigák se másznak bele.így nyáron nem kell a száraz földet locsolnod.
az első valahány évben, mikor a gyökere még nem érte el a víztáskát, öntöző gödörrel öntözd. de később ez elhagyható.
illetve, ha növénytársításként fokhagymával, póréhagymával, metélőhagymával, kamillával, cickafarkkal vagy hasonlókkal védenéd akkor persze kell a föld felszínén lakó növényeket is öntözni. -
Csabroncka
addikt
válasz
Dorian #18321 üzenetére
A Stanley nagyon jó szilva (finom és fél alma méretű sokszor), viszont relatíve kényes. A nehéz termés miatt sokszor alá kell támasztani, szerintem orsóra érdemes metszeni erős központi tengellyel.
megj: én biztosan ilyet fogok ültetni, mert a termés kárpótol a sok vesződségért...
Otthon apámmal ültettem 2 oltóhelyről származó beszterceit .... 5-6 éve. Eddig nem ettünk/főztünk róluk semmit
A klíma, kórokozók, és a stressz is megváltozott. Magyarország 50 évvel ezelőtti klímáját dél Finnországban kell keresni -
eldoble
aktív tag
válasz
Dorian #18321 üzenetére
Mondok én is egy szilva tippet, ami nekem fontos volt, hogy a szilva himlő (ha, ezt elkapja a szilva akkor vége) ellenálló legyen, önporzó, és magvaváló: Toptaste®' Kulinária
Egy dolog fontos még, ez elég édes (pálinkának is kiváló) nem biztos, hogy ezt mindenki szereti.
(A szilva himlő ellenállás nagyon fontos, egész Európában terjed, és, ha ez megfertőzi a szilva fát, akkor kivágandó, azt mondják a beszterceinek meg vannak számlálva az évei.) -
G@ben
addikt
válasz
Dorian #18266 üzenetére
Vagyis mi a megoldás? Van a rizóma, amiről már nagyrészt leszedtem a földet. Azt se dobjam ki? Van a leszedett föld, ami tartalmaz gyökérdarabokat. Nekem nem kell, nem tudom hol tárolni, nem szeretném komposztálni.
Hulladékudvarba adjam le? Gyújtsam fel, áztassam egy vödör glialkában? Ajándékozzam meg az utált munkatársam? -
btraven
őstag
válasz
Dorian #18072 üzenetére
El nem tudom képzelni hogy lehet kert mellett stresszmentes életet élni. Például most több napos, kiadós esőt mondanak. Akkor kell locsolnom az új fáimat? 3 naponta locsolom. Nyáron kihagytam egy alkalmat mert volt egy kiadós eső. Erre elkezdtek az egyik gömbkőrisnek a levelei barnulni. Úgy a harmada. De lehet mástól, lehet a nap égette meg. 12 órát süti a nap. A másik többet van árnyékban, napi 6-7 óra, annak nincs baja.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #18072 üzenetére
Sajna az tény, h 50 éve a zöldség-gyümölcsökben többszörös mennyiségű tápanyag volt.
Ne aggódj, hétvégén voltam cukrászdában, nem szektában élek én sem.A felesleges fehérjéből a szervezet cukrot csinál, és a felesleges szénhidrát megy a zsírba. Nem egyszerű ez. A mozgást én azért nem említem, mert 15 éves korom óta heti 3-4x rendszeresen sportolok, nekem ez olyan alap, mint a kaja, vagy a pisi, vagy a levegő.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #18067 üzenetére
Ok. Örülök a jó vérképednek.
Nagy-déd szülőket ne keverjük ide, nem voltak ilyen kemikáliák, és nem ettek ennyi feldolgozott szart, alapvetően az élelmiszerben volt tápanyag, vitamin, ásványi anyag, a maiakban optimistán számolva csak a 30%-a van meg az 50 évvel ezelötti kajákból, köszönhetően a kizsákmányolt földeknek... És akkor még a sok gyulladást keltő mikroműanyagról nem is beszéltem, ami már mindannyiunkban ott van.
Btw betegségek kialakulásában 20% genetika, 80% életmód, környezeti hatások játszanak.
Makrókat írni, mérni telefonnal, alkalmazással napi +5 perc.
Igen, mire IR, cukor kialakul, azért 10-20 évet keményen tenni kell. De pont erről szól a világ, nyomatják a reklámok, aki nem néz utána, annak fogalma sincs, hogyan kellene embernek táplálkozni. Nem tanítják sehol.
Dédszüleim nekem is 90+-osak voltak, nagyszüleim 80+-osak, fater mégis meghalt 62 évesen agydaganatban, nagybátyám pár éve 61 évesen. Az semmit nem jelent, h meddig éltek a felmenőid, sajnos. -
totron
addikt
válasz
Dorian #18067 üzenetére
Szó trú, egy jónak ható hA1c-t lehet, hogy nagy küzdelmek árán állít már elő a szervezet, ezért kell a körültekintő gondolkodás, minden környezeti változó figyelembe vétele és 5 pontos mérés. Na most ezek töredékét hozó dokit is nehéz találni, nemhogy még az egészet át akarná látni. Ellenben nagy magabiztossággal tudja nem egy állítani, hogy az kimutat mindent. Nem teszi.
A rákot ne keverjük ide, de ha már, akkor a mai vegyszeres környezetben élés és tartósítószeres ételek mellett nem sok semmit jelent a családi előzmény. Lutribbá lett ez ennél mára. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #18031 üzenetére
Azért nézess egy HbA1c értéket vérképen legközelebb, nehogy meglepetés legyen. Sok cukorbetegnek kifejezetten alacsony a reggeli vércukor értéke.
De ha tartod a mértéket, akkor OK. Én mostanában számolom a makróim, 50-80g körül van a napi ch-m, de ebben benne van a paradicsom, meg a hagyma is. -
totron
addikt
válasz
Dorian #18028 üzenetére
Itt már nem tudom hogy volt, lehet, hogy egybeesett itt is. Elmúlt.
(#18026) Szevam, itt meg a lelkesedés múlt el, mert egy kiterjesztett szalonnasütés hangulatképén nem volt képes túllátni a polgár, szokás szerint. Mint Kozsó delfinjei a Balatonban - fejben jó. Mindig beszédes, mikor hangulati elemek a sarokpontok. Szoktam hangoztatni, hogy azért szeryzem a mezőgazdaságot, termelést, mert nem lehet téveszmékkel kibélelni, különben üres marad a gyomor. Jól láthatóan ez nem igaz.
Azért aki magának csinálja és érti is, hogy mit tesz egy műtrágya ésvagy már elfogyott alóla a termőréteg, netán nem is volt érdemi AK-érték a birtokában eleve sem, az azért kénytelen odafigyelni, mit hogy. Ha nem is üres gyomor a jutalma, azért megérzi ha valami tévút - kevés van belőlük, a polgári foglalkozások lefednek szinte mindent és mindenkit. Azért az jó, hogy a vetésforgó, mint olyan az sikk egyes körökben. Persze mért ne lenne az. Néha véletlenül jó irányba mutatnak a divatok.
(#18029) ncc1701, brutális ütés a szervezetnek, igen, mennyiségben is, glikémiás indexben is. Othello, Izabella kivétel, azok zabálhatók. Már ahol nem vették ki még az új tulajok...
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #18028 üzenetére
A szőlő teli van felesleges szénhidráttal, pláne fruktózzal. Nézz utána, h kb akkorát rombol a májadon, mint az alkohol. Az egres viszont nincs tele cukrokkal, így sokkal egészségesebb tud lenni. Pont ezért eszem szinte csak bogyós gyümölcsöket, és azt is max 100g/nap. Persze, h jobban ízlik a szőlő, hiszen édes, ugyanolyan függőséget okoz az édes íz, mint plö a dohány.
-
totron
addikt
válasz
Dorian #18024 üzenetére
Jó volt levadászni a jó kis piszkét, nem jött könnyen.
(#17992) 6030D, fáknak 50-60 liter az alap ilyen körülmények között, a 4-et nem tudom milyen növényekre érted. Nyilván egy optimum az optimum, mely talajfüggő is nyilván és vannak túllocsolásra érzékeny fajták, de most nem erről beszélünk. A tapasztalatom az, hogy számos fajt nem jól tartanak, mert konkrétan csepegtetik őket, egy teljességgel téves öntözési profilt alkalmazva, minek folytán küzd ember és növény egyaránt, érdemi megerősödés, gyökér természetes lehúzódása soha be nem következik. Alapból a nyakönöntős történetek szerint éltek mindig a növények, ma is ebből van több. Mint kiépített rendszer jó dolog a mai technológia, akár zónásíthatóan beállítható kezdetek, intervallumok, mennyiségek. Csak kevesebbszer kellene nevéhez hűen használni.
-
Rive
veterán
válasz
Dorian #17966 üzenetére
Kicsit elegem lett a kertészkedesből. Most tényleg...
- Nyugi, ez még csak a kezdet.
- Nyugi, ha begerjednek a dolgok és még nagyobb erőre kap a bionáci vonal, akkor ehhez még hozzájön majd, hogy ~ rá leszel kényszerítve a vegyszermentes nagyonbio termelésre alkalmatlan módszerekkel, alkalmatlan fajtákkal, alkalmatlan éghajlaton...
- Nyugi, nem vagy egyedül és ha továbbra is szembe lesz állítva a kert a bionáculással, akkor csak még feszültebb idők jönnek. -
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Dorian #17966 üzenetére
Nem jól öregedett akkor az augusztus közepén írt hsz-od
Ez egy ilyen év, polos, bagolylepke, lepkekabóca és darazsak. Jövőre talán más lesz. Például elfagyó virágzat, sok eső, gombásodás, jégverés, stb.
Sajnos a Holocén és Antropocén átmenete ilyen.
Szerintem - amennyiben nem ebből élsz - nem érdemes feladni, csak elmenni abba az irányba, ami még akkor is szórakoztat/nyugtat/kondiban tart, ha nincs ehető haszna és a terhes részt elengedni.
Vagy haszonnövények helyett valamilyen biodiverz erdőkertet kialakítani, szépen lassan, nyugisan.Sajnálom.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #17900 üzenetére
Nekem egy most 4 éves Bosch Kobak körtém van , 3 körte van rajta , de semmi bajuk , meg van öreg Vilmos , Packham's Triumph vagy 4 fa , egy ismeretlen körte , az most érik, rendszeresen locsoltam őket ebben a nagy szárazságban ,de nincs egy gyümölcs hulasom sem ( az alma az igen ,tiszta férgesek , pedig a nyáron próbáltam 3 célzott rovarölőt fújni rájuk )
Amit csináltam , cseresznye szedés után megjelentek a levél tettük a fákon és olvastam , hogy cseresznye szedés után nem szabad magára hagyni a fát , jót tesz neki egy gombaölő, na itteni ajánlásra vettem Tepekit levéltetvek ellen és score gombaölőt is tettem bele , és minden fát lefujtam ! -
Z.É.T.
őstag
válasz
Dorian #17900 üzenetére
"valszeg megy a kukába"
Ha lehet, akkor ne a kukába, inkább add vissza a földnek valamilyen formában
Én nem értek a körtéhez, nálam kb ugyanez a helyzet, mint nálad, tavaly volt rajta 10-15 szem körte, mind lehullott kóstolás előtt. Idén roskadásig volt, aztán hullani kezdett. Naponta néztük át, amit lehetett, utóérleltünk, megettük. (nem volt nagy szám)
Most, amikor már közeledik az éréshez, csak 5-10% nem megy tönkre a darázs miatt, azt megesszük (ez már majdnem finom), a többi marad a fa alatt. Amint esik egy rendes eső, átmegyek rajta, aztán ősszel kap egy 20-30 centi szalmás trágyát csurgóig.Nem tudom, mennyi a valóságalapja, szomszédnak van ugyanilyen fája, nála minden második évben bő a termés, a következőben alig-alig valami.
--
Idén rengeteg gyümölcs hullott le = sokat kapott vissza a talaj.
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #17605 üzenetére
Sajnos igaz sőt még van aki a kukoricát is azzal nyomja le
Nagy gazdák beválnak sok száz ( ezer ) hektárt , és nincs idejük megvárni a be érést mert akkor egyszerre minden a nyakukba szakad és ezért így oldják meg , hogy nagy Hidas ( magas ) önjáró gyomirtó szorokkal lefúják ! És sehol senki nem foglalkozik vele , én elítélek minden ilyen gazdát ! -
Z.É.T.
őstag
válasz
Dorian #17554 üzenetére
Máskor sok a polos?
(nálatok nincs intenzív mg terület, úgy elvileg kevésbé vagy érintett, nálunk van ugyan erdő is a közelben, de javarészt szántók vesznek körül)Tetveket - incl. vértetű - idén azonnal felzabálták a katicák, egyedül a rózsáknak kellett 1-2 hét is, mire megtisztultak. Rózsabogár is negyede-tizede volt a tavalyinak, ennek az okát nem tudom, első tippre több természetes ellensége költözhetett be a kertbe. (sünök, vakondok, parazitoid darazsak, madarak, stb)
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Dorian #17535 üzenetére
Én nem ismerem személyesen (sajnos), de a fb oldalát is érdemes követni - ez nyilván nem neked szól :D - ez például egy januári izgalmas poszt:
https://www.facebook.com/share/p/7Rh9MPrcisuSSNkA/ -
totron
addikt
válasz
Dorian #17523 üzenetére
Nem a műtrágya irtja ki a talajéletet, hanem a szerves trágya hiánya.
Ez nem igaz, uram. Egy gyenge talajt újból és újból fel tudsz turbózni szervessel, kérdés, hogy mennyire rentábilis. Műtrágyával viszont azt csinálod, mintha repülőgéppel 'dugóhúzóba' kerülnél. Nem mindegy melyik van.(#17524) f4lcon, nem lehet nem nagy egészben nézni. A beérkező vizekre vagy bármilyen módon kifele való hivatkozás fals. Nem azt mondom, hogy fakírokként aludjunk deszkapallón, de a folyamatot attól még láthatjuk: azért tartunk itt - és fogunk egyre jobban - mert nem akarjuk látni a jóvilág végét.
akkor ez nem fordul elő,
De, csak a folyamat időbeni időbeni íve akkora, hogy nem vagy köteles törődni vele - gondolod te. A biokémiai folyamatok egyirányú mivolta attól még áll. -
Brandynew
őstag
válasz
Dorian #17523 üzenetére
A probléma azzal van, hogy a műtrágya célzottan, nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, és ezeket nem szerves formában.
A felhalmozódó tápanyagok (különösen a nitrogén és foszfor) toxikus környezetet hoznak létre a talajban, és a talaj pH értékét is felborítják. Az ingadozó pH érték nem a növények és a mikroorganizmusok barátja.
Felhalmozódik továbbá a só is a műtrágyák miatt, ami a növények vízfelvevő képességét rontja, így többet kell öntözni, ami nálunk amúgy is egyre nagyobb probléma a száraz évszakok miatt.
Különösen a nitrát tartalmú műtrágyákra jellemző, hogy csökkenthetik a talaj szervesanyag tartalmát, ami közvetve talajtömörödéshez vezet, ami pedig csökkenti a vízbefogadó képességet, rosszabbá válik a légcsere, nehezebben fejlődnek a gyökerek, nem fogják tudni felvenni a növények a szerves tápanyagot stb.
És akkor itt kanyarodunk oda vissza, hogy már csak a növények számára könnyen elérhető, jól oldódó műtrágya révén fog bármi is fejlődni a földben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Death Stranding (PC)
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged