Hirdetés
-
Mobilarena
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz Csabi1984 #99809 üzenetére
AMDnél 8 magos chipekből raják össze a procit, vagyis a 12 magos az 6+6 mag.
Játékoknál fontos a magok közötti késleltetés és ha nem elég 6 mag, és elkezd kommunikálni a 2 chip egymással, az lassulást okoz. Emiatt nem javasolt 12, de 16 magos sem igazán játékra. Van pár nagyon CPU intenzív játék ahol ha ki tudja használni a 12 magot akkor ott előnye lesz, ezek leginkább strat játékok. Máshol meg kb egy szinten lesz a 5600x-el kb. Szóval kérdés mire kell. -
Ribi
nagyúr
válasz Freddzger #99725 üzenetére
Nincs pormentes ház. Léghűtés a nevéből adódóan levegővel működik. Ez a levegő ki be áramlását magában foglalja, nem csak a házon belüli keringetését. Vannak házak jó porszűréssel. Nekem 8 venti szívja be a levegőt, előtte meg csak egy szúnyogháló van. És mivel ennyi venti van, lassan járhatnak és így viszonylag lassú áramlás is sok levegőt visz be, cserébe a por nagy része megakad a viszonylag ritka szúnyoghálón is. Nekem is van egy "csendes" házam amin alig van rés + belső szivacsozás, de az egy foskupac, mert pont a kis rés miatt a ventinek nagyon kell dolgoznia, hogy elegendő levegő bemenjen a házba. Szóval az ilyen kis rés van csak elől házak pont a halkság ellen dolgoznak. Lehet halk ha nincs benne csak mondjuk egy IGP-s proci, de VGA mellett ezek a legszarabbak. Nyilván egy jó ház nem olcsó, csak próbáltam megvilágítani, hogy lehet rosszul gondolod mi egy halk és jó ház lényege. (Pont ezért csináltam faházat, mert hát a gyáriak nem voltak megfelelőek, vagy drágák vótak).
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz TechN7ne #97613 üzenetére
Igen, ez az óriási minőség nálam abban csúcsosodott ki, hogy a gyári venti olyan szar volt, hogy rázta az egész házat és vennem kellett egy másik 14-es ventit. Amit persze nem lehetett felrakni a gyári lefogatóval, mert a lefogató nem a szokásos 14-es helyre voltak méretezve, hanem 12-re.
Amúgy olyanokat állítasz amit nem tudsz te sem bizonyítani, csak hasraütés szerűen nyomod a baromságot.[ Szerkesztve ]
-
-
Ribi
nagyúr
válasz DravenMoral #96864 üzenetére
első felállásban 4 be 2 ki, másodikban 3 be 3 ki. Nem lehet, hogy az elsőnél csak a ventik ki/be arányával volt a gond?
-
Ribi
nagyúr
válasz vezeralmos2 #96800 üzenetére
"Az ikertornyos kialakításhoz már 3 ventilátor kellene, hogy hasonlóan hatékony legyen mint egy szimpla torony két ventivel." Miért is?
Legtöbb 2 tornyos hűtő is 2 ventis. -
-
Ribi
nagyúr
válasz Wasquez #96317 üzenetére
Ha a paszta 10 éves, akkor azért nem melegszik a borda, mert a paszta már inkább szigetel mint sem vezet. Pasztázd újra és nézd meg megint.
A hőcsöves részt nem is értem mire gondolsz.
Tanulmányozd a hőcsövek működését és megérted.
Mi lenne szerinted az ideális kialakítás?[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
Eredetileg alu talpas hőcsövesről volt szó, és abból szerintem nincs alu talpas. Sima alu blokkos van az biztos, de ahol már hőcső van ott aluval talppal már csak nem szórakoznak.
#96285Zamma: Háát az már szerintem a ház szellőzés számlájára írható probléma. Biztos beleszól, de én azt már egy másik probléma következményének veszem és külön kezelendőnek.
-
Ribi
nagyúr
válasz Wasquez #96281 üzenetére
Nem csinálnak alu talpas hűtőket, az nikkelezett réz általában.
Q6600-ből szerintem 2 féle volt 95 meg 105Wos. Régen könnyebb volt hűteni a procikat a nagyobb csíkszélesség miatt. Mostanra a fogyasztás csak részben tükrözi a hűthetőséget. Szerintem az 13500 még nem vészes, illetve attól is függ mennyire zavar a magas proci hőmérséklet. Mert ha nem zavar a 80+ akkor azért elég egy kisebb hűtő is ami azért fog visítani. De a forumon elég sokan meglátnak 70 feletti hőmérsékletet és máris pánik alakul ki. 13500 proci elengedi 154Wig ha hőmérséklet engedi, illetve ha a lap úgy van beállítva, akkor x idő múlva visszaveszi ezt, vagy marad annyin. Szóval többet eszik mint a Q6600, de attól is függ mivel terheled.
Szerintem próbáld ki aztán kiderül. -
Ribi
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz warezxts #94801 üzenetére
Nem video kártyától függetlenül eszik ennyit. Ennyit eszik pontosan a tesztben szereplő rendszer esetén pontosan az ott szereplő játékok esetén. Hogy mennyit eszik más játékokban, azt a fene tudja. De ez ad egy általános képet arról, hogy kb mennyit eszik. Ha fellősz mondjuk egy procit durván terhelő játékot, előfordulhat hogy a proci max TDP keretét megeszi, de nagy általánosságban ez nem így lesz. Általánosságban valszeg elég az a hűtő ami van. De nézheted progival játékok alatt mennyire melelegszik a proci és hallgathatod, hogy az mennyire hangos. Ha nem tetszik csere. De előre értelmetlen hűtőt venni, szerintem.
-
Ribi
nagyúr
válasz warezxts #94799 üzenetére
Szerintem atttól függ.
Mármint játéktól, 50-130Wig eszik, gondolom még tovább is esetenként, de bőven nem eszetlen sokat. Próbáld ki és kiderül hangos-e. Előre semmiképp ne vegyél hűtőt. -
Ribi
nagyúr
Nem lehet eltérés, mert a lefogató keret mindegyiken ugyan olyan.
Elvileg: 7.781 ± 0.335 mm -
Ribi
nagyúr
válasz Dißnäëß #94270 üzenetére
A kérdés, hogy mire kell ilyen proci erő. Játszani úgysem fog senki ezzel a géppel. Támogatva az RX550 nem igazán lesz túl sokáig, talán már 11 sem támogatja, hát még tovább. VGA sem azért kell, mert erős, hanem mert tud funkciókat. És sajna egyre inkább úgy néz ki az alsó ház IGP only. Bár most Intel kb a legjobb ebből a szempontból úgy emlékszem DVGA terén. Szóval nagyon előre nem tudsz tervezni. Vagy "szerencséd" lesz a választással, vagy sem. Szerintem azt csinálsz amit akarsz
-
Ribi
nagyúr
válasz lenongreen #94220 üzenetére
Háát igen is meg nem is, az a hűtő biztos nem lesz halk, de valszeg nem lesz throtling.
Jóval nagyobb hűtők is néha szenvednek, mert a nagyon pici proci mag hiába csak 65Wot vesz fel(ami amúgy 88W a PBO miatt) , a pici felülete miatt nehezen adják át a hőt és bármit is raksz rá, melegedni fog mint álat. Én hűtőmre is 220W van írva, de emellett is ha huzamosabb ideig fullra terhelem, megközelíti a 70 fokot.
Szóval ez a hűtő valszeg nem sokkal jobb mint a gyári. Ha csak nem vagy hely szűkében nem ilyen kialakításút vennék. -
Ribi
nagyúr
válasz -Faceless- #92600 üzenetére
12900k-t ha tényleg meg van hajtva, kb csak vízzel lehet hűteni.
240W mellett a NH-D15 is 90+ fokon hajtja. -
Ribi
nagyúr
válasz yle_greg #92320 üzenetére
CFM általában a venti adata, nem a hűtőé.
Hűtőből valószínű top flow kialakítású lehet a jó.
Kérdés az is, hogy a dobozban merről merre "fú a szél".
Top flow ventivel az alaplap hűtése is egyrészt megoldódik, de akkor is kell valszeg oldal irányú venti is pár. Szerintem nem kell vízhűtés, de teljes magasságban majd kiderül mennyire férsz el 10 centibe.
Keress rá pár SFF computer build-re, és nézd meg miket használtak. Azokból kiderül, hogy van-e ami hasonlít az elképzelésedre és akkor nem kell neked feltalálni spanyol viaszt.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Vistaboy #92265 üzenetére
Annyira azért nem kellene hogy rossz legyen. Lehet nem a legjobb vízhűtő, de hozza a legjobb léghűtő szintjét. Nem lehet, hogy fogy belőle a víz, vagy más gond van?
-
-
Ribi
nagyúr
válasz Fr@nkieWilde #88899 üzenetére
Ahh, nem lapoztam...
Bár talán ez is hasonlít, de valami 9 szerias lesz. Ahogy nézem már "ki lett találódva".[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz slaci007 #87974 üzenetére
Azt hiszem tényleg nagyon nem vágom ennek a procinak a dolgait
Beállítottam rizsamasterben 1.35V-ot, felraktam minden magot 4175-re, (mert a csuszka oda ment épp) és simán lefut a cine20. Nyilván nem streszeltem sokat, csak megnéztem.
Tényleg nem értem akkor miért ad 1 magot terhelve 1.45-1.47Vot 4.2G-hez.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz slaci007 #87974 üzenetére
Sokan írták, hogy csökkentették a feszt, csak épp a teljesítmény is úgy csökkent. FX-nél is ez ment, hiába csökkentetted a feszt, IBT alatt jól látszódott, hogy mennyivel kevesebbet tud. Szóval alacsonyabb fesz alacsonyabb hőfok alacsonyabb teljesítmény és csak látszólagosan marad a freki.
4G-n nálam is kb 1.35V-ra veszi vissza a feszt, csak épp 1 szálon kell neki több. Szóval nem igazán vagyok előrébb.[ Szerkesztve ]
-
-
Ribi
nagyúr
válasz redingitell #86898 üzenetére
Attól függ milyen fülvédőd van
-
Ribi
nagyúr
Keresnék egy ventit a Brocken 3 bordára, mert a gyári az xar. Magasabb fordulaton eszetlenül rángatózik és rázza az egész házat és hangos.
Szóval kellene egy 140-es venti pwm, max 1000rpm és felette, csöndes.
Néztem a BQ pureqings 2-t, az jó lenne?
Valszeg az 1000-es, mert a felett szerintem nagyon hangos lenne.
Esetleg más javaslat? 3-4(-5)k körül. No rgb.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz fojtviki #86159 üzenetére
Sosem jött hőcsövessel, régen rézmagos volt, de mostmár teljesen alu az egész.
Cserébe kicsit gyorsabb a venti, hogy kompenzálják a rézmag hiányát.
Pontosítva vapor chamber volt benne.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Neil Watts #86157 üzenetére
Elégnek valszeg elég, csak ahogy nézem kell venned hozzá AM4 lefogató kitet.
-
Ribi
nagyúr
válasz BennyRay #85013 üzenetére
Ha már úgy is van bent 2 venti, a procit totál értelmetlen "passzívan" hajtani.
Lehet elmegy úgy is, de minek. Jóval alacsonyabb lesz a hőmérséklete ha van venti a bordán, cserébe nem lesz hangosabb a rendszer.
Bár ahogy nézem ezt a házat, egy nagy hűtő kb. a táp "arcában van" és lehet tényleg értelmetlen oda még venti. -
-
Ribi
nagyúr
Pár fokkal valószínű, de 2x annyiba kerül.
Ezen teszt szerint nem sokkal leszel vele előrébb, bár nincs benne a BQ, de hasonlóak vannak.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Sirandrish #84388 üzenetére
Háát ha tudsz várni akkor lehet érdemes. Lassan szivárognak majd a tényleges eredmények. Ha a pletyik igazak, akkor IPCben is sokat erősödik, illetve frekiben is megy fentebb (újabb pletyik szerint is és szerintem is hülyeség az 5G, de olyan 4.5G meglesz). És akkor biztos retek drága lesz az 3rd gen, mert mindenki azt akar majd. Meg nem lesz készlet. Szóval mindenképp megszívjuk
Na de ez hűtő topik, ezt nem itt köll kitárgyalni. -
Ribi
nagyúr
válasz Sirandrish #84386 üzenetére
Kérdés az, hogy a TDP itt nem fix fogyasztást jelent. Vagyis ha az alaplapon kikapcsolod a 95W korlátot, akkor kb addig túzza a procit amíg azt megfelelő hőmérsékleten belül tudja tartani. Vagyis egy bazi 2 tornyos hűtővel megemeli a feszt is és mind a 8 magon tudja tartani a 4.7G-t (kézi tuninggal szerencse esetén 5-5.1G is), de ekkor tényleg megeszik 160-180Wot. Ez automata tuning. Ha a halkság a szempont mondjuk, akkor marad a 95W korlát és hiába tudna menni gyorsabban, nem fog. Mondanám, hogy ha már telik ilyen procira, akkor nem árt rá egy rendes hűtő sem. Illetve ha úgy döntesz, hogy had szaladjon amíg bír, akkor bizony egy erős alaplap is kell alá ami ténylegesen tud leadni 180W-ot. Van pár teszt elvileg tuning lapokról, amik mégis túlmelegednek ha tényleg meg van hajtva a proci. Alap 95W-os beállításon persze mindegyik maximálisan kiszolgálja.
Másik, hogy mire is kell a proci. Mert annyi sérülékenységes hír van mostanában, hogy gyakorlatilag 9900k-ban a HT lassan inkább hátrány mint előny. Játékra kb. egyszerűbb venni egy 9700k-t. Ha meg valami alkalmazáshoz kell, akkor érdemes teszteket átnézni, mert könnyen lehet, hogy egy 8 magos AMD-vel (ténylegesen jól működő HT-val ) előrébb lennél árban és teljesítményben is. Bár ez már nem hűtő kérdése.
-
Ribi
nagyúr
válasz Sirandrish #84384 üzenetére
Attól függ mennyire akarod tuningolni. Ha be van állítva a 95W korlát akkor is 4.7G-ig boostol 6 mag használatáig. Csak akkor kell tuningolni, ha folyamatosan mind a 8 magot terhelni akarod. Amúgy viszont nagyon sok esetben alig van különbség 95W korláttal és nélküle. Mire használod és az valószínű hány magot terhel?
Sokan az intel fanokat szapulják, de kezd igencsak elszaladni az Intel héterekkel a ló és totál hülyeségeket hordanak össze, mert most ez a trendi.
Bezzeg aki FX-et hajt 4.5G alatt az idióta, az persze kit érdekel, hogy ott bőven 150W felett eszik. Ha meg 5G-n 200W+ fogyival akkor te vagy a császár. De ha ezt Inteles csinálja akkor Intel szar, mert sokat eszik. Érted a logikát ugye? Mert én sem...[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Speed® #84302 üzenetére
Der8auer szerint igazából semmi értelme ilyen finom papírral tükörre simizni a procit.
Illetve bőven lentebbről érdemes indítani, hacsak nem fél napot akarod simogatni 400-on.
De a 9600-at tényleg nincs sok értelme lapolni, hacsak nem ténylegesen nagyon elcseszett a kupak. -
Ribi
nagyúr
Az eredeti 3900-as fordulatot is tud, amihez lényegesen több áram kell.
Noctua lassabb, ezért kevesebbet eszik.
Nem ismerem ezeket, de lehet ha az alaplap nagyon más értékeket kap vissza mint amire számít, akkor nem is működik.
Illetve ha próbálja a ventit felpörgetni 3900-ra, de ugye ezt nem tudja egy sima venti akkor csak áll és néz.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz GumiMaci85 #83865 üzenetére
Eléggé boltja válogatja mi merre mennyi.
Gondolom aquaban nézted először és AMD-re szürtél mert úgy tényleg csak cryorg van 8 és 12 között. (de e csak tipp )
De ha univerzálisra akkor kiad jó sokat.
CM 212, Alpenföhn Brocken 2 PCGH, Raijintek Themis, Be Quiet! Pure Rock...
Van sok, ezeket csak úgy beböktem.
Esetleg keress olyat ami mar AM4-re is mellékel lefogatót.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz GumiMaci85 #83863 üzenetére
Nem fér bele egy rendes 120-as ventis hűtő?
A 90-esek kicsit kevesek ennek. -
Ribi
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz KillerKollar #82478 üzenetére
4k-ban lehet nincs is sok értelme cserélni procit
Kipróbálod és ha nem jó akkor majd ráérsz gondolkozni ezen. -
Ribi
nagyúr
válasz KillerKollar #82476 üzenetére
95W korlát mellett hasonló hőmérsékletek lesznek mint a mostani procival.
Ha nincs bent a korlát akkor lehet lesznek magas értékek. Kérdés mire használod és az beterheli-e az összes magot. -
Ribi
nagyúr
Akkor felesleges újrapasztázni.
Probléma, hogy a procinak bármit kell csinálni, konstans 100%on megy.
Akkor meg fűt mint áálat.
Valami ilyesmi? -
Ribi
nagyúr
válasz turistakolbi #80731 üzenetére
Hülye kérdés, a hűtő aljáról leszedted azt a fóliát ugye?
Illetve miért nem a TR gyári hűtőjével próbáltad?
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz DonThomasino #80392 üzenetére
Ez attól függ pontosan melyik.
Legtöbb csak 4 oldalon bepattanós módon kapaszkodik a borda tetejébe.
Csere darabot viszont nem tudom honnan tudsz szerezni. Hacsak nem egy sima ventit fogatsz rá valami módon.Szerintem azt a pasztát már vakarni kell róla.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz DonThomasino #80390 üzenetére
Hűtő válogatja.
Aminek van hátlapja az leginkább nem, de a gyári kivitelű csak benyomós hűtők igen.
Viszont sok házon emiatt a proci mögött van kivágás, hogy ne kelljen kiszedni a lapot a hátlapi tartó miatt.Ja gyári hűtő, most olvastam el megint. Ja. Szóval az cserélhető simán.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz DonThomasino #80388 üzenetére
115x 0/1/5/6 kompatibilis.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Asszociációs játék. :)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Path of Exile 2
- Milyen program, ami...?
- Elemlámpa, zseblámpa
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- További aktív témák...
Állásajánlatok