Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• asd6274533

csendes tag

Sziasztok!

Az itthoni hálózatot szeretném kicsit upgradelni. Gigabites Digi netem van, egy TP-Link router és néhány switch alkotja a hálózatot. Ezek szolgálnak ki néhány számítógépet, 1 nyomtatót, 1 NAS-t, 2 RPi-t, 1 Android TV-t.

Az ok, amiért upgradelni szeretnék egyrészt az internetkapcsolat sebessége (kábelen is max 300mbps jön ki belőle), másrészt pedig az egyik switch halála (pontosabban úgy néz ki két port meghalt benne).

Unifi eszközökkel van némi tapasztalatom: az AP-k tök jók, a switchek is egész tűrhetők, de a security gateway már kevésbé, úgyhogy itt az EdgeMax irányba kezdtem nézelődni, de úgy általánosságban az Ubiquiti mintha hanyatlana mostanában.

Úgyhogy kis research után a Mikrotik irányt kezdtem el nézegetni. Bevallom, sose volt még Mikrotik eszközöm, de szívesen tanulok új dolgokat, feltéve, hogy nem egy hónap lesz, mire feláll a hálózat (első verziója). :)

Jelenleg három (Mikrotik) opcióban gondolkozom:

1. Mikrotik router (még nézegetem az opciókat) + Unifi switch + valamelyik ac-s Unifi AP POE (controller meg elfér egy rpi-n)
    2. Hasonló az előzőhöz, csak Unifi helyett Mikrotik switch-csel
    3. Full Mikrotik: Unifi AP helyett Cap AC (CAPsMAN)

Olvastam ezekről hideget-meleget (itt is és sok más helyen is), pláne az utóbbiról. Legtöbb helyen azt olvasom, hogy a Unifi AP még jobb, mint a Mikrotik, de hogy a kettő (Mikrotik router + Unifi AP) szépen tud egymással muzsikálni.

Összefoglalva a Mikrotik mellett szól, hogy sokkal több mindent tud, elméletileg jobb teljesítményt is tud nyújtani, valamint hogy kihívás lehet. Ellene, hogy nem értek hozzá, az APk elvileg a unifiből jobbak. Ha jól láttam, akkor árban egész közel vannak ezek egymáshoz.

Mit gondoltok a fenti opciókról? Van esetleg egyéb szempont (tipikusan feature paritás beli), ami segíthet dönteni?

Előre is köszönom a válaszokat.

szerk. A NAS miatt megfordult a fejemben a 10 gigabites hálózat is, de az lehet overkill.

Új hozzászólás Aktív témák