- Honor Magic V2 - origami
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az járható Telekomos COAX router 2 IPTV esetén hogy a Mikrotik router WAN1 DMZ-be kerül. Mikrotik WAN2 pedig a Telekom routerbe megy és a WAN2 EOIP lesz a SET top poxok felé tunnelezve majd a TV-ig eljuttatom?
H nem akkor PIM vagy IGMP proxy kellene? Ha van rá jó megoldás figyelek.
-
válasz
Audience #18954 üzenetére
IP/Cloud
Enable aztán ami ott megjelenik hosszú cím azt tudod használni ingyen. Ugyanolyan mint a dyndns csak hosszabb,de ingyenes. De ha ez nem megfelelő,akkor a dyndns-be amit te használsz dns nevet oda ezt a mikrotik cloud dns címet vedd fel. Akkor marad a régi dyndns neved de a mikrorik cloud dns-fogja frissíteni.Vagy mögötte egy másik eszköz.
-
válasz
yodee_ #18885 üzenetére
https://carant-antenna.com/hu/94-iranyitott-kuelteri
#18950: Állíthatnád sűrűbbre azt a check részt. ANnyi idő alatt nem biztos hogy észre veszi hogy le-fel csatlakozik.
Egy ping kimehetne fél percenként is. Bár telefonon ez nem jó megoldás mert mobilnet meg készenléti fogyasztás megdobhatja. -
válasz
L-Elek #18872 üzenetére
Configuration fül alatt ott van egy SSID menü oda kell beírni az SSID nevet amire csatlakoznál
Mode az station bridge legyen
A wireless security alatt pedig kell egy security profile újat létrehozni. Jelszó konfigurációt. Abban kell megadni a WPA2 titkosítást az a wifi jelszó
Majd vissza az eoső ponthoz és valahol ott lehet megadni azt a Security profilet amit létrehoztál.Aztán ha a kódolás stb nincs elállítva nagy valószínűséggel fel fog csatlakozni az új ap-ra.
Fejből telefon alól nem tudok sajnos jobban segíteni. Ha ez segítség,de az a gondolat menet és így kb beállítani. Lehet ROS 7 alatt máshol vannak,de ez a 2 dol9g kell kb a csatlakozáshoz. Ha ez megvan és nem sikerült majd még lehet állítani
-
válasz
Kicsirics77 #18807 üzenetére
CEEE van beállítva?
DFS nem megy esetleg?
802.11
Ap-bridge van beállítva?
Nézd meg hogy mi a statusza a wireless interface-nek.Háha az egyik ezek küzül hibás
-
Sziasztok!
Létrehoztam egy containert és bridgbe raktam a VETh portot. a többi portommal Viszont nem érem el a weboldalt a 8443-as porton.
Pingelni tudom de mást nem,a container meg fut.
Error connection refused üzenet jön a böngészőből.Javaslat?
-
válasz
csongi #18673 üzenetére
Tudni kéne mi az ip címe az eszközöknek.
Esetleg egy mikrotik exportot is ha kapunk gyorsbb lenne a hiba megtalálása. Ha rákeresek csinál egy rsc fájlt amit a gépre másolva meg lehet nyitni jegyzettömben és azt ide bemásolva megnézzük.
Ha van benne kényes adat azt kiszedheted bemásolás előtt(név,ip..) -
válasz
DanielK #18359 üzenetére
Nem. Szolgáltató adja a modemet és direkt nem lehet saját eszközt használni.
Azért mert nem biztos hogy kompatibilis,másrészt saját szoftver van rajta,azt látják újra tudják indítani ha akarják.De kérni kell,hogy rakjanam át bridge módba. Akkor az optika helyett az Ethernet 1 porton adnak neked internetet. Utána azt a saját routered wan portjába ugyanúgy viselkedik mintha nem lenne ott az ő eszközük
-
válasz
Marcelldzso #18033 üzenetére
Megpróbálni mindenképpen érdemes
Az sem rossz érték,mennie kéne. Aztán meglátod,hogy mennyivel gyorsabb.
-
válasz
Marcelldzso #18030 üzenetére
B20 nem nagy sávszélre van,hanem nagy terület lefedésére vidéken. Nézd meg nem forgalmas időpontokban hogy akkor javul-e?
Lehet sokan lógnak rajta vagy egy két user nagyon használja és nincs elég sávszél. Erre gyanakodnék. -
válasz
Marcelldzso #18028 üzenetére
A mostani jelszintek nem elegendőek? Nem tűnik nekem ez rossznak én nem variálnék.
-
Hétköznapi embernek kevésbé kellhet.
Egy hőmérő ami alig kommunikál és kis adatmennyiséggel dolgozik,arra tökéletes a LORA. Mert 20km is elmegy a jel akár egy 18650 akkuval 2 évig. Ezt rohadtul nem tudja egyik wifis eszköz sem. Csak leszórod az eszközt,valahol a környéken elég akár egy GW és mennek is az adatok. Nem kell 20 AP meg antenna....
Hétköznapi embernek nincs nagy területe és nincs sok eszköze. Egy házban mindenhol van wifi kb és mindenhova lehet villanyt is csinálni. Ezt megvalósítani egy szántóföldön,erdőben már nehéz lenne. Oda olcsó,egyszerű és keveset fogyaszt. Azért terjed nagyon.Otthonra inkább Zigbee és Z-wave való. Lora ipari.
-
-
-
válasz
Alteran-IT #17659 üzenetére
Meg mikrotiknél is lehetne fejlettebb tűzfal is. Manapság már egyre több helyen kell applikációkra szűrni.
Ubiquity-nél nem tudom,hogy van a tűzfal. De más gyártóknál már láttam applikációs szűréseket már.
Szerintem is egyre rosszabb irányba haladnak. Wifi6 még mindig sehol. Inkább ipari felhasználás felé mennek el,otthoni kis irodai felhasználásban meg akig van rendes eszközük -
válasz
Alteran-IT #17636 üzenetére
Teljesen egyetértek. Otthonra tuti Unifit raknék wifiből. Az is van most is
Sokkal gyorsabb mint a Mikrotik.
Wifi2 csomag is még most sincs kész. Már vagy 2 éve kész kellett volna lennie. Nem most kéne faragni. Nagyon le vannak maradva. -
válasz
E.Kaufmann #17491 üzenetére
Mikrotiknél ppp kapcsolatnál meg lehet adni az interface-t átjárónak,de dhcp esetén ez nem működik. Ott ez a baj mert állandóan változik a GW.
Én is vettem fel virtuális IP címeket amik a DNS szerverek felé mutatnak,de a utána azoknsk is valós GW kell amit mindig áz kell írni szolgáltatói GW változásnál.
-
válasz
E.Kaufmann #17488 üzenetére
Már működött ez így nekem. De most nem is az lenne a lényeg,hogy fail overt elérjem, hanem hogy a világ felé 3 WAN IP cím helyett csak 1 IP címmel lássanak.
PL kintről befelé jönne egy VPN akkor elég egy IP nem kell 3x felvenni. Emellett a sebesség is nőhetne.Bondignál meg ha egy vonal úgy sem élne akkor, úgy sem küldene rajta adatot. Fail over is meglenne. Jó pár szolgáltatás jön be és nehéz a 3 interneten elosztani és macerás is. Ezért lenne jó a Bonding.Én is ezt csináltam. Csak a GW az állandóan változik dinamikus címnél. Vagy FIX ip kell és akkor fix a GW vagy script kellene ami állandóan ellenőrzni a GW és a route táblábal átírja a DNS route-khoz tartozó GW címeket. De nekem az nem működött,ha jól emlékszem ezt próbáltam:
:local newgw [ip dhcp-client get [find interface="ether1"] gateway];
:local routegw [/ip route get [find comment="isp1"] gateway ];
:if ($newgw != $routegw) do={
/ip route set [find comment="isp1"] gateway=$newgw;
}FIX ip-vel nincs gond,de dinamikusra még nem oldottam meg. Gondolom neked is a 3. wan dinamikus lenne?
-
válasz
Reggie0 #17471 üzenetére
Van már ezzel tényleges tapasztalat? Mekkora teljesítmény kell? KB 2 gbit internet kapcsolat,egy FIX IP biztosan kell. Tűzfalazni meg nem nagyon kell,úgy is az eredeti tűzfal fog végezni mindent.
SD-WAN sajna nagyon drága. Nekem is kéne egy 3 vonalat egyesíteni. De csak a bonding a legolcsóbb és járható út. Úgy tűnik. -
válasz
silver-pda #17293 üzenetére
Capsman és Ros6 van tervbe véve. Még nem frissítenék fel úgy sem.
-
válasz
silver-pda #17291 üzenetére
Érdekelne engem is mert vennék 3 db ac3-at. De ha nem jó akkor nem tudom mi legyen helyette?
-
válasz
bicajoskema #17145 üzenetére
Tárgytalan
-
válasz
noorbertt #16986 üzenetére
Működik a sim kártya? Mert ha nincs net valami miatt akkor csinálhat így.
Passtrough be van kapcsolva? Interface/LTE/ LTE apn/ lte passtrough ott az ether 1 interface van gondolom megadva ha jól állítottad be.Nincs MAC lock?LTE alatt látnod kéne hogy mind mond,van-e adatkapcsolat.
-
Mangle szabály jó volt,csak az address list nem frissült ezek szerint. Most tesztelgettem:
Address listban nincs timeout alapból. De kézzel beállíthatom. Ha beállítok valami időzítést és lejár akkor tényleg törlődik a lista ha nem volt más elem a listában
Elég ha ki be kapcsolom az address listát akkor mindig újra feloldja a címet.Egy időzítővel ki be kapcsolom a listát óránként és így frissül a lista elemei. Remélem így már jó lesz,majd hetek múlva kiderül ha változik a cím.
-
Van valakinek megoldása arra,hogy linuxban írt scriptben be SSH-n bejelentkezik a Mikrotikbe és a scriptben lévő SSH parancsot is elküldi?
Ha kézzel csinálom megy,de ha scriptben szeretném ezt megcsinálni ott már nem tudok SSH parancsokat küldeni. -
Heggesztő gép,meg szerszámok és már több százezer forint el is ment. Ez nagyon a belépő szint. Akkor már egy 2 napos optikai tanfolyam nem drága. De sajna a tanfolyam után sem fogsz mindent tudni,mert nem egyszerű. Kell a tapasztalat.
Fél millió és 1 millió között minimum elmegy rá,ha optikával szeretnél foglalkozni. Nem biztos,hogy megéri. Vagy bérelsz gépet amikor kell. Ha sok munkád lesz optikával akkor beruházol egy sajátra. -
Köszi szépen. Az is elképzelhető hogy a listában nem frissül. Le akartam ellenőrzni,de szerintem már idén nem fogom tudni.
Én minden forgalmat áttereltem,mert csak ftp-re használjuk azt a címet. Akkor egyszerűbb minden arra menő forgalmat a wan2 felé tolni. De lehet csak az ftp-t de előnye nem lenne.
-
Egyelőre letiltottam,ha már nem jó ne zavarjon be.
Azt szeretném,hogy egy dinamikus cím-re menő csomagok a wan2 interface-n menjen ki. A problémám az,hogy az egyik szolgáltatón keresztül nem megy az FTP kapcsolat egy külsös cég szerverével(fotó dokumentáció feltöltése munkáról). De a másik szolgáltatón jó. De mivel az alap route szabály az első szolgáltató felé küldi a csomagot,így emiatt nem működik az FTP.
MIvel a dual wan miatt már van mangle szabályaim,emiatt próbáltam,hogy a passtrough-t kivenni de nem ez volt a gond. -
válasz
jerry311 #15420 üzenetére
Úgy tűnik még sem jó a mangle szabályom. Ma már nem működött.
add action=mark-connection chain=prerouting disabled=yes dst-address-list=FTP in-interface=bridge1 \
new-connection-mark=FTP passthrough=yes
add action=mark-routing chain=prerouting connection-mark=FTP disabled=yes in-interface=bridge1 \
new-routing-mark=ftp_route passthrough=yes
add action=mark-routing chain=output connection-mark=FTP disabled=yes new-routing-mark=to_wan2 passthrough=yes
plusz egy route szabály routing mark-alMilyen szabály kéne,hogy kifelé jól menjen ki a csomag?
-
Az megoldható valahogy,hogy egy dinamikus cím csak az egyik wan-on menjen ki? Statik route nem lehet,mert változik a cím.
Az a bajom,hogy hogy az egyik vállalkozó ftp szerverére kéne feltölteni dokumentumokat,de csak a fő internet szolgáltatón keresztül nem működik az ftp kapcsolat. Ha átrakom a wan2-re ott jó. Szolgáltató nem tud semmiről,de direktbe modmeről sem érhető el. Szolgáltatónál van valami. De erre nem találtam megoldást,hogy kifelé hogy tudom megmondani mi merre mehet. -
Lehet nem fogod megtalálni mi okozza. Valamit kicserélsz,átvariálsz és ha megjavul akkor örülsz. Van még egy mikrotik eszközöd? Asus mögé rakod és EOIP tunnel. Elég gáz,de ha ennyire fontos most és kis költségből nem tudom mik az egyéb lehetőségeid. Mikrotik nem kezeli jól vagy az Open wrt-ben van valami bug franc se tudja.
-
Chip nem rossz rajta? RB2011-nél haldoklanak egy idő után,mert szektorhibásak lesznek a chipek.
Főleg újraindítás után már nem működik. -
-
válasz
hackeeeee #14626 üzenetére
C a control csatorna. Meg tudod mondani,hogy a frekvencia sávban merre legyen a control üzenetek. e pedig az extension,ahol az adat megy.
Ha széles sávot használsz WIFI-nél,akkor előfordulhat,hogy a sáv alján kevésbé van zavar mint a tetején. Ezért a Control csatornát lentre rakod pl. -
Én azt tapasztalom,hogy mostanában kicsit bizonytalan az internet elérés minden hálózaton. Pár hónapja ilyenek nem voltak. Ha kábeles,ha vezeték nélküli össze vissza ugrálok mely kapcsolat megy jobban. Van LTE eszközön kameráim és percekre el szoktam veszíteni minden nap. Utána helyre áll.
Az lte eszközöket én újra szoktam indítani 24 óránként. Szolgáltaltató gondolom nem szereti ha valaki folyamatosan fel van csatlakozva mert idő után nem ad netet. Újra fel kell csatlakozni.Mitől van ez, a Covid miatt a vezetékes hálózat van túlterhelve a mobil pedig az 5G miatt bizonytalan nem tudom.
-
válasz
A_ScHuLcZ #13659 üzenetére
Én átrakatnám rendes router módba a digi eszközét,mert lehet hogy az optikával van gond vagy az új hálózattal.
Ha akkor nem szakadozik ellenőrizném a Mikrotiket. Amúgy elsőnek megpróbálhatnád felfrissíteni a miki-t,mert 1 perc alatt megvan. Ha attól megjavul akkor úgy volt a legkönyebb elhárítani a problémát. -
válasz
Bubukain #12752 üzenetére
Mikrotik 4011-et választanék,wifi rész nélkül. Olcsóbban a HAP ac2 marad de ahhoz, lehet kell majd a fasttrack is.
Switch nem javaslok,mert attól függ hány és milyen poe eszközök vannak. Én ha tehetném 130k körül megvenném a 24 portos poe switchet és nem kell poe táppal foglalkoznom már. De az nagyon húzós árban. Otthonra fontos az ár is,emiatt ennyit sokan nem költenének. Kifejezetten néznék 4-8 portos switchet ami képes ellátni a poe eszközöket csak,mert ezzel lehet spórolni. Vagy külön táp feladókkal. -
válasz
asd6274533 #12743 üzenetére
Biztos Unifi AP használnék. Sokkal jobb sebességben mint a Mikrotik. Árban is több,de jobb is. Mikrotik wifi szabványban le van maradva(nincs ax). Capsman-től én többet vártam. Olcsón lehet vele lefedni területet arra jó.
Ha magamnak lenne:
1, Mikrotik router,
2, Mikrotik poe switch
3, Unifi APNAS-nál én összefognék 2 portot inkább. Olcsóbb és jelenleg nem nagyon használna ki annál nagyobb sebességet a HDD
-
válasz
Marcelldzso #12514 üzenetére
Jelszinteket írd meg.
-
"Egyik belső hálózatos gépen sem működnek bizonyos oldalak"
Nekem ez azt jelenti,hogy a cégen belül másnál is rossz.Vagy fix IP-ből 2 van. Attól függ ki van kötlzepebb a web szerverhez annak fog működni a webolal elérés.
Vagy MTU probléma,amit nem minden oldal tud lekezelni. Aliexpress nálunk nem jött be,ahol vlan volt és nem volt hozzá állítva az mtu. -
válasz
MasterDeeJay #12370 üzenetére
Velem megtették
-
válasz
MasterDeeJay #12361 üzenetére
Kérdezd meg a telefenos ügyfélszolgálatot újra tudja-e indítani a modemet és lát-e akkor valami furcsaságot?
-
válasz
Kroni1 #11961 üzenetére
Routernek Mikrotiket használnék,AP-nak viszont néznék én is más gyártót mert nincs jó wifi eszközük. Pár hsz-el fentebb ezt elemeztük. Ha szeretnél modern szabványt,akkor más gyártót kell nézned,mert Mikrotik le van maradva.
Viszont nem lesz extrém nagy különbség,nem tudom van-e értelme lecserélni? AC szabvány is tud 330Mbit-et most mérve gyakorlatban. Ha sebesség kell akkor kábel,nem wifi. Ha nem a sebesség miatt cserélnéd le,hanem a wifi 6 tudása miatt,akkor meg eldőlt. -
válasz
Alteran-IT #11872 üzenetére
Az a baj,hogy wifi 6-os eszközüknek már rég lenniük kellene. Asus,Tplink,Ubiquiti,Synology már rendelkdzik Wifi6 eszközzel. Mikrotik nem?
Gáz. Egyre jobban le van maradva a Miki. Mind hw mind sw terén. Pár éve nagyon jó volt,de ha most nem jönnek a fejlesztések akkor kimaradnak a buliból.
Nekem WIFI6 telefonom van. Vennék wifi6 Mikrotik eszközöket,hogy beállítsam magamnak és legyen tapasztalatom wifi6-al. Csak a Mikrotiknak nincs. Vegyek más gyártótól?Bukom a Capsmant,de igazából elég fapados. Kisebb környezetben pár kattintással kevesebb. Nem egy Ubiquity. Nem is nagyon fejlődött a Capsman,azt se látom.
60Ghz eszköz az király. Olcsó, egyszerű és jó. Ilyen fejlesztések kellenének. Nem butítás. -
válasz
Alteran-IT #11869 üzenetére
Vagy jön egy újabb model ami fölé lesz pozícionálva
Wifi 6 is itt van már,azon is fejleszteniük kellene. Capsman jó,de többet ki kéne hozni belőle. -
válasz
ssarosi #11688 üzenetére
Én azt szoktam nézni,hogy hol tudom ideálisabban elhelyezni az eszközt. Azért mert vízszintesen tartod a telefont még nem fog gyengülni a jel. De ha van egy fal a közelben amin visszaverődik és zaj lesz belőle,vagy csak oldalsó falra tudod felszerelni ami a túloldalra kellene elszórnia. Akkor jobb a mennyezeten középre felszerelve,ahol minden irányban zavartalanul sugározhat és ideálisan középen el lehet helyezni.
Gyártó is engedi falra és mennyezetre szerelni,mert nincs jelentős különbség. Emiatt mindig helyszín és felhasználás fogja inkább befolyásolni melyi ka jobb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Új Gigabyte 16 Aero 4K+ OLED i7-13700H 14mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Studio Win11 Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3082
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2954
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3004
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest