-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
tylerhun
tag
@dkess
Ahogy említettem jelenleg mobilnetről operálunk itthon. A rendszer viszonylag egyszerű: 7000 forintért kapok korlátlan mobilnetet a Telenortól, amit egy Huawei B535 router hoz be a házba. A B535 bridge módban operál, ahhoz most egy D-Link Dir882-es van kötve és az szórja szét a WiFi jelet a házban. Korábban ehhez még csatlakoztattam egy D-Link Covr 1202-es 3 darabos Mesh router szettet is, de jelenleg enélkül használom.
A fenti szett van, hogy jól, van hogy rosszul operál - most éppen 3,44/16,1 Mbps sebességet hozott, de jobb napokon ez 31,8/18,8 Mbps-re is felpörög. Ezt tudja most nálunk a 4G.
Két szolgáltató van még felénk: Vidékháló és Deltanet, az előbbinek nagyon rossz a Google értékelése, az utóbbi már jobbnak tűnik (már csak azért is mert válaszolnak az ügyfélvisszajelzésekre a neten). A Deltanet 28/7 Mbps-ot kínál mikrohullámon 9000 forintért 2 éves szerződéssel.
Az AX73-mat a Dir882-höz hasonlóan használnám, szóval a B535 bridge módban össze lenne kötve az TP Linkkel, és kész. A Dir882-vel jelenleg két bajom van: mostanában problémázik a kapcsolattal, a telefonokat házon belül eldobja néha, a laptop se mindig tud rácsatlakozni - és el tudnék képzelni nagyobb hatótávolságú routert is itthonra, az AX73 pedig nem négy, hanem hat antennával operál (bár dBi értéket nem találtam sehol).
Apropó, Alex91 ajánlata miatt kérdezem, hogy két OneMesh routert, pl két AX73-at ugyan úgy tudok használni, mint két AiMesh routert? Mert én eddig úgy szűrtem le, hogy nem és csak wireless range extenderrel tudom kiegészíteni a OneMesh hálózatot.
-
Gh0sT
addikt
UTP gerinc: adott, össze van kötve a két szint.
Kábeles net: talán augusztus 31. a céldátum, de nyilván csúszhat, attól függ mikor árkolnak a közvilágításnak, mert abba fektet kábelt a Digi.Megfogalmazom másképp az igényt: mi van ha elrugaszkodok a Meshtől, WDS-től (nevezzük akárminek)? Tekintsünk el a mobil eszközöktők, laptopoktól, koncentráljunk csak az okos otthon részre. Ezeknek az eszközöknek kell egy wifi hálózat a földszinten és az emeleten külön-külön, hogy stabilan működjenek. Ezt elvileg meg tudom oldani a mostani két routeremmel is (AC65P és NT16) ha jól gondolom. Mondjuk azt nem tudom (mivel ilyet még nem csináltam), hogy az N16-ra csatlakozott eszközöket az AC65P (fő router) hogyan fogja látni?
-
Gh0sT
addikt
Simán lehet, hogy keverem. Eddig csak olvastam róla, illetve rá ment pár napom hogy rájöjjek, hogy a jelenlegi két routerrel nem fogom tudni beállítani, bár elméletben mindkettő támogatja.
Szerk: most már teljesen elbizonytalanodtam hogy mi kell nekem.
Ez a kiinduló írás: [link]
"WDS: ezt a fajta kapcsolatot találták ki igazából arra, hogy egy wifis eszköz közbeiktatásával távolabbra elnyúljon a wifis hálózatunk. A legfontosabb különbség a Repeater-hez képest, hogy itt a fő router tisztában van azzal, hogy mögötte egy másik eszköz is szórja a wifit, ezzel kibővítve a lefedett területet, és ezen a teljes területen menedzseli a kapcsolódó klienseket aszerint, hogy melyik kliens melyik wifi hozzáférési ponthoz van közel, és melyik eszköz milyen forgalmat bonyolít. Tehát a WDS igencsak okos módon tudja variálni a teljes wifi hálózatot, ráadásul mindezt úgy, hogy ebből a klienseket használók nem sokat vesznek észre, nincsen se szakadozás, se SSID váltás."
-
RedHarlow
aktív tag
Szia, köszi a választ.
Itt egy tervrajz: Katt!
A piros csillag a router. Az egész házban szeretném erősíteni a jelet de leginkább az északi részen található részre szeretnék eljuttatni stabil jelet. Csodákat nem várok de gondolom, hogy a mai routerek hatótáva azért több mint a jelenlegi, egy antennás, anno legolcsóbb modell. Ja és téglafalakról van szó.
-
ermim
csendes tag
Elnézést kérek, de lejárt a módosítási idő korlát. Ez lenne a módosított kérésem:
Nagyon szépen köszönöm segítségedet! Természetesen a nagy másolási sebesség a router USB-jéről nem a szuper net miatt kellene, hanem, mert egyik pc-ről a másikra filmet másolok, közben letöltök ne adja isten valamit a gigabites netemmel és ha nincs tempo a router usb-jére kötve, már meg is fagyott a teljes hálózat. Mert hát a router hálózati leterheltségét nem csak az internet terhelés, hanem a pc-k közötti vagyis a belső hálózati terhelés is adja.
A leírás amit küldtél sokat segít, áttanulmányoztam. Nagyon király!
Megnézve a router verziókat e kettő közül variálnék:
TP-Link Archer AX6000
ASUS RT-AC88U AC3100Mind a kettő 8 LAN portos, de a TP-link többet tud minden paraméterben.
Esetleg nem tudnál még egy picit segíteni, hogy az utorrenthez hasonlatos torrent klienst melyik routerhez lehetne találni. Ha jól tudom, a letöltő utorrenthez hasonlatos klienst okosított fw-vel lehet feltenni, melyikhez található a két általam kinézett router közül?
Nagyon köszönöm még egyszer előre is segítségedet!
-
ermim
csendes tag
Nagyon szépen köszönöm segítségedet! Természetesen a nagy másolási sebesség a router USB-jéről nem a szuper net miatt kellene, hanem, mert egyik pc-ről a másikra filmet másolok, közben letöltök ne adja isten valamit a gigabites netemmel és ha nincs tempo a router usb-jére kötve, már meg is fagyott a teljes hálózat. Mert hát a router hálózati leterheltségét nem csak az internet terhelés, hanem a pc-k közötti vagyis a belső hálózati terhelés is adja.
A leírás amit küldtél sokat segít, áttanulmányozom. De első ránézésre nagyon király!
Nagyon köszönöm még egyszer!
-
bigdady
nagyúr
Ac65p másik lakás ott az is elég.
Itt 150m2 egy szint +kert és a lenti amplifi rendszerrel nem tökéletes cserélni akarom.
Az utp kábelek futnak a szobákba, de ott nem nagyon akarok routert látni, ezért a kazánházban vam most is a fő aplifi meg ide van bevezetve a bridge connect box is (konnektorban van 3 node).
Szóval a wifi stabil gyors lefedettsége lenne a legfontosabb (esetleg a nappaliban eldugott helyen egy lan-ra kötve működhet eldugott helyen még egy router)
Pénz nem számít ólcsó eszközt nem szeretnék, min 160-200e teljesen vállalható.Lehet akkor az jobb vagyis egy fő eszköz a kazánházba (bridge?) és lanon egy másik a nappaliba (router) és mindkettő szór vagy hogy kell elképzelni? Ezt a backhault nem tudom mi
-
"Rátérve a UPC CB -re. A szolgáltatói eszközökre általában sokféle panasz lehet illetve rengeteg oka van, hogy szeretünk saját routert használni. Na pont a lefedettség az nincs köztük"
Hümmm....
Sosem használtam a CB wifijét, de a kipróbálások erejéig nem tűnt éppen erősnek. Ugyanakkor tény, hogy a szomszédos lakótelep távolabbi házaiból is látok otthon CB-s SSID-ket.Ugyanakkor úgy másfél éve, amikor nálam járt a UPC-s szerelő, arra panaszkodott, hogy a munkája nagyon nagy részét teszi ki az olyan reklamációk intézése, hogy a CB wifije gyenge.
Szóval azért nem olyan egyértelmű ez, és még azt sem tartom kizártnak, hogy a Connect Boxokon belül is vannak eltérő szériák.
MaCS
-
Som@
őstag
Szia.
Az emelet kábelezése rombolás nélkül sajnos nem járható út.
Eszközökkel teleszórni a házat nem szeretném.
Kompromisszumkész vagyok, nem szükséges mindenhol atomgyors jel. De az UPC CB már a határon működik. Nem kezel egyszerre ennyi eszközt. Külső antenna híján pedig a térerő sem jó mindenhol.A két kinézett router tudásában mi a számottevő különbség? Ezek vannak mindig ajánlva 20k alatt. De összehasonlítást én nem találtam sehol.
TP-Link Archer C5v4
Asus AC57U -
törölt tag
Arnee01 Köszi. Ha még lenne kedven megnéznéd hwnat alatt is?
Nem is a mostani felállás miatt voltak/vannak kételyeim, azt röhögve kell bírnia, meg nem is a Node miatt. Annak a jövőben sem kell jelentős terhet vinnie. Viszont az első routernek jelenlegi állapotban két iptv, zene streamer, Node, plusz két noti 5Ghz-n ez sem sok, de felmerül egy esetleges igény egy pc + nas vonalra is, ezek, ha lesznek 0-24h és a nas néha keményen rángatva lenne, annyira, hogy jó lenne azt primerre tenni, mert eddig primernek a Nodet gondoltam, ám ez felállás bizonytalan. Szeretném is elkerülni, csak nem bántam volna, ha nyugodtan vinné ezt a lehetőséget is. Switch ide-oda.
Viszont az összeg annyira tetszik, hogy nem mennék már feljebb, marad minden az eredeti elképzelés szerint. Köszi a törődést kess -
Veron
addikt
melyik az újabb, kis Digi ONT? hogyan lehet beazonosítani?
Ebben az esetben előnyös lehet saját router (ebből a szempontból lehet kár volt megszabadulni a korábbi kettő valamelyikétől).
miért lettek volna jobbak a korábbi eszközök? egy saját routerem, a mesh router most is van. ebben ugyanaz a chip, mint az AC57U-ban, elvileg hasonló kapacitású.A gigabit -es vezetékes uplink elbírná, de ugye ahhoz "rendezkedni" kéne mivel a mostani node "szerencsétlen" módon eléggé pont középen van a lépcsőfeljáró rajzon lefelé eső oldalán..
ezt most nem fogtam, bocs. Miért kellene rendezkedni?Ilyenformán a rengeteg "ilyen-olyan" WiFi -t tudó okoseszköz nem a gyors kapcsolatot megháláló eszközök 5 GHz -es sávjára "rabolnának rá" ...
van band steering, igen. okoseszközből így is van már 15-20 darab. de miért rabolnának rá a csak 2.4 GHz-et ismerő eszközök az 5 GHz-es sávra, ha nem is ismerik? -
Veron
addikt
Na hozott a Jézuska egy Asus gigabit switchet karácsonyra.
Ezt betettem az ONT mögé és ezen lógnak az AiMesh eszközök. Így tökéletesen működik az Ethernet backhaul, azonnal felismerték a topológiát.Ugyanez az ONTra kötve nem működött, pedig kellene.
Lehet a Digi ONT a gyenge láncszem itt, azért nem tudtam beüzemelni a NASt sem. -
adam3
aktív tag
Szia,
Az IGMP snooping támogatást benéztem. Egy hozzászólásban olvastam itt, de újra elolvasva a xiaomi routerekre írta a fórumozó.
Jelenleg még nincs meg a szolgáltatói eszköz, csak a tervezés fázisban vagyok, január végén rendelem meg. Mivel a jelenlegi ftth lakásban többször újraindult a sagemcom egy nagyobb fájl másolásakor (most a nas a sagemre van kötve), illetve elég sok IoT készülékkel tervezek (bár ezeket igyekszem Zigbee-n megoldani) amiktől lehet elvenném az internet kapcsolatot, plusz a szülői felügyelet funkciók is jobban testre szabhatók egy saját routerben mint a szolgáltató eszközében, meg akartam tőle szabadulni az új helyszínen. De mivel a hozzászólások alapján a HGW-ben IPTV miatt nincs bridge mód, a pppoe-t nem tudom tőle elvenni. Így az az ötletem maradt, hogy akkor legalább a DHCP-t a saját eszköz csinálja amin csinálok egy NAT-ot és így rálátok/tudom szabályozni a net eléréseket is (remélem az IPTV is bírja a HGW utáni NAT-ot). Azonban mivel az új helyszínen lesz egy nagy switch, így jobban átgondolva a belső nas forgalom el sem éri éri még a plusz routert sem. A WiFit pedig a garázsból csináltam volna a ház elé, de lehet ezt megoldom a felső szinten lévő router első, az alsó szinten lévő router hátsó szobába helyezésével. Ezek után már csak a net korlátozását kell megoldanom valahogy.
Szóval akkor az új terv szerint lesz egy HGW ami megcsinálja a koaxon a csatlakozást, rábízom a DHCP-t, majd egy kábellel rákötöm a switchre, amibe bekötöm a NAS-t és minden szobai aljzatot. Az alsó szinten a hátsó nappaliba rakok egy AX58U-t mesh routerként, a felső szinten az első hálóba pedig még egyet mesh node-ként. IPTV box pedig mehetne bármelyik asus routerre vagy szobai aljzatra. Nekem ez is tetszik, bár még egyelőre nem látom megéri-e a plusz pénzt az AX, de olvasgatok még a témáról.
Köszönöm,
Ádám -
Veron
addikt
Köszi!
A konyhában is kiváló a wifi.
És nem, szerintem nem tartottam be a szabályt. Most hogy mondod, lehet a mesh router wan portjában van a kábel. Kicsit később megnézem.Amúgy igazad van, megérkeztünk, vagy legalábbis nagyon közel vagyunk. Eddig jól szuperál, bár este lementba sebesség 450 mbps-ról 70 környékére egy időre, nem tudom az okát.
A virágboltozó eszköz egy NAS lesz majd kábelen.
Egyedül a mesh router router képességei, számítási kapacitása egy kérdőjel. -
Veron
addikt
Félreértesz.
Szóval most a topológia ilyen: zenwifi routere a "főrouter" ezen lógnak csillagban a node-ok gigabit backhaulon. Az emeleten és a földszinten is 450 mbps körül mérek 5 Ghz wifin közvetlen rálátással az eszközre. Ha fal van köztünk, akkor olyan 230-280 körül wifin, emeleten és földszinten is.
Ha a kábelen csatlakozom a node-okra akkor 820 körüli értéket látok, de közvetlen az ONTon is ennyit mérek, valószínűleg ennyit tud gyakorlatban a gigabites Digi.A torrentet egy PC-n mértem az emeleten 5 GHz-en (AC) wifin egy fal távolságból. Elvileg itt ugye 230-280 mbps van speedtest szerint, de kalózos torrentekkel csak 10 MB/s körül. Ez a fura számomra.
Ami a csillag topológiás felvetést illeti, annak a lényege az, ha egy nem AiMesh képes eszköz a főrouter, akkor hogyan működne két AiMesh eszközzel (router és node) akár AP módban.
De tettem erre egy kísérletet, az ONTot hagytam főrouternek, az AiMesh routert és node-ot kábelen összekötöttem csillagban az ONTon keresztül. Viszont így nem Ethernet backhaul van a Zenwifik között, hanem 5 Ghz wifis. Magyarul nem AiMesh képes routeren keresztül egyelőre nem működik, vagy csak valami extra beállítás mellett, az Ethernet backhaul. -
Veron
addikt
A node-ok gigabiten csatlakoznak, ez fix. De elenőriztem az AsusWRTben és valóban. Ugyanazt a sebességet mérem nagyjából lent es fent is, tehát ezzel nincs gond.
A torrent sebességet az emeleten néztem egy falnyira a fenti node-tól. Itt 230-280 mbps-ot mérek speedtesttel, de ennek ellenére a kalózöblös torrentek nem ezt mutatják utorrentben.
Én úgy értettem az útmutatóitokból, hogy törekedjek azonos SoCt használni a hálózatban, ezért nem az AC65P + 2es zenwifi szett lett a kiválasztott, hanem a 3as. Ugyanakkor lehet rosszul dekódoktam és maradhatott volna az AC65P is akár. Egyelőre nincs bizonyíték, hogy ez jobb kombináció lenne, csak feltételezés. -
Essejó
veterán
Na állj meg Vándor, nem én nézem a Cseh 2-t hanem te a Magyar Királyi 1-et. Másképp fogalmazva: Bedőltél pedig nem is kanyarodtunk.
Oké, lehet félreérthetően fogalmaztam amikor a 85759-es hszed-re reagáltam, DE az ott általam kritizált fals infó nem neked vagy pontosabban nem Rólad szólt hanem Szaszabond 85743-as hozzászólására, ahol kerek perec leírta hogy az 1db-os AX92U 85K Ft, de nem tett mögé egy ÁK linket hogy tényleg annyi. Rákerestem és dobott egy boltot az ÁK ahol 69,9K Ft caca 70 ezer, tehát a kettő 140K, ami pont 10K-val olcsóbb a 150K-s duo packnál. Ha ennyiért városon belül megkapom akkor érte megyek, de ha 100 Km kéne autóznom érte akkor nem mennék érte én sem mert amit az áron nyerek azt bukom a benzin árán és az időn amit az utazással töltök.
A 85742-ben linkelt Svájci 5%-os áfa meg majd akkor érdekel ha én is Svájcban élek, addig felteszem, hogy aki itt érdeklődik, és javaslatot kér az itt él és nem külföldön. -
valakky
aktív tag
igen, erre gondoltam én is, nálam egy szünetmentes volt a környékén, meg egy nyomtató, plusz egy csomó vezeték. 30 cm-re onnan teljesen jól ment, míg beállogattam, a szokott helyére visszarakva meg majdhogynem harmadolódott a sebesség. kénytelen voltam egy szvicset tenni oda, és a rútert meg átrakni a túloldalra. ott mondjuk a tévé van, egy htpc meg hangcucc a környékén. talán lehetne mókolni még talán 50-100 megabit pluszért, de kifejezetten nincs már ehhez idegrendszerem. annyit csináltam, hogy leáramtalanítottam ezeket a cuccokat, de semmi nem változott.
gondolom 160 hz-es AC-vel is hasonló eredményeket kapnék, de kifejezetten utálom az openwrt-t, így a 65p szerintem kiesik (bár lehet, hogy a 85p fw-e tudja a 160 hz-et a 65p-n, abban gondolkodtam még használtban, de igazából semmi szükségem az asus féle többletszolgáltatásokra, nekem csak egy AP kell amin kb. legyen gigabit sebesség, (bár ahogy most meg kinéz, pont nem lesz már rá különösebb szükségem). -
Arnee01
csendes tag
Valószínűleg túl átlag user vagyok, de ezek a plusz funkciók nem sokat mondanak
(a háttértár témára pedig ott a NAS). AP módban levő routereknél nem megy amúgy USB?
Illetve lehet én vagyok konzervatív, de nem látom különösebb előnyét az AC zenwifiknek a 2 vagy 3 darab AC57 v3-hoz képest (kivéve, ha a dizájn annyira elsőrangú).
Ha AC vonalon maradunk, akkor a 2 (vagy 3) AC57-hez képest van más típus, ami érdemi upgrade lehet ezekhez képest? Szolgáltatásban, bizotnságban, nem tudom. Nem akarnám magam bekorlátozni ezekbe, de 30ezerért 90%, 45-ért pedig egészen biztosan mindenhol erős és gyors wifi lenne, ehhez képest AX képesen 100 alatt nem látok érdemi megoldást.
Ja még annyi, hogy később ha akármi miatt is kell AX, lehet AC57 mellé fejlesztésnek?
-
Olyan
csendes tag
Koszonom
akkor ezek szerint felesleges axben gondolkodni meg?
nem vagyok elorebb vele?
normal lakossagi felhasznalonak nem lesz jobb tole az elete?
ebben az esetben mivel a kapcsolat kabelen van igy kepes mindharom eszkozon az 1200Mbitet leadni akar kulon kulon is?
tehat a 3 egyutt tudja majdnem a tplink ax73 savszelet adni csak 3 eszkozon es lenyegesen nagyobb teruleten ha jol ertem. -
Daywalkerke
aktív tag
Igen valóban a wifi erősítő kifejezést ezentúl hanyagolom és marad az extender/repeater használata.
Működésről alkotott nézeteink pedig ahogy látom nem egészen egyeznek mert én "nem működőként" az olyan eszközt definiálom ami egyáltalán nem működik, ha szaggatva vagy akadozva is, de valamennyire működőképes, nálam az még a működő kategória
Illetve jelen esetben a 2.4Ghz-en szerintem lehet bármilyen stabil és megbízható eszköz, az általad működőként definiált kapcsolat(idézlek: "stabil és értelmezhető sebességgel lehetőséget biztosít WiFi alapú kapcsolatra") a rengeteg más és egyben zavaró 2.4Ghz-es jel miatt sosem lesz a 2.4Ghz-en, ezért is jött szóba az 5Ghz, aminek bár tudva, hogy ahogy írod, hogy "sokkal rosszabbul bírja a távolságot (szétszóródik) illetve falakat (ott meg elnyelődik)", de mivel ahogy írtam semmi zavaró tényező 88pl. fal) nincs a két épület között és légvonalban kb. 20m a távolság és tökéletes a két épület közötti rálátás, valamint az egész környéken 1 vagy 2db 5Ghz-es jel van csak, ezeket és a 2.4Ghz előnyeit is figyelembe véve még így is talán nagyobb az esély arra, hogy egy db CPE510-es eszközzel 5Ghz-en jobb lesz az eredmény mint a mostani 2.4ghz-es Mikrotikkel. -
Arnee01
csendes tag
köszi.
Az, hogy a szolgáltatói router bridge módban van és mögé közvetlenül egy saját router ez miért jó? 1-es ponton nem kell erős wifi, igazából 3-as helyről próba alapján AC55 elég jól besugározza az emeletet. Csak akkor lent nincs semmi
A zenwifis ajánlat, amit Alex91 ajánlott alapvetően tetszik wifi szempontból, kicsi hiányérzetem vele, hogy az "amit lehet dugjunk kábelre" elv sérül, illetve nem biztos hogy értem miért jobb, mint akár 3 darab AC57U (v3 természetesen), vagy rosszul látom?
AX58 és 56 jól működik együtt mesh szempontból? Nem ajánlottam azonos típusokkal menni?
Mindezek csak kérdések és abszolút a tudáshiánynak tudhatóak be, véletlenül sem kötekedés
és még1x köszi a segítséget mindenkinek!
-
Daywalkerke
aktív tag
Még véletlenül sem szeretném, hogy az az érzés legyen benned, hogy tiszteletlen vagyok veled, mert pont, hogy ennek az ellenkezője igaz, NAGYON hálás vagyok az eddigi írásaidért-tanácsaidért, mert mint a wifi-vel kapcsolatos teljesen laikus emberként ezek óriási segítségek voltak, de most idézek a #85676 hsz-edből: "a 2.4Ghz-es megoldásotok most nem megy. Igazam van?"
Ahogy azt már többször (pl. a mai #85674 hsz-emben is) írtam, hogy a Mikrotik jelenleg is működik 2.4Ghz-en és bőven átér a 2.4Ghz-es jel azon épületben ahol nincsen internet szolgáltatás, csak a rengeteg 2.4Ghz-es egyéb jel sokszor zavarja a Mikrotk jelét, és ezért a fogadó oldalon a mobilokon és tableteket sokszor megszakad a jel, majd aztán kis idő után újra vissza is jön és akkor újra van a mobilokon és tableteken internet, tehát véleményem szerint 99%-os valószínűséggel a CPE510-es eszköz 5Ghz-es jele is probléma nélkül fog átérni először repeater (extender) módban megpróbálva, de ahogy írtam ha mégsem akkor megfogadva a tanácsodat még a fogadó oldali épületre (ahol nincs internetszolgáltatás) is lesz rakva egy CPE510-es eszköz.
-
Daywalkerke
aktív tag
Szerintem itt valami félreértésben lehetsz mert én többször írtam, hogy a jelenleg a kültéren lévő Mikrotik eszköz most jelenleg is működik és jelenleg is ezen keresztül kapják a 4 SSID jeleket az abban az épületben lévő eszközök (mobil, tablet) ahol nincs semmilyen internetszolgáltatás.
A probléma csak azzal van, hogy mivel ahogy az előzőekben többször is írtam, hogy ez a Mikrotik 2.4Ghz-es eszköz kb. 5 éve lett felszerelve (nem általam), akkor még alig volt pár 2.4Ghz-es jel az egész környéken, ezért akkor erre a célra, hogy abból az épületből ahol az 1043ND router van, tehát ezen épületből (aminek külső falán van jelenleg is a Mikrotik) a szomszédos épület felé továbbítsa range extender-ként a wifi jelet, amit azon épületben több külön lakásban több külön eszközzel is használnak, tehát közvetlenül a Mikrotik által kibocsátott 4db SSID-k vannak jelenleg is használatban, amivel nem is lenne gond ha nem lenne jelenleg rengeteg más egyéb, idegen 2.4Ghz-es jel, amik valószínű, hogy sokszor megzavarják a Mikrotik által küldött 2.4Ghz-es jelet és ezért a Mikrotik által küldött 2.4Ghz-es jelek sokszor instabilak, pedig az előző években ilyen problémák alig voltak.Az eszközöknek a Mikrotik eszközhöz való csatlakozásával egyébként nincs gond mert mindegyik lakásból van a Mikrotik-re akadály nélküli "rálátás", tehát semmi nem akadályozza-zavarja (pl. fal, vagy egyéb akadály) az eszközöket (mobil, tablet), hogy csatlakozzanak a Mikrotik-hez, ezért abba az épületbe ahol nincs internetszolgáltatás jelenleg sincs semmilyen eszköz ami a jelet ezen épületben fogadja a Mikrotik-től, hanem az eszközök (mobil, tablet) közvetlen csatlakoznak a Mikrotik-hez.
Remélem így most már minden egyértelmű és az is, hogy pont ezért miért csak egy CPE510-es eszközt szeretnénk első körben venni és azt a jelenlegi Mikrotik helyére feltéve és a Repeater (Range extender) funkciót bekapcsolva rajta kipróbálni, hogy tudnak-e (ugyanúgy ahogy eddig a Mikrotikhez 2.4Ghz-en) a szomszédos épületből az eszközök (mobil, tablet) közvetlenül 5Ghz-en csatlakozni a CPE510-es eszközhöz.
Ha nem akkor természetesen abba az épületbe is lesz véve egy ugyanilyen eszköz (CPE510) ahol nincs internetszolgáltatás és minden úgy meg lesz csinálva ahogy dkess írta a két CPE510-es eszközzel, de ha működik egy CPE510-es eszközzel is a dolog akkor minek venni még egyet? -
dkess
őstag
@Szerk: amennyiben jobboldalt négy lakás is lenne, akkor sem kell 4 SSID - csak, ha a bal oldali jó ember egyesével akarja letiltani az embereket (mondjuk mert nem fizet vagy összevesznek). Ez esetben ez a része mindegy. A jobb oldalt a négy lakást tekintve két út van:
1.
A saját router eszközből lehetőleg kábelen továbbosztod a net -et a másik 3 lakásba.
2.
Mindenki vesz jobboldalt egy CPE510 -et és az elv ugyanaz, mint a rajzon csak mind a négy lakásban. Ekkor mondjuk baloldalon is jobban járunk egy CPE510 -el.
Értelemszerűen, ha mind a négyen teljes erővel neteztek, akkor oszlik a 100 Mbps. A gyakorlatban lesz vagy 15-20 Mbps legfeljebb (ezért is jobb az egyes pont, mert akkor lehetne átlagosan stabilan 20 Mbps felett is).
Szerk.: azt ugye tudod, ahogyan már a korábbi hsz -eimben is írtam: nem a WiFi elméleti max. sebessége fog négyfelé osztódni (ami ugyís 100 Mbps gyakorlati maximumnál tetőzne), hanem a 100 Mbps -es LAN csatin ahol le fogod venni a net -et. Az, ha megfeszül se tud 100 Mbps -nél többet ...
-
Daywalkerke
aktív tag
Nem szeretném tovább az idődet rabolni, ezért egy rövid kérdésem van még, hogy akkor ha a mostani Mikrotik helyére felszerelek egy CPE510 eszközt és ebbe beállítok 4 külön SSID-t akkor ezen SSID-khez lehet majd közvetlenül kapcsolódni 5Ghz képes okostelefonokkal és tabletekkel? (mint ahogy most lehet kapcsolódni a Mikrotik 2.4Ghz-es 4db SSID-jeihez is közvetlenül mobillal és tablettel)
Több SSID-re pedig azért van szükség mert ezen épület felé (amelyben nincs semmilyen internet szolgáltatás) van fordítva most a Mikrotik és ugyanerrefelé nézne a CPE510 eszköz is és ezen épület 4 különböző lakásában is lenne használva az internet, ezért kell 4db SSID, hogy mindegyiknél egy max sebességi limitet beállìtva (így van most a Mikrotik-nél is beállìtva) el lehessen a max. 300Mbit sávszélességet egyenlő arányban osztani a 4 lakásra. -
Igen, azt nem írtam, hogy melyiket hova raknám. A CPE610 mehet a Mikrotik helyére kültérre (pontosan célozzatok a másik oldalra). És most jön a varázslat: a CPE510 a másik oldalon beltérre.
Távolsági linket azonos eszköz párral oldunk meg így vagy 2 darab CPE610 legyen vagy pedig 2 darab CPE510, vegyes párost inkább kerüljük ha lehet! -
Daywalkerke
aktív tag
Újból köszönöm a részletes választ, de azt írod a Mikrotik eszközről, hogy nem erősítő, de e nélkül a TP-Link 1043ND router jele nem érne el a szomszédos épületbe, tehát ha nem erősítő akkor hatótávnövelő?
Mert a szomszédos épületben jelenleg nem a router SSID-jére csatlakoznak az eszközök hanem a Mikrotik által sugárzott 4db különböző SSID-re, amely SSID-knek külön-külön jelszavuk is van, amelyek teljesen függetlenek a router SSID-jétől.Az persze világos, hogy a Mikrotik a TP-Link 1043ND router jelét használja (hiszen jelenleg is LAN-al van összekötve a router és a Mikrotik), ezért nem igazán értem, hogy ha most elég egy eszköz (a jelenlegi Mikrotik) és maga a router, akkor az általad ajánlott CPE610 és CPE510 eszközökből miért nem elég ugyanúgy egy a jelenlegi router mellé?
Tehát ha felrakok egy CPE610 vagy CPE510 a jelenlegi Mikrotik helyére kültérre és összekötöm LAN kábellel a 1043ND routerrel és beállítok a CPE610 vagy CPE510 admin felületén 4db külön 5Ghz-es SSID-t (az általad posztolt TP-link weboldalán lévő szimulátort megnézve ez elvileg lehetséges), akkor ezen SSID-kre nem lehet majd közvetlenül egy tabletnek vagy okostelefonnak csatlakozni úgy ahogyan most tudnak csatlakozni a Mikrotik 2.4Ghz-es 4db külön SSID-ihez? -
Daywalkerke
aktív tag
Tehát ezek szerint ha veszek egy ilyen általad ajánlott CPE610 vagy CPE510 eszközt és ezt oda teszem a külső falra ahol most a Mikrotik van, akkor nem szükséges új 5Ghz-es routert vennie ismerősömnek, mert a mostani csak 2.4Ghz-es TP-Link 1043ND routert ha LAN kábellel összekötöm ezen CPE610 vagy CPE510 eszközzel akkor annak ellenére, hogy a router csak 2.4Ghz-es jelet képes adni a CPE610 vagy CPE510 eszközöknek akkor ez teljesen mindegy mert mivel LAN kábelen kapják a routertől a jelet így az teljesen mindegy, hogy a router csak 2.4Ghz-es maguk a CPE610 vagy CPE510 eszközök már 5Ghz-es jelet fognak adni?
Mert ha ez így van akkor szerintem első körben elég ha egy ilyen eszközt vetetek az ismerősömmel (ha választani kell akkor a kisebb mérete miatt szerintem a CPE510-es eszköz lesz véve) és ezt a CPE510-es eszközt felszereljük a mostani Mikrotik helyére, majd ezután teszünk egy próbát, hogy az 5Ghz-es jelet a szomszédos épület lakásaiban lehet-e beltéren fogni mobillal vagy tablettel és ha igen és stabil a jel akkor elvileg második eszközre nem is lesz szükség ha jól értelmezem? -
Daywalkerke
aktív tag
Hatalmas köszönet a részletes segítségért.
Ezzel kapcsolatban lenne még olyan kérdésem, hogy ez az általad ajánlott TP-Link CPE610 és CPE510 mindegyik kültéri erősítő?
Mert jelenleg is csak ez az egy kültéri Mikrotik erősít van a külső falra felszerelve és az ezen Mikrotik erősítő által küldött 2.4Ghz-es wifi jeleket veszik közvetlenül a szomszédos épületben az eszközök (okostelefon, tablet, stb.), tehát lényegében a kérdésem arra irányul, hogy nem elég csak egy ilyen CPE610 vagy CPE510 külső erősítőt a mostani Mikrotik helyére feltenni, az ezen eszköz által kibocsátott 5Ghz-es jelet közvetlenül nem tudják az okoseszközök (mobil, tablet) fogni?
Mert az általad megadott eszközök emulátorát is megnéztem és mindegyiknél multi SSID-t is be lehet állítani, tehát akár több külön eszköznek is lehet saját SSID-je.
Ezen kívül még egy olyan kérdésem lenne, hogy ezek a CPE610 és CPE510 eszközök csak 5Ghz-es routerekkel kompatibilisek, 2.4Ghz-es jelből gondolom nem tudnak 5Ghz-es jelet létrehozni és ezt továbbítani?
Ezt azért kérdezem mert jelenleg ismerősömnek egy TP-Link TL-WR1043ND routere van (ennek a jelét erősíti fel a jelenleg a külső falon lévő Mikrotik erősítő) és ha ezen CPE610 vagy CPE510 át tudja alakítani a 2.4Ghz-es jelet 5Ghz-esé akkor igazából ezt a TP-Link TL-WR1043ND routert nem kellene lecserélni. -
Vasy09
őstag
Ajaj! Nem könnyítetted meg a dolgom!
Nekem amúgy a fontosabb dolgok (Nas, Xbox, Kamera rendszer..) mind vezetékkel csatlakoznak a hálózatra! Van ugye a fő routerem (AC88U) és van aimeshben 3 AC68U. Ezek is vezetékkel vannak csatlakoztatva! Wifin nekünk csak a telók (3db), a laptopok (3db), iPad, nyomtató, 2db tv, meg egyéb apróság van! Az utódának ezt kéne röccenés mentesen kiszolgálnia, elbírnia! De ha az AX86U szintén ledobál, akkor nem lenne őszinte a mosolyom! -
woodworm
veterán
"A padavan -ban Nálad biztos nincs 802.11 k/v/r állítási lehetőség?"
Bár nem tőlem kérdezed, de ha a roaming miatt érdekel, akkor wds repeater módban működik a seamless roaming. Ugyan nincs dokumentálva, de működik az ethernet backhaul is. Mivel a padavan asus kódokra épül, a mediatek alapú asus routerekkel össze szokott jönni ugyanez a mutatvány (ac57uv1, ac65p, ac85p).
-
Olyan
csendes tag
Szia
mellekelem az alaprajzot (probalom szerkeszteni de telefonon nem engedi)
nagyjabol ez van mind3 szinten.
a zold felho a mostani lefedettseget mutatja.
a szuteren szinten ettol kicsit gyengebb a lefedettseg foleg a nyulvany alatt.
a* a router mostani helyet mutatja a fo PCvel es tevevel a kozepso szinten
Ami javaslatot eddig kaptam az egy ax20 volt kiegeszitve 1-2 tplink re200 ac750-el. Ha meg bejon meg valami nagy felhasznalo akkor annak kabellel odaallni.
a fekete pottyok ennek megfeleloen mutatjak hogy mit hova tennek.
az egesz udvart nem terveznem lefedni csak a terasz reszt szeretnem megoldani.
nem vagyok ipari felhasznalo vagy brutál letolto.
a 2 gyerek meg miattam issok kis kutyu varhato amik nem eszik annyira a savszelesseget csak ott vannak egyre nagyobb darabszamban.
-
Köszönöm, az AX56U nekem is eszembe jutott. Viszont csak 10 ezer forinttal olcsóbb, mint az AX58U, ha több lenne a különbség, vonzóbb lenne. Most két AX56U vagy két AC58U között gondolkodok, mivel lehet, hogy igazad van, és jobb két teljesen egyforma eszközt venni. Esetleg még várok kicsit, hátha lemennek az árak. Nem tudom minek köszönhető ez a jelentős drágulás az utóbbi 2 hónapban, a forint árfolyamának vagy a karácsonynak, esetleg a kettőnek együtt.
@woodworm: Köszönöm az infót!
-
Elk_hound
tag
A padavan-nál rosszabb fw azért nem kéne, most éppen sportból 887 napos az uptime, valamint éppen hogy csak ET csillaghajóját nem tudja lekezelni...
De ilyen csomag-prioritást nem tud. Ha valamelyik gép konstans terheli a hálót (~tölt) az éppen játszós ping-je ingadozik, WOT pirosan pislog, akkor is ha a rendelkezésre álló sávszélesség messze nincs kihasználva, a router pedig bőven bírná a terhelést, csak pár %-on fut. -
Vasy09
őstag
Eldőlt, cserélni fogom az AC88U-t! A kérdés már csak az, h melyikre? Szerintetek/ed, ha nem olyan fontos a 8 LAN (van port elosztó), akkor melyiket lenne érdemes megvenni hosszú távra? AX86U, AX88U, AX92U sajnos a 89X nem játszik, mivel az már nagyon a kereten kívül van!
Meg láttam még valami AX82U-t is vagy mit? -
Daywalkerke
aktív tag
A Mikrotik eszközt nem csak azért szeretnénk hanyagolni mert 2.4Ghz-es, hanem azért is mert ezt ismerősömnek annak idején nem én hanem egy cég szerelte be és kötötte össze a Mikrotikkel, de sajnos az a cég azóta megszűnt, én pedig múlt héten bár be tudtam lépni a Mikrotik admin felületére, de olyan szinten bonyolultnak találtam, hogy emiatt és a 2.4Ghz miatt sem szeretnénk ezt tovább használni.
Kijelentésedre válaszolva (idézem: "azért gondolom nem egy társasház szintű "terror" van"), sajnos de pontosan ilyen rossz a helyzet vagy még ennél is rosszabb, 1-2 lakás kivételével az összes lakásban (és sajnos nem csak két társasház, hanem még 4-5 ilyen társasház van kb. 50 méteres közelben) van router és szinte kivétel nélkül mind 2.4Ghz, 5Ghz-ből pedig 50 méteres körzetben ahogy írtam van kb. 1-2db, tehát pont ezért mindenképp inkább az 5Ghz felé mozdulnánk el.
Beltéri 5Ghz-es erősítőkből egyébként milyen opciók vannak (ha vannak egyáltalán), mert ha nem muszáj akkor a kültéri erősítőket inkább nem erőltetnénk csak ha nagyon nincs más opció, illetve amit Gubek-Einste ajánlott az is Mikrotik termék, aminek gondolom hasonlóan bonyolult az admin felülete és beállításai mint a mostani 2.4Ghz-es Mikrotik erősítőnek. -
Olyan
csendes tag
Szia
koszonom a valaszt
termeszetesen szivesen meghallgatnam a javaslatod AC fronton is.
a hazunk 10x10meteres 1 kis nyulvannyal.
most az UPC router nem kozepen van elhelyezve, meg persze nem is egy eromu a jelerosseget tekintve, viszont igy is 80%ban lefedi a hazat.
egert is gondolkodtam egy tobb antrnnas wifi6os routerben, mert gyanitom hogy erosebb a jele valamivel ha kicsit jobban helyezem el.
az extendert inkabb a konyhaba tervezem es esetleg azert hogy a teraszon is legyen rendes mesh wifi ha kellene.
multimedia kepessegek nem igazan kellenek, esetleg a hattertar nehany filmnek mesenek sorozatnak a csaladban hogy ne kelljen agyalni hogy melyik tevere masoljam a dolgaimat.
egyebkent van egy folyton uzemelo miniPC amit meg szeretnek osztani halozaton (esetleg lecserelem egy NUC-ra)
Kabelesen nem sok mindent kell ellatni inkabb sok kis egyskozzrl tervezek kozep-hosszu tavon. 3 teve, 4 telefon
laptopok, viztisztito tablet ilyesmik.
normal 4 fos haztartas.
de ha mar csinalom akkor nem szeretnek 3 ev mulva cserelni wifi 6ra.
nagyjabol ez lenne a sztorim amire keresek epp ezert is gondoltam egy ax73-ra hogy tobb szalon is tud filmet megosztani tolteni netezni parhuzamosan.
ha van javaslat a fentiek megoldasara azt koszonom
max 40-50.000 a plafon erre
koszi -
Daywalkerke
aktív tag
A két épület között semmilyen fal vagy egyéb dolog nincs csak levegő meg egy kb. 2 méter magas kerítés ami nem tégla vagy beton hanem sima drót kerítés, a két épület között a távolság kb. 10-20 méter között lehet és mindkét épületből teljes a rálátás a másikra, tehát nincs semmilyen zavaró jel (fal, magas növényzet, stb.) nincs.
Az internetet nem egy idegen embernek kell továbbítani (nem szomszédnak) hanem az ismerősöm rokonai laknak abban a szomszédos épületben ahol nincsen semmilyen vezetékes internet szolgáltatás.
Eddig, az elmúlt években a 2.4Ghz-es Mikrotik eszköz továbbította a jelet (most jelenleg is ezt használják), de mivel az elmúlt években rengeteg (és ezt szó szerint kell érteni, mert téli időszakban is 30-40db különböző 2.4Ghz-es jel van ezen épületek környékén, míg nyáron amikor is szinte az összes lakásban vannak ez sokszor a duplája, tehát 60-80db különböző 2.4Ghz-es jel), és emiatt már a Mikrotik által küldött 2.4Ghz-es jel is sokszor akadozik vagy el sem jut a szomszédos épületbe, viszont az 5Ghz-es jelekre rákeresve az egész környéken 1-3db közötti jel van csak, tehát szerintem (bár nem vagyok szakértő) ha az 5Ghz-es jelnek kisebb is a hatótávolsága talán még akkor is jobban és könnyebben lehetne a szomszédos épületben fogni mert nincs annyi egyéb jel ami zavarná mint a 2.4Ghz-es jelnél van, de ezt csak mint laikus gondolom. -
PATTA86
csendes tag
Naa... köszi a linket, megnéztem. Most van időm olvasgattam/nézegettem itt a napokban a routereket, más márkákat is (TP-Link)
Ugye van az első felvetés amit Te ajánlottál a dupla routeres megoldás, a 2db ASUS RT-AC57U v3 Router - Közben itt egy kérdés felmerült bennem, egy hsz-odban (,, A WiFi -re nem egy router - hanem kettő router hardverére (beleértve a rádiós szekciót is!!) vállára nehezedik majd a kliensek terhelése. A kábeles összekötés miatt a kettő közötti kapcsolat egyáltalán nem terhel rá a WiFi -re.") most a 2 routert össze kell kötni kábellel??Ahogy nézegettem itt a routereket van még kettő másik is ami hasonló az (1.)AC57U-hoz:
2. ASUS RT-AC58U V3 Router (20K)
3. ASUS RT-AC1300G Plus v3 Router (22K)
Nem tudom a 3 router közül melyik volna a legjobb választás?
Viszont, hogy bonyolítsam itt a dolgokattaláltam még 2 Pack-os routert is:
4. ASUS RT-AC66U B1 (2-Pack) Router (45K)
5. ASUS RT-AC67U (2pack) Router (52K) ez 78K-ról van akciózvan, szóval esetleg még ezekből is szóba jöhet bármelyik, ha a felárat megéri az elsőhöz képestEgy olyan kérdésem lenne még, hogy egy AC-s és egy AX-es routert nem lehet AiMesh-el összehozni ugye? Hogy a szobába lenne egy AC router a konyhában meg AX-es. Vagy az még hülyeség volna, ha a nappali ablakába(ahol 1db van a konyhához közel és onnan az udvarra is ki érne a műhelyig a wifi) be raknánk egy jobb AX3000 routert és a szobába maradna a szolgáltatói modem? Bocsi a sok hülye kérdés miatt, de nagyon nem ,,vágom" a témát
Amúgy mellékelem az előző csodálatos "tervrajzomat", filccel berajzoltam a nappaliba és a konyhába, hogy hol vannak ablakok és ajtók, és pontokkal jelöltem, hogy hol jön le az iptv.
Ahogy olvasgatom itt a hsz-eket hárásóval hasonló ,,cipőben járunk"... viszont ez a bridge mód engem is érint akkor, mivel van 2 iptv optikával behúzva.
Köszi mindenkinek aki segít! -
Vasy09
őstag
Egy olyanban tudnál nekem segíteni, hogy mit és hol kell az AC88U-n beállítani, hogyha az Xbox-al játszunk, akkor annak legyen prioritása és max sávszélességet kapjon? Akár privátban is jöhet!
Az ip-jét már fixáltam, meg amikor játszom akkor QoS-t játékra szoktam állítani! De néha néha előfordul, hogy a másik fél szaggatva hall a túloldalon, illetve laggol a multi játék!
A szolgáltatótól kaptunk új modemet, úgyhogy most már csak a routerre tudok gondolni, hogy azzal van valami gebasz!Többek között ezért is gondolkodtam el a cseréjén!
-
törölt tag
OK, beszélek a szolgáltatóval bridge ügyben, ha szerintük mehet, megrendelem az első változatot, thx. AX-re nem mennék, nincs szükség rá azt gondolom nem is kell a jövőben sem, így nem éri meg nekem az árkülönbözet, marad akkor parlagon a sávszél 1 kliensnél és csók, nem tragédia az sem.
-
-
Daywalkerke
aktív tag
Köszi a választ (MaCS_70 -nek is), de mivel tegnap derült csak ki, hogy a jelenlegi Mikrotik wifi erősítő eszköz csak 2.4Ghz-es jelet tud továbbítani, emiatt az új 5Ghz-es router mellett mindenképp kell venni egy új erősítőt is, ezért ha van rá mód akkor egy olyan erősítőt szeretne venni ismerősöm ami lehetőleg beltéri és a másik épületbe (ahova a wifi jelet kell átküldeni) is egy beltéri eszközt, ezért érdeklődöm most, hogy van-e bármilyen ilyen beltéri eszköz amivel a router 5Ghz-es jelét továbbítani lehetne vezeték nélkül (tehát UTP kábeles megoldás sajnos nem jó) továbbítani a szomszédos épületbe.
-
Madoc
veterán
Középen van az ax 58u két oldalon lenne 1-1 mini. A vezetéknélkülire tervezett az gyakorlatilag 3 méterre van az ax-től, csak egy fal van köztük. A minik azért kellenek csak hogy a külső falon átmenjen a jel a kapunál-alsóépületben lévő okoseszközöknek. Kábel ott van mindkettőnél csak az egyiknél hülye helyen van, nem birom odatenni az eszközt mivel nem falraszerelhető.
-
törölt tag
Köszi.
Ha ez kell, hogy rendes net legyen, legyen. Csak nem szeretném túl bonyolítani sem, a két routert sem értem, miért, hisz van egy szolgáltatói, ami befedi a ház háromnegyedét. Gondolom ezek jobbak, de, ha előttük szar van a (szolgáltatói), akkor nem mindegy? Vagy az csak bridge lenne, közvetlen mellé menne az egyik Asus (akkor ebből kell mennie két Ip tv-nek is) az szórná a wifit, majd ettől menne a cat7 a másik Asusba a ház végébe? Jól értem? Ha így jobb sebességben, de főleg stabilabb, mehet, de segítened(segítenetek) kell bekonfigolni, mert egyedül neki nem megyek.
-
woodworm
veterán
Nem kell húzni, te szereted hosszúra venni a hozzászólásaid!
A lényeg, a felsoroltak közül, ami komoly hibaként felróható, szinte mindegyik az ax3600-asra érvényes. Emiatt kár temetni a régebbi routereiket. Volt itt az asusnak és a tp-linknek is nem ajánlott készüléke, mégsem lett általánosa lehúzva.
Tehát még egyszer, a xiaomi R4A kb. a korábban ajánlott asus ac57uv1, ac1200gu-nak felel meg. Az egyetlen komolyan felróható hiányossága az iptv támogatás hiánya. De a kérdező ugyanúgy xiaomit hasznát előtte, tehát vagy ismert a probléma vagy nem érintette. A helyette ajánlott archer c5v4-hez képest sokkal jobb. A xiaomi magyarországi forgalmazójától, hazai garanciával, olcsóbban. -
woodworm
veterán
Mi bajod a xiaomi-val? Az ax3600-as topik panaszainak jó része a global/ázsiai verzió wifi különbségéről szól. A "törvénytisztelő mód" és az emelt adóteljesítmény közötti különbséget ne nevezzük már márkakörüli szopásnak. Ha valamelyik konkrét típussal gondod van, nyugodtan írd le, csak az tényleges tapasztalaton alapuljon.
Évek óta vannak xiaomi routereim, egyikkel sem volt még gond. A kérdezett router az R3G utóda, hiányzik róla az usb és kevesebb benne a ram. Nyilván az R3G után én sem cserélném le, de az erősen akciózva és kintről rendelve volt 10000, ha majdnem ugyanezt itthonról, garanciával megkapom, akkor az nem olyan rossz vétel. Pláne a C5v4-essel összevetve, amihez képest erősebb soc és switch (hwnat) van benne.
Ha a kollégának eddig megfelelt a két lan port és az iptv támogatás hiánya, ami valósan felróható a xiaomiknak, akkor ez ugyanezt nyújtja gigabiten. Ha pedig cfw szükséges, erre is feltehető az openwrt és a padavan is.(#85514) Csápájev
Mint ahogy írom a mini után nincs gond a routerrel. Wifiben kb. ugyanazt kapod, ha kábelről jött eddig, akkor jelentős gyorsulással, a gyári fw-vel gondok akadhatnak az iptv-vel. Mondjuk a linkelt webshop már csak január elején szállít. -
Csápájev
őstag
Igen,eredetileg 30at terveztem,de ilyen alap felhasználásra talán nem érdemes ennyit költeni?
C5V4-az ő,ugye?
Írnál még egyet 20ig,amit érdemes?Aztán nem kérdezek többet és köszi
-
Csápájev
őstag
-
Zebu
addikt
Csak azért vettem ezt, mert most 15 volt az Euronicsban
gondoltam jó vétel. Egyébként nem ez lett volna.
2.4 sajna kell a klíma, mérleg, nintendo miatt. Nem tudom kikapcsolni. Smart akármi be van lőve szintén.
már csak az lenne az igazi ha fent is gbit lan lenne, de ez az utólag behúzás neccesnek tűnik. -
Csápájev
őstag
Igen az alapvető feltétel az lenne,hogy bírja a gigabites netet.
Egy pc van rákötve, két telefon használja,kis lakás, nem kell nagy hatótáv.
Xiaomi Mi Router 4A esetleg nem felel meg erre? -
gemini
aktív tag
Stickem egylőre nincs hozzá. Jelenleg telefonon szoktam megosztani a netet. Annak nem néztem még utána hogy a két router közül melyik tudja a repeater módot, de sejtésem szerint mindekettő.
Az asszonynak egy Archer T2U Nano V1 adaptert vettem, ez elvileg tudja az 5 GHz-et.
AX-ben egylőre nem gondolkodom, kicsit lemaradtam a technológia sodrásában -
gemini
aktív tag
A 4G inkább csak mint opció érdekel, egyébként az Telenoros korlátlan. És tényleg csak akkor kellene, ha elhasal a Digi.
Mókolni azért nem szeretnék mert nem nagyon értek hozzá. Egyébként 2 asztali gépet,2 laptopot, 3 telefont, 2 mediaboxot és 2 NAS-t kellene kiszolgálnia. Ebből csak a telefonok és a laptopkok vannak WIFI-n, a többi kábelen van. -
Zebu
addikt
AV1000, de az elektromos hálózat sem az igazi, de lehet kap egy esély. Messze nem produkál gbit sebességet...
Valszleg megveszem az emeletre az ac13000 routert imesh-elni egyet, kiderül kell-e végül powerline, avagy sem...
kicsit már elegem lett a telekom sagem masinából, plusz az emeleten volt egy asus ap-om. 3 wifi hálòzat, nehézkes volt nagyon a használat. Roaming teljesen random volt a hálózatok között...
-
dkess
őstag
@PATTA86,
Jut eszembe. Néhány felvetésedre nem válaszoltam.
AX -es WiFi - csak röviden mert már tengernyi iromány született róla ezen topikon belül is: gyorsabb, jobban bírja a falakat/távolságon/idegen zavaró WiFi -ket, kisebb késleltetések, sokkal több klienssel bír egyidőben is. Ezek AX -es kliensekkel domborodnak igazán. Cserében jóval drágább.
Ez a két router -es modell AiMesh -el. Elöljáróban egy magyar nyelvű leírás - két videó is van benne (az első feliratozott is, ha bekapcsolod): [link] . Na, ez lenne Nálad. Tetszik?
Szerelőkről. Sokszor szoktam mondani, hogy a szerelőket csak egyetlen dolog érdekli. Nem, most nem a 'p' -vel kezdődő és '@na' -ra végződő dologra gondolok ...
Hanem arra, hogy a munkalap aláírtát követően húzhassanak a francba mihamarabb. Cégtől függetlenül. Akik nem hiszik azok általában a saját bőrükön tapasztalják meg. Úgyhogy ilyen módon érdemes komolyan venni amit mondanak ...
Saját példa. Szomszéd öregasszonynál kötötték az FTTH -t. Otthon voltam, átugrottam mi újság. Mondom mit hova rakjanak stb. - egy idő után kezd összeállni a kép. Szólok az embernek, hogy akkor most telefonáljon, hogy aktiválják az ONT -ot. Asszondja nem érdekes, majd betelefonál az ügyfél és bekapcsolják valamikor, de Ő most menne ... Mondom - ezt hogy? Ha nincs ONT, akkor ugye a vezetékes telefon sem megy, akkor hogy telefonáljon be (nincs mobiltelója se Neki - se a fiának)?
Persze nálam volt mobilteló, de gyakorlati tapasztalat, ha szerelő telefonál be, akkor az nem "72 órás ügyintézés", hanem mondjuk másfél perces ...
-
-
PATTA86
csendes tag
Köszi a segítséget! Annyi, hogy most a Szoba1-be jobb oldalt felül van a gép és a modem, de bal oldalt felül jön le a vezeték a falban... ahová raktad a piros pontot ott ágy van, de főlé lehet rakni akár polcra a routert. Viszont a konyhába ott az ajtó a piros pontnál, mellé az ablakba azért nem jó, mert ott konnektor nincs... szóval a "Konyha" felíratnál vagy a szekrény tetejére vagy az "IPTV" felíratnál a tvhez lehetne rakni, vagy esetleg be a spejzba, de ott meg már a falak száma növekedne.. Az ,,AX-es WIFI" az nem tudom mit takar? ÉS az mivel jobb és mennyivel lenne drágább? Amúgy a szobába miért kell router? Nem elég oda a gyári T-os modem? Amikor a szerelő kötötte be az optikát ő azt mondta, hogy a kinti konyhai vevőegységhez lehetne egy routert hozzá kötni, hogy erősebb legyen a wifi a konyhában is. Az úgy nem volna elég oda egyet tenni? Vagy a 4k-s tartalmak miatt írod, hogy kell a szobába is egy a tv-hez, nem?
Amúgy a képen elírtam... a 40 az 50m2
-
PATTA86
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Milyen autót vegyek?
- Windows 11
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- Egyedi ékszerdobozka
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest