- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bdanyy
addikt
válasz
#95590400 #7315 üzenetére
Nekem egy ilyen [link] házban van egy mini itx alaplap rajta 1.2-es celeron meg 1 giga ram, meg raidben 2 vinyó. Én freenast raktam rá, ami egy pendriveról fut, ebben alapból van torrentkliens is, ha jól láttam. Alaplapban nem vagyok biztos, de valami ilyen[link] Tápon a hűtést mondjuk ki kellett cserélni valami halkra, de azóta nem zavaró és nem is eszik sokat. Nekem mondjuk kifejezettem arra kellett, hogy a notikról legyen hova lementeni a fényképeket videókat pótolhatatlan cuccokat stb biztos helyre.
-
Beri
addikt
válasz
#95590400 #7233 üzenetére
Csak n16-on nem, vagy egyébként sem? Még sosem raktam usb-s routerre dd-t...
eszgé100: Vegyél te is tp-link 542G-t, vagy 642G-t, meg egy gyakorlatilag bármilyen g-s wifi adaptert (najó, azért ne valami nóném cuccot, mert ott lehetnek drivergondjaid) és rendben lesz a dolog.
atesss: Mondom, hogy kliensenkénti sávszélességet tudsz megadni egy 1043ND-nek is (min/max sáv), de a bonyolultabb beállításokhoz, priorizáláshoz custom fw köll, vagy sokkal drágább router.
Gigabit, nagy sebesség, nyomtatómegosztás nélkül: 1043ND
100Mbit, kisebb tempó (igazából nem tudom megmondani mennyi, hátha valaki más mért már wan to lan-t), nyomimegosztás: n13u
Minden az egyben: n16 -
atesss
addikt
válasz
#95590400 #7216 üzenetére
Hát 23e-ért nem a legolcsóbb... [link]
De akkor ez most az, amit a PH-n teszteltek (az előbb linkeltem) ?
Vagy mit jelent az "U" a végén ?
Asus RT-N15 viszont van már nem is olyan sokkal drágábban, 25-26e-től: [link]
Ez csak a Gigabit WAN és LAN-ban különbözik ?
Az N13 torrent kliense milyen ? [link]
Vagy itt is moddolni kell (lehet?), mint a WL-500gP-mnél ?A Linksys WRT160NL kicsit olcsóbb 20e-ért: [link]
Az előbb részletezett sávszélesség menedzsmentet melyik tudja ?
És ha a nyomtatószerver nem kell, hanem ahogy az előbb írtam fent, csak 60Mbit routolási képesség, és hogy ez Wifi-n ki is tudja küldeni ?
-
ecaddict
senior tag
válasz
#95590400 #7160 üzenetére
Azért szokás routerben keresni ezeket a funkciókat, mert ha többen is használják a netet akkor a router egyébként is non-stop megy (millió egyébb oka is lehet miért megy még a router non-stop pl. streaming/web stb szerver(ecske, barátoknak, ismerősöknek), VPN kapcsolat melóból/bárhonnan, webrádió, webcam stb).
Ergo a fogyasztása ingyen van (egyébként is menne a router) ill. olcsóbb egy kicsit drágább routert venni amin USB is van mint egy külön NAS vagy NAS szerű cuccot venni. Egyébként ezek az olcsóbb NAS szerű cuccok nem a minőség csúcsai. Rögtön az általad linkelt oldalon ott virít a crash szó.
Jobb routerek bőven elég gyorsak már ehhez (PL már az Asus WL-500 is kb. 10 Mbit/s-el tud letölteni a hozzá kötött HDD-re, ami ugye bőven az ADSL felett van, megosztani/streamelni meg legalább a duplájával ami némileg függ a protokoltól), az RT-N16 meg legalább 2x olyan gyors mint a WL-500.
-
FixY67
senior tag
válasz
#95590400 #7009 üzenetére
Kérdés, hogy hányan vettek ilyet azok közül, akik nem jöttek vissza panaszkodni.
Mondjuk az pozitív, hogy tegnap este írtam a supportnak épp a szóbanforgó darab kapcsán és ma reggelre megjött a válasz is. Igaz, azzal kezdtem, hogy "I intend to buy..."
De az is igaz, hogy őszintén megmondták: amennyiben ragaszkodom a kérdéses tulajdonságokhoz, akkor felejtős.
-
marcias
őstag
válasz
#95590400 #6897 üzenetére
Nem rossz megoldás, én úgyan ezt vettem be egy lehetőségnek a 45nm-es Sempronnal, mATX lapban. Ami viszont még nem megoldott, az a tápellátás. ATX tápra nincs szükség. Jelenleg egy 110W-os mATX tápom van, az elég jó, de még az is feleslegesen erős és nagy is a leendő rendszernek. picoPSU-kat nézegettem, azok tetszenek is, csak ott nem tudom hogyan tudnék 3-4 HDD-t krafttal ellátni.
-
puttputt
őstag
válasz
#95590400 #6799 üzenetére
Ezek szerint az itt leírtaknál:
a linkelt terméket, ha UTP-vel összekötöm az asztali hálókártyájával, akkor az látni fogja a lenti laptopot? (Amelyikbe gondolom, bele lenne dugva a HSDPA-USB stick-ill. ugye beépített Wifi-érzékelés is van a laptopban.)
Ha így működik a megosztás, akkor jön is a termék.
Ami lényegesebb: Tudják is osztottan/egyidőben használni? Nem csak hol egyik, hol másik? -
puttputt
őstag
válasz
#95590400 #6797 üzenetére
No. Egyre világosabb a dolog.
Az sajnos nem jó, mert a laptop vagy elmászkál..., stb., illetve az aksijának sem tesz jót, ha folyton be van kapcsolva (még ha töltőn is van).
Bár, még ez is elképzelhető.
Az asztaliba kell USB-s Wifi Pendrive, vagy elég neki, ha összekötöm a Routerrel?
Majd megkérdezem még az illetőt, akinek lesz, hogy szeretné pontosan használni... -
Scorpus
csendes tag
válasz
#95590400 #6679 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Utána nézegettem a routereknek, és a tp-link tl-wr1043nd jön be legjobban. Már tervezem a vételét, csak még megerősítést várok tőletek:
javítsatok ki ha tévedek
WAN to LAN: 142Mb/s
LAN to WAN: 145Mb/s
ezek tulajdonképpen a le/feltöltési sávszélességet akarják jelenti amit bír a router maximum szétosztani a gépek között.
LAN to LAN: 1000Mb/s
Két gép között az adatátvitel sebessége helyi hálózaton, tulajdonképpen Gigabit-es
LAN to Wi-fi: 300Mb/s
Wi-fi to LAN: 300Mb/s
Lehet hogy hülyén fogalmaztam meg, tulajdonképpen egy kábellel és egy wi-fi által csatlakoztatott gép közötti adatátviteli sebesség a routeren keresztül.Arra még kíváncsi lennék, hogy mind a 4 LAN port között Gb/s a sebesség, vagy van ahol csökken? (pl 2-3 között vagy 3-4 között). És hogy pl 2 Wi-fi-s eszköz között is megvan-e a 300Mb/s ? (persze ha rendelkezik olyan szabvánnyal: n)
-
Beri
addikt
válasz
#95590400 #6625 üzenetére
Elvileg várható a 3700-ra is dd, akkor végülis minden, amit felsoroltál, megoldható lesz.
Tubi2: 80/25-öt nem tekersz át egy 941-en sem, oda legalább egy 1043ND kell. A wrt54gl pedig mint mondottam volt ~40 körül tud max. wan to lan.
Balli: Csökkennek a sebességek, de ne feledjük, hogy a 1043 egy mimo router, több rádió dolgozik egyszerre, hogy ki bírd csavarni a wifiből amit csak lehet.
marcanka: Válassz bármit, ami n-es. A szabvány az szabvány, csak a gyártó által kitalált sebességnövelő megoldások nem működnek csak egy gyártó termékeivel, itt pedig erről nincs szó.
cellpeti: Ezt mind egyszerre? Kicsit bajos lesz egy usb-vel...
-
Beri
addikt
válasz
#95590400 #6621 üzenetére
Ahogy az a netgear is bizonyítja, nem kell 100k körül keresgélnem
Abból a prociból többnek kéne kiférnie, még ha 480MHz lett szegényke 533 helyett, akkor is. Voltak olyan állapotok tvnetwork-nél, hogy elfogyott volna a router, és azt ennyi pénzért nehezen viseltem volna
Biztosan jó kis eszköz ez, de én azt a routert kérem, ami a hírekben volt, nem ezt, amit árulnak. -
poweradi
csendes tag
válasz
#95590400 #6413 üzenetére
Nemtudom mit jelent acces pointként, de van ilyen funkció a routeren, hogy access control menü alatt: rule, host, target, shedule
Jobb lenne ha a virtual servert be tudnám állítani... ide az kell h service port, meg IP address
Service port amit beállítok utorrent igaz? Pl: 10001
Ip address-hez mit, a földszinten lévő routernek az IP-jét vagy ami itt fentvan (TPlink) router IP-jét? -
Cyrin
addikt
válasz
#95590400 #6276 üzenetére
na végeztem, még nem merültem bele a beállításokba jobban.
a hozzá adott kábel csak cat5.
a smartwizard cd igazából meg is bukott, mivel router bekötése nélkül elindítva, a modemet próbálta meg felismerni, ami nem ment neki, így aztán mindjárt az első lépésnél elakadt a folyamat. úgyhogy ezt a vonalat fel is adtam.
inkább bekötöttem a routert és mindent egymás után beindítottam, a router elég gyorsan beállította magát, gond nélkül egyből jött a net. van magyar nyelvű menü, kivéve a user manual. firmware frissítést megcsinálta, a vezetékes gépen a net érdekes módon gyorsabbnak tűnik, mint egyébként, wifi rendben (végre működik a netbookom, arra amire való). 2,4 Ghz esetén alapértelmezett az ún. szomszédbarát 130 Mbps max sávszél. ezen nem változtattam még. szintén nem törődtem a router elhelyezésével.
mindent automatán hagyva ugyanabban a szobában 65, kettővel odébb (egy vastag és egy vagy kettő vékony fal+bútorok 39-52 Mbps-et mutat az xp.
ez alapján nekem úgy tűnik hozza a tesztben mért értékeket.
szintén egyet kell hogy értsek az ott említett egyik hiányossággal, hogy a wireless kikapcsológomb ami a router elején van kár hogy egyszerre tuja csak kapcsolni a 2,4 és 5 Ghz-et. Jó lenne külön, amíg nincs 5 Ghz-es vevőm, addig minek menjen?ennyit mára
-
Spidee
senior tag
válasz
#95590400 #6117 üzenetére
Értem!
Hát igazából gigabit az mindenképp kell, sőt az usb is jól jönne, de ha nincs nem halok bele.
Lehet elgondolkozok ezen a 16-on, inkább rakok még egy kis pénzt a kerethez, és akkor lesz egy jó routerem.
Az usb a 16-on támogatja a nyomtatókat is, vagy csak adattárolókat?
Az N-s wifi amúgy átvinné a netem teljes sebességét(80/25), úgy hogy a laptop-hoz vennék egy N-s adaptert? -
Beri
addikt
válasz
#95590400 #6096 üzenetére
Én értettelek félre. Azt hittem a 100Mbites cuccra írod h az valójában csak 50, aztán meg leesik 20-30ra. A gigabites cuccoknál MB-ban értve az átvitelt teljesen OK, amit írtál.
Kíváncsi lennék arra, hogy a tvnetwork hol szerezte be azokat a kábeleket, amivel a hálózatát építi (ilyen vékony UTP kábelt még talán nem is láttam), meg hogy mennyi lenne a max átviteli sebesség azon a dróton. Mindenesetre nem hiszem, hogy a közeljövőben ~200Mbit feletti sebességet adna valamelyik szolgáltató, úgyhogy nem lesz gond az óccccccsó gigabites routerekkel.
petakpa1: Pl. a Linksys természetesen sokkal elismertebb, nagyobb név, már csak a cisco felirat miatt is
De annyi pénzből nem érdemes linksys-t venned.
-
Beri
addikt
válasz
#95590400 #5930 üzenetére
A 4100-at nem találtam meg egy magyar webshopban sem (ill. a google nem találta
), a 4300 meg már 20ezertől indul... Ő meg ilyen tizen-egykétezer forintért linkelt dolgokat.
Szal vagy mélyebben a zsebébe nyúl, vagy vesz egy dd-képes régebbi routert, ami megoldja kevés pénzért (linksys wrt54gl, asus wl-520gc...).IzI: Egyébként mekkora sávszélességet osztasz? Vagy van kilátásban 30+ Mbit?
-
ecaddict
senior tag
válasz
#95590400 #5909 üzenetére
OK. A lényeg, ha csak n-es kliensekkel csatlakozol, akkor a router fixen n-es ként mehet. Persze ha több kliens van, akkor a sávszélen még osztozni fognak.
Ha vegyesen n-es és g-s cuccot használsz (és egy sávban mennek azaz 2.4 GHz-en) akkor a routernek kompatibilis módban (nem tudok jobb megfogalmazást rá) kell mennie, azaz az n-es kicsit jobban vissza esik mintha csupa n-es lenne (mert plusz jelet kell adjon ki a g-s kompatbilitáshoz amit az adatoktól vesz el - remélem ez többeknek érthető)
Ha a router tudja a 2.4 GHz-es meg a 5 GHz-es sávot is akkor szét tudod szedni, hogy n-esek 5 GHz g-sek 2.4 GHz. Persze ehhez olyan n-es kliens kell ami szintén tudja az 5 GHz-es sávot (fogalmam sincs ez milyen gyakori vagy mennyibe fáj; ezt ne kérdezd). Hozzá jön még, hogy az n-es sávban a csillapítás (a jel esése akadályokon keresztül) is nagyobb.
Azaz ez a móka akkor éri meg, ha az 5 GHz-es n-es cuccokat közel tudod tenni a routerhez (akkor meg felvetődik miért nem kábelt használsz mert az stabilabb, gyorsabb stb) a g-seket meg távolabb.
Gyakorlati tapasztalatom nincs. A WiFi-t csak akkor használom, amikor nagyon kell.
Szerk: Ja tényleg én is kihagytam, a kompatibilitás nem húzza le az n-es WiFi-t a g-s szintjére.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- Lenovo 14,1"Áthajtható Érintős FullHd,Ryzen 3,VEGA VGA,8-16GB DDR4 RAM,256-512SSD,Szép állapot
- ASUS GeForce GTX 1650 Phoenix OC 4GB GDDR6
- AKció!Fujitsu 15,6"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Vil.bill,4G LTE,8-32GB RAM,SSD,
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest