- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fényképek a Honor Magic V5-ről
- Erős specifikáció, kompakt formában
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
RootRulez
félisten
Akkor az lesz, hogy a szolgáltató ~6700 modemárából veszek egy modemet hardverapróról, meg routert is vagy innen vagy boltból, pl TP-LINK TL-WR340GD-t... ÉS az később/máshoz is jó lenne majd és megvan a modem "eredeti" árából
...
kicsit off, de ehhez kapcsolódik:
Modemvásárláskor mire figyeljek? ADSL/ADSL2+, miegymás. -
"a fránya tp-link routerek esetében szükség esetén kinyerhető a kulcs! "
Na ez már nem semmi... Nem gondoltam volna! Különben én általánosságban mondtam, hogy a jelszó nem olvasható ki, még ha egyes típusoknál ez másképp is van. De, hogy reagálják a hsz-edre....
Tomato-ban alapesetben nem olvasható a jelszó.
Ellenben ha belekattintok az egérrel a jelszó mezőbe...
Szóval, már azért ez is közelít a fránya TP-LINK-hez....
-
pityaa23
senior tag
köszi a választ, majd kicsit jobban utána nézek hogyan is kell kideríteni a hibaforrásokat, simán lehet hogy a szolgáltatóval van a baj, vagy az 5 éves d-link modem érett már cserére. 5 megabites t-home-os ADSL net van, és vezetékkel van rákötve a gépem. Ezek a problémák nem állandóak, néha néha jön elő. Kb 2 hete valami lcp down üziket írt ki a router. Akkor szakadt meg a net, ha bekapcsoltam a torrentet és maxon töltött le.
-
llcoolj
csendes tag
Sziasztok!
Segítség kéne!
30Mbit-es UPC netem van. Ezt a netet jelenleg csak 1 gép hasznája, de most szeretném rákötni a netre a laptopot.
Ezt a routert néztem ki: TP-LINK TL-WR741ND 150M wireless router.
Mit szóltok? Jó lesz?
Még annyi érdekelne, hogy megnéztem a jelenlegi UPC netem foglalatát és az úgy nézett ki, hogy egy tű megy bele a jelenlegi routerembe. Nem értek hozzá és ezért kérdezem, hogy ezt a tűs csatlakozot ugye ebbe a TP routerbe is bele tudom illeszteni?
Köszi a segítséget! -
TeeJay
félisten
én azt is ide írnám hogy még nem igen találtam mini pci express-es N-es wifi kártyát notebook-ba
kerestem sok helyen de nem értem miért nem gyárt senki...
régi G-s laptopokban tök könnyű lenne cserélni a wifi-t N-re csak venni kellene pár ezerért egy ilyen N-es kis kártyát és berakni a régi helyére aztán jónapot -
Kris87
aktív tag
Rendben, nem feszegetem tovább. Én tapasztalatból írtam amit írtam, Te pedig feltevésből és elméleti síkon, legalábbis ezzel a routerrel kapcsolatban mindenképpen. Nem egyszer találkoztam azzal a problémával, hogy leszerepelt a 741-es. Tökmindegy volt neki, hogy B vagy G vagy N, 5/10/20/40 Mhz-es szélesség ide vagy oda, csatornát aztán ugyancsak hiába kapcsolgathattál. Ha az ügyfél azt mondja, hogy a régi lecserélt 340/541/542/642-essel volt a lakásában lefedettség, az új 741-essel pedig nincs, akkor az "user error"? Mivel magyaráznád meg neki, hogy a régivel működött attól függetlenül, hogy hova cipelte magával a laptopot a lakáson/házon belül vagy azon kívül a kiskertbe is, az újjal pedig vadászni kell a biteket? Ismétlem nem egyszer kellett megoldani, nem egyfajta környezetben, és normális g/n-es modul volt minden esetben a laptopokban. Kizárólag N típust használva pedig még addig se "látott el" mint kizárólag G-vel. Ez is nyilván "user error".
-
Kris87
aktív tag
Jó, akkor csak hogy egyszerűbb legyen, és ne legyen gond az ellen oldali párosítással, megfogalmazom újra. Vegyünk egy egyszerű esetet, amikor pont-pont kapcsolatot kell kialakítani 2-2 ugyanolyan router között, legyen példának okáért 1-1 741-es és 1-1 542-es. Mindkét esetben legyen az áthidalandó távolság 500m tiszta rálátással, szabad Fresnel zónával, irányított antennákkal, visszaverődésektől és zavaroktól közel mentes környezetben. Ezek mellett bármelyik csatorna használható. Ilyen kialakítás mellett a jel erőssége és ezáltal minősége (jel/zaj viszony) is kimutathatóan jobb az 542-es páros mellett. Következésképp kisebb a teljesítménye a 741-esnek.
-
Kris87
aktív tag
Azért említettem meg külön, mert a szóban forgó router kimenő teljesítménye meg sem közelíti a papírforma szerinti értéket, amit szíveskedtél belinkelni. Ahogy Te is említetted, mást is kell nézni, én csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy egy zavaroktól és akadályoktól mentes sík környezetben egy 100mWattos adó jele nem csillapodhatna annyit mint a 740/741-es esetében. A routertől 3 méterre -40 dBm, 6 méterre -55dBm, kb 30 méterre pedig -80dBm a vételi jelerősség, míg egy papírforma szerint ugyanilyen erős és ugyanilyen antennával szerelt másik router (pl. egy gagyi 542G, de nem a típus a lényeg) jele 30 méteren lényegesen erősebben fogható (-60 dBm). Azért ezt a 2 típust hoztam fel, mert ezeket volt alkalmam szabadtéren tesztelni, és nem, a 741-es nem egy hibás darab volt. A "vindóz" persze a -80 dBm-re is azt mondja, hogy "Jelerősség: Jó".
Beri: Egy Edimaxot és egy másik 741-est használtam a méréshez egy időben, ugyanazokat a vételi eredményeket mutatták ki. A 741-esen egy kicsit "okosabb" fw volt.
-
viny
tag
Köszönöm!
A fórumot olvasgatva én is vmi hasonlóra tippeltem, de így a biztos, egy hozzáértő megerősítésével.
Már csak annyit kérdeznék, hogy ezek mennyire bírák a 0-24-es üzemet? Van stabilitás beli különbség köztük (tl-wr941nd v3-at kivéve, gobdolom az a legstrapabíróbb), vagy ebből a szempontból tökmindegy? -
Soma01
veterán
Tényleg 3 IP-t ad, így elég jó ötlet az a switch! Van 2 gép ahová nem kell nagy sávszél, oda elég a mostani router egy gigás switchen keresztül, ahová meg kell a nagyobb sebesség, oda a másik, új router kell, ami gigabites, pl az említett TP-link. Így 2 router lesz fent a UPC-nél. Az meg még belefér.
Köszi a tippet! -
-
zack
nagyúr
Nem olyan karcsú de ez még a beri által említett 80-100Mbit/s is elég messze van. Ráadásul "only n" módban nem fogm használni a telefonok miatt. Ezt csak kipróbáltam.
Átraktam a 2-es csatornára mind a két eszközt. Visszaállítottam a b/g/n beállítást...fos ez úgy ahogy van.
32/8.
-
zack
nagyúr
Nálam nincs gipszkarton, a vevő és a router között pedig kb. 40cm van egyelőre, amíg be nem lőjjük valahogy. A jelerősség maximumon van, és 300Mbit/s ír. Valami fatális hiba lesz, ami remélhetőleg egy kattintás lesz. Bízom benne. Mert ha nem, vissza fogom kérni a pénzt. Remélem rájövünk mi a gond, mert a 25Mbit baromi karcsú.
Mit nézzek még meg? -
zack
nagyúr
Nekem pont az ellenkezőjét mondták.
De hiszek neked.
Illetve vannak egyező pontok, mert kérdezték hogy mekkora területre kell, amire a válaszom az volt hogy "szoba méretű", majd azt mondták akkor vigyem a 7200-at mert erősebb, bár elméleti síkon kevesebbet tud, viszont valósan átviszi a 120Mbit-et.
Valami titkosítási dologról kérdeztek, ha van, akkor nem ajánlják a 7200-at és inkább a 821. -
Hintalow
senior tag
Köszönöm, meggyőztél
az utolsó kérdésem kicsit más, (de nem találtam kábeles topicot
)
Vennék hozzá fél méter kábelt is, hogy lehetőleg nem két méter kábel lógjon a router és a gép közötti 20cm-es távon.
Cat5/cat6/patch kábelek között mi a difi? jelenthet problémát/teljesítménykülönbséget, ha nem jó kábelt használok (nem vagyok nagy hálózatmágus sajna) -
psg5
veterán
Hello!
5Mb-os netet megfelelően dobja szét, nagyobb visszaesés nélkűl.
Usb-s csatolós lenne kívülre a legjobb az asztali gépbe, egy kell, mert a notiban van wifi.
Most csak 2 fele menne a jel.
Ha lehet Asus márka az mindenben bevált idáig.
15-20 ezer körűli a keret.
Ja és nagyon felhasználóbarát kellene, ne nagyon kelljen állítani rajta.
Asus RT-N10 ? -
-
Balagex
csendes tag
Köszi
A sebességgel a réginél sem volt gondom. Ha a felsoroltak legalább annyit tudnak, vagy többet az ok. Amúgy a legújabb laptop ami rá csatlakozik egy Lenovo R500 (a másik egy öreg ASUS M6800VA). Az asztali gépben egy GB-es alaplai hálókártya van. A net ADSL-en jön.
Ennél szakmaibb paraméterekkel sajnos nem rendelkezem.
A mérsékelt ár pedig azt jelentené, hogy 15K felett már kezdődne a szájhúzás, 20 felett már szemráncolás is. De a listában megadott első és utolsó darab is benne van ebben a sávban. Az ár igazán a szempontlista vége. A lényeg a folyamatos és megbízható működés több gép számára is.
-
pojakcs
senior tag
telejsen legális ez így?
Mivel a "jószomszédnak" nem tudják bekötni a netet, ezért igazán nem érdekel a legalitás.
milyen típusú a jelenlegi router, ami a wifi hálózatot szórja?
TPlink valami, nem tud sávszélesség korlátozást.
ha az nem képes a sávszélesség korlátozására/megosztására, akkor;
milyen netes sebességet kell szórni wifi útján? (a nem portyázó ellenoldal számára!)A fizetőnek teljes sebesség (5Mbit), a potyázóknak elég lenne 1 is.
milyen típusú/szabványos azon ellenoldal, amit jobb sávszélességgel akarsz ellátni?
Valami belső pci kártya, külső lapantennával.
(a portyázók gondolom nem izgatnak, csak kapjanak valamennyit, és kész!?!?)
Valahogy így lenne jó.
-
StLui
veterán
Ez ok, csak nem értem miért írod nekem? (vagy Te csak az utolsó hsz-em alapján reagáltál?)
Ezért vettem tavasszal TP-t, ezért akartam tartaléknak is TP-t venni amíg iPon szervizel, csak kiderült, hogy könnyen lehet nem fog megoldódni gyári szoftverrel a problémám, ezért bátorkodtam leírni, hogy akkor másikat választok. -
fullhause
csendes tag
-
-
i are robot
senior tag
Köszönöm a kimerítő választ! Azt hiszem akkor vagy a 8-as széria 2×2-es mimo-val, vagy a 9-es széria a 3×3-assal lesz. Lehet hogy megkockáztatom az olcsóbb megoldást, azzal is vagy 5-6e Ft-ot meg lehetne spórolni, végülis csak lakáson belül, nem túl nagy távolságra kéne szórni a jelet. Ez viszont attól tartok amúgyis csak a gyakorlatban derülne ki, úgyhogy próba cseresznye. Köszi mégegyszer.
-
bazsimano
őstag
koszonom szepen a valaszt! igen azon leszek hogy ezeket kiszurjam! meg probalok keresni neghany szervert ahonnan tuti megy teljes savszellel a letoltes, vag yolyan torrentet ahol atom seed van
vagy valami egyeb tipp? en ezekbe a speedtestekben annyira nem bizom meg
persze ha ezeket kizarom, akkor felhivom a upct!
koszi
b. -
bazsimano
őstag
igen már meg is találtam, hogy melyik a legmegfelelobb bolt kozelseg es surgosseg miatt
)
egy kicsit off topic, hiszen annyira gyorsan jott a segitseg...szoval egy olyan kerdesem lenne, hogy van nehány vinyóm különböző méretűek egy 3-4 darab, és a kérdésem, hogy hogyan tudnám oket használni, lés ne kelljen kidobni oket? ugy hogy laptopom van! szoval valami külön "doboz" vagy hasonló tipp?
nem tzudom, hogy érthető-e a kérdésem,
)
koszi
b.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Cyberpunk 2077
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Nintendo Switch 2
- E-roller topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Linux kezdőknek
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- EAFC 25
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest