- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Netfone
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
kusza80
tag
Szia!
A legalsó szinten csak egy 35 m2 kellene.
A fő csapásirány a középső szint. A T- modem és amúgy minden is a rajz szerinti helyen lenne csak természetesen a már új eszközökkel lenne. A 2 emeleten nem egy fal van ott nagy távolság egy szoba és 30 as fal van a tp link és a tenda között.
Amit szeretnék, hogy legyen internet mindenhol. A középső szinten van az asztali pc az lan kábellel van. Itt van egy xbox is. Itt a tv hez nem kell net. A fal másik oldalán lesz az IPTV illetve itt van okos tv és itt lenne az a bizonyos egyik eszköz. Földszinten most annyi netem van amit a közèpső wifi ad.
Árban sajna most nincs sok rá gondolok itt max 60.
Remélem érthetó voltam. Ha nem kérdezzetek kérlek mert akkor remèlhetőleg megértem mi van és tudok válaszolni. Nekwm még a röviditések és szakszavak is nehézkesek még. -
Hat azt meg nem mondom,hogy AC-sek vagy sem
,de S20 Plus keszulekek.
Kinti 1gigas netet mertem veluk,nem rossz a virgin-es router.Ezert talan nem irrealis az elvaras.
Persze nincs szukseg mobilon ennyire,de ha lehet miert ne.Egyebkent 27K-rol van le arazva.
Tudjuk milyen a learazas itthon.Most neztem emag-on 15.5K.
Amiket lattam olvastam rola laikuskent,nem rossz ar/ertek/tudas aranyban.
Ezert batorkodtam itt kerdezni.
-
CheGhost
aktív tag
Régebben nézegettem ezt a .11r "kapcsolót", de akkor nem értettem meg. A videó sokat segített. Egy próbát megérhet. Köszi!
#86575 Core2duo6600
Köszi neked is.
Igen a Mikrotik és az Ubiquiti nem jutott az eszembe. -
Szerencse, hogy így van és nem lehet lefedni vele mindent.
Menjen át 50 cm-es falon, meg a kert végében is legyen jó, de ha társasházban lakok, meg úgy általában is... a szomszédok Wifi-je viszont ne jöjjön át hozzám... csak az enyém érjen el mindenhova...Na persze...
A 2,4Ghz hatótávja egy tévedés volt. Ahogy terjedt a Wifi... úgy jött rá mindenki, hogy ez a tévedés milyen hátránnyal jár mindenkire nézve. Visszanyalt a fagyi.
Emiatt csak az követhető amit írtál.Megtervezett Wifi hálózat, ami több eszközből áll és azokat gyors kapcsolat köti össze. Ez most még inkább kábel... de idővel el tudom képzelni, hogy a MESH-es rendszerek fejlődése okán kompomisszumok nélkül, lakáson belül, vezeték nélkül is össze lehet majd kötni ezeket az eszközöket.
De az egy eszközzel mindent.... na azt én sem tudom most még elképzelni. De itt 1000x olvassuk ezt az elvárást...
-
makkmarce
őstag
a gond az, hogy ezek 90%-át az amerikai papírházakra tervezik. Ott az OSB lap nemigazán állja az útját, nekem meg a főfalak is 45-50 centi vastagok tömör kő és téglából.
Szerintem még mindig a kábel az nyerő, ahova csak lehet, drótozok.
Szerencsére elfért az emeletről lejövő csőben a TV kábel mellé az UTP is. Így lett lent és fent 1-1 wifi access point, mert a jól megvasalt padlófűtéses E gerendás részben vasbeton födémen úgy se megy át semmi se -
lemcsi
tag
Nem lett utp behúzva sehova sem, nem terveztem kábelesen kapcsolódni, most is csak a nappaliban használom. Ilyen gyenge hatótávval eddig nem találkoztam, bár most még 2-en elvagyunk vele, gyerköc még nem felhasználó, mire eljut addig, remélem lesz értelmesebb szolgáltató/lefedettség.
Igen, osztrák szupernet, sajna pont külterületen vagyunk, 3 mobilnetet hoztam ki, mind visszavittem 2 héten belül, gyatra a lefedettség. 1 lte torony van, arról veszi a mostani router a jelet, meg amit kábelen kap, márha kap valamit...
Végsö esetben tudnám kábelezni a szobákat, akár kintre is, de egyelöre nem indokolt. -
bandi0000
nagyúr
Köszönöm a kimerítő választ
Valószínűleg 1 eszközöm sem tud gigabitnél gyorsabb kapcsolatot, PC-be biztos olyan van, másik a 2 új konzol, de valszeg abba is csak gigabites van
Így tehát ha jól értem, akkor a gyári routerbe bekötöm ezeket, és megoszlik az eszközök közt a 2 gigabit, tehát egy tökéletes világban, ha csak a 2 konzol lenne a neten, akkor fejenként kapna 1-1 gigabitet?
Van értelme a gyári routerbe bekötni még az én Asus routeremet, vagy nincs rá szükség ha van elég elérhető port a telekomos eszközön is?
-
lemcsi
tag
Alapból erre a környékre nincs kiépitve hálózat, igy nem is akartam kábelt behúzni, de utólag a nappaliba behuzattam egyet, és kiderült, hogy 1 szolgáltató tud netet "kábelen".
Mint fentebb irtam, egy szolgáltatói Huawei HA 35/22AM hybrid box. Régebben be volt kapcsolva az 5GHz is, most csak a 2,4 használjuk. Egyébként stabil, csak a hatótáv gyenge. -
Magnat
veterán
Sztem a tiéd sántít, de mondom még egy módon, aztán ha nem akarod érteni, ne értsd: tegyük fel, h van olyan router aminek 9 lan portja van, ebben az esetben 9 eszközt tudsz egyidejűleg csatlakoztatni. Ha viszont van egy 4 portos routered + egy 5 portos switch, ezekre összesen hány eszközt tudsz úgy csatlakoztatni, h egy lanon legyenek?
-
sladka_pani
senior tag
Azt még hadd kérdezzem meg, hogy switchelve a 4xGbites port közül mondjuk a 4-es port osztódik újra 4 felé, vagy újra 1Gbites lesz portonként a switchből kijövő?
Nem tudom érthetően írtam-e le. Szóval van jelentősége, hogy milyen eszközöket dugok a Wifi router LAN portjaira 1-3ig, és mit dugok a Switch portjaira 1-4ig?
Köszönöm egyébként, hogy ilyen segítőkészek vagytok! Sokat tanulok! -
sladka_pani
senior tag
Még az jutott eszembe a tanácsodra, hogy switchből milyet szabad venni ehhez a routerhez? A routert megrendeltem, de nem igazodok el mit kell tudnia egy switchnek hogy jó legyen
Illetve csak átkötöm egy Cat6e kábellel (ilyen van a házban mindenhol) vagy valamit konfigolni is kell ezeknél? Sose volt még ilyenem. Köszi!
-
NyMRooD
őstag
Természetesen a "fő router-re" értettem a 30-40k keretet, de ha attól több azon is elgondolkodom, csak lehet vpn szervernek lesz mellé egy NAS. Azért kell kettő mert az egyik hozzám egy 60nm-es lakásba lesz (fő router), a másik a húgomékhoz, 100nm-es ház.
#86477Gubek-Einste Köszi
-
NyMRooD
őstag
Köszönöm és neked is MaCS_70
Az infóitok alapján akkor 2 asus (de nem zárkózom el más márkától sem) router-re lenne szükségünk.
- Egy amelyik az ONT mögött lenne (azt átkérném "bridge módba"), azzal szemben a fő elvárás, hogy stabil/megbízható legyen (pandémia mentes időkben is home office-ban vagyok és a mostani tp-linket folyamatosan újra kellett indítgatni, bár ez lehet user error volt), a LAN portjai legyen gigabittesek (ha esetleg 1-2 port nagyobb sebességre is képes az jó lenne, időtállóság szempontjából), támogassa a wifi6-ot és lehessen vpn szervert is beállítani rajta (ha a vpn szerver miatt nem férne be a 30-40k-s árkategóriába, akkor légyszi ajánljatok a nélkül is) + infó wifi-vel egy 60nm-es lakást kellene lefednie és kb a közepén lenne.
- A másik routeren legyen vpn kliens és ha lehet tudja a wifi6-ot is de ha nem, az sem probléma, viszont ez családiházban (~100nm) lesz, szóval hatótávolságban kellene jónak lennie, jó lenne ha beférne 30k alá. -
CivicEsi
senior tag
Szia.
Jogos.
Tehát az ont-t áttenném "brigde mode"-ba, és mogé kötném a saját routert, amely kábelen szolgálná ki a Nas-t, és talán az egyik gépet is.
Kocka alakú panel lakás legszélső csücskében lenne elhelyezve az ont melett a router.
A legjpcbb lenne ha 50 alatt maradna az ára, de mondjuk 75 még el tudnék menni. -
vzozo
senior tag
Avagy valami miatt jó ez a VLAN?
Erről a Deutsche Telekomot kérdezd meg, kérte a rossebb, igy szolgáltatnak. Eszed-nem eszed, ez van.
Bár igazából nekem nyolc, elvileg hálózati mérnök vagyok, szóval ez a VLAN-os mókolás a legkevesebb amit meg tudok oldani.
Csak legyen hozzá eszköz / firmware. Szerk. és az openwrt nekem jó, előtte is használtam custom cuccokat, dd-wrt, tomato, etc. Nem okoz lelkitörést nem stock FW-vel futtatni a routert.
-
vzozo
senior tag
Mennyire speckók azok a szolgáltatói beállítások? Azon gondolkodom, ha nem feltétlenül kellene CFW, akkor el lehetne menni esetleg Mesh irányban is (kábeles backhaul -al). Valamivel drágább lenne, de a felhasználói élmény is teljesen más lehetne ...
Sima PPPoE, de VLAN-ba van terelve, tehát a WAN oldalon valahogy be kell tudni állitani a VLAN ID-t. Ezt a szolgáltató saját routere tudja, illetve a helyi német piacon vezető Fritzbox szintén, de az előbbi fos (sok pénzért), ami másik meg csak drága, és nem ismerem. Nem szeretem az ilyen 1 ország / 1 piacra targetált termékeket security szempontból, bár állitólag a fritz jó termék.
Mesh nem tudom mennyire lenne érdekes nekünk. Azért ez csak egy 80nm-es lakás, jelenleg is lefedi 1 router majdnem fullosan, csak optimálisabb lenne még egy plusz AP. Értsd pl. a gyerek is tudna a nagyszülőkkel skype-olni az erkélyről, mert oda már nem nagyon ér ki a jel.
-
Gabesz87
veterán
Még nincs, de nemsoká teló cserét is tervezek, és azt már mindenképp wifi 6-osat szeretnék.
"kb. majdnem teljesen mindegy mit veszel. A "global vs Chinese fw" lesz a leges-legkisebb bajod vele"
Ezt hogy érted, mire gondolsz, mi bajom lenne vele? Mint írtam, a 3G-m kb. 2 éve stabilan üzemel szándékos újraindítás nélkül, kiröhögi az N18U-t, ami volt előtte. -
Danex
addikt
-
Danex
addikt
na leteszteltem gyorsban mobillal a Tp-link AX73 vs ASUS AX56U
2.4Ghz-en néhány dbm-el erősebb jelet ad az Asus, viszont kb ennyi dbm-el gyengébb 5Ghz-en.
2m-en belül 1 légtérben
Tp-Link - Asus
Le: 421 - 446Mbit
Fel: 287 - 211MbitKonyha folyosóra nyíló részén
Tp-Link - Asus
Le: 324 - 263Mbit
Fel: 190 - 86MbitKonyha hátsó legárnyékoltabb részén
Tp-Link - Asus
Le: 54 - 37Mbit
Fel: 24 - 5MbitAsus mellett szólna a szoftver, sokkal többet enged, merlin, vezetékes AiMesh pl ha költözünk majd házba stb. (most komplikált lenne a vezeték kihúzása megfelelő helyre, így nem opció a mozgatás)
Tp-Link mellett pedig a sebessége. Illetve, hogy azt csak postázva tudnám visszaküldeni a 14 napos elállással.
----------
Problémámra, hogy az eldugott helyen is legyen normális net az szerintem egy Tp-Linkes mesh jelerősítő a Konyha folyosóra nyíló részén.
-
kiir
tag
De ha egyszer nem érti... pedig szorgalmasan kérdez. Pont az az összefüggés nem állt még össze, hogy a magasabb dBi nem "erősíti" a jelet, hanem kisebb szögben "koncentrálja", és ezért kell pontosan irányítani. És ez az ábra éppen ezt vizualizálja. Amúgy vártam, hogy valami okos ezt leírja neki, de az okosok itt annyira okosok, hogy nem is értik, más mit nem ért.
Légy türelmesebb; ahogy az egyik kolléga itt az utolsó bekezdésben javasolja -- ja, hogy ez te voltál
akkor nem is ragozom tovább.
-
zseko
veterán
Persze, ott lesz a kábel is, azonnal ki fog derülni úgyis. HD-nak HD, csak nem FullHD (elmondtam milyet kell, csak nem voltam ott rendeléskor, aztán...
) persze a felvetésed, hogy mit fogunk látni az jogos
arra a távolságra azért elég lesz, amire szeretnénk, néztük. (óvatosan fogalmazva: 99%-ra tudni ki volt, csak bizonyítani nem, de már ha értesítést kapunk mozgásról is jó, kettő-öt perc között ott tudunk lenni.)
-
vzozo
senior tag
Stabil, mainline OpenWRT egyelőre nincs az AC65P-re, de megtetszett a hardver, és ha lesz újabb release, akkor belevágok.
Nos lemértem, ha kiszedem azt a fém rácsot, amire jelenleg fel van akasztva a TPLink, akkor talán neccesen befér a jó 9 centi mélységével az ASUS... Ez lenne az objektum:
Igen, és jól látható, a hülye német fémet szerel IT szekrénynek, nyilván a parasztja nem hallott még a Faraday kalitkáról. Szerencsére hátulról műanyag, illetve gipszkarton falak vannak, szóval annyira nem vészes, de agylövés...
-
zseko
veterán
Persze hogy adná magát, egyértelmű, igazad is van. Nekem is van itthon vagy húsz méter utp kábel csatlakozókkal, krimpelő fogóval, mindennel, szóval ha nem működne wifin ez lenne a következő. Egyébként ismerősnél működnek egy 'ősöreg' wifin ~két házfalon át is, mi is szereltünk már fel egyet próbából (wrt54gl routerem van, az se mai), ha érzékeli még a két házzal lejjebb lévő haveromék szobájában lévő wifit is, amit a telefonom nem, akkor ~8 métert csak kibír. Épp ezért sem hoztam fel ezeket, mert ezek (nekem legalábbis) lényegtelenek abból a szempontból, hogy milyen lehetőségek vannak olcsó 4G képes routerre, első körben. Árukeresőt tudom használni, de az nem adja ki, hogy mi ajánlott és mi nem.
Tegnap viszont nem vettem észre, hogy van 3G/4G router ajánló is az összefoglalóban. -
zseko
veterán
Nem hiszem, hogy működik PoE-ről. Van rajta persze Ethernet csatlakozó, de nem találok utalást PoE-ra. Lehet, hogy későbbiekben kerülnek ki jobbak, főleg ha a specifikációit nézem, de most ezek vannak, és hirtelenjében kell még ma megoldani.
Mobilnet nem gond, a kamera sávszéligénye pedig nem különösebben sok, 60, max.150kbps ahogy néztem, így akár egy flottás, korlátlan, de lekorlátozott sebességű adatkártya is elég lenne fillérekért. Lesz benne sd kártya, arra ahogy néztem ~60 óra megy rá. Nem fontos, hogy állandóan elérhető legyen, ha bemenve a házhoz, a wifire rácsatlakozva el lehet szedni a felvételeket, az is jó. Mozgásérzékelős, éjjellátós, két irányú kommunikációra képes, hanggal is riaszt, és tud riasztást küldeni neten az appba. Akár még jó is lehetne.
Nem lesznek messze egymástól, négy-öt méter talán. A tető két oldalán, kétfelé néznek, 90 fokban. Az egész hóbelebanc belefér egy ~15m-es átmérőjű körbe. Épp ezért volt az a kérdésem, mi a legolcsóbb 4G képes router, minden más amúgyis lényegtelen a topichoz és a kérdésemhez. Ha ez nem működőképes, akkor marad egy sima alap router, és kétnaponta átnézzük a felvételeket, egyébként is kb. így járunk be.
-
zseko
veterán
Ehhez csak a sima tápkábel megy, wifin keresztül csatlakozok rá. Ez egy noname valami, ez van kéznél hirtelen. 20 óra alatt 2x is bementek az egyik portára, és elvittek ezt-azt az udvarról és a fészerből...
Bár ahogy most látom, ez inkább beltérinek tűnik, a működési hőmérsékletnek 0-55 fok van megadva... remélem pár napot kibír...#86408 Core2duo6600 Köszi, ránézek! Ha úgy nem megy, akkor az is jó egyelőre, ha bemenve a házhoz, a wifire fellépve rá tudunk nézni.
-
Daywalkerke
aktív tag
Köszi a választ.
Mindkét eszköz (CPE510 és 610) is a 802.11a/n Wifi sztenderdeken működik és ezeket már a mobilok és tabletek 90%-a ismeri, így ezzel elvileg nem lesz gond.Akkor abból a szempontból, hogy a CPE610 eszköz 23dBi míg a CPE510 csak 13dBi az nem a jelerősség szempontjából számít, illetve a CPE510-nél az van írva, hogy "dual-polarizált irányított MIMO Antenna" ez pontosan mit jelent?
Első körben egyébként (ahogy múltkor is írtam) 1db készülék lesz véve és azzal lesz kipróbálva és ha így nem működik megfelelően vagy gyenge a szomszédos házban a jel akkor lesz még 1db készülék véve a szomszédos házra is.
-
Daywalkerke
aktív tag
Köszi az infót, de első körben egyenlőre csak 1db vagy CPE510 vagy CPE610-es készülék lesz véve kültérre és ezen eszközök által küldött SSID-kre fognak az eszközök (mobil, tablet, stb.) a szomszédos épületben rácsatlakozni, ha pedig nem lesz elég erős a jel a fogadó eszközök (mobil, tablet) részéről akkor a szomszédos épületre is lesz még egy ilyen eszköz vásárolva.
TP-Link weboldalán olyan információt találtam ezen(CPE51, CPE610) eszközökről, hogy router nélkül is lehet ezeket az eszközöket használni ha közvetlen az internetszolgáltatótól kapott kábelmodemmel vannak LAN kábellel összekötve, ezért is érdeklődöm, hogy teljesítménybe van-e a kettő között (23dbi vs. 13dbi) különbség, vagy ezek a dbi értékek nem annyira fontosak?
-
redstar16
tag
Lehet rossz topicba írtam?
Természetesen a gamer konfig kábellel csatlakozik a routerre nem wifin és erre szeretnék jobb pinget. Nekem 55ms körül szokott lenni, de van egy barátom aki pár utcára lakik és neki 28ms körül van. Igaz neki T-home van.
Szóval a wifi ping nem fontos csak hogy legyen bennne wifi.
-
poweradi
csendes tag
Uhh nem vágom mit jelent a backhaul bocsi
Nem, fordítva van, tehát a földszinten van a AX86os fő router, lent pedig az AX55-öt szeretném betenni, AP-ként, csak úgy, hogy ha már odakábeleztem neki, akkor ne a wifi gyengébb jelet kapja a fő routertől. Leírnád így is a sorrendet mit, hogy, köszönöm
Mit jelent a vegyes mód amit írtál? Van ilyen mód, hogy AiMesh kábeles kapcsolattal?
Azt hol lehet megnézni, hogy a belső háló milyen seb. kapcsolattal megy?
-
Vastika
tag
Micsoda problémák ;-)
Mi Ausztriában élünk, úgyhogy én egy nagyságrenddel lassabb netről is kb. csak álmodozhatok...
A kisvárosunk egy "Bezirkshauptstadt", és úgy két évvel ezelőttig örültem, hogy a belvárosban, a főutcától kb. 100m-re tudtam kötni egy 20Mbit-es dsl szerződést, ami aztán csak 14Mbit-el szaladt, de azt mondták, örüljek neki, az is már egy csoda.
(Ja, kiköltözéskor kapásból a kábeltévés szolgáltatóhoz mentem, mert láttam, hogy van náluk TV + net kombi, mint odahaza. Szerződtem. Pár nap múlva hívtak - elnézést, a mi utcánkban nincs kábelük! Ez ám a jól kiépített rendszer ;-)Aztán két éve jött az áttörés: új optikai gerinchálózatot húztak a városban! Amint kész lett, váltottam is díjcsomagot - 40Mbit-et tudtak adni, micsoda öröm :-)
A múlt tavasszal másik lakásba költözünk, még közelebb a gerinchálózathoz: látom az ablakból a főutat. Ide - hihetetlen, le sem merem írni - akár 300Mbit-es netet is kérhetnék, mert az A1 szaki szerint, aki bekötötte, csak pár 10 méter rézkábel van a lakásunk és a gerinchálózat között...
...csak ki tudja (akarja) azt megfizetni ?;-) 60€ lenne havonta: rendeltem egy 80Mbit-es csomagot, azzal is simán elvagyunk ;-)De akkor már miért nem húztak be ide-oda optikai kábelt??? Otthon, Zalaegerszegen ha jól emlékszem úgy 10 éve már optikai kábelen jött a netem...
Ja, itt a gerinchálózat cseréje után megírta az újság, hogy micsoda csúcstechnika költözött a városba: a nagyobb hivatalok és az iskolák OPTIKAI KÁBELES INTERNET CSATLAKOZÁST KAPTAK!!! :-) Ez, még egyszer, 2018-ban volt...Anyu egy kis zalai faluban él, 22km a legközelebbi kisváros (kb. akkora, mint amekkora városban itt élünk) , kábeltévés net van nála: 1-2 éve variálták át a hálózatot, addig is gyors volt, de most már 200Mbit a LEGKISEBB csomag, amit kérhet ;-) Van még 500Mbit és 1000Mbit.
Van itt csúcstechnika kérem :-)
-
0utsider
tag
Nem sokon múlott, hogy nem kettőt raktam a kosárba
Egyelőre letesztelem eggyel, aztán eldöntöm mi lesz. Max bukok 700 forint szállítási költséget a dolgon.Van itthon egy olyanom is amin csak a wifi működik, azt már használtam anno AP-ként.
Azért köszi a linket! Könyvjelzőztem.A mesh-t feleslegesnek éreztem itthonra kiépíteni, mivel azok az eszközök amik mozgatva vannak, azok ígyis úgyis kimennek a wifi hatótávolságából ha a ház eleje és hátulja között közlekedünk így a gyakorlatban nem lenne érzékelhető a különbség.
A wifi hátra (szoba 4) csak, akkor kell, amikor a család eszközeit szervízelem.
Így még meggondolom, hogy megéri e a plusz befektetést vagy, bedobom a haldokló TP Linket vagy marad a kitolom usb-n a jelet amikor kell verzió.Alex91:
Ebben az árkategóriában tapasztalatom szerint a TP Linkek ilyenek.
Mint írtam, már a negyediket használom el 15 év alatt. Ebből 3 úgy purcant ki, hogy nem volt rajta csak max 4 eszköz. A jelenlegi eszközparkkal a mostani már 1 éve miden gond nélkül működött. Mostanába kezdte el azt csinálni, hogy naponta többször megszűnik rajta a wifi jel, majd pár perc múlva visszajön.De mondok jobbat. A szolgáltató 2 évente cseréli nálunk a modemet, mivel azok meg annyit bírnak. Minden második modem cserére jut egy router csere.
szerk: annyiért már egész disznót lehet kapni
-
TaylorXIII
őstag
Írtam egy elég hosszú hozzászólást előbb de közbe kidobott és visszalépéses megoldás már úgy tűnik nem működik. Anno mikor aktív voltam itt akkor még működött. Lényeg, hogy köszönöm az infókat és valószínűleg veszek az ajánlottak közül egyet mivel most már érdekel mit érek el vele és ez látom már, hogy ez egy olyan terület ahol nem lehet elvárni, hogy konkrétumkkat kapjon az ember, hogy milyen lenne x helyzetben mivel ahány lakás, ház, annyi szituáció.
-
vzozo
senior tag
Ehh, ez bukó:
220 x 87 x 158 ~ cm (WxDxH) (Without Bezel)
Tuti nem fér be az üveghez előkészített szekrénybe, túl mély.
Amúgy is csókoltatom a kivitelezőket, hogy itt a lakóparkban minden lakás ezt a fos semmire sem használható kis besüllyedést kapta meg.
Vagy lefűrészelem azt a csodás műanyag lábat, amin áll az egész. Bár egy majdnem 100 eurós kütyühöz lehet mégse brutál módon kéne nekimenni...
-
0utsider
tag
Bocs, de mobilon vissza olvasva nem mindig bököm ki elsőre a helyesírási hibákat. Faraday bácsi nevét meg javarészt csak beszédben használom. Legalább nem lett é meg ly a végén.
A ház beosztása szoba 1 -> nappali / konyha -> szoba2 mellette fürdő 1 -> Faraday szoba konyha 2-vel egy légtérben -> szoba 4 mellette fürdő2
A virágbolti gép van az utolsó helységben, egy utp kábel végén. Erről szoktam egy pendrive méretű wifi vevővel kitolni a netet amikor szükség van rá. (régen csak parancssorból lehetett mostmár szerencsére van rá külön program)
Az utp kábelt mindenhova elvittem. Bár csak 1 helységben van használatban.
Ha már költöztetném a routert, akkor azt a modemmel együtt tenném. Na ehhez kellene plusz egy koaxot hátra vinnem. De még mindig ott lenne az a probléma, hogy a Faraday szobába be megy a jel de ki már kérdéses, hogy mi jönne.
Nyáron majd kísérletezek vele, addig meg veszek valamit 10-15 k környékén.
Egyébként olyan routerre gondoltam 20-30 k között, aminek nem (hasamra ütök) 100 méter a hatótávja, hanem mondjuk 150. Így nyers erőből áttolná magát az F. szobán.
-
raycoon
tag
Ha jól számoltam, akkor ez (tudom időtállóbb) 90 ezer körül lenne. Háát, ha akármennyi pénz lenne rá, akkor ez is egy tök jó megoldás lenne..
Ha nem lenne AX, akkor össze lehetne ezt hozni kevesebből is? Felhasználva a mostani routert? Pl valahogy behúzom azt a plusz kábelt a nappaliba. Akkor elég lenne egy 4 portos switch és egy AC-s valami AiMesh node-nek. A mostani RE305 is bőven elég még úgyis, hogy extender-ként megy (97.8/93.7 most mérve). Csak rohadt kényelmetlen kapcsolgatni. Valamiért az Asus roaming assistant nem dob le a routerről.. -
raycoon
tag
@Gubek-Einste, #86228 Köszi!
Nos válaszoltam egy jó hosszút még a te válaszod előtt, de látszólag lenyelte a rendszer. Szóval átfogalmazom a tied alapján..
Előzmények: jelenleg egy RT-AC66U B1 van a nappaliban és ez szolgál ki mindent. Ez a ház sarkaiba már kevés. A házba minden szobában be van húzva az UTP, aminek a központja viszont kvázi a garázsban van, akárcsak az ONT. A csillagpontozás miatt lett az az irány, hogy kellene egy router az ONT mellé. Így kitudnám szolgálni a fix akár vezetékről is működő eszközöket. A jelenlegi, vagy egy új router menne a nappaliba AP módba. Illetve ház szélére menne egy másik AP.
Az előzőekből a OneMesh tuti kilőve, mert AP-ben nem megy és vezetékest sem tud. Ha jól értem, akkor a mostani RT-AC66U B1 elvileg tud AP/AiMesh router üzemben dolgozni (Hozzáférési pont (AP) mód / AiMesh router AP módban), bár a magyarázó szöveg elég fura (Hozzáférési pont módban az AiMesh routerek egy vezeték nélküli routerhez csatlakoznak Ethernet-kábelen keresztül, hogy kibővítsék a vezeték nélküli jelet más hálózati kliensek irányába.)
Vagyis kb következő lehetőségeket látom:
- veszek egy "sima" GB routert az ONT mellé és egy AC-s "AiMesh Node"-ot, a mostani megy AiMesh router AP módba
- a mostanit oda rakom az ONT mellett és veszek két "AiMesh Node"-ot
- valahogy beerőszakolok egy új UTP-t a nappaliba, ami visszamegy az ONT mellé, ahol a többi UTP kábel van és rakok oda egy sima GB switchet és persze kell egy AC-s "AiMesh Node"-ot.Korábban már nagyjából meggyőztél, hogy ha veszek újat, akkor legyen AX. De egyelőre a topológia kitalálása lenne az érdekes.
Az utolsó megoldással egy 4 portos GB switch és egy AiMesh Node beszerzésével megoldódhat lenne a dolog.
Jja, és köszi neked is..
-
Vastika
tag
Helló!
Abban nem vagyok biztos, hogy a router antennái a modem antennái-e?
Van belőle ötféle verzió, ebből háromnak beépített 4G antennája van, kettőnek meg levehető.De a 4G antennával is az a helyzet, mint a wifi antennával: ha már határon van a dolog (lefedettség) , akkor számítani fog az antenna helyzete, állása, iránya (sugárzási szögek, amik kb. megegyeznek az "érzékenységi" szögekkel is)
Hogy ki mit akar és tud használni, azt előre nem tudhatjuk ;-)
A kérdezőnek pl. van is WRT-re alkalmas cucca, tudja is róla, hogy az, mivel azt is tudja, hogy mi az a WRT.
Innentől már pláne nem nagy dolog próbát tenni vele, érhetik meglepetések az embert: pl., hogy az USB-s modem jobb lesz, mint a beépített 4G antennás LTE router. Főleg, ha a modemre lehet külső antennát dugni, a routerre meg nem...
A számítástechnikában, és főleg a vezeték nélkül átvitelnél csak annyi a biztos, hogy semmi sem biztos ;-)Hogy itt Ausztriában a hibrid nethez jár-e publikus IP, nem tudom, mert olyanom még nem volt. dsl-em van sok éve, amikor kiköltöztünk, akkor használtam mobilnetet routerrel megosztva, meg ha költöztünk, akkor átmenetileg szintén (mert itt a legutóbb városon belül a dsl előfizetésem költöztetése a UPC-nél alig két hónapot vett igénybe - nem kapkodják el, de én már ilyeneken meg sem lepődök ;-)
Azt tudom, hogy a mobilneteknél vagy publikus IP-t kap az ember, vagy beállítható (pl. a Drei-nál, de ebben nem vagyok már biztos, mert évek óta nem volt ilyenem, és 50 felé már eléggé feledékeny tudok lenni ;-) , hogy publikus IP-t, vagy "biztonságos" kapcsolatot szeretnék-e? Online felület, egy kapcsoló ide-oda.
A dsl-nél természetesen publikus IP van.Egyébként ha jól emlékszem, A SZOLGÁLTATÓ ;-) (A1) Huawei eszközt ad a hibrid nethez.
Üdv: Vasti
-
ilyen_85
senior tag
az egészet úgy képzeltem el, hogy antenna ki valahová valamelyik falra, vagy a tetőre, ez csatlakozna a router-hez, ami a padláson lenne valahol, a lehető legközelebb a külső antennához, hogy a lehető legrövidebb legyen a kábel hossza. A 4g router-en le is tiltanám a wifit.
A 4g-s router-ből menne le a lakótérbe egy utp kábel egy másik routerbe, ezen engedélyezném a wifit, illetve amit lehet vezetékesen kötnék be, főleg, hogy a falakban vannak behúzva utp kábelek.
Úgy gondolom így rendben lenne a dolog.
A cellmappert nagyon köszönöm
, nem is gondoltam, hogy van ilyen, ez sokat segítene, hogy ne kelljen létrával körbeszaladgálni a házat
. Persze azért rápróbálnék először az irányokra, mielőtt bármit fúrok...
-
Core2duo6600
veterán
Azt nem tudom, én az üzleti laptopokat részesítem előnyben.
A mostani is már vagy 7 éves és semmi baja.
Addig fogom használni amíg megy.
Laptopból ennek a tudása teljesen elég.
Ha valamire kell az erő, arra van asztali, + ennek a dokkolója is kábelen lóg, ha épp felteszem rá.
Mire nem elég az AC és wifi ?
Böngészésre, online kommunikációra legyen az akár hanggal videóval is elég.
NAS-t meg ezeket úgy is kábelen kötjük be.#86208 blakey
Hát jahh, és a gyártók ezt nem restek kihasználni.
Ezért is vettem mikrotiket.
AP nek a HAP AC2 est meggyőződésből.
Korábban az 1100 AHX4 est meg dűhből.
Miután már a 3-ik routert vettem és nem bírta a digi gigabitet.
A legnagyobb csalódás egy Cisco rotuer volt.
Nem volt olcsó, de cserébe gyenge mint a harmat.
Gyengébb mint a miki Hex 750 gr3-as
Ma is megvan még switchként üzemel amíg megy, 14 portos.Mindenképp wifi nélküli eszközt kerestem, mivel a hálószobának is használt szobába jön be az optika, így oda nem akartam wifis eszközt, annak meg ugye nem sok értelme van, hogy kifizeted a wifi árát, amit sosem használsz.
A hálószobában semmi keresni valója a wifis eszköznek.
Nem szeretem ha alvás közben sugáróz, amit nem is használok éjszaka.
Nappal nem kell ott semminek sem.
Így a nappaliba tettem egy AP ét, kábellel bekötve az 1100 asba.Ezért nem igazán értem azokat akik mindenhol erős wifit akarnak minden eszköznek, annak is amit célszerű kábelen használni, pl asztali gép vagy egyéb nem hordozható eszközök.
Egy ismerősöm is ilyen, hiába mondtam el neki, hogyan kéne megcsinálni a hálózatot akár Mikrotik, akár más eszközökkel, a miki vel lenne a legolcsóbb.
Erre vett egy Asus wifis routert, nála is a hálóba jön be a jel, ott alszik az egész család a gyerekeket is beleértve, ők egy másik szobában, de a gipszkarton nem nagy akadály a wifinek.
Na erre mostmár 3 db eszközt használ repeterként, és csodálkozik, hogy harmatgyenge a jel a földszinten, ha egyaltalán van.
Egy oldalára fordított U ra hasonlít a wifi "útja" nála
Emeleten a fő egység, a lépcső fordulóban az első ismétlő, majd a konyhában a második, és talán még ezutén is van egy 3 ik, de ebben nem vagyok biztos,mert elég zavaros volt a történet.
Ha akarná meglehetne oldani a kábelezést, legalább a AP khez
Jahh és min 2 szeres natot használ, mert a digis on ot sem kapcsoltatta át modem módra. -
Bdanyy
addikt
-
-
Galahed
senior tag
Köszönöm a választ, az AX58 felára megéri a kb 10ezer forintot? (Gondolom az AiMesh miatt igen... ) de sajnos a kábelek nálam nem mehetnek mindenfelé, igy azok a router közelében vannak, a többi eszközt viszont csak a levegőben lehet elérni.
Média lejátszóból kettő van, az egyik kábelen lóg, a másik messzebb van oda nem tudok kábelt vinni. Igy 5GHz-en lóg. Az belső tárhellyel van ellátva.A javasolt Archer AX73 azért szimpatikus, mert eddig csak Asus-ok voltak itthon. Más indokom nincs
(persze van még Xiaomi AC2100 (black cylinder) épp próbálok rátenni openwrt-t..., játéknak jó)
köszi
-
Galahed
senior tag
Köszi a segítőkészséget!
Szóval:
Helyszin:
Falu, 3 szomszéd, mindegyik Tp-Link alap wifivel, csak 2.4Ghz-n, távolságuk 30m és felette.
A ház, az 88m2 tégla belül normál téglafalak válaszfalként.
Internet 70Mbps kábelen keresztül.
Belső háló: Jelenleg egy haldokló Ac66 első szériás model a ház mértani közepén kábelen 2 NAS, média lejátszó (ZIdoo), Hue rendszer bázisállomás, a többi része ZigBee frekvencián megy.
Wifi: 2 db TV, 2 db Mac, Notebook,Tablet, 2 db Amazon Alexa Echo, 3db telefon, kb 10db Wifis dugalj plusz pár darab okoskütyű, termosztát, Netatmo időjárás, külső és belső kamerák (3db) stb stb.
A másik médialejátszó rendelkezik belső tárolóval, igy nincs filmek streamelése Wifi-n, de másolni azt kell rá értelemszerüen...
Fontos lenne a stabil hálózat, a sebesség , lásd "csak" 70Mbps net miatt nem elsődleges paraméter.
Fontos, hogy utazás közben elérjem a belső hálómat, tudjam kapcsolni a klimát, fűtést, lássam a belső hőmérsékletet, a kamerák képét a NAS tartalma az kevésbé fontos ritkán volt rá szükség.A kertbe (csak nyáron) arra a két hónapra meg tudok telepíten extendert ha szükség lenne rá, de gyakorlatilag csak 1x 2x volt rá szükség tavaly...
Én az Ac65P-re, az Ac1200Gu-ra gondoltam, meg a Archer AX20-ra. Ha van más, jobb ötlet akkor szivesen fogadom kb max 40, talán 50ezer forintig.
Előre is köszönöm.
-
Bandita4141
tag
-
-
bigdady
nagyúr
Hiába van így bekötve. Próbáltam beállítani webes felület sem jön be vagy ha bejött hiaba állítom lanosra a router módot nem megy, ugyanigy fordítva sem ha wanra rakom. Egyszerűen beallithatatlan így hogy egyik WAN másik lan... marad a wifin kapcsolódás és úgy jön a max sebesség de lanon wanon webes felület sem választható ahigy app sem látja a másikat. Marad wifin aimesh úgy jön a max sebesség
-
"Egy új ház és nem sikerült egyetlen kábelt sem behúzniuk? Gratulálok"
Kapaszkodj meg: egyre többet találkozom azzal az agyrémmel, hogy új építésű épületekbe azért nem húznak be hálózati kábelt, mert ugye felesleges, hiszen a wifi már jobb (!!!
), viszont a csatlakozók rontják a harmóniát és a belső megjelenést.
A wifit viszont csak akkor szabad bekapcsolni, amikor használjuk. Volt olyan esetem, amikor az ügyfelemhez éjnek évadján becsöngetett a frissen beköltözött új szomszéd, hogy tessék lekapcsolni a wifit, mert őt az zavarja.
Láttam már társasházi SZMSZ-módosítási tervezetet arról, hogy senki nem használhat olyan wifit, ami "átterjed" a szomszédos lakásokba -- mindezt egy olyan házban, ahol évekig akadályozta meg egy tulajdonos, hogy két lakásba bevezessék az internetet.
MaCS
-
1amarr
tag
Szia!
Köszi a választ. Mint írtam, az, hogy a távolabbi helyiségekben gyenge a jel, egyáltalán nem érdekel, nem is szánnék rá sem pénzt, sem energiát, ezért ebbe az irányban nem szeretnék elmenni, értsd sem új kábelezést, sem mesh kiépítést nem szeretnék. Azt majd a következő lakásban
A lakás úgy van bekábelezve ugyanis, hogy az origo a nappali, ott van a modem, és minden egyéb is ott kell legyen, ez vehető adottnak. Épp a "minél kevesebbet terheljük a wi-fi-t" elv miatt iktattam be egy plusz switchet, amit csak lehet, arra kötve, és tényleg csak a "mozgó eszközöket" kényszerítem wi-fi-re.
Valószínűleg nem írtam le pontosan a setupot.
Korábbi felállás:
[UPC modem bridge módban]--[ASUS RT-N12+]~wifi~(vezetéknélküli kliensek)
|
(kliensek vezetéken)Jelenleg így nézünk ki:
[UPC modem bridge módban]--[ER-X]--[SWITCH]--[ASUS RT-N12+]~wifi~(v.n. kliensek)
| |
(kliensek vezetéken)
@Core2duo6600
Igen, talán jó lett volna eleve egy hAP ac₂, azzal ki lehetett volna váltani az RT-N12+-t, de szándékosan különítettem el mindent, hogy egyesével tudjam cserélni majd a jövőben, ha valami bedöglik, és ha költözünk, tudjam modulárisan bővíteni a rendszert.A gyenge pont egyértelműen az ASUS RT-N12+, ahelyett keresek valamit.
-
Daralo:)
tag
Ő nem vályog csak így próbáltam leírni mihez hasonló az ingatlan az épület kb 10 éves új de vastagabb(nem sokkal) az átlagtól fő falak vannak.(de lehet hülyeséget beszélek így ezt inkább elengedem)
A vicc az hogy sokkal messzebb az utcán jobb a jel a jelenlegivel.
A srokba be lett húzva a koax és kész rá a modem+router nincs semmi plusz kábel csak az elektromos hálózat(Powerline) de tuti másik fázison van a kis lakrész(külön biztosíték) 1 kb 15m2 szoba galériával a ház maga nettó 85m2 kb.
Nem igazán volt hajlandóság ilyesmire mikor említettem kábelezés stb.
(annyira nem durva az ingatlan lehet elég lenne de hát nem is tudom próbálok infót szerezni de tényleg hit vagy miss megint.) -
dkess
őstag
@BrandonXXV,
Most nézem, hogy ezen coax-UTP médiakonverterekkel le voltam maradva, mint a borravaló ezzel a 100 Mbps -el ... Alább egy-egy példa a gyorsabb Ethernet csatolóval rendelkező modellekkel kapcsolatban (ezek csak példák - kereshetsz más típust vagy máshol): -
-
person
senior tag
És Gubek-Einste,
Köszönöm, még éjszaka belenéztem és a channel width 20 MHz-re fixáltam az antennákat meg másként terpesztettem és énekelni lehetne a különbséget! Lent 20-30 Mb körül mérek, eddig a weboldalakat is alig töltötte be! Nem gondoltam volna. Ha ez így stabil marad akkor megfelel a célra. Mondjuk a laptop valamiért nincs jóba vele de remélem megoldódik. Ez a családiház, ma még megnézem a panelben lévőt is.
-
person
senior tag
Szia, köszi!
A két külön lakást úgy értem két teljesen külön történet, külön város nem egy helyszín, nincs közük egymáshoz. Mindkét esetben lakáson belül kell csak megoldani, az egyik egy 56 nm-es panel a másik egy két szintes családiház de a router mindkét esetben a kiépített ponra a modemhez kerül, persze nem a legelőnyösebb de nem tudjuk variálni. Nem gondoltam, hogy az új routerrel nem fog menni egyik esetben sem. A családi háznál egy szintel lejjebb átlósan egy félig megnyitott válaszfalon már nem megy. Az 56 nm-es lakásban utólag bekapcsoltam az invitel gyengének csúfolt wifi-ét és még az is erősebbnek tűnik mint ez a tp link. Utólag olvastam, hogy az említett új routert több esetben is szidták a gyenge jel miatt, gondoltam akkor veszek valamit amire nincs panasz. De ha ez ennyire gáz akkor inkább maradnak a régiek illetve az inviteles, csak már néhány eszközzel nem szimpatzáltak időnként. (2.4 GHz-en próbáltam, 5GHz-n semmit nem ért ahogy írtad is.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Milyen egeret válasszak?
- PlayStation 5
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Philips LCD és LED TV-k
- Haditechnika, harcászat
- Vicces képek
- Linux kezdőknek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest