Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bacus

    őstag

    válasz letix #1861 üzenetére

    Ha akarod én belekötök, ezen már ne múljon. :D

    Kérdezd már meg azt az okos villanyászt, aki a mágneskapcsolót is bekötötte, hogy mennyi az aluminium vezetékek elvékonyodásának az ideje. Jó lenne tudnom, mert egy közel 50 éves panelben lakom, ahol lehet már nincs is vezeték a falban, mert teljesen elvékonyodott. Lehet igy lesz korszerü, mert "lég"vezetékelt luxus lakásban lakom.

    De akkor most komolyan: az aluminium vezeték egy lakásban a büdös életben nem fog elfogyni, főleg nem a kis fogyasztóknál! Nagy áramok hatására viszont főként a kötéseknél gond lehet, ezért ezt viszont időszakonként ellenőrizni, karbantartani kell. Ez nem a 60W-os állólámba, vagy a 10W routernél, hanem a 2kW olajsütőnél (illetve az odáig elmenő vezeték minden kötésénél). Ezt elegendő x évente a kismegszakitó dobozánál szemrevételezni, nincs e nyoma melegedésnek, égésnek, lelazulásnak, esetleg érdemes mindenképp utána húzni (finoman). A konnektoroknál a dugvillát kihúzva kézzel eldönthető, hogy melegszik e, ha igen, akkor ott is kell utána húzni. (pl az olajsütő használata után!)
    Még egyszer: a vezeték önmagában nem fogy illetve nem észrevehetően. Az aluminium az áram hatására egyébként valóban fogy, ezért úgymond "megfolyik", lelazul, a kötéseknél, ami miatt időszakos karbantartást igényelhet. Ez lakáson belül 5 évente vagy még nagyobb periódusban okozhat problémát (nálunk pl 15 éve nem volt gond egyik aljzattal sem!, igaz a klimának külön behúztam vezetéket, és külön kis megszakitót is kapott, mert igy egészséges).

    A nagyobb áramok a folyosói elosztókban folydogálnak, ha ott aluvezeték van (és miért ne lenne, ha lakáson belül is van), ott fokozottan kellene a kötéseket vizsgálni. Viszont ez már nem a lakos feladata, mert a kismegszakitóból kötés nélkül megy ki a villanyórához a vezeték.

    Szóval nyugi, nem tudom ki volt az aki elültette ezt a tűzveszély dolgot, de a lekapcsolgatás jó nagy marhaság, ha másért nem akkor azért, mert pont a bekapcsoláskor felvett nagyobb áram az ami "vékonyitja" az aluvezetéked a kötéseknél.
    Nem tudom ki hogy van vele, de mikor elmegyek hosszabb időre, én is lekapcsolgatok pár készenléti fogyasztót, pl. ne menjenek a töltök 4 hétig, amig nem vagyok otthon, vagy felesleges, hogy a tv is ott várjon készenlétben. De pl az olajsütőt nem húzom ki, nem kapcsolom le a mosógép áramkörét sem, mert ezeknek NINCS készenléti fogyasztásuk, és a routert sem húzom ki, mert pl. nem tudnám, hogy hány fok van a lakásban, stb.

    A részemről egyébként nem lesz több hozzászólás a témában, nem akarok meggyőzni senkit a mindennapos áramtalanitás haszontalanságáról, vagy hogy leszívja e az autójából az üzemanyagot, mert az párolog meg robbanásveszélyes is. (Gondolom most páran magukra ismertek, ahogy esténként ott szarakodnak a benzin leszívásával, majd kannákban cipelik fel a panelba :D)

    Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

Új hozzászólás Aktív témák