- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Netfone
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Fotók, videók mobillal
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #16743 üzenetére
Dehogy tud... ez egy full C-ben irodott kis ablakkezelo, az ilyen es hozza hasonlok csak ujraforditassal mukodnek... ezert pl dwm-et nem is Gentoo-val oldanam meg... Akar mehetne gitbol nyersen.. igy akarmikor tudod mar magadnak a home alol is szerkesztgetni..
[link] ott van a config.def.h abban atirod ami kell es mar fordithatod is kezzel magadnak a dwm-et... szoval make... sudo make install... es kesz is. ha valami nem koser akkor a config.h-t torlod megint szerkeszted a config.def.h-t es ujra forgatod. szogegyszeru... -
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #16739 üzenetére
Multkor elkuldok, hogy mukodik a keywords.
Ott van a /var/tmp/portage alatt, de csak forditas ideje alatt, nem veletlen tmp (magic). Gondolom nem szeretned hogy X ezer csomag forraskodja arvalkodjon a gepen feleslegesen.
Van beepitett megldas patchre, de most nem ezt szeretned, a dwm az amit ujra kell forditani ha configot akarsz valtoztatni ugye? (milyen user friendly megoldas mar
)
Ennyit segitek (savedconfigbol mar ki tudsz indulni):echo 'x11-wm/dwm savedconfig' >> /etc/portage/package.use/dwm
-
válasz
Frawly #16739 üzenetére
Ajjaj, ezzel a Gentoo-val nem leszünk barátok
Szerintem ezt már én az elején megtippeltem!
Megint nekiduráltad magad, de ehhez kell is a duracell nyuszi kitartása. Az már sejthető, miért adta a fejlesztő csapat a Szamárpingvin nevet a disztrónak, igen makacs jószág és sz*rik arra, Te mit szeretnél elvárni tőle.
Ha valami csoda folytán mégis felraknád véglegesre, utána, ha addigra nem leszel idegrángásos, mindenképpen kiújult arcidegzsábával fogod várni az érkező aktuális csomagfrissítéseket!
Nem lenne hülyeség leírnod egy cetlire, milyen pozitív és milyen negatív impulzusok érnek a telepítés próba elejétől az x hét alatt és végig kéne gondolni, nem fogsz-e Húsvétig károsodni! Mert hát ugye azt már látjuk, hogy ez nem a két ünnep közti gyors akció lesz!
Nem lenne jó, ha zubbonyba kényszerülnél.Előttem van a kép, amint már hátrakötött zubbonyban ülsz és vadul nyomogatod a billenytűket az orrod hegyével, a köztes 4-5 órákban meg üvöltve szidod Pöttömfrikket!
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #16737 üzenetére
Végül 64 perc alatt fordította le két targettel a 8.0.1-es LLVM-et. Azért ezt a jövőben nem engedem neki. Meg natívan futtatva a gépen 20-30%-kal gyorsabb lesz az egész. Ezt a kernelfordítási időből tudom, hogy ennyivel lassabb a defconfigos kernel futtatása virtuális gépen, virtuális procival (igaz bekapcsolt kvm-mel), virtuális statikus lemezképre.
Az LLVM elvileg nekem csak a Firefoxhoz kell majd, de az behúzza függőségnek a Rust-ot, és az behúzza a saját LLVM-jét, azért sok idő FF-ot fordítgatni.
A Mesa fordítása sem volt piskóta, kb. 13 perc.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #16736 üzenetére
Na, kilőttem 1 óra után az LLVM fordítását. Bepróbálkoztam ezzel az LLVM_TARGETS="X86" trükkel, de nem jött be, az emerge szólt, hogy a csomagnak a függőségébe be van emelve az AMDGPU target, szóval azt is hozzá kellett vegyem. De még így is lehet nyereség, hogy csak ~1 óra körül lesz két darab targettel, mert lenne neki sokkal több.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #16735 üzenetére
Közben azt írják a neten, hogy nekem Intel GPU-hoz nem kellett volna LLVM, az csak AMD GPU-khoz kell. Meg kellett volna adnom a make.conf-ban a LLVM_TARGETS="X86" sort, akkor állítólag jelentősen lerövidül az LLVM fordítási ideje.
Egy kérdés: meg lehet szakítani biztonságosan úgy a fordítási folyamatot, hogy utána újra lehessen kezdeni?
-
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #16705 üzenetére
Végre megy UEFI boottal a Gentoo. Végül kiderült, hogy kicsit mindenki hibája volt.
Legfőképp a QEMU OVMF UEFI firmware hibája, mert azt a hülye hibaüzenetet adta, hogy nem találja az indítófájlt. Közben kiderül egy Win10 UEFI bootos telepítésével, hogy az bootol, ergo az .efi kernel binárisának a tartalma nem tetszett neki, nem az volt, hogy a fájlt nem találja. Ezt a not found hibaüzenetet egy kretén tehette bele, teljesen félretájékoztatja a felhasználót a hiba természetéről. Az egész ott lett gyanús, még a Win10 telepítése előtt, hogy az UEFI konzoljában indítva az .efi fájlt Unsupported-nek írta, azért telepítettem a Win10-et, hogy annak a bootx64.efi fájljára mit ír. Semmit nem írt, simán indult vele.
Aztán hibás volt a Gentoo leírása is, vagyis csak félig. Egy régi cikkben a kernelfordításnál az EFI boot támogatást a menuconfig Firmware Device Drivers részben rendelte el bekapcsolni. Kiderült egy másik Gentoo Wiki cikkből, hogy nem itt kell bekapcsolni, hanem a Processor type and features-ben kellett bekapcsolni sokkal több EFI-s opciót, EFI runtime, EFI stub, meg állandó kernel paramétert is be kellett drótozni, és így fordítani újra a kernelt. A bedrótozott kernel paraméternél a Gentoo Wiki által javasolt root=PARTUUID=blabla nem volt jó, hiába gépeltem be jól a hosszú PARTUUID-t, végül root=/dev/sda2 megadásával bootolt csak. Tehát a rendes EFI támogatás nem volt belefordítva a kernelbe, azért nem bootolta be az UEFI BIOS.
Így már rendben bootol a QEMU-ban UEFI boottal a Gentoo alaprendszer. Az EFI stub boot sokkal jobban tetszik az Arch megoldásánál. Se systemd-boot, se .conf fájlok, se mkinitcpio-zással initramfs, se semmi, szög egyszerű, a kernel egy darab .efi fájl, annak az elérése közvetlenül bedrótozva az UEFI BIOS-ba. Elvileg lehet ilyet Archon is művelni, de ott sose sikerült működésre bírnom, de ezután lehet sikerülni fog.
Bár azért a systemd-bootnak és az initramfs-nek is megvan az előnye. A systemd-bootnál nem kell külön bejegyzés az UEFI BIOS-ban, mert a .conf fájlok alapján automatikusan megtalálja mit kell indítani. Meg systemd-bootnál előhozható egy kellemes kis menü is, amiben át lehet hegeszteni induláskor a kernelparamétereket, eseti jelleggel, ahogy GRUB-ban is. Ez utóbbi EFI stub bootnál problémásabb, főleg, ha nincs vészkonzol az UEFI BIOS-ban. Az initramfs meg kell, ha titkosított rendszerről vagy RAID-ről bootol valaki, vagy a /var másik partíción van, stb.. Azaz bonyolító tényező, de ad némi plusz rugalmasságot cserébe.
Az EFI stub boot szög egyszerű, de rugalmatlan, csak azt tudja, amit előre bedrótoztak neki, megváltoztatni nem lehet, csak ha az egész bootbejegyzés újra van csinálva. Így az egyszerűség oltárán a rugalmasságot be kell áldozni.
-
válasz
Frawly #16724 üzenetére
Erről volt szó szerintem a Netflix topikban is!
(kolléga biztos nem ismeri....ja de)
Amúgy meg igen szerencsés ez a RX550x dVGA, mert Ubuntu-n nem a legjobb a driver támogatása. Emellett az UHD 620 is simán vihetné, no de ebbe nem okoskodnék bele, mert nekem egyik gépemben sincs dVGA, szegény embör anélkül is elvan.
(#16723) Aweriot
Lehet nem ártana gyúrnod kicsit!
Ha már egy ilyen pengenoti is nehéz. Egy HP 8560w workstationt kellett volna előtte használnod. Na az nehéz.
-
válasz
Frawly #16721 üzenetére
Ezek szerint van még egy másként gondolkodó
, de amit írsz, maximálisan így látom én is, számtalan részben off vagy menet közben offba váltó thread van a topikokban, remélem ezentúl minden ilyen jelentésre kerül!
Amúgy a végére kiderült, hogy nincs is gond a kérdező pendrive-jával, ezt le is írtam neki saját penem példájával magyarázva, lehet, hogy már nem tudta elolvasni. Így járt, úgy látszik nem egy ilyen példaértékűen szabályozott topikba kellett volna kérdeznie. A lényeg az volt, hogy amit kérdező belinkelt, ott 59MB/s sebességet mutattak ki, kollégának meg 40 körül volt, ezeknél a mai pendrive-oknál sajnos ez bőven hibahatáron belül van, így talán sikerült megnyugtatni, hogy semmi gáz nincs az eszközével(jelentékeny kollégának ez jelentette, hogy semmi érdemi infó nem volt a végén). Nemrég vettem egy Sandisc Flairt az Extreme utódjának, egy évet sem bírta, pedig nem az olcsó kategória és alig használtam. Normál esetben sem ér a már nem gyártott Extreme nyomába, de ez meg már 6. évét tapossa és ezalatt folyamatosan erre másoltam a TV-n nézendő filmeket, szóval ez megszolgálta az árát, de már ötöde az írási sebessége, mint fénykorában volt.
A törlés kéréséről még annyit, hogy az úgy korrekt, ha egyből figyelmeztetem a kérdezőt, hogy ez itt off, de viceházmesterünk is válaszolgatott neki, csak később döntött úgy, hogy ezt nagyon fontos jelentenie! (más kérdés, hogy értem a pszichológiai hátterét a dolognak)
-
válasz
Frawly #16707 üzenetére
Teljesen normális thread volt az, annál is inkább érthetetlen, hogy az egész thread-et törölték, mert mióta kivágták onnan a Tg-it, ill. lemondott a későbbi, a kutya nem foglalkozik a topikkal.
Na mindegy, csak kicsit érdekes ez így.Ezek után jobb ha nem is írok semmit, mert ha valaki értetlenkedik, már amiatt is törlik az egész szálat? Vakannyukp*csáját.
-
válasz
Frawly #16685 üzenetére
Felesleges 4 évet visszaolvasnod az SSD-s topikban.
Annyit talán nem is fogok, inkább csak azt mondom, hogy annyi a lemaradásom, bár mostanra kicsit felhúztam magam, de vannak foltos területek, például nemrég nekem totál új schedulereket fedeztem fel az Arch wikijében meg nem áll össze teljesen a kép ha valamit végig gondolok és ez qrvára tud bosszantani! Van olyan a blogban ráadásul, amiről kiderült, hogy marhaság, de nem tudom javítani, ha nem vagyok eléggé képben. Mivel az az egy blogom maradt, legalább azt ne kelljen törölnöm. Mi marad utánam, ha kiebrudalnak a fórumról egyszer csak!
Mondjuk már elég simulékony vagyok, de azért ki tudja.......
(#16687) Frawly
Ne szórakozz már, ez offtopik, írkáljad csak a Gentoos dolgokat, sokszor oldalakon keresztül olyan thread-ek mennek, amiről fogalmam sincs, de nem zavar, gurulok tovább.
Én amúgy a szaktopikokban előforduló állandó ismétlődéseket is többnyire jól bírom, mindenütt ugyanez van, meg lehet szokni.
Ja most fogtam fel, hogy a Gentoooba írkálsz már. P*csába, oda azért nem mehetek poenkodni, mint ahogy itt lehetett.
-
válasz
Frawly #16676 üzenetére
Hát ez ilyen, én is nagyon rámentem 5+ éve ezekre a kímélős meg optimalizálós beállításokra, most meg berakom a gépbe, oprendszer rá, aztán használom. Ennek ellenére is rohadtul eltúlzott ez a 30-60% overprovisioning, az tuti!
Ahogy írod is, nem nagyon érdemes hosszabb távra spórolni vele, ki kell élvezni a super sebességét, amíg nem kell nagyobb vagy meg nem adja magát.
Mondjuk én a desktopon elég spéci helyzetben vagyok az Intel 520 120GB-os SSD-vel, mert tényleg csak egy 20GB-os particiót használ a futó rendszer meg van talán még 2* 15GB-os tartalék rendszerem. Van 2 vinyó csatolva vegyes vackoknak, meg most már ott pihen a 2GB WD Red is NAS-ban. Nekem még 5 év múlva is a jó öreg Intel 520-am lesz desktopban. NAS miatt már a notebookba is elég a 250-es 860 EVO.
(#16677) zoltanz
Tényleg komolyan vetted?
(#16678) Aweriot
Itt csak offolunk, látnád miket ír Frawly a Flash SSD topikba!
Ott viszont tényleg nagyon sok hasznos dolgot olvastam tőle! Amúgy is be kéne hoznom a kb 4 éves lemaradásomat!
Az említett topikban eléggé nekimentek ma is az A400-nak, én mondjuk kicsit piszkáltam őket ezért.Piroshaj meg kéklufi meg csak kekeckedni jár ide!
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #16676 üzenetére
Jó van na. Hátrább az agyarakkal, szó sem volt 100% körüliről.
Én is csak olvastam a neten, jó QNAP oldalán, gondolom ahol intenzíven nasolnak ott nem árt.
[link]
Halkan jegyzem meg azért a vezérlők egyre inkább szenvednek, sok feszültségérték, valamint divat elhagyni a DRAM-ot. -
Frawly
veterán
válasz
Frawly #16627 üzenetére
Azért megérte megnézni az erdőmászkálós monológot. Említi a végén, hogy Artix Linuxot használ. Utánanézve Arch-leszármozott systemd nélkül. Ezt lehet én is kipróbálom nem hallottam még róla. Persze előtte mindenképp a Gentoo kap esélyt, utána meg a Void, az Artix meg az Arch-ra visszatérés és abból a systemd kiherelése kézzel csak tartalék vészterv.
-
válasz
Frawly #16598 üzenetére
Hiszek neked ez esetben, mert tudom, hogy Te elég sok SSD-s írást meg teszteket szoktál megbambulni, így kiszúrod, ha valami nem kóser!
Amit nem is értek, mert a Patriot amerikai memóriagyártó cég, tehát kéne lenni nekik raktáron egy csomó visszamaradt, filléres, kisebb 128-512 megás DDR-akárhányas RAM chipnek.
A Huawei szállító partnerségre gondolsz? Ugyanaz jó lenne ide is, mint a telókba? Node tényleg, milyen igazad van! Ez is P az is P.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #16570 üzenetére
Windows-zal ugyanúgy szenvedi kell, ha frissen akarod tartani. A szopó roller másik oldala: Linux-on, kevésbé fordul elő driver összeférhetetlenség, zárt 3rd party szoftver bugok, crash-ek stb. egyéb ismeretlen ok miatti anomáliák .
Szóval ha beleteszel egy kis munkát, és türelmet a Linuxba az elején, később megtérül. Valamint lesz egy hasonlóan jó (jobb) OS-ed.
-
válasz
Frawly #16570 üzenetére
Ez a vakon gépelés nem menőség kérdése.
Mondta a halál, hogy ti menők vagytok!
Sőt! Én menőbb vagyok, mert két évig tanultam gépírni, ill tanították......de még halál profi elektromos írógépen, aminek a billencsei közé szorul az ujjad! Utáltuk, de a mamit szerettük, aki tanította, alibiztünk neki, ha jött valami ellenőrzés, amúgy mindig volt az osztályban pár birka, aki verte a billentyűket, így hallatszott, hogy csináljuk.
egy technosznobnak tűnsz a Minteddel meg a terminálos inxi-s feketemágiáiddal, SSD-cikkes beállításaiddal
Az nem semmi, ha én ekkora laikummal a tarsolyomban technosznobnak tűnök!
Qrva életba, 2 hónap alatt a 3. egerem lett kampeca, a mobilnet is b*szakszik!
B+, nesze neked technosznob!
(#16571) Aweriot
Viccen kívül kérdem, miért nem kérdeztél itt meg bennünket, megér-e ennyit az a székalátét? Sose nézel be az SSD-s topikba? Frawly ott az egyik processor de még én is be szoktam okoskodni.
-
válasz
Frawly #16562 üzenetére
Annyira nem megy nekem ez a gépírás, mint neked, ha nem is kétujjasan, de mindig a bill irányába kell néznem és ez ezer éve nem változik.
Ez kicsit olyan, mintha megtanulnál bringázni, de még 6 év után is segédkerekeket használnál, mikor már semmi szükséged nincs rá.
Ez nagyon jó!
Jelenleg ott tartok, hogy csak ülök a 3-kerekú bringán és visz a lendület az enyhe, de mégiscsak lejtőn. Mióta inaktív vagyok a topikokban, totál elfelejtettem még annak is egy részét, ami nagy nehezen megragadt tompa agyamban.
-
válasz
Frawly #16558 üzenetére
De azt kell érteni, hogy a pálcika WM mögött más használati koncepció és stratégia is húzódik meg. Konkrétan, hogy billentyűzetcentrikusan használod, nem egerezel
Érteni értem is én ezt, de nagyon nem szeretném és ennek örülök is eléggé. Belegondoltam, hogy megszoktam volna a desktopon a billencsezést és utána a HP 8570p-nek az egyébként super skandináv billentyűzetét kezdem használni, ami persze szerinted épp vakon nem számít, de mégsem minden ott van, mint a másikon. Tutira heveny arcidegzsábába kezdenék szenvedni!
És szidnálak téged erősen.
Annyira nem nagy baj az, ha az ember egy komfortos Cinnamont használ egerészéssel, én például elvagyok ezzel, fel sem merül bennem, hogy olyan mint ha Windowst használnék!
Nálad megvan ez a becsípődés, de mások nem szenvednek emiatt.
Vannak született home userek, akik így is fognak távozni a békés vadászmezőkre majd! Én is hiába dolgozom a gépeken, mert böngészőben végzem ezt, így kényelmes Mint-en egerészve csinálnom.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #16554 üzenetére
Gond nélkül használok terminált, megvan a helye, célszerűen.
Sokáig volt részem DOS -hoz, C64-hez stb. lehet akinek nincs ilyen tapasztalata, érdekeseknek tartja ezeket. (nem az)"Közben meg ahogy felfejlődtem hozzá, beláttam, hogy igenis van értelme ezeknek: gyorsaság, rugalmasság."
Mai gépek 99%-án LXDE vagy IceWM is hasít. Persze ha szereti valaki magát mélytorkozni.
ubyegon2
Jó a Debian, ha van egy kis szerencséd, és van rendes driver mindenhez, és nem túl új gépről van szó. -
válasz
Frawly #16554 üzenetére
Ma már a Debian sem annyira gonosz a tök laikusokkal, de ennek ellenére csak igen kitartó kezdőknek érdemes vele foglalkozni, én anno az voltam. Úgy kellett minden infót összehalászni, mert ugye mikor már működött a net, szerettem volna torrentezni meg hangot is csiholni, szóval Win7-es múltammal jó kis móka volt az.
Egyébként nekem nagyon bejött a dolog, mert a sok utánakeresés meg a pár óra próbálkozás után siker volt!
A pálcika WM-nél meg még most ezt mondod, hogy azt soha. Mert a jelenlegi szemléleteddel még nem vagy rá felkészülve, azért képtelenségnek tűnik.
Inkább azért nem, mert szörnyű, legalábbis első emlékeim szerint, mert kezdetekkor kipróbáltam egy csomót, lehet nem úgy kellett volna a Mint tárolójából, de akkor még azt se tudtam mi a fenék ezek a különböző WM-ek, persze, hogy utáltam a Cinnamon után.
Közben meg ahogy felfejlődtem hozzá, beláttam, hogy igenis van értelme ezeknek: gyorsaság, rugalmasság.
Mondjuk én nem sietek sehová szerencsére!
-
válasz
Frawly #16552 üzenetére
Debian netinstall megvolt második héten, vagyis csak lett volna, mivel nem ismerte fel a hálókártyát, de a normál install után sem, szóval ez Win7 után nem volt valami vidám dolog.
Az első pár évben minden sz*rt felraktam én amúgy, ami az akkori hardveremen hajlandó volt elindulni. Ja és Debiannál ugye fogalmam sem volt, hogy még valami fglrx nevű csodát is fel kéne raknom, hogy használható képet is kapjak. Arra már nem is emlékszem, hogy a fenébe juttattam az installba a Win7-en letöltött hálókártya drivert, mikor kiderítettem, mi kell egyáltalán hozzá.
Szóval mostani állapotomban tuti egyszerűbb dolgom lenne, ha más disztrót kéne felraknom.
De egy biztos, hogy pálcika WM nem lesz. -
válasz
Frawly #16547 üzenetére
Atyaég, fél perc alatt sikerült teljesen összeugratni az arcbőrömet úgy, hogy alig akar kisimulni!
Honnan jött ennek a késztetés, hogy trombitázzon?Arch telepítésre még nem jött el az idő, amíg annyira nokedli vagyok, hogy ezt a mostani Mint-es rejtélyt se tudom megfejteni, addig kizárt. Nem esek abba a hibába, mint sokan, hogy pár hét Ubuntu szint után már ugranak is neki az Arch-nak.
-
válasz
Frawly #16535 üzenetére
Az a baj, hogy csak a saját fejeddel gondolod végig, hogy neked mire van szükséged, közben meg vannak más szempontok is.
Nem elég nekem a saját fejemmel foglalkozni?
Gyors a rendszer, nem tearingel, nem lagol vagy mi az, KDE-nél szokott vízszintesen hullámzani egyben pár sor itt a PH-n, de ezeket megoldom, így aztán a ragyát érdekli mennyi csomagot tölt be.
Nekem a Mint Cinnamon bevált, tudom lassan készségszinten használni, bármit kell rajta csinálnom. Mivel totál IT analfabálaként jöttem át Winről és meg is rekedtem a Legacy korban, nekem már kb itt a vége a fejlődésnek. Használom a Mint-et, nem nagyokoskodom a topikokban, nem telepítgetek.....
Az megint nem mérvadó, hogy milyen hosszú az uptime.
Azért zárom le a gép fedelét, mert amikor TV-n elkezdem a sorozatomat nézni, zavar a nyitott noti, utána el is feledkezem róla, így hetekig nem indítom újra. Sose nyekereg másnap, ha felnyitom.
Egyébként értem én, amit írsz a minimalizmusról, de én ilyen alap nélküli tudással rendelkezőknek ezt tartom jónak, hogy egy nokedli disztróban elmélyedjenek, max kicsit később ismerkedjenek mással is, ha kíváncsiak. Nem kell minden autót vezetőnek rally-versenyző szintig jutni.
-
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #16502 üzenetére
Igy kar erte... foleg ha tenyleg atomhangos a hutoje... sajnos meg mindig nem tudtak innovativ megoldast ventilatoros hutesre.. Milyen jon helyette egyebkebt ?
Massal elsz egyutt alberletbenNem, dehogyis. A gentoo az Arch homlokegyenest ellentetje.. Az arch alapbol binary package management-el bir, de ha akarsz akkor mas akar git-bol szarmazo dolgokat is magadnak forditani. De minden linux disztro tud forrasbol telepiteni, csak megfelelo kornyezet kell melle:
GCC, autoconf, binutils, header fajlok, make (opcionalis cmake) stb stb.. tehat te most ubuntun is ezt megteheted. -
válasz
Frawly #16495 üzenetére
Az EVO-val az a bajom, hogy drága.
Sokszor leírtad ezt a szaktopikban, csak az a helyzet, hogy nem igaz, nem drága! Ebben az évben vettem egy 250GB-osat belőle, most annyiba került az 500GB-os.
Ezerszer beszéltünk róla, hogy a többinél magasabb az ára, de nem annyival magasabb, amennyivel magasabb az értéke! Vonatkoztassunk el a pénzbeli értéktől. Na ugye!A többi sem rossz, csak egyik melegszik, a másiknál rizikóóóóóóó! jelenik meg az érték jelző mellett! Mi a kérdés ilyenkor? Jót veszek vagy mást? Nem? De!
És Te pontosan tudod, hogy igazam van! Innentől kezdve nyilvánvaló, hogy mit fogsz venni és hamar tedd, míg a Gentooooo miatt nem lesz hátul megkötős a kabátkád.
-
válasz
Frawly #16475 üzenetére
Részvétem, mobilnettel állati rossz lehet szenvedni.
Hasonlóan neked is! Nálam nem annyira géz, mert csak néhanapján kell használnom, otthon 100/100-as Digi van, minap hajnalban mondjuk nem volt és jól jött a Digi nulla forintos korlátlan SIM-je, de amúgy évek óta tuti ez a kábeles net, nem is hiányzik a másfél éve ajtóig már elérő giganet. A helyedben vennék egy jó kis Xiaomi repeater2-t, dobna a wifiden biztosan! Amúgy kell neked a rolling, látod! Mint hónapokig elvan, ha nem frissítem.
Használd egészséggel az új laptopodat, de ne sokáig Winx-szel.
(#16476) Aweriot
Türelmes!? Na hallod, aki Gentoo telepítős hónapokat tart!
(#16479) Frawly
SU650-et inkább billegő szék lába alá rakd!
-
válasz
Frawly #16467 üzenetére
Ez aztán a jó nap nekem!
Ráadásul a Gentoo is felment! Wooow.....
Csak az szomorít el kicsit, hogy Domino mobiladat épp lefogyott, így ma nincs YT bambulás, másik telón meg előfizus net van, de azt is szlopálja rendesen a notebook. :-( A nulla forintos korlátlan netes SIM meg miért is működne itt az épületben!????
Látóasszonyok szerint ez a Gentooo kitérő nem lesz hosszú életű nálad.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #16465 üzenetére
Fent van végre a Gentoo alaprendszer, egyelőre még GRUB2-vel MBR BIOS boottal QEMU-ban. Nem is volt vészes. Egy lámulás volt most is, annyira megörültem, hogy lefordult a kernel, hogy lefordította ugyan, de elfelejtettem a make install parancsot kiadni, így a bináris nem lett telepítve. A grub telepítésekor meg a grub-mkconfig mindent rendben talált (no errors, done) és nem szólt, hogy nincs kernel, így bootképtelen lett a rendszer, de ezt gyorsan pótoltam és már bootol, hálózat is megy.
Újrakezdem megint a telepítést, most nem hagyok ki lépést. A mostani, második telepítési kísérletnél átugortam egy csomó sallangot, dátum, időzóna, locale-gen, cron, stb., igaz full telepítésnél is mindig kihagyok Archon pár lépést (hwclock, telepítő hitelességének ellenőrzése, stb.). A harmadik telepítés már UEFI-re lesz EFi stub boot-tal, meg grafikus felülettel (X.org + dwm).
Egyelőre a benyomások az alaprendszerről. Az openrc elég lassan bootol, viszont a bebootolt rendszer kevesebb, mint fele annyi memóriát eszik, mint egy friss, systemd-s Arch alaprendszer, 41 MB vs. 93. Az openrc sem tűnik már annak a régi klasszikus initrendszernek, kezelésében sok mindenre már a systemd-re hasonlít, bináris naplókezelő, bináris szolgáltatáskezelő, átnevez hülye névre eszközöket, pl. a /dev/eth0-át /dev/enp0s3-ra. Viszont nem akar mini OS lenni a kernel és az userspace között, mint a systemd, látszik azért, hogy megmarad szűken init rendszernek és nagyságrendekkel kevésbé bloat.
A GRUB2 bloat. Valami 195 MB lefordítva, majdnem annyi ideig fordította a rendszer, mint egy defconfigos kernelt. Jó, hogy ezt nem fogom használni, csak proof of concept telepítésre kellett egyszer, így bolondbiztosabb volt egy klasszik MBR BIOS bootos telepítés.
Összességében a Stage3 Gentoo telepítés nem tűnt sokkal nagyobb számnak, mint az Arché. Több pár lépéssel, a csomagfordításokra többet kell várni. Meg Archon van néhány könnyítés, mkinitcpio script, meg genfstab script meg tud gyorsítani egy-két részműveletet, itt ez nincs, kézzel kell mindent csinálni, konfigfáljt hegeszteni. Az mkinitcpio nem kellett végül, initramfs nélkül használom a rendszert.
-
F34R
nagyúr
-
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #16444 üzenetére
Devuan:
1. $EDITOR /etc/apt/source.list
ascii-t atirod ceres-re es feltelepites utan nyomsz egy apt upgrade-t.
2. leszeded a DEBIAN-t majd debootstrapel felrakod a Cerest..
mindketto jarhato ut...Voidlinux:
1.rengeteg csomag van mar ra ami tarolobol jon, nem kell hozza AUR-szeru helper es kulsos csomagok. Kivancsisag keppen mik azok amire szukseg van?(#16445) ubyegon2
A Gentoo-n a stable is frissebb mint a kozelmultban a debian.. A Gentoo-n stable csomag is jo szoveg, azert mert akkor minden egyes csomagot ami a stage3-ban van ujra kellene forditania. Meg eleg nagy gyakorisaggal erkeznenek uj csomagok.. Itt megvalaszthatod, hogy hasznalsz kicsivel regebbi csomagokat, vagy teljesen ujakat.
-
válasz
Frawly #16442 üzenetére
Patriotok közül egyiken tényleg van NAND cache, 32MB!!!
Az kb ugyannyira semmi.
Ezeket nem lehet Linux alatt megállapítani valahogy, milyen NAND meg controler van rajtuk amúgy?
Nagy szerencse, hogy kezdők közül csak én olvasok be ide néha, mert a nokedlik azt hihetnék, hogy nem is jók ezek a mezei Linuxok, mert hát csak az jó valamire, amit hetek alatt ügyeskedik fel az alagsori kocka koma!
Persze egy Ubuntu, Mint, Manjaro telepítés is gyorsan meglenne, de ha már Linuxot teszek rá, akkor rászánom az időt.
Nem győztél meg, Mint-et felrakni még neked is megvan 10 perc alatt, ehelyett azt a f*st használod, mert azzal jön a gép!? Na szép.
No most ugye a Gentooo.....eddig az volt a szólam, hogy nem rollingok sz*rok, mert nem a legfrissebb csomagok meg a többi blabla....erre a Gentooo-ra meg jó a stable is, mert hát ez milyen stabil ezer évig. Haljak meg, ha értem én ezt.
-
válasz
Frawly #16436 üzenetére
OK, időnként megkérdezem!
Az már sejthető, hogy ez az év projektje lesz nálad, csak az nem tiszta, melyik év lesz ez.
Az új lapos majd a jövő hét közepe felé érkezik, és első pár napban Win10 kerül majd rá, de csak tesztelési céllal, hogy minden hardver működik-e, hogy futnak a játékok, mennyire melegszik, meg szokom a gépet.
Ezt inkább elfelejtem gyorsan, Windózzal szokod a gépet??? Ez szégyen gyalázás.
Amúgy milyen terás SSD-t nézel bele? Itthon nagyon nyomják ezt a P20-at, mert 25eft-ért megéri....a fene tudja.Egyébként a telepítés nem tűnt addig nagy számnak, ameddig eljutottam vele.
Igazából ezt én is írhatnám.
-
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #16426 üzenetére
Egy binaris disztrorol beszlesz, azzal szemben hogy a Gentoo mindent forrasbol fordit (kiveve a stage3-t meguszod ha leszeded az oldalukrol.)
Majd jobban belelatsz ha eltoltesz rajta legalabb 2-3 evet.amugymeg ryzen 2600-n ennyi idot vesz igenybe az egyik legnagyobb csomag, amit csak ritkan kell forditanod... [link]
-
sh4d0w
félisten
válasz
Frawly #16426 üzenetére
Nekem az természetes, hogy minden fejlődik és ennek ára van. Nem követtem figyelemmel, mennyit híztak a Linuxok, de anno a Windows-t igen. Win95: 60 mega, Win98: 300 mega, WinXP: 3 giga, Win7: 15 giga. Több szolgáltatás, növekvő biztonsági igények -› hízó rendszerek.
Persze azt is el tudom fogadni, hogy van, aki szereti minimálba tolni, de lebloatozni mindent, ami nem felel meg az igényeidnek, kissé túlzásnak érzem.
-
F34R
nagyúr
-
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #16421 üzenetére
Nem teszel fel mondjuk X-et (es grafikus alkalmazasokat) maris nem kell mesa ezert llvm sem, vagy egyszeruen kikapcsolod az llvm-et gondolom, hogy megnezted milyen use flagek tartoznak a mesahoz amikor telepitetted.
Amugy sem 24 ora, meg egy raspberry pi (3)-n se tart eddig, ne martirkodj.
-
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #16407 üzenetére
Szeretned ha csak 70 mega lenne xD
Estimated disk space required: 2.4 GB (with Clang, 735 MB installed, add 18 GB for tests) Az utobbi 18GB-t nem kell figyelembe venni.. szoval ez a realis forditasi meret.
Attol fugg mire rakod, Ryzenes gepen egyertelmuen gyorsabban fordul mint a notebookon.
First gen i3-al masfel ora kb.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #16394 üzenetére
Végül nem sikerült tegnap este. A defconfigos kernel majdnem lefordult, be is fejezte a fordítást 15 percen belül (adtam neki 3 prociszálat és 4 GB RAM-ot a végén, hogy gyorsabb legyen), de a linker mindjárt a linkelés elején a core.o objectfájlnál object not found hibát dobott. Majd megpróbálom újra elölről, mert már annyira hazavágtam a kernel konfigját, hogy jobb lesz tiszta lappal kezdeni inkább.
@kékluficet: de bizony, fogok FF-ot, X.org-ot is fordítani, mert miért ne legyenek azok is optimálisra fordítva, meg a X.org egyrészt kell a Waylandnek is, az XWaylandnek függősége, meg igazából már most még Archon is át fogok térni X.org + dwm-re.
De már előre látom, hogy erre a régi 2. genes i5 notira nem való a Gentoo (i7-tel sem volt gyorsabb, +1 MB cache, meg +200 MHz turbóórajel az előnye az i5-höz képest, épp úgy 2 mag 4 szál), túl lassúak a fordítások. De mindenképp megpróbálkozok vele. Legfeljebb majd tényleg az lesz, amit mondtatok, hogy használok stable ágat, és nem mindenből a legújabbat használom.
@sh4d0w: jó tudni, ennek utánanézek.
@zoltanz: ha már IceWM, akkor azt magában éri meg használni. Asztali ikonokat csinálsz PCmanFM-mel, vagy helyette dokkot Plank-kel, meg egy jobb klikkes indítómenüt és kész. Az egészet meg Compton-nal használod, hogy ne legyen tearing, grafikusan gyorsított legyen a kirajzolás, meg legyen átlátszóság meg árnyékok.
-
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #16392 üzenetére
azzal is kezdhetted volna... make defconfig.. nah mind1, en a folosleges drivert, halozati eszkozoket, wireless lan-t stb... mindent kiszedek.. tudom hogy nem fog kelleni ezzel is csokkentem a forgatasi idot. Annyit meg ha a make utan nem irod mennyi szalon dolgozzon akkor el fog vele szuttyogni.
-
válasz
Frawly #16371 üzenetére
Én kifejezetten szurkolok ilyenkor, ha valaki ennyire elvetemült őrültségre vállalkozik!
Remélem a karácsonyi installból lesz egy jó kis videó is, persze megvágva a 200 óra!
(#16372) zoltanz
Ilyenkor nincs más választásuk, mint levenni. Gondolom a tesztlabor nem olyan, amivel egy per elé nézhetnének. Meg aztán fene tudja kinek mire van akkreditációja. Mert írni szinte bárki írhat bármit.
-
válasz
Frawly #16361 üzenetére
Akkor találj ki helyette más szót, azt fogom rá használni.
OK!
A lényeg, hogy a bootidő sok mindennek lehet fokmérője, nem feltétlen csak a türelmetlenségnek és a sznobságnak.
Nekem mániám többek között a bootidő nézegetése, de qrva türelmetlen is vagyok, ez tény! Sznob viszont nem, mivel nem ájfont vettem most sem, hanem Xiaomit! (már megint szegény cigam kollégát piszkáljuk)
A 2-es számrendszerben 0/1-es számjegyek vannak, a 3-asban 0/1/2-esek. Szóval a 2-es számjegy előfordulhat 3-as számrendszerben.
Most komolyan kérdezlek kivételesen! Szerinted ezt a zagyvaságot a 2-es számrendszeres témában tényleg komolyan írtam? Idióta barom vagyok, aláírom, de ennyire még én sem vagyok mélyen agyilag! (remélem) Ne javítson ki senki!
-
válasz
Frawly #16357 üzenetére
Ez a bloat szó nem túl jó, valami olyan kéne helyette, ami kifejezi az értelmetlenséget, mivel egyértelműen baromság a bloat szót használni olyan gépeken, ami nálam vígan így bootolt és a rendszert és annak minden elemét hasonló virgoncsággal kezeli.
Az értelmetlenség abban merül ki szerintem, ha valaki gyenge gépre rak olyan rendszert, ami nyögdécsel rajta és abban, ha valaki erőgépen pálcikawm-et használ! Bár utóbbi sok esetben értelmes, mivel a felhasználó tudatosan és adott céllal teszi ezt, míg az első esetben épp a tudatlanság az ok. Nevezzük inkább ismerethiánynak.
Nálam az optimális és értelmes felhasználás jelenik meg(mi más), mivel az ismeretszintemnek, felhasználói igényemnek megfelelő hardverelemeken használom az azon optimálisan működő szoftvereket!
Kisteherautóval szállítom a két zsák cementet, nem 30 tonnás pótossal és nem Suzukival viszem a 3 köbméter sódert.
Az, hogy egy DE fullos, különösebben nem okoz gondot a gépemen, mivel kontrollálni tudom mind az induló programokat, mind a szolgáltatásokat, így minden más, ami csak ott van, de nem indul terhelve a rendszert, max tárhelyet foglal, ez viszont jelentéktelen méreteket jelent! Ebben az esetben marhabaromság bloatságról beszélni, mivel tökéletesen optimalizált minden.
Ott van ezzel szemben a kopasz YT-os haverod az erőgépével!
Ezt a systemd dolgot nem igazán értem, bár tisztában vagyok vele, mely csoportok utálják, azt is értem, hogy miért, de marhaság mindenért azt okolni! Ha az nincs, az utóbbi 5 évben a rendszerterhelés ugyanennyit növekedett volna, mint vele. De ezt akár meg is tudhatjuk két kollégától is, akik rácuppantak most a hyperhype MX-re Debian helyett.
Minimalista, szerverüzemeltető meg oldschool tulok felhasználók egyértelműen utálják a systemd-t meg azokat a felhasználókat is, akik még csak nem is érzékelik, hogy nekik systemd-jük van meg azokat is utálják, akik kiszolgálják ezt a réteget. Összességében a pro/kontra állásban nagyon nokedlik vagytok ezzel az 5 év alatt összekapart pár hátrányával! Ugyanezeket olvasom 5 éve, unalmas emiatt nagyon, lehetne valami új is, mindemellett megértem, kinek miért van baja vele.
(#16356) Apollyon
Ne szórakozz már, a kettes hogyan lenne már hármas számrendszerben!?
Csak azért, mert valaki bekavar egy nullával? Lószart. Egyébként meg kihagytuk az 1-est, legalábbis az azzal való jelölést. Szóval a nulla az egyes, a 2 a kettes. Ez kettes számrencer nyilvánvalóan.
Így már OK?
(huha, most látom a hsz-t, hogy elküldtem, kezdek Frawly-szintű novellisztikus szintet elérni ezzel a hsz-szel)
Konnektorokat meg nem bántja senki, nem csinálnak ők semmit....... Ja, hogy épp ez a baj?
-
válasz
Frawly #16338 üzenetére
Ha hosszú a bootidő, akkor az azt jelenti, hogy bloat a rendszer
Hoppa!
Nofene! Ezek szerint a 2015-ös Mint Cinnamon mégsem egy bloat rencer volt?
Mer'ugye 3,2s meg 2,7s bootidőt produktívkodott egy öregecskedő desktopon!
Na te édes szisztemdé...........akkormostezígyhogy?
No most én jól ráijesztek erre a szisztemdére! Nesze:
-
válasz
Frawly #16334 üzenetére
Nem azért, mert hülyének nézem, hanem az SSD-s topikban is lépten-nyomon kiderül
Értem én, de az SSD-s topikba minden odatévedő ismeretlen írkál, itt meg azért mégiscsak egy kis ismert pofákból álló kör(nem írhatom, hogy ismert nevek, ugye....)
Egyszóval esetedben 2 dolog biztosan be fog következni, egyik, hogy mindig előjössz a stoppereléssel, másik, hogy bármi bármivel történik, ami nem tetszik neked, akkor az a rohadt systemd már megint!
Tutira biztos vagyok benne, ha elfüstölne a tápod és vinné magával a fél gépet, az is ráhúznád Pottering komádra.
Azt meg ugye látjuk, milyen hatással volt kéklufira, hogy síkhülyének nézted!
Kéklufi koma! Minden OK veled? Mi a búbánat ragyás térgykalácsnyi fasza ez az új trükkös név?
Nekem különösen rossz ez a marha névváltás, mivel ketten voltunk ilyen kettes számrendszerű nevekkel büszkélkedhető állapotban.
(#16344) cigam
Nagy ügy, ha kijön addigra a 20-as, átírod a címet és kalap-kabát! Észrevenné valaki?
Mondjuk rajtam kívül......
-
válasz
Frawly #16311 üzenetére
Első pillanatokban én is nézegettem az A3-at, de már annyira megszoktam a gyári MIUI-t, hogy nekem az jobb lesz. De amúgy minden kiszemeltnél találtam valami hiányosságot, ami miatt tovább kerestem, például nekem a jack is fontos, de a type-c már nem elkerülhető. A hang ezen a Note 8 Pro-n se fényes, de a fényképező része szuper, főleg a 4X-hez képest és játékra kihegyezett proci van benne, aminek roppant mód örülök, mivel soha életemben nem játszottam telón és nem is fogok. És nem amoled, hanem valami dotdrop, de fogalmam sincs az mi a manó. Elmentem a Xiaomi mintaboltba és forgattam, mint qrva a ridikült és tetszett. Bazi nagy és ahogy kezembe vettem, már láttam is, milyen hatékony fegyver lehet belőle.
Szifont én nem bántom, mert cigam kolléga megint berág ránk nagyon.
Amúgy is az én pénztárcám az Xiaomira van méretezve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest