- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
hellsing71
tag
válasz
martonx #2231 üzenetére
Valóban kihagyhatom, hogy össz hány rekord van a táblában, a lapozás anélkül is működik., csak furcsán jön ki, hogy szűrés nélkül a lapozó mellett az jelenik meg, hogy
Showing 1 to 20 of 1.212.509 entries (ennyi rekord van most a táblában)
... de szűréssel meg az, hogy
Showing 1 to 20 of 11.612 entries (filtered from 11.612 total entries) (ez a találatok teljes száma, és a második 11k helyén az 1.212.509-nek kéne megjelennie, mert így valótlan a filtered from utáni érték).
A tábla teljes hossza a "filtered from" helyes megjelenéséhez kell.
-
mlaci01
tag
válasz
martonx #2192 üzenetére
De hogyan ?
Ezekből a meglévő rekordokból kellene:
id,reading_time,N,V,A,W
123,2022-12-17 15:58:41,1,220,1,220
124,2022-12-17 15:58:41,2,230,2,460
125,2022-12-17 15:58:41,3,230,1,230
126,2022-12-17 15:58:41,4,235,1,235
127,2022-12-17 15:58:41,5,234,1,224
128,2022-12-17 15:58:41,6,233,3,699
Ilyet készíteni:
id,reading_time,V1,V2,V3,V4,V5,V6,A1,A2,A3,A4,A5,A6,W1,W2,W3,W4,W5,W6,
1,2022-12-17 15:58:41,220,230,230,235,234,233,1,2,1,1,1,3,220,460,230,235,224,699 -
laracroft
senior tag
-
laracroft
senior tag
válasz
martonx #2080 üzenetére
Örök hálám a megoldásodért, de szégyellve magam újabb kérdést tennék fel.
A megoldásod segítségével sikerült a koordinátapárok között megtett távolságot kiszámolnom és jelenleg ITT tartok kb.
Az odometer mezőben szeretném látni az autó által addig megtett utat. (addigi distanceKM értékek összeadása)
Ezt hogyan tudnám megtenni?
Előre is köszönöm -
bozsozso
őstag
válasz
martonx #2053 üzenetére
A boltok cikk rendeléseiből kell az anyagfelhasználást kiszámolni. Van egy pékség ami gyárt termékeket(kenyér, kifli stb). A termékeknek van anyagfelhasználása(liszt, só élesztő stb) Bejönnek a boltokból a rendelések pl. Kenyérre ki kell számolni az adott napon mennyi anyagra lesz szükség (ez jelenlegi excel táblámban 1db mennyiség amit kézzel összesítenek, bár még nem vetettem el az adatbázisba boltonkénti rögzítést sem). A szállítás meg azért fontos, mert a boltoknak kiszállításra kerülnek a termékek. Valószínűleg nem pont annyit gyártanak le mint amennyi a rendelés volt ezért kell ebből is anyagfelhasználást számolni. Beszerzés anyagokra és egyes külső pékség által gyártott termékekre van. A készletet elég az anyagra számolni ehhez kell a nyitó készlet+beszerzés- a szállított termékek anyagfelhasználása amiből megkapjuk a záró készletet. A külső pékség által szállított termékekre nem fontos a készlet vezetés - bár lehet megcsinálom arra is - mert az ahogy bejön ki is megy. Viszont ennél is kell vezetni a beszerzést és kiszállítást.
-
bozsozso
őstag
válasz
martonx #2051 üzenetére
Rendben. Csak azért kérem a javaslatokat, mert most tanulgatom az adatbázis kezelést és ha összeállítok egy adatbázist azt szeretném optimalizálni illetve a lekérdezések ne legyenek túl bonyolultak.
Amit ki szeretnék hozni a végén:
Anyagfelhasználás kimutatás rendelésre és szállításra is, napi heti havi szinten.
Szállítás kimutatás boltonként termékenként havonta mennyiségben.
Szállítás kimutatás boltonként termékenként hetente mennyiségben.
Szállítás kimutatás boltonként havonta heti bontásban értékben.
Anyagfelhasználásra egy készletvezetést - nyitó készlet, beérkezett, kiszállított és záró készlet adatokkal mennyiségben.Nagyjából ennyi egyelőre, de ki tudja mit hoz az élet.
-
bozsozso
őstag
válasz
martonx #2049 üzenetére
az egység egy üzlet, most még valami eszembe jutott.
szerk:.Az elvetemült gondolta, hogy egy külön táblába szedjem a rendelés anyagfelhasználást?
rend_anyagfelh ID, anyagID, dátum, mennyiség
ja és ugyanígy a szállított anyagfelhasználást? vagy ezzel túlbonyolítom az egészet? Gondoltam lekérdezéskor egyszerűbben megkapom az anyagfelhasználást, nem kell minden lekérdezéskor számolni csak kiszedni a táblából? Egyszerűbb lenne majd készletet is számolni.
-
sonar
addikt
válasz
martonx #2025 üzenetére
Szia,
Tisztában vagyok az sql injection fogalmával. És az input validationnel rengeteg oda nem való dolgot szűrsz ki. Egy példa kód a nagyvilágból:
function test_input($data) {
$data = trim($data);
$data = stripslashes($data);
$data = htmlspecialchars($data);
return $data;
}
hozzáteszem, nem kódolok php-ben csak alkalmanként. -
Panhard
tag
válasz
martonx #2018 üzenetére
Valójában több feltétel van több értékkel, nem csak az év. Minden feltételnél ott van az "összes" lehetőség is.
Próbáltam a LIKE '%'-ot, ez jó. Így csak egy lekérdezés lesz php-ban. A % visszaad mindent.sql injection problémánál arra gondolsz, hogy GET paramétert ne tegyünk közvetlenül SQL lekérdezésbe, hanem először php-ben ellenőrizzük le az értékét?
-
sonar
addikt
válasz
martonx #2013 üzenetére
No no, és ha minden VARCHAR -ban van letárolva Indexelés nélkül.
Akkor aztán tud füstölni fölöslegesen a vas. Én már láttam olyan slow query logot aminél kiderült, hogy a lekérdezés koncepciója volt sz&r. 1M rekordból 500k-t nézett át. Aztán mikor átirtam akkor meg 1M-ből 200 rekord átnézése után köpte az eredményt.De én továbbra is azt mondom, hogy IO meg RAM amire oda kell figyelni. De egyébként 15-20k rekord nem egy terhelés MySQL-nek.
Apropó. 8-ast próbálta már vki? Mik a tapasztalatok?
-
csongi
veterán
válasz
martonx #2007 üzenetére
A kicsiben alatt mit értesz?
Ez már elég összetett, innen már csak felfele van
Win-es környezeteben fut, jelenleg egy I5 ös gépen, és nem szeretnék havi 20ezreket fizetni bérleménybe.
Ezért egy saját szerveren futna, mint ahogy most is.
Csak nem tudom mi lenne a jobb,, egy 8 magos fx vagy 4/8 ryzen, vagy egy 6.generációs i5?A felhasználók száma kb 10-20 lenne jelenleg, maximum. Ennek fele kb egyszerre terhelné a gépet.
Számolások és nagy adatbázis szűréssel.Azért kérdezem mert nem én írom a mysql-t. én a szellemi tőkét adom hozzá, hogy milyen programot kell írni.
És egy idő után szeretném saját szerverre átvinni. -
SaNyEe
aktív tag
válasz
martonx #1989 üzenetére
Már látom, hogy nem a megfelelő fórumhoz fordultam
Enterprise üzemet nem bíznál rá? Hm, titoktartási szerződés miatt nem nyilatkozhatok, de meglepődnél mekkora vállalatok, milyen rendszerei futnak mysql felettBár kinek mi a móricka szint az relatív
(Attól, hogy valahogy konfigurálva van perpill az innodb engine s az optimájzer, nem jelenti azt, hogy más beállításokkal ne működne jobban, vagy épp optimálisan)
Az Oracle-t is be tudom neked úgy állítani exadatán akár, hogy arcpirongatóan gyorsnak tűnjön mellette egy access "adatbázis" -
cidalain
veterán
válasz
martonx #1973 üzenetére
igen ettől félek én is
azt kell mérlegelnem, hogy mi a fontos, a gyorsaság, vagy az alaposság.
simán előfordulhat hogy a beszúrandó adathalmaz csak 100 értéket tartalmaz, így ez esetben az adatbázisból lekérdezés, és elemzés PHP-ban még vállalható idő alatt lemegy. Viszont az is lehet hogy 15000 adat jön be egyszerre, akkor viszont úgy lekérdezni, és elemezgetni, majd válogatni és úgy beszúrni problémás... -
qwertly
addikt
válasz
martonx #1895 üzenetére
Szia!
Ez is szerepem most már lehetőségek között de,kiesebb munka hogy az legyen egyszerű klikk és nett elvágva.De attól függetlenül miért nem lehet az adatbázis kiszolgálót elérni,és bele importálni ha a gépre van telepítve és nem érettségi módban tudják használni.Másik mint írtam azokra a gépek pedig működtek amelyeket nem használtak előtte.Ill a régebbi gond,hogy rootként lett telepite e mysql és ha más jelentkezik be a gépre akkor nem tud írni a /var/www/html mappába csak a ha chmod 777 paranccsal mindenki által írható és olvashatóvá tesszük,de így más is írhat bele aki tudja az adott gép ip címét.
-
qwertly
addikt
válasz
martonx #1891 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat,nem írtam egyértelműen.Oktatásban vannak gépek,érettségi próba volt így amikor "érettségi" módban vannak a gépek nem tudják a nettet elérni.Ezért lett a kliens gépekre téve a webes fejlesztő eszközök "php, mysql és apache" mint írtam ment is offline módban de amikor érettségi módban lettek téve a tantermek a gépek nem működtek megfelelően.Nem működött a mentés pedig a saját gépükre mentenek a jelszót nem akarta elfogadni és ha rövid ideig nem dolgoztak vele kilépet a program.Az az érdekes.hogy más termekben ahol előtte nem használták a mysql ott elindult azonnal és nem voltak ilyen gondok.Amúgy a teljesen linux alapon működik a iskolai rendszer. [link] Érdekes nem működik a link beszúrás
sulixerver és sulix professional van az iskolában.
-
Headless
őstag
válasz
martonx #1875 üzenetére
sql fiddle, nem töltöttem fel adatokkal, de a sémája adott..[link]
Remélem semmi fontosat nem hagytam ki.
amit szeretnék
project_candidates-eken mennyünk végig.
ami megy a korábban javasolt equi joinal:users.name,
projects.nameami nem megy:
experiences.experience WHERE experiences.user_id=users.id
(lista, mivel több is lehet.) -
biker
nagyúr
válasz
martonx #1804 üzenetére
kompatibilitás miatt nem ok, át kéne írni hozzá a php nagy részét, ott mindenhol timestamp-el számolok, és a többi 50 rendszer használó is ebben mozog, és őket nem zavarja a pontos óra-perc-mp számolás.
így csak miatta lenne egy olyan alverzió, ahol minden timestamp > < = át kellene írni date_diff-ekkel operálásra, meg strotime-okra, ami inkább macerás, mint egyszer lefuttatni neki ezt.
Generál probléma, egy bérlet 30 napig érvényes, pl.
ha 1-én reggel 8-kor megveszi, és az 31-én reggel 8-ig érvényes, akkor van 30 napja.
ha 31-én 23 óráig érvényes, akkor 31 napja lett, nem? Na ezt van aki képtelen megérteni, mert nem tudja, hogy 30 nap az nem 31 nap. És azzal jön, hogy 31-én még évényesnek kellene lennie a bérletnek böööööö -
-
don_peter
senior tag
válasz
martonx #1684 üzenetére
Nem értelek.
Beszólsz, majd most a szakmai részét hozod elő.
Tessék segíteni egy véleményed szerint jó és optimálisabb megoldással, sokkal előnyösebb lenne mint a kioktató magatartás.
Nyilvánvaló, hogy nem azért teszem fel itt a kérdést mert annyira képbe vagyok, ezen elcsodálkozni nem kellene.
Segítségre van szükségem hisz itt biztosan csak okosabbak vannak nálam e témában.
Köszönöm az előző javaslatod, éppen ez van most folyamatban.. -
don_peter
senior tag
válasz
martonx #1676 üzenetére
"Kik, mikor hol? Te tákoltad anno össze ezt az izét?"
Nem értelek.A kik mikorra és holra a válasz, ha jól értem eme sorodat:
Szolgáltató, kb. 2 hete, a teljes webszerver farmukon.
A "Te tákoltad anno össze ezt az izét?" nem értem.
Milyen izé, és milyen ledegradáló jelző az, hogy tákoltad.?
Én készítettem még anno, ha erre céloztál. -
DS39
nagyúr
válasz
martonx #1543 üzenetére
oda nem pakol, végignéztem ezeket a helyeket, csak a saját telepítési mappájában.
most újracsináltam, és jó lett.
uninstall után otthagyott mappákat végignéztem, csak az adatbázis és projekt fájlokat hagytam meg, a többit kitöröltem, és ezután telepítettem. az adatbázis átmásolásnál (új verziós mysql mappába) is figyeltem hogy conf fájlokat ne írjak felül a régivel. nem tudom pontosan melyik okozta a gondot, mert múlt héten a 2. telepítésnél a komplett wamp mappát is töröltem, és úgy is kavarodás volt, bár az adatok visszamásolása előtt lehet nem néztem meg, csak másolás után, így vélhetőleg felülírtam vmit. -
biker
nagyúr
válasz
martonx #1540 üzenetére
a célirányos kereséssel nincs gond, és nagyon a szerkezettel sem, mivel félreérted, nem a lényegi infó van több tábla több oszlopában, hanem a kapcsolódó infók.
Adott az adatlap (sajnos ezen van a 130 oszlop amiből kb 100-ra keresni is kell) de van még 3 tábla, értékelésekkel, és kapcsolódó írásokkal amivel jó lenne kapcsolódva keresni.
Ezekből kb 15 szöveges mező (amiben fulltext search kell) és a maradék az olyan opciós kapcsolós oszlop lista, mint egy biztosítós vagy autókereskedős tábla (igen/nem, alap/extra/nincs és hasonlók)
és ugye az összes keresésnél olyat szeretne az ügyfél, hogy ha rákeres az "alma" szóra, akkor a szövegekben lévő alma szóra is keressen, meg a 100 hülye opciós listából is arra, ahol az alma ki van választvaránézek erre a lucene-re, köszi
-
cidalain
veterán
válasz
martonx #1508 üzenetére
kivéve ha az a más program az egy adott program. és neki nincs lehetősége migrálni.
(pl könyvelő program, számlázó program, raktáros program - nekem az a tapasztalatom, hogy ugyan adnak ki hozzá folyamatos frissítéseket, de a platformok fejlődését nem minden esetben követik a programok. de az is igaz, hogy ezekhez szokott support is tartozni és rá lehetne kérdezni hogy mi a helyzet)én sem tartanám szerencsésnek több szerver futtatását.
ráadásul ami 5.1-en elfut, annak gond nélkül el kellene futni 5.5-ön is szerintem. -
cidalain
veterán
válasz
martonx #1485 üzenetére
már megtaláltuk a hibát, sokat segített az programba épített extra logolás.
tulajdonképpen nem is abban az adatbázisban van a hiba, ahol kerestük, hanem egy másikban - backup, ezért nem értettük a problémát. most kiiktattuk a backupot, és minden oké, majd a hétvégén megvizsgáljuk hogy mi sérült meg a backupban.
-
cidalain
veterán
válasz
martonx #1483 üzenetére
Az ID-n kívüli másik két mező értéke: timestamp, és egy másik táblára mutató azonosító. Egyik sem egyedi, értékük bármi lehet, lehet egyforma is. A programnál állítottunk be logot, hogyha exception van akkor printelje logfájlba a parancsot aminél bekövetkezett. Sima Insert into parancs, jó szintaxissal, és ide dobta a Duplicate Entry-t a mysql return-ja.
Nekünk is a progi a gyanús, de nem nagyon tudjuk pontosan belőni hogy hol. Most már az is gyanúnk hogy a hiba nem is ez, ez csak a következménye a dolognak.
Lehet a mysql-ben olyat esetleg állítani, hogy naplózza az összes queryt egy usertől?
Ezesetben be tudnánk kapcsolni a program által használt userre egy figyelést, és az összes adatbázisban végzett műveletét tudnánk ellenőrizni, és talán közelebb jutnánk a problémához.(sajnos azért is vagyunk tanácstalanok, mert az alap program már 3 éve működik hiba nélkül, és most meg kijött rajta ez a 3 milliomodik beszúrás után. új adatbázisra irányítva a probléma más 100ezernél jelentkezett, most meg már még hamarabb is ki tudjuk akasztani.)
-
-
Jim-Y
veterán
válasz
martonx #1462 üzenetére
Tárolt eljárás végén insertálok, a gond az, hogy többször is bekerült ugyanaz a sor a táblába, és ez összezavarja egy másik eszköz működését. Most ezzel próbálkozom de hibát dob.
Felveszek egy flaget, kezdetben beállítom nullára, majd lekérdezem, hogy a beszúrni kívánt táblában van-e már ilyen sor, ha van, akkor flag 1 lesz, és ez alapján insert, vagy sem.
Így néz ki kód szintjén:
DECLARE flag INT;
SET flag = 0;
...
...
SELECT 1 FROM tabla WHERE datum = multhet INTO flag;
CASE flag
WHEN 0 THEN (INSERT INTO tabla (datum, ertek) VALUES (multhet,myertek));
ELSE (SELECT 'row already in table');
END CASE;Sajnos erre ezt a hibát dobja:
Script line: 4 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'INSERT INTO tabla (datum, ertek) VALUES (multhet,myertek));
' at line 120Szerintem így case-en belülre nem lehet insertet rakni, mert sima selectet sikerült.
fordfairlane: a tábla ahova beszúrok egy 3 oszlopos tábla, id, datum, ertek
az id auto increment, és ez a kulcs.
Én tényleg csak azt szeretném elérni, hogy pl van egy ilyen sorom a táblában:22 2013-37 99.9999
akkor ne tudjak egy olyan sort beszúrni, ahol datum = 2013-37
-
fordfairlane
veterán
válasz
martonx #1446 üzenetére
Indexelés nélkül a nem kulcs mezőkön, nem gyorsítótárazott forráson a keresés-rendezés full table scant igényel, így nem csoda.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #1361 üzenetére
"noha nem kis munka egy tisztességes naptár táblát összerakni pár évre előre magadnak"
Most ezen agyaltam, mik lehetnek a buktatók?
Amúgy mintha itt az emberke pont ilyesmivel foglalkozna, hogy mikor vannak szünnapok, stb., bár a cikk minőségét nem néztem, csak gyorsan beletekergettem kíváncsiságból.
Ilyesmikre egyébként vannak kész célszoftverek, nem? -
fordfairlane
veterán
válasz
martonx #1369 üzenetére
Nem a tárolt eljárások létjogosultságát vagy hasznosságát kérdőjeleztem meg, hanem azt, hogy minek kell azon köröket futni, hogy ki használta és ki nem (és jájjdeámátőr) Sokan nem használják, mert nem a klasszikus Oracle, Sybase, DB2 vagy MSSQL-en tanultak, a Mysql-be meg később került bele. Vagy azért nem használják, mert korlátozottak a lehetőségek és emiatt úgyis szükség van egy alkalmazásszerverre, és ha már van alaklmazásszerver, akkor azon implementálnak minden funkcionalitást. Vagy azért, mert a tárolt eljárások még annyira sem egységesek a különféle vendorok közt, mint az SQL lekérdezések. Nincs azon semmi meglepő, hogy ilyen körülmények közt csomóan nem nyúlnak hozzá, csak ha muszáj.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #1352 üzenetére
Speciel én abszolút passzív félként néha beleolvastam az eszmecserébe, igaz, már egy ideje elvesztettem a fonalat, de nem éreztem "vergődésnek", plusz sztem a topic elbírja a beszélgetésüket.
Meg mondjuk jóval érdekesebb problémát járnak körül, mint hogy hogyan kell MySQL-ben levágni egy szóközt a szó elejéről, meg hasonló, mostanában előforduló rendkívül érdekfeszítő kérdések...
Üdítőbb ezeknél egy érdemi kérdésről témázás, igaz, Apollo17hu lényegében másnak oldja meg a munkáját tök ingyen, mindenesetre a kitartásáért jár neki a virtuális sör.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
martonx #1315 üzenetére
Egy szimpla növekvő int index ellenben nem fog jelentős írás lassulást okozni.
Akkor ez azt jelenti, ha egy adatbázisban megfelelőn használjuk az idegen kulcsokat az nagy mértékben hozzájárul a teljesítmény növeléséhez?
Ahogy elnéztem egyébként, inkább az indexek hiánya lehet a ludas, mint a túl nagy száma. Úgy látom, ez egy összetett kérdés... Egyébként az program szinten nem akarok nagyon belenyúlni, mert elég mosott a kód. Igyekszem adatbázis oldalról javítani (ha lehet). Az igazi megoldást persze egy egészséges újraírás jelentené (és nem csak a lassú lekérdezések miatt).
-
Brown ügynök
senior tag
-
spammer
veterán
válasz
martonx #1288 üzenetére
Igen, tudom, éppen ezért kérdeztem.
"countnál talán éppen nem"
Mármint ezért, mert nem tudom, hogy countnál számít-e. Azt tudom, hogy sima selectnél nem ajánlott, ha amúgy sem kell az összeset kiválasztani. Ezt már megtanultam
De inkább én sem írok csillagot countnál sem.
-
Peter Kiss
őstag
válasz
martonx #1269 üzenetére
így igaz.
@Jester01
BIT(M) = approximately (M+7)/8 bytes
B-Tree esetén value-t és record pointer-t tárol (MyISAM - offset, INNODB - primary key) szóval számít itt is a méret. "Alap b-tree index" kapcsán nem tudom, mire gondolsz, de, ha a primary key-re INNODB-ben (clustered index), akkor abban valóban foglal helyet egy BIT(N), hacsak nem az a primary key, de ilyen index, ha hatalmas a tábla, kb. nem való semmire, csak a JOIN-ok gyorsítására PKEY mentén. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Renault, Dacia topik
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motoros topic
- EA Sports WRC '23
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Windows 11
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Xbox Series X, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű garanciával., Bp-i üzletből eladó!
- Eladó Gopro Hero 10 Black edition sok tartozékkal!!
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- Simrig eladó PS5/PC kompatibilis. (olvass leírást.)
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest