-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
A tegnapi nappal én is becsatlakoztam a mikrotik felhasználók táborába. Egy mikrotik hap ac2 lett a befutó és alapvetően otthoni telekomos gigabites neten lenne routernek használva.
Egyelőre az alapokat szerettem volna konfigurálni, egy 5 és 2.4 GHz-es wifit, illetve a lan portokat, hogy amit a router kap pppoe-n, azt ossza tovább egy normál otthoni NAT-os felállásban. Default configgal pikk-pakk ment, de szeretném bekonfigolni magamnak az alapoktól a routert. Egyelőre nem parancsokkal, csak a webuin/winboxon. Lereseteltem a default konfig beállítása nélkül, majd elkezdtem beállítani lépésről lépésre. Először kapott egy pppoe-interfészt, majd csináltam két wlant, egy bridge alá beraktam az összes lan és wlan interfészt, majd konfiguráltam egy DHCP szervert, beállítottam a DNS-t és egy NAT masqueradet is csináltam. Ezt követően sem akar sajnos a klienseknek dhcp ip-t osztani a router, wifin pl az android kliensek kiírják, hogy obtaining IP address, aztán feladják a kapcsolódást.
Van esetleg valami checklist, hogy pontosan mit kéne beállítani? Arra gondoltam, hogy lehet egy route hiányzik a router címére, illetve a gateway konfiguráció (amit webuin nem találtam meg). Alapvetően szerintem elboldogulnék, csak azt nem tudom mi hiányzik még.
Illetve mi kell ahhoz, hogy legyen egy Valami nevű ssid-m, ami 2.4 GHz-en és 5 GHz-en is elérhető legyen egyszerre és fallbackeljen az összes kliens a 2.4 GHz-re, ha az 5 GHz nem elérhető/támogatott?
És még valami. Wireguard támogatásról mindenhol olvasok a neten, de a gui-n sehol nem találom. Kellene hozzá valami csomag?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Óvodások homokozója
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Hogyan lehet témákat keresni a fórumban?
- Hobby elektronika
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Háztartási gépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- További aktív témák...
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- BESZÁMÍTÁS! MSI H110M i7 7700 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 6GB Zalman N4 Cooler Master 400W
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Western Digital Purple SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest