- Milyen okostelefont vegyek?
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 4G
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Felújított okostelefonokat kínál a Rejoy
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
instantwater #11525 üzenetére
Ja, a Win is megkapja, amit megérdemel meg a gyerek is!
(a kolléga meg reméljük nem emlegeti sűrűn, hogy eléggé kopott már a matricán a serial)
-
-
válasz
YosheeLocote #11518 üzenetére
Nem volt bölcs dolog leírnod, hogy crakelt programról van szó, mivel innentől kezdve ennek használatában a topikban tilos segítséget nyújtani!
-
válasz
jézusom #11507 üzenetére
Azt hiszem lesz mit olvasnom.
Ha megfogott a Linux, akkor fogsz is, én mindig találok valami érdekeset örök kezdőként. Ma például valami miatt az egyik Linuxos noob oldalra tévedtem és ott láttam egy írást, ami a tegnapi témához kapcsolódik!
How To Install And Remove Software In Ubuntu [Complete Guide]
Ha ezt végignézed, láthatod, hogy még külön linkekkel ki is van bontva a forrásból telepítés és a .deb telepítés leírása a többi általános telepítési módszer mellett.
Lehet hogy átnyergelek valami kezdő topikba.
Ez is az, de a Kezdőt talán többen pörgetik, az Ubuntus, Mint-es kérdések zöme oda érkezik, így ide talán a kifejezetten Mint-es témákat írják néha.
Az ne zavarjon, hogy Ubuntus leírást linkeltem, mivel a Mint Ubuntu alapú, a programok és parancsok is jórészt ugyanazok, a DE miatt kicsit más kinézettel találkozol, de ezen hamar túl fogsz lendülni. :-)
-
válasz
jézusom #11492 üzenetére
De írtam, hogy cinnamon
Éppen ez a baj! Nem érted a kérdést, mivel nem ismered az alapokat. A Cinnamon egy asztali kezelőfelület, ami gyakorlatilag bármelyik Linux disztró alatt lehet, így magáról az alkalmazott disztrótól nem hordoz ez esetben semmilyen információt, mivel a kérdésed nem a kezelőfelülettel kapcsolatos.
Maga a Linux Mint egy annyira egyszerűen kezelhető desktop Linux, hogy nagyanyámnak felrakom és használja vígan, viszont amit szeretnél kezelni rajta, az minden disztrón hasonló módon bonyolultabb lenne, mint egy mezei home user szintű használat.
Szóval ismerd meg előbb az alapokat. Itt, vagy a Kezdő Linuxos topikon is van rengeteg hasznos link az Összefoglalóban.
Az
inxi -Fxxx
kimenet ide való beillesztésénél nem viccből mondtam, hogy használd a Programkód gombot, mivel ha csak így bemásolod, a sorok áttekinthetetlenek, emiatt aki értené a jelentésüket, nem is kezdi el bogarászni. Ha a segítő szándékú kéréseket így figyelmen kívül hagyod, roppant nehézzé válik bármilyen segítséget nyújtani. -
-
válasz
#63718632 #11485 üzenetére
Nem lenne jobb a
inxi -Fxxx
kimenet? Persze Programkód gombbal!valami ilyen lesz:
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: ubyLMCin192HP Kernel: 5.0.0-36-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.4 wm: muffin 4.2.2
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.2 Tina
base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <root required> Chassis: type: 10
serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 42.2 Wh condition: 43.5/43.5 Wh (100%)
volts: 12.4/10.8 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 33254 2013/03/12 status: Unknown
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 4096 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23147
Speed: 2893 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 2835
2: 2842 3: 2858 4: 2798
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting
unloaded: fbdev,vesa resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 19.0.8
compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
chip ID: 8086:1e20
Sound Server: ALSA v: k5.0.0-36-generic
Network:
Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network vendor: Hewlett-Packard
driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1502
IF: enp0s25 state: down mac: 88:51:fb:c6:eb:de
Device-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi v: kernel
port: 4040 bus ID: 24:00.0 chip ID: 8086:422b
IF: wlo1 state: up mac: 24:77:03:ec:d6:00
IF-ID-1: wwp0s26u1u5i6 state: down mac: da:f5:38:d7:ba:04
Drives:
Local Storage: total: 232.89 GiB used: 57.35 GiB (24.6%)
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 250GB size: 232.89 GiB
speed: 6.0 Gb/s serial: S3YJNX0K609165E rev: 1B6Q scheme: MBR
Partition:
ID-1: / size: 19.56 GiB used: 14.51 GiB (74.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
Sensors:
System Temperatures: cpu: 64.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 218 Uptime: 1d 12h 43m Memory: 7.65 GiB
used: 2.42 GiB (31.6%) Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Compilers:
gcc: 7.4.0 alt: 7 Shell: bash v: 4.4.20 running in: gnome-terminal
inxi: 3.0.32 -
válasz
jézusom #11478 üzenetére
Jó az is, ahogy májkimiki javasolta, de ha most látsz először Linux disztrót, talán célszerűbb lenne most az elején behúznod a kéziféket és olvasgatni a desktop Linux alapjait, a Linuxos csomagok telepítése témakör is van olyan bő, hogy nincs értelme így a közepébe alapok nélkül beleugrani.
De ti tudjátok. -
válasz
Frawly #11449 üzenetére
Csak kezdőknél nem ezeket kell előnyben részesíteni a Szoftverközpont helyett.
Összességében teljesen egyetértünk ezekben, de az, hogy kezdő, nagyon sok szintet lefed!
Mondjuk hiába beszéltük mi ezt itt át pár hozzászólásban, mert ez nem lesz szem előtt. Összefoglalóban lenne egy ilyen tájékoztatónak helye, már sajnálom, hogy kinyírtam anno a blogjaimat, az egyik pont valami hasonló témájú volt.
Amúgy sem ártana a Mint és Ubuntu topikba sem már Tg, mert pár év alatt eléggé elavult az Összefoglaló. Ezért kár volt kirúgni az előzőt, hogy utána szarnak bele a nagybetű Winxerek!
-
válasz
Frawly #11434 üzenetére
Ebben most nem értünk egyet.
De. Én is írtam, hogy a nagyon kezdők használhatják a Szoftverközpontot, de leírtam azt is, hogy mikor már kiismerik magukat kicsit a rendszer DE-jében, akkor miket érdemes szép lassan megismerni/használni.
Alternativo oldal listájában meg persze rengeteg olyan is van, amit már nem fejlesztenek, de az, hogy nincs benne az adott disztró tárolójában, az nem igazán hátrány. Sőt! Igazából ez a Winről éppen áttértek alternatív szoftverközpontja, például sokan keresik egyből a Notepad++ alternatíváját, mert megszokták.....mondjuk nem a lista elején van a leghasonlóbb, de egy kíváncsi áttérő megnézegeti úgyis, ami a listában van! De mint írtam is, hogy van internet is a Szoftverközpont helyett....Meg mernék esküdni rá, hogy 1000x informatívabb az első néhány találat, mint az egész Szoftverközpont. Már ha az emberek célzottan akarnak keresni!
Notepadqq kéne az első találati helyre szerintem, de ez van.
-
válasz
#20749568 #11418 üzenetére
Nem hiszem, hogy tudnék 1xű júzer fejével gondolkodni. de értem, mire gondolsz!
Nálad valami manó bújhatott a gépedbe, mert erről a visszaszámlálás dologról se hallottam még, meg arról sem, hogy a Ctrl+Shift U nem működne valahol a mai DE-ken. Sajna Mate-m nincs.
ɔ ɕ ɖ ɗ ɘ ə
-
válasz
growler #11426 üzenetére
Az Appimage ezzel szemben egy telepítés nélkül futtatható fájl - hasonló mint a Win.-es portable app
Sorry, tényleg igazad van, épp a minap ki is próbáltam egy ilyet valakinek a kérdésével kapcsolatban! Na jó, szóval ez volt a tudtam csak nem sejtettem kategória nálam!
Ez a sandboxos dolog meg, hogy egyszer rak fel magának egy külön kis disztrót, ez úgy nagy vonalakban megvolt, köszi! Viszont jó, hogy leírtad, mert sokan nem tudják és itt amit leírtak 2 hete, azt már senki nem fogja látni!
Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).
Na ugye!? Egy kis disztró a nagyban! Kellene a ragyának. Ebben igaza van a nagyArchúaknak, hogy mindenki olyan disztrót használjon, ami a frissítési módszerével biztosítja a hardverek működését. Emiatt is bőven elég lenne azoknak Arch és klónjair használni, akinek nagyon új hardverei vannak. No de a hype meg a hűdejó, ha egész nap frissíthetek valamit érzés.......
-
válasz
zizidor #11422 üzenetére
Dehogyis, az a legelején nagyon hasznos, de főleg nézelődésre.
Anno első napokban böngészgettem én is benne, de hamar terminalra álltam át, mert jobban szerettem látni a folyamat-ablakban az egésznek a végrehajtását. Akkoriban persze még nem voltak ezek a konténerezett csomagok szerencsére.
Persze azok miatt, amiket írtam, célszerűbb mielőbb hanyagolni.
De lehet még pár olyan program, amit onnan könnyebb felrakni mégis, talán Spoti meg hasonló kliensek, ebben most nem nagyon vagyok képben.
(#11424) growler
Egykutya mindhárom pedig. Mondjuk én annyira behatóan nem tanulmányoztam őket, mert minek? Jelenleg nem tudok olyan csomagot elképzelni, amit csak onnan tudnék feltenni, talán az előbb említettek kivételével.
De akkor mi a különbség? Megtudjuk azt is?
Az én régi laptopomon jól fut a Mint Cinnamon!
Pár hete meglepve láttam, hogy a Mate alacsonyabb erőforrásigényű volt, mint a XFCE.....elég fura.
-
válasz
zizidor #11419 üzenetére
Na várjunk csak, én a véleményemet egyébként abból a thread-ból eredeztetve fejtettem ki, hogy felmerült a Szoftverközpontban található olyan csomag, ami 2.5GB méretben települt volna! Erre reagáltam én konklúzióként, hogy inkább el kéne felejteni azt a haszontalan Szoftverközpontot és leírtam a célszerű alternatívákat, amiket egyébként mindenki tud/használ a nagyon kezdőkön kívül! De tudjanak ők is ezekről! Mert ha nem tudnak, akkor egy 20MB-os telepítési mérettel bíró programot fel fognak telepíteni Szoftverközpontból 2,5GB hely felhasználásával! Ez ugye nagyon nem jó és felesleges is, ha van más módszer is ugyanannak a programnak a felrakására.
Egyszóval nem is a Szoftverközpont értelme volt a téma, de már csak arról beszélünk mégis.
Ezek az említett konténerezett csomagok, Snap, Appimage, Flatpak, amik egyszerű felhasználói szokások mellett totál értelmetlenek, de a kezdő örömmel rátalál ilyenekre a Szoftverközpontokban. Ezek miatt is mondom újra, hogy nem célszerű onnan indulni, ezért kell minél hamarabb megismerni a többi, jóval hatékonyabb megoldást.
Remélem így már kicsit tisztább számotokra, miről nyekergek igazából. Mert ugye senki nem thread-et, avagy a big picturest szemlélve reagál, hanem mindig az utolsó a témában keletkezett hozzászólásra! (vannak szerencsére kivételek)
szerintem
Én totál nulla informatikai tudással 6 év alatt vagy 5-6 alkalommal nyitottam meg a Szoftverközpontot, mégis megoldom valahogy, amit szeretnék, innentől kezdve nyugodtan mondhatom, hogy totál felesleges használni.
Mindemellett amiket írsz, az teljesen rendben van.
-
válasz
#20749568 #11416 üzenetére
Én is voltam nagyon kezdő, de hamar átláttam, hogy ez csak egy hiánypótlónak szánt valami, de nem kell nekem ehhez kötődnöm. Ravaszul elkezdtem használni az internetet......éééééééés lőn csoda! A többi része persze csak igény szerint jön később, ahogy írtam is.
Maradhat az ember sima home user nevű felhasználó is, sok ilyet ismerek, bár ők nem is akarnak telepíteni semmit.
-
válasz
zizidor #11412 üzenetére
Nem baj ha vitát generálsz, sőt! Ha értelmes és érvekkel alátámasztott pro/kontra vélemények alakulnak, abból sokan le tudják szűrni, mi felelhet meg nekik jobban! (konkrét témánál maradva)
de a szoftverközpontnak is megvan a maga létjogosultsága, például pont ilyen esetben, amikor egy ismeretlen alkalmazásról akar tájékozódni az ember.
Utálom az egyszavas válaszokat, de most csak az van? -internet
Azon meg nem érdemes vitatkozni, hogy kinek melyik tetszik jobban.
Itt nem tetszésről van szó, hanem célszerű alkalmazhatóságról. Ha valaki nagyon kezdő, akár nézegetheti a Szoftverközpontot is, milyen csomagok vannak a tárolókban kategorizálva, de elég szűk lehetőséget ad, ha valaki épp először használ Linuxot. Egy normális desktop disztróban alapból fenn vannak az általános használathoz szükséges programok, ha valami mást akar egy kezdő és előtte Windowst használt, érdemesebb keresgélni célprogramokat a neten (sokkal több van, mint a Szoftverközpontban) ill. az alternatív programok keresőjét böngészni.
Utána már a rutinosabbak használják a Synaptic GUI-s csomagkezelőt és/vagy a CLI-t (terminal). Ha valami függőségi gond van vagy egyén inkompatibilitási probléma, akkor csak a CLI-s csomagkezelők nyújtanak segítséget, itt már bizonyos esetekben akár szofisztikáltabb alkalmazásra is szükség lehet, például x program y*n függőséget nem kezel, de elakad vele az apt, apt-get is, olyankor akár a sajnálatosan mellőzött aptitude megoldja a gondot! (ez persze inkább szabadabb felépítésű disztróknál van így, mint a Debian)
Szóval el is jutottunk az elsőnapos kezdőtől a rutinosodó home userig!
szerintem-tipusú véleményt olvashattatok
-
válasz
instantwater #11407 üzenetére
Gyorsabb és biztonságosabb a telepítés szempontjából, főleg a függőségek kezelése lesz stabilabb, de ami még lényeges, terminalból telepítve minden információs látni fogsz install előtt és után is, ha valami akadály van!
Egy ilyen egyszerű csomagnál is láthatod, mennyi információ van terminalban. A témák nem is annyira, de a javasolt nyelvi csomag kiválasztása célszerű lenne ennél a csomagnál, más csomagoknál persze még több hasznos információ van.
Azt is láthatod, hogy egy qt-s lib-et is felrak, ha GTK-s DE-t használsz és nem akarsz QT-s programokat, akár kereshetsz helyette valami alternatívát. Ezzel szemben mit látsz a Szoftverközpontban? Egy szép képet.
-
válasz
growler #11405 üzenetére
Már csak azért sem, mert a snap-et is, meg a flatpak-ot is kerülöm mint
a bolhás kutyát !Na akkor ketten már tuti imádjuk ezeket a csodavalamiket! Aki meg egy 20MB-os telepítést 2-3GB-os flat-snap csudával akarja megoldani, annak egészségére.
Külön öröm lesz, ha Wines programok is automatikusan már egy Wint is telepítenek a gépemre, hogy egy nyamvadt 200KB-os valamit használjak!
(#11403) instantwater
Ha ezt így megkérdezed, akkor neked arra való, amire gondolod, egyébként én csak gyakorlati tapasztalatok alapján írtam, amit írtam. Jó az a Szoftverközpont, minden programról láthatsz egy szép képet, az is valami.
-
válasz
zizidor #11400 üzenetére
gnome-mpv
0.16.ig, 0.17-től megcelluloid
.
[link]Amúgy ezeket a Snap, Flatpak, Appimage csomagokat akkor érdemes használni, ha sem saját tárolóban, sem hivatalos PPA-ban nincs meg a program! De mindig van normális verzió ezekben. Vagy valahol bármi.....
A Szoftverközpontban meg csak nézelődünk, nem kattingatunk. Az aztán nagyon nem arra való, hogy telepítsen onnan bárki bármit is.
-
válasz
NeoPampalini #11385 üzenetére
Halványak rémlik, hogy anno egy programmal úgy tudtam ilyet megcsinálni, hogy a /opt helyett a /home-on belül helyeztem el. Értelemszerűen itt sokkal otthonosabban viselkednek a programok. Nem biztos, hogy ez segít a jelenlegi problémádon.....
-
Igen, de ha nem 4GB-al kérem hanem 8-al, és nem 128GB SSD vanbenne hanem 256, máris 689€
Az már döfi, kb van vagy 15eft különbség a növekményben! Majd raksz bele itthon és tényleg lesz egy curioso ketyeréd!
A postaköltség még durvább, nincs hasonló Kínában?
https://www.ecoparcel.eu/ €10.43-ért elhozná egy héten belül Spainból.
(#11366) cigam
Valószínűbb, hogy neked lesz igazad, de én értelemszerűen a wifi drivert ellenőriztem először, mert az elég kényes pont non-free témában. Az érdekes, hogy a PCI kártyás Atheros free, amit én linkeltem, az meg nem, de logikus lenne így akkor, ha a kernelbe beforgatnák meg aztán már van is rajta OS, ha Debiant raknál rá, akkor viszont tuti non-free kéne.
Most látom, hogy az én linkemen meg USB és Bluetooth devices driver van. PCI az free, ezek meg nem, fene érti......
-
Ja, hogy ezek az alternatív csapatoknak a gépei, erre nem is gondoltam! Az elsőnek van 500 dolláros miniPC-je! Csak mondom.
Ez Purism meg az off-ban is előjött a telós thread-nél!
Remélem a Debian is tud róla, hogy ezeken az eszközökön gond nélkül kell települnie!
Gyorsan megnéztem az egyik gép wifijét és szerinted a non-free csomagok között van?
-
Ja, az maradt ki, pedig a fejemben még ott volt! Az a bosszantó, hogy a hsz-t elküldés után mindig átolvasom és most nem vettem észre! Egy szó kimarad és sz*r az egész, amit írok.
Ezért jó, ha valaki mindig résen van!
Legközelebb opensource-abb gépet veszek ;-)
Van egyáltalán olyan, ami Debiannak megfelel minden porcikájában non-free nélkül?
-
Félreértettél, általában ha valaki nekiugrott és letöltötte a főoldalon lévő iso-t, akkor szembesült e non-free problémával. Rosszul fogalmaztam, mert csak érintettem a dolgot felsorolásszerűen.
Természetesen az általad leírt módon lesznek a non-free csomagok is! Köszi a kiegészítést, mert nem lenne jó, ha laikus olvasná és jegyezné meg rosszul!
Kezdőknek egyébként esélye sincs megtalálni a non-free megoldásokat.Busterrel én is megszívtam multkor, mert elfelejtettem a non- free iso-t és a HP 8560p-n nem is volt egy deka iwlwifi sem.
(pedig 100x tuti leírtam már én is topikokban, hogy inkább non-free-t célszerű leszedni, sok szívást el lehet vele kerülni) -
válasz
szucstom #11356 üzenetére
Ugye tisztában vagy vele, hogy kb 100%-ban engem igazolsz!?
Nem tudom milyen asztali felülettel raktad fel a Mint-et, de ahhoz mind fullos, hogy CLI-t használj. Ha már terminalban ügyködsz, itt nincs mit tanulnod, ugorj neki a Debiannak, gyakorlatilag ugyanazekkel a felületekkel rakhatod fel, de az nem hagy elkényelmesedni. non-free driverek például nincsenek, PPA-k nincsenek, tárolókat viszont vehetsz fel a sources.list-ba! Szerintem annak, akinek van affinítása ezekhez a Linuxos bűvészkedésekhez, kifejezetten szórakoztató! Minél később próbálod ki, annál inkább bánni fogod, miért vártál vele eddig. A Mint csak annyi, hogy felrakod és használod.
Csak próbaképpen menj fel a Debian weboldalára és próbáld eldünteni, melyik iso kéne neked, ha ez sikerül könnyen, akkor az azt jelenti, hogy már kezdhetsz is neki. Ez nem vicc, állandóan ezt irkálom, hogy csak az ugorjon neki, aki megtalálja a gépének és saját magának megfelelő verziót. Nincs benne semmi ördöngős dolog, de van akinek nem megy,,,,,,
Pihenésképpen egy
inxi -Fxxx
terminal kimenetet berakhatnál ide, nem kéne kérdezősködnöm annyit. -
válasz
szucstom #11354 üzenetére
Csak az a gond, hogy hamar megszokod és, ha Mint-tel kezded így, akkor nagyon nem akarsz majd mást, persze ez főleg Cinnamont DE-re értendő!
Anno ugyanígy jártam, de a Debiant azért feltettem mellé. Egy ideje viszont rájöttem, hogy érteni sosem fogok a Linuxhoz, de használni már tudom. Home user vagyok, jó ez is. -
válasz
szucstom #11352 üzenetére
Super! Mondhattad volna hamarabb is, hogy rendszergizda vagy, akkor kicsit szájbarágósabban írom le!
De lényegében legalább jóval hamarabb összeáll a kép, ha hardvereket ismered meg úgy általánosságban otthon vagy a gépekben. Tudom magamról, mennyivel nehezebb tök laikusként eligazodni a tengernyi Linux disztró között.
Egyébként egész sok régi leírás használható, de értelemszerűen a driverekkel kapcsolatosak nem annyira. Meg ha inkább cli-s műveletekkel szeretnél operálni GUI-s megoldások helyett, akkor is időtálló a leírások jó része, de erre majd rájössz menet közben úgyis.
Ha komolyabban akarsz ismerkedni az alapokkal meg egyáltalán a Linux működésével, akkor viszont nem a Mint a te embered, az nagyanyámnak való, neked a Debian fog kelleni!
-
válasz
szucstom #11345 üzenetére
Na várjunk, akkor a Mint feltelepült és jól fut a megjelenítő is, nincs gond, ha jól értem!
Vagyis nem volt, amíg nem kezdtél Windowsos fejjel utánajárni, milyen drivereket kéne levadászni!
Találtam valami angol nyelvű leírást, ami alapján nekiláttam a Wine felrakásának, plusz írták, hogy érdemes a vulkan drivert is felrakni.
A wine az OK, ha Wines programokat akarsz futtatni és ettől függetlenül a vulkan is jól jöhet, de vagy Windows vagy Linux vulkan-nal!
Kérdés, milyen verziójú drivert találtál az nVidia oldalán. Sajna sosem volt nVidia VGA-m, de annyit tudok segíteni, hogy a weboldaluk szerint a 430-as driver kell a VGA-hoz és ezt normál tárolóban nem látom. Ilyenkor szokták javasolni a hivatalos PPA tárolót felvenni és onnan telepíteni a nvidia-430 drivert és abban a PPA tárolóban van vulkan is, de ezekből mit kellene felrakni azt nem tudom, persze értelemszerűen azt, aminek a nevében ott a 18.04, de a többi vulkanos dolog kell-e...... nVidiások ezt majd megmondják pontosan. (le van írva minden, de ha a PPA felrakásával elakadsz, jelezd inkább itt)
Amit fontos megjegyezned, hogy az általad használt Mint az Ubuntu 18.04-en alapul, így driverek és egyéb programok, amik nem tárolóból kellenek majd, gyakorlatilag Ubuntu 18.04 névvel szerepelnek sok helyen, ezek lesznek jók.
Azért is gázos neked egyből különböző leírások alapján nekiugrani a rendszernek, mert a leírás szólhat egy előző kiadásról is és már meg is fekteted a rendszert.
How to Install Nvidia Drivers on Ubuntu 18.04
Ha nem játszol, elméletileg a nyílt driver is elég, ami fenn is van már, de ez hardverfüggő, sok esetben jóval takarékosabb a zárt driver, notebooknál ez számíthat.
Hirtelen laikusként ennyi jut eszembe, ha elakadsz, írj, addig meg próbálkozz mindennel!
A különböző leírásokkal meg csak óvatosan.
Ja igen, akartam kérdezni, miért a Mint 19-et raktad fel? Már van 19.2 is. Minden jóval frissebb benne. (na jó nem minden, még a rollingerek belekötnek ebbe)
Tiszta volt ez így nagyjából?
-
válasz
szucstom #11341 üzenetére
Szia!
Pár kérdésem lenne:
-fel is raktam windows 10 alá.....
Ezt hogyan kell elképzelni? 5 éve volt valami hasonló megoldás wubi néven, de szörnyű volt.
-hogy kerültél az nVidia weboldalára? - - nem múködött a megjelenítő?
Milyen útmutató alapján fogtál neki a telepítésnek?
és nagyon főleg!
-pontosan milyen Linux verziót töltöttél le? -hogyan írtad ki és milyen programmal?
-pontosan milyen hardverről/hardverekről van szó?Lényegében kicsit részletesebben kéne belemenned és nagyon pontosan megfogalmazva, miket követtél el!
Egy alapvetést most elmesélek, a desktop Linuxok esetén semmilyen hardver weboldalára nem kell felmenni, de legfontosabb az, hogy minden Windowsos rutint úgy, ahogy van, itt el kell felejteni. Nincs driver letöltögetés/telepítgetés, minden benne van a disztró kernelében, telepítőjében és tárolóiban. Alapesetben, hangsúlyozom!
-
válasz
CsengődiGeri #11333 üzenetére
A pirossal keretezett részen jelölhetsz ki másik meghajtót/particiót.
-
De akkor a többi rendszer miért települ fel simán? Azoknak nem kellene i/o hibát dobnia?
Fognak azok is nemsoká, ne félj! Most a Cinnamon terhelte annyira a meghajtót, hogy az leült, úgy látszik ebben is nehézsúlyú!
Nem rossz ez a Mate, de a Cinnamon jobban bejött liveként.
Mate Cinnamonhoz képest kicsit lightos valóban.
Egyszóval örülhetsz, hogy a Cinnamon kikényszerítette az I/O hiba jelzést, mert valóban célszerű és időszerű egy új SSD beszerzése. Gondolom nem sok memó van a gépben, ez is befolyásolhatta a processzor durvább igénybevételét.
Aham, most néztem, milyen az a gép, valóban erős neki a Cinnamon! Ettől még egy SSD-vel működhet, de nagyon minimum a 4GB memó!
-
Amelyik Linuxod fut, akár live is, a Lemezek Disks alkalmazással a képen látható smart adatok és öntesztek opciónál a tesztek mielőbbi elvégzése javasolt!
Nem a Látóasszony topikból jött a tipp!
Ezt kell elemezni, valamint a kép bal alsó sarkában lévő gombban elindítani az Önellenőrzést!
A végén jön ez a topik!
-
válasz
zizidor #11293 üzenetére
Így nincsenek a képen azok a vezérlők, amivel el tudnám indítani a telepítést.
Az minden desktop disztrónál az F 1 2 3 4 5 6 gombok valamelyikével konfigolható, valamelyik ezek közül a felbontás.
Az Ubuntu nem ismeri fel a wifit, illetve úgy néz ki hogy bármelyik, ami 5-ös kernelt futtat. Mint-re még nem default, de ha telepítek egy 5-öst, akkor ott sincs wifi.
Valahol mint ha olvastam volna ezt Ubuntuval kapcsolatban, de nem ugrik be, hogy milyen wifiről volt szó, az Inteles iwlwifi tutira múködik 5.x kernellel is. A Mint 19.2- ben is 5-ösre frissült nálam elsőre install után.
-
válasz
zizidor #11291 üzenetére
Ez bonyolult??? Az. Ahhoz képest, hogy csak felrakom, amit felrakok, persze nálam minden rendszer egyenrangú, nem tudom, mit jelent nálad a dedikált? Nálam az a főrendszer, amit utoljára teszek fel, ha ezen variálni akarok, átbootolok arra és újratelepítem a GRUB-ot, 2 másodperc kb, vagy marad az átszámozós módszer, de azt nem szeretem, mert van akár 10-15 sec is.
-
https://logout.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_68654-68654.html
Itt említ egy megoldást haddent ft, egyébként legegyszerűbb, ha elmented az érintett csomag config fájlját és azzal felülírod a 19-2 telepítettét. De!
Firefoxot érdemes saját magában syncelni, ott amit bepipálsz, azokat menti el, viszont a Cinnamont messziről kerüld! A 19.2-ben a Cinnamon 4.x kampeca lesz, ha felülírod a 18.x Cinnamon 3.8.x verzió konfigjával.
-
válasz
zizidor #11286 üzenetére
Az biztos, hogy egyszer már olvastam az általad ki5lött mődszernél bonyolultabb multiboot-ot, de abból egy szót sem értettem, a tiedből igen, de itt meg azt nem értettem, hogy mi a ragyának kell ezt így megbonyolítani! Mióta pingvinezek, mindig volt fenn több disztró, anno 8 is egymás mellett és egyszerűbb nem is lehetett volna. Mindig az utolsó disztró GRUB-ja- lesz érvényes, mert a desktop disztrók szinte mindegyike kérdés nélkül felrakja a GRUB-ot, akármit is írnak más fórumon erről.
Innentől nem értem a problémát, mert az indító disztró aktuálisan mindig frissített lesz. Ha meg neked ilyenkor az kell, hogy mindig a megszokott kedvenced induljon, átírod a GRUB megfelelő sorában a nullát a szükséges számra és akkor az a disztró fog bootolni, majd ha ennek is lesz friss, tárolós kernel frissítése, akkor szintén csinál egy GRUB-update-et.
6milliószor egyszerűbb, mint b*szakodni ezekkel a chainloaderekkel meg minden particióra külön GRUB-ot hegeszteni! Tudod mi ez így? A hibalehetőségek megsokszorozása.
Jelenleg egyetlen disztró van, aminél szinte kötelező lenne külön a saját particiójára tenni a GRUB-ot, az meg a csodahíype2, a Manjaro! Itt ugyanis 2+ éve nem sikerült megoldani, hogy ne kapjon kernel panicot, ha egy másik disztró kernelt frissít!
Egyik Linux a wifit nem kezeli, a másik a monitorral akad össze
Ezeket meg az adott disztrón belül kellene kezelned inkább, mint virtuálba vacakolni.
(ez a wifit nem kezelő nem a Manjaro véletlenül?) -
Ezt a NAT-olást csak saját esetem miatt említettem, nekem bő két nap és több topikban novellányi javaslat jött össze akkor a hiba elhárítására. Tudom, hogy alapvetően észre sem veszik az emberek, ha NAT-olják őket, de nálam ez a TLS handshake nevű dolog nem múködött azoknál a weboldalaknál, amiket sűrűn látogattam, kivéve még a systemd előtti Mint 17-3-nál. Ezt tudod amúgy a legkönnyebben csekkolni, publikus-e vagy nem az IP.
Nekem azért okozott gondot ez a NAT-olás, mivel nem értek ezekhez a dolgokhoz, no meg első szolgáltatói reklamációmkor a nyamvadék ÜSZ-es letagadta, hogy NAT-olva lennék, pedig láthatta, ahogy ezt a két nappal későbbi másik ügyintéző is azonnal látta és hitetlenkedett is, miért mondta ezt az előző....... Neked egyszerűbb dolgod van, mert értesz hozzá.
Bocs, hogy laikusként beleokoskodtam.
-
De ebből úgy tűnik a szolgáltató környékén lehet vmi problematika.
Az tud a legnyűgösebb lenni, kivéve ha NAT-olják az IP-t és már tudja a user, mik a jelei ennek. Én anno bő két napot szívtam emiatt. Nálad kicsi az esélye, hogy ez van, de azért érdemes megnézni egyezik-e kapott IP a valós IP-vel.
Igaz anno azt írtad, nem ördögtől való ez a NAT-olás. Persze, semmilyen hiba nem az, ha rájössz mi az és tudod az elhárításának módját!
-
Na ez jó hír!
A kitartásod valóban nem semmi! Egyik szemem sír csak, mert ebben a többirányú próbálkozáshalomban nem derült ki, mi a ragya okozza ezt a jelenséget a pendrive-ra írásnál. Nincs kizárva, hogy a BIOS talán második lapján lévő beállítások, ahol lehet állítani a legacy meg USB 3 opciókat. Mikor ezeket nézegettem, hiába suhant át az agyamon, hogy talán kiírt DVD, mert nem ismertem ezt a fajta BIOS-t! (egyiket sem ismerem, hogy őszinte legyek, a desktop Asus UEFI-s BIOS-szal azért már jól elvagyok)
Megint csak igaza lett annak, aki azt mondja, hogy nincs olyan probléma Linuxon, amit ne lehetne megoldani, csak megfelelő kitartás kell esetenként. Régi Toshiba laptopon én is legalább egy hónapig szenvedtem, mire a rendszer használni szíveskedett mindkét processzor magot.
-
Viszont azt nem értem, hogy gyárilag miért nem megy neki. Arra kéne inkább rájönni.
Csak erre a BIOS-os dologra tudok gondolni, ott megy rossz irányba a dolog(mivel a Mint 17.3 még működött). Valahogy a disztró telepítő elején a választómenünél kéne beírni kernelopcióként azt a --target 386-os sort, de ehhez nem értek.
Az is lehet, hogy az iso-ból ki lehet szedni valahogy az EFI részt, de ez sem tűnik számomra túl egyszerűnek.
-
Ha mindent pontosan a leírtak szerint csináltál*, akkor mégis csak a BIOS menüben kell boot előtt választanod a pendrive neve kétszer jelenik meg meghajtóként, ebből az egyik az EUFI-s.
Minden BIOS más, de boot előtti meghajtó választás mindegyikben van.Elképzelhető, hogy a Mint 17.3-nél nem volt még UEFI-s telepítő, emiatt nincs gondod azzal a telepítéssel.
*például meghajtót adsz meg a GRUB célnak és nem particiót!
(szerintem a telepítés idejére ragaszd le az összes számos billentyűt)
Ez most ellentmond cigam szaki sorainak, de én így ismerem.
-
válasz
fradi81 #11218 üzenetére
Linux telepítőnek drága az az ssd
Ja, én a két 32GB-os ! pendriveomat 7 és 8eft-ért vettem Ennyiből már egész jó 120GB-os SSD van!
Nyilván meg fogom nyíltan kérdezni, melyikre mondod, hogy drága? Most a tartósságáról ne is beszéljünk, mert ha úgy áll a helyzet, az SSD-t berakom bármelyik gépbe és teszek rá oprendszert.
Szóval tartósság, méret, funkciók tekintetében a pendrive 100x drágább.
(persze értem, hogy a kolléga vesz egyet 3 rugóért és az is ellátja a feladatát)
Mondjuk én a 250GB Samsung 850 EVO-t vettem pendrivepótlónak 12rugóért nemrég., de még bírja a fő pen, csak a tartalék döglött meg.
-
válasz
#10034944 #11211 üzenetére
Köszönöm az észrevételt, kicsit "szétszórt" voltam a héten.
Tutira nem vagy ezzel egyedül!
Egyébként jó a Lemezek alkalmazás is, csak Frawly koma nem szereti a GUI-s programokat! A smart adatokat néha bénán írja ki, de ez sem bug, inkább fordítási hiba.
smartctl
persze a tuti, terminalos parancsokkal egyértelműbb sokszor a helyzet.(#11212) Dhampir
Nem lehet 32/16GB-os pendrive-ra iso-t írni!
Igaz én ezt nem tudtam és emiatt 6 éve egy 32GB-os penre írom a disztrókat meg 2 éve van mellé egy 16GB-os is. Szerencsére a pendrive-ok se tudják, amit mi sem!
Érdemes valami jó minőséget venni, ami gyors, mert a szutykok néha huszad olyan gyorsak és kipereg a hajad, mire kiírja az iso.t, meg telepítésnél is jó a gyors pen. Nekem a 32-es Sandisk OTG, ennél gyorsabb már csak a Sandisk Extreme, de ezt nem használom erre a célra.
-
válasz
#10034944 #11209 üzenetére
Az a Toshiba HDD a kép alapján lóghatna akár egy USB külső házban is, ezért érdeklődnek ily hevenyen a kollégák. Tudod mi van akkor, ha a segítők kérdésére nem vagy csak részben válaszolsz?
Megmondom én nyíltan, qrvára nehéz megoldani a problémát, amit felvetettél. Halkan azért megkérdezném, hogy szerinted mi a ragyáért kérdez vissza, a választ író szaki?
(azt a PCIe kártyás dolgot vegyük úgy, hogy nem is írtad, max tedd fel a kérdést magadban, hogy mivel kapcsolódik az eszköz az alaplaphoz/PC-hez?)
-
Alveus
Érdekes, hogy a Mintgude-on rendes is normál wget-es módszert írt az orosz koma, de mióta fizetős a UKUU, azóta azt írja minden kernelfrissítős blogjába.(#11177) Frawly
Fura amúgy, mert a fejlesztő koma a jóval hasznosabb programjainál csak Donate kérést ír a blog aljára. Selene például vagy a Timeshift. Mondjuk utóbbi alap a Mint-ben amúgy is.Abban igazad van, hogy a Mint nem az a disztró, ahol érdemes egzotikus kernelekkel bohóckodni, ha nem elég a stable friss, akkor menni kell Archklónra. Úgyis osztódással szaporodnak ezek.
-
-
válasz
#10034944 #11163 üzenetére
A fájlrendszer csatolási opciói közül az egyik, SSD-n ez végzi az online TRIM végrehajtását.
Egyes disztrók berakják ezt az opciót, mások nem. A system amúgy futtatja az időzített fstrim-et, szóval nem kell aggódnod, hogy TRIM nélkül marad az SSD-d!Ellenőrizd, ha érdekel, ennek a blognak az elején megtalálod a szükséges parancsot hozzá.
sda1 is ssd, mi ez a discard, kár volt szerkeszteni
Dehogy volt kár!
Megint kapsz új infókat.
-
válasz
#10034944 #11161 üzenetére
Lehet, hogy 19.1 nél is volt, csak nem használtam a parancsot.
Bizony lehet!
Ez nem error, csak sda1 partició csatolásánál az
errors=remount-ro
opciót jelzi. Kb azt jelenti, hogy hiba esetén újracsatolásremount
fog történni readonlyro
módban.A dmesg szűrés csak a konkrét kifejezésre szűrt rá.
ubymintc191C kernel: [ 5.033777] EXT4-fs (sda4): re-mounted. Opts: discard,errors=remount-ro
Itt egy példa erre, ebben is láthatod, hogy az FSTAB mount opcióti sorolja fel az Opts. Itt az SSD miatt benne van a discard opció is.
-
válasz
#10034944 #11154 üzenetére
A fene se érti, miért nem az 5.0.x verzióval indul, ha egyből frissül az 5-ösre.....
Ahogy growler ft említette, az Ubuntu Bionic kerneleit használja a Mint 19.x, ha mindenképpen szükséges, mondjuk hardver miatt, fel lehet rakni frissebbet, de persze kockázata is nagyobb, mint a generic-et használni.
-
A kérdésem az lenne, hogy mi van akkor, ha egyik rendszer sem tölt be ezután?
Semmi, el kell szánnod magad, mert jön a manuális GRUB-install. Más opció nincs. Csak elsőre tűnik szörnyűnek. Valami nagyon nem kerek ott, ami Linuxtól részben független, BIOS beállítás lehet a háttérben. Sajnos az LTS disztróknál már lejártak a használható verziók, 17.3 és az ennek megfelelú Ubuntu alapúak.
Maradna még az, hogy systemd mentes disztrót próbálsz ki, de ennél sokkal egyszerűbb a manual GRUB install.Csak halkan mondom, mióta cigam ft említette ezt a manual módszert, nagyságrendekkel több energiát fektettél a próbálkozásokba, mint ha ezt kipróbáltad volna.
-
-
Én itt nem látok olyat, amiből következne az említett hiba, de mivel Windowst nem ismerem, abban tippem sincs, bekavarhat-e.....azt tudod csinálni, hogy a HDD üres helyére feltelepíted a Mint-et, ha minden OK lesz itt, akkor kizártuk az iso, a pendrive és a kiírás hibáját, ha viszont ott sem működik, akkor az előbbi hármasból kell építkezni tovább. illetve, ha HDD-re feltelepül, akkor várnunk kell olyan szaktanácsára, aki a Wint is ismeri.
-
Akkor itt most elakadtunk, mivel sem Winx-et sem az UEFI-t nem ismerem. Mégis olyan érzésem van, mint ha a Windows UEFI-ben lett volna feltelepítve.....
Live-ból indítva csinálhatnál egy screenshotot Gparted-ról, hogy milyen a partició kiosztás.
Vicces, mert lehet már nincs fenn alapból, így azt rakd fel live-ban, egy perc az egész.
Az Eszközinformációk is legyenek baloldalt behozva, így:
Szerintem informálódásra kezdésnek elég lesz. Mindkét meghajtóról kéne.
-
válasz
#10034944 #11136 üzenetére
Szia!
Most megfogtál! Nem tudom, én még kiadás előtti bétát raktam fel és abban még ez szerepel 07.17-én: (megnézem azért.....)
System: Host: ubyLMCin192HP Kernel: 4.15.0-54-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.2 wm: muffin 4.2.1 dm: LightDM 1.26.0
Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionic2019-07-18 14:41:48 ---- ekkor már viszont frissült a kernel, szóval a stabil már
valószínű, hogy ezzel is jött ki. (inkább biztos ez, azért húztam át)Aktiválók feldolgozása: linux-image-5.0.0-20-generic (5.0.0-20.21~18.04.1) ...
/etc/kernel/postinst.d/dkms:
* dkms: running auto installation service for kernel 5.0.0-20-generic
...done.
/etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools:
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-5.0.0-20-generic
/etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.0.0-20-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.0.0-20-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.15.0-54-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-4.15.0-54-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Megtalált Linux Mint 19.1 Tessa (19.1) ezen: /dev/sda1
Megtalált Chakra (2019.03) ezen: /dev/sda3
Megtalált Ubuntu 19.04 (19.04) ezen: /dev/sda5
Megtalált Debian GNU/Linux 10 (buster) ezen: /dev/sda6
kész
Log ended: 2019-07-18 14:41:48 -
Igazán nincs mit!
(vagy itt nem úgy van, hogy nagyobb a rendszerkövetelmény minél újabb a rendszer?)
Nem, ráadásul épp a Mint az, legalábbis Cinnamon DE esetén, ami fürgébb lett 19-től!
Egyébként nő a rendszerkövetelmény természetesen, de nem feltétlenül az oprendszer okozza, hanem a növekvő igények az alkalmazott programok, böngészők, etc. miatt. Ezek után fut a rendszer is. (szerintem)Szóval úgy látom sok szükséged nincs a külön /home-ra.
Akár már felteheted a 19.2 verziót is, Mate esetén is fürgébb lett szerintem 19-től.
-
GRUB-ot alapból meghajtóra teszünk, nem particióra, ilyen esetben arra célszerű, amin a rendszer is van. Amúgy meg a rendszer csinál magának swap fájlt jó ideje.
Ha van helyed az SSD-n inkább növeld meg a / méretét és legyen automatikus /home. Vagy a régi disztrók /home-jait használtad már újratelepítésekkor valaha?
Ha nem növeled a / helyét, az se baj, csatolhatod a HDD erre létrehozott particióját FSATB-ban és oda mennek a nagyobb letöltött fájlok.
Most telepítenék linuxmint 18.3 mate-t w10 mellé.
Miért nem raksz fel friss disztrót, 19.1 vagy 19.2....?
Telepítés végén elszállt, hogy a grub telepítése meghiúsult.
Ennek amúgy nem kéne ilyenkor se elszállnia.
-
Meg vagy áldva ezekkel a galád Mint-esekkel ott is , itt is!
Még szerencse, hogy a Mint szó elfelejtése esetén is milliónyi help van, ha már Ubuntu alap! (ahogy ez ravaszul kilogikáztad a hibajelentésed elküldése előtt)
Nekem inkább a CPU-kkal vannak fenntartásaim
Ez már inkább valós probléma lesz, de azért még el lehet böngészni ezekkel a CPU-kkal is, csak célszerű legalább ublock origin-t felrakni. De a kolléga ezzel a 3 géppel rendelkezik, nincs sok választása.
Ja igen, a linuxmint.hu közösség, nagyon jó és segítőkész hely ám az, rengeteg jó leírás is van és egész mélyen is belemennek a segítésbe sok esetben, sajnos amit írtam másik topikban, az megvan. Neked nehezebb, meg nekem is, mert elég kekecek vagyunk, így ha hülyének néznek bennünket, nem örülünk neki.
No de itt a PH-n van 3 kezdőknek való topik is, nem kell elszontyolodni.........(mármint a kezdőknek)
Ja és ott a Látóasszonyok topikja is!
-
válasz
Cirbolya_sen #11124 üzenetére
Ja kérem, úgy sokkal könnyebb!
-
válasz
Cirbolya_sen #11122 üzenetére
lásd mint fenn, a Tomato az jó lesz, de a hw verziót pontosan meg kell nézni, mert van verzió amire nem lehet feltenni semmit, és biztos a téglásítás
Sok kockázata nincs a dolognak, gyakorlásnak meg pont jó!
A Sziomi 3G nagyon jó cucc az árához képest, érdemes vele ismerkedni, csak vigyázni kell, mert kikupálódsz hálózatosan is
Ár/érték arányban verhetetlen a Xiaomi, remélem lesz még belőle, mert a 4G-ből már hagytak ki dolgokat, például az USB csatlakozót is.....ez a hálózati kikupálódás jól is jönne, mert kezdem unni az USB-s SSD-ről filmezést, főleg okosTV meg Mediabox mellett.
-
válasz
Frawly #11119 üzenetére
A net szerint a Asus RT N12 D1 tudja a Client módot, de nem a gyári Asus szoftverrel, hanem alternatív firmware-rel, DD-Wrt, Tomato.
Super, köszi! Ezzel sokat segítettél, mert beugrott, hogy amikor vettem, ajánlották a Tomato-t és ahhoz itt PH-n van is jó leírás!
Akkor először ennek állok neki, legalább lesz tapasztalatom, mielőtt a Xiaomira felgyógyítom a Padavant.
Persze nem meglepő, az alap szoftverrel nem tudja, a gyártói firmware csak a legminimálisabb dolgokat szokta tudni, és a gyártó nem törekszik arra, hogy a fizikai eszköz tudása ki legyen használva.
Ezt olvasom a routerekről én is és nem értem, miért.....na mindegy, akkor operáció lesz.
Egy darabig jó lesz így, ha majd megérkezik a gigás net, úgyis kell változtatni, mert az Asus nem gigás, csak a X3G-s.(#11120) Cirbolya_sen
Neked is köszi! Persze, régi már ez az Asus, ezért nem is kár érte, de arra jó lesz, hogy begyakoroljam a fw telepítést meg egyáltalán ezt az átvitelt wireless módban, nem vagyok egy hálózati zseni, finoman szólva!
Ja és köszi a felajánlást, nagyon rendes tőled, de mint írtam, mindenképp gigás kell majd vevő oldalon is. Remélem a Xiaomi 3G alkalmas lesz erre, mert akkor abból lesz még egy. Sajnos a többi gigás router árban nagyon messze van a Xiaotól.
-
válasz
Frawly #11109 üzenetére
Nagyon gyanús vagy te nekem, hogy mostanában mindenkinek terminálos megoldásokat kezdesz ajánlani. Szegény Cinmanó meg sírhat, hogy csak egy szál terminál megy rajta. Azért jó vagy ám!
Szinte az elejétől kezdve használtam sok dologra terminalt, már Debian 7 is volt fenn Mint mellett anno, abban nem is volt Cinanmonnak Frissítéskezelője, az update & upgrade sokkal áttekinthetőbb volt nekem azon, mint Synapticban. Csomagokat jórészt a Synapticból raktam fel, mivel ott több infó volt róluk én meg nem ismertem túl sok Linuxos programot.
Most is többnyire az van, hogy mivel nem inaktiváltam a Frissítéskezelőt Mint-en, jelez a kis zöld pajzs, ráfrissítek, végignézem, mik vannak és terminalból frissítek. Biztos, hogy már az elején felszenvedett Debian szokatott rá erre, mert ha csak Mint-em lett volna, talán ma is a zöld pajzsot használnám. De például az ilyen Szoftverboltokat soha nem használtam, a legelején valamit vacakolt egy csomaggal és már olvastam is utána milyen lehetőségeim vannak.
Egyébként ilyen SSDID lefedettségnél nem muszáj semmi ilyet felrakni Linuxra, akár telefonos (androidos vagy iOS-es SSDID) app is feltehető telefonra, táblagépre, és azzal még kényelmesebben végig lehet járni a háztömböt, udvart, emeleteket, hogy melyik csatorna az, ami a legkevésbé használt.
Ugyanez járt a fejemben, hogy ezt akár telóval is meg lehetne csinálni, de nem akartam piszkálni a kollégát azzal, hogy az Apple termékeivel nem sok mindent tud kezdeni!
ahol a laptop vagy Wi-Fi AP használva lesz, ott meg egy másik lesz jó.
Erről jut eszembe, mennyire vagy wifi mágus? Meg kéne valahogy állapítanom, hogy az Asus RT N12 D1 routerem AP-s ugyan, de azt nem tudom, alkalmas-e AP kliens módra!? Erre tudsz valamit, hogyan tudnám megállapítani? A lakás egyik sarkában van a kábel és az egyik routerről akarom átküldeni a desktopra a netet vezeték nélkül Asussal összekötve.
-
Az igazság az, hogy egy ideje nem használok Linuxot (vindózt sem).
Tudom, de most azt is megtudtuk, hogy a MEki erre sem jó!
már vásárláskor Mint-et raktam és azóta is szépen működik vele. (Tesóm hordja magával - kamionozik)
Na ezt nevezik igen bölcs döntésnek! És nem én mondom most, hogy csak felrakod és múködik évekig!
(fel is használom alkalomadtán ám ezt az infót)
Köszönöm neked is az ajánlást. Viszont a pálcák nem kellenek
Igazán nincs mit, de majd kéne még a jó kis pálca, ha jönnek a grafitbombával az orosz Bear-ek!
Igaz utána a pálca se találna sok wifit.(#11106) herdsman12
Na ez az! Tudtam, hogy nemrég szóba került ez a linSSID, de valahogy olyan lágy az agyam már meló után, hogy nem esett le, hol is olvashattam!
Syl kollégát nem is akartam megbántani azzal, hogy Asus routert kéne kidobni, egy jó Xiaomi-val nem lenne ilyen gondja. -
Szeva!
Ezer éve hallottunk felőled, de látom végül csak az igazi disztrót részesíted előnyben! Ehhez kellett a Unity kampeca.
Anno milyen jókat hasonlítgattuk a Cinnamonnal, mindig nagyon békés hangulat járta át eme párbeszédeket.
végigjárjam a házat és az udvart, és feltérképezzem a wifi lefedettséget,
Olyan leszel, mint a modernkori pálcás ember!
Nekem anno egy reikis koma adott egy réz derékszögű pálcát, az ha meglenne, kölcsön adnám neked, tuti mindent megtalál, amit ember szeme nem lát!
Amúgy a Kismet elég profi és benne van a tárolóban, van külön plugin csomag is. Ha már egyszerűen telepíthető kell.
Végre kicsit félbeszakítottad a kollégák edge rolling frissítési gyakoriságáról szóló közös áhítatot!
Mer'amúgy az nagyon kell a bigottan LTS MInt topikjába.nmcli
is egész jónak tűnik, ahogy nézem! (fogalmam se volt, hogy erre is jó) -
válasz
#20749568 #11079 üzenetére
Már el is kezdte, amit beszéltünk minap? fasza.....
Nem akartam írni, hogy előre szóltam......
Mindenki lehurrog rollingerektől, hogy én mennyire Archklón-ellenes vagyok......pedig nem.
Nekem legutóbb határozottan bejött volna amúgy a Manjaro, meg is csináltam amit kellett vagy 20x, de egyszer gyorsan kellett volna átbootolnom és elszakadt a cérna.........
-
válasz
#20749568 #11077 üzenetére
Remélem nem a 19.1-re gondolunk most!
Én nyíltan kérdeztem és direkt, mert sejtettem, mit akarsz! Az alverziók előző alverziókból frissítését mindig jó pár héttel később teszik lehetővé. Most is így lesz, akár egy-mésfél hónap i lehet....
Gondolom valamennyire így is le kell tesztelni a stabilitást és mindeddig csak az új verzió kiadásával voltak elfoglalva. 3-4 évvel ezelőttig nem is volt ilyen upgrade lehetőség a Mint-nél.
-
válasz
Frawly #11071 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy nem tudom fékezni a haladást eléggé....ha ezt dobja már a gép, mit tegyek?
Sajna ez a régi 2,7s bootidő nem nagyon akar már összejönni. Akkor leszek bajba, ha valami új gépet kell rendszerbe állítanom, mert akkor már ez UEFI-t se úszom meg, de talán a rollingot sem!Azért az öreg HP 8570p még túlél jó pár vadiúj consumer notebookot.
(#11070) growler
Utóbbi jó pár verzióm mind így lett, hogy kb 2 héttel hamarabb felraktam és utána beállt, sose bírom ki a hivatalos kiadást. Debian 10 meg a Mint 19.2 is ilyen most. Most az Archklónoknál várom a végleges kiadást......
Mama laptopja bevadul majd rendesen, ha Win7 helyett felraksz egy 19.2-t.
-
válasz
growler #11066 üzenetére
http://ftp//ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/19.2/
http://ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/19.2/Jó a linked, csak valahogy duplázódott az elején az ftp
Itt már stable van írva, le van maradva a hivatalos oldal szerkesztése.
Most néztem rá, már kapja is a frissítést a 17-én felrakott béta (volt már amúgy frissítve pár nappal ezelőttig)
-
válasz
growler #11067 üzenetére
Hivatalos oldal linkje?
Amúgy pár perce toltunk le valakit, miért nem a hivatalos 19.1-et használja, amikor láttam, hogy már kinn van az oldalukon, viszont kicsit megzavart ez a kép most....
Mondjuk én már felraktam két hete notebookra, nem sokat használtam még. Nincs semmi, amire emlékeznék, ez is Mint, felrakom és működik....
Megint az az érzésem amúgy, hogy smoothabb lett az egész, egyre finomodik. Csak ne KDE-sedne ennyire a Cinnamon......
Mesa verzió ugrott a kernel mellett csak, amúgy főleg a DE meg a Nemo és az Xapps változott.
System: Host: ubyLMCin192HP Kernel: 5.0.0-20-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0
Desktop: Cinnamon 4.2.2 wm: muffin 4.2.1 dm: LightDM 1.26.0
Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine: Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p v: A1029D1102
serial: <root required> Chassis: type: 10 serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38 serial: <root required>
BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62 date: 04/07/2015
Battery: ID-1: BAT0 charge: 43.6 Wh condition: 43.6/43.6 Wh (100%) volts: 12.6/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12 status: Full
CPU: Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23145
Speed: 3385 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1902 2: 2164 3: 1859
4: 1822
Graphics: Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 19.0.2 compat-v: 3.0
direct render: Yes*************************************************************************
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: LM191Cin-8570p Kernel: 4.15.0-46-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.10 wm: muffin 4.0.7
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <root required> Chassis: type: 10
serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 40.7 Wh condition: 43.2/43.2 Wh (100%) volts: 12.3/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
status: Unknown
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23147
Speed: 1233 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1601 2: 1573
3: 1805 4: 1944
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: intel resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 18.2.8
compat-v: 3.0 direct render: Yes -
No ez az egy eset kivétel az előbbiek alól, ez így már meg tudja akadályozni a bootot! 😀
-
válasz
bringasisti #11056 üzenetére
Ennyit arról, hogy a Linux nem felhasználóbarát. Remélem online vetted a Windowst, mert akkor 14 napon belül elállás keretében visszaküldheted.
A Linux Mint még mindig vár.
épp egy perce írtam ezt másik topikban:
pont a Mint Cinnamon volt az, amit sok embernek felraktam már, 40-50+ korúaknak és gyakorlatilag nekik úgy tökéletes volt, ahogy feltelepült és csak használták. A legjobb, ha valaki a Winhez is tök kuka, mert az csak leült a géphez használni és nem jutott eszébe sem, hogy elkezdje kutyulászni.
Nálad nem a Mint használatával volt a bajod, hanem annak telepítése körül voltak számunkra sok esetben megfejthetetlen anomáliák.
Azt csak halkan mondom, hogy 3 nap alatt azért ne akarj elsajátítani egy új rendszert, ha nem csak használni akarod home userként. Win telepítés könnyebben menne? Na ugye. Az más kérdés, hogy Linuxos topikban nem fog senki levezényelni neked egy Win telepítést. Kizárt.
-
válasz
bringasisti #11039 üzenetére
Írtam a telepítő lemez problémáról ahol kijelölöm hogy mit akarok csinálni a letöltött fájl - al és bedugtam a pendrive a gépbe de az indítás nem aktív mert kell egy megerősítést nyomni ami sehol nincs feltüntetve.
Fenti kérdésedre is kaptál két hsz-es választ, ennél részletesebben nem lehet elmagyarázni valamit:
https://logout.hu/tema/linux_mint/hsz_11025-11025.html
https://logout.hu/tema/linux_mint/hsz_11028-11028.htmlRaktam be két képet is, hogy érzékeltessem az amúgy teljesen nyilvánvaló különbséget. Ha a Linux működését logikátlannak tartod, az baj, mert épp a fenti kérdés is bizonyítja, hogy nem az. Nekem a múltkor volt egy USB-s HDD meg egy pendrive a géphez csatolva, amikor beraktam a Linux iso-nak szánt pendrive-ot. Qrvára örültem neki, hogy én választhattam ki, a 3 közül melyik meghajtóra írja ki az iso-t. Másrészt a Mint lemezképírójánál egyszerűbb program nem nagyon van.
Azt is írtuk többen, hogy a 12.04-es Ubuntut ne rakd fel, attól függetlenül folyamatosan azt próbálgattad.
Ezek miatt írtam, hogy válaszolgathatunk itt mi, ha nem veszed figyelembe, miket írunk.
-
válasz
bringasisti #11035 üzenetére
Engem kicsit elszomorít, hogy a kapott válaszok 95%-át egyszerűen nem vetted figyelembe.
-
válasz
bringasisti #11029 üzenetére
Nehezen képzelhető el, hogy egy adott modell a későbbi verziós hplip-pel már ne kezelné a már addig supportált nyomtatót. Ami ismét gyanús, az a szükséges plugin, mivel azt minden esetben fel kell rakni annál a tipusnál! Említettem már? Ja, jó sokszor, feltelepítetted a plugint?
Erről jut eszembe, a Linux Mint 19.3 Cinnamon verzióra feltelepítetted a plugint? Sikerült futtathatóvá tenned előtte?
-
válasz
bringasisti #11026 üzenetére
Ahhoz, hogy megértsd, miért fontos úgy lennie, ahogyan leírtam, csatlakoztass több USB-s eszközt a gépbe és utána akarj kiírni egy iso fájlt. Bizonyára lesznek még logikusan működő dolgok a Linuxban, amit szarvashibának gondolsz, de a jelenlegi ismeretszinteden még nem látod át a Linux felépítését, működését, ami viszont talán mégis logikátlan benne, azzal soha nem fogsz találkozni.
Annyit javasolnék, hogy figyelj mindenre, az említett roppant egyszerű program is jelzi a lapos lebegőgombbal, hogy még valamit tenned kell, hogy az a gomb lekerekítetté váljon. Kb 500 %-kal lassabban és 500%-kal figyelmesebben már lehetett volna pár lépést haladni ennyi idő alatt.
No de talán majd most......
Örülök, ha csak egy parányit is, de tudtam segíteni!
-
válasz
bringasisti #11022 üzenetére
A pendrive neve még csak egy legördülő választómenü része. Ha viszonylag határozottan ráböksz a Cruzer 'e' betűjére, akkor lesz kijelölve a most még csak választható meghajtó és ekkor alul is megváltozik az írás gomb (aktív lesz). Mindkét ablaknál ezt célszerű tenni.
Vizuálban is kilóg a lóláb a két egymás melletti kijelölő panelnél.
Innen a képen látható pendrive 4GB-osnak látszik!
-
válasz
Dhampir #11003 üzenetére
Köszönöm, le is cserélem dd-re a meglévőket.
Windows alól írod ki ezeket az iso-kat amúgy? Azért kérdem, mert Linux alól kicsit értelemszerűbb.
Be kell tallózni törléshez a pendrive-ot, utána az íróval ugyanezt plusz az iso-t a megfelelő ablakba. Nem sok egyszerűbb program van ennél a Mintstick-nél. dd alapon dolgozik, nekem 5 év alatt mindent jól írt ki.
a katedrális és a bazár utáni homályos sikátor végén céltalanul héderező, filozófus kinézetű csudabogár súgta meg
Érdekes helyeken lófrálsz Te is!
Picit félrehall a füled, de annyi belefér....
-
válasz
Dhampir #11000 üzenetére
Ha MBR partíciós sémára írom ki, az nem fog megjelenni UEFI boot során emlékeim szerint, de lehet, hogy tévedek.
Nem használok Rufust, de az tuti, hogy a GPT sémát pendrive-ra nem alkalmazza semmi, ami csak simán kiírja az iso-t, dd alapú Mintstick például.
itt egy kiírt Debian iso pendrive-ra:
Disk /dev/sde: 28,7 GiB, 30752000000 bytes, 60062500 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x43442432
Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sde1 * 0 4816895 4816896 2,3G 0 Üres
/dev/sde2 1484 7371 5888 2,9M ef EFI (FAT-12/16/32)Ennél a HDD-nél láthatod, hogy gpt-t ír az fdisk -l:
Disk /dev/sdc: 1,8 TiB, 2000398934016 bytes, 3907029168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gptA Legacy/UEFI választás meg majd akkor lesz nálam terítéken, ha a hw-ek már nem kezelik a Legacy-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest