- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csabroncka
addikt
válasz
ncc1701 #21381 üzenetére
Elárulom (a mellett, hogy részben valós a probléma) a vízcsövek műanyagok, és a ruháid nagy része is. Utóbbi és a természetes kopás miatt az otthoni szállópor jelentősebb része műanyag szál amit letüdőzöl.
Az valóban cél kell legyen, hogy a fizikai műanyag aprózódást kerüld a kertben - vagy ahol tudod - ezt egy bizonyos határig lehet, de a kannától, a lőcslófejen át a szivattyúalkatrészek, kitek, golyóscsapok tömítéséig...szóval a mai világban ezt felszámolni vagy minimalizálni nem lehet. Műanyag kannából viszont jobb öntözni, mint bádog kannából -
-
den89
tag
válasz
ncc1701 #21317 üzenetére
Ház mellett és a kertben tud ám lenni ~2-4 fok különbség simán. Attól függően mekkora a telek, illetve mennyire vannak közel a szomszéd házak. Nálam nagy a telek és a szomszéd házak sincsenek közel a gyümölcsfás részhez. Szóval én a ház melletti mérőből eleve le szoktam vonni 2,5-3 fokot, akkor tudom, hogy a gyümölcsfáknál kb annyi fok van. De ha várható a fagy, ki szoktam rakni a mérőt is a fákhoz, és akkor is megmutatkozik ez a ~3 fok különbség. Egyébként 7-kor már masszívan süt a nap, ha derűs volt, márpedig ilyenkor tavasszal fagy esetében általában derűs az ég, 5-6 között van ilyenkor a leghidegebb. 7 órára az autó simán mutathat már 3-4 fokkal többet, mint ami az alja volt a kertben. Én tegnap reggel negyed 8 körül indultam otthonról, az autó 0 fokot mutatott, a kertben -3 fok körül volt az alja aznap hajnalban. Ma pedig 0 fok körül volt a kertben, az autó +2-t mutatott.
soldi3r: tegnapi -3 nekem is legatyázta a kajszit, mivel már sziromhullás után volt nagy része, tehát már termés kezdemény állapotában volt. Ilyenkor még érzékenyebb is, mint teljes virágzásban. Egy -3 fok 90-100%-os fagykárt okoz. Ami teljes virágzásban van, azon egy -3 általában "csak" ritkít. Mondjuk a ritkítás mértéke kérdéses, az sok mindentől függhet. Csatolok egy képet a rügyek fagytűréséről: [kép]
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #21303 üzenetére
Itt -6,5 fok volt , minden kifeküdt , olyan infókat kapok , hogy a búza is fekszik ( összerogyodt ) a fagytól.
! Valaki kérdezte tőlem , hogy a búza nem bírja a fagyokat , nem
egész télen hibernál akkor akár -20 fokot is simán kibír, de miután megindul , mint most ( már a második görcs is ott van a szárán ) már nem bírja , pláne a -6,5 öt nem 🙈 !
Volt már ilyen , széna lett az egész , újra hajtott , de azon már csak fél termés lett , na de indulok terep szemlére !! -
6030D
addikt
válasz
ncc1701 #21193 üzenetére
Most csináltam a magaságyást raklapmagasítóból. Elgondolkodtam, mivel legyen bélelve, mert a műanyag, az műanyag (bár nem zárjuk ki az életünkből, szóval nem ezen fog múlni). Én arra jutottam, hogy inkább rakok, mert a raklap (és a -magasító) is olyan anyaggal van kezelve, hogy ne támadja meg a rovar, gomba. Az meg előbb oldódik ki a vizes ültetőközegbe/komposztba.
-
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #21193 üzenetére
Dehogynem megy. Még az akác(!) karóim is már 3 év után már kezdenek használhatatlanná válni, némelyik beletörik kihúzáskor, láthatóan nagy mértékben korhad el a földben lévő részük.
Azért veszek műanyagból, mert sem kedvem sem időm ilyesmiket fabrikálni és nem parázom túl annyira ezt a témát, mint te. Van egy hipochonder ismerősöm, arra emlékeztetsz, csak ő a fertőzésektől és betegségektől retteg.
-
Csabroncka
addikt
válasz
ncc1701 #21141 üzenetére
Most néztem én is -3
hát srácok... Rive: az összes ezen az elven működik (rügyt virágot összehúzza és fokozza cukortermlést, hogy védjék az embriót). A nagyobb bajom, hogy -3 vagy alatta már ezek meg a füstölés/gyertya... halottnak csók ez nem talaj menti fagy, de reménykedjünk, nem is mertem még kinyitni a nyaralóban a vizet.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #21128 üzenetére
Olvastam amit írtál , és a leoltást is
Ide vasárnapra havazást mutat és éjelre -3 fokot , az fasza lessz , szinte minden virágzik!
Most neki készültem és szombaton az összes gyümölcsfát lepermetezem molipdénes bórral az állítólag segít a fagytürésben és még rengeteg mindenre jó , úgyhogy szombaton megy rájuk a csodaszer ( majd írom , hogy mi lett az eredmény , mert két szomszéd nem foglalkozik ilyesmivel , így lessz összehasonlítási alap ) ! -
den89
tag
válasz
ncc1701 #21062 üzenetére
Kifogást mindig lehet találni.
Bokáig a sárban? Nálunk 1,5 hét alatt leesett 60 mm eső szombattal bezárólag. Vasárnap vígan lekaptam a füvet és permeteztem a gyümölcsfákat, stb a 11-12 fokban. Azért meg nem fagytam ilyen időben, gyerekek is kint voltak 2-3 órát délután.
Azt a havazást nem tudom hova mondja, én 13-15 fokot látok szombatra, 8-10-et vasárnapra, legfeljebb este/éjszaka eshet hó. De csapadékot is minimálisat mutat, inkább szeles időt, az nem kellemes, aláírom, de azért dolgozni simán lehet attól még. -
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #20372 üzenetére
Nálam a szeder ami erre sokkal kényesebb. Tavaly még mindig nem vágtam vissza eléggé, hogy napos helyen öntözés mellett a termés fele ne aszalódjon össze féléretten.
A málnát viszont 2,2+ magasságig felfuttatom és úgy is jól terem. Ja és az egyik sor málna mögött (É-K-i oldalon) van egy világosszürke betonkerítés, ami még visszaveri némileg rá a napot. -
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #19965 üzenetére
Alkoholizmust nem az határozza meg, h ennyit ivott vagy sem, hanem az, hogy befolyásol-e bármit a viselkedésében az, ha éppen nem tudja megtenni. Le van írja részletesen abban amit linkeltem.
A mennyiség teszi a mérget. Minden anyag minden anyag mérgező hatású egy bizonyos mennyiség felett, és egyik sem bizonyos határérték alatt, ahol a kockázat elenyésző.
A faterom alkesz.
-
-igu-
veterán
válasz
ncc1701 #19939 üzenetére
"A fenti cucc pedig könnyen állítható, csak egy villáskulcs kell hozzá."
ha erre gondolsz, akkor csakis abban az esetben, ha a ket lapnak legalabb egyike el tud forogni (lecsavarozott talp es felcsavarozott oszlop eseteben pl. ez mar nem mukodik)
a ket anya kontraanyanak van rajta, a magassagot az adja, hogy a felso lap menetes szara milyen hosszan megy bele az also lap menetes huvelyebe. Azzal beallitod, a ket anyaval alul-felul osszekontrazod. Ha utolag akarod allitani a magassagot, akkor a villascskulccsal nem allitod, csak oldod a fixalt magassagot. A magassag allitasakor legalabb az egyik lapnak el kell tudnia forogni. Ha ez es a tehermentesites adott, akkor mukodik.
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #19856 üzenetére
Nállam is , ez ithon van a háznál , két nagy udvar, és a kert , de ide traktor be nem fér
, mindenhol minden , magaságyások , fólia , és hátrább gyümölcsfa mindenhol !! Van 6 dió fám is , de most kettőt kifogok vágni , egyik kisebb és sehogy sem mén , a másik hatalmas de szinte egy jó dió nincs rolla ( valahogy jobban támadja a difuró légy ) , igaz ő papír hajú, szinte kézzel meg lehet törni , de hiába ez a 4 év , hogy semmit sem ér, bírok a hejére négy fát ültetni , akkora koronája van !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #19849 üzenetére
Az ősszel vettem a GSS 2800 ágaprítót ( még ki sem csomagoltam , őszi munkák a földeken , és elmaradt , meg úgyis csak a tavaszi metszéshez kell , remélem menni fog
) ! Tavasszal rengeteg gyümölcsfa gaj összegyűlik ( idáig rakásba tettem őket , két évente egy rakás , de nagyon sok idő mire lebomlik !!
-
-
its_grandpa
tag
válasz
ncc1701 #19831 üzenetére
>> Mikor csináltad?
Amikor beköltöztünk, 1998 augusztus, nem kaptunk volna lakhatásit nélküle.
>>Nyár elejére mennyi víz szokott lenni?
Kb. 1 méter azaz 9 m3 de nagyon függ az időjárástól,sajnos egyre kevesebb.
Ha jobb idő lesz és nem felejtem el, megmérem neked mert ugye 10 cm az majdnem 1 m3.
>>Esővíz Szűrést hogyan oldod meg?
Sehogy :) Amíg nem volt csatorna, ide ment minden, havonta kellett hívni a szippantót.
Nem takarítottuk ki amikor lett csatornánk, kapott több adag Septifos-t de az alján máig van némi "zacc".Látom milyen a víz amikor locsolok, havária esetén forralás után meg merném inni.
A 2024-es vezetékes vízhasználatunk ~ 95 m3 volt. Nem szándékom az "ivóvíz pazarlása" szálat elindítani de amikor az (ÁSZ) friss adatai szerint a 95 ezer kilométernyi ivóvízhálózat hálózati vesztesége átlagosan 25 százalékos, lenne min elgondolkodni (lásd *1).
A jelenlegi lakossági víz árak már nem sokáig tarthatóak (Bp. lakossági ~220/m3 , üzleti ~1.100/m3).*1 meglepődtem számolgatás közben mert ez [link] alapján a tetőről éves szinten ~ 200 m3 csapadékot lehet gyűjteni (Bp.)
A #19801-ben félévi esőt ~20m3 vizet akartál eltenni de félévi víz ennek a többszöröse.
-
its_grandpa
tag
válasz
ncc1701 #19806 üzenetére
Szennyvízcsatorna nélkül kezdtük az itt lakást, kötelező volt tárolót építeni,most már ide megy a csapadék. Ez a piros kerettel jelölt 3*3*2.5 ~ 23 m3.
A négy kék nyíl az esővíz csatorna + naranccsal a medence leeresztő, 110-es KG csővel a tárolóba vezetve. A sárga 25-ös KPE cső, hátra a kertbe locsoláshoz, szivattyúval.
Volt rajta 25-30 cm föld de nem maradt meg benne csak a gaz. Tavaly eltüntettük a földet, kapott 2 sor zsalukő keretet, fenyő ülőkét és ~ 25 cm homokot az unokáknak, lehet csapatni.
Na de matekoljunk neked csapadékvíz tárolót, 3.0 x 3.0 x 2.0 = 18m3
Zsalukő 20 cm-es 4x3.0x2.0 = 24m2 * 8.7 ~ 244 db , 4 raklap * 60 = 240 db * 650 = 156.000.-
E-gerenda 3.0 m 5 db * 20.000.- = 100.000.-
Béléstest 60 cm-es 60 db * 800.- = 48.00.-
Beton 7.5 m3 * 30.000.- = 225.000.-
Most tartunk 529.000,- rhénusi magyar forintoknál.
Vassal,vízállósággal,földmunkával, fuvarral, humán erőforrással ez ma nem áll meg 1 mió. alatt. -
totron
addikt
válasz
ncc1701 #19801 üzenetére
Milyen felülettel gyűjtöd be? A hosszú távú tárolás is felvet pár problémát.
Az a komoly, hogy a talajvíz egyre inkább elszennyezettebb, nem csak ásott kutak formátumában. Egy 20 méter még bőven talajvíz sok helyen, ugye fúrva is, de jóval lentebb is képes megjelenni a nitrát. Tehát aki beszopta az nem csak egyszeresen, hanem mélyen a zsebbe kellene nyúlni. Van, aki víz nélkül marad, nem tud gazdálkodni, önellátni. Kár, hogy a vízzel kezdődik minden.
#19796f4lcon, homokra értettem mindezt. Tartós kánikulában nyilván locsolandó, de ott is érdemes észszerű határokat beállítani és ha nagyon úgy van, engedni kiszőkülni nyárra - nem számít kudarcnak. Mélyhobbista embertársaink hajlamosak fals célokat zengeni, beállítani. Nem a gyep a nyerő, meg kell hagyni pillangósokkal, vadnövényekkel a maga természetességében és önárnyékoló képességével a rétet. Udvarban nyilván valamilyen szinten ingerenciát érez az ember a megnyesésre, erre a kaszát ajánlanám, suhintasz párat ~10-15 magasságban és oké. Tartósan napos területeken ildomos magasabbra hagyni (önárnyékoltatás). Mivel nincs magbetörésre lehetőség - szél és természetes rét melletted - így magkeverékkel kell dolgozni. A felsoroltakból a szerves trágya - tyúk, marha - amit érdemes szerepeltetni. A szellőztetés sem hülyeség. A többi igen. Hidd el, tudom mi a homok, s ami területet nem kell kötelezően tárcsáztatni, ott nincs gond alapvetően. Kánikula közepén persze kiég, árnyékban is, de arra már nem rezdülök, nem is szabad. -
válasz
ncc1701 #19793 üzenetére
túl nagy a kert, a nettó gyepfelületem majdnem 500 m2
körben a déli oldalról van sövény, de az csak az első pár métert árnyékolja be, és 20 m széles a kert (meg 50 hosszú)
vannak fák is, kettő őszibarack, egy dísz akác meg egy hegyi juhar, de vagy kicsik (a juhar egy éves, alig nő) vagy nem adnak érdemi árnyékot mint a barack.
van kiépített víztakarékos fejekkel ellátott (MP Rotator) öntözőrendszerem, nem vagyok biztos benne, hogy egy másikra beruházás érdemben jelentene megtakarítást?
kút meg nem játszik, sajnos a szomszédok és három kútfúró tapasztalata lapján is itt 50 m felett nincs érdemi vízhozam, max kezet mosni lehet vele, de öntözni nem.#19794 totron igyekszem arra, hogy a gyökérzet fejlődjön, minden módszerrel. a talaj nálunk inkább homok, elég laza szerkezetű, így mind a tápanyag utánpótlás, mind a víz pótlás rendkívül fontos.
az utóbbi időben elkezdtem jobban figyelni arra, hogy ne csak műtrágyázzak, hanem olyan "szerekkel" és módszerekkel kezeljem a füvet, ami fenntarthatóbb és környezetkímélőbb (Biosol Forte, Greenman Agro, Phenix szerves trágya, Amalgerol) és érek is el eredményeket, tavaly már csökkent a kijuttatott víz mennyisége, de nyáron még mindig napi szinten 7-8 mm esőnek megfelelő vizet locsolok per m2 (ugye egy mm eső egy m2-en az egy liter, így kiszámolható, hogy nálam 4 m3 megy el naponta) -
6030D
addikt
válasz
ncc1701 #19763 üzenetére
De ez nem illan el, tehát ha van valami maradvány, ami párát kap reggel, akkor is belemászik bármi, nem?
Nálunk most megint elkezdtek mozogni, hogy megjött a jó idő. Előtte meg amikor (kicsit megkésve) szétszedtem a műanyag asztalt, hogy felviszem a padlásra, akkor a láb és az asztallap találkozásánál volt bent lábanként vagy 5 db, pedig akkor már rég óta mínuszok voltak éjjelente. Szerintem amíg nem lesz természetes ellenségük, addig nem lesz erre megoldás. Szóval a madarakat kellene rászoktatni, hogy egyék meg.
-
totron
addikt
válasz
ncc1701 #19763 üzenetére
Itt meg tavaly először számottevő hernyó a paradicsomokban, de csak a kísérleti, sivatagos parcellán. Nem tudom, hogy a hely vagy csak alulfejlettség okán szellősebben lévő bokrok miatt-e inkább. A odébb, bevált főhelyen, a megbokrosodottaknál nem volt egy sem.
A biodinamikus szemlélet és növénytársításokkal való operálás tűnik jó útnak, kár, hogy a gyakorlat nem annyira egzakt, mint pl. itt: [link]
A dolog kombinatorikáját kóstolgatni mindenesetre megteszi a lista. -
6030D
addikt
válasz
ncc1701 #19734 üzenetére
Arról lecsúsztam két őszt.
Fű van, beültetett díszágyás, meg egy ágdarálékkal leszórt terület, ahol lesznek a haszonkert ágyásai (próba jeleggel sima-, emelt- és magas is). A Tribu tök jól működik itt, csak gondoltam mást is használnék változatosság és spórolás miatt.
-
soldi3r
veterán
válasz
ncc1701 #19721 üzenetére
Valoban az sem normalis, de van neki ertelme.
#19722H-Zol, Na ez itt a baj. Sokaig nem lehetett mit kezdeni a sertestelepek tragyajaval. Senkinek nem kellett. Most mar fizetnek is erte.
#19724totron, Mar ki szerint ertelmes? Szerinted? A helyi szekta szerint? Az EU szerint? Nehany ezer evig mukodott ez a dolog, ha megfeleloen potoltak a tapanyagot. Most az utobbi 10-15 evben meg nem, elromlott...
-
its_grandpa
tag
válasz
ncc1701 #19676 üzenetére
>> Ilyenkor az 100% kevés, h kiteszed őket az ablakba.
A tájolás fontos, ezek a magok egy majdnem tökéletesen déli fekvésű ablakban vannak.
Egy hónapot töltöttek vizes vatta és a műa. fedő alatt, utána kaptak egy vékony földréteget.Most már csak nedvesen tartom, tavasszal mennek nagyobb cserépbe.
Teremni sose fog, csak játék, de grapefruit bokrom még nincs. -
totron
addikt
válasz
ncc1701 #19675 üzenetére
Mint ahogy kaszálni sem kaszálunk egy szál pöcsben. +1, a kettő - teknő-damil - közül az egyik teljesen megkerülhető, mi több, kötelezően kerülendő.
Más: annyira intelligensek és szépek vagyunk, hogy bátran offoljunk, nem hiszem, hogy különösebben keresztre feszítenénk egymást egy-egy diskurzus miatt a szezonon kívül. Az előző sem volt haszontalan talán.
-
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #19666 üzenetére
Semmi bizonyíték egyelőre nincs arra, hogy a mikroműanyag mit okoz. Ezek csak feltevések.
Erről a nagy CO2 paráról meg csak szellőzős weblapokat lehet találni, azok meg nyilvánvalóan önérdekből írnak azt, amit.
Még egyszer:
- Ha a lakás levegője áporodott, azt lehet érezni.
- Ha az elmúlt 30 évben, amióta mindenhová műanyag ablakokat építettek ez nem jelentkezett, mint minimum tömeges egészségügyi probléma, akkor nincs gyakorlati jelentősége. -
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #19646 üzenetére
Francokat. érzi az ember ha "állott" a levegő, ha kissé tompább, álmosabb. olyankor szellőztetni kell. Nem fogsz megfulladni a CO2-ben.
repvez:
Azt a 20m3 levegőt úgy értelmezd, hogy egy egység levegőt légzéskor nem használ el az ember teljesen. A levegő oxigéntartama 21%, ezt beszívva és kilélegezve még mindig 16% -
Rive
veterán
válasz
ncc1701 #19610 üzenetére
... egyáltalán nem vagyok meggyőzve arról, hogy a szimpla fatüzelés helyett megvenni a hőszivattyús szárítógépet, kondenzációs kazánt, szigetelést, párátlanítót: kiépíteni egy központi szellőzést tényleg annyira jó üzlet...
... arról viszont teljesen meg vagyok győződve, hogy erre veszett sok embernek nem fogja futni.
-
Rive
veterán
válasz
ncc1701 #19606 üzenetére
Csinálhatsz, persze (azt hiszem, mostanság már előírás is új telepítésnél...) de akkor megint ott vagy, mint a többi fűtésnél: valamit külön csinálnod kell a párával.
#19605: a vizes zokni nem viccel
A mosás teljesen része a lakás páraterhelésének.
Konvektor kívülről szív, kívülre fúj, semmit se csinál a belső párával (hát, jó esetben): azzal neked kell külön kezdeni valamit. Az a kis tartály, ami némelyik konvektorhoz van, csak vicc.Nálunk cserépkálya mellett egy hidegebb télen nagymosás kell, hogy 30% körülre felmenjen az RH. Ha nincs mosás, akkor kiakad alsó méréshatáron a mérő (<20%), konvektor ide vagy oda.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #19587 üzenetére
Több ismerősöm ezzel küzd és mindegyik a jól bevált csempe kályha tüzelésről állt át központi fűtésre gázzal , és mivel itt nállunk felemelték 2022 Ben a gázt 20-21 fokot tartanak ( addig nem volt náluk penész ) !! Nállam megy a csempe és a tégla kályha, de penésznek nyoma sincsen ! Amikor ide költöztünk , van egy hátsó szoba 6x6 méter , nagyanyáméknak az mindég kamra volt ( ha vissza gondolok , még mindég érzem a pálinka szagot , nagyapám sűrűn be nézett oda
) , mi abból konyhát csináltunk de egyvégben a penészesek voltak a falak a bútorok mögött a sarkok , de az a heiség alatt pince van , lehet az is hozzájárult, és azóta nekünk is kamra , nincs fűtve és a penésznek nyoma sincs !!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest