Hirdetés
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Fotók, videók mobillal
- Telekom mobilszolgáltatások
- Megjelent a Realme GT7, a márka legolcsóbb csúcsmobilja
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Steve_Brown #127399 üzenetére
Ha amerikából szeretnél terméket rendelni belőle/odaát költenéd el, akkor igen. Ha európából, akkor nem.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
PredatorZoli #127398 üzenetére
Áh, tehát akkor viszont a PEMÁP 2028/X-em például veszít a vásárlóerejéből?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Steve_Brown #127397 üzenetére
Paritás közelébe ment az eur/usd. Nem forint specifikus, a dollár erősödött.
-
Steve_Brown
senior tag
Mi okozta ezt a hatalmas forint bezuhanást a dollárral szemben?
Tök jó, mert így legalább már a tavalyi transaction fee-m visszajött IBKR-en de ez így most miért? -
Brandynew
őstag
Nem tudom volt-e már, van itt egy tök jó, naponta frissülő táblázat az összes PMÁP-ról, egy kis segítség, aki cserében gondolkodik: https://allampapirkalkulator.hu/hirek/melyik-premium-magyar-allampapir-sorozatot-mikor-erdemes-lecserelni-242
-
Blaymoira
tag
válasz
TomMusic #127391 üzenetére
Nem, a legtöbb lakossági állampapírnak napi vételi (kincstár szempontjából) árfolyamjegyzés van így akár módosíthatják is vagy meg is szüntethetik. Nagyon kicsi a valószínűsége, nem nagyon éltek még vele. Talán régen volt egyszer, amikor 98%-os árfolyamon volt a PMÁP.
Az intézményi állampapírok piaci értéken vannak árazva, így azok teljesen más szinten mozoghatnak.
MÁP+ -nak pedig a kamatfordulókor garantált a 100%-os árfolyama. -
Llew
senior tag
-
hunace
tag
Sziasztok,
megakadt a szemem ezen a L&G UK Equity UCITS ETF -en.
A JustETF szerint 0.05% p.a. TER. ez olcsóbb mint a Vanguard FTSE 100 UCITS ETF (GBP) Acc.Viszont az L&G ETF Datasheet-jén van egy példa ami összezavart(GPT fordítás):
Az alábbi feltételezések alapján dolgoztunk:GBP 10 000,00 kerül befektetésre.
Az első évben visszakapná a befektetett összeget (0% éves hozam).
A többi tartási időszak esetén feltételeztük, hogy a termék a közepes forgatókönyv szerint alakul.
Befektetés GBP 10 000,00
Ha 1 év után váltja vissza: 43,00 GBP
Ha 5 év után váltja vissza: 269,00 GBPA fenti példában ezt pontosan miért is kellene nekem fizetnem visszaváltás esetén ?
Örök hála ha valaki segít !
-
TomMusic
őstag
Szia,
Mindenre igen a válasz, viszont feltöréskor eladási árfolyamon tudod eladni, tehát fizetsz egy kis "büntit". De erről valaki erősítsen meg, illetve ennek mértéke nem tudom hogy szokott alakulni.Szerk.: ja igen és ahogy #127385 Drizzt írta, a negyedévente kifizetett kamat felett Neked kell rendelkezned, tehát nem fekteti be automatikusan. Sőt sanszos, hogy nem is lehet már később venni belőle:
Az értékesítés kezdő és várható záró időpontja:
2025. január 2. – 2025. március 31.
-
Llew
senior tag
Nem, pont rosszul érted. Ezt neked kell visszaforgatnod. A MÁP+ ami önmagába forgatja. Fent az Összefoglalót, meg a kalkulátor állampapír összefoglalóját olvasd el.
-
nort_on
senior tag
válasz
yossarian14 #127382 üzenetére
Beutalás napi MNB középárfolyam.
-
yossarian14
tag
válasz
PredatorZoli #127379 üzenetére
És mi történik akkor ha a gyűjtőévben beutalok 1000 eurót a tbsz-re, de mondjuk csak a tbsz második évében veszek belőle részvényt? Ilyen esetben az 1000 euró gyűjtőéves forintárfolyamához viszonyítva kell számolni a nyereséget, vagy a részvény vásárlásakori forintárfolyamhoz képest?
(Az általad leírtak alapján a gyűjtőéves árfolyam tűnik a logikusnak, de kicsit bizonytalan vagyok. Bár bízok benne nem lesz szükség erre a matekra
)
-
FNZ
őstag
válasz
csemege86 #127348 üzenetére
Sziasztok!
Sajnos nem vagyok jártas a pénzügyi befektetésekben, de lenne egy kis befektethető pénzünk. Párszor DKJ-be raktam, de néztem ezt a FixMÁP 2028/Q1-t.
Ez jó lehet vajon? Ahogy néztem több a hozama, mint a DKJ-nek.
Ez is mentes mindenféle adótól mint a DKJ?
Gondolom ezt is fel lehet törni, ha valamiért mégis kellene belőle összeg. -
aAron_
őstag
válasz
KIA Ceed #127359 üzenetére
Árfolyam kommunikáció – Pannónia Nyugdíjpénztár
El nem tudom képzelni, hogy mi történhetett pontosan, normál üzletmenet keretében.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
yossarian14 #127375 üzenetére
Természetesen. Meg kell nézni hogy minden ami a számlán van feltöréskor az akkori devizaárfolyamon forintba átszámolva mennyit ér, abból levonni azt az összeget amit befizettél a számlára eredetileg (ha devizát is fizettél be akkor a befizetéskori árfolyamon forintra átszámolva), és az így kapott nyereség egészére kell ráverni az adókat.
-
SzGee
aktív tag
válasz
yossarian14 #127375 üzenetére
Lekötési hozamot kell számolni, feltöréskori záróérték-befizetett összeg az alapja
Tehát ha pld kapsz osztalékot TBSZ-re, akkor újra adózol a már leadózott összeg után is -
yossarian14
tag
válasz
PredatorZoli #127355 üzenetére
Nekem ez teljesen új infó. Ez akkor azt is jelenti, hogy ha mondjuk a TBSZ-en a megvásárolt részvények mellett marad valamennyi apró devizában, akkor feltörés esetén annak az aprónak az árfolyamnyeresége után is adózni kell (2025-ös TBSZ-től 15% + szocho)?
-
DarkByte
addikt
válasz
Egyébként azt ugye jól tudom, hogy ha én dollárban utalok be TBSZ számlára, teljesen mindegy hogy a beutalás és az instrumentum vásárlása között hogyan alakult a Forintban számított érték, ha nem akarom feltörni a számlát a legvégéig, az úgy is adómentes lesz. Nekem így lenne logikus, elvégre különben ha HUF-ban beutalok és átváltom bármi devizára majd feltöröm is kellene ezzel kalkulálni, mint ahogy most is zörög a TBSZ 2024-en valamennyi USD cash-ben.
(Céges RSU-t csatornázom át IBKR-hez, kevésbé érzem kockázatosnak az ETF-et egy adott cég részvényéhez képest. A vesting eseményt természetesen leadózom, csak utána sosem váltom át Forintba hanem egyből megy IBKR-hez, ott váltom csak euróra a vásárlásnál.)
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Basszus afelett elmentem hogy devizában töltötte fel, azt hittem only HUF. De miért nyit valaki úgy TBSZ-t hogy nem tudja hogy működik?
-
torma99
aktív tag
válasz
KubanitoS #127296 üzenetére
Bocsáss meg, de te írtad le, hogy kinek a befektetéséről van szó, aki történetesen édesanyád. Ez meg egy fogalom, a nőnemű szülődre, semmi extrát ne láss mögé. (Azon kívül, hogy a bank lehúzta. )
Ha apukád lett volna , sógorod, komád, jóbarátod, akkor úgy nevezem, hogy egyről beszéljünk.
-
KIA Ceed
tag
Ez nálam fordítva történt, és biztosan ez a tervem a LY-en is a havi befektetésre gyúrok rá, a fix egyösszeg helyett, esetleg völgy szakaszban még rátolok. LY-n annyival jobb, hogy van TBSZ széf, közel 5% kamat USD-ben pl, amíg be nem fekteted...
Szal kijött novemberben a K&H ezen új termékkel ami megtetszett és decemberben betoltam rá a pénzt, hogy ne veszítsek évet. Ha tudom előre, megvárom az évfordulót és TBSZ 2025-re ugyanez ment volna.TomMusic, mi lett a tájékozódásod vége, ha TBSZ-en Amcsi osztalékot is kaptál, de nem bontottad, van bejelentési kötelezettség az adott évben a bevallásban, vagy ha nem bontottam semmit nem írom bele az adott évi SZJA bevallásba?
-
válasz
KIA Ceed #127359 üzenetére
Nem adminisztratív hiba volt ez, csak valahogy megváltozott az árfolyam. Lehet, hogy változott az árképzés algoritmusa vagy nem tudom. Annyira nem jártam utána. De biztos valami törvényi dolog volt mögötte és nem maguktól jutott eszükbe, hogy párszáz milliót (vagy milliárdot? ennyire becsülöm) még odaadunk csak úgy az ügyfeleknek
-
Llew
senior tag
válasz
KIA Ceed #127357 üzenetére
De ha már megvan a befektetendő összeg, bent is van a számlán, akkor miért várnál vele 15 hónapig és hagynád parlagon állni a pénzt? Miközben ha most egyben elköltöd lehet addig a mostani vásárlási költség sokszorosát termeli ki a befektetés? Persze lehet nem, de ha a pénz nagyrésze 1-15 hónapig parlagon áll, akkor az semmivel sem jobb a párnacihánál.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
KIA Ceed #127357 üzenetére
Kapásból le tudod felezni a költséget, ha nem minden hónapban mindkét ETF-et veszed, hanem egyik hónapban ebből, másik hónapban abból.
Egyébként azt már korában sokszor kitárgyaltuk, hogy az efféle DCA stratégia az esetek 2/3-ában rosszabb eredményt hoz, mintha betolnád az egészet az elején egyben. (arról nem is beszélve, hogy a tranzakciós költség is kevesebb) -
Hmmz
aktív tag
Ha valaki esetleg még nemlátta, és van szabadideje a szünidőben, itt egy remek film a Lehman Brothers 2008-as csődjéről.
Oscar jelölés, kitűnő színészek, tuti szereposztás és forgatókönyv, engem kilóra megvett
(Házi feladat, miért piszkálja folyton az orrát Jeremy Irons a meetingen)
-
DarkByte
addikt
válasz
Steve_Brown #127315 üzenetére
NAV felé csak a nyereséget kell jelenteni az 5. év végén és ebben az esetben adózni sem kell.
Erre van amúgy valami leírás mint a TBSZ nyitáskori bejelentésre? Ezt is az IBKR TBSZ megszűnési értesítője alapján lehet ePapíron intézni? Még messze van, de ragadjon is rám valami infó..TomMusic: 3 millió forint névértékben veszel FixMÁP-ot, amiből a kamat keletkezik. De már ketyeg a kamatperiódusa, így a már letelt idő utáni kamatot előre meg kell magadnak finanszírozni, ez az az 1590Ft, holnap már nagyobb összeget látnál. Ezt vissza fogod kapni az első kifizetés részeként / ennyivel kevesebb lesz amit tényleg az Államkincstár ad. Ez azért van hogy ne kelljen kis millió verziót futtatni ugyanabból a papírból futtatni attól függően mikor vetted.
-
KIA Ceed
tag
válasz
3 M Ft értékben töltettem fel és 15 hónap alatt akartam elvásárolni 2 db ETF-re, nagyjából havi 100e Ft/ETF. A havi jutalék csak a vásárlásra, ha az nem rendszeres befektetésként megy 14 EUR/hó, míg automatizáltan 2,9EUR/hó. Ezt 15 hónapra vetítve 210EUR vs. 43,5EUR. Ez a közel 70e Ft-nyi vételi jutalék különbség amit sokallok. LY-t nem is mondom, ott mennyi lenne...
-
TomMusic
őstag
válasz
TomMusic #127347 üzenetére
Most nézem, jelenleg 100.053%-on van az árfolyama. Gondolom holnap lesz 100%-on.
És most nézem ha mondjuk 3 misi névértéket akarok venni, akkor 3001590Ft-ot kell érte fizetni. Ez azt jelenti, hogy 1590Ft ilyenkor megy a levesbe? Mert a végén majd a kerek 3M-t kapom vissza (vagyis a névértéket). -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Steve_Brown #127353 üzenetére
De igen, bizonyosan lesz adóvonzata. Írja, hogy vegyes devizával töltötte fel. A két ünnep közti állapothoz képest a forint gyengült, így neki forintban mérve nyeresége keletkezett a TBSZ-en, így az adóköteles lesz. Ha most feltöri, a 26 elején elkészítendő bevallásban be kell vallani az adót és be kell fizetni.
Azt viszont nem értem, hogy ha egyszeri összeget akar befektetni amit rátett a számlára, akkor miért nem veszi meg kézzel amit akar, és miért temetné a számlát csak azért mert nem működött ez az automata vásárlás... Ha pár milla összegről van szó, akkor a normál kereskedési jutalék kevesebb mint az a 0,6% amit amúgy levonna szóval még pénzügyi előnyét se látnám jelen esetben... -
Steve_Brown
senior tag
válasz
Steve_Brown #127353 üzenetére
Most ezt hülyén mondtam, szinte biztos, hogy kell de adóznod biztosan nem kell.
-
KIA Ceed
tag
válasz
hellan #127350 üzenetére
K&H értékpapír margójára. TBSZ2024-et itt nyitottam, mert nagyon megtetszett a rendszeres befektetés, mint újítás pláne, hogy engedte TBSZ-re is leadni a megbízást dec.16-án. (Rendszeres befektetésnél nincs minimum jutalék (7Euró/vásárlás), csak fix 0,6% ez is csábító volt). Minden hónap 15-én megveszi az előre beállított ETF-eket (Első automatizált vásárlásom 2025.01.15. lett volna) Nagy lendülettel decemberben ezek tudtában és látva a TBSZ-re érvényesített megbízás sikeres leadását, a két ünnep közt feltöltöttem pár Millányi vegyes devizával. Ma nézem, nincs ott a rendszeres befektetésnél. Kitörölte a rendszer évváltásnál, tehát csak gyüjtőévre érvényes, vagy normál nem TB számlán és úja megbízást adni már a TBSZ2024-re nem engedi. És a K&H miatt a LY-en nem nyitottam 2024-et, csak ma TBSZ2025-öt.
Apropó érdekelne, ha tudjuk, hogy ha a TBSZ2024-en csak pénz van és nem is volt semmilyen kereskedés, mi a vonzata, ha töröm a K&H-s 2024TBSZ-t és kiutalom inkább a LY2025-re? (Mielőtt felmerülne a kérdés, LY egyelőre nem tud TBSZ transzfert fogadni, pedig ez lenne az optimális)
-
A Zéé
addikt
válasz
aujjobba #127332 üzenetére
Egyszer már írtam asszem ide is, de szerintem ez a "vésztartalék" amúgy egy rosszul berögzült szóhasználat itt.
Az én értelmezésemben a vésztartalék az az, amihez azonnal hozzá tudok nyúlni. Valójában ez a párnaciha. Ettől nem várunk hozamot, meg ezt nem forgatjuk, ez az, ami 0 pillanat alatt elérhető. Ez nekem 2 havi kiadásom HUF-ban, meg még majdnem ennyi valutában. Ezt úgy kezelem, mintha nem is lenne. Ha elüt a villamos, akkor is hozzáfér akinek hozzá kell. Egy MÁK-os számlára ez már nem igaz. Az zárolják akár fél évre is... -
Hmmz
aktív tag
-
-
Hmmz
aktív tag
válasz
TomMusic #127342 üzenetére
Ez kismillió dologtól függhet, a korod, a tervek, megtakaitás célja, a portfolio nagysága, kockázatvállalási hajlam, tapasztalatod, időtáv, hitelek..stb stb.
Nézz meg jópár videot, meg olvasgass utána (kiszámoló akadémián érdemes kezdeni), vagy itt lenyitod az összefoglalót. de ezek nem 30 perces folyamatok, aztán majd a végén vehetsz bináris opciókat meg certifikátot... ha még akarsz
És még utána sincs tuti recept, csak rálátás
Az nem célkitüzés hogy kurw@gyorsan minél többet, max a ruletten lehet 1 perc alatt -
TomMusic
őstag
válasz
nort_on #127338 üzenetére
Jah tényleg az infláció ebből valamennyit megesz.
Az 1M egyelőre csak egy irányadó összeg. Tehát mondjuk hogy 2026 január 1-én lenne 1M forintom a fentebb linkelt ETF-ben (illetve ez az 1M forint oszlana meg 2-3 hasonló ETF között).#127339 Llew
Igen, azért is írtam hogy kicsit elbizonytalanodtam.#127340 aujjobba
Na ez meg a másik, amitől tartok... -
nort_on
senior tag
válasz
TomMusic #127337 üzenetére
Inkább 15 vagy 20 év, amikor biztosan nem tud negatívba menni. Azért ez az elmúlt 10-15 év elég ritka időszak volt, ne ebből indulj ki a "duplázasok" terén. Persze simán lehet, hogy beadja, ez ebben a szép. Kérdés milyen infláció mellett.
5 év alatt dupla jól hangzik, de ha az konkrétan 1M forint, akkor érdemes megnézni, hogy az havi fizuban/megtakarításban mennyi. Bocsánat, de én nem igazán tudom értelmezni ezt, mint befektetés. Vagy valamit (nagyon) félreértek.
-
TomMusic
őstag
válasz
Blaymoira #127335 üzenetére
Köszi!
Most utóbbi hozzászólásokat olvasva kicsit elbizonytalanodtam a TBSZ-t illetően.
Azért lelkesedtem be eredendően, mert pl. ezt az S&P 500 ETF-et nézve felcsillant a szemem, hogy az 5 év alatt lehet duplázni, tehát gondoltam akkor az 1M-ből lesz 2M. Nyilván kevesebb, a számla díjak miatt. Illetve tudom, hogy attól hogy az elmúlt 5 év ilyen volt, lehet a következő lejtmenet lesz. Bár ahogy nézegettem, 5 éves távon ezek nem nagyon szoktak negatívba menni. -
Lisztok
kezdő
válasz
Steve_Brown #127330 üzenetére
Jelenleg 4 havi fix kiadásom van állampapírban, ha minden így marad év végére meg lesz a 6 havi. Van a bankszámlámon is 1 havi fix kiadás az adott havi fizetésemen felül, 1/3-nyi havi fix kiadás értékében kp, van biztosításom, van gépkocsinyereménybetétkönyvem x értékben, (ebből fedezem az autóm esetleges nagyobb összegű javításait), plusz még egyéb dolgok (házfelújításra félretett pénz, kriptopénz). Ha beüt a krach, tudok allokálni, meg nyílván ha muszáj a leendő tbszt is feltörném.
-
Blaymoira
tag
válasz
TomMusic #127312 üzenetére
Illetve, mondjuk egy KBC-hez képest mennyivel nehezebb/könnyebb a kezelése?
Erre csak azt tudom javasolni, hogy próbálj ki demo számlákat, mert elég relatív a kezelhetőség szerintem. Sokan a LY-t egyszerűnek mondják, de nekem az pl. már túl egyszerű és alapvető adatokat nem látok egy oldalon.
-
Steve_Brown
senior tag
De hát ezek amerikai államkötvények. Ráadásul Bill-ek. Te most nem tudod miről beszélsz vagy trollkodsz?
#12733 aujjobba
Nem hiszem, hogy előfordul olyan szituáció amikor konkrétan egyik napról a másikra veszted el az állásod/kerülsz bajba és hirtelen 3 napon belül több pénzre lenne szükséged mint amennyi a folyószámládon van. -
aujjobba
addikt
válasz
Steve_Brown #127330 üzenetére
A MÁK-os vesztartalek is rizikós (szigorúan véve), amikor peldaul ünnepi időszakban akar napokig nem jutsz a penzedhez.
Vagy amikor régebben voltak kisebb-nagyobb leállások es nem működött a rendszer.
Hetvege is kuka mert nem azonnali az utalás. -
Hmmz
aktív tag
válasz
Steve_Brown #127326 üzenetére
Az erste épp ma ment csődbe
Lightyear felkészül..
hogy is monta valaki? Mit csinálsz ha valaki lekapcsolja a szervert észtországban? Há még kontakt telefonszám sincs megadva. Nem fogják itt sokan "Remek ETF-nek" érezni ha ESETLEG lejtmenetbe kapcsol a piac 10-15 év hegymenet után. melyikmonta? steve? nakeressünkcsakmeg
"Há majd én kiverem belőled faszikám"Amúgy 2 napja nyitottam én is 1 kis LY-t
-
Steve_Brown
senior tag
Most ez kicsit off, de én ezt a TBSZ-es dolgot mind addig nem mertem meglépni amíg nem volt félretéve 6 hónapra elég vésztartalékom MÁK-nál. Így a legrosszabb esetben akkor kell feltörnöm a TBSZ-t ha legalább 9 hónapja munkanélküli vagyok. (3 hónap a munkáltatóm által vállalt felmondási idő) Egyéb körülmények között, főleg ha netán gyerekem is lenne még kisebb lenne a rizikóvállalásom.
Ezért beszélek ilyen összegekről mert tényleg, hiába vagyok nagyon a TBSZ számla mellett: senkit se szeretnék úgy felbújtani a TBSZ nyitás mellett, mert rosszul érezném magamat, ha a végén rosszul jönne ki belőle. Akár külső körülmények akár a saját döntései miatt.
-
Lisztok
kezdő
Köszönöm a válaszokat. Tudom, hogy 1+5 évig nem férnék hozzá büntetlenül ehhez a pénzhez és ezzel nekem nincs is problémán, plusz igazából én ezt hosszabb távra tervezem. Legjobb az lenne, ha minden hónapban tudnék beletolni pénzt, nem csak 1 éven keresztül.
-
Steve_Brown
senior tag
Félreértesz
Nem arról akarom meggyőzni ilyesmiről. Azt szeretném neki mondani hogy ilyen pénzösszegnél én speciel a lightyeart választanám illetve hogy maximálisan ki tudja használni a TBSZ adta lehetőségeket.Illetve azt szeretném még neki mondani, hogy ha amúgy is van TBSZ számlája akkor nem kell mindenben a mák-ra hagyatkoznia hiszen jelenleg remek amerikai állampapír ETF-ek vannak. A VDST a Vanguard által kibocsájtott ilyen illetve az IB01 amit az iShare intéz. Ezek le tudják fedni egy portfólió kötvény részét. Én egyelőre ~4%-os dollárkamatot látok előre a kötvényekben. Utána pedig még mindig jobb konstrukcióval tudja kp-ra váltani és venni mást ha már nem lesznek jó kamatai.
-
hellan
csendes tag
válasz
Steve_Brown #127322 üzenetére
Igen, ahogy írod is nagyon sok mindent kell mérlegelni, hiába kecsegtet papíron egy TBSZ nagyobb hozammal, mint az állampapír, de tényleg nagyon sok szempontot figyelembe kell venni. Főleg h TBSZ-en min 5 évre úgymond lemond az ember a pénze felhasználhatóságáról (úgy értem h ez az eredeti terv ilyenkor).
Ezért volna jó, ha elhinnék az emberek h állampapírban leg az inflációt visszahozzák kb és jobb, mintha párnacihában állna a lóvé.Bár teszem hozzá h nagyon durva figyelni, hogy az emberek mekkora őrült összegeket raknak be pl kötvény bef alapba, amire 28%-os adó van, mint pl MÁKhoz ingyen beraknák.
-
boost
veterán
válasz
tototos #127318 üzenetére
Arra gondoltam, hogy Lisztok írta, hogy havi 70-80-at utalna be, az évi 1m forint. A havi díjak költségek nem viszik-e el a profit nagyját, ha aránylag kis mennyiségre fenntart egy számlát valamelyik brókernél, banknál. Ha 8%-os profitja van, azaz 80.000 forint, de a havi díja csak havi 2000 forint, azaz évi 24 ezer, az már viszi a profit közel 1/3-át. Bankoknak meg gondolom még nagyobb a költsége.
Így kérdezem, hogy mi az a határ, ami miatt már mindenképp érdemes belépni.
Steve_Brown: köszi, kb erre gondoltam.
IBKR-nél nekem a lélektani határ évi 2-3 millió között van. De csak akkor ha nem egy TBSZ-re tervez hanem legalább 3-ra.
Mi az összefüggés a költség, és a számlák száma között? -
Steve_Brown
senior tag
válasz
boost #127316 üzenetére
Ez bonyolult. Én azt mondom hogy szerintem Lightyearnél talán évi 1-1.2 millio aminél egy TBSZ megnyitása 1+5 év alatt a pszichológiai hatásokkal (hiszen a kisbefektető nézi az árfolyamot, annál nagyobb eséllyel realizál veszteséget minél kevesebb pénze van illetve annál jobban fájnak neki a költségek) egybevetve nagyobb eséllyel éri meg mint mondjuk egy MÁP+. Ezt azért is mondom mert tényleg, ez nem egy olyan baromi egyszerű terep, időközben tudsz variálni. Vagy simán lehet hogy hetekig/hónapokig/évekig magadba leszel omolva mert esett 40%-od a pozíciód, állásodat elvesztetted (lsd.:covid) és ami picike pénzed van ahoz se tudsz hozzáférni.
IBKR-nél nekem a lélektani határ évi 2-3 millió között van. De csak akkor ha nem egy TBSZ-re tervez hanem legalább 3-ra.
-
Moleman
addikt
válasz
Elemental #127313 üzenetére
+1, már én is belefáradtam. A legtöbb embernek hiába magyarázod, hogy az állampapír likvid dolog, bármikor eladhatod és kiutalhatod, ha nekik csak az jelenti az anyagi biztonságot, hogy 30 millió van szabadszámlán...
Az egyetlen igazi sikerélményem az asszony, ő elhitte, hogy valószínűleg jó amit csinálok (vagyis amit csinálunk itt így kollektívan, ezúton is köszi), velem együtt ő is vett OTP-t, ő is vett VWCE-t, és most boldog.
#127321 tototos
-
axioma
veterán
válasz
travix #127298 üzenetére
+1, valoszinutlen, hogy tudja, hogy hol helyezkedik el a kiajanlott termek a piaci lehetosegek kozott, de lehet h bankon belul se igazan [multkor mikor mbh szamlat mondtam fel mellettem pont valami szarmaztatott izet magyarazott az ugyintezo, ott se egeszen ment gordulekenyen a valasz egy sima visszakerdezesre...]
szerk. hm, nem lapoztam, attol me'g tartom -
tototos
addikt
válasz
boost #127316 üzenetére
Nem összeg függő(szerintem), hanem hogy mennyi ideig nem lesz szükséged a pénzre. Én tavaly év végén kezdtem el TBSZ-re pakolni a pénzeket. Lakásunk van, autónk van, így a közeljövőben nem lesz szükségünk több tíz milliós összegekre, ha meg kell akkor szerencsére a havi fizetésünkből tudunk rá allokálni.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Steve_Brown #127307 üzenetére
De bonyolultnak hangzik, lényegében meg kell küzdeni azért hogy melyik cégnek fizesd a költségeket, jó lesz a párnaciha, hiába riogat mindenki hogy infláció meg fogy a pénzem, az én pénzem ugyan nem fogy, megszámoltam, ugyanannyi mint tavaly vót..
Én mindig ötezeré tankolok, hijába megyen fel a benzin ára is, engemet asse érint, heh
Ha majd akarom hogy ellopja a pénzem a kormány meg a mészároslőrinc -Level10-, majd megbonyolitom és nyitok webkincstárat...személyesen,
Na de ennyi nagybetűt meg röviditést... Mintha angolul irnád... Nem az eltére jártam...*szom.. -
boost
veterán
válasz
Steve_Brown #127314 üzenetére
Mi az az összeg, ami felett már érdemes TBSZ/ETF -re váltani? Tudom brókerfüggő a költségek miatt, de biztos van egy kb határ. Pl az említett tízszerese? évi 10 millió?
-
Steve_Brown
senior tag
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Lisztok #127308 üzenetére
Egyébként a NAV-os bejelentés nem hiszem hogy er ennyit. Marmint ahogy én számolgattam (havi több mint 2 kilot tolok be) nekem az ERSTE 2x-3x többe került volna mint az IBKR, arrol nem is beszelve hogy hozamtol estem volna el ha bevárok mindig annyi pénzt hogy összejöjjön a minimum jutalékot kihasználó tranzakció.
Illetve mondok még egy dolgot ami talán nyom a lattba: Sok helyen olvastam hogy hiába magyar az ERSTE, végül több szívás lesz velúk a kommunikáció mint adott esetben az IBKR-el, angolul! Ennek alátámasztását és cáfolatát is szívesen fogadom.
Illetve még egy dolog. Szerintem havi 70-80 ezer forinttal talán nem is éri meg futni a TBSZ-es, részvényes rizikót. Mármint pszichológiai értelemben gondolom. Szerintem ennyi pénznél nyugodtan told be az egészet FIXMÁP-ba mert így lehet csak több a leves mint a hús.
De neked kell pontosan kiszámolni, mérlegelni és meghozni a döntést.
De ERSTE-vel biztos hogy nem ugranék bele. Gondold csak el hogy simán lehet hogy buy&hold stratégiával 1 havi befektetésedet viszi el az ERSTE.
ui.: A KBC díjaira mindenképp megéri vetni egy pillantást, már ccsak azért is hogy minden eshetőséget számbavégy.
-
Elemental
addikt
válasz
Steve_Brown #127293 üzenetére
Sajna eljutottam arra a szintre, hogy nem ajánlok senkinek semmit. Nem azért, mert nem érdekel, hanem nincs értelme.
Azt azért sikerként könyvelem el , hogy 5-6 barátomnak nyílt mák számlája (mert a barátaimnak, családtagjaimnak több pénze lett).
Viszont, amikor egy jó barátomat rábeszéltem mák számlára, és vett is PMÁP-ot (még 18% előtt), és utána mondta, hogy vett ki pénzt a cégből. Majd kérdezte szerintem mibe tegye, én meg elmondtam a véleményemet. Majd pár hét múlva kérdeztem, mit csinált a pénzzel, ő meg mondta, hogy inkább nem rám hallgat, hanem az erstés prémium bankárra ( a prémium szót jól meg is nyomta), mert azért ő toppon van a pénzügyekben, kicsit lefagytam. Kérdeztem, hogy mit ajánlott, ő meg mondta, hogy saját alapot, aminek nagy része állampapír, hát ott magamban ordítottam.
Arról meg nem is beszélve, hogy ha véletlenül kiszalad a számon, hogy tőzsde, akkor kb úgy néznek rám, mintha a bolonokházából szabadultam volna. meg elkezdik mesélni, hogy mit olvastak a zinterneten, mekkorát bukott Tőzsde Mihály rajta.
Szóval nem. Inkább először megkérdem, hogy ők mit gondolnak a befektetésekről, és csak utána mondom el a véleményemet. -
TomMusic
őstag
válasz
Ixion77 #127310 üzenetére
Köszi!
És ugyanúgy nincs semmi babrálás a NAV-val, ha az 5. év vége előtt eladom az újrabefektetős ETF-emet?
Illetve, mondjuk egy KBC-hez képest mennyivel nehezebb/könnyebb a kezelése?#127311 tototos
Köszi Neked is!
Pont előbb futottam bele, csak elég sok változó van, és gondoltam gyakorlati tapasztalatokra is rákérdezek.
Idén nyitni akarok egyet, és belerakni egyelőre csak egy kis összeget, mondjuk 1M körül. Habár most hogy belegondolok, ezt lehet év végén kéne. Ú tényleg, idekapcsolódó kérdésem: a gyűjtőévben vásárolt pl. ETF utáni kamatra is vonatkozik az adómentesség? Vagyis a gyűjtőévben vásárolt tételek utáni kamatra is ugyanazok vonatkoznak, mint az 1. évtől kezdődőkre? -
TomMusic
őstag
válasz
Tehát én a helyedben az IBKR és a Lightyear között döntenék.
És a KBC?
Tudom az IBKR olcsóbb díjakkal operál, bár a havidíj a KBC-nél olcsóbb. -
Lisztok
kezdő
válasz
Köszönöm a választ.
Néztem a költségeket, tudom, hogy az LY és az IBKR olcsóbb lenne, ezektől engem csak a NAV-os bejelentgetések, illetve hogyha valami probléma van, akkor egyszerűbben tudom intézni a dolgokat, ha magyar illetőségű szolgáltatónál vagyok.
Jelenleg az a terv, hogy fizu után 10 százalék megy TBSZ-re, 5 százalék Fixmápba (még kb egy éven keresztül), illetve ha “hónap végén” marad (a bankszámlám lévő egy havi vésztartalékomon felül) akkor az adott havi fizuból maradék pénz felét még betolom TBSZ-re. Szerintem ha minden így marad kb havi 75-80 ezret fizetnék be a TBSZ számlára.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Lisztok #127302 üzenetére
Azt kell megnézned, hogy mennyi a brókerköltség. Illetve a havidíj illetve ezt összevetni az állománydíjjal, adja magát a lightyear de ha sokáig csinálod ezt akkor elég sok pénz össze fog gyűlni úgy, hogy a végén talán már nem szívesen tartod a LY-nél.
ERSTE-nél például havi pár száz forint a TBSZ díj de mellé a 7 eurónál magasabb minimum jutalék illetve van állománydíj is.
Ott van az IBKR aminél havi 2000 forint a TBSZ díj (minden TBSZ-re) és kb minimum 2 euró a jutalék. (Ezek a jutalékok hozzávetőlegesek amiket mondok mert függ attól mit mennyiért veszel stb.) Azt kell látni, hogy az IBKR már havi 1 tranzakciónál (ha csak nem több ezer euro a fizud 10%-a) olcsóbb mint az ERSTE bróker.
Tehát én a helyedben az IBKR és a Lightyear között döntenék.
Plusz egy dolog amit érdemes még tisztázni magadban, hogy esetleg nem tudod-e lefedni ezt a 10+5%-ot akár egy ETF-el. Ott van például a VNGA60 ami 60% világ részvény + 40% nemzetközi kötvény, és akkor havi 1 tranzakcióval le tudod tudni az egészet. De ha szeretnéd külön kezelni akkor is jó lehet minden hónapban venni FTSE-t + VDST-t vagy IB01-et.
-
nort_on
senior tag
válasz
Paxker315 #127303 üzenetére
S&P500-at nem igazán szokták benchmark-nak venni, szinte sehol, ahol bármilyen bef. alapot tukmálnak, mert nem lenne olyan időszak, amikor a saját "sz@rjuk" hozta, netán túlteljesítette azt...
Ezek pl nem rossz benchmark-ok az elmúlt 2 évre (vagy akár hosszabb távra is) megfelelő devizában denominálva.
1. MAX (RMAX, ZMAX, CMAX)
2. PMÁP
3. S&P500
4. BTCNyílván ezek különböző kockázati szintek, mindenkinek a saját eszközosztályának megfelelően.
-
tototos
addikt
válasz
Paxker315 #127303 üzenetére
Az egész azzal indult, hogy kellene valami ingyenes számlacsomag, ami mint kiderült csak új ügyfeleknek van, régiek fizessenek szépen. De mivel elég nagy összeg a fizetésem, lehetek prémium ügyfél és hogy az miylen jó lesz nekem és nyissunk mellé értékpapír számlát. Mondtam, hogy nagyon jó úgyis akartam ezzel foglalkozni már. Mutatta, hogy NYESZ TBSZ ott vannak az alapok miylen szépen hoznak és ha berakok havonta x összeget akkor visszatérítést kapok év végén, amivel majd a számlavezetési 1500ft-om kiegyenlítődik. Mondtam, hogy én S&P500 ETF-t akarok majd vásárolni, azt mondta hogy felhívja egy kollégáját mert ő nem tudja ezt lehet-e. Felhívta, mondta, hogy lehet de ahhoz a besorolásomon kell változtatni hogy nagyobb rizikót is választhassak. Itt abba hagytuk a beszélgetést, kár hogy nem az egész ügyletet.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
travix #127298 üzenetére
Lehet van gyereke, etetni kell, párizsi kell, fűteni kell, ha nem teljesiti a szigorú kvotát akkor csökken ám a fizu, (mint a benzinkúton a 100-as pémium benzin kvóta)
Némi túlzással, ha ordit a gyerek mer éhes, lelkiismerettel nem fogod jóllakatni, megaztán nem vagy igazából köteles megfogadni a tanácsát. -
Paxker315
addikt
válasz
tototos #127300 üzenetére
lehet buta kérdés, de. Nem szoktak a befalap ismertetőben egy összehasonlítást adni a "benchmark index" és az "alap" múltbeli teljesítményéről, hozamairól? Mert nekem ez így kicsit érthetetlen kategoria, vagy "szándékoltan" próbálta azt az indexet "szőnyeg alá söpörni" & "kicsinyíteni a jelentőségét". Tényleg inkább utóbbiakra tippelek, s nem arra, hogy tényleg nem ismerte az S&P500-at
-
Lisztok
kezdő
Sziasztok!
Egy ideje havonta veszek a nettó fizetésem 10 százalékának értékében Fixmápot. A hónapban tervezek nyitni egy TBSZ-t. Ezután erre szeretném havonta befizetni a fizum minimum 10 százalékát és ETF-et vásárolni belőle, de a kincstári számlámon állampapírt is vennék 5 százalék értékben, egészen addig amíg egy x összegnyi állomány nem jön össze belőle.
Abban kérnék segítséget, hogy melyik brókert ajánljátok? Kezdő vagyok TBSZ tekintetében. Én az Erstere gondoltam, igaz OTP-nél van a bankszámlám, de TBSZ-hez úgy is értékpapír számla kell.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
KubanitoS #127296 üzenetére
Azt szeretném kiemelni, hogy itt a fórumozóknak valamekkora egyéni és kollektív felelőssége is van abban mit írunk le, hiszen másoknak ez tízezrekbe, neadj isten százezrekbe is kerülhet a végén. Én nekem is nagyon jól esett amikor kijavítottak, hogy a MÁP+ nem fizeti ki a kamatát illetve, hogy kamatfizetéskor 100%-os árfolyamon megvásárolható. Így akaratom ellenére se vezettem félre a fórumtársat.
Viszont ha leírod azt, hogy xy is tök jól járt azzal, hogy hallgatott a prémium bankárra és akik nem értenek hozzá nyugodtan forduljanak a bizonyos bank prémium bankárához akkor valamennyire tájékoztatnod kéne a körülményekről és akár ennek a pénzügyi termék hátulütőiről is. Például, hogy a prémium bankár nyilván sok változó között azt is figyelembe veszi, hogy ő neki melyik pénzügyi termékeken nagyobb a jutaléka.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Nintendo Switch 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Synology routerek
- Opel topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kedvenc zene a mai napra
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 34 VA 165Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest