Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- One mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Realme 16 Pro széria
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. december
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gaben06
tag
-
Gaben06
tag
Szia!
Köszönöm szépen a segítséget. Bevallom nem igazán értek a routerekhez. Eddig a UPC wifis modemét használtuk, de nemsokára Digire váltunk. Oda pedig vennünk kell egy jó routert.
Az általad ajánlott egyik router a tl-wdr3600 már nem igazán kapható.
A paramétereit megnézve az alább linkelt termék szerinted megfelelő?
-
junior11
veterán
Értem, egyelőre az Asus jobban tetszik, de tudjuk, a dizájn nem minden. Vagyis ha jól értem, ha maradnék az 50mb/s sebességnél akkor az ASUS RT-N12 Ver.di is megfelelne. Ha áttérnék a 100asra, akkor Asus RT-N18U az ajánlott.
Ami a 100as netet illeti, észre vennék vmi különbséget, hogy gyorsabb? Vagy csak a torrentezésnél, ha töltök le vmit mondjuk? Vagy esetleg ha a net több gépen megy egyszerre s megoszlik a sebesség (bocs, ha hülyeségeket írok, nem nagyon vagyok ebben képben)? -
Szia
A hgg-s fagyást olvasom több külföldi fórumon is de nem "jelentős" engem lehet speciel zavarna.
Stabilitásban lenne a főbb szempont van hogy 1-2 évig nem tudok kijutni a készülékhez, (kivéve extrém probléma, villám, vagy más készülék hardveres problémája)
Esetleg fellelhető valami más típus ami rendelkezik 32MB flash felett 128MB ram és 2db usb-vel?
Tp-Link C5 AC1200-on morfondíroztam még. Mikrotik sajna szóba sem jöhet
-
-
-
Pocok256
veterán
Igen viszont a linkelt helyen 33k körül lenne, így máris 1 kategóriába esnek árazás terén. (tudom Magyarországra nem hozzák, de ez nem probléma). Az oldalt amit linkeltél azt én is megtaláltam, de egy changelogot nem látok, rajta plussz sehol egy info, hogy akkor torrent kliensel elbánik -é. Gyanítom ha ilyen gyér marad a support akkor az asus lesz, mert hiába sokkal gyengébb egyszerűen a supportja sokkal jobb.
-
Pocok256
veterán
Viszont megrémiszt, hoyg nemigazán találok communityt mögötte konkrétan egy torrent klienst akarnék felpasszírozni egy mumble serverrel egyetembe a routerre, de míg asusnál találok raklap leírást sajnos ennél nem, és nem is tudnám, hogy kihez fordulhatnék ez ügyben

-
róland
veterán
Kali Gubek-Einste: TP-Link TL-WN725N adapterről mi a véleményetek? (Megnéztem, a routerem csak 150Mbps-t tud, így nem biztos, hogy kell gyorsabb.
-
HUTCHDB
nagyúr
Ok.
A barátom ajánlott egy wifi routert, igaz használt, de 25e-ért megkapnám, még garanciás:Linksys EA6900.
Ilyen árfekvésben (25e) van jobb választás tőle? -
HUTCHDB
nagyúr
Ha a router tudja, akkor mi az oka annak, hogy ez a valóságban nem valósul meg?
Itt ülök a router mellet, minden családtagot megkértem, hogy csatlakozzon le a wifiről.
iPhone 6-ról van szó, amely 802.11a/b/g/n/ac szabványt tud, (és én nem is találtam arról semmit, hogy a 6S más szabványt támogatna, így nem értem az miért képes dupla sebességre mint a sima 6) így véleményem szerint a másik, fogadó oldalról nem lehet gond.
A router 2.4 Ghz-et tud csak, és ugye "N"-es, így a max 135 Mbit/sec.
Sajnos ennek harmada sem mérhető. (Még úgy sem, hogy -ahogy ajánlottad az iPhone topikban- a hálózatot állítgattam.)Hatótávolság szempontjából melyik emelkedik ki a sorból?
-
stigma
addikt
Akkor olyan 25 mega a max átviteli sebasség ha jól számolom.
Telómban Snapdragon 801 duruzsol, amiben az alábbit írnak a hivatalos Qualcomm oldalon:
- Qualcomm® VIVE™ 1-stream 802.11n/ac with MU-MIMO Integrated digital core (tehát van integrálva MIMO)Szóval ezt ha ,,ráguglizok" akkor 867-et ír szóval akkor dupla akkora, viszont akkor majd ha lesz időm keresgélek mit érdemes még állítani a routeren hogy ki tudjam használni.
Köszi a segítséget!

-
gigás nethez is jó a hw nat miatt a tl-wdr3600 is
hogymicsoda?

(#46201) Intruder2k5: nagyobb testvére az melyik lenne? a 4300? Vagy csak a C5re gondolsz? Mert ahogy emlitettem eMagon 17k a 3600, 19k a 4300, ami egész jó, ennyi felárat simán megérne! (árgép, árukereső toplistás hely!)
Szerk: ahogy nézem, HW ugyanaz, csak +1 antenna...
-
Igen, ebben igazad van

A wifi hatótáv talán nem is annyira fontos. Az elsőrangú szempont egyértelműen az lenne, hogy bírja az 500as netet. A gépem bőven készen áll rá, én vagyok itthon a letöltésfelelős, szóval igenis számítana a sebesség. Gondolom a router hardvere (CPU, RAM) a szempont ilyenkor.
WDR3600 van most aprón 16ért, de még eMagon is csak 17k
TPLink Archer C5 - 24k - ez pl elég szimpatikus darab, de ez is már +7ezerilletve van ilyen is: TP-LINK Archer D5 - 26-27k körül, ez az újabb verzió?
Szerintetek?
-
ronson
őstag
Igen sok eszköz, szolgáltatós router van most, elég gyengusz, ha már van rajta több mint 20 eszköz, akkor meg megáll a forgalom, mondjuk 10 percenként, ilyen 0.5-1 percre, szóval akadozik az egész. Én csak arra tudok gondolni, hogy már teljesítménybe nem bír minket kiszolgálni.
Utánnanézek ennek az Asusnak is.
-
-
madgie
titán
-
madgie
titán
-
Roachy
senior tag
Köszönöm a választ.
Akkor ezen nem spórolunk.
Egy másik a témához jobban illő kérdés, milyen dual-band usb adaptert ajánlanátok egy tp-link wdr3600 mellé? Pc-be kéne, mert bár van az alaplapon wifi, de csak a 2,4Ghz-et tudja. Nem baj ha nagyon olcsó, gyors, megbízható, esztétikus és megfőzi a reggeli kakaómat (ez fontos, mert kávét nem iszom). -
grigo
őstag
No az első két sort egész faszán megértettem

A többit még emésztem és szótárazom. Azonban a helyzet úgy néz ki, hogy sajnos be lett szépen vezetve meg csatornázva a vezeték az egyik szobába és nem igazán akarják azt bontogatni. Időközben a lakás frekventált helyei változtak, így 3 helységgel odébb használják a netet. Ha abba a szobába lépnek ahol van a router akkor öröm és bódottá, de amint kilépnek és átmennek akkor jön a betárcsázós telefonos net sebessége. Ebből gondoltam, hogy maga a router jó lenne, csak ugye a jelerősség lecsökken 1 pici csíkra és behal az egész#45542 Intruder2k5: Köszi a választ. Ezt a kliens oldali dolgot ha lehet kifejtenétek nekem? Úgy látom ez lesz a kulcsa a dolognak. Mert hogy akkor 5Ghz az már tuti nyerő lenne ahogy így kiveszem a kettőtök véleményéből.
-
xXxian
senior tag
Köszönöm a magyarázatot.
Ez esetben viszont ez nem olyan fogyasztómegtévesztése-dolog?
Úgy értem, mi a pitypangért találok egy routert a 300 MBs moddellek közé kategorizálva, miért ez van a dobozán is?
Ez nekem most olyan, mintha egy szivattyú dobozán az lenne, hogy 3 köbméter/óra folyadékot képes kipréselni magából, de felszívni csak 1 köbmétert tud óránként.

Edit: kezdem érteni. 100 MBs az az internetelérés kapcsolata, 300 MBs a készülékek közti kommunkikációé.
De igazatok van, számomra ez mindenképp rossz hír, mivel a router 99%-ban a net szórására lenne használva. Bután döntöttem.
-
-
-
G-Bali
senior tag
#a notidban lévő wifi modul pontos típusa a mérvadó, mert hiába veszed a jobb/gyorsabb ac képes routert, ha a notid lesz a szűk keresztmetszet.
szerelnek notikat csak 433 Mbps ac kapcsolatra képes modulokkal is, jobb esetben viszont 867 Mbps és 2*2 mimo képes, szélsőséges esetben attól is jobb/gyorsabb modul kerülhet bele.
a wifi hasznos sebességre pontosat mondani nem lehet, de még csak tippleni is nehéz, mert nem a router és a notiban lévő wifi modul típusának a függvénye, hanem a környezeti tényezők és a beállítások is befolyásolják.#Tudsz egy linket vagy javasolni egy jobb kartyát,hogy gyorsabb legyen a sebességem wifin a laptopba!?
Ha nem draga kicserélem.
Ugye most ez van nekem -
gyocsiv
tag
Köszi a segítségeteket!
bár most nézem azért van különbség árban....
Asus RT-N18U cirka 20.000Ft
ASUS RT-AC56U cirka 33.000Ft
bár most olvasom....ASUS RT-AC56U "A usb csatlakoztatott drive sajnos csak ntfs vagy fat32 lehet, a Maces particiókat nem tekinti külön meghajtónak. "
van egy tomato-s winyóm amit Asus RT-N15-tel használok, akkor ha rácsatiznám, azt nem látná?!
-
Multibit
nagyúr
Nekem csak 2x2 MIMO-s routerem van, hozzá passzoló AC-s WLAN kártyával a laptopomban, így nem is nagyon nézelődtem, hogy milyen 3x3-as, laptopba szerelhető AC wifi kártyák vannak. De valóban akadnak

Compex WLE900VX - full size
Silex SX-PCEAC - full size
Broadcom BCM94360CD - full size, négy sávos, adapterrel
Unex DAXA-92 - half size -
-
djpundro2
tag
Hat felek hogy igazad lesz ,de holnap majd ha megkapom akkor elvallik .
Persze tudom hardwer cpu stb ben valtozo ha dragabbat veszek ,de a wlan lefedettsegeben is kell hogy legyen valami különbseg egy ugyanaz on a helyen.peldaul miert van belsös vagy külsös es egy vagy 2 vagy megtöbb antenna egy egy routeren? -
G-Bali
senior tag
Valóban OFF

de azért köszönöm a VálaszokatSzerkesztettem a Hozzászolást
a Noti vagy mit nem tudom ,pontosan ezért linkeltem be a laptopot ,(gondolom a Gép wifi-e )lehet amit nem tudom hol kell kiolvasni ,az biztos hogy ac-s
ha nem az lenne akkor hogy tudnám megtudni ,mert akkor az veszem amire képes ,mert egy ideig marad ez a gép 
-
Leírás szerint Intel® Dual Band Wireless-AC 3160 Plus Bluetooth adapter van a laptopban.
-
Smithy87
senior tag
De jó, hogy felváltva posztolunk
Soory mindenki nem akartam szét spamelni a topikot.
Szal adott a 100/50 es digit szösszenet, egy L alakú "palnelfal" lévén a router a beépített szekrényben van a folyosón, a gép meg az első szobában tőle jobbra. Akkor jelenleg ez a választás, TP-LINK TL-WDR3600 N-Wireless Router és hozzá TP-LINK TL-WDN3200 wireless hálózati kártya, Dual-Band, USB. Nem akarom megváltani a világot csak ne zavarjon a másik 20 wifi ami a lépcsőházban van.
-
Smithy87
senior tag
köszi a figyelmeztetést egy 100/50 es net megy a routerre szal pontnem érdekel ha nem 500Megás hálózat áll össze- A 3600-os ról is pár hsszel ezelőtt győztek meg 750 est akartam. Esetleg akkro valami ajánlat? nem kéne elszállni árral az egész pakk meg 25K
Közben láttam a választ [választ] ezek közül melyik? -
folytatás...
Igen, viszont van kevés kivétel, mondjuk a TP-LINK WDR3500, ami 100Mbps WAN és LAN portokkal van szerelve, viszont 2x300Mbps Dual Band WiFi van benne, amivel megfelelő kliensekkel, a két sáv közt akár jóval 100Mbps feletti sebesség is elérhető.
Ettől eltekintve tény, hogy 100Mbps routeren kevés esetben lehet valós hasznát venni a 300Mbps WiFi-nek.
-
BeZol
őstag
Hiszed vagy sem, de kicseréltük a tápegységet (mint ahogy írták h 1,5-2 év után a tápegység miatt hülyülhetnek be a routerek), ill. feltettem egy moddolt firmware-t (mert ezek szerint a legújabb gyári sem volt a legjobb), és most az iphone-omat sem dobálja le a wifiről, és még a hatótáv is növekedett egy pöttyet. Eddig jó.
Az RT-N14UHP-t nem találom sehol megvételre. A wr1043nd-n (v1) mind a három antenna pont az, amit linkeltél, tehát 8dBi, tehát akkor ezen már nincs nagyon hova fejleszteni.
Találtam egy külföldi tesztoldalt még tegnap, ahol hatótáv alapján kerestem a legjobb routert, és a NETGEAR R7000-rest hozták ki mindenhol a legjobbra, még az rt-ac68u-nál is jobb volt a teszteken a hatótávja.
Ha újra el kezd hülyülni a router, akkor vagy a netgearen vagy az ac68u-n gondolkodom, mert ezek mindent tudnak, és akkor kb 10 évig megint nem kell routert venni, mert még új laptopokban is ritka az ac szabvány. Vélemény? (tudom, rohadás drága, de céges dolgok miatt is lenne) -
BeZol
őstag
Talán 1 régebbi laptopot leszámítva minden készülék 2011 utáni, úgyhogy szerintem az "n" szabványnak megfelelnek.
Az biztos, hogy az 5db-es antenna kevés, tehát gyárilag nagyobb kéne, vagy olyan router, amin ezeket lehet cserélni. Melyik a legújabb leginkább megfelelő router? Az összefoglaló már 1,5 éves, nem tudom ez mennyire para, ill. tegnap mintha azt olvastam volna, hogy 5ghz-en csökken a hatótáv. -
Májsztró
addikt
Külső és belső antenna közt van valami nyilvánvaló különbség ? Nem szakmám, csak azért kérdezem

(#44665) Gubek-Einste
Azzal tisztában vagyok, hogy egész más konfiguráció kellene ide, de se pénzügyi háttér, sem hozzáértés nincs. Abból kell dolgozni ami van és jelen pillanatban az RT-N16-os a legkisebb keresztmetszet. Sajnos napjában többször lehal, bár ebben minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy firmware upgrade közben ment el egyszer az áram.... sebaj.
Ha össze kellene hasonlítani (van esetleg ilyen táblázat vagy valami?), mekkora a sebességbeli különbség egy RT-N16 és egy RT-AC68U vagy RT-AC56U között ?
-
-
kerlac
őstag
Sajnos nem sikerült kiviteleznem a dolgot. Van hozzá korrekt leírás, de mivel már modem-routerre kötöm rá, állítólag máshogy kell, de azt nem mondják meg, csak kijönnek. majd egy hét múlva legközelebb,,, nekem meg most kellene...
szóval, valalki tudna segíteni, hogy egy (jelenleg D-Link DIR-600) routert hogyan tudnék a gépemhez, illetve a rajta lévő Thome modem-routerhez aplikálni? Vagy legalább egy linket, ahol ebben segítő leírás található...
előre is ezer köszönet,
-
vargalex
félisten
Szia!
Azt azért tegyük hozzá, hogy az alap OpenWrt buildek mindig is betartották a wifire vonatkozó szabályozásokat. Az más kérdés, hogy saját build esetén van lehetőség ettől eltérni. De csakis a wifi eprom-jában beállított maximumig.
Illetve az Asusok esetén látható, hogy gyári firmware módosítással is elérhető ez. Arról nem is beszélve, hogy a Mikrotiknál gyári firmware-ban is van rá lehetőség.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 15 2025 M4 16GB 256GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- RAPOO 7100P 1000DPI optikai rádiós 5GHz egér
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4214, 100% Akksi
- Google Pixel 10 Pro 5G Porcelain AI-fotó varázs, Super Actua 120 Hz 128 GB
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

ha nem az lenne akkor hogy tudnám megtudni ,mert akkor az veszem amire képes ,mert egy ideig marad ez a gép

Gubek-Einste
Dr.NX