- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Poco X6 Pro - ötös alá
- iPhone topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
maestro87 #56155 üzenetére
Szia!
Talán a TP-LINK TL-MR3220. Ha valaki tud olcsóbbat, majd írja.
-
törölt tag
válasz
maestro87 #55464 üzenetére
Szia, nem nagyon vagyok járatos a témában, de sajnos, a xiaomi 3 nem jött meg, amit Kínából rendeltem, így ez a Mantis felkeltette az érdeklődésemet. Digi 100/50-es netem van, és egy 75 négyzetméteres lakásba kellene, semmi extra, 1 Macbook, 1 Helix2, egy asus gagyi laptop, plusz 3 telefon, 1 iphone, 1 noname (samsung) és 1 moto mozog ide-oda. Amiket próbáltam, Dlink go rt 750 ac, az ac-ben 0, asus 12+ se egy nagy szám, viszont a digi pppoe jelet eldobálja, és 2 falon túl már nagyon gyenge.
Szerinted ez megfelelne? Nincsenek nagy elvárásaim, csak egy kicsit stabilabb és erősebb jel: az említettek a második szobában olyan -80 dbm-et írnak (ha jól idézem).
Köszönök minden építő jellegű segítséget. -
-
azozo
senior tag
-
válasz
maestro87 #55461 üzenetére
Szia!
Ez RT-N12 D1. Egyrészt a sima RT-N12 nem is így néz ki, másrészt a képek közt ott van az alján lévő címke, amin látható a felirat:
H/W Ver.: D1
-
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
maestro87 #34460 üzenetére
De sebességben mennyit számít?
Fogalmam sincs. Nem csak 3x3 klienseim nincsenek, de 3x3 routerem sem volt sohaHa a router 3x3-as és az ellenoldal 2x2-es akkor az ugyanaz sebességben mintha a router is 2x2-es lenne?
Igen.
Szerk: Most olvasom Claude Leon posztját. Ezek szerint lehet, hogy tévedek. Én még ott tartok, hogy a legszűkebb keresztmetszet határozza meg a sebességet.2x2-es routerrel (és kliensekkel) itthon (5 GHz, N-es wifi) több mint 100 Mbit/s sebességet érek el. Spéci tartozékokkal (pl. nagy nyereségű irányított antennákkal) még több is összejöhet. Nem hajhászom a sebességet wifi-vel, mert ahol valóban szükség van rá, ott vezetéket használok. "Tapitepsiknek" meg mindegy
-
Claude Leon
senior tag
válasz
maestro87 #34460 üzenetére
A 3x3 is bontható 3x3:2/3x3:3-ra.
1043 V1-3x3:2, v2-3x3:3
A 3x3:2 gyorsabban vesz(450), ha nem tévedek, mint ad(300)
Mindig a legkisebb számít, de ez ki is következtethető.
De pl. 3x3 több 2x2 ellenoldallal szerencsésebb körülmények között fürgébb lehet, mintha mindenki 2x2. -
válasz
maestro87 #34376 üzenetére
Szerintem nem olyan "ramaty" az a sebesség torrentnél se, ismerősöm simán seed-el naponta 180-200GB-ot persze megfelelő, DIGI 80/25 nettel!
Azt az ASUS-t nem is gondoltam én komolyan, nyilván nem akarok rád sózni egy tizenéves routert, csak írtam másik anyagi végletként példának!
Ha ebből a háromból kell választani, akkor a 1043NDv2 a befutó, hozzá téve, hogy én sosem szoktam TP-LINK routert ajánlani, mert a személyes tapasztalataim rosszak vele, de hát három TP-LINK-ből nem tudok ASUS-t ajánlani, és ha már elkezdtünk beszélgetni, akkor nem megyek el válasz nélkül!
Azért megkérdezem, hogy moddoltál már routert? Használtál valamilyen 3rd party firmware-t?
-
válasz
maestro87 #34372 üzenetére
FTP-n azért valamivel nagyobb sebesség érhető el, hiszen ott nem beszélhetünk sok kapcsolati szálról, amik a terhelés nagy részt adják torrentnél, illetőleg nincs hashelés, ami szintén erősen terheli a processzort! Nem akarok téves becsléseket adni Neked erről, mert az én netem messze alkalmatlan arra, hogy ezt teszteljem (6Mbps a feltöltésem), de úgy gondolom, hogy FTP-n nem lesz gond a ~10MB/sec (vagy akár nagyobb) érték sem!
-
válasz
maestro87 #34368 üzenetére
Így van! A "tökéletes megoldások" (már ha vannak ilyenek), több pénzbe kerülnek! A routerrel torrentezés olcsóbb, mind kivitelezés, mind pedig üzemeltetés szempontjából, így aztán kompromisszumokkal teli! Persze ahogy árban tudsz menni felfelé, ezek a kompromisszumok úgy fogynak el, és egy Netgear R7000 esetén már alig-alig lenne ilyen! Ezen router esetén már a Samba file másolás is 50MB/sec környékén mozog, cserébe 55000 magyar forint az ára! Esetleg megoldhatod a dolgot egy használt ASUS WL-500gP-vel is, ezt megkapod 3-4000Ft körül, de 1MB/sec a vége torrentben, és samba/ftp sebesség is 3MB/sec legfeljebb!
-
válasz
maestro87 #34365 üzenetére
Lehet, hogy el tudsz érni 4MB/sec-et is, de ilyen tempó mellett már nagyon terhelt lesz a router! Mondjuk TP-LINK-es topikokban nem igazán láttam 4-5MB/sec értékeket! Mint azt írod, valószínűleg a 1043NDv2 a legjobb ilyen szempontból a három közül, és igen torrentezésról beszélek, mégpedig arról, amikor a router torrentezik PC nélkül, a saját USB portjára kötött HDD-ről! Semmi WiFi nincs ebben a témában!
Milyen FTP szerver? Mármint a router töltene ez esetben is? Akkor ott sem térne el lényegesen az eredmény!
-
Jedster
tag
válasz
maestro87 #34368 üzenetére
A villany és a net is pénzbe kerül. Jobb eszközpark nélkül nem tudod megoldani, hogy minden menjen. Vagy veszel mellé NAS-t, vagy veszel egy jobb routert, vagy visszafogod a torrenteket. Ha USB elosztót is veszel, akkor az is pénzbe fog kerülni. De lehet, hogy inkább hagynám a jelenlegi routert és NAS-t vennék inkább. 20 körül már van az is.
-
válasz
maestro87 #34362 üzenetére
Lehet így seed-elni, bár 70Mbit/sec-re (~9MB/sec) felesleges korlátozni, mert annyival úgy sem képes a router tölteni, se fel, sem pedig le! Még egyszer mondom, ne ess abba a hibába, hogy 15 ezer Ft-ért Home szervert vársz!
Én ASUS RT-N66U-val értem már el 5,5MB/sec (45Mbps) letöltési sebességet, felfelé ettől valamivel több is lehetne, de ahhoz kevés a netem, viszont ilyen sebességnél már nagyon terhelt a router, én mindenkinek azt szoktam mondani, hogy lehetőleg 2, de max. 3MB/sec-nél (15-25Mbps) nagyobb sebességre tartósan ne számítson, mert akkor már érezhetően be fog lassulni a hálózat!
Lehet igen! Nem tudom hol, melyik leírásban olvastál ilyet, de az a leírás rossz volt! Az USB osztható HUB-al, így használható rajta egy időben több féle eszköz is!
-
zsolt501
nagyúr
válasz
maestro87 #34352 üzenetére
Mondjuk a kapcsolat számtól is függeni fog, de erősen kétlem, hogy mind a kettő bírni fogja e, tartósan ezt a torrent számot, de mint írtam ez a kapcsolat számtól is függ majd torrentenként, sok kis apró per elég erősen terheli a routert.
WIFI-ben a 1043-as v2 es erősebb, mivel az 3 antennás, de az 5GHz-s wifit nem tudja a 3600-as viszont tudja, de gyengébb wifi-ben. -
-
TeeJay
félisten
válasz
maestro87 #31896 üzenetére
gyakorlati tapasztalat hogy általában a wifi hasznos sebessége egyharmada a linksebességnek.
így pl. egy 300-as N-es 2antennás 2x2:2 MIMO-s routerrel és ugyanilyen ellenoldallal, normál körülmények között 300-as linksebesség esetén kb. 100megabit körül lehet max átvinni az adatokat
ez a nagyon max optimális feltételek esetén, ettől már csak kevesebb lehet és általában kevesebb is
nekem pl egy Acer laptoppal amiben egy Broadcom 2x2:2 MIMO-s N-es wifi van egy TP-Link WR1043ND V1.4 routerrel 40MHz-en 300megabites linksebesség esetén olyan 80-85megabit ment át tisztán de ezt szobán belül csináltam.
ha átmegyek 2szobával odébb és már zavarja a szomszédos wifi hálózat az enyémet nincs meg a 300megabites link akkor máris 50-60megabitre le tud esni. -
válasz
maestro87 #31893 üzenetére
egyrészt nem nagyon van olyan lakás/környezet, ahol egyáltalán sincs semmilyen zaj, másrészt veszel egy routert, kipróbálod 10 ellenoldallal, és nem egyforma értékeket fogsz mérni, az meg egyik gyártótól sem elvárható, hogy minden létező ellenoldali típussal teszteljen, és továbbra sem ejtettünk szót arról, hogy eltérő ellenoldalak más és más beállításokat értékelnek optimálisnak, szóval biztos, hogy lehetetlen, és nem véletlenül nem készülnek ilyen leírások.
a tesztelős oldalak is csak egy meghatározott környezetben - és a csak távolságot és a falak számát írják le, esetleg még néhány fontosabb paramétert, mint például az elhelyezkedés, de sok apróságot nem, pedig azok is sokat számítanak - tesztelnek routereket, és jellemzően csak egy ellenoldallal, minden eszközhöz a legjobb beállítást eszközölve, de még így is eltérő eremények születnek.
sokszor már az sem mindegy, hogy egy adott wifi modul alá milyen illesztést telepít az ember, meg az alapértékek is eltér(het)nek a beállításokban a wifi modulok és a routerek esetén is, szóval hidd el, nincs az a gyártó, aki ezt felvállalná! -
válasz
maestro87 #31893 üzenetére
Zajmentes környezet úgyis csak a matrixban van, de a való világban sehol nincs, így aztán megint csak nem teljesülne, ami a dobozra lenne írva, és újból itt tartanánk, hogy miért nem írják rá a valós sebességet...?!
A rádiótechnikában sehol sem működnek így dolgok! Nézd meg a PMR rádiókat (alias walkie-talkie) az ósanban, vagy a teszköban, arra is ráírják sokszor, hogy "up to 5km", aztán a paneldzsungelben meg jó, ha 500 métert át tudsz vele beszélni! Bár hozzáteszem, hogy egy-egy DX-en már sikerült ilyen eszközzel a Mátra csúcsról átbeszélni a Tátra csúcsra, és hasonló egyéb távolságokat is áthidalni rálátással, de az esetek 99,9%-ában nincs rálátás, így már a dobozra írt "up to 5km" sem valósul meg, nem, hogy a ~100km! Na már most a WiFi is rádió, tehát ott is hasonló a kép!
-
TeeJay
félisten
válasz
maestro87 #31888 üzenetére
félreértettél!
én arra akartam célozni hogy egy AC-s router helyett vegyél egy olcsó 2,4GHz-es N-es wifi képes routert és asztali gépet vagy laptopot LAN-on használj, telefont és táblagépet meg 2,4GHz-es 300-as wifin.
így egy TP-Link WR1043ND V2.x!!! router tökéletesen elég lesz neked, kábelt meg veszel 6-700 forintból
egy AC router ennek három négyszerese árban, és akkor még az ellenoldalra is kell AC képes stick vagy kártya -
-
TeeJay
félisten
válasz
maestro87 #31881 üzenetére
hidd el a LAN kábel lesz neked a barátod ahogy nézem...
CAT5e Patch kábeleket 10-15métert kapsz 700forintból és az gigabitig tökéletes.
hidd el a wifi csak elméleti mindig, sosem lesz olyan stabil mint a kábel.
én is nyomtam 300-as wifi-vel aztán amikor pár év alatt triplájára növekedett a szomszédos wifi routerek száma, akkor jött a fincsi kis LAN kábel és olyan szépen megy gigabites kapcsolattal mint az álom.
egy AC-s szettet nem úszol meg 40-50ezerből, a kábelt meg egy ezresből is.
oké kényelmetlenebb de sebesség szempontjából verhetetlen -
-
válasz
maestro87 #31878 üzenetére
a 300, 450...stb megabit/sec a valós "kapcsolati" sebesség, de a wifi esetén a forgalomban a hasznos adatok mélyen csomagolva vannak, és mérésre csak a hasznos adat kerül, de a forgalom elengedhetetlen részét képezi a szükséges körítés is, ezért van az, hogy a kapcsolati sebességre például 300 megabit/sec kerül kiírásra a munkaállomáson, ezt írták a routerekre is, ennyivel is kapcsolódik rá a munkaállomás, de méréskor mondjuk csak 80 megabit/sec kerül kijelzésre, a fent leírtak miatt.
a tl-wdr4300 erős hardveres kiépítéssel bír, wan <-> lan sebességben bőven a ma elérhető leggyorsabb publikus net felett tud, tehát a 240 megabit/sec meg sem kottyan neki, wifi útján pedig azt hozza, amit a többi n750 típus, de ez ugye nem csak a router függvénye, hanem az ellenoldal, környezeti tényezők...stb is jelentősen számítanak.
az 5 megabyte/sec, tehát a 40 megabit/sec wifi útján történő átvitele még egy lite-n ellenoldal mellett sem probléma, persze csak akkor, ha a beállítások rendben vannak, és a környezeti tényezők is úgy akarják. -
válasz
maestro87 #31876 üzenetére
szia,
működne, mivel dual band eszközökről van szó.
n szabványon a 100 megabit/sec átvitele sem egyszerű, 2.4 gigahertz alatt nem is jellemző, 5 gigahertz esetén már inkább, de ahhoz nem csak a megfelelő router kell, hanem egy jó ellenoldal is, illetve megfelelő beállítások és ideális környezeti tényezők is.
a tl-wdr4300 használtan is jó vétel 12 e ft ellenében. -
krealon
veterán
válasz
maestro87 #31873 üzenetére
"Azt szeretném kérdezni, hogy az ac-s wifi-k csak sebességben különböznek az n-es társaiktól?"
Igen. Radasul az AC csak az 5GHz-es tatomanyban mukodik es a gigabit kapcsolati sebesseget az N-es MIMO-hoz hasonloan tobb stream egyideju hasznalataval eri el.
Viszont ha egy eszkoz csak 1 stream-et tud kezelni (pl a Samsung Galaxy S4 -ben levo Broadcom BCM4335 Wi-Fi chipset), akkor az elerheto max linksebesseg 433Mbps."Illetve kinek van szükség egyáltalán ac-s routerre, hol lehet kihasználni a többlet sebességet?"
Az 5GHz-es sav miatt csak viszonylag kis tavolsagokon hasznalhato, ott viszont jo sebesseggel, igy a megcelzott piac a nappaliban levo multimedia eszkozok kiszolgalasa.
-
válasz
maestro87 #29773 üzenetére
Gyári firmware-ben nincsen nagyon torrent kliens, az Asus-on kivül nem is tudok másik gyártót aki tenne bele alapból így mindenképpen 3rd party firmware-t kell használnod hozzá.
A TP-Link 1043ND helyett már a 3600 vagy 4300 ajánlott de 20k alatt van még az Asus N15U/N16/N56U, Netgear 3500Lv2 is. -
ecaddict
senior tag
válasz
maestro87 #7856 üzenetére
A 300 Mbit az elvi n-es WiFi sebesség (gyakorlatban max. kb 100 Mbit), a 10/100/1000 meg a gigabites portok (4 LAN, 1 WAN) amik persze tudják a 10 meg a 100 Mbit-et is (azaz visszafelé kompatibilisek).
A meglátásod a letöltési sebességgel kapcsolatban nagyon jó. Sokan sírnak itt, hogy pfuhh csak 2 MByte/s (RT-N16) vagy 1 MByte/s (WL-500gP). Közben meg vannak dolgok amit csak 2-5 kByte/s-el lehet letölteni (hetek alatt). És itt tök mindegy, hogy csak megabites vagy gigabites kapcsolatod van. Nem fog többel jönni gigabiten sem.
Vagy pl. rapid letöltés nálam 128K-ra van korlátozva. Sokszor el sem éri a korlátot napközben.
-
Beri
addikt
válasz
maestro87 #7831 üzenetére
Igen, a 80/25 az Mbitet jelent. Ehhez torrentkliens nélkül a minimum árban a tp-link 1043ND, letöltőklienssel pedig az ASUS N16.
A WL-500-hoz képest a 1043ND több mint 2x akkora sebességre képes (értsd: a wl-500 kevés lenne bőven).
Majd remélem mutat valaki egy pár képet arról, hogy mit tud egy n16 letöltőkliense, de szerintem el fog menni a kedved tőle. A másik érdekes kérdés az, hogy amikor épp a tőle telhető max tempóval torrentezik, akkor mennyi processzoridő marad arra, hogy routerként működjön a dolog...
Másrészt nem feltétlenül fogyasztana sokat egy hálózati szerver... Csak minőségi táp kell alá, jól kell összeválogatni a vasat, meg kicsit el kell játszani a feszültségekkel... -
Beri
addikt
válasz
maestro87 #7824 üzenetére
Ahogy már ezerszer le lett írva, a torrentkliens a routerekben azért van, hogy szép színes betűkkel a dobozra lehessen írni, nem azért, hogy seedszerverként használd azt a kis dobozkát a kábelekkel. Ha torrentezni akarsz, pakolj össze egy szervert, tanulj meg feltenni és bekonfigolni egy linuxot (persze megoldhatod windows serverrel is, de az nincs ingyen), vagy hagyd benn a gépedet. Az n16 sem fog bírni megákkal tölteni vagy seedelni, hiába várnád el tőle.
80/25 alá pedig a minimum a 1043ND, ahogy már milliószor le lett írva.tiggi: 60ms is brutálisan sok, ha kábelen tizedannyi lenne, 150ms pedig már bőven a játszhatatlan kategória fps-nél. Ami neked kell, az egy n-es router, ami nem sír 80/25 alatt (minimum itt is a 1043ND még mindig), arra rádugod a netet, meg a külső antennát, a másik oldalra meg veszel egy kliensként is működni tudó n-es routert gigabittel (amit majd ajánl valaki), vagy egy ap-t és egy gigabites switch-et (ami valszeg drágább megoldás). Mind a két oldalon több gép lóg a hálón? Mert ha nem, akkor lehetne spórolni.
-
Beri
addikt
válasz
maestro87 #7822 üzenetére
Ha ilyesmire van szükséged, irány egy bontó. Összepakolsz 30-40k-ból egy hálózati szervert, ami majd route-ol, meg hostol mindent, amire szükséged van, torrentezik, stb. Pakolsz bele két gigabites hálókártyát, meg egy wifit, veszel hozzá egy gigabites switch-et és az élet császára leszel
A "jövőzenéje" dologhoz meg csak annyit, hogy nem hiszem, hogy van igény olyan routerekre aprópénzért (<30k), amik majd cs szervert futtatnak...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Futás, futópályák
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Mozilla Firefox
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Banggood
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 (újszerű, független , 128 GB, 6 GB RAM, Kék)
- Samsung 55" QE55QN700CTXXH 8K UHD Smart Neo QLED Mini LED TV
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest