- Okosóra és okoskiegészítő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- One mobilszolgáltatások
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Új hozzászólás Aktív témák
-
fila
senior tag
válasz
soldi3r #20794 üzenetére
Monília ellen nincs csodaszer sztem. Egész évben oda kell figyelni rá mit csinálsz
Most majd jönnek ellene a felszívódó szerek lassan.
3x szoktam virágzás kezdete, közepe, vége. Idén Score-val kezdek, utána kétszer Folicur Solo. De pár nap meglátjuk lesz-e a kajszin virágzás, az egy hétig tartó esti fagyok miatt -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20776 üzenetére
Érdekes metszés forma ( nem hallottam még rolla ) , ami nem tetszik , hogy 5-6 évente a váz ágakat fel kel újítani ( gondolom nagyon felkopaazodnak ) !
Még egy fagyos reggel lessz , tegnap beszéltem egy ismerőssel ő hejileg kedd reggelre -7 fokot mért , sokan panaszkodnak , hogy a kajszi elfagyott, ahogy nézem nállam is van rendesen fagy kár , de maradt is ( egy pár nap múlva többet látok amikor lepotyognak ) !
-
fila
senior tag
válasz
soldi3r #20786 üzenetére
nálam kb rügypattanás után vagyunk a legtöbb fán, bokroknál, mivel jön a meleg, az áttelelő és most onnan felszabaduló szxrságok ellen. (lisztharmat, varasodás, tafrina, + atkák első nemzedéke)
ősz végén volt vegesol eres lemosó, idén rezes volt egy másfél hete, illetve februárban volt olajos permetezés.
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20751 üzenetére
Nállam Alma , Körte , Cseresznye sudár ( egy központi tengely ) és rajta vagy ág emeletek , de lehet orsó is , a szilva jól érzi magát a fentebb említett korona formán is , de őt lehet több karágra is , a kajszi az öt hat karág , kissé csukott , mert ő úgyis szét terül a termés miatt , az őszibarack 3-4 karág és nagy nyitott katlan korona !
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20714 üzenetére
Itt most -3,5 fok van és -6 ot jósolnak reggelre , nállam a korai kajszin már elviragzoban van , de szinte minden kajszin fa 100% - ban ki van nyilva , hát egy pár nap múlva kiderül, hogy mi marad ( a repcék , búzák sem szeretik , mert már meg vannak indulva , egy kicsit stresszesek lesznek ) !!
-
H-Zol
senior tag
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20648 üzenetére
Akkor úgy csinálom , hogy nem vágom le ( mert nagyon féloldalas lenne , amúgy is az az északi oldala ) hanem a váz ágait annak a galynak egy kicsit vissza vágom és a tetejétől eggyel visszább, egy hátra menő ágra vágom vissza , ezzel adok neki egy törés és nem csipom vissza a végét és marad így tovább váza koronának (amúgy nagyon szép állása van , majd ha leveles lessz csinálok rolla még egy képet ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20621 üzenetére
Igen a bór heileg ( lokálisan ) szívódik fel , a repcét fujom velle ősszel a jobb télállóságért , tavasszal meg azért , hogy a gyors növekedés miatt ne repedjen meg a szára ( virág elfagyas ellen nem hiszem , hogy jó , mert akkor már csodaszert ként árulnák
, de egy próbát megér mert rosszat nem csinál ) !
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20588 üzenetére
Igen
én úgy vagyok velük , hogy rengeteg fajta legyen , de ez mindenre igaz cseresznyés is van öt fajta , most hoztam egy ilyet [link] , azokat java részt el ajandekozom., de én is kapok egyiktől tojást , a másiktól paprikát padlizyant stb , csere kereskedelem
, de a 100+ fambol ( ebbe minden benne van ) legalább 80 darab mind más fajta , mindnek más az íze , érési ideje , és ami nem figy el az megy a cefrébe és a pálinka az nem megy tönkre , hosszú évek alatt sem !!
-
-
Chris0321
veterán
válasz
soldi3r #20552 üzenetére
A kertben van, árnyék nincs mert pont azért próbálok fásítani. Két körtefát vettünk (pont a beporzás miatt), az egyiknek nem tudom mi a neve mert a libák letépték a papírját elég hamar de semmi baja, nagyon szépen nő. A másik ami kipusztult az vilmos volt. Elsőre azért, mert beparáztattak, hogy túlöntözöm ezért visszább vettem és ki is száradt. Tavaly már elég jól bírta, de a nyár közepe kissé vége fele egyszer csak elfeketedtek a levelek és ennyi. Nem tudom mi lehetett a probléma. Ezért gondoltam, hogy idén már nem azt veszek mert a másik fától teljesen le lesz maradva.
A porzással kapcsolatban egy-egy fát kell venni, vagy lehet egy-több is? Mert akkor nem csak egy fajtát vennék a vilmos helyett, hogy végre biztos megmaradjon valamelyik. -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20552 üzenetére
Én pont az ősszel ettem BoscKobak körtét az egyik ismerősömnek két éve terem , igaz nem nagyon locsolta és elég nagy szárazság volt , egy száraz ikrás , semlegesen édes ízű körte , nincs az a jó fűszeres íz mint a Packhams vagy Vilmos stb körténél , nekem nem jött be ( pedig tavaly ültettem egyet
, az majd jövőre vagy még utánna fog teremni , mostmár ha megvan ki várom , hogy ez is olyan lessz , mert szárazságban én rendszeresen locsolom a fákat ) !
-
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20492 üzenetére
Van amikor nekünk is összejön a kinti javítás
, de ha csak egy mód van rá bemegyünk a tanyára , most is be értünk de kerekek nélkül !!
A héten nem , de a jövő héten megcsináljuk a szorót , lessz egy kis fúrás faragás hegesztés , de kap egy új kerék felfüggesztést ( 40+ év alatt meg ette a műtrágya ) ! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20457 üzenetére
Nem jutottam be a kertbe csak este felé a szöllőig , délelőtt volt más dolgom délután még egy 20+ éves Starting almafát metszettem , erős beavatkozás volt , vastag 25+ centis ágakat is le kellett vágják ( egy kezdő koromban rosszul indítottam , kettő nagyon szét fúrta a kukac , de már ki öltem belőle ) , mellette vannak még kisseb fák és egy eperfa , na ez futotta mára , meg a szőlőt is meg metszettem !!
Holnap és hétfőn egy kis műtrágya szórás a repcére búzára és kedden várjuk az esőt!!
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20437 üzenetére
Nállam egy egy szirmot is láttam tegnap a kajszin, a cseresznye rügyek megvannak rendesen duzzadva , a körtéken is látszik , hogy mennyi virág rügy lessz , és az alma is indul , a szilva , Ringló, naspolya, szöllő még nyugalmi állapotban van , de a büszke ( köszméte , Egres ) neki már van két pici levele !!
Ma nem voltam a kertbe , de holnap egész napi terveim vannak!!
-
Z_A_P
addikt
válasz
soldi3r #20398 üzenetére
Ertem koszi!
De linkelt marhatragya az "nyers", azt olvasom mindehol jobb a komposztalt (pl: [link] ), mert az nem egeti ki, stb. Akkor ilyen komposztaltat veszek es szorom be a gyoker ala, ez lenne a terv, a gombat meg kihagyom. Biosolt amugy is gondoltam veszek a fure majd, de akkor azt nem szorom a fold ala. -
Z_A_P
addikt
válasz
soldi3r #20390 üzenetére
+totron
Koszi!
De a Biosol Forte lenne a tapanyag ala, az az egyik legjobb, nem? Vagy ettol jobb a sima marhatragya? -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20362 üzenetére
Én évek óta kihúzom a szőlőt 2-3 permettel , de ahogy írtam nincs sok szőlő , a környéken se nincs , és így a gombák , betegségek sem úgy terjednek , mint egy nagy szöllősben !! Az almával vagyok bajban írtam tavaly is , hogy évek óta a kukacos eszik meg az almatermés 95% át , tavaly 4-szer rovarölőztem és mégsem lett jobb
, de utánna olvastam , hogy az alma molynak 4 rajzása van de ezen kívül az almát megtámadja a keleti gyümölcs moly és a szilva moly is amelyeknek külön külön vannak a rajzásai ( ismerős aki ebből él 12-14 szer fújja az almákat , amiket meglehet vásárolni a nagy bevásárló központokban ahol egy férges alma se nincsen , azok kapnak rovarölőt tavasztól őszig ) !!
-
H-Zol
senior tag
-
H-Zol
senior tag
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20303 üzenetére
A harmadik helyen ( a piacon szarok voltak ) találtam megfelelőt két packhams ( nem volt több ) és két Contesa de Paris , Magyar oldalon nem találom csak román oldalakon , mind például itt [link] , hoztam kettőt , nagy téli jó ízű vaj körte , a Paris Párizst jelent , na mindegy nagyon szép erős fák !!
Közben lefordítattam az oldalt és úgy fordítja , hogy Párizs grófnője !! -
Csabroncka
addikt
válasz
soldi3r #20300 üzenetére
A körte is almatermésű lévén sokszor kényesebb a klimatikus viszonyokra mint magára a talajra. A kicsit hűvösebb, párásabb csapadékosabb helyeket szereti, a nagy meleg kikészíti, erősen stresszeli.
Ahogy nézem nálad a fiatal gyümölcsfákat érdemes kitányérozni, akár 1 méter átmérővel, hogy minél több csapadék szivárogjon be a talajba. Vékonyan mulcsozni a fa alatt. A fű önmagában nem árt a fának, viszont a fiatal fák elől egyértelműen elszívja a nedvességet. -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20300 üzenetére
Nekem van több régi körtefám , Arabitka , Vilmos , Klapp kedveltje , Hardi vaj körte ezek mind jól mennek csak a Packhams triumph ami nem akar menni !!
De tavaly és az idén is hoztam sok fajtát ami ezután derül ki , hogy jók lesznek e , Kilós körte , Zöld Magdolna , Kiffer , Kedves körte , Alexander Lukas , Conference , Dr. Guyot Gyula , úgyhogy van most egy jópár körte fajta a kertben!
De indulok a piacra , lássam , hogy mit kapok ! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20298 üzenetére
Nagyon szeretjük a " packhams triumph " körtét, de valamiért nem mennek 12 éves fiájim alig vannak 20 mm átmérőjű-ek , 6-7 évesek olyanok majdnem mint amikor elültettem őket
, két hejről vannak vásárolva és mind ugyan az !!
Tavaj hoztam kettőt az egyik nem fogta meg , de tegnap a 6 évesen láttam egy beszáradást itt a képa felső része jóval vastagabb , tavaly is volt rajta 4 szép körte , na mondom ki vésem
a vége egy Vilmos ment a hejére
Tovább nézegettem őket ez egy 7 évestudom alul rá vastagodott egy ág , de hagytam csak , hogy legyen már rajta termés , lett is 4 darab ( most több mutatkozik rajtuk , mert van három még ) !
Így néz ki a törzse 7 évesenmint az ujaim , na most ástam melléjük gödröket és kimegyek a piacra és veszek másikokat de csak ha szép nagyok ha nem akkor nem kell
, ha nem lesz van a közelben két faiskola és megnézem nálluk is .
Ez a fajta körte tele van lentről felig kis dárdákal és azokat le vágtam mindég és úgy néznek ki , hogy ott beszáradást okozott a törzsön ( se kezelő nem volt mert vékonyak ) vajon kezeljék vágás után őket , vagy vágjam hosszabra ne tövön
Ütő szó, az idén hagyom őket teremni , az új fákat úgy ástam, hogy nem fognak árnyékba lenni és termés után kiveszem őket !! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20293 üzenetére
Igen Issai kiwit hoztam kettőt ( mini kiwi ) , önbeporzó, aránylag kicsi , kopasz és állítólag egy nagyon jó édes kiwi amit nem kell meghámozni , úgy lehet enni mint a szöllőt ( egy videóban úgy mondták , hogy akkora mint egy nagyon nagy szemű szöllő ) , három és múlva fog teremni , akkor többet tudok mondani !
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20268 üzenetére
Én sem sokat pusztítok el pálinkát , de eladom
Farkaséktól jól be vásároltam
szőlőt hoztam árkádiát és palatinát is , majd kiderül, hogy melyik milyen, de hogy hova teszem az még rejtély ( nem nagyon van helyem ) , lehet egy oszlopot teszek és hegesztek neki kiálló részeket , több helyem nincs semminek , így is elég sűrű nállam a történet
!!
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20246 üzenetére
Akitől kaptam annak nagyon sok van , én egyet esetleg kettőt kértem tölle , erre ő szedett vagy tízet
, ő amit nem fogyasztanak el vagy piacol is ami nem kel el azt dobja a cefrébe !
A telek határra rakom én is ( kerítés ott nincs ) , megbeszéltem a szomszéddal , hogy lessz neki is meg nekem is mert lett bőven !! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20236 üzenetére
Majd meglátom , hogy mit kapok !
Tegnap kész lettem a gödör ásással, az este kaptam négy füge hajtást , azokat ma elültettem ( még kapok valakitől kettőt ) , fügém idáig nem volt , és szerdán elmegyek Farkasékhoz , még ma össze írom pontosan , hogy miket akarok hozni !! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20227 üzenetére
A kolléga kútja homokol , nállam ilyen gond nincs , csak hatalmas víz hiány a lenti rétegben ( második víz 10-12 méteren , a harmadikat nem tudják egyszerűen megfurni , mert van egy kemény réteg ) !!
Tavaj február 25 -ödikei kép , meg 3 nap odáig , azért most egy kicsit hátrább vannak a fák , de a jövő hét közepétől igazi tavaszi időket mutat !
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20178 üzenetére
Akkoriban nem foglalkoztam ennyire a témával mint most ( ez az öregség jele
) , a cseresznye nekem sem a kedvencem , meg a szomolyai feketét , ha jól megvan érve azt szeretem , van négy fa 20+ éves , két 14 éves és egy 8 éves , de anyit teremnek , hogy a család , barátok is kapnak belőle !!
Majd utánna nézek én is a cseh kajszinnak , csak hej nem nagyon van már !! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20161 üzenetére
Hosszú évekkel ezelőtt kaptam egy gyönyörű kis kajszi fát az asszony keresztapjától , nagyvárosban egy parkban kelt ki és ő ki ásta én meg elültettem ! Gyönyörű nyolc kar ágas koronát alakítottam ki neki , kezdett virágozni , gyümölcs is kötődött bőven de eldobálta őket ( mondom biztos kicsi és azért ) , már 6-8 éves volt tele gyümölccsel de több vödör zöld gyümölcsöt vittem ki a komposztba , de azért 15-20 % megmaradt , be is ért , nagyon korai jó ízű kajszi lett rajta , és ez így ment 12 éves koráig amikor fogtam és kivágtam
( azóta már egy gyönyörű cseresznye van a helyén , minden évben rogyásig gyümölcsel ) !
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20158 üzenetére
Ne is mond az utóbbi három évben elég jól elfogytak erre a kajszik, nagyon remélem , hogy az idén már nem b@szik be !
Tegnap délelőtt megmetszettem a futó rózsákat ( tele van kis hajtásokkal ) és most keményít be az idő , a jövő hét közepétől már -10 fokokat is mutat , gondolom elfog fagyni a rózsa hajtás , és a buzákat is megfogja csípni , mert a sok jó idő miatt az is megindult ( már nem hibernál ) !! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20140 üzenetére
Sajnos ebből csak egy fám van a Tophit , de viszont van , egy ismeretlen szilva fám , két Stanley , HagantaR , Cacanska Lepotika , és három itt honos Vörös szilva de szerencsére még nem vettem észre vírust , de viszont van két sárgabarack fám amin tavaj jöttem rá , hogy virusosak , majd figyelek a metszésnél, hogy fertőtlenítsem rendesen az ollót , de kivágni sajnálom mert két gyönyörű nagy fa ( de lehet előbb utóbb kicsapom őket , mind a kettő 15 éves ) !!
-
Essejó
veterán
válasz
soldi3r #20140 üzenetére
Ebben az a fájdalmas, hogy az összes amit szeretnék mind fogékony rá. Az meg hab a tortán, hogy ha a szomszédnak van akkor a beporzók a pollennel is átvihetik a fertőzést, nem beszélve a levéltetvekről amik szintén. Illetve ez a vírus fertőzi még a kajszit, őszibarackot, cseresznyét, és a meggyet is.
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20134 üzenetére
Nekem van két körte fám az egyiket elragta a kukac 3 éves a másik vagy 8 éves de volt a közepén egy csúnya beszáradás , a nyáron létre fűrészéltem lett is rajta egy hajtás de azokba akarok ültetni cukor körtét ( van honnan hozzak hajtást ) , és elől az udvarban van egy 12 éves árpával erő körte ( semmit nem ér a termése ) na azt is át fogom oltogatni, ott héj alá oltást akarok ( azt akkor javasolják , ha beindul a nedv keringés , április vége , állítólag az a leg sikeresebb oltás ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20116 üzenetére
Én sem metszettem semmit , a hétvégén akarom megmetszeni a futó rózsát , mert elkezdett hajtani
!
A diófákról kell egy egy ágat levágják ( nagyon elmaradt ) , pedig már nagy a gyökér nyomás , a szomszéd a minap jól megmetszette az övéit és csöpög belőlük a víz !!
Csak azt vágom le amit nagyon muszály ,vajon ha rögtön be festem gyorsan száradó festékkel az megfogja a vizet -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20082 üzenetére
Tegnap átnéztem a gyümölcs fákat , de nincs baj nem indultak meg a rügyek ,( de viszont többen kitették a repcében a sárga csabdát és megjelentek az ormányos bogarak , ok rakják a petét amiből kukac lessz a repce szárában , de még csak február eleje van
, két hét múlva megint nagyon jó idők jönnek , akkor rá kell figyeljek a repcére , és ha rajzás lessz , rá 10-15 napra kelleni fog egy rovarölő permet ) !
El akarok menni megint a Farkas Családi faiskolába , nekem 10 gyümölcsfa kell de ismerősökkel együtt hozok 28 darabot , meg megpróbálkozok az oltással ( de majd beszámolok rolla , hogy sikerül ) ! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20077 üzenetére
Azon a képen a háttérben traktorok vannak
A gyümölcsfákat nem figyeltem , de pont tegnap olvastam egy cikket , hogy aki korán ( már) megmetszette a gyümölcsfákat azoknál megindul hamarabb a rügy , mert nagyobb a gyökér nyomás ( aki nem metszett az még várjon , így írta a cikk ) !!
Én amúgy is március közepén szoktam metszeni kivéve a sárga és őszibarackot , azokat rügy pattanás előtt !
Kint a tanyán láttam bodzát ami már kihajtott , reggelre itt -6 fok volt és ezt mutatja két hétig , holnap ránézek a bodzára , hogy mi lett vele ! -
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20015 üzenetére
Így ahogy írtad vissza is léptem a vásárlástól
, egyenlőre még olvasok , információkat próbálok begyűjteni ( nem csináltam még ilyet soha sem ) de van itt a faluban egy úgy nevezett nyári körte , amit itt cukor körte néven ismer mindenki , de nem tudják sehol beazonosítani ( tudok egy pár nagyon öreg fát , és onnan hozok hajtást és megpróbálom beoltani !!
( Kicsi sárga muskotályos ízű, nagyon édes , keményen tartja magát sokáig , sokan egészbe főznek belőle befőttet , nem árpával erő, nem Arabitka de hasonló) !!
Itt találtam leírást, de nincs nekik !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #19983 üzenetére
Egy eperfával küzdök a hátsó udvarba vagy 20 éve
úgy nőt egyedül , de nekem nem kell hatalmas eperfa ( ami a negyed udvart beterítené ) , de viszont a cseresznye után ő a legelső gyümölcs , úgyhogy van egy kis küzdelem
, de nem is nagy ( a törzse az vastag ) és terem bőven , esténként munka után ott csemegézek !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #19951 üzenetére
+1
, én is keveset iszok meg ( isten nyugtassa szegény nagyapám , ő megitta az én részem is
) , ajándékba szoktam adni ( ismerősök , rokonok , haverok ) , meg el is adok belőle ( pedig itt nállunk olcsóbb mint nállatok , ahogy hallottam , én 4200ft bá adom literjét , átszámoltam ft-ba ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #19944 üzenetére
Jó lessz az pálinkának
, én itthon a háztól , a közel száz darab gyümölcsfa terméséből , tavaly is 210 liter 51° pálinkát főztem ( vegyes , az eső az kajszi felé hajlik , a második főzésben meg a körte a domináns ) !! Szoktam eladni , de ez eláll , sőt ahogy öregszik annál simább lessz !
-
H-Zol
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1 humoros
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Star Trek
- LEGO klub
- Eredeti játékok OFF topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged