- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beniii06
addikt
válasz
#42556672 #9722 üzenetére
Nálam valamiért 1480-ra állt be magától(telekom optika), igaz nálam 6.46.2 van még, de a mező, ahol meg lehetne adni ki van szürkítve, úgyhogy nem tudnék változtatni rajta, ha akarnék sem. Ezt ha jól tudom a szolgáltató PPPoE szervere határozza meg, hogy miként kapcsolódhatsz, amint bejelentkezett a username+pass párossal.
Hozzáteszem, nálam nincsenek semmilyen problémák az internettel kapcsolatban, nincs olyan, hogy egy oldal ne töltődne be stb.
-
Beniii06
addikt
válasz
norbinator #9692 üzenetére
10 évre tervezni elég nagy idő, főleg, hogy most mát gyártásnál az a cél, hogy garancia időn túl minél hamarabb, tönkremenjen vegyél másikat felfogásban alaposan kell szétnézned(ezt most általánosságban írom, nem mikrotikre), de 10 év az nagyon hosszú idő. Szerintem nem fogsz olyan embert találni, aki garantálja neked, hogy egy 1-2 éves garancia idővel járó eszköz 10 évig működni fog.
Régen nekem is 1043nd V1 volt, ahhoz képest itt minden téren javulást tapasztalhatsz.
Mikrotik-nél a gyengepont a tápegység, illetve a NAND chip szokott lenni, tehát minél többet használod spécibb feladatokra(több logolással stb.) annál hamarabb fog tönkremenni és amíg a táp könnyen cserélhető, illetve passzív POE-t is tud, addig ha a nand chip megmegy, rajta a licenszelt ROS-al akkor mehet a szemétbe kategória. Nekem egy vezetékes 4011 van több mint másfél éve, szintén otthonra VPN, stb. eddig még nem volt vele semmi probléma, próbálom megkímélni a nagyon írásos műveletektől és ennyi, de így is úgy vettem, hogy 3-5 évet kibírjon legalább és már megérte, utána minden nap ajándék kategória. Nem állítom, hogy nem mehet-e el 10 évet, de ezt elvárni irreális kategória szerintem, de biztos vagyok benne, hogy nálam mikrotik eszközök terén tapasztaltabb embereknek van működő rb2011-ük is, ők megmondják mi várható.
"Ez a négyantennás cucc durvábbnak tűnik."
Attól, hogy még 4 antennás, nem lesz sebesség bajnok, 5 Ghz-es wlan-on olyan 300-600 Mbps a maximum "ránézésre". Ha visszakeresel, a wifis 4011-el sok probléma volt(a gyártó is nand problémákra hivatkozva később kezdte forgalmazni, illetve a wlan részével voltak stabilitásbeli problémák), voltak akik váltottak vezetékesre + külön AP-ra inkább, én egyből a vezetékest választottam, azzal nem volt gond.Van scriptelési lehetőség, de hogy amit írtál konkrétan megvalósítható-e, nem tudom.
Keress vissza, találhatsz véleményt a wifis rb4011-ről is, illetve ha alaposan keresel, még wlan-os speedtest eredményt is találhatsz. Javaslom, hogy fontold meg a vezetékes rb4011 + cap ac (ap) kombót(az már többünknek is bevált), de ha spórolni akarsz és nem vagy biztos, hogy 10 évet működni fog, akkor a hap ac2 lehet a te eszközöd, legfeljebb 3-4 év múlva cseréled az utódjára.
-
Beniii06
addikt
válasz
Alteran-IT #9657 üzenetére
"Akkor ezt ne nekem mond, hanem a politikusoknak, majd ha a legfelső szinten minden tökéletes lesz, akkor beszélhetünk a többi szintről is,"
Az egész fórumon a poltopikon kívül tilos a politizálás, jobb ha észben tartod, mert offban sem fér el és pihenő járhat érte, én szóltam.
Légy szives ne válaszolj rá, így is sok az off.
-
Beniii06
addikt
Ebből lesz pár off hsz. szokás szerint. Popcornt valaki?
-
Beniii06
addikt
válasz
V.Stryker #9636 üzenetére
Ezek a hsz.-ek alapján([link] és [link] ), ha te is állítanád be, akkor biztosan rosszabb lenne. Inkább valami asus-t nézz, azt könnyebb lesz beállítanod, de a nyitott porton keresztül ugyanúgy elfogják érni a NAS-t, hiszen ez a nyitott port lényege.
Ahogy írták, VPN lesz a megoldás számodra, csak ott a sebesség lesz a fájó pont és ha nagy file-okat töltögetsz, akkor is érdemesebb másik megoldás után nézni, stabilnak stabil, de nem gyors a vpn.
-
Beniii06
addikt
Írhattam volna nyugati országot is: [link] , csak ott éppen a megfigyelés "a demokrácia védelmének nevében" zajlik(vagy a $$$ nevében), de ugyanez a helyzet az almás cégnél vagy Zuckenberg találmánya esetén is, "ingyenes", csak éppen az adataiddal fizetsz érte pénz helyett.
Más:
Az offot félretéve biztosan szabályellenes, hogy ki mikor melyik gépen mit nézett(kivétel mondjuk bűncselekmény esetén), ha valamelyik oldal konkrétan szükséges a munkavégzéshez azt lehet engedélyezni a többit tiltani vagy mindent tiltani(akkor is lesz kiskapu), de mintha erről lett volna szó korábban itt. -
Beniii06
addikt
válasz
bambano #9515 üzenetére
Igaz nálam két ros eszköz van összekötve openvpn-el, csak sajnos a TCP korlátozás miatt, a sebesség ilyen 12Mbps-nél kifullad egy kapcsolaton, viszont eddig ez a legstabilabb amit használtam és bevált.
Debianra előbb én is openvpn-t próbálnék, elég nagy támogatottsága van + millióféle leírás, ami felhívja a figyelmedet minden előforduló problémára. Ha van időd, megcsinálhatod a másikkal is és össze fogod tudni hasonlítani, neked melyik a jobb (sebességben, stabilitásban stb.) -
Beniii06
addikt
válasz
zmaster #9509 üzenetére
Gondoltam, hogy valami ilyesmi megoldja. A DMZ, főleg szolgáltatói eszközökben nem mindig működik jól, ezért én ahol lehet kerülöm. Amúgy sem szerencsés most szolgáltatói HGW-t használni egy frissen felfedezett biztonsági rés miatt a szoftverükben. Általánosan minden szolgáltató érintett valamilyen módon, ahol HGW használnak/használtak. A Ubee igaz nincs a listán, de az is lehet még csak nem került fel. A CB/Cisco rajta van a listán, a CB-n hiába javítják szoftveresen a hibát, az sajnos hardveresen is érintett, ezért sose engedd lecsérelni CB-re, az a lényeg.
Az lenne a jó, ha menne quick set nélkül is a beállítás, mert akkor ahogy előttem is írták sokkal biztonságosabb hálózatot lehet létrehozni. -
Beniii06
addikt
válasz
zmaster #9506 üzenetére
Akkor azon csodálkozom a mostani állapotot, hogyan állítottad be vagy nem te csináltad? Quick set-el csináltad?
Ismerem a Ubee-t stabilitás szempontjából megbízhatóbb, mint a connect box. Amit leírtál az természetes, miután bridged módra állítottad az Ubee-t(restart után), az egyik lan portot, lehetőleg az 1-est összekötöd a mikrotik szintén 1 es portjával. IP -> DHCP Clientnél hozzáadod a Mikrotik portját, default route pipa be, IP ->DNS résznél beállítod elsődlegesnek a 8.8.8.8-át és ellenőrzöd, hogy az IP routes-ban, az dhcp kliens résznél kapott IP mellett ott van-e a 0.0.0.0 és a distance oda 0, alatta a kapott IP cím átjárójának kell lennie 1-es distance-el. Amit beállítottál, gondolom kézzel statikus utat(Ubee címére), azt ki kell kapcsolni. Így már lennie kell netnek ha a mikrotikre csatlakozol.
Az első mielőtt bármit is csinálsz,hogy legyen backup lementve a gépedre az Ubee-ról és a Mikiről is.
-
Beniii06
addikt
válasz
zmaster #9503 üzenetére
A upc modemben DMZ-nek van állítva a mikrotik ip címe
Miért nem teszed/kéred modem módba? (ez önmagában is egy plusz hibaforrás) A felületén egy kattintás, ha nem ipv6 módban vagy(az ipv6 is okozhat hibát, amilyen módon meg van oldva a UPC-nél, kérj ipv4 címet ügyfélszolgálattól) és a Mikrotiken pedig állíts be DHCP klienst arra a portra és onnantól a Miki lesz a fő router, lehet az megoldaná a problémádat. -
Beniii06
addikt
válasz
Alteran-IT #9435 üzenetére
Elvileg most is jár a 3 publikus ip cím, de kettő biztosan, egy PC-t és egy lapost csatlakoztatva a bridge módba tett HGW-t, mindkettőn volt internet és eltérő publikus ipt kaptak(csak amíg be lett állítva rendesen a HGW, de ez nem lényeg).
-
Beniii06
addikt
válasz
Alteran-IT #9433 üzenetére
Vagy csak a default route-ot/DNS-t felejtette el átírni a HGW címéről, ha kézzel állította be a DHCP klienst.
-
Beniii06
addikt
Köszi, csak azért kérdezem, mert hivatalosan:
Antenna gain dBi for 2.4 GHz 2.5
Antenna gain dBi for 5 GHz 2.5
Nálam 2 dB-re van állítva, mert 3-at beírva már furcsa dolgok jelentkeztek, a 2.5-öt pedig sehogy sem engedi beírni és elmenteni(biztos int-ként van leprogramozva az érték), így maradtam a 2 dB-nél és a ~280 Mbps max sebességgel, optimális körülmények között is megfelelő vételi oldallal. -
Beniii06
addikt
Én is az alzát mondanám a legolcsóbbnak két év garral:
[kép]0YR1F5F6
kódot beírva + szállítás, de ha ennyire a garancia számít neked, olvass utána mit takar a kiterjesztett garancia és akkor akár +3 év is kijön a levont árból, de előtte részletesen olvasd el, mit takar a kiterjesztett garancia a két éven felül és meglátod, hogy megéri-e. Szerintem a 2 év bőven elég, annyira azért nem szoktak hullani ezeket az eszközök, max a tápja, csak arra kell figyelni, hogy ne írjon túl sokat a logba, mert a nand flash szokott hamar megmenni bennük. -
Beniii06
addikt
válasz
adam900331 #8888 üzenetére
Telenornál kétféle APN van:
internet
hang alapú előfizetőknél szokott lenni, ez NAT-olt.net
ez általában adatkártyáknál szokott működni, publikus ip-t ad.Az, hogy melyik van aktiválva adott sim-re eltérő, van olyan, hogy csak az egyik működik, van olyan is, hogy mindkettő működik rajta, ki kell próbálni. Régen lehetett olyat, hogy felhívtad az ügyfsz-t és kérted ezt vagy azt, hogy aktiválják, de már egy ideje ilyenre nincs lehetőség. Az dönti el általában, milyen csomagra vagy előfizetve.
-
Beniii06
addikt
válasz
adam900331 #8884 üzenetére
Lehet a firmware-t át kell flashelni a sticken(pl HiLink-kel meggyűlt a bajom másik eszköznél is). Biztos "internet" az APN telekomnálk is? Azt tudom, hogy telenornál működne, csak gyanús, hogy ugyanez megegyezne a Telekomnál is(nincs telekomos mobil előfizetésem).
-
Beniii06
addikt
Szerintem ha első perctől kezdve kézi konfig van és azután állítasz quick settel, akkor nagyon valószínű, hogy felemás eredmény lesz és azzal kb. mindenre rá fog menteni/fölülírni dolgokat(ez a legfőbb probléma), amiket a quick set-ben látsz winbox alatt, ott meglehet adni DHCP szervert, kiosztható címeket is és NAT szabályt is(masquarade) + a default Route-hoz is hozzá piszkál, kell neki gatewayt megadni addig nem enged "leokézni" stb.
A kérdés az, hogy ha vannak pluszban szabályok, mangle rule-ok, azok mennyire fognak működni/összeakadni a jelenlegi konfigoddal. Amennyiben egy otthoni routerről van szó, ezek után internet elérhetőség valószínűleg lesz(nem biztos), de hogy az extra szabályok is működni fognak, nincs rá garancia. Mindenképpen érdemes lenne manuálisan változtatni a konfigon helyileg.
Nincs esetleg mód arra, hogy másik internet hozzáféréssel(mobilnet) bejelentkezz egy helyi gépre teamvieweren keresztül, amin van winbox és bekapcsolod a safe mod-ot is(nem sok értelme van és nem is mindig működik)? Mert úgy távolról is ki tudnád próbálni biztosan, ha helyi embert nem tudsz rá megkérni, illetve ha valamit elrontanál, mehetne a backup vissza rá, ha nem működne. -
Beniii06
addikt
Nekem nincs Digi előfizetésem, de a Telekomos optikából kiindulva nem lehetséges kihagyni a szolgáltatói eszközt(ONT-ot), ha ezt szeretnéd megvalósítani, mert elvileg van annak is azonosító száma és a "központ" csak arról fog engedni csatlakozni a pppoe adataiddal. Ha másképpen lenne, akkor már mi is régóta így használnánk az ftth előfizetést, sfp+ modul lehetőség ide vagy oda a routeren.
Nem ismerem a Digis huawei ONT-okat, de ha támogat a szolgáltatói eszközöd pppoe passthrough opciót, akkor nem is értem, miért akarod kihagyni a szolgáltatói eszközt, mert akkor úgyis a saját routered építi fel a pppoe kapcsolatot és nem kellene, hogy számítson ott van-e a szolgáltatói eszköz az útban vagy nincs hálózati szempontból.
-
-
Beniii06
addikt
Köszi a személyes tapasztalat megosztását. Akkor én is megosztanám, ahogyan én próbáltam kivitelezni a dolgot. Eddig egész jól működött/nem mikrotikkel hanem/ Softether saját protokoljával(L2TP-re épül), azonban a hátrányok miatt és ha már amúgy is van két mikrotik eszköz, gondoltam kipróbálom a két eszközzel az EoIP-ot, de sajnos erre kevés időm van jelenleg, azonban ha érek el eredményt vele, mindenképpen beírom ide. Egyenlőre még csak ismerkedtem az EoIP beállítási lehetőségeivel, az feltűnt, hogy automatikusan az A helyen 1452 MTU-t állított magának, B helyen pedig 1460-at, ami nyilván nem fog működni és tényleg ez lesz a hátulütője a dolognak. Azt még elfelejtettem leírni, hogy nem ipari célra kellene, hanem inkább hobbi/teszt jelleggel keltette fel a figyelmemet az EoIP. A prezentációk alapján kényelmesnek tűnt beállítani, végül csak a beállításáig jutottam el időhiány miatt.
Sorolnám ami működött Softether-rel:
DHCP-n címet osztott a gépnek és mindent ugyanúgy elértem A helyről mintha fizikailag is B helyen lennék, a stabilitás is OK, csak a sebességgel nem voltam megbékélve,kb harmada-negyede a valós sebességnek, mivel tcp-t használ(igaz lehet nem mobilnetről kellett volna teszteljek, de ott sem volt szakadás vagy ilyesmi), DLNA tesztelve file másolással/720p videó stream akadás nélkül ment(1080p is, de ha beletekertem, akkor várni kellett egy kicsit, addig kockásodott rendesen). Amit írtál weboldalak be nem töltését, ip ütközéseket egyáltalán nem tapasztaltam. Igaz nem pont erre van kitalálva, hanem tűzfal mögüli kapcsolódáshoz/ net eléréshez(tcp 443-an megnézem mi szűri ki), csak kipróbáltam ezt is kíváncsiságból és működött összességében + ehhez is jár ingynenes ddns cím, mint a mikrotikhez. MTU-t sajnos nem tudom melyiket használ, itt biztos nem ezzel lesz probléma.
Hátrányok:
-TAP szükséges hozzá layer2 használatához(virtuális adapter)
-szükséges egy belső hálón lévő gép szerverként(elvileg lehet relay-nek vps-en futtatni, de ezért felesleges lenne csak ezért fenntartani
-minden eszközre klienst kell telepíteni és akkor kiesnek azok az eszközök, amik lejátszanák a DLNA-t nálam pl. tv/konzol/stbA két utolsó hátrány nálam sajnos kizárja ennek használatát, ha a második még meg is kerülhető probéma, a harmadik sajnos már nem.
-
Beniii06
addikt
válasz
#42556672 #8668 üzenetére
Az MTU is már nekem is eszembe jutott, kicsit ellentmondásosnak tűnik első olvasásra, utánakeresve más forrásokból az EoIP 1500-a pl egy 1480-as PPPoE kapcsolaton keresztül, de biztosan működik. Ha nincs személyes tapasztalat vele, muszáj leszek kísérletezni egy kicsit. Köszönöm a választ!
-
Beniii06
addikt
válasz
#42556672 #8664 üzenetére
+(#8663) bambano
Köszi a válaszokat! A 2-3 szoros sebesség különbség, azért durva, várós lesz az update. Kár, hogy még várni kell a stabil megjelenésig, ismételten.
Más:
Site-to-Site VPN megoldáshoz ki mit javasolna? Röviden: A és B helyet szeretném összekötni két mikrotikes eszközzel, fontos, hogy layer2 menjen(DLNA, DHCP) teljesen mintha egy hálózat lenne.
Ez az EoIP(mivel mikrotik sajátosság) új nekem, jól értem, hogy ehhez szükséges egy alap VPN konfig(PPTP vagy OpenVPN) és azon felül kell id-t megadni neki mindkét eszközön, betenni a bridge-be portként és működik is vagy hogy kell elképzelni? Van ezzel személyes tapasztalat? Mennyire stabil ez a megoldás napi használatban? Vesz el a sávszélből az EoIP?Amit keresésben felleltem erről, az csak mikroitik wiki vagy prezentáció, ami csak részleges választ adott, én viszont személyes tapasztalatra/megoldásra lennék kíváncsi inkább.
-
Beniii06
addikt
Igen, erre utaltam, hogy maga a ház fizikai mérete(tippre minimum 2x akkora legalább mint az rb4011-é, az csak fülekkel lesz rackbe szerelhető) és az abban lévő levegő mennyiség nagyban befolyásolja a hűtés mértékét, passzívnál különösen, ezért tippelnék arra, hogy az AHx4, ami szintén passzív hűtéses, miért hűvösebb, mint a 4011. A méretbeli különbség szerintem is a soho jellegből adódóan kisebb, hogy "asztali" routerként elférjen(1 db routerért nem fog mindenki racket venni), csak ugye ennek ára van, ami a hűtésnél jelentkezik. Az már másik témakör, hogy a nand chipnek is sokat számít 1-1 fok élettartamát tekintve(az íráson felül) és talán tovább bírná hosszabb távlatban, de sajnos ezen nem tudunk változtatni, gari időn belül biztosan nem.
-
Beniii06
addikt
válasz
jerry311 #8596 üzenetére
Bár szét még nem szedtem/nem láttam szétszedve, szerintem a hűtés ki van vezetve, vagyis maga a ház a cpu/ram passzív coolere tippre, legalábbis erre utal a tetején a bordázott kialakítás a nagyobb hőleadás érdekében + a borítás anyaga is valami öntvény/spiáter szerű, a tetején biztosan.
Kíváncsi lennék, hogy egy RB1100AHx4 tágasabb házzal is ugyanígy melegszik, mint ez. Azért nem kis teljesítmény van "becsomagolva" az rb4011 házába. Első beüzemeléskor azt gondoltam, hogy hibás darabot kaptam(vártam mikor füstöl el, mert a kezem nem állta ha hozzáértem a burkolathoz), de aztán figyelgetve a health menüpontot és utána olvasva rájöttem, hogy ez a normális.
Az biztos az élettartamának nem tesz jót, de így van megtervezve, maximum a tápegységét tudod kicserélni egy minőségibb darabra, ha létezik ilyen vagy csinálsz magadnak egyet minőségi alkatrészekből.
-
Beniii06
addikt
válasz
lordjancso #8576 üzenetére
És ha kézzel állítasz be egy frekvenciát, amit a tv is ismer az nem jó? itt capsmanra van írva igaz, de a frekvenciák könnyen kinézhetőek a listából csatornák szerint
-
Beniii06
addikt
csakis a saját notebookjáról tudjon a vpnhez csatlakozni pl mac cím alapján.
És mi van ha az engedélyezett mac címet leklónozza és ráköt egy routert, majd megosztja a telefonjára, desktop PC-jére stb. . Az oké, hogy egyszerre csak egy eszköze lesz/lehet aktív, de így már nem érvényesül a "csakis notebook" feltétel szerintem.
-
Beniii06
addikt
Nem minden cég engedhet meg magának százezres nagyságrendű fejlesztéseket önerőből. pl. ha venni kell bármit is, pl.: a minőségibb, többet tudó cucc helyett is a pár százalékkal olcsóbbat veszik, mert az irodában ülő, magasabb beosztású, gazdasági végzettségű emberke kiszámolja, hogy akkor ezen ennyit spóroltunk, az már nem számít, hogy meddig bírja vagy mennyire bővíthető, a lényeg, hogy a célnak megfeleljen és minél olcsóbb legyen, nekem ez a tapasztalatom.
Az utolsóként leírt megoldást is azért írtam, mert korábban foglalkoztatott engem is az ötlet, hogy 1/1 helyett 2/1 vagy 2/2 legyen. Először én is direktbe akartam kötni az ONT kihagyásával, de azután rájöttem, hogy nem leent és megfordítottam a gondolat menetet, viszont végig gondolva lakossági szinten:
1. nem sok értelme van a dolognak
2. nem is ért volna meg ennyit(minden gépbe ssd, 10gb-es kártyák, 10gb-es modul stb.)
3. gigabitek ide vagy oda, a központban egy szegmens(60-80 előfizető kb.) egy 10-es portra van kötve, így elosztva a garantált sebességek is alig lennének meg, ha mindenki egyidejűleg használná a netet, tehát hiába fizetsz elő akármilyen lakossági/üzleti csomagra ha főleg magaddal és további 60 előfizetővel osztozol a sávszélen.
4. Ezeket figyelembe véve, hogy csaka garantálttal lehet biztosan számolni végképp nem éri meg, még két előfizetésnél is 1/1 esetén 600/100 lenne a garantált. Itt is eleinte megvolt a 950/950, mostmár érződik, hogy több ember csatlakozott be és délután már csak 700/950 van meg, de szerintem ez 600 alá is le fog menni később, mert még nem sok helyen láttam a légkábelt behúzva a környéken.(lakossági csomag)Ha nem bérelt vonalatok van, akkor hagynám az egészet vagy ha ennyire zavar a kihasználatlan sávszél, váltsatok le 1/1-re és a maradék összegből vegyetek valami hasznosat pl. switchet vagy egy új kávéfőzőnek biztosan örülnének a kollégák.
-
Beniii06
addikt
Ez a témakör a telekomos topikban(nem csak mikrotikkel) már le let futva többször is és a válasz, hogy nem. Van kb. pár tucat ezzel kapcsolatos hsz. Tehát nem tudod azt megoldani, hogy az optika direkt menjen, mivel az ONU (vagy értsd jól - központ) csak a regisztrált ONT-ot engedi fel egyedi azonosító alapján + ha bármi probléma van a telekom szétteszi a karját és azt mondja a te készülékedben van a hiba. Egy céges előfizunál, amiért pont a rendelkezésre állás idő és a gyors hibaelhárítás miatt felárat fizetsz, azt bukod ezzel.
A telekom topikban az az ötlet született, hogy az ONT-ot meghagyod routernek és két külön kábel/ip-vel bondingolsz, más nem nagyon van, ha ez nem jó akkor szintén bonding(mert ugye LACP-t nem tud a kínai olcsó cucc, sagem) , két 1/1-es előfizetést köttök és a két ONT-ot kötöd mikrotikre.
Azt nem írtad, hogy van-e telefon, mert az is eszközhöz van regelve és buknád azt is.Ha mindenáron 1 gigabitnél többet akarsz, akkor megoldható bonding etherneten és az SFP+-ba raknál 10-es modult és onnan osztanád szét, csak ez ugye nem olcsó mulatság.
-
Beniii06
addikt
Scriptel ez nem megoldható egyébként? (elméleti kérdés, ötlet)
Addig én is vágom, hogy kb. az auto frissítés kereső és telepítő script kell a frissítés keresése részig + ehhez kell beilleszteni, hogy küldj magadnak emailt, de nem biztos, hogy tudnám kivitelezni is, így részleteket ne kérdezz a hogyanról.Szerk.: Attól függ mit értesz 'stabil' alatt, a bugmentes verziót, ahhoz ez nem jó, de ha hivatalosan kiadott 'stable'-re, akkor elméletileg jó.
-
Beniii06
addikt
-
Beniii06
addikt
válasz
MasterDeeJay #8300 üzenetére
Kipróbáltam egy USB-s lan-al azzal meg kellő füst kíséretével jelezte hogy nem működik. (mármint az usb-s lanból szállt fel, ennek ellenére az usb-s cucc működik tovább hibátlanul csak kissé büdös)
Tehát egy POE-s kábelt(24+V) rákötöttél egy 5V-os USB aljzatra, nem csoda, hogy füstölt. A PC-ben az USB is működik tovább?
In case if the destination device does not support PoE-in powering, the PoE Passthrough can be disabled by manually removing all jumpers.
Leszedted az összes jumpert a gper-ről mikor rádugtad a PC-re?
-
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #8269 üzenetére
Pontos segítséget nem tudok adni, mert nekem mind egyhálón van(DLNA) miatt, de én az IP->Routes->Route/Rules menüpontban próbálnék szabályt felvenni rá(Static routing) vagy esetleg próbálkozhatsz még Mangle rule-al is, korábban így el tudtam érni a modemem user felületét.
-
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #8245 üzenetére
Ezek jó eredmények, igaz én csak speedtestes eredményre támaszkodtam, mert ahogy (#8237) Kovindinka is írta, ha működik rajta, amit szeretnék, akkor olyan mindegy számomra, hogy most 200 vagy 300 Mbps van(mobil eszközön nem lehet észrevenni a különbséget szinte), a problémát úgyis akkor veszem észre, ha már a 30 Mbps sincs meg 2 téglafal vagy vasbeton födém után 2.4Ghz-en, de így is ritkán találok vakfoltot a házban, csak jó elhelyés kérdése az egész és működik.
Más tipp, ötlet nincs a maximalizálásra, ha megtaláltad a leg zaj mentesebb csatornát és a sávszél is 80MHz-re van állítva ettől optimálisabb beállítást nem tudok. így is szép eredmény, bár ehhez megfelelő vevő is kell ugye.
-
Beniii06
addikt
válasz
grabber #8217 üzenetére
1 AP-hoz capsman-t nem használok ez evidens(a nevéből és a funkciójából is adódóan).
Kérdeztem korábban itt, hogy van-e valami előnye 1 AP esetén, de válasz nem volt, így jól gondoltam, hogy az +1 hibaforrás, egyébként erőforrást is eszik feleslegesen. Az AP legyen AP, a router pedig router, általános használatra tökéletesen megfelel.(#8218) adika4444
Igaz te tudod, mit akarsz vele pontosan, de ne csak a biztonságot nézd, hanem a sebességet is. Ha jól tudom SSTP-t azért nem használnak sokan(célfüggő), mert 'lassú' az átviteli sebessége. Általánosságban elmondható, hogy minél biztonságosabb valami, annál több erőforrást igényel kódolni/dekódolni. Neked kell eldönteni mi a fontos. Amíg nincs openvpn udp támogatás, addig dönteni kell mindig a kettő között. Biztonság vagy sebesség. Kettő közti kompromisszumos megoldások is léteznek valamilyen szinten, csak nem Mikrotiken jelenleg. -
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #8194 üzenetére
Sajnos wifiben(sebességben) nem acélos a mikrotik(ilyen téren a konkurencia jobb), nekem egy 433-as linksebességgel produkálta a korábban leírt számokat és minden környezeti tényező ideálisnak mondható volt mikor mértem kb. 1-2 méterre tőle. Egy helységen belül fogja hozni valószínűleg a ~270-et, de inkább ne legyen igazam, kíváncsi leszek a te eredményedre is.
Úgy látom nem csak én döntöttem a vezetékes rb4011 + cap ac kombó mellett, stabilitás terén illik rá, az "atomstabil" jelző.
-
Beniii06
addikt
wireless - improved 160MHz channel width stability on rb4011;
Akinek wifi problémája volt 4011-en tesztelje le, hátha most már jó lesz.
-
Beniii06
addikt
válasz
MasterDeeJay #8134 üzenetére
Nincs vele tapasztalatom, de RB912UAG-2HPnD-OUT esetleg?
Ha esetleg nem felelne meg, akkor érdemes szétnézni a konkurenciánál is(Ubiquiti). Igaz abból én beltéri AP-kat szereltem és jófajták azok is.
-
Beniii06
addikt
válasz
adika4444 #8121 üzenetére
Én azzal kezdeném a gondolatmenetet(a téged érintő részre), hogy mennyire használod ki a hap ac2-t jelenleg. Ha eddig nem volt sosem 50% használat fölött a cpu/ram, akkor szerintem nem fogod tudni kihasználni az erősebb hw-t. A VPN-t kipróbálhatod a hap ac2-n jelenleg is.
-
Beniii06
addikt
válasz
bambano #8106 üzenetére
Igen, ahogy a kolléga is írja lentebb, ha nem állítasz be semmit, akkor a pppoe automatikusan is 1480-ra áll be.(Nálam ez történt T-s nettel)
Ha nem lehetne szabadon állítani, az egy kicsit meredek lenne számomra a ROS-től, bár ennyire mélyen nem vagyok elmerülve a rendszerben, jó tudni. -
Beniii06
addikt
válasz
DjTomboy #8100 üzenetére
Szerintem rossz helyen állítottad be az MTU-t.
Nem a tűzfalnál kell, hanem az Interface List -> interface-n belül, ott neked pppoe-out1, katt kettőt rá és a general fül alatt állítsd be!
Ha máshol megvan a sebesség(sagemen+ PC-ről felépített pppoe kapcsolat esetén is), akkor biztos vagyok benne, hogy valami apró beállítási probléma lehet vagy éppen a mangle rule-od kavar be.General fülnél
Actual MTU 1480
A többi MTU,MRU,MRRU mező üres, de ha kell manuálisan állítsd be a Max MTU-t 1480-ra!A Dial Out fülön,
keepalive timeout:10
Alül
Allow: mschap2 pipa be, mschap1 pipa be, chap pipa be, pap pipa beNálam a pppoe status-a így néz ki:
[kép]
Nem nevet az Active AC Name: adsl-n, automatikusan ezt töltötte ki a központ vagy a sagem!Nekem így simán jön a ~800/950 sebesség ezekkel a beállításokkal.
-
Beniii06
addikt
válasz
DjTomboy #8084 üzenetére
Milyen csomagban vagy? Mert ha jól emlékszem a régebbi 1000-es csomag nem volt szimmetrikus és az a pontosan 200 Mbps központi korlátnak tűnik vagy leterhelt környék miatt lehet. Azért jó lett volna kb. pár speedtest eredményt is csatolni 3 különböző időpontban(reggel, délben,este) különböző magyar szerverekre(Telekom, antenna hun, stb.) és itt nem a speedtest eredmény a lényeg(sokat win10 appra esküsznek), hanem hogy elindítod a speedtestet és screenshotolod az interface listát!
PPPoE-nél MTU 1480 legyen!
-
Beniii06
addikt
válasz
vargalex #7830 üzenetére
Akkor én biztosan azt csinálnám, hogy lementeném a konfigot, reset és 0-ről újra beállítanám az egészet. Egy teszt erejéig kipróbálhatnád quick set segítségével is(majd reset és backup visszaállítása), mert ha úgysem működik, akkor nem router gond lesz szerintem. Más ötletem nincs.
Szerk.: Vlan-ozni nem kezdtél el ugye?
-
Beniii06
addikt
Igaz nincs túl sok tapasztalatom rendszer üzemeltetésben, csak ötletelésként írom elméletileg. Gondolom irodáról lehet szó.
A "leleményes" felhasználók előbb-utóbb addig próbálkoznak, hogy az egész internetelérést tiltani kell majd vagy épp csak azt a 10-20 oldalt engedélyezni, ami kell a munkához(ezt tapasztalatból írom, nálunk is volt szükség ilyenre).Hogy írjak példát is:
1.Ha már rájöttek a proxy használatára, onnan már csak egy lépés a vpn és azt 80-as tcp porton nem fogod tudni kiszűrni, csak layer7-el esetleg, de erősen felejtős kategória.(nem 100% az eredmény)
2. Megpróbálod kézzel tiltani a népszerűbb proxy címeket(nem 100% az eredmény, felejtős)
3. Megpróbálod a layer7 szűrést proxy, node, tor hasonló szavakra
4. Előbbiek kombinációi(nagyon erőforrásigényes, felejtős)
5. MAC/IP- alapján csak azokon a gépeken lenne net, ami feltétlenül munkához is kell(ez is megkerülhető, ha már leleményesek)
6. Beüzemelhetsz proxy szervert is, de mikrotik mellé nem látom értelmétHa nem lehetséges a munka miatt pár oldalt engedélyezni és a többit tiltani, akkor szélmalom harc kb szerintem.
El kell nekik magyarázni, hogy látjátok mikor-mit csinálnak/néznek és ennek a komplett leválasztás lesz a vége. Más kérdéseket is felvet a dolog, hogyha a dolgozóknak van idejük fb-zni, akkor nincsenek leterhelve/nem jó a munkamegosztás, stb.Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ha sikerül is teljes mértékben leválasztani a dolgozókat az internetről, akkor is semmi sem fogja megakadályozni, hogy ne vegyenek mobilnetet(jó a telefonokat le lehet adatni),de hoz helyette hotspotot/másik saját routert és netezik arról.
Így elsősorban az okot kellene megszüntetni/megértetni az emberekkel, hogy a közösségi média használatnak nem ott és akkor van ideje. Ha nem megy, akkor mehetnek a szankciók. Mást nem nagyon tudok elképzelni, de erre én is kíváncsi vagyok, hogy lehet másképp megoldani.Más kérdés, hogy szabályzathoz kötve és a GDPR-nek is megfelelve, lehetne a céges gépekre monitorkép figyelő softwaret telepíteni/rögzítést csinálni(személyes adat úgysem lehet a céges gépen), amit továbbít nektek. Nem a korábbi évtizedeket akarom felidézni, de ha ez kell elrettentésnek, pl pár iskolában láttam már ilyet működni és hatásos volt. Persze ennek alaposan utána kell nézni jogilag is.
-
Beniii06
addikt
válasz
bambano #7757 üzenetére
Papíron nem, de a valóságban igen:
-Gondoltam, hogy tárasasházról van szó, ott a sok szolgáltatói eszköz(HGW,ONT) alapbeállításként automatikusan kapcsolgatja a frekvenciát, ez jól működne, ha a többi fix-re lenne állítva, de nincs! Ezért egymás 'ellen' váltogatják a frekvenciát, ez meg is magyarázza, miért jó egyik nap, máskor pedig nem.
-Köztudott tény, hogy a mikrotik wifiben még ha stabil is, sebességben nem a legjobb. Itt is a kollégánál sebességbeli probléma volt, nem pedig szakadás.
-Mivel gyenge a mikrotik wifije, kevesebbet is érzékel a többi közül, így neked 102-t mutat, de mint tudjuk, wlan kapcsolathoz két eszköz kell, így a zavaró jelek lehetnek sokkal erősebbek pl. másik szobában és valószínűsítettem, hogy a másik eszköz laptop(nem használtam még winboxot mobil android/ios eszközön), abban pedig az egész monitorkeret antenna(95%-ban), így két szobával arrább lehet több tucat wlant is érzékel nagyobb jelerősséggel.(Már laktam korábban társasházban, innen tudom) Sőt nem is biztos, hogy optimálisan van elhelyezve a lakás közepére pont a router/ap és az is ront a helyzeten.
-Cap ac-t használva(nagyon hasonló hw a hap ac2-höz képest), tudom, hogy még kertes övezetben is 4-5 szomszédos wifi be tud zavarni, pont az ilyen -100 db-esek, a sebesség kb harmadára csökken(30 Mbps-re akár) 2.4 GHz-en percek alatt, majd visszaáll(70-80 Mbps-re).
Most "divatba" jöttek az extenderek, a szolgáltatók is promózzák(UPC,T) és sózzák rá az emberekre(ha kell hanem), hogy a wc-n is jó legyen a jelerősség, ott is lehessen streamelni.Ez sem segít a helyzeten.
Maradjunk szakmai dolgoknál, de én már rájöttem, hogy elmélet és a gyakorlat mást mutat.(főleg igaz wifire, ami millió 1 dologra érzékeny) Te már laktál társasházban vagy neked mi a tapasztalatod ezzel?
-
Beniii06
addikt
Akkor meg is van a probléma forrása, telített a 2.4 Ghz-es sáv. Sajnos ezzel nem sokat lehet kezdeni, ha tudsz kábelezni, akkor érdemes azt, illetve a lista felső részén lévő frekvenciákat kerülni és használni az 5Ghz-et. Ha nélkülözhetetlen a wifi, még access pointot betehetsz, bár nem javasolt, mert inkább ront a helyzeten. Még kísérletezhetsz channel width állítgatással fixre 40Mhz-re, de kevesebb eszköz fog tudni csatlakozni és megnő a szakadás esélye is.
-
Beniii06
addikt
A 60 nap+ uptime-ot csak azért szakítottam meg manuálisan, mert ezután már érezhetően lassabb volt a weboldalak betöltődése. Pont erről volt szó, hogy a 40/40 az kevés, mert az asztali router 120/40-et tudott, szemben a 30/30-al, ami mégis csak a töredéke, azonos cellán, azonos helyen mérve fél per különbséggel.
Még most is van ~5200Ft-ért ilyen csomag(van 4000+ -ért másik cég) és az kifejezetten adatkártya, sőt + 500 Ft-ért lehetett megosztó sim-et is kérni(mostmár nem), így ~5800 Ft-ért 2db simmel lehet netezni, ja és ezeket nem kell kivenni, telefonálni, hanem arra van használva, amire ki lett találva, modemben/routerben.(csak utána kellett járni alaposan,ennyi) 12000+ Ft-ért lakossági szinten(ezt írtad) felesleges ennyit fizetni szerintem 1db sim-ért. OFF vége. -
Beniii06
addikt
teljesen érdektelen volt, hogy csak az online apn volt, hogy natolt ip címe volt, stb.
Talán, mert nem próbáltatok meg egyidejűleg YT-ot nézni például, ugyanis ha olyan szerencsétek volt, hogy azonos portra került mindkét stream, akkor csak az egyikőtöknek ment volna(jobbik eset) vagy egyikőtöknek sem. Ezt mobil hotspot esetében csak újraindítással(repülő üzemmód ki-be nem mindig működött) lehetett megoldani, ami minimum 2 perc kiesés volt. Nyilván alkalmanként pár percre megosztani elég(saját részre), de komolyabb online dolgokra nem jó(főleg cégeknek), ha hirtelen nem tölt be az oldal és restartolgatni kell. Mikor a felhőbe dolgozol vagy netbankolsz, kellemes lehet előről kezdeni a munkát.A HelloData pont ezért jó példa(még korábban megkötött szerződések élnek) sokan kitalálták, hogy a a vezetékes netet kiváltsák, azután meg jött a panasz/káromkodás, hogy nem töltenek be rajta x oldalak stb. Közben pedig, csak tájékozódni kellett volna és egyébként is, arról indítani kellett havonta egy hívást(mivel hangalapú csomag korlátlan adatkerettel), közben pedig erre a flottás adatkártyák voltak képesek csak.
Backupra én már 1+ éve használok adatkártyát(net apn-el) és 40-60 napos uptime ot tudtam kihozni lte 'routerrel'(B525), így azért is ajánlom ezt, mert ez tutira működik. Vannak TP-linkes 'routerek' is, azok jobban alkalmasak 'modem' módra, de a huawei is tökéletesen működött. Az ilyen stickek sebességben is csak töredékét tudnak egy B525-nek pl.(tapasztalat).
-
Beniii06
addikt
válasz
adam900331 #7723 üzenetére
Az online apn 99% NATolt, hangalapú csomagoknál régen be lehetett aktiváltatni a net apn-t is, de kb. 1-2 éve már nem. Adatkártyákkal(amivel nem lehet telefonálni) működik a net apn és a port forward is. Milyen csomagod van? Ha HelloData, akkor felejtős(működik, csak portütközéskor újra kell indítgatni) és szerezz be egy korlátlan adatkártyát(mobilflották topik, számlázás körülményes egy kicsit, főleg cégnek, de megoldható), ezzel működik a port forward. Van ugye Hipernet Home+ csomagok is, ahhoz nem tudom milyen apn van, telenor topikban érdemes utánakérdezni(talán online már az is
).
-
Beniii06
addikt
válasz
adam900331 #7715 üzenetére
"net" apn-el próbáltad? Az adatkártyák általában azzal szoktak működni, kivéve ha van rá aktiválva online is. Az online NAT-olt IP-t ad, erről jó ha tudsz, port forward nem fog róla működni.
-
Beniii06
addikt
válasz
choco01 #7644 üzenetére
Ha rácsatlakozol a Huawei-re, lennie kellene webes admin felületnek(apn-t 100%-hogy lehet rajta állítani) és ott kellene a portot továbbítanod vagy kikapcsolni a tűzfalat és a NAT-ot Cone/simmetric-re állítani. Nekem Huawei B525-el tökéletesen működött a port forward, igaz az asztali "router". A telefon is NAT-ol, mert különben,csak egy eszközön lenne net és annak pont az a lényege, hogy megosztod több eszközre. Tudomásom szerint nem állítható ilyesmi, max. rootolt telefonon Lineage os-el. Vagy szerezz be egy tp link-et(mr200,mr6400(Huawei E5577) azokon lehet állítani, a b525 drága szokott lenni, de az a leggyorsabb sebességben tapasztalat szerint vagy opció még ebayen ~9k-ért Huawei E8372 usb wifi dongle, az is állítható.
A szabályban, nekem megvolt adva az in-interface és szerintem dst-address=37.76.10.x ez a része nem jó/nem kell, igaz nem vagyok szakértő. Biztosan kell port redirectet használnod(ha a szolgáltató tilja a portot), de hogy azt hogy kell mikrotikben megadni, nem tudom, még nem használtam.
-
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #7629 üzenetére
Akkor a gyanú helyes volt, alap windowsos dolgok(desktop, nem server) nem alkalmasak ilyesmire, de legalább kiderült ez is. Ha mégsem lenne jó, próbáld meg filezilla(FTP server + kliens) telepítéssel, azt már tudod szabadon továbbítani, ahogy szeretnéd, akár interneten vpn-n keresztül is, akár helyi hálón.
(#7628) Kovindinka
Tudomásom szerint is így kell CIDR-t számolni. -
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #7589 üzenetére
Nekem ez hasonlónak tűnik, mint a vpn-n keresztül megosztott eléréshez. Ott sem működott a dlna, csak trükkel(nem írtad, én SMB-re tippelek amit te szeretnél), de nagyon hasonló a probléma. Így egy hálózatba rakod a gépeket fizikailag is vagy protokollt váltasz és FTP szervert csinálsz pc-n, majd mangle rule-okkal/fw rule továbbítod(ilyet még nem próbáltam FTP-vel, csak tipp), de nekem más hálózatban való szolgáltatói eszközt sikerült elérnem. Ehhez kell gateway IP!
Az SMB-nek is van portja(139 és 445 TCP e szerint), de gyanítom, mint a DLNA esetében, nem fogja automatikusan megtalálni.Az is lehet, hogy vlan-ok körül kellene szétnézned, ott lehet szabályozni ki mit milyen irányban érhet el, de ez is csak ötlet.
-
Beniii06
addikt
válasz
vargalex #7581 üzenetére
Nyílván rá,egy olcsóbbra is, viszont az 1/1-es nethez nem biztos, hogy elég lesz. Nekem 1043 volt openwrt-vel és csak gyári szoftverrel ment a hardveres NAT(~3-400 Mbits-t tudott csak), így azért nem javasoltam a 10k-s kategóriát. Openwrt-ben tényleg az a jó, hogy linux szerűen is működik(parancsokra), nem úgy mint a ROS, ez igaz.
-
Beniii06
addikt
válasz
DjTomboy #7578 üzenetére
A Padavanon kívül még érdemes lenne megnézned az openwrt/lucl-t. Ezeket azért írtam mert jó pár ilyen 20-30-ezres routerekre rámegy és felépítésre, elvben hasonlóan működnek a mikrotikhez, viszont sokkal kevesebb beállítási lehetőség van bennük, de legalább minden mezőhöz van magyarázat openwrt-n, míg itt nincs. Maradna a videózgatás, fórumok böngészése és kitartó próbálkozások, Nem is az alap beállítás a nehéz, hanem a saját műveletek megalkotása és kivitelezése, ahhoz nem nagyon van segîtség fórumokon kívül.
A winboxot nézd meg hogy működik, mert cli-ben programozni esélytelen(egyedi logikája van), annak aki naponta nem ezzel foglalkozik(többek között én sem és én is kezdőnek tartom magam).
Az usb-s megosztásra nem tudok mit mondani, mert a 4011-en nincs usb. Tudtommal smb-re lehet felcsatolni az usb-t, de az is primitív, max konfigok/logok kiírására lehet jó, ha nem tévedek.
Amíg megjön a hap ac2, olvasd át a korábban topiktárs által linkelt leírást. Van benne quick set(up), de azért kár ilyen eszközt venni. Max tanulásra alkalmas, hogy megnézed mit kellett volna neked beállítani kézzel. Sok videós anyag is megtálálható YT-n, érdemes lehet azokat is megnézegetni.
-
Beniii06
addikt
válasz
DjTomboy #7567 üzenetére
Ha egyidejűleg szeretnéd használni az 1/1-et vagy később váltani akarsz net XL-re, akkor minimum rb4011 fog kelleni(ez biztosan működik tapasztalatból mondom), bár a keretet nem írtad, de ezt te el tudod dönteni.
Kezdésnek a hap ac2-t szokták mondani(megrendeled online, kipróbálod és ha kevésnek találod visszaküldöd, ismerkedésnek jó)
A wifi sebesség nem túl acélos Mikrotik eszközöknél a cap ac ~270-et tud, de itt a topikban a wifis rb4011 is kimerült ~400 Mbps-nél. Ha fontos a sebesség és tudod, hogy csak 1db ap lesz, akkor érdemes más márka után nézni AP tekintetében(U)Szétnéztél padavan fw-s routerek között is? Mert amiket leírtál, tudtommal ahhoz bőven elég lenne az is(árban biztosan jobban jönnél ki és némi fejfájást is spórolnál magadnak) + még nincs UDP-s OpenVPN Mikin, de ha mindenáron ragaszkodsz a Mikrotikhez akkor nem szóltam.
-
Beniii06
addikt
válasz
// Chaka // #7493 üzenetére
Inkább hagyd a google-t, van szolgáltatói topik is: [link]
Idézet az összefoglalóból:
"Szeretnék saját routert használni a Digis eszköz helyett, mi a teendő?
Telefonon fel kell hívni a Digi ügyfélszolgálatát és az ONT eszközt bridge módba kell kérni, amit általában pár órán belül teljesítenek. Ezután az - ekkor transzparens - ONT gigabites portjára kötve a saját routeren kell beállítani a PPPoE kapcsolatot." -
Beniii06
addikt
válasz
// Chaka // #7491 üzenetére
Azt nem írtad, hogy az ONT milyen módban van, de kipróbáltad már bridge módba rakva, hogy a mikrotik építse fel a pppoe kapcsolatot is? Szerintem azzal járnál a legjobban(legkevesebb probléma lenne vele), kivéve, ha szükséges az ONT wifi-je vagy egyéb ok miatt nem lehet bridge módba rakni, mert akkor nem szóltam.
Ha már van mikrotik routere-m én biztosan nem a szolgáltatói "buta" eszközt használnám router-ként, kevesebb fejfájással jár. -
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #7482 üzenetére
Most nem kerestem vissza, de ha jól emlékszem neked wifis rb4011-ed van talán
, itt "csak" vezetékes van, de most, hogy írod, ezzel megerősítesz +1 indokkal, hogy miért is jó, ha két eszközöd van, mert meghibásodás esetén, csak az ap-t kell cserélni(mehet RMA-ra), a router marad a helyén, mert ugye wifi nélkül jobban meg lehet lenni, mint net nélkül? Ezt a mondatot is inkább a többiek miatt írtam le, ha már a teljesség igénye felmerült(csak egy kicsi trollkodás).
Visszatérve, nem tudok ehhez mit hozzáfűzni, csak gariztatás marad max egyenlőre. Mielőtt megvettem a vezetékest, sok kezdeti probléma volt ezzel is, így vártam 2-3 hónapot a megjelenéstől számítva és addig szerencsére javították a nagyobb részt szoftveres bugokat, de volt sok nand chip hibás is(ezért is késett tudtommal a wifis is pár hónapot). Mikor kinéztem ezt, már elő lehetett rendelni a wifist, de inkább a már "stabil"-t választottam, a bizonytalan helyett is a fentebb felsoroltakon kívül és jól döntöttem. Ha megnézed még most is szinte minden change log-ban ott van az "rb4011 ...ez az" javítása, szóval még ez sem 100%-os. Idővel biztos azt is javítani fogják, ha szoftveres eredetű a dolog, csak győzd kivárni. Esetleg utána kellene járnod, hogy mennyire általános jelenség ez reddit vagy hasonló fórumokon.
Ilyen értékű eszköznél én biztos visszaküldeném, max becserélteted, ha nem tudják megcsinálni. A vezetékes változattal eddig semmilyen probléma nem merült fel, működik, ahogy kell.
-
Beniii06
addikt
+(#7479) Kovindinka
Ezt nem vitatja senki, én Lenry-nek válaszoltam általánosságban, hogy szerintem miért jobb egy külön router + ap felállás vs egybe eszközzel szemben, mivel brickm, ezt nem fejtette ki. Ha a kérdezőnek akartam volna írni, akkor neki is válaszoltam volna. Itt igen, egyértelmű a helyzet a hap ac2-vel, de egy rb4011 + cap ac vs rb4011 wifi-s közt már nem lenne olyan egyszerű a döntés.
(#7480) Lenry
Ezért írtam oda, hogy kizárólag ha egy darab ap-t(SSID-t) akarsz összesen, tehát kettő wlan már felesleges lenne, akkor jobban megéri a külön variáció tervezéskor, mivel előre tudod, hogy cserélve lesz,mert pl kisebb lakásba, egy szobába kell stb. de ha később költözöl a router maradhat, csak az ap-t kell lecserélni vagy jön jobb teljesítményű ap és arra lecseréled, míg ha utána kötöd és kikapcsolod a beépítettet pénzt dobtál ki az ablakon, azt pedig ugye nem kell leírni, hogy a belsőt nem tudod cserélni.MÁS
A 4011 gigabitet átnatolva fasttrack nélkül(minimális számú alap szabályokkal) ~20 % CPU terhelést mutat, szóval mindenki vegye-vigye bátran, akinek erre van szüksége. -
Beniii06
addikt
Esetleg:
-terhelésmegosztás(1 ap esetén)
-adhat egy plusz biztonsági réteget, ha a wifit akarják kiütni(ha már bemenni nem tudnak a hálózatba)
-jobb lefedettséget lehet vele elérni és később szabadon bontható, ha már wifi nem kell
-könnyen upgrade-elhető, ha lesz gyorsabb wifi képes cap(előny ha csak 1 ap-t akarsz/van szükség)Elsőre nekem ezek jutottak eszembe, illetve nekem ezek voltak a szempontok nagyjából vásárlás előtt.
-
Beniii06
addikt
Bár korántsem vagyok expert, sőt..
Én azt javaslom saját példámból kiindulva, ha szívesen tanulsz és van rá szabadidőd is, rendeld meg neten és ha nem jön be a számításod, akkor 14 napon belül visszaküldöd. Ha már megvannak az alapok hálózatokból, egy hét alatt meg lehet szokni, sőt kell is, mert saját logikája van a menüpontokban is, de könnyen megtanulható. Már sokszor lett linkelve itt magyar leírás is, de van sok YT videó is stb., de arra készülj fel, hogy "szivatni" fogod magad vele akaratlanul is, mert ez ilyen. Viszont utána már nem követed el ugyanazt a hibát és működni fog a dolog. Ha egyszer jól beállítod, 'atomstabil' lesz az biztos, max áramszünetkor/isp karbantartáskor lesz szakadás, mondjuk ha gigabites neted van a wifi nem a leggyorsabb, de mikrotiken minden is beállítható egy tplinkhez képest pl. -
Beniii06
addikt
válasz
vargalex #7446 üzenetére
Nem is értem, hogy a "Milyen routert" topicban miért nincs az ajánlottak között. Pedig meglepően olcsó is...
Mert utána mindenki ide lenne irányítva, hogy "összedugtam, villog, nincs nett"(direkt írtam kettő t-vel, árukeresőn találni ilyen kommenteket), "hol van ezen a wan/lan port", "hol kell ezen wifi jelszót állítani" és társai kérdések. Jó szokás szerint próbálnák elérni a webfelületet az 1 es porton és néznének, hogy nem jön be semmi, főleg nem a 192.168.1.1 és 192.168.0.1 címen. Az ilyen felhasználók igényeinek bőven elég az asus/tplink/tenda, van net, erős a wifi és kész, meg nem is szeretne mindenki órákat ezzel foglalkozni(kitartás és kutakodás kell hozzá), hanem szeretnék 2-3 kattintással letudni a dolgot. Max komolyabb DHCP, lan képességeket akarnak. A quick setup menüt most hagyjuk ki a témából, azért kár ilyen eszközt venni.
Elég sokat elárul, hogy az emberek többségének elég a szolgáltató által biztosított eszköz és általában, csak akkor vásárolnak saját routert, hamár keveslik a wifi sebességet/lefedettséget vagy egy komolyabb terhelés alatt megroppan az ONT/HGW és itt a szolgáltatói topikokban javasolják saját eszköz használatát, egyébként is egy laikusnak router és router között nincs különbség így már ezer forint különbséget sem fog megfizetni, főleg ha a tendának 3 antennája van, ennek meg egy sem, ja és ennek a dobozára sincs ráírva, hogy 1200+ Mbit
Ilyen téren talán felhasználóbarátabb az ubnt, de ott az ap-jukon kívül nem ismerem a termékpalettát, árakat.
-
Beniii06
addikt
válasz
Cirbolya_sen #7419 üzenetére
Igaz, a netinstall-hoz ether 1 kell, de a webkonfigot/winboxot ether1-en tiltani szokták. Nem zártad ki magad valamilyen szabállyal? A resetet úgy próbáltad, hogy benyomtad a gombot mielőtt ráadtad a tápot és úgy tartottad vagy 30s-ig legalább? Más tippem nincs, mondjuk én nem is vagyok ROS szakértő.
A win tűzfalhoz hozzáadtad a netinstallt? Defender vagy más víruskergetőben is a kivételekhez hozzáadtad? Ha már OS cserélgetésnél tartunk én egy live linux alól próbálnám meg a netinstallt wine-al.Szerk.: Itt azt írják ubuntu 16.04 + wine-al ment a netinstall.
-
Beniii06
addikt
válasz
Cirbolya_sen #7416 üzenetére
Ugye nem az ether1-en próbáltál meg rákapcsolódni? Mondjuk a "csipogás"-t nem magyarázná meg. Próbáltad másik táppal? Lehet az ment meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óvodások homokozója
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest