- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Jamesb2
aktív tag
Az X370 Prime pro két hete megjelent Biosa csont ugyanez. persze amit láttam a képekből.
De amit itt neked kint van, az megvan ugyanitt it. Csak Jobb VRM-elJáték alatt hideg a kezemnek, úgy hogy a falon van, hűtős az ablak, ha nyitva van. ASUS....
Nyilván jobb, újabb. Vagy nem, és átvertek, tesó, egy év alatt 50 rongyot keresni mindenkin, király.Nálad milyen meleg gyakorlatban a déli híd, vagy a a tökömnek nevezték régen azt a jobboldal, kockát. Egyedül az meleg kicsit. 50 fok.
-
Milka 78
nagyúr
Örök hálám üldözzön!
nagyon szimpi lapnak tűnik és úgy fest jól muzsikál. Érzésem szerint az Asus a Prime P-t feljebb sorolta, mert eddig minőségben pl Inteles oldalon hát szoszo, baromi belépő dolog volt, viszont erre a lapra simán rábíznék egy 3900x&SMT-ot.
Jaja...ez a chipset hűtő dolog elég vicces/túltolt para volt. Nagyjából volt fél tucat lap sem ami szenvedett a magas hangerőtől és azok is csak a kezdeti bios bugok miatt amik mostanra kb javítva is lettek (ASrock és a Giga is adott ki ilyen biost a héten)....vihar a biliben -
Milka 78
nagyúr
Baromi kevés a tapasztalat velük, de mivel ahogy nézem az all core oc kb értelmetlen és egy kis -offset és hagyjuk dolgozni a pbo-t...még különösen komolyabb lap sem kell nekik. Én is csak tippelni tudok, de szerintem pillázd meg az Asus X570 Prime P-t vagy a Giga x570 Gaming X-ét vagy ha rámennél a legnagyobb Ryzenre idővel, esetleg szertnéd ha lenne egy kis biztonsági tartalék a lapban akkor Prime Pro vs Auros Elite vagy Pro.
Mivel új termék paletta szinte biztos a bios bug, de a 400-as deszkának&Ryzen 2xxx-nek is kellet vagy 2 hónap, hogy minden flottul működjön. -
kicsit referálok ismételten egy TechSpot videó tesztet.
VRM hőmérsékletek. 4.2ghz és 1.4V feszültség mellett, hat és nyolc magosokkal.
Tesztelve: B450 Tomahawk (ami kb. egy Mortar ATX-ben), ASUS Strix B450 F; Gigabyte Aorus Pro Wifi meg az Asrock B450M Fatal1ty gaming K4 (ami meg egy Pro4, szval egy 23ezer ft-os deszka, ami a VRM felépítést és hővezető bordát illeti...) meg vmi ITX-es arse-rock, ami itt irreleváns.
-
Milka 78
nagyúr
Basszus tényleg
Akkor erre kíváncsi leszek, mert lövésem sincs erről a lapról
Ha nagyon tippelgetnem kéne akkor 5+2 valós fázis és a komponenseket duplázták, viszont nem kettős vezérlésű/nem kapott doubler-t.
Ha a fenti tézis igaz akkor sacc/kb Prime Pro szint, de hirtelen nem találtam róla semmi infót (se vezérlés, se mofset, se semmi...)
Na ez jó hír (már a fix fesz)! Jellemzően ugye nincs benne a 450-es, Asus deszkákba ez a funkció csak a komolyabb X470-esekbe. -
Vartanus
őstag
A Summit topikban a B350 F-Gaminget is rengetegen dícsérték, ez pedig már egyel fentebbi kaszt Asus Strix berkekben.
Milyen megfontolásból cseréled mégis vissza a Coffe-t Ryzenre? Nem kötekedés csak abszolút érdekel a véleményed, mert azért nem sokan teszik meg ezt a piros(anno zöld)>kék>piros váltást
-
diegho
nagyúr
Ehhez semmit nem kell jövőbe látni. Pár hónap és itt van az új széria, a B450 fél éve piacon, mi értelme lenne tesztelni egy masszívan túlárazott alaplapot egy középkategóriás chipsetből? Ebben az árkategóriában már bőven találni X470-et, amiben szinte biztosan több finomhangolási lehetőség van és a Ramok is szinte biztosan jobban mennek magasabb órajelen.
-
Milka 78
nagyúr
Érdekes választás, kíváncsi leszek mennyire válik be.
Viszont max a X470 TUF vrm része ilyen ami kb egy B450-es deszka. Az a ASP1106GGQW Digi+ vezérlő, 4+2 fázis ami jellemzően az "olcsóbb" B350/450/370/470-es Asus lapokon van, mígy az Strix és a Prime Pro ASP1405I/6+2 fázissal operál.
Az i/o pajzs betakarja az amúgy is vékony vrm bordát ami akadályozza a légáramlást. Van aki leszedte és úgy hűtötte meg. A HU tesztjében pl kifejezetten meleg volt ez a deszka egy Tomahawkhoz képest, de egy ventivel kordában lehet tartani a hőfokokat.
A hangkarit viszont többen is dicsérték és memória oc terén sem volt rossz.
Fix vcore van benne vagy csak offsett? -
Milka 78
nagyúr
vrm-ben ezek egyszerűbb felépítésűek mint az X470-es megfelelőjük (mind 4 vs 6 fázis) így én azt mondanám ha maximumot vagy a környékét akarod kisajtolni a procikból akkor bizony X470 és ezen belül Prime Pro (vrm bordát meg kell szellőztetni, mert masszivabb feszeknél hajlamos melegedni,de amúgy jó kis deszka) vagy egy Gaming Pro Carbon lehetne az ideális társad. Mondjuk ehhez nem ártana egy binelt proci is...
Megint cserélsz?Bivaly26 : Rád is igaz a fenti h.sz, bár nem említetted hogy milyen proci és lesz e komolyabb oc.
-
Pano
addikt
Köszi az infót.
Én az MSI-vel vagyok így, mint te a gigávalDe akkor lehet inkább rendelek egy ugyan ilyen lapot, azzal hát ha nem lesz ilyen probléma, mert amúgy az alaplap jól működik, csak nem akarom, hogy emiatt legyenek hosszabb vagy rövid távon gondok.
Az integrált audio-t ismerem, ezen a véleményen vagyok, csak sajna egy épkézláb hangkari drága (mármint olyan értelemben, hogy amit tud azért az árért, azt már abszolút nem használnám ki). Asus-ok vannak olcsóbban, de azok már nagyon régi konstrukciók, még hivatalos driverük se igen van, csak 2015-ös -
RetepNyaraB
veterán
Nem konkrétan köszörültem a nyelvem egy cégen sem, hanem általában.
Tipikus issue:
-mikor rendeled, zöld "raktáron" felirat (azért veszed onnan, ugye, nem a fél csirkefarhátnyi árelőny miatt). Mire jön az igazoló emil, már "külső raktáron" van, vagy "megrendelés alatt". Na ez instant lemondás+levél, HA észreveszem.
-a shop kint van a halál f@sza után kettővel, tehát kénytelen vagy hazaszállíttatni mondjuk. A shop a világ legratyvatagabb futár cégével dolgoztat, mert haver, olcsó, mittomén. Pl. Megrendelek valamit dec 12-én, 27-éig no info at all (eddigre három levél ment, hogy wtf), majd kegyesen küldenek egy csomagszámot, amiből találjam ki a futárcég nevét. De sorolhatnám.
-az említett csirkefarhátnyi előny miatt berendeled a Nyékládbükkönyi Nyugdíjas Kör Ady Endre Hardverszállító Baráti Társaság honlapjáról az akármit, aztán egy hónapig vársz, miaf@sz vanmár, majd hívnak eccercsak, hogy szorri, nincs meg a cucc.Igazából nincs jó megoldás; a kis cégek komolytalanok, a nagyok ocsmány cápák, ha gond akad. Egyetlen fogyasztói lehetőség a kellemetlenkedés.
-
RetepNyaraB
veterán
Kellemetlenkedni kell, leveleket írni ésatöbbi. Ha nincs visszajelzés, sose lesz változás. Ha cikibe futok, én mindig megteszek mindent, hogy megértessem velük a szitut. Aztán a végén, ha nem megy át az infó, szépen leírom azt is, hogy most vesztettek el tuti egy vásárlót, aki ezt a többieknek sem lesz rest elmondani. Nő a lista, mint Don Giovanninál.
-
Krtek81
csendes tag
Szia,
Nekem is a B450 Tomahawkot ajánlottátok néhány napja, de mivel egyelőre csak a zöld ufós boltból lehetne beszerezni, érdekelne, hogy a MSI B450 GAMING PLUS, vagy esetleg még a MSI B450-A PRO alaplap mennyire vállalható a Tomahawk ellenében?
Egyelőre egy 2200G-s procit hajtana tuningmentesen.
Ahogy látom ezen lapok specifikációja nem sokban tér a Tomahawktól, még a vrm rész is ugyanannak tűnik.Köszi.
-
snake1977
őstag
Nem akarok elosztókkal vesződni, minden eszközöm hátra csatlakozik, az első kettő usb meg a pendrive vagy külső vinyónak kell. Én sem értem ezt a nagy sporolást, a type c-t se nagyon értem, legalábbis én még ilyen eszközzel nem találkoztam, a telefonom volt type c-s, de a másik fele A-s. Mindegy, van rajta, tudja, feature (vagy bug).
-
kissdani
senior tag
Szia
Igen sikerült nem tették zsebre amit kaptak, mondom kerestek egy ujabb balekot aki amajd nem hozza vissza. Meg hogy gondoljátok hogy eladjátok ujként, elősször tagatta de amikor mondtam neki hogy beszéltem az előző tulajával akkor meg már csak mosolygott.
De már megint fetették: [link]
Én már nemtudom mit kellene az ilyen boltokkal csinálni... -
G4RWIN
tag
2x4 gb mellé idővel 2x4 gb, úgyse lenne az jó megoldás? ugyanolyan márkájú, időzítésű stb..
Nem terveztem ezt a kiadást, (de a régi alkatrészeket egyben el tudom adni, viszonylag jó áron) ezért szeretnék spórolni ott ahol lehet.
Fogok én érezni bármilyen különbséget a 40 ezres lap (msi tomahawk) esetleg egy 25 ezres (pl: asrock pro4) között?
-
zzola
titán
A szitu a következő:
Giga Z390 Elite lap: QVL szerint a HX432C16PB3K2/16 modulok futnak XMP profillal.
Ha betöltöm a profilt, akkor nem indul el a gép, viszont ha aktív a profil és a modul sebességét beállítom 3200-re és a feszültséget 1.35V-ra, akkor random elindul a gép, hol 3066, hol 2800-as sebességgel!
Tegnap este ment 3200-on is, de ma is próbálkoztam és nem tudom beállítani!
WTF?
Csináltam bios resetet, cseréltem a modulokat, A2-B2-ben vannak.A modulok tuti jók, előtte egy MSI B450-ben hasítottak 3200-on!
Help me!
-
Milka 78
nagyúr
Érdekes, hogy az MSI lapokat ennyire alulra sorolja, mert a tapasztalatok nem ezt mutatják. PL az ACE sokkal jobban viselte a 9900k oc-t mint a Taichi, még is feljebb van sorolva és az Extreme4/Phantom 6 is rosszabbul teljesített mint egy Carbon.
Minden estre mint mondtam a Gigával is tehetsz egy próbát a bios frixin (azt meg úgy is javítják) kívül elég jók a vélemények róla. -
Milka 78
nagyúr
Én külhoni fórumokon láttam róla némi infót és elég jók a vélemények. Ebben az árban még megnézném az MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON-t. elég jól muzsikál egy 9700k alatt van is vele tapasztalat a kávésban.
Czimby : Kicsit buta/egyszerű mint a faék a bios. Ez viszont nálad semmilyen hátrányt nem fog okozni, inkább oc alatt tud kicsit makrancos lenni, ami ugye nem lesz nálad.
-
Milka 78
nagyúr
Hosszabb termék támogatás, jobb memória kompatibilitás, de pl ha ezek nem zavarnak és manuális oc-t használsz akkor egy Prime Pro jó lehet a számodra...csak ugye az 42 ropi és nem Tomahawk szint ergo almát a körtéhez.
A Tomahawk vrm része akkor melegszik el ha megküldöd 1.400v-vel
(szellőztetés néljül) és ami a csövön kifér. Erre tudnám ajánlani a Taichit, mert valljuk be egy lowcost laptól ne várjunk már el többet mint ami.
Mondjuk két dolog amit nem értek...
Kipróbáltad már a lapot?
Emlékeim szerint úgy indult hogy nincs oc majd módossult egy kis oc-ra a kérdésed. Nekem ezekre megfelelet a lap meg még jó pár embernek aki 4100-4200 körül hajtják benne a procit. -
Milka 78
nagyúr
Mindkét lap 4+1 fázisos és ajánlom figyelmedben a egy komolyabb Giga lap ellemzését és annak a kamu fázisait. A Tomahawk a legjobb e téren és a biosa is a leghasználhatóbb a többihez képest.
A fentiek tükrében ezért én tuti nem cserélném a lapot.
Offsett móddal/Giga lappal van tapasztalat és nem egyszerű vele az oc.
Egyet kell megérteni...a Ryzen lehet, hogy olcsó de amit nyersz a procival azt bukod a lappal. Ha nagyok az igények akkor zsebbe kell nyúlni és venni egy Asus X470 Pro-t.
Halkan jegyzem meg a Coffee Lake alá 35-40 ropiért lehet olyan lapot kapni ami nincs így agyonbutítva mint a komplett amd-s oldal. -
zzola
titán
Megérkezett a B450 Tomahawk. Hát nem vagyok elajulva tőle! Most nézem, hogy a legkevesebb fázis van rajta (6), a Mortarokon és a B450m Gaming Plus-on 7 van.
Érdekesség, hogy a külföldi sajtó a Gigabyte B450 Aorus Pro-t is kiemelte, igaz a CPU voltage csak offset módban állítható, de ettől eltekintve a kiemelték közé tették. Itt még nincs tapasztalat róla. A Gigabyte hasonló áron van, minta Tomahawk...+ Lecsúsztam egy deal-ről, most 20%-al drágábbak a 2600-as processzor, mint az 1600x.
Gondolkodom a Gigabyte-on, de az MSI x370 CARBON, illetve az Asus x370 Prime pro is szóba jöhet, akár egy 1600x társaságában...nem szeretem a gagyi deszkákat.
Bocs a hibákért, telefonról vagyok...
-
Milka 78
nagyúr
Ha X370 akkor Asus Prime Pro. Különben mehet Ryzen 2-es alá is csak kell alá egy bios frissítést kérni a boltba és azért ez egy régebbi chipset aminek rövidebb a támogatási ideje és gondosan kell bele memóriát választani.
Szerintem ha már oc akkor B450 Tomahawk és bele egy jó kis Ryzen 2 ha rámhalgatsz. -
Milka 78
nagyúr
Nem teljesen és a borda is eltérő ami elég sokat tud számítani. Viszont ha oc nem izgat akkor kb tök mindegy.
Atx-ből mehet a Gaming Plus míg mATX-ből a Mortar.
Ott van az ajánlóba a csillagozott részeknél leírva,hogy mi miért, de álltalánosan az agyon butított bios és az emiatt gyenge oc jellemzők muatt maradnak ki deszkák,vagy éppen az elégtelen kötés a vrm és az alultervezett borda miatt. -
Milka 78
nagyúr
Ez sem teljesen igaz.A budget deszkák ami se normális vrm, sem annak hűtése nem található, valóban el tudnak hasalni egy combosabb i5 illetve i7 alatt és ugye ez is baromira környezetfüggő.Ezért próbálunk inkább olyan B/H-s lapokat ajánlani amikről van némi információ arról,hogy bírják a kiképzést, de még ne kerüljenek csillagászati árba.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest