- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Yettel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iGO Primo
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SimLockS
tag
Tényleg csak amolyan műszaki érdekességként: a Cisco eszközökben van amolyan green mode, amikor magától lekapcsolgatja a PoE cuccokat, meg lecsökkenti szélsőségesen a WiFi teljesítményt stb... SOHO cuccokról beszélek.
De a Mikrotik is lecsökkenti pl a proc, vagy a WiFi teljesítményt, ha nincs forgalom, vagy rácsatlakozott eszköz. Ez nem is számít kimondottan green módnak... -
bacus
őstag
Ha akarod én belekötök, ezen már ne múljon.
Kérdezd már meg azt az okos villanyászt, aki a mágneskapcsolót is bekötötte, hogy mennyi az aluminium vezetékek elvékonyodásának az ideje. Jó lenne tudnom, mert egy közel 50 éves panelben lakom, ahol lehet már nincs is vezeték a falban, mert teljesen elvékonyodott. Lehet igy lesz korszerü, mert "lég"vezetékelt luxus lakásban lakom.
De akkor most komolyan: az aluminium vezeték egy lakásban a büdös életben nem fog elfogyni, főleg nem a kis fogyasztóknál! Nagy áramok hatására viszont főként a kötéseknél gond lehet, ezért ezt viszont időszakonként ellenőrizni, karbantartani kell. Ez nem a 60W-os állólámba, vagy a 10W routernél, hanem a 2kW olajsütőnél (illetve az odáig elmenő vezeték minden kötésénél). Ezt elegendő x évente a kismegszakitó dobozánál szemrevételezni, nincs e nyoma melegedésnek, égésnek, lelazulásnak, esetleg érdemes mindenképp utána húzni (finoman). A konnektoroknál a dugvillát kihúzva kézzel eldönthető, hogy melegszik e, ha igen, akkor ott is kell utána húzni. (pl az olajsütő használata után!)
Még egyszer: a vezeték önmagában nem fogy illetve nem észrevehetően. Az aluminium az áram hatására egyébként valóban fogy, ezért úgymond "megfolyik", lelazul, a kötéseknél, ami miatt időszakos karbantartást igényelhet. Ez lakáson belül 5 évente vagy még nagyobb periódusban okozhat problémát (nálunk pl 15 éve nem volt gond egyik aljzattal sem!, igaz a klimának külön behúztam vezetéket, és külön kis megszakitót is kapott, mert igy egészséges).A nagyobb áramok a folyosói elosztókban folydogálnak, ha ott aluvezeték van (és miért ne lenne, ha lakáson belül is van), ott fokozottan kellene a kötéseket vizsgálni. Viszont ez már nem a lakos feladata, mert a kismegszakitóból kötés nélkül megy ki a villanyórához a vezeték.
Szóval nyugi, nem tudom ki volt az aki elültette ezt a tűzveszély dolgot, de a lekapcsolgatás jó nagy marhaság, ha másért nem akkor azért, mert pont a bekapcsoláskor felvett nagyobb áram az ami "vékonyitja" az aluvezetéked a kötéseknél.
Nem tudom ki hogy van vele, de mikor elmegyek hosszabb időre, én is lekapcsolgatok pár készenléti fogyasztót, pl. ne menjenek a töltök 4 hétig, amig nem vagyok otthon, vagy felesleges, hogy a tv is ott várjon készenlétben. De pl az olajsütőt nem húzom ki, nem kapcsolom le a mosógép áramkörét sem, mert ezeknek NINCS készenléti fogyasztásuk, és a routert sem húzom ki, mert pl. nem tudnám, hogy hány fok van a lakásban, stb.A részemről egyébként nem lesz több hozzászólás a témában, nem akarok meggyőzni senkit a mindennapos áramtalanitás haszontalanságáról, vagy hogy leszívja e az autójából az üzemanyagot, mert az párolog meg robbanásveszélyes is. (Gondolom most páran magukra ismertek, ahogy esténként ott szarakodnak a benzin leszívásával, majd kannákban cipelik fel a panelba
)
-
bambano
titán
mert panelben lakom, őskövület alumínium itt is van, de szerintem sokkal kisebb probléma, hogy folyamatosan áttolsz a dróton 10 mA áramot, mint az, hogy sokszor bekapcsolod a gépeket és csinálsz rajta egy 10-20 amperes áramlökést.
szerintem inkább életbiztosítás hagyni, mint kapcsolgatni, ezért nem kötöttem bele.
-
SimLockS
tag
Nincs más témánk, vagy nincs jobb dolgunk!
Komolyra fordítva: a router ki-bekapcsolás nem életszerű és nem üzemszerű használat.
Hiába mondasz bármit, akkor sem!Ezért kapod sztem az ellenszelet.
Környezettudatosság az jó, de egy évi megtakarítás a mágneskapcsolós mutatvány.
Persze semmi gond nincs a módszereddel akkor sem, ha senki sem érti, vagy nem ért egyet vele!
(Főleg, mivel vannak modern energiatakarékos IT cuccok is!) -
SimLockS
tag
Értem az érveidet, de! Nem akarlak riogatni, de ezzel olyasmit csinálsz, mintha kiposztolnád publikusan a facebookra: nincs otthon senki! Ha valaki ezt kiaszagolja aki ilyenekre utazik, tudni fogja mikor lehet bemenni zavartalanul a lakásodba. Ezt is érdemes figyelembe venni!
-
bacus
őstag
Csak a dinamikus listek vesznek el, tekintve, hogy az a memóriában van.
Én se tartanám bekapcsolva, ha nincs mögötte semmi, mégiscsak megeszik 10W-t. (up to 7W a 951) Mennyi is egy kwh? 38 Ft?
Azaz 100h alatt elfogyaszt 38 forintot. Egy hónap alatt kb 280 Ft. Egy év alatt 3360 Ft. (ezek ugye a max értékek, lehet épp, csak a felét fogyasztja)Igaz a sok ki-be kapcsolgatás miatt lehet évente veszel majd egy új routert, de legalább spóroltál 3360 ft-t, nem elérhető a lakásod (biztonsági kamera?), nem tudod bekapcsolni a géped/tévéd/stb, nem tudod, hogy a hűtőd kap e áramot.
-
brickm
őstag
Persze..az address list-ed minden áramtalanításnál el fog menni. A static DNS beállíátsok mondjuk asszem már nem tűnnek el.
Illetve én megfigyeltem azt, hogyha belépsz pl winboxba, preparálsz benne, majd közbe lerántod a 220-ról, nem minden marad meg amit csináltál benne...De onnantól, hogy kilépsz a winboxból (vagy ssh-n vered fel) minden megmarad.Én se javaslom a kikapcsolgatását.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- PlayStation 5
- Xbox tulajok OFF topicja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- CASIO órák kedvelők topicja!
- BestBuy topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- VR topik
- World of Tanks - MMO
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- További aktív témák...
- Logitech Combo Touch iPad Pro 11" (1., 2. a 3. gen), szürke - UK billentyűzet ipad tok billentyűzet
- újszerű iPad Pro 11" (3. generációs) (2021) M1 chip Wi-Fi 128GB silver ezüst Apple
- szinte új iPhone 16 Pro Max 256GB desert titanium sivatagi titán független Apple 3 év garancia
- újszerű iPhone 16 Pro 256GB white titanium fehér titán iStyle független Apple 3 év garancia
- Dell XPS 13 9380 Prémium ultrabook HUN BILL
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A5 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- SzoftverPremium.hu
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged