Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
razorbenke92 #15224 üzenetére
Amíg a kiválasztott feszültség valamivel több, mint az n soros dióda VF feszültsége és így még belefér az ellenállás, addig sorosan köti. Utána páruzamosan. Annál kisebb teljesítménnyel képes beérni, minél többet sikerül sorosan egy-egy ágba kötni. Nézd meg pl: 12V, 3.3V-os LEDek, 22mA, 32 LED, hogy milyen 2 változatot ajánl fel mint kapcsolást a hozzájuk tartozó számításokkal együtt.
-
válasz
razorbenke92 #15223 üzenetére
Na erre viszont magyarázatot kérek:
http://led.linear1.org/led.wiz
Miért ajánl fel több esetben is soros kapcsolást LED-ekhez?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
razorbenke92 #15221 üzenetére
Nagyjából sejte(gete)m mi az a soros kapcsolás. Csak azért merészeltem megkérdezni, mert tudván, hogy egyetlen darab szalag is több alkatrész soros majd párhuzamos kötéséből áll, elképzeltem a következő forgatókönyvet:
Mivel a szalag egy - ugye - dipól, veszek egy 20 centis darabot, sorbakötöm egy másfél méteressel majd 12V helyett rákötöm 24V-ra. Tovább spekuláld ki te!Egyébként nem azzal van itt a gond, hogy ne próbáltuk volna ki a te változatodat. Egyszerűen tudjuk hogy működnek a LEDek és mi történhet velük ilyenkor. Ezért próbáljuk ellenjavallani az ilyen tanácsokat.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
razorbenke92 #15218 üzenetére
...és kifejthetnéd, hogy te mit nevezel sorba kötött-nek.
-
And
veterán
válasz
razorbenke92 #15218 üzenetére
(Arra nem gondoltál, hogy a led szalag önmagában tartalmazhat áramkorlátozást beépített ellenállások formájában, vagy a tápegysége is lehet áramgenerátoros módú, míg ha az emberfia pusztán natúr ledeket vesz, akkor azok áramát esetleg korlátozni kell? Ledeket nem hajtunk feszültséggenerátorról, ezzel nem kellene vitatkozni. Igen, lehet szerencséd, ha kevésbé meredek karakterisztikájú led sort épp akkora feszültséggel táplálsz, ami még messze az áramlimit alatti áramot eredményez, de ez nem túl jó megoldás, tényleg szerencsefüggő, és egyéb problémák is lehetnek vele, például a hőmérsékletfüggés.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
razorbenke92 #15214 üzenetére
A LED nem egy 3V-os izzó! Előtétellenállás kell.
-
Akcok94
senior tag
válasz
razorbenke92 #15212 üzenetére
én ezt néztem, főleg azért mert egy pumpát is elbír,
-
800.henrik
senior tag
válasz
razorbenke92 #15180 üzenetére
Nem indul el, egérrel semmi. Ps/2-t alakítom usb-re, és a ps/2 átalakítóba dugom a vezetéknéküli billentyűzetet, vezetékes egeret. Meg tudod próbálni ps2 be dugott átalakítatlan ps2 perifériákkal? Nem
-
800.henrik
senior tag
válasz
razorbenke92 #15177 üzenetére
Nem megy
Bekapcsoltam a ps/2 power on-t, a bios azt írja, hogy ctrl+f1-el indul, és "Enter" a jelszó...
-
Anathema67
tag
válasz
razorbenke92 #15147 üzenetére
Köszi szépen, sokat segítettél.
-
Anathema67
tag
válasz
razorbenke92 #15145 üzenetére
Köszi szépen
Ha párhuzamosan kötöm őket az áramerősséget ugye csak össze kell adni?
-
s3toraph
senior tag
válasz
razorbenke92 #15065 üzenetére
-
Rivaul
addikt
válasz
razorbenke92 #15065 üzenetére
+1 Én is elvesztettem a fonalat...
m3kA rögzítést kulturáltabban is meg tudod oldani. A stifteket amikkel az alaplap rögzítve van jelenleg ki lehet szedni a gépből. Ennek egy kis lukat fúrsz a fába s ragasztóval beleragasztod. Így nincs az a veszély hogy a befúrt tálca meghajlott s rövidre zárja a lapod vagy elégesse. A winyót szellősen rakd fel mert a melegedés ami megölheti nem a rezgés.
-
Tenken
őstag
válasz
razorbenke92 #14969 üzenetére
Remélem javulni fog. Lecseréltem egy i5-öst i7-e. Aida teszt alapján 25x-os szorzót használ 8 szál terhelésekor. Ha közbe megy kombustor is igp-hez, akkor 24x-est. Pedig a 2760qm gyári specije szerint 4c-nél 32x-est kéne. Megnéztem 1c-nél is, ott feltekeri rendesen 35x-re a két szálas terhelésnél.
Nem tudom mobil i-k esetében a tdp limitet hogyan határozzák meg. A magokkal+igp-vel nem lépheti át teljes terhelés alatt, vagy ha pl az igp nem megy, akkor csak a magok is tekerhetnek feljebb amíg el nem érik a tdp-t, vagy a boost végét.
-
Tenken
őstag
válasz
razorbenke92 #14967 üzenetére
Hát köszi. Megnéztem gyorsban, hogy nekem csak 18,5v-t említ az alja. Lehet, hogy teljesen jó lenne a 90w-os is, de csak pár ezer a különbség a 120w-oshoz képest és az meg 18,5v-t ír. Másért nem, a lelki nyugalmamért megéri a felárat nekem.
Minden esetre köszi a segítséget! Még ha nem is az lesz végül.
-
Tenken
őstag
válasz
razorbenke92 #14964 üzenetére
Amúgy a 18,5v-t ad le úgy értem, hogy az out-ra van 18,5v megadva. Nem tudom, hogy ez mérve mit jelentene. A másik 90w-s tápon is az out-ra van 19v írva. Azért aggódtam, hogy nem bassza el nekem a túlfeszültség az elektronikát.
Bocs, hogy itt problémázok még, de tápos topicban meg pont azt mondták, hogy veszélyes lehet többlet feszültség.
Így is azt, mondod, hogy ugyanaz a két táp?
-
Tenken
őstag
válasz
razorbenke92 #14964 üzenetére
-
Tenken
őstag
válasz
razorbenke92 #14962 üzenetére
Szia!
Köszi az infót! Már találtam 120w 18,5v-osat meg 90w-s 19v-set is.
De ha jól értem, te azt mondod, hogy ez mindegy gyakorlatilag. Igazából én is erre tippeltem, hogy az eletronika ennyi a-t tud leadni, és hogy kijöjjön a névleges teljesítmény kozmetikázni kellett a feszültségen.
Szóval szerinted nyugodtan mehetek a 90w/19v-s adapterre? -
PHM
addikt
válasz
razorbenke92 #14928 üzenetére
A kondi inkább pártíz mikrós lehet a mérete alapján.
A kisebb alkatrész pedig valóban lehet biztosíték is.
A biztonság kedvéért én továbbra is azt javaslom, nézesd meg egy szakemberrel. -
lukaszokni
aktív tag
válasz
razorbenke92 #14925 üzenetére
Ha már kivetted, én elsétálnék velük ide, szerintem náluk lesz ilyen. Egy próbát megér, ha ráérsz.
-
PHM
addikt
válasz
razorbenke92 #14925 üzenetére
Ez így szerintem lehetetlen küldetés.
Semmilyen felirat töredék nincs rajtuk?
A kisebbiket induktivitásnak nézem egyébként, a nagyobbik lehet akár
elkó, vagy biztosíték, illetve dióda is.
A legjobb lenne szakemberrel megnézetni. -
kroy83
tag
válasz
razorbenke92 #14884 üzenetére
ok ezt ki fogom probalni. koszi
-
agoka07
senior tag
válasz
razorbenke92 #14845 üzenetére
Köszönöm!
-
agoka07
senior tag
válasz
razorbenke92 #14843 üzenetére
örvendetes hír, ha elvágom, akkor össze is tudom forrasztani a tápellátó kábelekkel?
-
talmam
tag
válasz
razorbenke92 #14836 üzenetére
köszi már írtam neki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest