-
Mobilarena
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2025 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
Am2/3 ugyanaz, az ok, de 939-nél úgy rémlik valami más volt és a honlapon írja is a 754/939-et, meg 940-et..de azon vagy a 939-es opteronokat érti vagy am3-at? Nekem volt ilyen hűtőm és teljesen korrekt apróról véve, bolti árát tényleg nem éri meg
Jelenleg viszont nem sok választásom van, LP házba kell hűtő és ide pont jó lenne, max x3-at kell hűtenie alapórajelen alulfeszelve vagy az x2-met, azt meg a gyári is lehűti 1000rpm körül load-on, de nekem hangos, 1ébként alig van hangja.
szerk: Az enyémet haver vette meg és úgy rémlik nem ment fel az am2 lapra és nem is tudtunk hozzá venni lefogatót, de lehet rosszul emlékszem.
-
-
kiSSrac
tag
-
_Drox_
csendes tag
Köszönöm szépen!
A Mugen2 igen szimpatikus, még az ára is jó, csak a méretei miatt aggódom, Gigabyte GA-MA790GP-DS4H alaplapom van, és a karikázás miatt aggódom, a memória miatt kevésbé, 2x geil ultrám van, szerintem befér mert 2 mm-el nagyobb csak mint pucéran, max átrakom a másik 2 slotba, de az alaplapon lévő borda kissé aggaszt.. Jól sejtem, hogy kaphatom ki az egészet a hűtőcseréhez?
-
kiSSrac
tag
Nem a Mugen 2-re mondtátok hogy macerás a felszerelése? inkább adok érte még 2-2.5k-t, aha sokkal könnyebb, meg az még a kérdés hogy rálóg-e az Geil Evo 3*2GB RAMra valamelyik...mert azok már passzív hűtésesek és így magasabbak...
az alaplap ASUS P6T SE...
múltkor valamiért a Corator DS-nél kötöttem ki, csak egy megerősítés kéne hogy az jó, csendes (ezekre elvileg pozitív a válasz), rámegy-e, nem zavarja-e a memória, és magasságba belefér-e a Cosmos S-be (elvileg ezen a szűrőn is átment) tehát igazából csak a memória a kérdéses...
-
mijos
senior tag
Most 4 vagy 5 fok ide vagy oda. Kint sincs már túl meleg, meg a HAF-omban is elég hűs az idő. Most is az alap cpu hőmérséklet 27( húzva ) és ha ehelyett 33 lesz az se fog zavarni. A jelenlegi AC Freezer extreme-nél lehet gyengébb lesz 2-3 fokkal, de kisebb lesz + egyszerűbb lesz ventit cserélni!
Freezer 7 pro csak lga 775-re jó nem? ergo: nehezebb eladni. -
proci985
MODERÁTOR
ez megy onba, ha szerintetek mégse tartozik a témához, akkor offolom... szűk a határ, de erősebb hűtőknél ez is érdekessé válik
tegnap tesztelgettem IBTvel, kupak és a magok között 1 fok különbség volt 28fokos deltaT érték mellett, 21es szobában, 49(50/50/50/50)es fokokkal. proc (q66g0 3.0@1.200) és hűtő (IFX14) políros, bár a polírozás óta eltellt kb két év, pár icipici karc már van a hűtőn (és el is színeződtek). paszta minimális MX2 (annyi, hogy a csavarokat eltávolítva oldalirányba kell a hűtőt leszedni, mert ráragad a procira). viszont ezt biosból mértem. elvileg a kupak fokra pontos (volt erről egy cikk), magoknál max 5 fokos félremérés lehet. link, pdfben.
még anno 2007es keltezéssel voltak tapasztalatok, amikor próbálták leszedni a kupakot q6600ról, gyakorlatban 1-3 fokot tudtak vele nyerni (vagy sem). ami kb megegyezik egy polírozással. mondjuk ennél a kísérletnél pont egy TRUEt használt a mérő, ami IHS nélkül nem biztos, hogy jó ötlet... és függőleges lappal tesztelt
az oka a dolognak annyi, hogy az intel féle kupak és magok közötti vezető anyag nagyon jó hővezető. pontosabban a forrasztás sokkal jobb hővezető, mint a paszta. tehát hiába nincs direkt érintkezés, az IHSel gyakorlatilag megnöveli a magok hőátadó felületét, ezzel is segítve a meleg eltávolítását a magokról.
a miért van különbségre meg csak ötletem van (egy jobb procihűtő is hideg/langyos marad rendesen szellőztetve, mégha a proci meleg is, hiába remek a hőátadás), de amíg nem konzultálok a Giber féle fizikakkönyvvel, addig ezt nem írom le. prime méréseim voltak magasabb órajeleken is, ott a fix három fok a kupak-1-2 és a 3-4es mag között megmaradt (miközben a deltaT duplájára nőtt, és a három fok különbésg 1600as és 2000res ventivel is megvolt az eltérő hőfokok ellenére), az IBTvel ez valszeg ugyanígy kiegyensúlyozódna. tehát valszeg magasabb órajeleken is ugyanúgy 1 fok körül maradna a különbség a magok és az IHS között.
FehérHolló: hát, a gépészek szerintem sikítanának, ha előadnád, hogy moduláris (leszedhető a főzőegység
) felépítésű hőcsöves hűtést akarsz, ami tud kávéfőzőként is funkcionálni, de főzőlap nélkül is megoldható vele 65W elvezetése. bár szép mérnöki feladvány lenne, az tény
-
FehérHolló
veterán
Azért az erősen procifüggő, hogy mikor veszi vissza az órajelet és mikor kapcsol ki. Úgy elfogadom, ha az asztali C2D-ről beszélsz.
A többiben egyet tudok érteni. Még talán annyi, hogy a kupak és a mag között már 1°C-os különbség is csúnya lenne 100-as maghőmérséklet mellett. Tehát nincs akkora hőveszteség, hogy számottevő legyen a kupak-hűtő veszteség mellett. -
smiti
veterán
-
Roliiii
aktív tag
sajnos penge nincs a közelembe, az a furcsa hogy kb 3 honapos a paszta ami rajta volt és máris igy összegyogyult. probáltam feszegetni, de mégmindig semmi, megse mozdul csavargatástol se adja meg magát. Kezdek kétségbe esni hogy örökre egyek lesznek vagy megsérül a proci a probálkozások alatt
-
proci985
MODERÁTOR
és jól is hűt.
backplatevel egyetlen baj, hogy ATX lapokhoz csak felfelé fér el, ami alsótápos házaknál azt jelenti, hogy nem biztos, hogy befér. CM690nél konkrétan a memóriák fölé kellett behajtani, hogy be tudjam rakni, de úgy meg a felső csavarokat nem lehetett meghúzni (ventistül 1.2kiló a hűtő, tehát ez hosszú távon nem volt járható út). jelenlegi revíziónál emiatt is nem adnak már backplatet. viszont szellőzés nélkül is hozott 2-3 fokot, ami ebben a kategóriában már eléggé jó teljesítmény.
ilyen beépítve a gépbe. a kis venti a sarokban egy 120as, referenciának a méretére. a kábelrengeteg meg... sok eszközöm volt, és gyorsan kellett beépíteni -
-
Henk
veterán
Nagy általánosságban nem is számít de mikor valaki linkeli a hűtő teszteket aztán az első meg az utolsó között van 5-7 fok meg 10k különbség és az ember azon tanakodik melyiket vegye akkor egy olyan paszta ami hoz 5 fok javulást, mindezt aprópénzért egy hűtő árához képest mégis nagyban befolyásolhat. Amúgy nekem is szimpatikus, hogy jól kenhető legyen pedig egy ideje már nem is kenem el.
Tubica: ha nem értessz hozzá vagy nincs ilyen ismerősöd akkor egy közeli számtech boltba. Ha erre nincs lehetőség akkor meg békélj meg vele, hogy ilyen. Ha jó a pasztázás meg a hűtő is jól van fent nem lehet gondja akkor csak a mért érték nem jó.
-
Tubica
senior tag
Bocs hogy beleszólok a vitátokba
Ma raktam bele a procit. Újra is lett pasztázva, a hűtő jól van a helyén.
Hajnali fél 6-kor még jó volt a szenzor, akkor most mi lett ? Megbolondította a proccsere ?
Amúgy most meg a 13.5-ös szorzó helyett csak 13.0-ás van, ez miért lehet ?
Esetleg azért, mert a feszültséget lejjebb tettem ? -
gooool
őstag
Hát ha megcsinálta azt ami ajánlottam,vagyis újrapasztázta rendesen a procit,akkor már tényleg nem tudok mire gondolni.Procifesz Normalon van,CPU Fan Voltage-on,proci remélhetőleg szépen újrapasztázva,hűtő rendesen a helyén...nem tudom,ennél egy gyári megoldás is jobb hőfokokat produkál.
-
laci984
csendes tag
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget.
A talpon lévő pasztát már nem kell olyan alaposan elkenegetni? néztem pár felvételt, hogy milyen óvatosan és precízen kell elkenni a pasztát, de ha a freezer talpán már gyárilag fent van, akkor nem sok mindent lehet csinálni.
Nem érdemes azt inkább leszedni? Elnézést, ha buta a kérdés, de a pasztázást olyan "csoda" témakörbe helyezik. Ehhez képest amikor először összerakták a gépet csak rányomtak a CPU közepére és rátették a hűtőt.
Mégegyszer köszönöm! -
mclaren777
senior tag
A gyári feszültség fölé biztos nem megyek.
Eleinte alulfeszelve menne 2.8-on, később (reményeim szerint) alapfeszültségen 3.5 Ghz-en. (ha nem jön össze akkor kicsit lejjebb).AC Freezer 64 Pro PWM azért tetszene mert ahogy olvasom halkabb mint CM TX3.
Hyper 212+-t meg most úgy látom nem kapok az I***-ban. Freezer 7 Pro rev 2.-t szintén nem, bár lehet nincs is sok különbség közte és a 64 között?
Egyébként is tetszik a 64 ventije hogy ilyen keret nélküli. Lehet ez még kicsit hűtene a MOSFET-eken, a RAM-on és az IGP-n is?Gyártó 130W-ig ajánlja, az Athlon meg 95W-os elvileg. Én ezt venném inkább ha halkan és megfelelően hűvösen tartaná a CPU-t.
-
Integra
titán
vagyis ezek a rev.c-hez extraként rendelhető lefogatók, de jóval erősebbek, stabilabbak, mint amivel szerelik?
Henk: thx, tökéletesen elég nekem a fém clip a ventihez. ráadásul talán egy fokkal jobban is tisztítható a portól a cucc, a műanyagba sokkal több ragadna meg.
akkor a 120p-t veszem hozzá, de mind pwm-es lesz, mert az alaplap támogatja, mindent lehet szoftverből állítani egységesen, vagy külön-külön.
de azért rúgja meg őket a ló, hogy a thermalright-ot nem tudom ugyanazon a helyen venni -
Ragga.Bob
tag
Értem, hogy érted, de ő arra kérdezte, hogy a házban hogyan helyezze el a venitket, te meg a DS-re írtad, hogy hogy szerelje fel. Abban igazad van, hogy a DS-re úgy kellene szerelni, ahogy te írtad, de a házba másként érdemes tenni, úgy, ahogy én írtam. (későbbi hszében betette a képet, az egyértelmüsíti, hogy ő a házra dondolt.)
Én így értelmeztem, de bocs, ha félreérthető voltam -
pincehely
addikt
Így képzelem a dolgot!
Az első ötletem nekem is az volt, hogy a gyengébb légszállítású ventit teszem a ház elejébe.
Arra is gondoltam, hogy a ház tetejében lévő két venti csak rontana a hatásfokon, ebben a felállásban, de legegyszerübb, ha letesztelem.CM 690-es házam van, így a felső kettő közül az egyiket tehetném alulra is, a másikat oldalra, esetleg maradhatna az egyik fenti a helyén.
Ötletek? -
Ragga.Bob
tag
Bocs, de a DS első fele azért ritkábban lamellázott, mert a ventik szívó hatása sokkal gyengébb, mint a fúvó. Ha elől is azonos lenne a lamellázottság, akkor azt az oldalt nem tudná lehűteni a hátsóval azonosra, másrészt akadályozná a venti légellátottságát. (Nem mintha ezeknél a kis ventiknél sokat számíta. Ipari méreteknél már igen.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja, hogy a fórumozóknak segítséget nyújtson processzor léghűtések kiválasztásához. Kérdezés előtt kérlek töltsétek ki az összefoglalóban szereplő 6 pontos kérdéssort, amivel az ajánlást segíteni tudjátok. Ebben a topikban nem foglalkozunk kompakt vízhűtésekkel (AiO).
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged