- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikrofon
veterán
válasz
philoxenia #45303 üzenetére
-
bigsee
addikt
válasz
philoxenia #45303 üzenetére
Plusz weather sealed, plusz szenzor shift, meg ilyen varázs szavak. Jah, meg jó árú FF gép: K-1 -
Alcsi69
senior tag
válasz
philoxenia #45290 üzenetére
Akkor nem is éri meg nagyon Pentaxot venni?
-
ndavey
tag
válasz
philoxenia #45293 üzenetére
Nem, céges gép lenne.
-
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia #45280 üzenetére
akkor elnézést
azt hittem véletlen volt
-
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia #45278 üzenetére
Ez a pentax-link a másik az M42
-
kutga
félisten
válasz
philoxenia #45220 üzenetére
A WP miatt annyi.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
philoxenia #45217 üzenetére
Ja mondjuk én azt nem értem, hogy lehet sárban csapatni és fotózni egyszerre
. Szerintem montizáskor ha nem vagy akrobata, akkor képtelenség fotózni és értelme sincs, szal olyankor a fényképező hátizsákban van, max akkor veszed elő, amikor megállsz. Olyankor meg nem mindegy, hogy mennyire strapabíró?
-
mikrofon
veterán
válasz
philoxenia #45220 üzenetére
-
xXxian
senior tag
válasz
Nem menetközbenni használatra gondoltam. Arra gondoltam, hogy képminőségben vetekedhet egy kompakttal, s a teló lapos, elfér a zsebben. Ha így, a tested mellett viseled, tán kevésbé tud megsérülni, mint egy fényképezőgép a hátizsákban, ha azon landolsz.
A Lumia szerintem csak péda volt. A 830-as is Zeiss stabilizált objektívet kapott egyébként, az ezres széria úgy sejtem még jobbat.
A Huawei P9-ben meg pl. (dupla) Leica van, és - ahogy írtam is - nem ritka az 1,8-2 fényerős mobilkamera.
-
kutga
félisten
válasz
Nem kell ahhoz bicikli meg lumia.
-
mikrofon
veterán
válasz
főleg ha szelfizel is szelfibottal
-
jjeahh
nagyúr
válasz
philoxenia #45213 üzenetére
+1 de egy jó fényképezőt nem helyettesít, inkább kiegészít szerintem. No meg ha már akciókamera, nekem kéne egy ilyen is mellé, mer' a rángatózást nem szeressem
. És lassan ott vagyunk, hogy az akciókamera szett árából kijött volna egy komplett fotós pakk
-
kutga
félisten
válasz
philoxenia #45211 üzenetére
-
mikrofon
veterán
válasz
philoxenia #45195 üzenetére
K10d-n én csak a manuális obikat használtam. Pentax-a meg Pentax-m meg már nem is emlékszem milyen más gyártókét. Ezek mind jók voltak akkor... Illetve egy af-es pentax műanyag házas 28-70-et. Ez nem maradt meg úgy bennem hogy olyan szuper mint a manuálok...
Emlékszem hetente ment a Soos kereskedésbe, hogy megnézzem mi az aktuális kínálat és hogy valami újat vagyis nekem újat kipróbálhassák. Emiatt lett akkor Pentax-om. A régi obik miatt...
-
mikrofon
veterán
válasz
philoxenia #45193 üzenetére
De az alap kitt rövid és sötét... Márkától függetlenül. MILC-en és DSLR-en is...
-
mikrofon
veterán
válasz
philoxenia #45130 üzenetére
Nekem meg az összeghatárt látva és az új iránti igényt...
-
Neck
veterán
válasz
philoxenia #45068 üzenetére
Én pont azt szeretem, ha nem néznek fotósnak, még jobb, ha észre se veszik nálam a gépet. Sokkal természetesebben viselkednek a helyiek.
Tájképből tényleg szinte minden elkészült már. Én magunkat fotózom, illetve a helyieket - az az élethelyzet, ami éppen akkor ott volt, velünk, valószínűleg nincs lefotózva, és mást meg nem is érdekel, csak engem.
-
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia #45071 üzenetére
Az biztos de azért még megoldható-ne legyen felismerhető,tömegben,ilyesmik-meg bízni benne hogy nem fog foglakozni vele-publikálni már mókásabb ott nagyobb a rizikó,ha profi felhasználásra megy ott marad az engedélykérés.
Átlagember azért nagy százalékban nem foglalkozik vele,inkább az szokott a problémám lenni ha előveszem a gépet úgy néznek mint egy sorozatgyilkost
Ezért volna jó a hajtogatós kijelző azzal lehet csípőből sunyiba -
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia #45068 üzenetére
Vannak előnyei eseményeken ,mikor azt gondolják profi az ember és elengednek félreálnak-de pld street fotónál sétálós fotózásnál,vagy amikor csak viszi a gépet az ember hátha meglát valamit jó a kis méret+ha nem látnak nagy gépet az ember kezében nem zavarja az embereket annyira a fotózás.
Én azért cseréltem a DSLR-t mert alig vittem valahova,utána az A5000-állandóan nálam volt. -
kutga
félisten
válasz
philoxenia #45066 üzenetére
Én nem hiszem hogy a fényképezés valami verseny. Ha pár kép adta magát akkor annyi. A legtöbb úgyis a merevlemezen végzi, max egyszer nézed vissza.
-
kutga
félisten
válasz
philoxenia #45064 üzenetére
Két géppel valami erőember lehetsz.
-
Neck
veterán
válasz
philoxenia #45051 üzenetére
Nem tudom, miért mindig a túrázás jön elő.
Engem pont nem a túrázásnál zavart a nehéz gép, oda elcipeltem "kötelező jelleggel". De amikor egy nyaralás során gondolok egyet, és leugrok sétálni ebéd előtt, egy kicsi MILCet simán ellóbálok a kezemben a spontán fotók kedvéért. A nehezebb gépet otthon hagytam. És nem azért, mert "göthös" vagyok, meg tápos, hanem mert kényelmetlen, bunkó. -
xXxian
senior tag
válasz
philoxenia #45048 üzenetére
Azért van, aki szereti.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
philoxenia #45041 üzenetére
Lejárt lemez. + sosem volt a legjobb vétel... de ha már szúrkálódunk, egy k10d mellett kezelőszervek nélkül, kilyukasztott vázkupakkal is űrhajó
-
kutga
félisten
válasz
philoxenia #45045 üzenetére
Érintős azt látom. Én valahol a kettő között foglalok állást, jól jön az érintő, de annak is örülök ha van gomb meg tárcsa.
-
kutga
félisten
válasz
philoxenia #45043 üzenetére
Jajj már te.
Azért a tárcsákat meg a kezelőszerveket nem vitték ratjta túlzásba.
-
mazsi70
senior tag
válasz
philoxenia #45041 üzenetére
A7RIII killer
-
haruspex
aktív tag
válasz
philoxenia #45027 üzenetére
Én k20d-vel via ferrátáztam, meg túráztam elég sokat, csak többet már nem szeretnék
Lehet csak megöregedtem.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
És mennyire gyakran mászod meg ezeket a hegyeket? Ezért írtam, hogy kinek mi... Ha neked vagy másnak mindegy mekkora helyet foglal a hátizsákban a fotós felszerelés és mennyire nehéz, akkor hajrá... nem egyformák az igényeink, ez természetes. Van akinek nagyon nem mindegy, pl. nekem sem. Oké évente 4-5 alkalommal még felcipelnék bármit hegyre én is, de napi szinten... az más téma
. Méretek (sajnos a k10d nincs fent)... súlyban is van "pici" különbség, egy k10d 793 gramm, egy gm5 211 gramm és még csak a vázról beszéltünk.
-
kutga
félisten
válasz
De neki az nagy és nehéz, és csak a milc a jó mert az kicsi és könnyű.
-
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia #44741 üzenetére
Arra a gépre emlékszem, nagyon scfi kinézete van, startrekbe simán belefért volna.
Tetszett a fotokinán a minolta stand.
Első gépem Oly C1000L, 0,85MP!2 és 4mb-os smartmedia kártyával, egy tekercs filmnyi kép fért rájuk. Legnagyobb baja az volt, hogy csak erős fényben fókuszált, addig fotózni se engedett. Kisebbik baja, hogy ahhoz a pár kockához is két garnitúra ceruza akksit elfogyasztott.
Bakker, most látom '97-es gép, lehet, hogy már korábban is lődöztem. Ehhez képest bármelyik milc űrhajó. -
bump3r111
tag
válasz
philoxenia #44691 üzenetére
190ezer magyar forintnyi összegbe kerül a Canon 77D Svájcban, tesóm most vett.De még német amazonon se kerül többe negyedével. Nálunk itthon jellemzőek ezek az ökör árak. Visszatérve, videó nem cél, kihajtható (+forgatható) kijelző fontos, 200-250e Ft a plafon.
Obit nem nagyon cserélgetném még nem nagyon értek hozzá de amit eddig olvastam a témában szerintem valami 50 mm.Tehát a kérdésem az lenne, hogy 77D-t kellene megversenyeztetni valamivel, mi lehetne vetélytársa?
-
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia #44737 üzenetére
Éétem, nem vagyok hüle!
16 éve digitfotózom. Mint lehetőség írtam erről, ha már az újabb dslrek némelyike tapikijelzős. Még megvan az első dslrem azon vörösen felvillan a betalált fókuszpont, de olyan nagy választék nincs, mert csak három pont van
oda tényleg felesleges bárminemű jelölgetés, lévén abból is csak a középsőt éri meg használni.
-
bongeszo
aktív tag
válasz
philoxenia #44715 üzenetére
Super, de nem mindenkinek van szüksége komoly gépre. A kezdők, akik ide jönnek - mert a nem kezdők tuti nem erre a topikra támaszkodnak - lehet, hogy fontosabb a könnyű kezelhetőség, amit mondjuk a mobiljukon megszoktak mint, hogy 11 képes sorozatot tudjanak lőni vagy akár egy EVF amibe talán bele sem néznek...
A mai kijelzőket meg nyugodtan nézheted napsütésben is, nem olyan rossz már a helyzet. A tablet meg szerintem hagyjuk, nem hiszem, hogy egy szűk réteget leszámítva sokan hordozni akarják magukkal fényképezés közbe....Mindezekkel csak azt akarom mondani, hogy ne magatokból induljatok ki, hogy nektek mi kéne, hanem a kérdező igényeiből.
-
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia #44731 üzenetére
Tapihoz nem kell az lcd-n képnek lennie, azt a keresőben nézed, az lcd fekete, ki van kapcsolva, úgy működik mint egy notebook touchpadja.
-
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia #44731 üzenetére
Nekem az 1000d-volt-csak soha nem használtam
voriae az EM10-en én is kikapcsoltam folyton megnyomtam valamit amit nem akartam
A G3-on nem volt ilyen gond ott nyomni kelett rendesen hogy érzékelje
-
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia #44718 üzenetére
Profi
Lehet hogy elbeszélünk egymás mellett. Leírva ez úgy néz ki, hogy kukucsolom az evf-t, közben sötét a kijelző, de az érintésre aktív, jobb hüvelykujjammal kaparászom. Általában két mód van, ahova tapintasz oda teszi a négyzetet, vagy mindegy hol érinted, mert a csúsztatás iránya számít. Nem olyan hülyeség, ki kell próbálni.
-
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia #44718 üzenetére
Szokták pedig,főleg olyan gépen ahol a keresővel együtt is működik-de ha nincs evf akkor is jó lehet hogy aranymetszésben legyen a fókusz-vagy ha több ember közül egyet akarsz kiemelni.
Jó dolog az ha van,bár én nem sokat használtam akkor se ha volt a gépen
Vagy street fotónál csípőből való fényképezésnél is jól jöhet. -
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia #44715 üzenetére
"míg EVF/viewfinder mindezt nyújtja, viszont ott nyilván nem tudsz érinteni semmit. " Az érintő kukucsolás közben is aktív, áthelyezhető a fókuszpont. Ezt lehetne dslren is alkalmazni. De nyílván nem létszükséglet.
-
bongeszo
aktív tag
válasz
philoxenia #44713 üzenetére
Részben igazad van, kell a sok tárcsa bizonyaos funkciókhoz, de van amiben az érintőkijelző -nekem- jobb. Pl. a fókusz kiválasztása bizonyos esetekben sokkal gyorsabb, vagy a kijelző szélére beállítható plusz gombok (amikre így mindig az van kiírva amilyen funkció tartozik hozzá). Egy kezdőnek ez bizony nagy segítség tud lenni...
Mindenesetre úgy gondolom, hogy a megfelelő számú tárcsa és fizikai gomb megléte esetén az érintőkijelző csak pozitív többlet!
-
80hun
addikt
válasz
philoxenia #44587 üzenetére
+1
Na ezt én is így gondolom -
pandur99
aktív tag
válasz
philoxenia #44584 üzenetére
Szerintem végfelhasználás kérdése. Egy falra szánt képpel érdemes sokat foglalkozni, míg egy nyaralás ezer képével, amit csak monitoron néz meg a rokonság, vagy legfeljebb fotókönyv készül belőle, fölösleges heteket piszmogni. De ez az én véleményem, mindenki azt csinál, amit akar.
-
mikrofon
veterán
válasz
philoxenia #44557 üzenetére
+1
-
total90
veterán
válasz
philoxenia #44557 üzenetére
Egyik haverom karácsonyra vett magának egy Sony A7RIII-at. Előtte még jót nevetett, hogy én, hogy jártam az A7RII-vel és mondtam neki, hogy csak nehogy ő is úgy járjon... Tegnap küldte vissza gariba.
Azt hittem szívat, amikor mondta, mert nem akartam elhinni, hogy nála is baj van a Sony géppel.
-
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia #44516 üzenetére
Jóapám 35 évet húzott le a filmiparban, foglalkozott filmmel, majd a videóval mérnökként, magasabb titulusban. Voltak találmányai is amiket alkalmazva a filmlab gyár szép pénzeket keresett. Őt elég hiteles forrásnak tartom ilyen témában és ami ide tartozik, hogy a Sony képalkotó rendszereivel örökösen probléma volt, nem műszaki, hanem a színek milyenségével, esztétikai értelemben. Se a megrendelők, se a dolgozók nem szerették. Hasonlóan a Panasonichoz
Ha lehetőség és pénz volt akkor inkább mások amúgy írtó drága gépeit vettek, mint pl a rank cintel, canon, barco... meg már nem is emlékszem milyet. Sony azért volt jó, mert kevésbé volt qrva drága, ami alatt sok száz millió ft-os gépeket kell érteni. Ettől még jó meg minden, csak van nála tetszetősebb.
[L]Rapid136: hát éppen ezaz, biztos vagyok benne, hogy nem szándékosan lila lett a feje, hanem letojják és ezzel világítanak. Szoktam színpadon erre-arra dolgozni és nagy az igénytelenség világításban (is). Ha valaki nem ért ahhoz amit csinál az nem művészi szabadság.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
philoxenia #44433 üzenetére
A jobb videós fényképezőgépek nem croppolnak videó alatt
-
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia #44429 üzenetére
Természetesen a kialakítása a fényképezőknek videózásra nem előnyös, mint ahogy az objektíveket is máshogy kell értelmezni. Riporteri, beszámolós és tv-s jellegű munkára videókamerát kell használni.
Rendezvény videózásra viszont óriási előnye van a dslr/milc kameráknak, elsősorban a sokkal jobb lowlight teljesítmény miatt. Ezért is álltak át sokan erre. Másodrészt a korábbi ok miatt a színek is jobbak tudnak lenni ilyen esetben. Harmadrészt a dof játék miatt. Az se kutya, hogy egy jó fotómasina is kéznél van.Számomra nem játszik külön egy videókamera, teljesen értelmetlen, mint ahogy a kamerámhoz használt obik is tökéletesen megfelelnek fotóra videóra egyaránt, másrészt szenzor szinten lekőrözi az 1"-os videókamerákat a gx80, mint ahogy adott gyutávon maga az objektív is. Harmadrészt a cserélhető objektív lehetőségével is játszom videókor. Otthon lámpafénynél kezdenek vérezni a videó kamerák, nem verőfényben, márpedig sokat videózom a gyerkőcöket lakásban is.
-
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia #44433 üzenetére
-
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia #44431 üzenetére
persze,de azért egy apsc-szenzoros kamera az igazi
a canon-é elég jó pld csak "kicsit"drága
Amúgy egyetértek videóra a kamera a legjobb -
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia #44429 üzenetére
Azért ezek ennyi pénzért még mindig csak 1colos szenzorral szereltek,nem csoda hogy híjján van a dinamikának
-
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia #44425 üzenetére
Apsc vonalon A6500 m4/3-on gh5 szerintem elég csúcs. A 4:2:2/10 bit subsampling nem csak számokban odaverős. Aztán még jön a Fuji videós váza is. Előbbiekkel (és valszeg a fujival is) jól lehet videózni és fotózni is. FF méretben már kevésbé vagyok biztos, bár az A7S2 nyerőnek tűnik, csak manapság a 12mp kissé karcsú. De ez csak kibickedés. Meg ott van a további kérdés, hogy milyen üveg kerül eléjük, mert az további fél milla, ha meg nincs egyensúlyban a rendszer akkor hiába a csúcs váz.
A legtöbben, köztük magam is az elején azt hittem a drága váz nagyjából lefedi a jó képminőség kérdését. Aztán kiderül, hogy uw, nagylátó, normál, kistele, nagytele -ből egyesével közel annyiért kéne obit venni mint a váz, ha tartani akarjuk a minőséget az igényekhez. -
szbalogh
addikt
válasz
philoxenia #44425 üzenetére
Ja nekem sötétben fotózásra kellett a fényképező. Nappali videóra ott a 4k-s mobil
-
Tin_Shield
őstag
válasz
philoxenia #44407 üzenetére
+1
(#44406) sid87
Ha nem akarsz objekítvet cserélgetni akkor a nagyszenzoros prémium kompkatokat neked találták ki -
Throme
veterán
válasz
philoxenia #44407 üzenetére
Evés közben jön meg az étvágy. Egy kompaktot már nem tud etetni obikkal, ha mégis úgy hozná a kedve.
Ha pl megveszi a gf7-et, akkor a 12-32 obi mellé még tud fejleszteni fényerőst, telét...stb.(#44406) sid87 : Még nézd meg az oly e-pl5-6-7 gépeket. Vaku csatlakozható hozzá, vagy kereső.
Kicsit nagyobb, mint a gf7, viszont van bennük stabi. -
sid87
senior tag
válasz
philoxenia #44389 üzenetére
Minden.
(#44391) Throme
Utazgatni amúgy is szoktam, csak most telefonnal fotózom meg egy Olympus VH-520-al. Szóval nekem bőven elég lenne egy alap cucc, hogy kattintgassak párat automatán és néha egy-egy témánál kicsit állítgatva.
(#44390) Warton
Köszi, a Nikon egész jónak tűnik!
-
Balinov
titán
válasz
philoxenia #44355 üzenetére
Nem adták oda, annyira meg azért nem volt kellemes, hogy teloval vegyem fel..
-
szbalogh
addikt
válasz
philoxenia #44308 üzenetére
Bár csak ott tartanék már
-
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia #44290 üzenetére
Lehet, mobilokat nem ismerem Samsung milcre értettem. Leírom a közhelyet és mantrát, nagy kár, hogy elkaszálták.
Nekem volt egy LG mobilom egész jó színek, pocsék dinamika. Bratyómnak Samu edge, egyenletes, egész jó. Most Sony telóm van, 20mp, borzalmas színek, rettentő túlélesítés jó monitoron is értékelhetetlen. Ja meg van egy Lg g4 meglepődtem mert raw képes, Silkypixel egész jó színeket össze lehet hozni! Amúgy konyhában használjuk médialejátszónaktelefonnak számunkra felejtős.
-
80hun
addikt
válasz
philoxenia #44239 üzenetére
Persze hogy jók
Nekem is van még elég sok manuálom is. Meg ugye soknak a képi válága is nagyon redben van.Meg ugye a pikszelkukkolásról is leszokik idővel az ember
-
mikrofon
veterán
válasz
philoxenia #44158 üzenetére
Ez egy jó kis össze hasonlítás! És érdekes is. Mégpedig, hogy a jelenleg a legjobb lencséket a Sony és Zeiss kooperáció gyártja, azonban ennek ára is van. Bár nem minden kategóriában a Sony a legdrágább...
-
törölt tag
válasz
philoxenia #44144 üzenetére
Ennyiből egy kitobis Canon 1200D-t vennék a két meglévő EF obi mellé és mondjuk egy olcsó 50-es fixet. Szerény szett, de talán azzal járna a legjobban, igaz, nem kifejezetten támogatja a street fotózást.
-
monroe8609
aktív tag
válasz
philoxenia #44127 üzenetére
Nem járok.. Vagyis nem a telefonon
hazudnék ha azt mondanám hogy a telon még nem írtam le ezt a szót, de max a haverok közti "betegebb" beszélgetésekben..
-
ggf8600gts
tag
válasz
philoxenia #44122 üzenetére
250.000 Ft -ig bezárólag kellene...
-
ggf8600gts
tag
válasz
philoxenia #44120 üzenetére
Ajánlanál konkrét típusokat, amelyek között érdemes keresgetni?
-
ggf8600gts
tag
válasz
philoxenia #44118 üzenetére
Konkrétan a Panasonic GX80-as képeit néztem, és nekem a JPEG-ek elég sötétnek tűntek módosítás
nélkül. -
krakler
csendes tag
válasz
philoxenia #44112 üzenetére
Hát lehet, bár amikor a pók a levél aljára mászik jól jön a kihajtható lcd, nem kell a sárban hasalni.... Nem vagyok egy mai csirke...
-
haruspex
aktív tag
válasz
philoxenia #44066 üzenetére
Nekem is fájt a szívem. Igazából a videó nem érdekelt, csak már muszáj volt valahogy rendezni a sorokat.
Igen, de az egész legyen nikon 1 méretű
-
jjeahh
nagyúr
válasz
philoxenia #44066 üzenetére
De hát minek t*k*lsz körömpiszok méretű croppos középformátummal, amikor van nagyobb is?...
-
haruspex
aktív tag
válasz
philoxenia #44063 üzenetére
Igen csak mondjuk nem annyira engedhetem meg magamnak, hogy két rendszert tartsak meg, most számoltam/számolom fel a Pentaxot, és az mft kevés fényben még mindig gyengébb. A Cannonál meg igazából nem hiszem el, hogyha kicsit is érdekelné őket akkor nem tudnák megoldani ezeket a dolgokat, csak mivel őket Canon, ezért valamiért nem. A videofelvételük meg kb. pont ugyanez.
-
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia #44063 üzenetére
Pedig elég lenne ha csak annyit tudna mint a több milc gyártó kb. belépő keresős váza. Az ára azért elég ütős, pl A6000-hez, vagy XE2-höz képest amikkel szerintem egy ligában kéne tartoznia.
-
mazsi70
senior tag
válasz
philoxenia #43945 üzenetére
Már a 16-300 is komoly kompromisszumokat kíván tudtommal.
Jól tudod .
-
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia #43920 üzenetére
hát magától nem fog élesre állítani az biztos
-
Neck
veterán
válasz
philoxenia #43684 üzenetére
Javaslom, hogy az ebben, és az előző hozzászólásodban leírtak legyenek érvényesek azokra is, akik kb 70x leírták már, mi bajuk a SELP1650 kitobival, és belinkelték ugyanazokat a vele (bénán) készült, rosszul sikerült képeket, engem ez is ugyanígy zavar / untat. Illetve, kérlek tedd off topicba, mivel nem fotózással kapcsolatosan írtál
Köszi! -
törölt tag
válasz
philoxenia #43684 üzenetére
Bár nem értek vele egyet, de tiszteletben tartom a kérésed, betettem az aláírásomba, ahogy javasoltad.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #43673 üzenetére
1. Mi van most?
Sony A6300
Sony A3000
Sigma 8-16mm
Sony 16-50mm (pancake kitobi)
Sigma 17-70mm f/2.8-4 Contemporary
Sony 18-55mm (kitobi)
Sigma 30mm f1.4
Sony 50mm f1.8
Sony 55-210mm (kitobi)
Carl Zeiss Jena Sonnar MC electric 135mm f3.5
Sigma MC-11 adapter
Godox TT685S vakuk kioldóval
Yongnuo YN-560 IV vakuk kioldóvalNikon 1 S1 + kitobi
Canon 1200D
Canon 18-55mm kitobi
Canon 50mm f1.8 STM2 db. 90 centis octobox, állvánnyal, 125 wattos fénycsövekkel
2. Hogyan jutott ide?
A kompakt és később a MILC-gépek mellett több tükröst is kipróbáltam, de csak az első MILC-gépem, a Sony NEX-5N-t tartottam meg viszonylag sokáig. Több gépet, obit, adaptert adtam-vettem időközben. A NEX-5N-t tartós használatban A5000 követte, de feljebb akartam lépni, így A6000, majd A6300 lett belőle. Sok próbálgatás után kénytelen voltam belátni, hogy a tükrösök alapvetően nem nekem valók, elsősorban a méretük miatt. Pedig a Nikon D7200 nagyon-nagyon tetszett, de józan ésszel be kell látnom: egy ekkorát a legtöbbször nem sétáltatnék.
Szívesen feljebb lépnék, a Sony full-frame kínálata számomra most a csúcsok csúcsa. De itt már sajnos számomra túl méretes darabokról beszélünk és a mostani rendszeremhez képest elég jelentős lenne a méret- és árnövekedés. Lehet, hogy nevetségesen hangzik, de a hozzám hasonló felhasználók vásárlási hajlandóságán már egy pancake kitobival nagyot tudnának lendíteni. Szintén visszatart, hogy az A6300-hoz képest az A7 II gyengébb tudású, az A7R II pedig túl drága (ahogyan az egyébként csodás obik is azok).
Még a Sony full-frame gépeknél is jobban vonz a Fuji, a kisebb méretek és alapvetően két obi miatt. De sajnos tudom jól, hogy hiába esem hasra az 50-140mm f2.8 képeitől, nem fogok egy kilós obit magammal vinni. Az 56mm f1.2 a másik hasonló, itt a lassú fókusszal és a Sony 85-ösének ígéretével próbálom vigasztalni magam, de nem teljes a siker... Szintén piros pont a két jó minőségű kit alapzoom miatt, de erre végülis van jó minőségű, adapterezett megoldásom jelenleg is.
3. Mit szeret benne?
A jó fogású rangefinder vázra felpattintott pancake kitobi a hordozhatóság szempontjából óriási pluszt ad, mert minden nehézség nélkül magammal vihetem egy övtáskában. Az adapternek köszönhetően a minőségi obik nagyon olcsón elérhetőek. A fókusz nem csak villámgyors, de okos és kiszámítható is. Az arcfelismerés és a követő fókusz nagyon hatékony. A szenzor kimondottan jó és jól is húzható. A 4K videó minősége, a videós extrák nagyon erősek. Nagyon jó gép, öröm a használata.
4. Hova lép/fejlődik tovább és miért?
A vlogom fejlesztem elsősorban, mert sokan nézik (erre szolgál a három váz). A hang- és fénytechnikát is fejlesztenem kell. A videós utómunkában is szeretnék fejlődni (van is honnan). A Canon gépre átmenetileg esett a választásom, kíváncsiságból, mivel a korábban megszokott Canon színvilágra vágyó és más, a fotózás iránt érdeklődő kollégákon szeretnék ilyen módon segíteni. Ha nem annyit dolgoznék, amennyit most, szívesen mennék többször várost (épületet), tájképet és portrét is fotózni... Vágyom még a közeli koncertfotózás élményére és a szintén közeli, gyors sportfotókra is.
A portréhoz még egy Sony 85mm f1.8 fog kelleni és a Canon 70-200mm f4-et (IS nélkül) is megveszem, ez utóbbit nem annyira a valós igények, inkább csak a birtoklási vágy miatt.
Az ideális obit a Sigmától várom egy szép mosodájú 60mm f1.4 képében, remélem, teljesül.
5.Mire használja a gépét?
A vlogom a legfontosabb, de messze nem ez a leggyakoribb használat. Sok a tájkép és városnézős fotóm, a női portrém (sajátról
), a családi képem és videóm.
-
topikk
senior tag
válasz
Végre....
-
törölt tag
válasz
Az ajánlót ugye linkelhetem, amikor ilyen gépet keres valaki?
-
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #4671 üzenetére
Jól van na, mostanra leesett. De a régi filmes KF gépeik is 645 név alatt futottak, ha jól tudom.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #4664 üzenetére
Labor is kell ám hozzá!
-
BEE
addikt
válasz
philoxenia #4664 üzenetére
Azzal én is eljátszogatnék !
BEE
-
BEE
addikt
válasz
philoxenia #4662 üzenetére
Persze !
A Pentax kínálata nem olyan bőséges mint a nagyoké, de pl 31/1,8-as
obit meg másoknál nem találsz.
Viszont minőségi "amatőr" obikat a Pentaxnál lehet összeszedni a legolcsóbban.BEE
-
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #4660 üzenetére
Ja, középformátumhoz készültek. 35 mm-es formátumra átszámítva 90-nek felel meg. Ehhez egy KF gép is kellene, lehetőleg Pentax 645.
szerk.: nem konkrét, játszom a gondolattal, mert jó lenne a nagyobb tárgytávolság. De ennyi, egyelőre. Inkább példának írtam, hogy azért van olyan, hogy nincs igazi alternatívája egy-egy objektívnek egy kisebb rendszeren.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #4658 üzenetére
Sose hallottam erről.
Nem derül ki, hogy 1:1-et tud e. Ha a 150-es Sigma helyett látnék egy hasonló képességű alternatívát, még váltanék is rá.
-
hibavissza
veterán
válasz
philoxenia #4408 üzenetére
Jól látható tendenciát vélek felfedezni az általam vizsgált képeken (200 ezer alatti dslr-ek és kitobi).
Oly 420/620 14-40: szép rajz, élettel teli színek/ zaj, zaj, zaj minden 50%-nál több szürkét tartalmazó felületen.
Canon 1000/450/500 18-50 IS: szép pasztel színek, zaj alig/ életlen és grízes-nyúlós majd minden fotó.
Nikon 5000 18-50: szép rajz, zajmentes, élénk színek...mégis olyan élettelen...túl steril.
Sony 200/350 18-70: zajos, élettelen színek, szélen jelentős grízesedés.
Más típusokat nem vizsgáltam, mivel vagy a kereső használhatatlanul kicsi, vagy nincs LV.Szóval ezek a gépek, ezekkel az objektívekkel A/5-ös nagyításra csak jelentős utómunkával alkalmasak. Nos, én ezt szűrtem le. Egyatlen ajánlható típus a d5000 lenne, ha olyan keresője lenne mint a canonoknak. SZVSZ szigorúan.
-
rumos14
nagyúr
válasz
philoxenia #4287 üzenetére
philo, a kolléga helyesírására vonatkozó észrevételeket rád hagyom, van még mit javítani...
-
Hobbbyt
őstag
válasz
philoxenia #4287 üzenetére
Úristen! Tényleg..
Ezt jegyeznem kell.. uj mint amivel bemutatok.. és új mint a vadonatújFránya magyar
Hétfő van na -
venember83
nagyúr
válasz
philoxenia #4221 üzenetére
Nem rossz ötlet.
-
venember83
nagyúr
válasz
philoxenia #4219 üzenetére
Webshop, mindent nagykerből rendelnek, miután valaki megrendelte a weboldalon, valójában üzlethelyiségük sincs, csak közvetítők.
-
kugyu21
senior tag
válasz
philoxenia #3355 üzenetére
A tágabb rekeszre miért van szükség a több fény beengedésén kívül?
A három obit a tesztekben a képminőség terén nagyjából egyformának hozták ki, ezért ha viszonylag korrekt zajszűrés mellett az ISO növelésével is nagyjából ugyanazt az eredmény érem el, akkor jobb választásnak tűnik egy 500d mellé az F4, akár IS nélkül is, lényegesen olcsóbban az F2.8 helyett. -
hibavissza
veterán
válasz
philoxenia #3317 üzenetére
Öööö, izé, akkor nem hátfal, hanem váz, vagy mi, nem vagyok tisztában a fogalmakkal. 17. oldalon tartok. Egyébként erre gondoltam, csak kit-ben:[link]
Ottokar:szóval fém gömbfej.....igaz ami igaz, egy rosszabb műanyagot elroppant az ember idővel, akármilyen óvatos is. Súly is kell, mert lehet, valami aberrált szögben használom...ejj, azt hiszem tényleg igaza van Sten-nek. Inkább halasztom egy kicsit az állványt, pedig már megvolt a tma is: szomszéd macskája pecázza az aranyhalat és elég macerás a vadászó macskán tartani akár 20 perceig a keresőt....
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #3314 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy nem létezik állvány 3 ezerért, hanem hogy amit ennyiért meg lehet venni az nem sok semmit ér. Továbbra is ezt mondom
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #3293 üzenetére
Ebben benne vagyok...
-
BEE
addikt
válasz
philoxenia #3297 üzenetére
Inkább egy M42-es adapterrel mindkettőre ugyanazt az obit kéne rakni,
csak hogy összehasonlítható legyen.
De még akkor is ott van az ártényező, mert az Oly kitben adja a vitaindító
darabot, másoknál meg nem tudok 300mm-es végű kitről.BEE
-
BEE
addikt
válasz
philoxenia #3293 üzenetére
Egy jó kérdés !
Van-e valahol összehasonlítás arról, hogy a nagyobb nagyítás ad-e valós
nyereséget egy 4/3-os jóárasított kitobival az APS-C-ből vágással szemben ?
Már persze gyakorlatban megnézve.BEE
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #3289 üzenetére
Igazából nagyon nincs időm most, de annyira össze-vissza beszélsz most, hogy nem tudom megállni, hogy ne válaszoljak.
"Konkrétan hányszor használtál 600 -as telét, vagy másképpen mikor fotóztál olyat, ami kívánta ezt mindenképp?"
Egyszer sem, sőt képzeld el, nem fotóztam még 1:1-es makróobjektívvel, sem semmilyen felálással, ami 1:1 leképzést nyújtott, nem fotóztam még 18mm alatt sem ultranagylátóval. Ez vajon azt jelenti, hogy nincs szükség ezekre? Hogy nem kell senkinek, nincsenek olyan nem is kevéssé népszerű fotózási területek ahova kell? Egyáltalán hogy jött ez ide? Idáig ne süllyedjünk, mert méltatlan.
"Alapvetően a kiindulási alap az Olyk állítólagos előnye a kétszeres crop miatt a többi 1,5 és 1,6 -os cropjával szemben. Erre már csak azt tudom mondani, hiszem, ha látom."Ezen nincs mit látni, van ahova a kisebb crop előny, ez egyértelmű, a kiindulási alap meg az volt, hogy baromi olcsón lehet 600mm ekvivalenshez jutni, ami bizonyos felhasználásokra eléggé előny a 450mm ekvivalenshez képest. Ha ezt te nem hiszed el, ne hidd el. Ha azt sem hiszed el, hogy más lesz a gyújtótávolság, ne hidd el. Ha nem hiszed el, hogy a más gyújtótávolság valóban azt jelenti, hogy távolabbról képes közelhozni dolgokat ez a rendszer, akkor ne hidd el. Ettől még így fog működni, és nem fog megváltozni ez senkinek a hitétől.
"Nem volt szó sehol arról, hogy a digitális zoom kiválthatja az optikait"
Arról volt szó, hogy ha kivágod a 15MP-es APS-C-s szenziorral készült képből ugyanazt, amit a 12MP-es 4/3-os mutat, akkor az ugyanaz lesz, így nincs előnye a nagyobb ekvivalens gyújtótávnak - ez pedig a digitális zoomolás egyenlővé tétele a valódi optikaival, akárhogy nézem. Elhiszem, hogy családi albumba, meg 10x15-be nyugodtan lehet vagdosni. Nagyobba is lehet. De nem ugyanaz ettől még a dolog és ne is tegyük azzá."A LiveView is igenis kell, ha lehet, statikus témánál gyenge fény mellett nagyon is jó, legalábbis nekem a kompaktnál tapasztaltak szerint. A komponálás szabadsága nem sérül ha nem a keresőn komponálok szerintem mivel mint írtam a képet állványról készíted ez esetben általában, ott viszont csak a direkt napsütés, ami az LCD-t éri lehet gátja ennek."
Persze, sokan örömmel komponálnak LCD-n, sőt nagyobb örömmel, mint valós keresőben, ezzel semmi baj nincs. Csak én (és nem csak én, hanem még azért páran) agygagyit kapok az LCD-n való komponálástól, ennyi az egész. Nem hiszem, hogy olyan ritka szindróma lenne, és azt sem, hoyg megérthetetlen.
"3284 nem ugyanaz, a makrofelvételek ritkán nem érhetők el más módszerrel, próbálj közgyűrűvel vagy előtéttel telézni, nem is beszéltünk még akkor a mélységélességről."Itt szó nem volt arról, hogy más módszerrel elérhető-e valami, vagy nem érhető el, ez most lett erőszakkal berángatva a témába, hogy felhozhassad érvként, miközben semmi köze semmihez. A lényeg az volt, hogy olyan erővel, hogy vagdosással jobb telét kapunk, vagdosással jobb makróleképzést is kaphatunk, ennyi, nem több. Ez nem mellesleg így is van és akinek tetszik a módszer, annak tetszen. A mélységélességről meg mesélhetsz, hogy jön ide
"Igazából ennyi erővel minek a 600-as tele, közelebb kell menni és kész. Madaras fórumtársak megerősíthetik, hogy a legerősebb tele sem pótolja a lessátrat stb....."Ez meg hogy jön ide? Lessátor, sétálás, ilyesmi? Tudok jobbat, sokak szerint a tobnhal finomabb, mint a lazac. Komolyan. Na, pont ennyi köze van a témánkhoz.
Szedjük már össze a gondolatainkat és ne írkáljunk olyasmit, ami sehogy nem kapcsolódik ahhoz, amiről beszélünk. -
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #3289 üzenetére
Én is ki tudnám használni a LW-t. Épületfotózásnál sötétben pl. jól jönne, különösen, mert a keresőben nincsenek segédvonalak. Jó dolog az.
Én a digizoomot utólag a kész képen szoktam használni ellenőrzésre.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #3281 üzenetére
Amúgy a makrós példa nemhogy teljesen rossz, hanem teljesen jó volt, hisz egy gyenge makróképességű objektív képének is kivághatjuk a közepét, és kapásból nagyobb lett a téma a képen, jóval jobb nagyítású makrót kapunk és ugyanúgy láthatjuk azt is a liveview-vel - teljesen ugyanaz a kaptafa, mint a telével. Mégis furán hangzott, nem?
hibavissza: nincs mit.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #3281 üzenetére
"Mindkét gépen van LiveView, tehát azon komponálhatsz"
Ezt ugye te sem gondoltad komolyan? Most ezen nem tudok, hogy síjrak vagy nevessek, de inkább azt mondom, hogy nem kössz, kihagyom. A DSLR-re váltásom egyik oka pontosan az volt, hogy félelmetesen utáltam egy LCD-t bámulva komponálni.
No mindegy, legyen. Tényleg arról beszélünk, hogy mennyire jó ez a modern technika, képzeljük el, volt, hogy csak négy megapixeles volt egy APS-C gép, most meg 15, ha erre a 15-ösre felcsatolunk egy 300-as telét, abból kapásból isten tudja hanyas lesz, ha csak a középső 4 MP-t használjuk ki, ja és a liveview-vel meg pont azt a részt láthatjuk, amit majd kivágunk. Ez remek, de egy ehhez hasonlót már feltaláltak kompakton, úgy hívják, hogy digitális zoom. Azt hiszem nem mondok túl földtől elrugaszkodottat, ha úgy tippelem, nemsokára a DSLR-ekben is meg fog jelenni ez a funkció és liveview-vel boldogan fogják használni a népek és kapásból lesz az 55-200-as obival 900mm ekvivalensük, a 24MP-es APS-C szenzoron agyoncroppolva és lehet hülyén nézni arra, aki a kisebb felbontású gépére veszi a nagyteléket ezen megoldás helyett...
Nekem ez nem begyere, de mindegy, ez az én egyéni ízlésem dolga. De azért ne keverjük össze a digitális zoomot az optikaival és a valós, létező látószögünket, avagy ha jobban tetszik kisfilm ekvivalens gyújtótávunkat egy otthon vagdosással elérhetővel - nem, nem lesz egyenértékű. Nem egyenértékű, mert liveviewre van szorulva az ember, akkor is, ha kiveri a ragya az LCD-n komponálástól (vagy pedig nem azt látja a keresőben, amit kéne), nem lesz ugyanaz, mert feltételeznie kell az embernek, hogy a bőőőven túlzsúfolt CCD-jének (vagy CMOS-ának) minden pixelét ki fogja rajzolni az objektív, holott ez a feltételezés minden bizonnyal úgysem fog teljesülni (a jól dolgozik 15MP-n nem teljesen ezt jelenti) és egy 6 MP-re vágott EOS 50D képe, meg egy vágatlan kép az EOS 10D-től aligha lesz ugyanolyan részletgazdagságú, plusz otthon vagdoshatunk a képekből. És valahogy még a legelvetemültebb gyártók is külön veszik a digitális és optikai zoomot, miközben azok, akik ismerik egyik és másik jelentését is, a digitálisat nagy ívben ignorálják. És igen, maga az elv emészthetetlen lenne számomra... kiváncsi lennék még hányak számára lenne az. Azért egy forumtársról legalább tudok, aki ha ezt olvasná, akkor eléggé elszörnyedne és borogatnia kéne magát
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mesterséges intelligencia topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Vicces képek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- További aktív témák...
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged