- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19824 üzenetére
Ebből a szempontból a HP szar, igen. Nem leszólni akarom, mert még használható gép, de hát HP. Az mindig is ilyen gyártó volt. Nem az összes laptop ilyen, vele egykorú Dell Latitude és Lenovo ThinkPad gépeken nincs baj az UEFI boottal, a legkorábbi implementációkkal sem.
A bootidőt a bootmenüből indulástól kell mérni, azt az időt, ami előtte van, max. csak érdekességképp érdemes mérni külön, UEFI-vel pont ez az utóbbi rész gyorsítható fel.
Azt nem tudom, hogy nálad miért lassú az UEFI boot. 20 mp. SSD-vel abnormális, annyiból majdnem HDD boot megvan. Itt inkább valami mintes hibát gyanítok.
A hagyományos BIOS boot meg egy kazal fos, hidd el. Azért ragaszkodsz hozzá lelkileg, mert megszoktad. Igazából egy nagyon túlbonyolított, körülményes kostrukció, OS-ek egymás alatt átírják az MBR-t, boot flag-kel kell szórakozni, max 4 elsődleges partíció, vagy szenvedhet az ember kiterjesztett/logikai partíciókkal, amit nagyon nehéz átméretezni pl.
A majomhoz: Anglia az ilyen, mindenki külföldi meg fekete, meg iszlámcigány. Túl sok van ezekből. Nem nagyon lehet vele mit csinálni, ha nem ettől a tulajtól függenék, akkor egy másiktól, amelyik még akár sokkal rosszabb is ennél. Nekem sem tetszik, ez van.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19824 üzenetére
Ha mondjuk lenne egy alaplap firmware frissítés az megoldaná. Szóval a HP szar, mert nem ad hozzá. Amúgy is szar, mert nézem, amit szerverekkel művelnek, hogy 6 pines ventilátor, hogy még véletlenül se menjen rá egy normális csak az a szar, amit ők gyártanak. Más alkatrésznél azt hiszem ők csinálnak olyat is, hogyha más gyártó gépébe teszed, akkor leég az alaplap, mert ugyanannyi a pin csak más a kiosztás. A szívem csücskei na.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19813 üzenetére
Nem rémisztgetek, felhívom a figyelmet arra a tényre, hogy a gyártók meg fogják ezt a lehetőséget szüntetni egy ponton, ami elég közel van. Az Intel 2020-ra ígérte már 2017-ben, az AMD kicsit tovább fogja támogatni, de ők se a végtelenségig. Ja, ez lehet neked nem tetszik, de ez van. Nem mintha rá lennél kényszerülve a Legacy bootra, mert a gépeid támogatják az UEFI bootot, a disztró, amit használsz, szintén támogatja.
A gyorsabb bootnál eleve írtam, hogy csak opcionálisan gyorsabb, nem minden gépen. Meg nem 14 másodperces különbség lesz, ha lesz is, hanem csak 1-2 mp. kb. (bár voltak olyan korai Ryzen-es lapok, ahol nagyobb különbségről számoltak be, igaz ez BIOS buggal is összefügghetett), de az is valami. Nem is az OS betöltődése lesz gyorsabb, hanem ahogy az UEFI inicializálja a gépben lévő hardvereket, meg detektálja a bootolható meghajtókat, az a része lehet gyorsabb, mert ilyenkor az UEFI kihagy egy csomó olyan hagyományos tesztelő rutint, ami még a régi, hagyományos BIOS-okból maradt fent, de ma már semmi értelme nincs, csak visszafelé kompatibilitásból van még mindig benne.
Meg belemehetnék még az GPT előnyeibe is, de nem megyek, mert már megtettem többször. Mondom, az egészből te csinálsz nagy kérdést, túlzottan ragaszkodsz a Legacy boothoz, mert 1) csak azt ismered, 2) van egy szar laptopod, amin a gyártó UEFI implementációja elég fos, és ebből leszűrted azt, hogy akkor neked Legacy boot kell az idők végezetéig, mert te csak azért sem.
Én meg arra hívtam fel a figyelmed, hogy 1) rászánsz egy kis időt, és megismered az UEFI-t is, rájössz, hogy nem hogy nem bonyolult, de sok ponton kifejezetten egyszerűbb, mint a Legacy MBR boot, 2) a mostani laptopodon is megoldható, talán csak egy .EFI fájlt kell átnevezni az EFI partíción bootx64.efi névre, ezt sem az UEFI boot hibájából, hanem a HP MS-buzizós genyósága miatt.
A majmot kilógatnám, de rá vagyok szorulva az albérletére, és nem akarom kihúzni nála a gyufát. De ez most nem a szar netem miatt volt, a Prohardver qrt el valamit nagyon alaposan a fórum szerverén, ami miatt a magyarok közül is több ezren napokig nem tudtak írni a PH-ra. Nem is az a kínos, hogy volt ilyen hiba, hanem hogy még most sincs róla fingjuk, hogy mi okozta, meg ennyi napig tartott megcsinálni. Magyarán az inkompetencia.
Ilyen hiba régen is előfordult, de csak pár percig, elszórva, néhány havonta egyszer beleszaladt az ember 1-1 pillanatra. Az nem volt nagy ügy. Most viszont valami 3-4 napig nem lehetett egyáltalán használni a fórumot miatta.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19793 üzenetére
Sehol nem mondtam, hogy jó, ha valami csak UEFI-vel bootol. Az nagy baromság, mert van még használatban egy csomó erősebb C2D, C2Q, és 1. genes Core i és ezeknek erőben megfelelő AMD Phenom proci, ami nem tud UEFI bootot, és ezeket a még használható gépeket kizárják a használók köréből.
Támogatni kell mindkettőt. Én csak azt szoktam mondani, hogy ha valakinek a gépe mindkettőt támogatja, akkor az UEFI-re érdemes rámenni, és nem a Legacy BIOS boothoz ragaszkodni. Oka: opcionálisan gyorsabb bootidő, kulturáltabb multiboot támogatás.
(#19796) sh4d0w: valószínű. Nem tehetek róla, ez az év olyan szar eddig nekem, hogy majdnem befosok. Még a Gentoo-nál kevésbé időigényes dolgokra sincs mostanában időm, pl. játékokra sem, fórumozni is kevesebbet fórumozok.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19804 üzenetére
Persze az előreirányzott összeget átutalták (nagy részét "vissza juttatták", bár hogy ilyen történne mo-on eddig erre nem volt precedens, bizonyítva
). Majd jövőre kerül felhasználásra, de az addig teljesen eltűnik az állami bürokrácia, számlaszám, alapítvány bugyraiban, reprezentáció stb címen. Majd jövőre ugyanúgy átutalják az összeget mégis, mert nőttek a költségek, (amiket ők kreálnak, hajtanak fel) infláció (ugyancsak ők okozzák, hajtják fel) stb.
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19775 üzenetére
Az MS fontokat én személy szerint unom és utálom. Csúnyák, szárazon néznek ki, azokat bambultam Windowson 22 évig. Az MS Core Fonts-t sem rakom fel szándékosan. Kifejezetten üdítő Linuxon, hogy modernebb, nem MS-os fontokat használok.
Vagyis használok most egy MS-osat, de nem windowsos fontot, hanem terminálhoz, programozáshoz fejlesztett modern, opensource, OpenType MS fontot, ami most jött ki nemrég, MS Cascadia Code. De ilyen hagyományos windowsos és wordös fontokat nem használok, mint Times, Arial, Verdana, Comic Sans, stb..
Jelenleg terminálban Fantasque Sans Mono megy, egy-két gyorsbillentyűre előhozott script MS Cascadia Code-del tölt be. Böngészőben és GUI-s programokban DejaVu fontokat használok, Double Commanderben kivételesen Ubuntu Condensed. XeTeX tördelésnél Adobe Minion Pro-t és Adobe Clean, ritkábban Linux Libertine és Linux Biolinum, ha valahol Times New Romant írnának elő, arra a Nimbus Roman nevű klónja van tartogatva.
A szememmel nekem közelre nincs baj, de én is azt preferálom, ha kicsit vastagabbak a betűk és nem pengevékonyságúak. Sokat nem szoktam hekkelni, beállítom a betűtípust, a grafikus környezetben meg bekapcsolom az RGB subpixel renderinget és a Full hintinget. Ennyi elég szokott lenni, hogy normálisan nézzen ki. Mikor Windowshoz kell ülnöm, kifejezetten irritál az ottani fontsimítás és betűtípusok. Az utóbbiakat megváltoztatom, a Clear Type-ot testre szabom, de többet nem tudok érte azon a platformon tenni. Mac-en már sokkal jobbak a betűtípusok és simítás, ott csak az nem tetszik, hogy a vékony fontokat és vékony renderelést erőltetik.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19773 üzenetére
Egyetértek. Az első képen rossz a font subpixel rendering, emiatt a betűk élén egy kis lilás elmosódást látok. Plusz túl vékonyak a betűk.
A második kép egy fokkal jobb, de ott bold font van. Én a két véglet közötti középutat szoktam választani, normal font, megfelelő subpixel rendering, erős font hinting (ez megvastagítja a betűket, de nem lesznek kövérek meg félkövérek).
Bár most veszem észre, hogy a topikcímek nálam is félkövérek. Szerintem kékluficet arra jött rá, hogy az emberek megszokták látványra az MS fontokat, és ami nem MS fontokkal van, azt simán szokatlanabbnak érzékelik és emiatt rosszabbnak látják.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19640 üzenetére
Annyira nem, elég jó a helyi hentes, meg faterral jóban van, és pult alól kap dolgokat. :-) A mangalica szalonna pl baszott jó, a múltkor kiültünk szalonnát sütni. Össze sem lehetett hasonlítani a hús disznóból készült szalonnával annyira puha és ízletes.
Amúgy a trend az az élelmiszeriparban, hogy vizet adnak el neked, te meg megveszed, mert a vizes termékek olcsóbbak. Aztán persze kiderül, hogy azért van fele áron, mert a fele víz a drágához képest. Ez még az alap dolgokkal indult, mint felvágott, sajt, kenyér, utána elindult az is, hogy a húsokat teleinjekciózzák vízzel, vagy nagy nyomáson beléjük préselik, most meg ott tartunk, hogy a növényeket is már úgy nemesítik, hogy minél nagyobb legyen a víztartalmuk. Pl tegnap ettem főtt krumplit, és annak is a nagy része víz volt. A prémium termékek azonos kategóriában dupla vagy háromszoros áron még mindig olyanok, mint a régiek szerintem. Én párizsit, kenyeret, sajtot ettem jól mostanában is, de mindegyikből a legdrágább az. Sajtból nem vagyok benne biztos, hogy van most éppen jó fajta, régen az Óvári trappista, ami jó volt, de eltűntek azok a sajtok a Sparból. Párizsit olyan 10 éve kívántam meg egyszer, akkor bementem a bolta, aztán kértem, hogy adjanak a legdrágábból. Valami Délhús borjú párizsi vagy ilyesmi neve volt, és olyan volt, mint amit ruszki időkben ettem, sötétebb vöröses volt a színe a mostani fehér párizsikkal szemben, és megvolt a zsírtartalma is, meg nem száradt ki 5 perc alatt a napon, mint a mai vizezett fajták. Kenyérből is van egész tűrhető a szomszéd nagyvárosban. Igaz kezd az is lejjebb adni a minőségből, meg elég drága, úgyhogy azt inkább sütök magamnak. Zöldség, gyümölcs is a kertből jön nagyobb részt vagy piacról, esetleg ritkán a helyi nagykertől. Így egész tűrhetően el lehet lenni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19637 üzenetére
"A jellemzően makogó zenei műfaj kábszeres börtönférgek, bandák stílusa, itt a betűvetés ismerete és alap szövegek felfogása nem követelmény."
Na végre valaki, aki egyetért velem.
Amúgy nem zenei műfaj, sokkal inkább versmondás szerűség. Valamelyik magyar rapper mondta is, hogy ő nem nevezné magát zenésznek emiatt. Ritkán találni köztük értelmesebbeket is. Amúgy valamennyire a tetkóra is ez a jellemző, de manapság már az is annyira divat lett, hogy már franc se tudja. Mindenesetre én nem varratnék magamra semmit.
"Az ember először simán kiröhögte, aztán elmagyarázta, mint ahogy egy idióta jobbos média riporternek kell elmagyarázni."
Jó tudni. Én mondjuk ettől még nem szeretem meg. az eredetit sem. Ha csinálni kéne, akkor is inkább vennék húst a hentestől meg rendelnék penész kultúrát hozzá valamelyik cégtől, hogy normális legyen. A felvágottakat se szerettem soha. Abból is agyalok egy ideje, hogy kipróbálom a házi készítésűt, hátha az fogyasztható.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #19559 üzenetére
Még régebben történt ez a félreértés:
A híres rapper felháborodott a Negro cukorkán
Azt olvastam, hogy a torok kéményseprőjét Pietro Negro-ról nevezték el, így lett Negro a termék neve.
A Negro cukorkát 1925-ben találta fel az olasz származású Pietro Negro Budapesten, akinek az a zseniális ötlete támadt, hogy a keménycukorka-termeléssel keletkező, egyébként kidobásra kerülő törmelékcukrot is fel lehetne használni, ráadásul egy rendkívül hasznos formában - toroktisztítóként. Bár újabban a rasszizmus vádja is felmerült a cukorkával kapcsolatban, láthatjuk, hogy a név nem a negroid rasszra, hanem az alkotó nevére, illetőleg a fekete színre és a kéményseprőkre utal, ezért még az aggyal rendelkező hiperérzékenyek számára is kevésbé lehet rasszista, mint mondjuk a Tom és Jerry rajzfilmek fekete takarítónője.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19616 üzenetére
A végén kb. az lesz Európában is, mint Izraelben. Ha úgy akarnak élni szívük joga. Szerintem a mostani kormány nagyobb részt emiatt nyeri sorra a választásokat, mert nem engedi be ezt a csürhét. Bár nyugatról így is bejöhetnének, de a többség inkább ott marad a jobb segélyek miatt.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #19629 üzenetére
Nem hát, de EQ-t meg nem lehet beléjük verni, EQ-t sem, újra kell születni inkább, ezért vesszen mind. Ne hidd, hogy nem gondoltam a vidéki fosztogatásra, de távol is vagyok, meg el is hessegetem ezt a gondolatot, tehát nem is fog bekövetkezni. Jó logika, én szeretem. Nem kell, hogy sokan maradjanak, csak a belterjességet sikerüljön elkerülni, no meg nőből legyen bőségesen.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #19626 üzenetére
Én reménykedem azért valami önszabályozó folyamatban. Felhördülnek valami generált szaron, szarrá fosztogatják egymást, majd meg is eszik egymást, közben én meg a kerti kemencémben sütögetem a pizzériámat. Kivárom, míg megtizedelődnek, IQ 120 alatt nem marad senki és eljő egy jobb világ.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #19621 üzenetére
Félig-meddig igazad van. De o1g nem jelenik meg a discordomon, másrészt abban a témában gyakorlatilag tehetetlen vagy.
Covidos topik is van, de a pánikkeltés ott is tiltott, mivel ugye itt ez ment (pánikkeltés), ami ellen felszólaltam.Amúgy meg ha o1g-zni szeretnél, ott van a politika topik. Ja, mondjuk a blm téma is részben politika téma, de inkább mondanám afféle társadalmi, szubkultúrának, mivel egy kisebb csoport próbál nagy nyomást helyezni a többségre.
Másrészt ez a blm cucc globál probléma, és a struccpolitika itt méginkább káros, mint máshol. Ha érvényesíteni fogják amit akarnak (cenzúra), akkor az minden egyes embert a Földön érinteni fog.
Igazából csak szerettem volna kiírni a dühömet, nem vártam el feltétlenül hogy valaki reagáljon is rá, azért is olyan cinikus a vége.
Alapjáraton én szűröm ezt. Próbálom ignorálni, látok egy olyan hírt, elkattintok, bezárom, félrenézek, nem reagálok. De ha mondjuk nem jelenik meg már a discordomon is, akkor biztos nem jövök ezzel, nem hozom fel a témát.
(#19622) lionhearted: hajjaj, te itt totál félreértelmeztél valamit. Nincs gondom azokkal, akik nem fehérek, és biztos vagyok benne, hogy ezt az elmebajt ami manapság megy, minden épelméjű ember elutasítja (legyen az fekete, vagy fehér).
De arra is megvan az esély, hogy discordék (is) félelemből követték el ez az "oldalválasztást". -
válasz
ubyegon2 #19621 üzenetére
Bár nyilván ez egy offtopic, de az ellenvéleménye igencsak személyes, saját maga problémáit kivetítő... a megfogalmazott kérdés is: "Ti hogy tudtok ezen csak úgy átsiklani..."
Ha én ezzel kapcsolatban megfogalmazok bármit, automatikusan oldalt fogok választani egyszerű halandók fejében, amire szerintem amúgy senkinek semmi szüksége nincs. Arról nem is beszélve, hogy igen sekély az a jég itt, ami még nem személyeskedés, hiszen a személyes érzéseivel ugye nehéz vitába szállni objektív alapon.
Csak át kellett volna siklanom felette, már belátom.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19594 üzenetére
Ja, de írhatom, hogy RTFM vagy ilyenkor miket szoktak.
Ohh, azt hittem lehet. Mindegy, topikgazdaként talán már rá tudnék venni valami moderátort, hogy változtasson címet valami olyasmire, hogy "Milyen hálózati kábelt vegyek?" Vagy csak szimplán "Hálózati kábelek és szerelésük" az UTP részt kihagyva. Időtállóbb lenne úgy a név.
-
Apollyon
Korrektor
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19559 üzenetére
Szerintem amíg nem niggerezel, addig ok. Bár én a romákat is cigánynak hívom a hajléktalanokat meg csövesnek. Franc se érti ezt a polcorrect dumát. Liberál ismerőseim rendre kiakadnak, ha megszólalok a témában.
Amúgy jófejek meg minden, valahol értem az álomvilágot, amiben élnek.
-
válasz
ubyegon2 #19547 üzenetére
Ó, a kiskerek hozzáértéséről vannak sztorik.
Tápot kerestem, nem is annyira azért, mert megdöglött, hanem inkább üzembiztonságra törekedtem, plusz tervben volt újabb HDD vásárlása. Kiskerbe be, mondom, hogy 300W körüli tápot keresek. Ajánlottak 300-as Codegent, mondtam az nem okés. Erre az egyik elkezdi magyarázni, hogy jó a Codegen, csak nem szabad több vinyót, erős videokártyát, meg optikai író-egységet egyszerre rákötni. Megemlítettem, hogy nincs tuning, nincs erős VGA, jelenleg egy HDD és DVD-íróm van, de kell másik tároló és az általuk ajánlott cucc szerencsés esetben képes leadni 235W-ot az általuk említett 300-ból. Másik csávó nekiállt üvöltözni, hogy ő nem fog Chieftec-et tartani 15e-ért. Otthagytam őket, két utcával arrébb vettem 400-ast (nem Codegent).
Nemrég húgom panaszolja, hogy nagyon melegszik és hangos a laptopjuk (vmi AMD-s darab). Mondtam neki, takaríttassa ki. Laptop kiskerbe be, visszakapják, állandó felugró reklámok kísértenek. Gyors malware keresés, vmi adware cucc volt fent, ami a kisker előtt nem volt. Letakarítottam, de visszajött. Aztán panasz, hogy megint melegszik a laptop. Ismerős megnézte, ki volt takarítva a lapos, de rosszul rakták vissza a hűtőt.
-
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19476 üzenetére
Hát én beszéltem néhány emberrel, akiknél a szerveren FreeBSD van, és router-nek is használják. Azt mondják kevesebb, mint 10%-ot eszik a CPU-ból, ha elég combos, és nincs semmi gond vele. Tegnap találtam rá erre az SFP+-os csatlakozós megoldásra. Eddig úgy tűnt, hogy anyagilag esélytelen megoldani a 10 gigabites hálózatot itthon a szerver és a PC között, mert legalább 70k a két hálókártya, ha meg switch-et is veszek, akkor máris 2-300k-nál járok. Most rátaláltam ebay-en a használt SFP+-os termékekre, és két hálókártya plusz két cat6a modul megvan 20-ból szerintem, nagyon max 30k. ;-) Ha úgy vesszük most nekem ennyi elég is lenne, mert vezetéken ez a két kritikus gép. Ezen felül még kellene tennem egy wifi kártyát 10-15-ért a szerverbe, hogy legyen wifi hálózat is a többieknek, és máris ki van váltva a router. Utána a következő lépés az lesz, hogy cserélem a connect box-ot valami régi modemre, hogy legyen normális net is a upc-től. Az megvan 5 pénzből, csak várnom kell rá, hogy valaki hirdessen ilyet aprón.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19474 üzenetére
Én pont ezért nem vettem NAS-t, és szerintem routert sem veszek. Azt hiszem a szerver gépemen fogok mindent megoldani. A router-hez elég, ha beleszórok néhány hálózati kártyát, a tárhelyhez meg több SSD-t és HDD-t. Elvileg még bőven van benne csatlakozó az utóbbira, de ha mégsem, akkor teszek még bele SATA3 vagy M2 bővítő kártyát az extra tárhelyért vagy nagyobb HDD-ket. Utána olvasva a processzornak bőven bírnia kell, a memóriát meg tudom bővíteni, ha esetleg elfogyna. Még amit nagyon várok, hogy legyen fent régi UPCs modem aprón, hátha sikerül végre használható netet varázsolni. Most már azzal is meg lennék elégedve, ha 500-as net helyett csak 300 lenne, de az normálisan működne, nem úgy, hogy a lövöldékben szétcsúszik az egész.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19438 üzenetére
Az alaplapból jó lenne az a B350, ha tényleg annyival olcsóbban kapod, mint a B450-eset. Ryzenből viszont most az 1600(AF)-2600 éri meg legjobban. Ezek a 3200G, 2200G, 3100, stb. nem annyival olcsóbbak, de gyengébbek, lényegében nem érnek sokat, csak a beléjük integrált GPU-t kell kifizetni bennük, bár azért egy régebbi i5-i7 szintjét lazán elérik. Bár ha csak be akarsz szállni a platformba olcsón, akkor arra jók, később meg veszel bele olcsón, ha lement az ára egy 3800 körüli procit.
Ha ilyen G-s proci mellett döntesz és nem játszol, akkor nem kell diszkrét GPU, mert ezekbe integrálva van egy egész tűrhető, modern Vega GPU. De ha nem G-s procit veszel, vagy időtállóságot akarsz, akkor javaslom a rendes, lehetőleg AMD GPU-t, akkor is, ha nem játszol. Ugyanis a kompozitorok GPU igénye nőni fog az évek során, meg egy normális újabb GPU hardveres dekódolásban is visz ilyen 4K, x265, VP8-9-et, meg újabb verziós HDMI van rajta, ami nagyobb frissítést és felbontást tesz lehetővé, meg általában ezek a GPU-k támogatják a FreeSync-et, ami tearing ellen is jól jöhet. Meg igazából az sem árt meg, ha mégis játszani támadna kedved, nem kell feltétlenül COD, meg lövölde, akármit kipróbánál, mondjuk egy repcsiszimet, vagy egy stratégiai játékot, ilyesmit, akkor mégis csak egy plusz szórakozási lehetőség, ami nem kerül sok extra pénzbe.
Pont a kijelző és a GPU, meg a magok száma az, ahol ezek a régi üzleti laptopok elmaradnak, alacsony felbontás, TN panel, GPU nem támogat Vulkant, DX11-12-őt, OpenGL újabb verziót nem támogatják, HDMI régi, ezért FullHD/60Hz-2160p/30Hz-nél többet nem visz át, meg a prociban az alacsony TDP, meg kevés mag nagyon érezteti a hatását. Sajnos ezekben az asztali gép sokkal jobb, meg olcsóbban bővíthető.
Ha mégis beszállsz az AM4 vagy újabb AMD-s platformba, akkor arra figyelj, hogy a DDR4 RAM mindenképp dualkit legyen, nehogy ilyen egy RAM modult vegyél. Főleg akkor extra fontos, ha integrált GPU-s megoldás mellett döntesz, mert azoknak létszükséglet a nagy RAM sávszél, magas RAM órajel.
Én úgy lennék vele, ha már egyszer asztali gép, foglalja a helyet, akkor legalább legyen használható, legyen előnye egy laptophoz képest. Ergó időtállóság, rendes min. IPS-ses kijelző, normális billentyűzet, normális GPU, erős CPU, több RAM, stb. legyen benne, pont azok a szempontok, amik laptopokban nincsenek jelen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19442 üzenetére
De ha mondjuk HDMI-ről játszod le a filmet a PC-vel, akkor a CEC-el talán még a VLC-t is tudod vezérelni a távirányítóval és pl megállíthatod a filmet anélkül, hogy oda kéne menni a PC-hez. :-)
Azt hiszem lehet kapni külön IR szenzort is távirányítóval, ha nem a TV-n keresztül akarod. Amúgy jó a telefonos megoldás is, amit linkeltek, de a programot nem ismerem. Én is valszeg helyi hálózaton keresztül oldanám meg mobillal, és a PC-re tennék egy szervert, ami tudja fogadni a mobilos kliens jeleit és valami feladatot végrehajtani azok alapján.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19440 üzenetére
A tévédet össze kell kötni a PC-vel HDMI-vel, aztán utána a Linux-al lehet CEC-elni.
Nekem CL10-es G.Skill van, nem hiszem, hogy összefér a kettő. Bár nem értek hozzá, hogy mi van, ha az egyik pár CL11-es az egyik csatornán, a másik meg CL10-es a másikon, de gondolom sok jó nincsen...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19438 üzenetére
Ha s1150-es lapod lenne talán még vinném is. Már évek óta cserélni akarom a lapot, mert hibás, de amíg elmegy nagy ritkán egy-egy fagyással a gép, addig inkább hagyom. Milyen ramod van?
Ha a desktop alatt a PC-t értitek, akkor én is csak azt használok. A laptop nekem túl kényelmetlen. Nincs normális billentyűzet és egér, ha meg rákötöm, akkor meg minek az eredeti? A tablet valami állvánnyal egy fokkal elfogadhatóbb nekem. Olyat vettem is, de két év után tönkrement. Aztán ugye ezeken minden egybe van forrasztva, úgyhogy gyakorlatilag egy új gép ára a javítás...
TV-vel összekötve van néhány gyártói szabvány, ami távirányítást szolgál. CEC-nek hívják az egyiket. Elvileg arra van, hogy pl ha hifit és tv-t összekötsz, akkor elég legyen egy távirányító hozzájuk.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19427 üzenetére
Ja ha ez ilyen régi, akkor nem annyira para. Bár nekem PC-nél régi alaplapoknál sem volt gond az UEFI-vel. Azt hiszem akkor még Gigabyte, amit venni szoktam. Most már inkább Asus-t, de a Giga sem rossz igazából. Az Asrock, amit messzire kerülök. Az MSI határeset, igazán az se rossz.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19425 üzenetére
Ha desktopon nem a táp, és alaplapot kell cserélj, akkor szerintem ruházz be egy új DDR4-es platformba, egy olcsó AM4 B450 alaplap, meg valami olcsó Ryzen proci, 1600, 1600AF, 2600, 2600X, 1700, 2700 vagy hasonló, nem drágák. A 3600 ára most fent van, mert a COVID miatt hiánycikk is. Proci 85-100 USD, néha kicsit felette, az 2600X, 1700-2700-nál, lap 60-80 USD körül, memóriát rég néztem, de a 2×8 GB kitnél nem teszel bele nagyobbat, az sem nagy anyagi tétel. Igaz ezek külföldi árak, tehát plusz szállítás, vagy ha a magyar kereskedő lehúz, akkor kisker árrés, O1G trÉFA, stb. is rájön. Ha játszol is, akkor az AMD RX570-580 4-8GB VRAM verhetetlen ár-értékarányban, nem a legjobb kártya, meg melegednek (nem vészes, ez csak az energiatakarékosabb NV kártyákhoz képet feltűnőbb), de a teljesítményük még ma is elég 1080p 60fps high/high-ultra beállításokon szinte bármelyik játékban, az összes releváns ami grafikus API-t támogatják, az összes videocodecet hardveres tudják dekódolni 4K 60 fps-ig, és piszok olcsók, 70-100 dollár között valahol, főleg ha használtan veszed. Egy ilyen asztali konfig vagy 5-10 évig nem avul el, és még utána is bővíthető relatíve olcsón. Ez az előnye az asztali gépnek a laptopokhoz képest.
Linuxhoz egyébként is jobb az AMD GPU a normálisabb, opensource kerneldriverek miatt. A proci elvileg mindegy, de AMD vonalon a későbbi procik is belemennek ugyanabba a foglalatba, így később, ha olcsóbb a proci, tudsz upgrade-elni egy 3800-3900(X)-re, talán a 4xxx-eknek már új foglalat kell, de ez nem biztos még. Intelnél minden generáció alatt más foglalat van, ergó kötelező alaplapcsere.
Az AMD most mindenben egyértelműbben jobb vétel, azonos vagy akár még nagyobb teljesítményt is adnak, kisebb áron. Igaz már az Intel is zárkózik fel, meg csökkenti az árakat, de még mindig nem sikerült utolérniük az AMD-t.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19425 üzenetére
Ez a kislámpa régi ThinkPad-eken is van, ezt előbb találták ki, mint a billentyűzetes háttérvilágítást. Igaz én sose használok ilyet, mert nem nézek le a billentyűkre. Asztali gamer gépen van csak RGB mechanikus billentyűzet, ott bekapcsolom a háttérvilágítást, mivel főleg éjszaka játszok rajta, de csak hangulatfényként világít, ha már van rajta, legyen használva ez a feature is.
Ami még nem tetszett az Elitebookon: felül, a kijelző alatt a bekapcsológomb túl vékony és túl mélyen van, körömmel kell benyomni, hogy regisztrálja. Gondolom azért, hogy ne nyomják meg véletlenül, de kicsit túlzás.
Ja, a 860 EVO korábban is tökéletesen működött, igaz a SATA2 mSATA limit miatt kicsit lassabban működött, de ez a ThinkPad X220 hibája. Most a frissítések után sem változott semmi, igaz nem mértem le szintetikus tesztekkel, csak így érzésre, hogy milyen gyorsan tölt be róla fájlokat, milyen gyorsan másol.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19421 üzenetére
Nekem semmi bajom az UEFI-vel, viszont a HP-ról eddig se volt valami jó benyomásom. Ez is inkább csak megerősít, hogy kerüljem. Szervert akartam venni olcsón, azt hiszem HP proliant néven futott, de inkább összeraktam egyet workstation alkatrészekből. Túlságosan gagyinak tűnt, bár elég olcsó is volt. Az Asus-tól meg a Dell-től sem vagyok elszállva teljesen, de egy fokkal jobbnak tartom őket.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19421 üzenetére
Normális asztali gépen, meg Asus lapon szerintem nem lesz gondod az UEFI boottal, nyugodtan kipróbálhatod. Tényleg azért írtam tanulságnak, hogy ne a HP miatti rossz tapasztalat beszéljen belőled, mikor kipróbálsz, megítélsz egy új technológiát.
Ami még az Elitbookokban tetszik: masszív alumínium ház, erős retesz a képernyő kinyitásánál, és nagyon kényelmesen szétszedhető a gép, az alját még csavarozni sem kell, hanem szintén az aksi mellett lévő jobb reteszt elhúzni, és lejön az alja, mindenhez hozzá lehet férni, 2,5 colos meghajtóhely, CPU + hűtő, RAM-ok, Wi-Fi modul, stb.. Ugyanez pl. X-es ThinkPadnél úgy megy, hogy ezeknek a többségért ripityára kell szedni teljesen a gépet, még a kijelzőt is le kell róla szerelni, meg a VGA port hatszögletű inverz csavarjait is lecsavarni, mire pl. hozzáférsz a CPU hűtőhöz, hogy újrapasztázd meg kiportalanítsd.
SSD-n én se futtatok ilyen furmányt, mert ritkán törlök róla mindent. Amúgy most jelen esetben a sebességen nem javított, se a fw-update, se a blkdiscard teljes meghajtós TRIM-je, de mint lehetőségek el lettek lőve, veszteni való nincs alapon, ha már egyszer úgyis törlődni fog róla minden.
Ha legközelebb Archot vagy más disztrót telepítek a mostani Arch helyére, meglépem ugyanezeket a Crucial MX300-amon is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19419 üzenetére
Pedig hidd el, a többi gép nem ilyen, azokon simán megy az UEFI boot meg a Legacy boot is simább, könnyebb bootmenübe, BIOS-ba belépni. Ez csak ilyen HP specialitás, náluk is valami Elitebook-os kiváltság.
Közben lefrissült a Samsung SSD. Meg kell követnem magam, nem DOS alapú, hanem Linuxot indított, igaz valami 1000 éves Legacy CSM/MBR bootmegoldást használ, azt engedélyeznem kellett ideiglenesen a BIOS-ban, mert le van tiltva ez az opció lassúság miatt, UEFI only boot van beállítva. A fw-frissítés tényleg nagyon gyorsan ment, felismerte az SSD-t, kétszer jóváhagyást kért, hogy minden elveszhet, biztosan akarom-e, meg ne legyen áramkimaradás, és utána még 1 mp-et se vesz igénybe a frissítés. Újraindítás után jó, adat sem veszett el róla, persze mindegy, mert töröltem róla amúgy is mindent. A Win10 telepítő amúgy is újraparticionál, de előtte külön lenyomtam rajta egy teljes meghajtós TRIM-et, hogy a sebessége is 100%-os legyen, néhány SSD-n ez javíthat a sebességen.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19284 üzenetére
Na, most jön a 860 EVO fw-frissítése. Ami meglepett, hogy külön firmware van minden alverzióhoz (mSATA, M.2 SATA, SATA3), sőt, még Mac-re is külön fw van.
Legurult a legújabb RVT44B6Q firmware az mSATA változathoz, mindjárt írom ki dd-vel és bootolok róla. Bár azért ez nem jelenti azt, hogy Linux alól megy. Nem, nem megy, valami Live DOS-os móka az egész. Bár azért jó, hogy Windows nélkül is megy.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19412 üzenetére
Pontosan, ezért nem annyira tárazok már én se be filmekből, sorozatokból, zenékből. Jó, egy kis tartalék mindig van, hogy ha elmenne a net egy pár napra, vagy költözés miatt nem lenne elérhető net egy ideig.
Régen én is sokat töltöttem le, de aztán rájöttem, hogy ma már minden online stream, meg mindenből új verziót adnak ki, felesleges offline letöltögetni, csak pótcselekvés.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19410 üzenetére
Ja ez így már más, akkor még akár lehet a WD is. Néhány éve néztem utoljára, hogy mik vannak.
Jaja, akad. Egyelőre nincs tárhely hiányom, de csak a régi WD blue-k miatt. Az SSD-kről rendszer megy, szolgáltatások, adatbázisok, játékok, ilyesmi, ha mindet összeadom, akkor van 1TB SSD tárhelyem, ami nem lenne elég az adatnak. Így, hogy filmeket nem szoktam hosszabb ideig letárolni megeszik kb. 1.5-2TB-ot az adat. Nem tudom más hogy csinálja, de nekem filmekkel simán elmenne 10TB is.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19399 üzenetére
Ezek nem csak SSD-k. A Sandisk csak micro SD kártya, a WD meg csak HDD. :-) WD-ből szerintem nem vennék SSD-t, a Sandisk-ből talán. Egy kicsit lehúzták mostanában, de egyébként jó márka. Még az SD kártyáik is nagyon jók. Kingston van még itthon meg valami noname M2 foglalatos NVM, valami Union Memory. Azt el is akarom adni, mert az M2 foglalatot kitakarja a batár CPU hűtő és nem tudom bele rakni. :S Ha az NVM-et is beleszámoljuk, akkor a PC-re van 3 SSD, a szerverre meg 2 SSD jelenleg. Később ha fél áron lesz, mint a mostani, akkor már olyan 5 éves megtérüléssel le lehetne váltani a HDD-ket is a szerveren SSD-re. A villanyszámlán idővel visszahozzák az ár különbséget, de csak olyan 2000Ft / év körül. A zajszennyezés meg szintén számít nekem.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19368 üzenetére
Ja, tudom enyhe vagyok. Le kéne húznom, de így első javításra nem akartam még túl vaskos árat felszámolni. A legközelebbi ilyen szívességért vagy a netet kötteti át, vagy fizet munkadíjat is. Nyilván nem gondolom ezt mindig ingyen, nem hülyültem meg, hogy ilyen embereknek melózzak bérmentve.
(#19371) Aweriot: fene tudja, látszik te jobban képben vagy. Én csak ilyen tech oldalakon olvastam, hogy a legutóbbi update-tel ezt a feature-t beletette az iOS-be. Lehet megint a média nagyította fel, túlozta el, pánikolta túl, és alapból nincs bekapcsolva. Én csak azért hittem el vakon a szaksajtónak, mert a MS is lépett meg ilyeneket a kötelező, le nem tiltható telemetriával, ugyanezt az Apple-ből is simán kinézem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19375 üzenetére
Én ezt úgy képzelem el, hogy az NSA központban tudomisénéppenhol bejön az összes készülékről az adat, ott átfuttatják egy algoritmuson, ami értékeli, hogy mennyire releváns felrak különböző listákra, ha olyan, aztán letárolják x időre. Nem igazán éri meg most lehallgatni, mert talán fél évente egyszer beszélek valakivel. Igaz akkor átlag 2-3 órát egy huzamban. Szinte mindent a neten intézek, azért nem is költök mobilra.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19359 üzenetére
A Samsungért sosem voltam oda. Mindig a vállalható kategória volt csak nálam. Nem mondom, hogy utálom, most is valami olcsó Samsung mobilom van, de azért nagyra sem tartom. Talán ott kezdődtek a gondok, amikor antenna hibás lett az egyik mobilom meg egy rakás pixel hibás monitort leszállítottak. De ismerősnek is két hét után elszállt a Samsung monitor. Ezek mondjuk 10 éves dolgok. Mostanában mintha jobb lenne pl SSD-k terén azt mondják, hogy teljesen rendben van, és talán kijelzők terén is. Mobilban agyalok egy ideje, hogy váltok a Xiaomi-ra, csak nem akarom, hogy még a kínaiak is lehallgassanak az amcsik mellett.
Én most tolom a tejeskávét, mert már érzem én is a lassulást. Azért még 2-3ig fenn kell lenni valahogy.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19348 üzenetére
Nem volt egy nagy munka megcsinálni. Ez amolyan ingyen van kör lesz neki, a következőért már lehet felszámolok pénzt. Végül is nem volt sok munka, az Zipad se, ez a HP lapos meg még kevesebb lesz, természetesen az SSD-ért, ami belekerül, azért pénzt számolok fel neki, de az is jutányos ár lesz, anyagköltség, használt SSD ára. Egy Win10-et nem nagy munka feldobni, főleg, hogy a Thinkpademre is felkerül most a hétvégén, amúgy is le kellett volna tölteni az .iso-t meg kiírni.
A faszit megértem, mert még most is fizeti a lakás részleteit a bank felé, azért is vannak albérlői, hogy visszahozza az árát. Nem Európától kapta. Egyedül ezt a net iránti igénytelenségét nem értem. Nem ért hozzá, megnéz néhány otthoni fűszoknyás sámávideót, aztán neki ennyi a net. Nem húz le nagyobb programokat, nem játszik, nem telepít .iso-kat.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #19325 üzenetére
Az AMG GT ugyan nem rossz, de meh.
Ez a kategória azért van, mert az SLS-t nem vették elegen és beszántották, pedig már ez is egy klasszikusan jó forma volt. A felfele nyíló ajtóknál nincs királyabb megoldás ha designról van szó.
Mivel én meg 80-as évek fan vagyok, nálam ez az ultimate autó ever: [link] De sajnos már ez is oldtimernek számít.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19284 üzenetére
Pont fordítva, én köszönöm most neked a kutatást, jelentős időt spóroltál nekem. A hétvégén akarom majd én is meglépni, így nem kell majd keresgetnem, hogy mivel kell csinálni. Ugyanis sose csináltam még ilyet, nem hogy Linux alól. Akár még blogot is csinálhatnál, mert sok linuxos használ Samsung SSD-t, ez az infó országos szinten jól jönne sok embernek.
Már előző hétvégén tervbe volt nálam véve, csak rossz időmanagement miatt elnapoltam. Pedig egy ilyen firmwarefrissítés (meg utána, amit én akarok egy Win10 telepítés retró játékokhoz, olyanokhoz amik nem futnak jól, vagy egyáltalán nem futnak Wine-ban) nagyon rövid idő. Konkrétan a fw néhány mp. alatt lefrissül, újra kell indítani utána a gépet, azt is csak biztos, ami biztos alapon és annyi. Win10 is fent van SSD-ről SSD-re telepítve kb. 3-5 perc alatt, ennek a fele is csak az, mikor a vége felé a Windows telepítő kérdéseit válaszolja meg az ember, Telemetria, offline fiók, Cortana, egyéb gyökérségek.
(#19285) Siriusb: dd-vel nem működik. A dd az adattároló felületre ír, ezek a speciális firmware updaterek meg egy speciális ROM-ba (jó, ez technikailag nem ROM, hanem valami speciális védett NRAM), ahol az SSD vezérlőjének a szoftvere található. Épp úgy, ahogy BIOS/UEFI frissítést sem tudsz dd-vel csinálni, ezt sem lehet.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #19294 üzenetére
Nem tudom, hogy titok-e, mindenesetre én nem adok ki erről konkrét infót. De még sosem láttam ezt a usert, sehol, egy topikban sem.
Azért az sem jó egyébként, amikor egy linuxos kolléga felhozza a windows szót is akár ilyen topikban, mivel támadási felületet ad a ms oldalán vallásszerűen hittérítőknek.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19242 üzenetére
Igen, én ezért is írok hosszúkat, nem ilyen fél vállról nagyképűen lesöpört fél mondatos, nézz utána, én úgyis jobban tudom, nem értesz hozzá jellegű beszólásokat. Próbálok több oldalról, szemszögből is levezetni érvekkel.
A gólyás poénod nem vettem támadásnak, még akkor sem, ha tényleg az lett volna. Rég tudom, hogy sajátos humorérzéked van.
A többieknek: illusztratív vimes videó. Egy jó trükköt mutat be, nagyon hasonlóan az általam példaként említett bekezdést, sort, zárójelezett, idézőjelezett kifejezést cserél le, mindenféle kijelölés, sőt, a videó poénja szerint odanavigálás nélkül! 1:55-től kezdődik a lényeg, de az elejét is érdemes nézni, mert anélkül nem biztos, hogy érthető lesz.
Persze, ezt tuti tudják a nagyobb IDE-k is. Óriási kazal pluginnel felszerelve, és megőszül az ember, mire elindulnak, és hogy hány GB memóriát foglalnak. A vim meg egy pár megás program, a memóriában foglal max. pár tizen MB-ot, és ezeket a dolgokat, hatékonysági trükköket alapból tudja, mindenféle plugin és konfigurálási varázslás nélkül, minimális függősége van, és akár grafikus felület nélkül is elfut konzolban, szerver SSH session-jében. Eközben Luke Smith főhadiszállásán is elkészült egy újabb vim videó, arról, hogy hogyan lehet egy adott időállapothoz visszatérni szerkesztéskor.
Illetve tegnap frissült a kernel 5.7.0-ra Arch testing tárolójából. Eddig semmi gond nincs vele, ha valaki nem használ túl spéci, zárt, vagy egyéb KMS drivereket, meg ritka fájlrendszereket, máris bepróbálhatja, semmivel nem instabilabb, mint az 5.6.x. Viszont a másik oldalról én semmi megváltót nem látok benne, semmivel nem fut gyorsabban, jobban, szebben, mint egy 5.4.x. Pedig a changelogban be van harangozva, hogy micsoda feature-ök, én ebből semmit nem érzek.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19266 üzenetére
Az első MI trollbot lesz ezek szerint
Komolytalanra ( Vagy komolyra? )Fordítva a szót: inkább azt érhetnék el a géppekkel, hogy szállítani, raktározni tudjanak vitális energiát. Nem a halál elkerülése a cél, azt állítólag keleti hittel úgy át lehet lépni, hogy az ember meg sem rezzen. -
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19256 üzenetére
Amennyire én tapasztaltam a nyomornegyedekben gyakorlatilag 100% a bűnözői arány férfiaknál. Viszont a többsége dolgozna, ha lenne rá képesítése, alkalmaznák priusszal, stb., de nem sok olyan marha van, aki bevállalja a kockázatot. Ezen felül a segélyeket is el kéne venni vagy csökkenteni kéne, hogy legyen kellő motiváció a munkára. Van egy olyan 5-10% kemény bűnöző, akik tovább húzzák le az egészet, és akikkel nem nagyon lehet mit kezdeni a deportáláson, életfogytiglanon, stb. kívül, max annyit, hogy szétverni őket rendszeresen, hátha abból okulnak. Valamilyen szinten emiatt szerintem a nagy részük tényleg áldozat, de ahogy írod, nem lehet mindent ennek alárendelni, mert ha bemész közéjük anélkül, hogy előre le lenne szervezve a helyi vezetőkkel, akkor garantáltan értékek nélkül jössz ki, már ha egyáltalán kijössz. Ez végülis az összes ilyen élősködésre berendezkedett kisebbségre vonatkozik.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #19258 üzenetére
"Megbombázlak" müezzines hírekkel az elmúlt időkből:
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19238 üzenetére
Domináns mert nagyobb bottal jár.
Amúgy sztem a gond a szocializációjukkal van, főleg a férfiak körében, nézd meg az amcsi börtönöket, színesebb már nem is lehetne. Messze túlreprezentáltak a feketék és a kreolos (spanyol ajkúak). Nem akarják elfogadni magukra a társadalmi normákat.
Hiába kerül egy fekete magas beosztásba, akkor is kevesebbnek érzi magát a bőrszíne miatt.
Azért egy ilyen csokinyuszival megrontanám a génemet. -
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #19223 üzenetére
Amcsiknak még a himnuszukban is van utalás a rabszolgaság intézményére.
Feketék ma is kevesebbnek érzik magukat sajnos. Társadalmi egyenlőtlenség egyre nagyobb (és válság lesz), ez csak egy vélt ütközéspont, de ez mozgatja meg leginkább az ember igazságérzetét.
Nálad Mészárosnak 10 millószor nagyobb a vagyona, és ugyanennyiszer okosabb is? -
Siriusb
veterán
válasz
ubyegon2 #19223 üzenetére
Ami ebben fura, hogy azok is hőbörögnek, akik parazitaként még többet akarnak, mint amit kapnak, mert szerintük nekik jár! bármi is......
Mindig az ilyenek és ehhez hasonlók a leghangosabbak, hogy igazolhassák létezésüket. Persze most nem vagy politikailag korrekt, s én el is határolódom Tőled.Most és mindörökké!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Tőzsde és gazdaság
- Xbox Series X|S
- Autós topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest